Electrolux EKG500103W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Kuchenka gazowa
EKG500103W
Instrukcja obsługi
P=
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie doskonałego produktu
firmy Electrolux. Mamy nadzieję, że korzystanie z
niego będzie dla Ciebie źródłem prawdziwej
przyjemności. Ambicją Grupy Electrolux jest
oferowanie klientom bogatego wyboru wysokiej
jakości produktów, które pomogą uczynić Twoje
życie jeszcze bardziej wygodnym. Ich przykłady
znajdziesz na okładce niniejszej instrukcji obsługi.
Zachęcamy do przeczytania niniejszej instrukcji
tak, aby optymalnie wykorzystać wszystkie zalety
Twojego nowego urządzenia. Z pewnością
docenisz jego zalety i wygodę użytkowania.
Powodzenia!
PL
Q=
Spis treści
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Płita
Obsługa urządzenia
- Przed pierwszym użyciem
- Obsługa piekarnika
- Pieczenie na grillu
- Oświetlenie piekarnika
- Obsługa płyty
Wskazówki i porady
Konserwacja i czyszczenie
Co zrobić, gdy …
Warunki gwarancji
Serwis i części zamienne
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa
Instalacja kuchenki
Wymiana żarówki piekarnika
Przestawienie na inny rodzaj gazu
5
6
6
8
9
9
9
10
12
12
14
18
19
19
20
24
25
26
27
27
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
R=
=
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać
się z instrukcją, w której podano
wskazówki i zalecenia dotyczące
prawidłowego użytkowania i obsługi
sprzętu.
Instrukcję obsługi należy
przechowywać przez cały czas
użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia
należy pamiętać również o przekazaniu
instrukcji obsługi nowemu
użytkownikowi. Przestrzeganie
wskazówek zawartych w instrukcji
zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie urządzenia.
• Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj gazu,
do którego kuchnia jest
przystosowana.
• Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także tabliczka
znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną. Niesprawna
wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości
tlenku węgla w pomieszczeniu
kuchennym.
• Kuchenkę należy podłączyć do
zasilania elektrycznego: 230V, 50Hz.
• Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu urządzenia.
Po otrzymaniu urządzenia należy je
rozpakować i sprawdzić, czy jest
uszkodzone. W przypadku stwierdzenia
usterek, należy je zaznaczyć na
dokumencie dostawy.
• Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do innych celów jest niedozwolone!
• Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urz
ądzenia samodzielnie.
• Przed użyciem urządzenia należy
rozgrzać pusty piekarnik, aby pozbyć
się zapachu izolacji termicznej oraz
ewentualnych resztek smarów
konserwacyjnych.
- Podnieść pokrywę.
- Wyjąć wszystkie akcesoria z komory
piekarnika.
- Usunąć wszystkie naklejki oraz
plastikowe elementy ochronne.
- Umyć wszystkie akcesoria przed
użyciem.
- Włączyć piekarnik na 45 minut,
ustawiając pokrętło w położeniu
maksymalnym. Piekarnik będzie dymił,
wywietrzyć kuchnię.
Podczas pracy kuchni powstaje
ciepło i wilgoć. Należy zapewnić
prawidłową wentylację w
pomieszczeniu, w którym będzie
ustawiona kuchnia.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową wentylację
poprzez otwarcie okna lub zwiększenie
mocy wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
S=
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchni należy zwrócić uwagę, aby
ich przewody zasilające nie dotykały
gorących elementów kuchni
(lub
nie zostały przytrzaśnięte drzwiami
kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju
lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany olej
może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą
się one przewrócić i zawartość
naczynia wyleje się na palniki.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Poza akcesoriami należącymi do
wyposażenia piekarnika, należy
używać żaroodpornych naczyń
przeznaczonych do użytku w
piekarnikach gazowych (patrz
wskazówki producenta naczynia).
W pobliżu kuchni nie należy
przechowywać środków
czyszczących I materiałów łatwo
palnych.
