Zanussi ZCG55EGW1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
9
INSTRUKCJA
OBSŁUGI
KUCHENKA
GAZOWA
ZCG55EGW1
2
Spis treści
Wskazówki dla użytkownika Wskazówki dla instalatora
Wskazówki bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Obsługa piekarnika
Obsługa płyty
Wskazówki i porady
Konserwacja i czyszczenie
Co zrobić, gdy …
3
7
7
8
10
10
12
Dane techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa
Instalacja
Przestawienie na inny rodzaj gazu
13
13
14
16
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają następujące
znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
3
Wskazówki bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie urządzenia.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj gazu, do
którego kuchnia jest przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
uż
ywanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości
tlenku węgla w pomieszczeniu kuchennym.
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu
urządzenia.
Po otrzymaniu urządzenia należy je
rozpakować i sprawdzić, czy jest
uszkodzone. W przypadku stwierdzenia
usterek, należy je zaznaczyć na
dokumencie dostawy.
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej
do innych celów jest niedozwolone!
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Przed użyciem urządzenia należy
rozgrzać pusty piekarnik, aby pozbyć się
zapachu izolacji termicznej oraz
ewentualnych resztek smarów
konserwacyjnych.
- Wyjąć wszystkie akcesoria z komory
piekarnika.
- Usunąć wszystkie naklejki oraz plastikowe
elementy ochronne.
- Umyć wszystkie akcesoria przed użyciem.
- Włączyć piekarnik na 45 minut, ustawiając
pokrętło w położeniu maksymalnym.
Piekarnik będzie dymił, wywietrzyć
kuchnię.
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową wentylację
poprzez otwarcie okna lub zwiększenie
mocy wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu kuchni
należy zwrócić uwagę, aby ich przewody
zasilające nie dotykały gorących
elementów kuchni
(lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń
do gotowania, gdyż mogą się one
przewrócić i zawartość naczynia wyleje się
na palniki.
4
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Poza akcesoriami należącymi do
wyposażenia piekarnika, należy używać
żaroodpornych naczyń przeznaczonych
do użytku w piekarnikach gazowych
(patrz wskazówki producenta naczynia).
W pobliżu kuchni nie należy
przechowywać środków czyszczących I
materiałów łatwo palnych.
Na otwartych drzwiach piekarnika nie
należy stawiać:
- ciężkich naczyń,
- nie siadać oraz nie stawać.
Ruszt grilla nagrzewa się w czasie pracy
piekarnika. Do wyjmowania potraw oraz
rusztu używać rękawic ochronnych.
Nie przykrywać dna komory piekarnika
folią, gdyż może dojść do kumulacji ciepła I
uszkodzenia piekarnika / emaliowanych
powierzchni.
Nie otwierać drzwi piekarnika w czasie
jego pracy / gdy jest jeszcze rozgrzany,
aby ochronić pokrętła przed
uszkodzeniem.
Płomień palnika powinien być regularny i
stabilny. Jeżeli płomień nie jest regularny,
należy oczyścić palnik. W przypadku
usterki wezwać autoryzowany serwis.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na
palnikach) folii aluminiowej i innych
przedmiotów, jeżeli palniki są włączone.
Wąż przyłączeniowy należy wymieniać
po upływie określonego czasu, zgodnie
ze wskazówkami jego producenta.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu włączonej kuchni (mogą
poparzyć
się dotykając kuchni lub naczyń)
Nie zezwalać dzieciom na zabawę
pokrętłami kuchni.
Przed czyszczeniem należy odłączyć
urządzenie od zasilania gazem i
poczekać, aż kuchnia ostygnie.
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzymywać w czystości.
Kuchnię należy myć po każdym użyciu.
Nie używać ciśnieniowych lub parowych
urządzeń czyszczących do mycia
kuchni.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator
urządzeń gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania
urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni
należy usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj gazu,
do którego kuchnia jest
przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka
znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację nawiewno
– wywiewną. Niesprawna wentylacja
może prowadzić
do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zwiększonej zawartości tlenku węgla w
pomieszczeniu kuchennym.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
5
Producent wyklucza odpowiedzialność za
szkody powstałe przez nieprawidłową
instalację, obsługę, nieprzestrzeganie
przepisów bezpieczeństwa oraz
wskazówek zawartych w instrukcji.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają
się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je unieruchomić
poprzez odcięcie przewodu zasilającego.
