Zelmer ZCM2150X (Maestro 13Z012) Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do parzenia kawy
Typ
Instrukcja obsługi
7
możliwych zagrożeń i poinstru-
owaniu dotyczącym bezpiecz-
nego korzystania z urządze-
nia. Czyszczenie urządzenia
oraz wykoanywanie czynności
konserwacyjnych nie powinny
być wykonywane przez dzieci,
chyba że ukończyły 8 lat
i zapewni się nad nimi odpo-
wiedni nadzór. Urządzenie
wraz z przewodem przyłącze-
niowym nalezy przechowywać
w miejscu niedostępnym dla
dzieci poniżej 8 roku życia.
Urządzenie może być uży-
wane przez osoby o ograni-
czonej zdolności zycznej,
czuciowej i psychicznej, lub
nie mające doświadczenia
lub znajomości sprzętu, ale
wyłącznie pod nadzorem lub
po wcześniejszym zrozumia-
łym objaśnieniu możliwych
zagrożeń i poinstruowaniu
dotyczącym bezpiecznego
korzystania z urządzenia.
Należy zapewnić, aby dzieci
nie bawiły się urządzeniem.
WSKAZÓWKA
Informacje o produkcie i wska-
zówki dotyczące użytkowania
Urządzenie przeznaczone jest
do użytku domowego oraz
podobnego zastosowania
w miejscach takich jak:
w sklepach, urzędach i innych
podobnych miejscach pracy;
w gospodarstwach rolnych;
w hotelach, motelach i innych
pomieszczeniach mieszkal-
nych;
w obiektach oferujących noc-
leg ze śniadaniem.
W przypadku wykorzystywania
go do celów biznesu gastro-
nomicznego, warunki gwarancji
zmieniają się.
Nie używaj ekspresu do celów innych niż
zgodnie z jego przeznaczeniem opisanym
w instrukcji użytkowania.
UWAGA!
Nieprzestrzeganie grozi
uszkodzeniem mienia
Zawsze umieszczaj urządzenie na płaskiej,
równej powierzchni.
Nie używaj ekspresu bez wody w zbiorniku.
Zbiornik napełniaj jedynie czystą i zimną
wodą. Przestrzegaj maksymalnej pojemno-
ści zbiornika, która wynosi 2,1 l.
Nie dopuszczaj do kontaktu przewodu przy-
łączeniowego z gorącymi częściami eks-
presu do kawy, włączając płytkę do podgrze-
wania liżanek i dyszę pary.
Zawsze wyłączaj zasilanie (przycisk )
przed włożeniem lub wyciągnięciem wtyczki
z gniazdka. Wtyczkę nie należy wyciągać
z gniazdka ciągnąc za przewód zasilający
chwytaj za samą wtyczkę.
Zawsze wyłączaj zasilanie i wyciągaj wtyczkę,
kiedy urządzenie nie będzie używane przez
dłuższy czas oraz przed czyszczeniem.
Nie używaj ekspresu z przedłużaczem,
chyba że przedłużacz został sprawdzony
przez wykwalikowanego technika lub pra-
cownika serwisu.
Urządzenie zawsze powinno być podłączone
do gniazdka sieci elektrycznej (jedynie prądu
przemiennego) wyposażonego w kołek
ochronny i o napięciu zgodnym z podanym
na tabliczce znamionowej urządzenia.
Nie umieszczaj urządzenia blisko źródła
ciepła, płomienia, elektrycznego elementu
grzewczego lub na gorącym piekarniku. Nie
umieszczaj na żadnym innym urządzeniu.
Nie pozwalaj, aby przewód zasilający urzą-
dzenia zwisał ponad krawędzią stołu lub
półki, lub dotykał gorącej powierzchni.
Nie zanurzaj urządzenia w wodzie lub żad-
nym innym płynie.
Sprzęt nie jest przeznaczony do pracy z uży-
ciem zewnętrznych wyłączników czasowych
lub oddzielnego układu zdalnej regulacji.
GW13-023_v07
8
DANE TECHNICZNE
Parametry techniczne podane na tabliczce
znamionowej wyrobu.
Pojemność zbiornika na wodę: 2,1 l.
Urządzenie spełnia wymagania ROZPORZĄ-
DZENIA KOMISJI (WE) NR 1275/2008 w sprawie
wymogów dotyczących ekoprojektu.
O EKSPRESIE DO KAWY
Ekspres zaparza kawę o wysokich walorach
smakowych i aromacie, ponieważ zapewniona
jest właściwa temperatura wody do zaparzania
92–94°C. Ekspres został tak zaprojektowany,
aby możliwa była obserwacja temperatury wody
na wyświetlaczu LCD i w najodpowiedniejszym
momencie rozpoczęcie zaparzania kawy lub
wytwarzania pary do spieniania mleka.
OPIS URZĄDZENIA (Rys. 1)
1. Płyta do podgrzewania
2. Pulpit sterujący wyświetlaczem LCD
3. Głowica do zaparzania
4. Uchwyt sitka
5. Wskaźnik poziomu wody
6. Miarka
7. Ubijak
8. Zbiornik na wodę o pojemności 2,1 l
9. Pokrętło regulatora
Obrót w lewo espresso/gorąca woda
z głowicy, obrót w prawo para lub gorąca
woda z dyszy.
10. Dysza pary
11. Nasadka do spieniania mleka
12. Miejsce na wysokie liżanki
13. Wyjmowana tacka ociekowa
14. Nóżki gumowe przeciwpoślizgowe
15. Sitko na 1 liżankę
16. Sitko na 2 liżanki
17. Kubek 500 ml
KRÓTKI PRZEWODNIK OBSŁUGI
EKSPRESU DO KAWY
Poniższe rysunki mają na celu pomoc Państwu
w użytkowaniu ekspresu. Każdy z rysunków ma
swój numer. W treści niniejszego podręcznika
uzytkowania, będą odwołania do tychże rysun-
ków, tak więc zostały one ponumerowane w celu
łatwości i wygody ich użycia.
Na przykład: Napełnij zbiornik na wodę (1) (2) (3)
(4) (5) zimną wodą – nie mineralną.