Na otwartych drzwiach piekarnika
nie należy stawiać:
- ciężkich naczyń,
- nie siadać oraz nie stawać.
Ruszt grilla nagrzewa się w czasie
pracy piekarnika. Do wyjmowania
potraw oraz rusztu używać rękawic
ochronnych.
Nie przykrywać dna komory
piekarnika folią, gdyż może dojść
do kumulacji ciepła I uszkodzenia
piekarnika / emaliowanych
powierzchni.
Nie otwierać drzwi piekarnika w
czasie jego pracy / gdy jest jeszcze
rozgrzany, aby ochronić pokrętła
przed uszkodzeniem.
Płomień palnika powinien być
regularny i stabilny. Jeżeli płomień
nie jest regularny, należy oczyścić
palnik. W przypadku usterki wezwać
autoryzowany serwis.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się
w pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
Nie pozostawiać na wierzchu kuchni
(na palnikach) folii aluminiowej i
innych przedmiotów, jeżeli palniki są
włączone.
Kuchnia posiada pokrywę, która
zabezpiecza przed kurzem
(zamknięta) oraz tłuszczem
(podniesiona). Nie używać do innych
celów.
Przed otwarciem pokrywy należy ją
oczyścić. Przed zamkni
ęciem
pokrywy odczekać, aż urządzenie
ostygnie.
Pokrywy NIE WOLNO zamykać, gdy
piekarnik, płyta lub palniki są jeszcze
gorące.
Wąż przyłączeniowy należy
wymieniać po upływie określonego
czasu, zgodnie ze wskazówkami
jego producenta.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu włączonej kuchni (mogą
poparzyć się dotykając kuchni lub
naczyń)
Nie zezwalać dzieciom na zabawę
pokrętłami kuchni.
Przed czyszczeniem należy odłączyć
urządzenie od zasilania gazem i
poczekać, aż kuchnia ostygnie.
T=
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzymywać w czystości.
Kuchnię należy myć po każdym
użyciu.
Nie używać ciśnieniowych lub
parowych urządzeń czyszczących
do mycia kuchni.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzi
ć
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj
gazu, do którego kuchnia jest
przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną. Niesprawna
wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej
zawartości tlenku węgla w
pomieszczeniu kuchennym.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia
samodzielnie.
Producent wyklucza odpowiedzialność
za szkody powstałe przez
nieprawidłową instalację, obsługę,
nieprzestrzeganie przepisów
bezpieczeństwa oraz wskazówek
zawartych w instrukcji.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania
nadają się do powtórnego
przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki
surowców wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego.
Symbol
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego produktu
nie wolno traktować tak, jak innych
odpadów domowych. Należy oddać go
do właściwego punktu skupu
surowców wtórnych zajmującego się
złomowanym sprzętem elektrycznym i
elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie
pomaga w eliminacji niekorzystnego
wpływu złomowanych produktów na
środowisko naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu
niniejszego urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta
lub sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
U=
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Model : EKG5005
Włącznik zapalarki
Lampka kontrolna piekarnika
Pokrętło palnika piekarnika - grill
Pokrętło palnika przedniego lewego
Pokrętło palnika tylnego lewego
Pokrętło palnika tylnego prawego
Pokrętło palnika przedniego prawego
Płyta
Średni palnik (do podgrzewania
ze średnią prędkością)
Średni palnik (do podgrzewania
ze średnią prędkością)
Mały (pomocniczy) palnik
Duży palnik (do podgrzewania
z dużą prędkością)
V=
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia),
przed włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy rozgrzać piekarnik, bez
wkładania żywności. W tym czasie
może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z
piekarnika. Zdjąć naklejki lub folie
ochronne, jeżeli występują.
2. Zapalić palnik, a pokrętło
piekarnika ustawić w położeniu
maksymalny.
3. Otworzyć okno w kuchni.
4. Pozostawić włączony, pusty
piekarnik na 45 minut.
