Szanowny Kliencie
Przed podłączeniem urządzenia dokładnie przeczytaj całą instrukcję obsługi, aby niewłaściwym
użytkowaniem nie spowodować żadnej szkody. Przede wszystkim zapoznaj się z przepisami
dotyczącymi bezpieczeństwa użytkowania.
Usuń wszystkie folie i umyj poszczególne części wodą z płynem do zmywania i od razu je osusz.
Do napełnienia pojemnika na wodę użyj raczej ciepłej wody. Nalej tyle wody, żeby pusty
pojemnik(i) na jedzenie nie unosił się na wodzie.
Postaw konstrukcję na stabilnej powierzchni, przy czym część, na której umieszczone są
pojemniki na paliwo, nie powinna dotykać powierzchni (minimum 1 cm).
Zadbaj o to, by pojemnik z wodą był po bokach suchy i żeby (także) przez przypadek nie było
kropel wody pod pojemnikiem.
Używaj wyłącznie puszek z pastą do podgrzewaczy lub żelu produkowanego specjalnie do
podgrzewania żywnoś
ci. Nigdy nie używaj pasty na bazie metanolu. Taka pasta jest trująca i nie
może być sprzedawana tudzież stosowana na terenie UE.
Usuń wieczko z puszki pasty z paliwem i umieść puszkę w pojemniku na pastę.
Nałóż pokrywkę na pojemnik na paliwo z powrotem na puszkę.
Zapalanie pasty: umieść pojemnik pod podgrzewaczem i zapal pastę. Zadbaj o to, by otwór
pojemnika był maksymalnie odsłonięty.
Uwaga: Wiele rodzajów pasty do podgrzewaczy pali się niemal niewidocznym, niebieskim
płomieniem, który jest szczególnie mało widoczny w ciągu dnia.
Nigdy nie zapalaj pasty poza pojemnikiem i poza podgrzewaczem do potraw.
Uchwyt pokrywki nie służy do przenoszenia palącej się pasty lub podnoszenia pojemnika z
paliwem. Uchwyt może się odłączyć od pokrywki, co może spowodować wypadek.
Alternatywne rozwiązania: Jeśli wolisz użyć paliwa takiego jak glikol dwuetylenu z lontem lub
paliwa o strukturze waty, nie możesz używać pojemnika. Zapytaj swojego dostawcę o najlepsze
rozwiązanie.
Połóż pokrywkę na podgrzewaczu do potraw i odczekaj minimum 15-30 minut przed
umieszczeniem naczynia z jedzeniem w pojemniku z wodą. Jeśli w pojemniku umieszczasz
mniejsze naczynia, użyj odpowiednich łączników żeby zapobiec ześlizgnięciu się naczynia z
jedzeniem do pojemnika z wodą.
Przy podawaniu potraw należy pamiętać o tym, by po każdym użyciu zakryć naczynie z
powrotem przykrywką aby zapobiegać utracie ciepła oraz wysuszeniu.
Rada: przy podgrzewaczu do potraw umieść karteczki z nazwą dania wraz ze stojakiem na łyżkę,
do którego będzie można odłożyć łyżkę po nałożeniu potrawy.
Pasta pali się średnio od 2 do maksymalnie 3 godzin. Podczas podgrzewania woda może się
zagotować, co powoduje szybkie parowanie, przez co cały system może wyschnąć. Pamiętaj o
tym i kontroluj od czasu do czasu poziom wody lub reguluj płomień przy pomocy pokrywki.
Nigdy nie stawiaj podgrzewacza do potraw w bezpośrednim otoczeniu łatwopalnych przedmiotów
i zadbaj o to, by podczas użycia osoby nakładające potrawy nie dotykały palników ubraniem (np.
rękawami, szalami lub krawatami).
Uwaga: Masz dom czynienia z otwartym ogniem. Zadbaj zawsze o odpowiednie środki
ostrożności w celu zapobiegania pożarom oraz wypadkom.
Zadbaj o to, by żadne resztki jedzenia lub krople wody nie ściekały do palników. Przez to pasta
może się dodatkowo zapalić i wydostać z palnika. To może spowodować niewielkie pożary, albo
jeszcze groźniejsze sytuacje!!!
Dzieci i zwierzęta domowe nie powinny się zbliżać do podgrzewaczy do potraw.
Pokrywka i całe urządzenie mogą być gorące. Uprzedź o tym użytkowników.
Hendi nie może zostać pociągnięty do odpowiedzialności za wypadki powstałe w wyniku
nieodpowiedniego użycia lub niestosowania się do powyższych zaleceń.