Za każdym razem, kiedy zobaczą Państwo takie
numery, proszę zapoznać się z rysunkami.
PRZYGOTOWANIE EKSPRESU DO KAWY
(Rys. 2)
1. Otwórz pokrywę zbiornika wody.
2. Napełnij zimną wodą i zamknij pokrywę.
3. Lub wyjmij zbiornik wody.
4. Napełnij zimną wodą.
5. Włóż zbiornik wody i zamknij pokrywę.
6. Włącz ekspres do kawy naciskając przycisk
. Lampka sygnalizacyjna umieszczona na
przycisku zaświeci się na czerwono i na
ekranie LCD zacznie migać linia wskaźnika
temperatury od symbolu .
Uwaga: Przed włączeniem ekspresu do
kawy należy upewnić się, czy pokrętło z boku
urządzenia znajduje się w położeniu 0 (wyłą-
czony).
7. Ekspres do kawy jest gotowy do użycia.
8. Podgrzewanie liżanek na płycie.
9. Wybierz odpowiednie sitko i umieść je
w uchwycie.
10. Umieść uchwyt sitka w głowicy.
Uwaga: występy na uchwycie muszą się zna-
leźć w wybraniach w głowicy.
11. Obróć uchwyt sitka w prawo, do oporu.
12. Podstaw duże naczynie pod otworami wyloto-
wymi.
OPIS
Umieść ekspres na suchym i nieruchomym
podłożu.
Upewnij się, że tacka ociekowa i kratka znaj-
dują się na swoich miejscach.
Napełnij zbiornik ekspresu do kawy wodą.
Istnieją dwa sposoby napełnienia zbiornika
wodą:
Unieś pokrywkę zbiornika wody znajdu-
jącą się w górnej części ekspresu do kawy
(1) i używając np. dzbanka, napełnij go
świeżą zimną wodą lub wodą ltrowaną (2)
i zamknij pokrywę.
Alternatywnie możliwe jest wyjęcie zbior-
nika wody i napełnienie go świeżą zimną
wodą. W tym celu unieś pokrywę i używając
jako uchwytu, wysuń zbiornik wody (3).
Następnie napełnij go świeżą zimną wodą
lub wodą ltrowaną (4). Wstaw na miejsce
zbiornik wody i zamknij pokrywę (5).
Podłącz przewód zasilający do gniazdka sie-
ciowego prądu przemiennego 230V. Naciśnij
przycisk , aby włączyć ekspres do kawy
(6). Zaświeci się czerwona lampka umiesz-
czona w przycisku oraz lampka na włą-
czonym aktualnie przycisku . lub a linia
wskaźnika temperatury na wyświetlaczu LCD
zacznie migać od symbolu , informując, że
ekspres jest włączony i podgrzewany. Kiedy
linia wskaźnika temperatury na wyświetla-
czu LCD przestanie migać i wyświetli napis
„READY” oznacza to, że ekspres do kawy jest
podgrzany i gotowy do użycia (7).
Uwaga: Przed włączeniem ekspresu upewnij
GW13-023_v07
9
się, że pokrętło regulacji z boku ekspresu znaj-
duje się w położeniu 0 (wyłączony).
Umieść liżanki lub inne naczynia na płytce do
podgrzewania (8).
Uwaga: Przy pierwszym użyciu urządzenia lub
kiedy urządzenie nie było używane przez dłuż-
szy czas, szczególnie ważne jest przepłukanie
ekspresu.
W tym celu włóż do uchwytu sitko dla jednej
lub dwóch liżanek (9). Załóż uchwyt sitka
w głowicy do zaparzania (10) (11).
Umieść wystarczająco duży pojemnik pod
obydwoma otworami napełniającymi (12).
Upewnij się, że ekspres do kawy znajduje się
w trybie espresso/gorąca woda to znaczy, że
świecą się lampki na przyciskach i .
Uwaga: W przypadku, kiedy ekspres do kawy
nie jest w trybie espresso/gorąca woda (nie
świeci się pomarańczowa lampka przycisku
), konieczne jest naciśnięcie przycisku
w celu aktywowania tego trybu. Odpowiednio
do potrzeb zostanie wyregulowana tempera-
tura ekspresu.
Z chwilą uzyskania odpowiedniej temperatury
przez ekspres, przestanie migać linia wskaź-
nika temperatury i pojawi się na wyświetlaczu
symbol oraz napis „READY”.
Wskazówka: Należy pamiętać, że jeżeli na
wyświetlaczu nie jest wyświetlony napis
„READY” to znaczy, że ekspres nie jest jesz-
cze w stanie gotowości do pracy.
Obróć pokrętło regulacji przeciwnie do ruchu
wskazówek zegara (13) do pozycji espresso
i pozwól na wypływ wody do opróżnie-
nia całego pojemnika wody.
USTAWIENIE ZEGARA
Nie jest konieczne ustawienie prawidłowego
czasu dla użytkowania ekspresu do kawy.
Przyciski obsługujące zegar „H” i „M” znajdują
się po prawej stronie ekranu LCD.
Aby ustawić godziny, naciśnij i przytrzymaj przy-
cisk „H” wybierając odpowiednią godzinę co do
pory dnia: AM – godziny dopołudniowe, PM –
godziny popołudniowe. Aby ustawić minuty, naci-
śnij i przytrzymaj przycisk „M”. Po zwolnieniu
któregokolwiek z tych dwóch przycisków zegar
rozpocznie automatycznie wskazywanie czasu.
Uwaga: Dłuższe przytrzymanie wciśniętych przyci-
sków „H” lub „M” umożliwia szybką zmianę czasu.
PARZENIE KAWY ESPRESSO (Rys. 3)
13. Obróć pokrętło regulatora do pozycji espresso
i przepuść ok. 0,5 l wody. Ponownie ustaw
pokrętło w położeniu 0 aby wyłączyć nale-
wanie (pompkę).
14. Wybierz odpowiednie sitko i umieść je
w uchwycie.
15. Przytrzymaj uchwyt sitka i przepłucz wodą,
aby go wstępnie podgrzać.