Umyć akcesoria łagodnym
detergentem. Opłukać i osuszyć.
Tę samą czynność należy powtórzyć
włączając grill na ok. 5-10 minut.
Obsługa piekarnika
Kuchenka nagrzewa się w czasie
pracy. Nie zezwalać dzieciom na
przebywanie w jej pobliżu, do czasu
ostygnięcia urządzenia.
Stanąć z boku podczas otwierania
drzwiczek piekarnika.
Przy otwieraniu drzwiczek należy je
przytrzymać za rączkę, aż do pełnego
otwarcia, aby nie opadły.
Uwaga: drzwi piekarnika należy
otworzyć przy włączaniu piekarnika i
zapalaniu palnika grilla.
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną
wymianę powietrza w ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli
kuchnia nie posiada okna) poprzez otwory
wykonane w ścianach zewnętrznych o
powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin,
np. poprzez sprawny kanał kominowy o
min. boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia
jest przewidziana do instalowania obok
mebli kuchennych, ale nie wyższych niż
górna płaszczyzna rusztu kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być
łatwo dostępna dla technika z serwisu,
w przypadku konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do
zasilania elektrycznego, należy
sprawdzić czy parametry instalacji w
miejscu eksploatacji urządzenia są
zgodne z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej
Kuchenka musi być uziemiona.
Podłączenie do zasilania gazem
Sprawdzić przepływ gazu i średnicę
przewodu.
Sprawdzić szczelność połączeń.
Zainstalować zawory gazowe.
Poziomy
wsuwania
blachy
1
2
3
10
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać
naczyń lub kłaść folii.
Zabezpieczenie przeciwwypływowe
Kuchenka posiada zabezpieczenie,
które odcina dopływ gazu w
przypadku np. zgaśnięcia płomienia.
Obsługa
W piekarniku można przygotowywać
potrawy w tradycyjny sposób lub piec
na grillu (oddzielne funkcje).
Symbole na pokrętle odpowiadają
oznaczeniom na panelu sterującym.
Wyłączony
Maksymalny płomień
Minimalny płomień
Funkcja grilla (ciepło dochodzi
tylko z górnej grzałki).
Zapalanie palnika piekarnika
Otworzyć drzwi piekarnika, a następnie
małą pokrywkę w dnie.
Przyłożyć płomień do palnika, wcisnąć
pokrętło i przekręcić je do pozycji
„płomień duży”.
Przytrzymać wciśnięte pokrętło przez
10 sekund, po czym zwolnić nacisk.
Płomień powinien palić się
równomiernie i stabilnie. Jeżeli płomień
nie zapali się za pierwszym razem,
należy powtórzyć powyższe czynności
po upływie ok. 1 minuty.
Sprawdzić, czy został
zapalony
Otworzyć, aby zapalić
Wyłączanie palnika
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Pieczenie na grillu
W trakcie grillowania niektóre elementy
piekarnika nagrzewają. Zwrócić uwagę,
aby dzieci nie znajdowały się w pobliżu
włączonej kuchni. Podczas grillowania
należy pozostawić uchylone drzwi
piekarnika i wysunąć nakładkę
ochraniającą „A” pokrętła (patrz rys.)
przed przegrzaniem.
Ciepło dochodzi z górnej części
piekarnika. Polecamy do pieczenia
mięsa (steki, bekon, pieczenie itp.),
które pozostanie soczyste lub
tostowania pieczywa, czy rumienienia
ugotowanych już potraw.
11
Zapalanie palnika grilla
Uwaga: przy zapalaniu piekarnika
i palnika grilla należy otworzyć
drzwiczki kuchenki.
Otworzyć drzwi kuchenki.
Zbliżyć płomień np. zapałki do
otworów palnika grilla (patrz
rysunek).
Wcisnąć pokrętło funkcji piekarnika
/ grilla i ustawić w położeniu “grill”.