Symbol
na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno traktować
tak, jak innych odpadów domowych. Należy
oddać go do właściwego punktu skupu
surowców wtórnych zajmującego się
złomowanym sprzętem elektrycznym i
elektronicznym. Właściwa utylizacja i
złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z lokalnym
urzędem miasta, służbami oczyszczania miasta
lub sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
6
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Model : ZCG 55E GW1
1
2
3
4
5
1. Pokrętło palnika piekarnika
2. Pokrętło palnika przedniego lewego
3. Pokrętło palnika tylnego lewego
4. Pokrętło palnika tylnego prawego
5. Pokrętło palnika przedniego prawego
Płita
1. Średni palnik (do podgrzewania ze średnią
prędkością)
2. Średni palnik (do podgrzewania ze średnią
prędkością)
3. Mały (pomocniczy) palnik
4. Duży palnik (do podgrzewania z dużą
prędkością)
3
4
2
1
7
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy
opakowania (wewnątrz i z zewnątrz
urządzenia), przed włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy
rozgrzać piekarnik, bez wkładania żywności.
W tym czasie może wydobywać się
nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko
normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli
występują.
2. Zapalić palnik, a pokrętło piekarnika
ustawić w położeniu maksymalny.
3. Otworzyć okno w kuchni.
4. Pozostawić włączony, pusty piekarnik
na 45 minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Obsługa piekarnika
Kuchenka nagrzewa się w czasie
pracy. Nie zezwalać dzieciom na
przebywanie w pobliżu włączonej
kuchenki, do czasu jej ostygnięcia.
Nie pozwalać na opadanie drzwi piekarnika
– podczas otwierania należy je przytrzymać
za uchwyt.
Zabezpieczenie
Palnik piekarnika jest wyposażony w
zabezpieczenie, które odcina dopływ gazu,
jeżeli płomień zgaśnie.
Zapalanie palnika piekarnika
Otworzyć drzwi piekarnika, a następnie małą
pokrywkę w dnie.
Przyłożyć płomień do palnika, wcisnąć
pokrętło i przekręcić je do pozycji „8” albo
„płomień duży”.
Przytrzymać wciśnięte pokrętło przez 10
sekund, po czym zwolnić nacisk. Płomień
powinien palić się równomiernie i stabilnie.
Jeżeli płomień nie zapali się za pierwszym
razem, należy powtórzyć powyższe
czynności po upływie ok. 1 minuty.
Wyłączanie palnika
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
|”
Sprawdzić, czy został zapalony
Otworzyć, aby zapalić
8
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom na
panelu kontrolnym (patrz opis urządzenia).
| wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do
podgotowywania potraw (utrzymywania w
cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między
maksymalnym i minimalnym płomieniem, nigdy
nie ustawiać pokrętła pomiędzy płomieniem
maksymalnym, a pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia” i zapalić płomień zapałką.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy
palnik zapalił się.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są
prawidł
owo ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
«|».
Na płycie nie stawiać materiałów,
które mogą ulec stopieniu.
9
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego
do gotowania. Aby nie dopuścić do
wykipienia potrawy, zalecamy dobieranie
odpowiednich naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń o
wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko
podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać
w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać
naczyń o właściwej średnicy:
Palnik Moc Średnica (mm)
(kW) min. max.
Duży 2,
8 165 260
Średni 2,
0 140 220
Pomocniczy 1,0 60 160
Akcesoria dostarczane wraz
z urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i
soki); wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest
używana należy ją wyjąć z piekarnika
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
prawidłowo
nieprawidłowo
10
Wskazówki i porady
Piekarnik
Piekarnik wyłączyć 5 minut przed
planowanym zakończeniem pieczenia. W
ten sposób oszczędza się energię
elektryczną, wykorzystując zgromadzone
ciepło.
Na efekt końcowy mają wpływ użyte
naczynia (grubość, materiał itp.).
W przypadku potraw zwiększających
swoją objętość w trakcie pieczenia należy
użyć większego naczynia.
Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć przed
pieczeniem.
Pomiędzy naczynia i ruszt położyć
kawałek folii aluminiowej; nie przykrywać
całego rusztu.
Używać
żaroodpornych naczyń.
Do potraw dodać niewielką ilość tłuszczu
przed zakończeniem pieczenia.
Nie przykrywać żadnego elementu
piekarnika folią aluminiową. Akumulacja
ciepła może wpłynąć ujemnie na efekt
pieczenia oraz może dojść do uszkodzenia
emalii piekarnika.
Gotowanie na płycie
Najlepsze jest używanie palników
odpowiednich dla wymiarów garnka i
przykrywanie ich podczas gotowania w
celu zmniejszenia zużycia gazu.
Ponieważ dystrybucja ciepła na dolnej
powierzchni nie jest jednolita, naczynia
przegrzewają się tylko po jednej stronie.
W związku z tym zalecamy częstsze
mieszanie potrawy.
W garnkach o grubszych ściankach
dystrybucja ciepła jest bardziej jednolita i
zjawisko przegrzewania nie występuje.
Odradzamy używanie małych naczyń.
Szerokie i niezbyt wysokie garnki są
lepsze, ponieważ szybciej przewodzą
ciepło.
Czas gotowania nie zmniejszy się
poprzez używanie małego garnka na
dużym palniku, lecz zwiększy to tylko
zużycie gazu.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy sprawdzić, czy
wszystkie pokrętła są ustawione w
położeniu „wyłączony”, urządzenie jest
ostudzone i odłączone do zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu
11
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać metalowych narzędzi (noże),
drucianych gąbek, rozpuszczalników, sody
kaustycznej itp.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak, jak
pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą
wodą z dodatkiem detergentu. Nie wolno
używać środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika
można zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do przodu
dźwigienki na obu zawiasach drzwiowych, aż
do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu i unieść
w górę, aby zdjąć je z zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko w
odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c).Podczas osadzania
zawiasów zwrócić uwagę, aby zostały
ułożone właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
ł.Dopilnować, aby w trakcie odchylania kant
drzwiczek nie uderzył w dole o ramę (w takim
wypadku ponownie podnieść drzwiczki w górę i
na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki na
zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika
(d).Aby drzwiczki zamknęły się prawidłowo,
docisnąć dźwigienki (e) jakimś przedmiotem
(np. śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych,gdyż działanie
sprężyny może spowodować obrażenia.
Płyta podpalnikowa
Do czyszczenia bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków do
tego przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości
po gotowaniu należy natychmiast
namoczyć i usunąć, ponieważ emalia na
podpalnikowej płycie kuchenki może się
trwale przebarwić. Nie używać ostrych
narzędzi lub ściernych środków
czyszczących.
Plamy z octu, kwasów owocowych należy
natychmiast usuwać.
Akcesoria
Wszystkie akcesoria piekarnika można
myć w wodzie z detergentem. Dokładnie
spłukać i osuszyć przed ponownym użyciem.
12
Co zrobić, gdy …
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić:
Usterka
Prawdopodobna przyczyna
i rozwiązanie
Żaden z palników się nie zapala
- Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone
do zasilania gazem.
- Sprawdzić położenie przewodu gazowego.
- Sprawdzić, czy zawór gazowy jest otwarty.
Palnik się nie zapala
- Sprawdzić, czy palnik znajduje się na swoim
miejscu.
- Sprawdzić, czy palnik jest mokry.
Rezultaty gotowania są niezadowalające
- Sprawdzić, czy prawidłowo ustawiono
płomień palnika.
- Sprawdzić czas przygotowywania potrawy.
Piekarnik dymi
- Zalecamy czyszczenie piekarnika po każdym
użyciu. W innym przypadku krople tłuszczu i
wszystkie inne pozostałości po wykipieniu
będą się palić podczas następnego pieczenia
(patrz rozdział o czyszczeniu piekarnika).
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer seryjny urządzenia.
Tabliczka znamionowa
Znajduje się w tylnej części urządzenia i zawiera dane dotyczące urządzenia.
Przed wezwaniem serwisu należy zanotować model, numer produktu i numer seryjny kuchni.
13
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
wolnostojąca
Klasa 1
PŁYTA
Ruszt
Palnik:
prawy przedni
prawy tylny
lewy przedni
lewy tylny
Emaliowany
Duży
Pomocniczy
Średni
Średni
2,
80 (2,60/2,50) kW
1,00 (1,00/0,85) kW
2,
00 (2,00/1,90) kW
2,
00 (2,00/1,90) kW
PIEKARNIK Moc
Czyszczenie
2,80 (3,20/2,80) kW
ręczne
AKCESORIA Ruszt
Taca do pieczenia (na spływający
tłuszcz)
WYMIARY
Wysokość
Szerokość
Głębokość
850 mm
500 mm
500 mm
Urządzenie posiada certyfikat bezpieczeństwa „B”.