16. Wsyp drobno zmieloną kawę do sitka.
17. Ubij kawę.
18. Przetrzyj krawędź sitka i usuń drobiny zmielo-
nej kawy.
19. Umieść uchwyt sitka w głowicy.
Uwaga: występy na uchwycie muszą się zna-
leźć w wybraniach w głowicy.
20. Obróć uchwyt sitka w prawo, do oporu.
21. Umieść liżanki pod otworami wylotowymi
uchwytu.
22. Naciśnij przycisk . Po osiągnięciu właści-
wej temperatury na wyświetlaczu pojawi się
symbol oraz napis „READY”. Obróć pokrę-
tło regulatora w kierunku , aby uruchomić
lub do położenia 0, aby zatrzymać nalewanie
espresso.
Uwaga: Należy pamiętać, że jeżeli na
wyświetlaczu nie pojawia się napis „READY”
oznacza to, że ekspres do kawy nie osiągnął
właściwej temperatury dla wybranej funkcji.
W celu wyłączenia ekspresu wystarczy naci-
snąć przycisk .
23. Wyjmij uchwyt sitka przez obrócenie go
w lewo i pociągnięcie w dół.
24. Usuń z sitka zużytą kawę.
OPIS
Przed rozpoczęciem przygotowań do parzenia
kawy upewnij się, że ekspres do kawy znajduje
się w trybie espresso/gorąca woda to znaczy, że
świecą się czerwone lampki na przycisku zasi-
lania i pomarańczowa na przycisku .
Uwaga: W przypadku, kiedy ekspres do kawy nie
jest w trybie espresso/gorąca woda (nie świeci się
pomarańczowa lampka przycisku ), konieczne
jest naciśnięcie przycisku w celu aktywowania
tego trybu.
Aby uzyskać dobre walory smakowe kawy, zaleca
się wstępnie ogrzać liżanki, uchwyt sitka i sitko
następująco:
Wstępne podgrzewanie uchwytu z sitkiem
Napełnij zbiornik wody (1) (2) (3) (4) (5) zimną
wodą i uruchom urządzenie (6).
Wybierz odpowiednie sitko i umieść je
w uchwycie (9) (14) (10) (11).
Wskazówka: Do jednej porcji kawy zastosuj
mniejsze sitko (dla jednej liżanki), a większe
dla dwóch porcji kawy.
Weź uchwyt sitka, przytrzymaj go pod głowicą
i przepłucz wodą, obracając pokrętło regula-
cji przeciwnie do ruchu wskazówek zegara
do pozycji espresso w celu rozpoczęcia
GW13-023_v07
10
przepływu wody i obróć je z powrotem do
położenia 0, aby wyłączyć urządzenie (15).
Pozwól na wyschnięcie uchwytu sitka.
Wstępne podgrzewanie naczyń
Jeżeli urządzenie jest włączone od dłuższego
czasu, podgrzej na płycie wstępnie liżanki/
naczynia szklane, to pomoże w zachowaniu
pianki zaparzonej kawy (8).
Filiżanki można również podgrzać, napełnia-
jąc je gorącą wodą (12) (13). Obróć pokrętło
regulatora do pozycji espresso w celu
rozpoczęcia przepływu wody. Aby zatrzymać
ten proces, ustaw pokrętło w pozycję 0. Wylej
gorącą wodę z liżanek.
Zaparzanie kawy
Sprawdź czy w zbiorniku jest zimna woda.
Jeżeli jej nie ma lub jest jej bardzo niewiele,
napełnij zbiornik (1) (2) (3) (4) (5) zimną wodą
i uruchom urządzenie (6).
Przy użyciu dostarczonej miarki, umieść
drobno zmieloną kawę w sitku (16).
Drugą stroną (płaską powierzchnią) miarki ubij
lekko kawę (17) z obrotem o 90 stopni, aby
wypełnić dno. Powoduje to uszczelnienie ubi-
tej kawy.
Usuń nadmiar kawy, aby była na równo z kra-
wędzią sitka (18).
Ważne: Upewnij się, aby w sitku nie było zbyt
dużej ilości kawy.
Wskazówka: Dawkowanie kawy i stopień ubi-
cia powinny pozostawać za każdym razem
takie same. Od gruboziarnistości zmielonej
kawy zależy czas nalewania zaparzonej kawy.
Im drobniejsza kawa, tym szybkość nalewania
mniejsza.
Wskazówka: Upewnij się, że przy ubijaniu
kawy płaska część miarki jest sucha. W przy-
padku wilgotnej tej końcówki może dojść do
zlepiania się cząsteczek kawy.
Uwaga: Zyt drobno zmielona kawa może spo-
wodować zatkanie się otworów w sitku i braku
przepływu kawy.
Włóż uchwyt sitka do głowicy i obróć w prawo
do oporu (19) (20).
Podstaw liżanki poniżej otworów do nalewa-
nia uchwytu (21).
Uwaga: Sprawdź, czy ekspres do kawy
jest gotowy do użycia. Pamiętaj, że jeżeli
na wyświetlaczu nie jest wyświetlony napis
„READY” to znaczy, że ekspres nie jest jesz-
cze w stanie gotowości do pracy.
Aby rozpocząć proces nalewania kawy, obróć
pokrętło regulacji przeciwnie do ruchu wskazó-
wek zegara do pozycji espresso . W celu
zatrzymania tego procesu obróć pokrętło
z powrotem do położenia 0 (22).
Wskazówka: Idealnie zaparzona kawa
jest ciemna i karmelowa z czerwonawymi
pobłyskami. W dużym stopniu jest zależna
od jakości użytej kawy. Podawaj kawę świeżo
zaparzoną, zawsze gorącą.
Obsługa ekspresu po zaparzeniu kawy
Obróć uchwyt sitka w lewo i usuń go z głowicy
(23).
Opróżnij sitko ze zużytej kawy (24).
Wskazówka: Po każdym użyciu ekspresu do
kawy, zaleca się przepłukanie głowicy małą
ilości wody. Spowoduje to spłukanie zużytej
kawy, która przywarła do spodniej strony gło-
wicy. W tym celu wystarczy obrócić pokrętło
do pozycji espresso i pozwolić na swo-
bodny przepływ wody.