Po zapaleniu palnika należy
przytrzymać wciśnięte pokrętło
przez ok. 10 sekund (aż zawór
bezpieczeństwa utrzyma płomień
palnika).
Nie zbliżać płomienia do
rozgrzanych elementów.
Jeśli płomień zgaśnie należy ustawić
pokrętło w położeniu “wyłączony”
(OFF), odczekać przynajmniej 1 minutę
i spróbować ponownie.
Dostępne elementy mogą być
rozgrzane podczas pieczenia na grillu.
Nie zezwalać dzieciom na przebywanie
w pobliżu.
Podczas pieczenia na grillu należy
używać ochronnych rękawic
kuchennych do wyjmowania
produktów, gdyż wewnątrz piekarnika
panuje wysoka temperatura.
Pieczenie na grillu
Podczas grillowania należy kontrolować
przebieg pieczenia, otworzyć drzwi
piekarnika i wysunąć osłonę “A”.
Podczas pieczenia na grillu jest włączona
tylko górna grzałka. Nie trzeba rozgrzewać
wcześniej piekarnika.
1. Włożyć potrawę na drugi poziom.
2. Ustawić pokrętło w pozycji “grill”.
3. Ustawić ruszt i naczynię na
odpowiedniej wysokości, w
zależności od grubości produktu.
Jeśli produkt ma być upieczony
szybciej należy go ułożyć wyżej;
jesli wolniej – na niższym poziomie.
Ciepło dochodzi z górnej części
piekarnika. Polecamy do pieczenia
mięsa (steki, bekon, pieczenie itp.) które
pozostanie soczyste lub tostowania
pieczywa, czy rumienienia ugotowanych
już potraw.
12
Pieczenie na grillu mięsa
Podczas grillowania należy
kontrolować przebieg pieczenia,
otworzyć drzwi piekarnika i wysunąć
osłonę “A”.
Uwaga: przy zapalaniu piekarnika
i palnika grilla należy otworzyć drzwi
kuchenki.
• Przygotować mięso do pieczenia,
posmarować lekko olejem, z obu
stron.
• Ułożyć na ruszcie.
• Ustawić pokrętło piekarnika/grilla w
pozycji “grill”.
Wsunąć ruszt razem z tacą na
poziom 2.
Po upieczeniu mięsa z jednej strony
nalezy je obrócić (bez przekłuwania,
aby nie wyciekły soki).
Upiec mięso po drugiej stronie.
Czas pieczenia zależy od grubości
mięsa (nie od wagi produktu).
Rumienienie
Ustawić pokrętło piekarnika/grilla w
pozycji “grill”.
Ułożyć potrawę w naczyniu na
ruszcie i wsunąć na poziom 2 lub 3.
Pozostawić naczynie pod włączoną
grzałką grilla na kilka minut.
Po zakończeniu pieczenia należy
wsunąć osłonę “A” na miejsce.
Wyłączanie palnika
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Oświetlenie piekarnika
oświetla wnętrze piekarnika podczas
jego pracy (patrz rys.).
Poniżej przedstawione zostały
miarodajne tabele odnoszące się do
warunków pieczenia. Zawarte w nich
dane można nieco zmodyfikować
zgodnie z własnym doświadczeniem.
Czas pieczenia w minutach
Ciasta
Poziom
umieszczeni
a potrawy
Nagrzewanie
wstępne
1)
w minutach
Płomień
nominalny
Płomień
minimalny
Płomień
nominalny
Biszkopt w blasze 2 10 --- 10 20-25
Biszkopt w
okrągłej formie
2 10 10 5-10 5-10
Babeczki 2 10 20-25
---
--
Bułka z makiem 2 10 40-45
---
--
Bezy 2 10 --- 40-45 ---
13
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają
symbolom na panelu kontrolnym (patrz
opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy
używać do zagotowania, a
minimalnego do podgotowywania
potraw (utrzymywania w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie
między maksymalnym i minimalnym
płomieniem, nigdy nie ustawiać
pokrętła pomiędzy płomieniem
maksymalnym, a pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w
lewą stronę, aż do oznaczenia
„dużego płomienia”.
