6
l Po rozpakowaniu urządzenia upewnij się że zestaw zawiera wszystkie akcesoria oraz czy nie ma
widocznych śladów uszkodzenia.
l Przed pierwszym użyciem umyj w gorącej wodzie wszystkie akcesoria mające kontakt ze składni
kami kawy.
l Przed pierwszym parzeniem kawy napełnij bojler wodą. Stosując się do normalnego toku postępo
wania przy parzeniu kawy, wyłącz funkcję parzenia kawy lecz bez wsypywania kawy do odpowied
niego zbiornika. Urządzenie zostanie przepłukane i oczyszczone. Czynność tę również przepro
wadź dla funkcji spieniania/podgrzewania mleka
l Urządzenie jest zaprojektowane do użytku domowego.
l Umieść korpus urządzenia na stałym i równym podłożu.
l Odkręć nakrętkę pojemnika na wodę (Rys. 1, poz. 1) i napełnij zbiornik wodą w ilości 450ml.
l Nakręć nakrętkę pojemnika na wodę.
l Umieść ltr (Rys. 1, poz 13) w kolbie (Rys. 1, poz. 3). Przy użyciu miarki (Rys. 1, poz. 12) wsyp
jedną, dwie lub 4 miarki kawy do sitka umieszczonego w kolbie. Użyj ubijaka (Rys. 1, poz. 12) by
ubić i wyrównać kawę.
lUmieść kolbę z napełnionym kawą ltrem w głowicy parzenia. Aby zapewnić odpowiednią pozycję
kolby, przekręć kolbę w lewą stronę, umieść ją w głowicy, po czym przekręć ją w prawą stronę w taki
sposób, by kolba zakleszczyła się w głowicy.
lUmieść pusty dzbanek będący na wyposażeniu pod zamocowaną kolbą.
l Po wykonaniu wszystkich kroków z punktu "użytkowanie" postaw dzbanek na podstawie i ustaw
pokrętło funkcyjne na pozycję parzenia kawy (Rys. 1, poz. 7), zapali się czerwona dioda sygna
lizacyjna rozpoczęcie procesu podgrzewania wody (Rys. 1, poz. 8).
l Po około 2 minutach z kolby zacznie się wydostawać kawa. Gdy zaparzy się wystarczająca ilość
kawy przekręć pokrętło w pozycje (Rys.1, poz. 9) by przerwać pracę urządzenia, dioda sygna
lizacyjna zgaśnie. Kawa jest gotowa, zdejmij dzbanek z podstawy.
l Po około 5 minutach delikatnie przekręć pokrętło na pozycję w celu uwolnienia pary z eks
presu, para w tym momencie nie powinna być aż tak intensywna i gorąca. Podczas usuwania pary
z układu zachowaj wszelkie konieczne środki ostrożności.
W kolbie znajduje się ruchomy element, który ma funkcję blokady. Po każdym wykręceniu kolby
unieś blokadę i przytrzymaj ją kciukiem. Zabezpieczy to ltr przed wypadnięciem. Zachowaj
szczególną ostrożność gdyż chromowany element kolby jest bardzo gorący.
W czasie pracy nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru, dodatkowo zachowaj wszelkie środki
ostrożności po ustawieniu pokrętła w pozycji , funkcja ta powoduje usunięcie gorącej
pary z układów urządzenia poprzez dyszę spieniacza.
l Wykręć kolbę z głowicy parzenia przekręcając ją w lewą stronę jednocześnie przytrzymując korpus
urządzenia drugą ręką.
l Ostrożnie usuń ltr z kolby. W tym celu zwolnij blokadę ltra znajdującą się na kolbie po czym od
wróć kolbę by ltr mógł wypaść. Filtr przed wyczyszczeniem należy schłodzić.
l Jeżeli chcesz zrobić kolejną porcję kawy, wykonaj wszystkie kroki z punktów „Użytkowanie” oraz
„Funkcja parzenia kawy” z zachowaniem środków ostrożności.
Uwaga!
- Chromowana część kolby, ltr oraz głowica parzenia po procesie parzenia kawy są gorące,
nie należy ich dotykać. Kolbę należy trzymać za uchwyt.
Należy upewnić się, że kolba jest odpowiednio wkręcona do głowicy parzenia, zapobiegnie
to wykręceniu się kolby pod wpływem drgań.
Należy zwracać uwagę na poziom cieczy w pojemniku na zlewki, by ta nie przelała się.
Po wykonanej pracy nie należy odkręcać nakrętki zbiornika na wodę, ciśnienie oraz wysoka
temperatura pary wewnątrz bojlera może spowodować poparzenia, przed nalaniem kolejnej
porcji wody uwolnij parę przekręcając pokrętło funkcyjne na pozycję .