AbyÊcie Paƒstwo mieli pe∏ne zadowolenie z Waszej nowej
kuchenki mikrofalowej, prosimy Was o dok∏adne przeczytanie
instrukcji obs∏ugi zanim zaczniecie jà u˝ywaç. Zalecamy równie˝
zachowanie niniejszej instrukcji w razie potrzeby przypomnienia
funkcji kuchenki mikrofalowej w przysz∏oÊci.
WA˚NE WSKAZÓWKI W ZAKRESIE BEZPIECZE¡STWA
- U˝ywaj kuchenki mikrofalowej tylko do tego celu do którego
jest ona przeznaczona.
- Nie u˝ywaj kuchenki mikrofalowej w przypadku stwierdzenia
uszkodzeƒ przewodu elektrycznego, wtyczki lub gdy
kuchenka mikrofalowa nie funkcjonuje optymalnie na skutek
uszkodzeƒ mechanicznych np. w przypadku jej upuszczenia
itp.
- JeÊli przewód elektryczny urzàdzenia zostanie uszkodzony,
nale˝y go wymieniç w autoryzowanym punkcie serwisowym
wskazanym przez producenta, albowiem wymaga to u˝ycia
specjalnych narz´dzi.
- Wszelkie naprawy urzàdzenia muszà byç dokonywane przez
osoby do tego uprawnione, w przeciwnym wypadku
gwarancja zostanie uniewa˝niona.
- Nie blokuj i nie zakrywaj ˝adnych otworów w kuchence
mikrofalowej.
- U˝ywaj urzàdzenie wy∏àcznie w pomieszczeniach
zadaszonych.
- Przed przystàpieniem do u˝ytkowania kuchenki mikrofalowej
sprawdê, czy talerz obrotowy znajduje si´ na w∏aÊciwym
miejscu oraz czy wszelkie opakowanie i materia∏y
zabezpieczajàce sà usuni´te z kuchenki mikrofalowej.
- Nie w∏àczaj kuchenki mikrofalowej gdy nic si´ w niej nie
znajduje. Mikrofale muszà mieç coÊ do absorpcji, w
przeciwnym przypadku kuchenka mikrofalowa mo˝e ulec
uszkodzeniu. Wstaw kubek z wodà do kuchenki mikrofalowej
podczas wypróbowywania funkcji kuchenki.
- Nie wykonuj ˝adnych regulacji czy napraw panela
kontrolnego, obudowy lub innych cz´Êci kuchenki. Nie
demontuj zewn´trznego panela kuchenki.
- Nie susz mokrej bielizny, gazet lub innych materia∏ów w
kuchence mikrofalowej.
- Dla unikni´cia powstania ognia w komorze kuchenki
mikrofalowej:
a. Nie przegrzewaj przyrzàdzanych posi∏ków. Nie
pozostawiaj kuchenki mikrofalowej bez nadzoru, szczególnie
gdy znajdujà si´ w niej materia∏y ∏atwopalne jak papier,
plastik itp.
b. Metalowe zapinki, pokrywki/folia oraz inne naczynia
zawierajàce metal mogà powodowaç iskrzenia w kuchence,
dlatego nale˝y je usunàç.
c. W przypadku powstania ognia w komorze kuchenki,
pozostaw drzwiczki kuchenki zamkni´te, wy∏àcz kuchenk´ i
wyjmij wtyczk´ z gniazdka sieciowego lub wy∏àcz g∏ówny
dop∏yw pràdu oraz skontaktuj si´ z autoryzowanym
specjalistà.
- Nie u˝ywaj kuchenki mikrofalowej w przypadku gdy blokada
zabezpieczajàca drzwiczki kuchenki nie dzia∏a tzn. gdy
mo˝na w∏àczyç kuchenk´ przy nie zamkni´tych drzwiczkach.
Przy otwartych drzwiczkach podczas pracy kuchenki istnieje
ryzyko napromieniowania mikrofalami.
- Nie u˝ywaj kuchenki mikrofalowej gdy nie sà usuniàte
wszystkie pozosta∏oÊci Êrodków czyszczàcych.
- Kuchenka mikrofalowa mo˝e byç naprawiana wy∏àcznie
przez autoryzowanych specjalistów.
- Nie podgrzewaj nigdy oleju i t∏uszczów w kuchence.
- Podczas pracy kuchenki zwróç uwag´ na znajdujàce si´ w
pobli˝u dzieci. Urzàdzenie powinno byç przechowywane w
miejscu niedost´pnym dla dzieci.
MATERIA¸Y DO WYKORZYSTAWANIA PRZY U˚YWANIU
MIKROFAL / TERMOPOWIETRZA
WY¸ÑCZNIE MIKROFALE
Talerzy, pó∏misków itp. z metalowym, z∏otym lub srebrnym
kantem nie wolno u˝ywaç, albowiem mogà byç powodem
powstawania iskrzeƒ w komorze kuchenki.
Tworzywa sztuczne
Naczynia z tworzyw sztucznych mo˝na u˝ywaç do
podgrzewania, ale nie nadajà si´ one do sma˝enia lub pieczenia.
Naczynia z tworzyw sztucznych zawierajàce melamin´, polietylen
lub fenol nie mogà byç u˝ywane.
Naczynia ˝aroodporne z przykrywkà
Naczynie szklane ze szczelnà pokrywkà nie pozwalajàcà na
ulatnianie si´ pary wodnej jest idealne do przyrzàdzania warzyw
lub owoców bez dodawania wody. ( Nie d∏u˝ej ni˝ 5 min.)
Pami´taj o przykrywaniu przyrzàdzanych potraw !
Wi´kszoÊç przyrzàdzanych potraw powinno si´ przykrywaç.
Szczelne przykrycie zapobiega ulatnianiu si´ pary wodnej i
utrzymuje wilgotnoÊç co skraca czas przyrzàdzania potraw w
kuchence mikrofalowej.
Jest to szczególnie wa˝ne przy przygotowywaniu potraw z
warzyw, ryb oraz potraw duszonych. Przykrywanie potraw
powoduje równie˝ równomierne grzanie i w ten sposób
przyczynia si´ do szybszego i lepszego rezultatu.
Folia plastikowa
Mo˝na jà u˝ywaç. Wykorzystywana g∏ównie przy
przygotowywaniu zup, sosów lub przy rozmra˝aniu. Mo˝na jà
tak˝e u˝ywaç jako zabezpieczenia przed zabrudzeniem kuchenki
w przypadku np. pryskania t∏uszczu itp.
Papier kuchenny
Jest idealny do absorbowania wilgoci i t∏uszczów, np. mo˝na go
wykorzystaç do przygotowania chrupiàcego boczku lub
pieczywa. Warstwy plastrów boczku nale˝y poprzek∏adaç
papierem kuchennym, który podczas grzania b´dzie absorbowa∏
t∏uszcz i boczek b´dzie chrupiàcy. Zamro˝one pieczywo nale˝y
owinàç papierem kuchennym dla poch∏aniania wody podczas
procesu rozmra˝ania.
Wilgotny papier kuchenny
Nawil˝ony wodà papier kuchenny mo˝na wykorzystaç przy
przygotowywaniu ryb lub warzyw. Przykrywajàc produkty
wilgotnym papierem zapobiega si´ ich wysychaniu.
Papier pergaminowy
Ryby, du˝e warzywa np. kalafior czy kolby kukurydzy itp. mo˝ny
zapakowaç w wilgotny papier pergaminowy.
MIKROFALE ORAZ TERMOPOWIETRZE
Szk∏o
Szklane naczynia nadajà si´ szczególnie.
Kamionka
Naczynia kamionkowe glazurowane nadajà si´ równie˝ oraz
majà t´ dodatkowà zalet´ i˝ utrzymujà temperatur´ potraw d∏u˝ej
ni˝ inne naczynia. Nie glazurowane naczynia kamionkowe
mo˝na tak˝e u˝ywaç.
Porcelana
Wszelkie naczynia porcelanowe mo˝na u˝ywaç przy korzystaniu
z kuchenki mikrofalowej, przy czym porcelana ˝aroodporna jest
najlepsza.
24
PL