Szanowny Kliencie
Przed podłączeniem urządzenia dokładnie przeczytaj całą instrukcję obsługi, aby niewłaściwym
użytkowaniem nie spowodować żadnej szkody. Przede wszystkim zapoznaj się z przepisami
dotyczącymi bezpieczeństwa użytkowania.
• Usuń wszystkie folie i umyj poszczególne części wodą z płynem do zmywania i od razu je osusz.
• Do napełnienia pojemnika na wodę użyj raczej ciepłej wody. Nalej tyle wody, żeby pusty
pojemnik(i) na jedzenie nie unosił się na wodzie.
• Postaw konstrukcję na stabilnej powierzchni, przy czym część, na której umieszczone są
pojemniki na paliwo, nie powinna dotykać powierzchni (minimum 1 cm).
• Zadbaj o to, by pojemnik z wodą był po bokach suchy i żeby (także) przez przypadek nie było
kropel wody pod pojemnikiem.
• Używaj wyłącznie puszek z pastą do podgrzewaczy lub żelu produkowanego specjalnie do
podgrzewania żywności. Nigdy nie używaj pasty na bazie metanolu. Taka pasta jest trująca i nie
może być sprzedawana tudzież stosowana na terenie UE.
• Usuń wieczko z puszki pasty z paliwem i umieść puszkę w pojemniku na pastę.
• Nałóż pokrywkę na pojemnik na paliwo z powrotem na puszkę.
• Zapalanie pasty: umieść pojemnik pod podgrzewaczem i zapal pastę. Zadbaj o to, by otwór
pojemnika był maksymalnie odsłonięty.
• Uwaga: Wiele rodzajów pasty do podgrzewaczy pali się niemal niewidocznym, niebieskim
płomieniem, który jest szczególnie mało widoczny w ciągu dnia.
• Nigdy nie zapalaj pasty poza pojemnikiem i poza podgrzewaczem do potraw.
• Uchwyt pokrywki nie służy do przenoszenia palącej się pasty lub podnoszenia pojemnika z
paliwem. Uchwyt może się odłączyć od pokrywki, co może spowodować wypadek.
• Alternatywne rozwiązania: Jeśli wolisz użyć paliwa takiego jak glikol dwuetylenu z lontem lub
paliwa o strukturze waty, nie możesz używać pojemnika. Zapytaj swojego dostawcę o najlepsze
rozwiązanie.
• Połóż pokrywkę na podgrzewaczu do potraw i odczekaj minimum 15-30 minut przed
umieszczeniem naczynia z jedzeniem w pojemniku z wodą. Jeśli w pojemniku umieszczasz
mniejsze naczynia, użyj odpowiednich łączników żeby zapobiec ześlizgnięciu się naczynia z
jedzeniem do pojemnika z wodą.
• Przy podawaniu potraw należy pamiętać o tym, by po każdym użyciu zakryć naczynie z
powrotem przykrywką aby zapobiegać utracie ciepła oraz wysuszeniu.
• Rada: przy podgrzewaczu do potraw umieść karteczki z nazwą dania wraz ze stojakiem na łyżkę,
do którego będzie można odłożyć łyżkę po nałożeniu potrawy.
• Pasta pali się średnio od 2 do maksymalnie 3 godzin. Podczas podgrzewania woda może się
zagotować, co powoduje szybkie parowanie, przez co cały system może wyschnąć. Pamiętaj o
tym i kontroluj od czasu do czasu poziom wody lub reguluj płomień przy pomocy pokrywki.
• Nigdy nie stawiaj podgrzewacza do potraw w bezpośrednim otoczeniu łatwopalnych przedmiotów
i zadbaj o to, by podczas użycia osoby nakładające potrawy nie dotykały palników ubraniem (np.
rękawami, szalami lub krawatami).
• Uwaga: Masz dom czynienia z otwartym ogniem. Zadbaj zawsze o odpowiednie środki
ostrożności w celu zapobiegania pożarom oraz wypadkom.
• Zadbaj o to, by żadne resztki jedzenia lub krople wody nie ściekały do palników. Przez to pasta
może się dodatkowo zapalić i wydostać z palnika. To może spowodować niewielkie pożary, albo
jeszcze groźniejsze sytuacje!!!
• Dzieci i zwierzęta domowe nie powinny się zbliżać do podgrzewaczy do potraw.
• Pokrywka i całe urządzenie mogą być gorące. Uprzedź o tym użytkowników.
Hendi nie może zostać pociągnięty do odpowiedzialności za wypadki powstałe w wyniku
nieodpowiedniego użycia lub niestosowania się do powyższych zaleceń.