Jednocześnie wcisnąć i przytrzymać
przycisk zapalarki (patrz rys), aż pojawi
się płomień (1 iskra/sekunda).
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy
palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia”. Przyłożyć do palnika
zapaloną np. zapałkę.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy
palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie. Jeżeli
nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić,
czy pierścień palnika i jego wierzch są
prawidłowo ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Na płycie nie stawiać materiałów, które
mogą ulec stopieniu.
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się
symbol odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o
wielkości odpowiedniej do średnicy
garnka używanego do gotowania. Aby
nie dopuścić do wykipienia potrawy,
zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń
o wklęsłych lub wypukłych dnach.
prawidłowo
14
nieprawidłowo
Ze względów ekonomicznych
zalecamy nakrywanie naczyń podczas
gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować,
należy zmniejszyć płomień tak, aby
tylko podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy
utrzymywać w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy
używać naczyń o właściwej średnicy
:
Średnica (mm) Palnik Moc
(kW) min. max.
Duży 2,6 165 260
Średni 2,0 140 220
Pomocniczy 1,0 60 160
Akcesoria dostarczane wraz z
urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i
soki); wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest
używana należy ją wyjąć z piekarnika
a grill deflector - must be used when
using the grill.
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych
naczyń (zgodnie ze wskazówkami ich
producenta).
Szuflada
Znajduje się w podstawie kuchni
.Można w niej przechowywaćżne
materiały kuchenne (pamiętać, że w
szufladzie będzie podwyższona
temperatura podczas pracy kuchni).
Uwaga: Nie używać do przechowywania
łatwopalnych materiałów.
Wskazówki i porady
Piekarnik
Piekarnik wyłączyć 5 minut przed
planowanym zakończeniem pieczenia.
W ten sposób oszczędza się energię
elektryczną, wykorzystując
zgromadzone ciepło.
Na efekt końcowy mają wpływ użyte
naczynia (grubość, materiał itp.).
W przypadku potraw zwiększających
swoją objętość w trakcie pieczenia
należy użyć większego naczynia.
Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć przed
pieczeniem.
Pomiędzy naczynia i ruszt położyć
kawałek folii aluminiowej; nie
przykrywać całego rusztu.
Używać żaroodpornych naczyń.
Do potraw dodać niewielką ilość tłuszczu
przed zakończeniem pieczenia.
Nie przykrywać żadnego elementu
piekarnika folią aluminiową. Akumulacja
ciepła może wpłynąć ujemnie na efekt
pieczenia oraz może dojść do
uszkodzenia emalii piekarnika.
15
Gotowanie na płycie
Najlepsze jest używanie palników
odpowiednich dla wymiarów garnka i
przykrywanie ich podczas gotowania
w celu zmniejszenia zużycia gazu.
Ponieważ dystrybucja ciepła na dolnej
powierzchni nie jest jednolita, naczynia
przegrzewają się tylko po jednej
stronie. W związku z tym zalecamy
częstsze mieszanie potrawy.
W garnkach o grubszych ściankach
dystrybucja ciepła jest bardziej
jednolita i zjawisko przegrzewania nie
występuje.
Odradzamy używanie małych naczyń.
Szerokie i niezbyt wysokie garnki są
lepsze, ponieważ szybciej przewodzą
ciepło.
Czas gotowania nie zmniejszy się
poprzez używanie małego garnka
na dużym palniku, lecz zwiększy to
tylko zużycie gazu.
Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy sprawdzić, czy wszystkie pokrętła
są ustawione w położeniu „wyłączony”,
urządzenie jest ostudzone i odłączone do
zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać
noża lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów
ściernych, które mogłyby zniszczyć
emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak,
jak pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć
ciepłą wodą z dodatkiem
detergentu. Nie wolno używać
środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika
można zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do
przodu dźwigienki na obu zawiasach
drzwiowych, aż do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu
i unieść w górę, aby zdjąć je z
zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika,
tylko w odwrotnej kolejności.