Tryb energooszczędny
Ekspres do kawy zostanie automatycznie wyłą-
czony po 30 minutach bezczynności.
SPIENIANIE MLEKA (Rys. 4)
25. Naciśnij przycisk . Gdy pojawi się na
wyświetlaczu symbol oraz napis „READY”,
przepłucz dyszę podstawiając pod dyszę
naczynie i obracając pokrętło regulacji do
pozycji pary .
26. Wyłącz parę przez obrócenie pokrętła do
pozycji 0.
27. Odsuń dyszę pary na bok urządzenia i nałóż
na dyszę nasadkę do spieniania mleka.
28. Umieść dyszę pary w mleku około 1 cm poni-
żej powierzchni i ponownie uruchom regulato-
rem dozowanie pary – pozycja .
29. Przechyl dzbanek tak, aby dysza pary znala-
zła się w „dzióbku” i umieść dyszę tuż poniżej
powierzchni mleka.
30. Podnieś dzbanek tak, aby dysza znalazła się
pośrodku mleka.
31. Zamknij parę przez obrócenie pokrętła do
pozycji 0 (wyłączenie).
32. Ściągnij nasadkę do spieniania mleka i umyj
w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do
mycia naczyń. Dyszę pary wytrzyj wilgotną
ścierką a następnie przepłucz małą ilością
pary.
OPIS
Do spieniania mleka używa się funkcji pary. Para
spełnia dwa zadania. Po pierwsze ogrzewa mleko.
Po drugie para miesza powietrze dając w efekcie
delikatny, aksamitny wygląd.
Podobnie, jak podczas parzenia kawy, przy
spienianiu mleka najlepsze efekty uzyskuje się
w miarę czasu i nabrania przez użytkownika
doświadczenia.
Wskazówka: Pamiętaj, że kawa stanowi pod-
stawę wszystkich napojów kawowych a mleko
jest tylko dodatkiem.
GW13-023_v07
11
Uwaga: Zaleca się jako pierwsze sporządzenie
espresso, a następnie spienianie mleka.
Przed rozpoczęciem procesu spieniania mleka
upewnij się, że ekspres do kawy znajduje się
w trybie pary to znaczy, że świecą się czerwona
lampka przycisku i pomarańczowa przyci-
sku pary.
Uwaga: W przypadku, kiedy ekspres do kawy nie
jest w trybie pary (nie świeci się pomarańczowa
lampka przycisku ), konieczne jest naciśnięcie
przycisku w celu aktywowania tego trybu pracy.
Sprawdź czy w zbiorniku jest zimna woda.
Jeżeli jej nie ma lub jest jej bardzo niewiele,
napełnij zbiornik (1) (2) (3) (4) (5) zimną wodą.
Określ ilość potrzebnego mleka w oparciu
o liczbę zaparzonych liżanek lub rozmiaru
dzbanka na mleko.
Wskazówka: Pamiętaj, że objętość mleka
rośnie podczas jego spieniania.
Wlej zimne, schłodzone mleko do dzbanka ze
stali nierdzewnej, napełniając go od 1/2 do 2/3
objętości.
Wskazówka: Przechowuj dzbanek ze stali nie-
rdzewnej z mlekiem w lodówce tak, żeby było
ono dobrze schłodzone. Pamiętaj, aby przed
użyciem nie płukać dzbanka ciepłą wodą.
Przepłucz dyszę pary wodnej podstawiając
pod dyszę naczynie i obracając pokrętło regu-
lacji do pozycji pary . Wyłącz parę przez
obrócenie pokrętła do pozycji 0 (26).
Odchyl dyszę pary na bok urządzenia i nałóż
na dyszę nasadkę do spieniania mleka (27).
Umieść dyszę pary w mleku tak, aby dysza
znajdowała się około jeden centymetr poniżej
powierzchni i uaktywnij spust pary przez obró-
cenie pokrętła regulacji do pozycji (28).
Przechyl dzbanek tak, żeby dysza pary spo-
czywała w dzióbku dzbanka i obniżaj dzbanek
do chwili znalezienia się końcówki dyszy pary
tuż poniżej powierzchni mleka. Spowoduje to
rozpoczęcie wytwarzania spienionego mleka.
Uwaga: Nie pozwalaj na nierównomierny
wylot pary, nie będzie wtedy właściwego
napowietrzenia piany. Aby tego uniknąć,
unieś dzbanek tak, żeby dysza pary schowała
się głębiej w mleku. Pamiętaj, że idealna kon-
systencja to miękka, aksamitna pianka.
W chwili kiedy mleko się ogrzeje i spieni,
poziom mleka w dzbanku zacznie rosnąć.
Jeżeli to nastąpi, obniżaj dzbanek, zawsze
utrzymując końcówkę dyszy pary tuż poniżej
powierzchni mleka (29).
Z chwilą uzyskania pianki podnieś dzbanek
tak, aby dysza pary znalazła się pośrodku
mleka (30).
Wskazówka: Ilość wymaganej pianki będzie
się zmieniać w zależności od rodzaju przygo-
towywanego napoju. Np. cappucino wymaga
większej ilość pianki niż napój kawowy na
bazie espresso, podawany z mlekiem spienio-
nym parą.
Zamknij natychmiast parę, kiedy mleko zosta-
nie podgrzane do temperatury 60–65°C przez
obrócenie pokrętła regulacji w pozycję 0 (31).
Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz termometru,
dobrym wskazaniem osiągnięcia prawidłowej
temperatury jest to, że nie można przyłożyć
dłoni do boku dzbanka na dłużej niż 3 sekundy.
Ważne: Nie zagotuj mleka.
Usuń dzbanek, ściągnij z dyszy parowej
nasadkę do spieniania mleka, którą po każ-
dorazowym uzyciu umyj w ciepłej wodzie
z dodatkiem płynu do mycia naczyń udrażniając
wszystkie otwory. Natychmiast przetrzyj dyszę
pary i jej końcówkę za pomocą czystej wilgotnej
ścierki (32) i przepłucz małą ilością pary.
Trzymając dzbanek w ręku lekko stuknij
dzbankiem o stół tak, aby uwolnić pęche-
rzyki powietrza i następnie poruszaj dzbanek
ruchem kołowym do chwili, kiedy mleko stanie
się błyszczące i nie pozostaną w nim żadne
pęcherzyki. Pomoże to w uzyskaniu jednolitej
konsystencji mleka i pianki.
GORĄCA WODA/WRZĄTEK (Rys. 5)
33. Umieść liżankę na tacce ociekowej pod dyszą
pary i uruchom funkcję gorącej wody przez
obrócenie pokrętła regulacji do pozycji pary .
34. Zamknij gorącą wodę przez obrócenie pokrę-
tła do pozycji wyłączenia 0.
35. Pozostaw dyszę pary/gorącej wody nad tacką
ociekową.
OPIS
Funkcja gorącej wody jest idealna do przygoto-
wania napoju long black (espresso rozcieńczone
gorącą wodą), gorącej czekolady oraz napełnia-
nia dzbanka do kawy z tłoczkiem oraz czajniczka
do herbaty.
Uwaga: Przed użyciem funkcji gorącej wody
upewnij się, że nasadka do spieniania mleka jest
zdjęta z dyszy pary.
Napełnij zbiornik wody (1) (2) (3) (4) (5) zimną
wodą.
Włącz ekspres (6). Podczas używania funkcji
gorącej wody konieczne jest, aby ekspres do
kawy był w trybie espresso/gorąca woda to
znaczy, że świecą się czerwona lampka przy-
cisku i pomarańczowa na przycisku .
Uwaga: W przypadku, kiedy ekspres do kawy
nie jest w trybie espresso/gorąca woda (nie
świeci się pomarańczowa lampka przycisku
), konieczne jest naciśnięcie przycisku
w celu aktywowania tego trybu.
GW13-023_v07
12
Umieść liżankę lub naczynie pod dyszą pary/
gorącej wody i uruchom funkcję gorącej wody
obracjąc pokrętło regulacji do pozycji (33).
Z chwilą napełnienia się liżanki lub naczy-
nia wymaganą ilością gorącej wody, zamknij
gorącą wodę obracając pokrętło regulacji do
pozycji 0 (34).
Wyjmij liżankę lub naczynie a dyszę pary
pozostaw nad tacką ociekową (35).
PRZYKŁADOWE PRZEPISY KAWY
ESPRESSO
ESPRESSO (SHORT BLACK)
Espresso to skoncentrowana,
mocna kawa z warstwą pianki
na powierzchni znanej jako
„crema” (warstwa brązowej
pianki). Espresso stanowi
podstawę wszystkich napojów
kawowych. Jego odmiany
uzyskiwane przez dodawanie
różnych ilości mleka i pianki.
Przygotuj szklaną liżankę do espresso 90 ml
lub małą liżankę do kawy.
Nalej pojedyncze espresso (30–35 ml).
LONG BLACK
Standardowe espresso
z dodatkiem gorącej wody,
podawane w normalnej li-
żance do kawy lub kubku.
Gorąca woda jest dodawana
jako pierwsza tak, żeby
została zachowana war-
stewka „crema”.
Przygotuj liżankę 190 ml.
Nalej do niej pojedyncze lub podwójne
espresso.
Dolej do smaku gorącej wody.
MACCHIATO
Macchiato, nazwa pochodzi
od włoskiego słowa oznacza-
jącego „plamę”. Tradycyjnie
podawane jako standardowe
espresso z łyżeczką mleka na
powierzchni i małą ilością
pianki („crema”) pośrodku.
Przygotuj szklaną liżankę do espresso 90 ml
lub małą liżankę do kawy.
Nalej pojedyncze lub podwójne espresso.
Dodaj łyżeczkę mleka na powierzchnię.
FLAT WHITE
Innym ulubionym napojem
kawowym jest at white,
napój na bazie espresso,
z mlekiem spienionym na
parze, podawany w normalnej
liżance do kawy lub kubku.
Warstwa spienionego mleka
na powierzchni powinna mieć
2 mm, aby izolować kawę.
Przygotuj liżankę 190 ml.
Nalej pojedyncze lub podwójne espresso.
Dodaj spienione mleko.
CAFFÈ LATTE
Espresso zmieszane z paro-
wanym mlekiem; zazwyczaj
podawana w szklanym naczy-
niu. Warstwa spienionego
mleka na górnej powierzchni
powinna mieć 10 mm, aby
izolować kawę.
Przygotuj naczynie szklane 220 ml lub liżankę.
Nalej pojedyncze lub podwójne espresso.
Dodaj spienione mleko.
CAPPUCCINO
Ten wspaniały napój to
espresso z dodatkiem spie-
nionego mleka, z pianką
i posypany kakao. Powstały to
napój, to w dwóch trzecich
kawa z mlekiem, a w jednej
trzeciej pianka.
Przygotuj liżankę 190–240 ml.
Nalej pojedyncze lub podwójne espresso.
Zachowaj proporcję dwie trzecie kawy z mle-
kiem, jedna trzecia pianki.
Posyp na wierzch kakao.
CAFFE MOCHA
Sporządzona w podobny spo-
sób jak, cappucino ale
z dodatkiem czekolady do
picia. Wystarczy wprost
dodać czekoladę do espresso
i zamieszać przed dodaniem
mleka spienionego na parze
i pianki.
Przygotuj liżankę 190–240 ml.
Nalej pojedyncze lub podwójne espresso.
Dodaj dwie łyżeczki czekolady do picia.
Dodaj mleko spienione na parze.
Zachowaj proporcję dwie trzecie kawy z mle-
kiem, jedna trzecia pianki.
GW13-023_v07
13
CON PANNA
Odmiana oryginalnej kawy
wiedeńskiej, ten wspaniały
napój to espresso z dodat-
kiem bitej śmietany. Może
zostać również posypana
cynamonem lub czekoladą.
Przygotuj liżankę 190 ml.
Nalej pojedyncze lub podwójne espresso.
Dodaj bitą śmietanę.
Posyp cynamonem lub czekoladą.
Czyszczenie zespołu głowicy, uchwytu sitka
i sitka
Sitko i uchwyt sitka przepłucz ciepłą wodą, każdo-
razowo po ich użyciu i następnie osusz.
W celu oczyszczenia zespołu głowicy ze zuży-
tej kawy, przepłucz go wodą, przetrzyj głowicę
i wewnętrzny pierścień wilgotną szmatką. W przy-
padku, gdy otwory w sitku zatkane kawą, użyj
delikatnej szczotki.
Ważne: Jeżeli otwory sitka są nadal zatkane, użyj
szarej przetyczki umieszczonej pod zbiornikiem
wody na podstawie (39) (40). Przetyczkę czysz-
czącą wkładaj w pojedyncze otwory w dolnej czę-
ści sitka (41).
Uszczelka gumowa głowicy
Uszczelka głowicy znajduje się od spodu zespołu
głowicy i uszczelnia uchwyt sitka podczas nale-
wania kawy.
Uwaga: Podczas długich okresów przerw w uży-
waniu ekspresu zaleca się, aby uchwyt sitka nie
pozostawał w zespole głowicy, ponieważ może to
zmniejszyć trwałość uszczelki.
Naturalne jest, że po pewnym czasie uszczelka traci
swoją elastyczność i wymaga wymiany. Oznaką
zużycia uszczelki jest brak szczelności pomiędzy
uchwytem sitka a głowicą (widoczna para wokół
zespołu głowicy podczas nalewania espresso).
Uwaga: Skontaktuj się z najbliższym autoryzo-
wanym punktem serwisowym jeżeli uważasz, że
uszczelka zespołu głowicy wymaga wymiany.
Płytka do podgrzewania liżanki i elementy
zewnętrzne
Przetrzyj urządzenie tylko wilgotną ścierką
i wytrzyj do sucha. Nie używaj szczotek i ścier-
nych środków czyszczących, ponieważ mogą one
porysować powierzchnie zewnętrzne.
Czyszczenie dyszy pary
Utrzymanie w czystości dyszy pary jest istotne
do zapewnienia maksymalnej sprawności funkcji
pary. Nawarstwienie się np. zaschniętego mleka
na dyszy pogorszy jej zdolność do parowania
i spieniania.
Ważne: Przetrzyj do czysta dyszę za pomocą
wilgotnej ścierki natychmiast po każdym użyciu
i przepłucz małą ilością pary.
W przypadku, gdyby mleko zaschło na dyszy
pary, owiń dyszę czystą wilgotną szmatką, obróć
dyszę nad tackę ociekową i włącz parę na około
10 sekund (42). Następnie pozostaw ścierkę na
dyszy przez około 5 minut do jej namoknięcia.
Powtórz ten proces, jeżeli zabrudzenie wciąż
pozostaje.
Ważne: Nigdy nie wolno czyścić dyszy pary za
pomocą zmywaka ściernego, ponieważ może to
spowodować uszkodzenie dyszy.
W przypadku, gdyby dysza pary pozostawała
dalej zatkana, razem z ekspresem dostarczona
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE (Rys. 6)
36. Wyjmij kratkę tacki ociekowej.
37. Wyjmij tackę ociekową, wymyj i ponownie
załóż.
38. Upewnij się, czy wkładka z tworzywa jest we
właściwym miejscu na tacce ociekowej.
39. Wyjmij zbiornik wody.
40. Pod zbiornikiem wody na postawie dwie
przetyczki do czyszczenia sitek na kawę –
kolor szary oraz dyszy pary – kolor czarny.
41. Użyj szarej przetyczki do czyszczenia otwo-
rów sitek do kawy.
42. Owiń dyszę pary wilgotną ścierką i włącz parę
na 10 sekund.
43. Wyjmij czarną przetyczkę do czyszczenia
dyszy parowej z podstawy.
44. Włóż przetyczkę do otworu dyszy pary w jej
dolnej części.
OPIS
Ważne jest regularne czyszczenie ekspresu.
Pozwoli to na utrzymaniu wysokiej jakości zapa-
rzanej kawy. Zalecamy systematyczne czyszcze-
nie po każdym parzeniu kawy. A mianowicie:
Przepłukanie wodą zespołu głowicy.
Przepłukanie parą dyszy parowej.
Wytarcie do czysta dyszy parowej za pomocą
wilgotnej ścierki, natychmiast po użyciu eks-
presu.
Wyjęcie sitka z uchwytu i umycie go wraz
z oczyszczeniem otworów sitka.
Opróżnienie i przepłukanie tacki ociekowej.
Ważne: Nigdy nie myj części ekspresu i akceso-
riów w zmywarce.
Czyszczenie tacki ociekowej i siatki
Wyjmij kratkę i tackę ociekową (36) (37). Myj
wodą z dodatkiem delikatnego płynu do mycia
naczyń, opłucz i osusz.
Uwaga: Upewnij się, że po wyjęciu i założeniu
tacki ociekowej i kratki wkładka znajduje się na
właściwym miejscu (38).
GW13-023_v07
14
jest czarna przetyczka czyszcząca umieszczona
na podstawie pod zbiornikiem wody (39) (43).
Przetyczkę czyszczącą włóż do otworu w dolnej
części dyszy (44). W przypadku, gdyby dysza
pary pozostała dalej zatkana, odkręć końcówkę
dyszy pary. Oczyść ponownie dyszę używając
czarnej przetyczki czyszczącej i następnie prze-
płucz ją pod bieżącą wodą.
USUWANIE KAMIENIA
Kamień to powierzchniowy osad minerałów, który
w sposób naturalny pojawia się we wszystkich
urządzeniach, związanych z podgrzewaniem
wody. Dlatego też ekspres do kawy będzie wyma-
gać okresowego usuwania kamienia.
Uwaga: Odkamieniaj ekspres przynajmniej raz
na 3 miesiące. Awarie powstałe w skutek nieod-
kamieniania urządzenia nie podlegają naprawom
w ramach gwarancji.
Roztwory do usuwania kamienia
Tradycyjnie do usuwania kamienia z ekspresu do
kawy używa się następujących środków:
Roztworu kwasku cytrynowego
Rozpuść 2 łyżki (około 30 g) kwasku cytrynowego
w 1 litrze wody.
