7GW13-024_v05
13.6. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy informując o gotowości ekspresu do pracy (osiągnięcia odpo-
wiedniej temperatury).
13.7. Wybierz ustawiony wcześniej program P1 lub P2 naciskając przy-
cisk (C) – patrz pkt. 8.
13.8. W zależności od tego, jaki tryb kawy (mielona czy w saszetkach)
został zapisany w programie P1 lub P2, wsyp kawę mieloną przy
pomocy miarki (13) lub włóż kawę w torebkach ekspresowych do
pojemnika uchwytu ltra (6).
13.9. Usuń nadmiar kawy z krawędzi ltra i ubij kawę przy pomocy ubi-
jaka do kawy zamocowanego na ekspresie (5) lub ubijaka miarki
(13) (Rys. 4).
13.10. Zamocuj uchwyt ltra (6) w głowicy parzenia (4), przekręcając zde-
cydowanym ruchem w prawo (Rys. 3).
13.11. Umieść liżankę lub liżanki na kratce tacki ociekowej (7), bezpo-
średnio pod pojemnikiem uchwytu ltra (6).
13.12. Naciśnij przycisk parzenia (F) i z urządzenia wydobędzie się
espresso. Na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik (dla pojedyn-
czej liżanki) lub wskaźnik (dla podwójnej liżanki).
13.13. Parzenie zostanie automatycznie zakończone po uzyskaniu żąda-
nej ilości kawy. Rozlegną się dwa sygnały dźwiękowe, a na wyświe-
tlaczu pojawi się wskaźnik lub (w zależności od usta-
wienia programu P1 lub P2).
13.14. Zdejmij uchwyt ltra przekręcając go w lewą stronę (Rys. 5)
a następnie wyrzuć zużytą torebkę lub fusy (Rys. 6). Wyczyść ltr
przy użyciu wody (Rys. 7).
14. Przygotowanie wrzątku (gorącej wody)
Funkcja gorącej wody jest idealna do przygotowania np. gorącej czekolady,
napełniania dzbanka do kawy z tłoczkiem oraz czajniczka do herbaty.
14.1. Odłącz urządzenie od sieci zasilania.
14.2. Napełnij zbiornik na wodę (1) zgodnie z pkt. 4.
14.3. Podłącz urządzenie do sieci zasilania wkładając wtyczkę prze-
wodu przyłączeniowego do gniazdka sieci. Ekspres włączy się,
wyświetlacz oraz przycisk włącz/wyłącz (A) podświetlą się, a na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik zasilania .
14.4. Naciśnij przycisk włącz/wyłącz (A), rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
14.5. Wskaźnik na wyświetlaczu zacznie wirować wskazując, że eks-
pres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
14.6. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy informując o gotowości ekspresu do pracy (osiągnięcia odpo-
wiedniej temperatury).
14.7. Naciśnij przycisk pary (E). Rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik oznajmiając, że eks-
pres został przełączony w tryb pary. Ponownie naciśnij przycisk
pary (E). Rozlegnie się sygnał dźwiękowy a na wyświetlaczu
pojawi się wskaźnik .
14.8. Wskaźnik na wyświetlaczu zacznie wirować wskazując, że eks-
pres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
14.9. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy informując o gotowości ekspresu do pracy z parą (osiągnięcia
odpowiedniej temperatury).
14.10. Pod dyszę pary (10) podstaw liżankę lub inne naczynie i ustaw
regulator pary (12) w pozycję , tzn. przekręć go w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol
pokrył się ze znacznikiem na obudowie ekspresu. Z dyszy (10)
popłynie wrzątek.
14.11. Aby wyłączyć nalewanie wrzątku/gorącej wody, ustaw ponownie
regulator pary (12) w pozycję OFF, tzn. przekręć go w kierunku
zgodnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol OFF pokrył
się ze znacznikiem na obudowie ekspresu.
14.12. Aby zakończyć pracę z funkcją wrzątku/gorącej wody, naciśnij
przycisk włącz/wyłącz (A). Rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Z wyświetlacza zniknie wskaźnik informując, że ekspres
powrócił do trybu parzenia kawy.
UWAGA! Jeżeli w zbiorniku (1) znajduje się zbyt mała ilość wody,
z dyszy (10) nie będzie wydobywał się wrzątek. Na wyświetlaczu
zacznie migać wskaźnik oraz rozlegnie się powtarzający sygnał
dźwiękowy informujący o konieczności uzupełnienia wody. Koniecz-
nie ustaw regulator pary (13) w pozycję OFF, tzn. przekręć go w kie-
runku zgodnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol OFF
pokrył się ze znacznikiem na obudowie ekspresu. Otwórz pokrywę
zbiornika na wodę (1) i wlej wodę. Zaraz po uzupełnieniu wody,
sygnał dźwiękowy ustanie. Aby ponownie rozpocząć dozowanie
wrzątku, przekręć regulator pary (13) w pozycję , tzn. prze-
kręć go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby
symbol pokrył się ze znacznikiem na obudowie ekspresu.