16
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c). Podczas
osadzania zawiasów zwrócić uwagę, aby
zostały ułożone właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
ł. Dopilnować, aby w trakcie
odchylania kant drzwiczek nie uderzył
w dole o ramę (w takim wypadku
ponownie podnieść drzwiczki w górę i
na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki
na zawiasach do tyłu – w stronę
piekarnika (d).
Aby drzwiczki zamknęły się prawidłowo,
docisnąć dźwigienki (e) jakimś
przedmiotem (np. śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych, gdyż działanie
sprężyny może spowodować obrażenia.
Płyta podpalnikowa
Płytę czyścić, gdy jest jeszcze ciepła
(później usunięcie zanieczyszczeń
będzie trudniejsze). Do czyszczenia
bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków
do tego przeznaczonych. Dokładnie
opłukać i wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości
po gotowaniu należy natychmiast
namoczyć i usunąć, ponieważ emalia na
podpalnikowej płycie kuchenki może się
trwale przebarwić. Nie używać ostrych
narzędzi lub ściernych środków
czyszczących.
Plamy z octu, kwasów owocowych
należy natychmiast usuwać.
Nie używać:
proszków do szorowania,
wybielaczy;
drucianych gąbek;
środków do czyszczenia wanien i
zlewów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Co zrobić, gdy ...
W przypadku wystąpienia
nieprawidłowości w funkcjonowaniu
kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie
serwisowym sprawdzić:
17
Usterka
Prawdopodobna przyczyna
i rozwiązanie
Żaden z palników się nie
zapala
- Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
zasilania gazem.
- Sprawdzić położenie przewodu gazowego.
- Sprawdzić, czy zawór gazowy jest otwarty.
Palnik się nie zapala - Sprawdzić, czy palnik znajduje się na swoim
miejscu.
- Sprawdzić, czy palnik jest mokry.
Rezultaty gotowania są
niezadowalające
- Sprawdzić, czy prawidłowo ustawiono płomień
palnika.
- Sprawdzić czas przygotowywania potrawy.
Piekarnik dymi - Zalecamy czyszczenie piekarnika po każdym
użyciu. W innym przypadku krople tłuszczu i
wszystkie inne pozostałości po wykipieniu będą
się palić podczas następnego pieczenia (patrz
rozdział o czyszczeniu piekarnika).
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje
prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do
najbliższego autoryzowanego zakładu
serwisowego podając model i numer
seryjny urządzenia, objawy usterki.
Tabliczka znamionowa
Znajduje się w tylnej części urządzenia i
zawiera dane dotyczące urządzenia.
Przed wezwaniem serwisu należy
zanotować model, numer produktu i
numer seryjny kuchni.
Warunki gwarancji
Warunki gwarancji na zakupione
urządzenie znajdują się w karcie
gwarancyjnej, otrzymywanej przy
zakupie.
Serwis i części zamienne
Urządzenie zostało poddane fabrycznej
kontroli jakościowej, która miała na
celu sprawdzenie sprawności
technicznej urządzenia i wykonanie
regulacji przez specjalistów.
Każda konieczna naprawa musi być
wykonana z największą ostrożnością.
Z tego powodu zalecamy zwrócenie się
w przypadku awarii do autoryzowanego
zakładu serwisowego. Przy zgłoszeniu
należy podać model Państwa
urządzenia i objawy usterki.
Oryginalne części zamienne można
kupić w autoryzowanych zakładach
serwisowych.
