Gotowanie z ustawionym czasem
Urządzenie można zaprogramować tak, aby rozpoczęło gotowanie o określonej
godzinie. Ważne jest, aby podczas korzystania z tej funkcji sprawdzić, czy zegar na
kuchence wskazuje właściwy czas (patrz rozdział „Ustawianie zegara” powyżej).
1. Ustawić program(y) w zwykły sposób (zgodnie z instrukcjami zawartymi w
rozdziałach powyżej), ale nie rozpoczynać gotowania poprzez naciśnięcie
przycisku „Start/+30Sec./Conrm”.
2. Nacisnąć przycisk „Clock/Pre-Set”. Następnie ustawić żądaną godzinę
rozpoczęcia gotowania:
a. Na wyświetlaczu widać będzie bieżący czas, a cyfry oznaczające godzinę
zaczną migać.
b. Przekręcić pokrętło, aby ustawić godziny.
c. Nacisnąć przycisk „Clock/Pre-set”; cyfra oznaczająca minuty zacznie
migać.
d. Przekręcić pokrętło, aby ustawić minuty.
3. Nacisnąć przycisk „Start/+30Sec./Conrm”, aby zakończyć. Na wyświetlaczu
pojawi się zegar.
4. Po upływie ustawionego czasu słychać będzie dwa sygnały dźwiękowe i
urządzenie rozpocznie pracę.
WAŻNE! Z funkcji tej nie należy korzystać w połączeniu z programami rozmrażania.
WAŻNE! Urządzenie w żaden widoczny sposób nie pokazuje, że zostało
zaprogramowane na automatyczne rozpoczęcie gotowania o wybranej godzinie.
Dlatego też należy się upewnić, że inne osoby przez nieuwagę nie wyjęły żywności z
urządzenia lub nie włożyły tam innych produktów.
BLOKADA ZABEZPIECZAJĄCA PRZED DOSTĘPEM DZIECI
Blokada ta zapobiega korzystaniu z kuchenki mikrofalowej przez małe dzieci. Przy
włączonej blokadzie kuchenki nie da się uruchomić. Blokada włącza się poprzez
wciśnięcie przycisku „STOP/CLEAR” i przytrzymanie go przez 3 sekundy. Rozlegnie
się wtedy sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawi się symbol blokady. Aby
wyłączyć blokadę zabezpieczającą przed dostępem dzieci, ponownie nacisnąć i
przytrzymać przez 3 sekundy przycisk „Stop/Clear”. Symbol zniknie z wyświetlacza.
PORADY NA TEMAT PRZYGOTOWYWANIA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
Podczas przygotowywania żywności należy przestrzegać następujących
podstawowych zasad:
Czas gotowania
Mniejsze ilości produktów gotują się szybciej niż duże. Jeżeli ilość produktów
zostanie podwojona, czas gotowania musi zostać zwiększony ponad dwukrotnie.
Mniejsze kawałki mięsa, małe ryby oraz krojone warzywa gotują się szybciej niż
duże kawałki. Z tego samego powodu zaleca się podzielenie mięsa na kawałki o
maksymalnych wymiarach 2 x 2 cm w celu przygotowania np. gulaszu, duszonego
mięsa lub podobnych potraw.
Gęstość żywności również wpływa na czas gotowania. Im bardziej zwarta żywność,
tym dłużej należy ją gotować.
• Mięso przygotowywane w całości (stek) wymaga dłuższego czasu gotowania
niż dania gulaszowe.
• Stek wymaga dłuższego gotowania niż danie z mięsa mielonego.
Im zimniejsze pożywienie, tym dłuższy czas gotowania. Żywność w temperaturze
pokojowej będzie się więc gotować szybciej niż żywność z lodówki lub
zamrażalnika.
Czas gotowania warzyw zależy od ich świeżości. Należy sprawdzać stan warzyw i
odpowiednio przedłużać lub skracać czas gotowania.
Krótki czas gotowania w kuchence mikrofalowej oznacza, że żywność nie jest
rozgotowana.
• W razie potrzeby można dodać trochę wody.
• Do gotowania ryb i warzyw potrzeba jedynie minimalnej ilości wody.
Moc mikrofal
Wybór ustawień mocy zależy od stanu gotowanej żywności.
W większości wypadków żywność jest gotowana przy największej mocy.
• Pełna moc jest miedzy innymi używana do szybkiego podgrzewania, gotowania
wody itp.
• Niska moc jest używana głównie do rozmrażania żywności i przygotowywania
dań zawierających ser, mleko i jaja. (W kuchence mikrofalowej nie wolno
gotować całych jaj w skorupkach ze względu na ryzyko ich wybuchu.) Niskie
wartości mocy są używane również do dogotowywania i w celu zachowania
doskonałego aromatu dania.
Informacje ogólne dotyczące gotowania
• Jeżeli cały posiłek ma zostać przygotowany w kuchence mikrofalowej, należy
rozpocząć od najbardziej zwartych produktów, takich jak ziemniaki. Kiedy są już
gotowe, należy je przykryć na czas przygotowywania pozostałych produktów.
• Większość produktów należy przykrywać. Dopasowana pokrywka utrzymuje
parę i wilgoć, co skraca czas gotowania w kuchence mikrofalowej. Sprawdza
się to w szczególności podczas gotowania warzyw, dań rybnych oraz
zapiekanek. Przykrywanie żywności powoduje także lepsze rozprowadzanie
ciepła, co zapewnia szybkie i doskonałe wyniki.
• Aby uzyskać najlepsze możliwe rezultaty, ważne jest właściwe rozmieszczenie
żywności, ponieważ promieniowanie mikrofalowe jest najmocniejsze w
centralnej części kuchenki. Na przykład podczas pieczenia ziemniaków,
należy umieścić je wzdłuż krawędzi szklanego talerza obrotowego, aby się
równomiernie gotowały.
• Aby równomiernie ugotować dania zwarte, takie jak mięso i drób, należy je
kilkakrotnie obrócić.
• W kuchence mikrofalowej możliwe jest pieczenie, jednak do tych wypieków nie
wolno używać drożdży.
• Podczas przygotowywania produktów o grubej skórce, np. ziemniaków, jabłek,
całej dyni lub kasztanów, skórkę należy przedziurawić, aby zapobiec rozerwaniu
produktu podczas gotowania.
• Podczas przygotowywania pożywienia w tradycyjnym piekarniku zwykle
unika się otwierania drzwiczek. Nie jest tak jednak w przypadku kuchenki
mikrofalowej: nie ma strat energii czy też ciepła. Innymi słowy, można otwierać
drzwiczki kuchenki i zaglądać do środka tak często, jak tylko się chce.
Zasady bezpiecznego użytkowania podczas przygotowywania żywności
• W przypadku korzystania z urządzenia do podgrzewania jedzenia dla dzieci lub
płynów w butelkach do karmienia, należy zawsze przed podaniem wymieszać
pokarm/płyny i sprawdzić dokładnie ich temperaturę. Zapewnia to równomierne
rozprowadzenie ciepła i uniknięcie poparzeń.
NIE WOLNO zakładać pokrywki i/lub smoczka na butelki do karmienia, gdy
umieszcza się je w kuchence mikrofalowej.
• Jeżeli niektóre potrawy podgrzewa się zbyt długo, mogą ulec zwęgleniu i
zacząć dymić. Jeżeli tak się stanie, należy pozostawić zamknięte drzwiczki i
całkowicie wyłączyć urządzenie.
• Niektóre produkty z niską zawartością wody, np. czekolada w kostkach
lub ciasta ze słodkim nadzieniem powinny być podgrzewane ostrożnie. W
przeciwnym razie zniszczeniu mogą ulec same produkty lub naczynia, w
których się znajdują.
KORZYSTANIE Z NACZYŃ PODCZAS PRZYGOTOWANIA POŻYWIENIA
Przed rozpoczęciem przygotowywania pożywienia w pojemnikach należy sprawdzić,
czy pojemniki, których zamierzasz użyć, wykonane są z odpowiedniego materiału,
gdyż niektóre rodzaje plastiku mogą stać się miękkie i ulec deformacji, a niektóre
typy naczyń ceramicznych mogą popękać (w szczególności podczas podgrzewania
niewielkiej ilości żywności).
Aby sprawdzić, czy dany pojemnik jest odpowiedni do użycia w kuchence
mikrofalowej należy:
• Umieścić pojemnik w urządzeniu.
• Umieścić w pojemniku szklankę do połowy napełnioną wodą.
• Włączyć kuchenkę mikrofalową, która przez 15-30 sekund powinna pracować z
maksymalną mocą.
• Jeżeli pojemnik bardzo się nagrzeje, należy unikać jego stosowania.
Odpowiednie naczynia i materiały
Podczas przygotowywania żywności w kuchence mikrofalowej POWINNY być
używane następujące naczynia i materiały:
Szkło i szklane miski
Naczynia kamionkowe (emaliowane i nie emaliowane). Żywność pozostaje dłużej
gorąca w kamionkowych naczyniach emaliowanych.
Naczynia plastikowe. Mogą być używane do podgrzewania na wiele sposobów.
Uwaga! NIE WOLNO używać pojemników plastikowych wykonanych z melaminy,
polietylenu i fenolu.
Porcelana. Wszelkie porcelanowe naczynia mogą być stosowane w kuchenkach
mikrofalowych, chociaż najlepiej używać naczyń żaroodpornych.
Żaroodporne naczynia z pokrywką. Naczynia szklane ze szczelnymi pokrywkami,
które uniemożliwiają wydostawanie się pary, idealnie nadają się do warzyw i
owoców, do których nie dodano żadnych płynów (jednak czas gotowania nie może
przekraczać 5 minut).
Naczynia opalane. Trzeba bardzo uważać podczas korzystania z tego typu naczyń.
Nigdy nie należy podgrzewać naczyń opalanych na talerzu obrotowym dłużej niż
5 minut. Pomiędzy naczyniem opalanym a talerzem obrotowym należy umieścić
odpowiednią izolację, np. talerz żaroodporny, aby zapobiec przegrzaniu talerza
obrotowego.
Specjalnej folii przeznaczonej do pieczenia w kuchence mikrofalowej można używać
szczególnie do zup, sosów, dań duszonych lub podczas rozmrażania. Można jej
także użyć jako luźnego przykrycia, aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu
wewnątrz kuchenki.
Ręczniki papierowe są idealne, ponieważ wchłaniają wilgoć i tłuszcz. Na przykład
boczek można poprzekładać ręcznikami papierowymi. Boczek będzie wówczas
chrupiący, ponieważ nie będzie pływał we „własnym sosie”. Chleb domowej roboty
można wyjąć bezpośrednio z zamrażarki, zawinąć w ręczniki papierowe i podgrzać
w kuchence mikrofalowej.
Mokre ręczniki papierowe nadają się do ryb lub warzyw. Nakrywanie żywności
chroni ją przed wysychaniem.
Papier pergaminowy. Ryby, duże warzywa, takie jak kalaor, kaczan kukurydzy itp.,
można owijać w wilgotny papier pergaminowy.
Torebki do pieczenia są idealne do mięs, ryb i warzyw. Nie wolno ich jednak
zamykać metalowymi spinaczami. Zamiast tego należy używać nitki bawełnianej.
Zrobić małe otwory w torebce i umieścić ją w kuchence mikrofalowej na talerzu lub
szklanym naczyniu.