Specjalnie przeznaczonych do tego celu pły-
nów lub tabletek.
Wskazówka: W przypadku płynów i tabletek
postępuj zgodnie ze wskazówkami umieszczo-
nymi na opakowaniu wymienionych środków.
Usuwanie kamienia z ekspresu do kawy
Uwaga: Upewnij się, że ekspres do kawy jest
wyłączony i przewód zasilający jest odłączony od
gniazdka sieci.
Wyjmij zbiornik na wodę i przepłucz go do czy-
sta. W zależności od stosowanego roztworu
do usuwania kamienia, postępuj następująco:
A. Tabletki do usuwania kamienia z ekspre-
sów do kawy.
Wlej do zbiornika około 1l ciepłej wody
i umieść w nim tabletki do usuwania kamie-
nia w ilości zalecanej przez producenta.
Po rozpuszczeniu się tabletek (trwa to
około 5–7 minut) załóż ponownie zbiornik.
B. Płyn do usuwania kamienia
Wlej do zbiornika wody około 1l ciepłej
wody. Dodaj płyn do usuwania kamienia
w ilości zalecanej przez producenta i załóż
zbiornik.
W przypadku, gdyby uchwyt sitka był zamo-
cowany w zespole głowicy usuń go, przepłucz
starannie pod bieżącą wodą i odłóż na bok.
Przy użyciu wkrętaka, odkręć sitko od spodu
zespołu głowicy.
Wyjmij sitko, podkładkę, wkręt oraz uszczelkę
i odłóż je na bok, w bezpieczne miejsce.
Ważne: Uważaj, aby nie zgubić sitka, pod-
kładki, wkrętu i uszczelki po zdemontowaniu
zespołu głowicy.
Przy użyciu małej delikatnej szczotki oczyść
obszar zaparzania głowicy, usuwając wszyst-
kie drobinki kawy.
Umieść wystarczająco duży pojemnik pod
zespołem głowicy.
Włóż wtyczkę przewodu zasilającego do
gniazdka sieci i włącz ekspres naciskając
przycisk .
Uwaga: Należy pamiętać, że jeżeli na wyświe-
tlaczu nie ma napisu „READY” oznacza to, że
ekspres do kawy znajduje się w stanie osiąga-
nia temperatury pracy. Z chwilą uzyskania przez
ekspres prawidłowej temperatury, linia wskaź-
nika temperatury na ekranie przestanie migać
i wyświetli się symbol oraz napis „READY”.
Oznacza to, że ekspres do kawy osiągnął odpo-
wiednią temperaturę i jest gotowy do pracy.
Obróć pokrętło regulacji do pozycji espresso
i pozwól, aby połowa roztworu odkamienia-
jącego przepłynęła przez zespół głowicy.
Ważne: Nie wylewaj roztworu odkamieniają-
cego przez dyszę pary.
Uwaga: W zależności od rozmiaru pojemnika
pod zespołem głowicy, może być konieczne
jego opróżnienie podczas tego procesu.
Obróć pokrętło do położenia 0 w celu zatrzy-
mania przepływu (po przepływie około połowy
roztworu) i następnie naciśnij przycisk
wyłączając urządzenie.
Pozostaw ekspres na około 10–15 minut, aby
zadziałał roztwór odkamieniający.
Następnie naciśnij przycisk . Ekspres zosta-
nie włączony.
Obróć pokrętło regulacji do pozycji espresso
i pozwól na przepłynięcie pozostałej części
roztworu odkamieniającego przez głowicę.
Wyjmij zbiornik wody z urządzenia i przepłucz
dokładnie pod bieżącą wodą upewniając się,
że zostały usunięte wszystkie ślady roztworu
odkamieniającego. Napełnij czystą wodą zbior-
nik i załóż go w ekspresie (1) (2) (3) (4) (5).
Włącz ekspres przyciskiem i obróć pokrętło
regulacji do pozycji espresso . Pozwól na
przepłynięcie całej czystej wody przez gło-
wicę. Proces ten powtórz 2 razy.
Uwaga: W zależności od rozmiaru naczynia pod
głowicą do zaparzania, może być konieczne
jego opróżnianie podczas tego procesu.
Po zakończeniu usuń pojemnik spod zespołu
głowicy i wytrzyj dokładnie cały zespół głowicy.
Ostrożnie zamontuj gumową uszczelkę, sitko
i podkładkę w głowicy, w kolejności odwrotnej
do ich demontażu. Dokręć do oporu śrubokrę-
tem wkręt mocujący.
Napełnij zbiornik wody świeżą wodą i załóż go
w ekspresie. Urządzenie jest gotowe do dal-
szej eksploatacji.
GW13-023_v07
15
PRZYKŁADOWE PROBLEMY PODCZAS EKSPLOATACJI EKSPRESU
PROBLEM MOŻLIWA PRZYCZYNA JAK ZARADZIĆ, CO ZROBIĆ
Kawa
wypływa
z boku
uchwytu
sitka
Uchwyt sitka nie jest odpowiednio zamocowany
lub nie jest wystarczająco dokręcony.
Upewnij się, że uchwyt jest prawidłowo ułożony
w zespole głowicy i dokręcony do oporu. Patrz
Parzenie kawy espresso.
Na krawędzi wkładki sitka znajdują się drobiny
kawy.
Oczyść dookoła górną krawędź sitka i wytrzyj
z kawy do czysta głowicę.
Głowica do zaparzania jest zabrudzona. Wytrzyj głowicę wilgotną ścierką.
Głowica jest uszkodzona.
Skontaktuj się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Gumowa uszczelka głowicy jest uszkodzona lub
zużyta.
Skontaktuj się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Kawa nie
wypływa
Brak wody w zbiorniku wody. Napełnij zbiornik wodą.
Zbiornik wody nie jest prawidłowo zainstalowany.
Wciśnij w dół zbiornik wody, aby upewnić się,
że jest prawidłowo osadzony.
Pokrętło jest ustawione w innej pozycji, np. .
Upewnij się, czy pokrętło regulacji znajduje się
w pozycji .
Sitko na głowicy może być zatkane. Patrz Usuwanie kamienia.
Sitko na kawę jest zatkane. Kawa jest zbyt drobno
zmielona lub zbyt mocno ubita.
Opróżnij sitko i przepłucz je pod bieżącą
wodą. Wytrzyj głowicę do zaparzania za
pomocą ścierki. Szarą przetyczką udrożnij
otwory sitka i ponownie napełnij kawą lżej
ubijając.
Kawa jest
nalewana
kroplami
Kawa jest zmielona bardzo drobno lub zbyt mocno
ubita.
Jeżeli używasz bardzo drobno zmieloną kawę,
nie ubijaj jej zbyt mocno.
Urządzenie jest zatkane przez osady wapna. Patrz Usuwanie kamienia.
Espresso nie
ma charak-
terystycznej
pianki
Kawa jest zwietrzała lub sucha.
Użyj świeżej kawy. Po otwarciu kawy upewnij
się, że przechowujesz ją w szczelnym opa-
kowaniu.
Kawa nie jest ubita wystarczająco mocno. Ubij zmieloną kawę mocniej.
Kawa jest zbyt grubo zmielona.
Stosuj właściwie zmieloną kawę lub zmień
markę kawy.
Niewystarczająca ilość kawy w sitku. Patrz Parzenie kawy espresso.
Uchwyt
poluzowuje
się podczas
zaparzania
Kawa jest ubita zbyt mocno. Ubij zmieloną kawę lżej.
Zmielona kawa jest zbyt drobna. Zmień na grubszą kawę.
Uchwyt sitka nie siedzi zbyt mocno, gdyż nie
został wystarczająco mocno dokręcony.
Upewnij się, że uchwyt sitka włożony jest
poprawnie i dokręcony do oporu w głowicy.
Patrz Parzenie kawy espresso.
Na krawędzi wkładki sitka znajdują się drobiny
kawy.
Oczyść dookoła górną krawędź sitka i wytrzyj
z kawy do czysta głowicę.
Głowica do zaparzania jest zabrudzona. Wytrzyj głowicę wilgotną ścierką.
Głowica jest uszkodzona.
Skontaktuj się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Gumowa uszczelka głowicy jest uszkodzona lub
zużyta.
Skontaktuj się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Kawa jest
zbyt zimna
Filiżanki, sitka lub głowica sitka są zimne.
Przed zaparzeniem kawy podgrzej liżanki,
sitka i uchwyt. Patrz Parzenie kawy
espresso.
Podczas robienia cappuccino lub latte, mleko nie
jest wystarczająco podgrzewane.
Sprawdź, czy mleko jest prawidłowo pod-
grzane podczas spieniania. Upewnij się, aby
mleko się nie zagotowało. Patrz Przygotowa-
nie spienionego mleka.
Brak pary
z dyszy pary
Dysza pary jest zablokowana. Patrz Konserwacja i czyszczenie.
GW13-023_v07
16
PROBLEM MOŻLIWA PRZYCZYNA JAK ZARADZIĆ, CO ZROBIĆ
Niewystar-
czająca ilość
spienionego
mleka
Mleko nie jest świeże. Sprawdź, czy mleko jest świeże.
Temperatura mleka jest zbyt wysoka.
Upewnij się, czy mleko jest odpowiednio
schłodzone przed użyciem.
Dzbanek.
W celu osiągnięcia najlepszych efektów przy
spienianiu, użyj dołączonego dzbanka ze stali
nierdzewnej i w miarę możliwości przed uży-
ciem ochłódź go lub przepłucz zimną wodą.
Dysza pary jest zablokowana. Patrz Konserwacja i czyszczenie.
Mleko zostało zagotowane.
Spróbuj ponownie użyć świeże, schłodzone
mleko.
Nierów-
nomierne
napełnianie
liżanek
Nierównomierne napełnianie lub przerywany
wypływ kawy.
Upewnij się, czy kawa jest równomiernie ubita
i sprawdź, czy nie ma przeszkody w wypływie
z otworów wylotowych w głowicy do mocowa-
nia sitka.
Uszkodzona przegroda w uchwycie sitka.
Skontaktuj się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Espresso ma
przypalony
smak
Użyty nieodpowiedni rodzaj kawy. Sprawdź inne gatunki kaw.
Urządzenie nie zostało przepłukane po usunięciu
kamienia.
Przepłucz urządzenie pełnym zbiornikiem
wody aż do jego opróżnienia przed zaparza-
niem następnej kawy.
Pompa
nadmiernie
hałasuje
Brak wody w zbiorniku wody. Napełnij zbiornik wodą.
Zbiornik wody nie jest prawidłowo założony.
Sprawdź czy zbiornik wody jest prawidłowo
założony.
Urządzenie
nie działa
Sitko w głowicy do zaparzania może być zatkane.
Wyjmij głowicę sitka i oczyść zespół głowicy.
Patrz Konserwacja i czyszczenie.
Urządzenie jest zatkane przez osady kamienia. Patrz Usuwanie kamienia.
Producent nie odpowiada za ewentualne szkody spowo-
dowane zastosowaniem urządzenia niezgodnym z jego
przeznaczeniem lub niewłaściwą jego obsługą.
Producent zastrzega sobie prawo modykacji wyrobu
w każdej chwili, bez wcześniejszego powiadamiania, w
celu dostosowania do przepisów prawnych, norm, dyrek-
tyw albo z przyczyn konstrukcyjnych, handlowych, este-
tycznych i innych.
EKOLOGIA – ZADBAJMY O ŚRODOWISKO
Każdy użytkownik może przyczynić
się do ochrony środowiska. Nie jest
to ani trudne, ani zbyt kosztowne.
W tym celu:
Opakowania kartonowe przekaż na
makulaturę. Worki z polietylenu (PE)
wrzuć do kontenera na plastik.
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego
punktu składowania, gdyż znajdujące się w urzą-
dzeniu niebezpieczne składniki mogą być zagro-
żeniem dla środowiska.
Nie wyrzucaj urządzenia wraz z odpadami
komunalnymi!
GW13-023_v07
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100

Zelmer ZCM2150X (Maestro 13Z012) Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do parzenia kawy
Typ
Instrukcja obsługi