NU=
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
EKK500103W
Płyta
Ruszt
Palnik:
prawy przedni
prawy tylny
lewy przedni
lewy tylny
zapalarka
Emaliowany
Duży
Pomocniczy
Średni
Średni
2,60 kW
1,00 kW
2,00 kW
2,00 kW
0,6 W
Piekarnik Moc
Grill
Moc grilla
Żarówka piekarnika
Czyszczenie
2,60 kW
gazowy
2,50 kW
15 W, E14
ręczne
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230 V
50 Hz
Akcesoria Ruszt
Taca do pieczenia (na
spływający tłuszcz)
Osłona ochronna
Wymiary
Wysokość
Szerokość
Głębokość
875 mm
500 mm
600 mm
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do
odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj
gazu, do którego została dostosowana
kuchnia.
Producent nie ponosi
odpowiedzialności za szkody powstałe
wskutek nieprzestrzegania
obowiązujących norm i przepisów lub
podłączenia kuchenki przez osobę
nieuprawnioną.
NV=
Instalacja kuchenki
Ustawienie
Zdjąć elementy opakowania i ustawić
kuchnię w suchy, dobrze
wentylowanym pomieszczeniu, z dala
od zasłon. W pobliżu kuchni nie
przechowywać papieru, alkoholu,
benzyny itp.
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą
być wyższe od krawędzi kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w
kuchni.
Należy także zachować odstęp 2 cm
od sąsiadujących mebli.
2 cm
2 cm
61 cm
min
min 15 cm
Wentylacja
Przed przystąpieniem do instalowania
kuchni w pomieszczeniu kuchennym
należy upewnić się, czy spełnia ono
wymagania stawiane mu obowiązujące
przepisy.
Pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla
mieszkania jednopokojowego lub
2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne
obciążenie cieplne pochodzące od
urządzeń gazowych
zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930
W/m
3
pomieszczenia kuchennego i
175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną
wymianę powietrza w ciągu
godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli
kuchnia nie posiada okna) poprzez
otwory wykonane w ścianach
zewnętrznych o powierzchni min.
0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin,
np. poprzez sprawny kanał
kominowy o min. boku 0,14 m.
- Równocześnie informujemy, że
kuchnia jest przewidziana do
instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż
górna płaszczyzna rusztu kuchni.
OM=
Podłączenie do instalacji gazowej
Podłączenie musi być dokonane
zgodnie z obowiązującymi normami i
przepisami!
Podczas montażu kuchenkę poddano
testom i dostosowano do zasilania gazem
o parametrach zamieszczonych na
naklejce znajdującej się na drzwiach
piekarnika. Sprawdzić, czy
charakterystyka gazu podana odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie
z zaleceniami podanymi w rozdziale
„Użycie innych typów gazu”. W celu
uzyskania maksymalnej wydajności i
minimalnego zużycia gazu należy
sprawdzić, czy ciśnienie gazu
zasilającego odpowiada ciśnieniu
podanemu na tabliczce znamionowej.
Jeżeli ciśnienie gazu jest inne (lub
zmienne) od podanego na tabliczce,
należy zamontować regulator ciśnienia.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej
lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu
ziemnego powinno być wykonane przy
pomocy sztywnego podłączenia
(dopuszcza się też inne podłączenia)
np. przy użyciu rur stalowych
instalacyjnych lub rur miedzianych.
Kuchnia posiada króciec
przyłączeniowy Rc1/2.
Podłączenie za pomocą węża
elastycznego
- Podłączenie za pomocą węża
elastycznego można wykonać tylko
po sprawdzeniu, czy jest to zgodne
z obowiązującymi przepisami.
- Przewód łączący nie może
przecinać tylnej ściany kuchenki.
Wąż elastyczny łączymy z króćcem
kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka
rury stalowej instalacyjnej (bez
szwu).
- Długość przewodu nie może
przekraczać 1.5 metra bez
jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
- Przewód nie może przechodzić
blisko ostrych krawędzi lub
przedmiotów z ostrym
zakoń
czeniem.
- Przewód musi być dostępny, aby
umożliwić kontrolę pod względem
przetarcia lub zużycia na całej
swojej długości.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EKG500103W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi