R=
=
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się
z instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia
należy pamiętać również o przekazaniu
instrukcji obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i
niezawodne działanie urządzenia.
Niniejsze urządzenie nie jest
przeznaczone do obsługi przez osoby (w
tym dzieci) z upośledzonymi zdolnościami
fizycznymi, sensorycznymi lub
mentalnymi, bądź brakiem doświadczenia
i wiedzy bez nadzoru lub przeszkolenia
przez osobę odpowiedzialną.
Instalacja
• Podłącze
n
ie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
• Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
• Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
• Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj
gazu, do którego kuchnia jest
przystosowana.
• Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka
znamionowa urządzenia).
• Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną. Niesprawna
wentylacja może prowadzić do
zakłóc
enia procesu spalania gazu i
pow
stawiania zwiększonej
zawartości tlenku węgla w
pomieszczeniu kuchennym.
• Sprawdzić zgodność parametrów instalacji
elektrycznej z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej.
• Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
• Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby
dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu urządzenia.
• Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
• Dzieci mogą także zranić się /
poparzyć przy zdejmowaniu garnków i
naczyń z kuchni.
Podczas pracy
• Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do
innych ce
lów jest niedozwolone!
• Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
• W przypadku zalania kuchni, nie
należy jej używać. Nie obsługiwać
kuchni mokrymi rękoma.