UWAGA! Przesuwanie dyszy pary/wrzątku (11) przeprowadzaj przy
pomocy specjalnej końcówki (Rys. 9). Dysza pary/wrzątku (11) jest
bardzo gorąca.
15. Przygotowanie pary (spienianie mleka)
Do spieniania mleka używa się funkcji pary. Para spełnia dwa zadania.
Para jednocześnie ogrzewa oraz miesza mleko z powietrzem nadając
mu delikatny, aksamitny wygląd. Podobnie, jak podczas parzenia kawy,
przy spienianiu mleka najlepsze efekty uzyskuje się w miarę upływu czasu
i nabrania przez użytkownika doświadczenia.
Wskazówka: Pamiętaj, że kawa stanowi podstawę wszystkich napojów
kawowych, a mleko jest tylko dodatkiem.
UWAGA! Zaleca się jako pierwsze sporządzenie kawy, a następnie
spienianie mleka.
Funkcja pary może być używana do podgrzewania napojów.
15.1. Przygotuj wcześniej espresso postępując zgodnie z pkt. 11 lub
pkt. 13.
15.2. Określ ilość potrzebnego mleka w oparciu o liczbę zaparzonych li-
żanek lub rozmiaru dzbanka na mleko.
● Wskazówka: Pamiętaj, że objętość mleka rośnie podczas jego
spieniania.
● Wlej zimne, schłodzone mleko do dzbanka ze stali nierdzewnej,
napełniając go od 1/3 do 1/2 objętości.
● Wskazówka: Przechowuj dzbanek ze stali nierdzewnej z mle-
kiem w lodówce tak, żeby było ono dobrze schłodzone. Pamię-
taj, aby przed użyciem nie płukać dzbanka ciepłą wodą.
15.3. Naciśnij przycisk pary (E). Rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik oznajmiając, że ekspres
został przełączony w tryb pary.
15.4. Wskaźnik na wyświetlaczu zacznie wirować wskazując, że eks-
pres do kawy jest w trakcie nagrzewania.
15.5. Kiedy wskaźnik przestanie wirować, rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy informując o gotowości ekspresu do pracy z parą (osiągnięcia
odpowiedniej temperatury).
15.6. Przepłucz dyszę pary/wrzątku (10) podstawiając pod nią inne
naczynie niż dzbanek z mlekiem postępując zgodnie z pkt. 6.2.5.
Dysza pary została wstępnie przepłukana.
15.7. Następnie umieść dyszę pary (10) w dzbanku z mlekiem tak
(Rys. 8), aby dysza znajdowała się około 1/2 cm poniżej powierzchni
mleka i uaktywnij spust pary przez obrócenie ponownie regulator
pary (13) w pozycję , tzn. przekręć go w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol pokrył
się ze znacznikiem na obudowie ekspresu.
● Przechyl dzbanek tak, żeby dysza pary spoczywała w dzbanku
i obniżaj dzbanek do chwili znalezienia się końcówki dyszy
pary tuż poniżej powierzchni mleka. Spowoduje to rozpoczęcie
wytwarzania spienionego mleka.
● Ważne: Nie pozwalaj na nierównomierny wylot pary, nie będzie
wtedy właściwego napowietrzenia piany. Aby tego uniknąć, unieś
dzbanek tak, żeby dysza pary schowała się głębiej w mleku.
Pamiętaj, że idealna konsystencja to miękka, aksamitna pianka.
● W chwili kiedy mleko się ogrzeje i spieni, poziom mleka w dzbanku
zacznie rosnąć. Jeżeli to nastąpi, obniżaj dzbanek, zawsze utrzy-
mując końcówkę dyszy pary tuż poniżej powierzchni mleka.
● Z chwilą uzyskania pianki podnieś dzbanek tak, aby dysza pary
znalazła się pośrodku mleka.
● Wskazówka: Ilość wymaganej pianki będzie się zmieniać
w zależności od rodzaju przygotowywanego napoju. Np. cappuc-
cino wymaga większej ilość pianki niż napój kawowy na bazie
espresso, podawany z mlekiem spienionym parą.
● Zamknij natychmiast parę, kiedy mleko zostanie podgrzane
do temperatury 60–65°C przez obrócenie regulatora pary (12)