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie
kuchenki do odpowiedniego rodzaju gazu
może wykonać wyłącznie instalator
urządzeń gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do
którego została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za szkody powstałe wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących norm i
przepisów lub podłączenia kuchenki przez
osobę nieuprawnioną.
14
Instalacja kuchenki
Ustawienie
Zdjąć elementy opakowania i ustawić
kuchnię w suchy, dobrze wentylowanym
pomieszczeniu, z dala od zasłon. W pobliżu
kuchni nie przechowywać papieru, alkoholu,
benzyny itp.
Kuchenkę należy ustawić na
stabilnej podłodze.
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą być
wyższe od krawędzi kuchenki. Kuchenka
powinna być ustawiona w kuchni.
Należy także zachować odstęp 2 cm od
sąsiadujących mebli.
Wentylacja
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni
w pomieszczeniu kuchennym należy upewnić
się, czy spełnia ono wymagania stawiane mu
przez przepisy Prawa Budowlanego (Dz.U.
Nr 15, poz. 140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie
kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla
mieszkania jednopokojowego lub 2,3 m
dla mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne obciążenie
cieplne pochodzące od urządze
ń
gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175 W/m
3
dla pomieszczenia mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną
wymianę powietrza w ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli
kuchnia nie posiada okna) poprzez
otwory wykonane w ścianach
zewnętrznych o powierzchni min. 0,016
m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np.
poprzez sprawny kanał kominowy o min.
boku 0,14 m.
- Równocześnie informujemy, że kuchnia
jest przewidziana do instalowania obok
mebli kuchennych, ale nie wyższych niż
górna płaszczyzna rusztu kuchni.
2 cm
2 cm
min
min 15 cm
61 cm
8
15
Podłączenie do instalacji gazowej
Podłączenie musi być dokonane zgodnie
z obowiązującymi normami i przepisami
Prawa Budowlanego !
Podczas montażu kuchenkę poddano testom
i dostosowano do zasilania gazem o
parametrach zamieszczonych na naklejce
znajdującej się na drzwiach piekarnika.
Sprawdzić, czy charakterystyka gazu podana
odpowiada parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale „Użycie
innych typów gazu”. W celu uzyskania
maksymalnej wydajności i minimalnego
zużycia gazu należy sprawdzić, czy ciśnienie
gazu zasilającego odpowiada ciśnieniu
podanemu na tabliczce znamionowej. Jeżeli
ciśnienie gazu jest inne (lub zmienne) od
podanego na tabliczce, należy zamontować
regulator ciśnienia posiadający certyfikat
bezpieczeństwa B.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej
lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu ziemnego
powinno być wykonane przy pomocy
sztywnego podłączenia (dopuszcza się też inne
podłączenia) np. przy użyciu rur stalowych
instalacyjnych lub rur miedzianych. Kuchnia
posiada króciec przyłączeniowy Rc1/2.
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
- Podłączenie za pomocą węża
elastycznego można wykona
ć tylko po
sprawdzeniu, czy jest to zgodne z
obowiązującymi przepisami.
- Wąż oraz zastosowany reduktor do gazu
płynnego powinny posiadać certyfikat
bezpieczeństwa B.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
TYŁ KUCHNI
Podł. węża
elastycznego
Podł. węża
elastycznego
zacisk
zacisk
16
- Przewód łączący nie może przecinać
tylnej ściany kuchenki. Wąż elastyczny
łączymy z króćcem kuchni przy pomocy
0,5 m odcinka rury stalowej instalacyjnej
(bez szwu).
- Długość przewodu nie może
przekraczać 1.5 metra bez jakichkolwiek
zagięć lub skręceń.
- Przewód nie może przechodzić blisko
ostrych krawędzi lub przedmiotów z
ostrym zakończeniem.
- Przewód musi być dostępny, aby
umożliwić kontrolę pod względem
przetarcia lub zużycia na całej swojej
długości.
- Ustalając stan przewodu należy wziąć
pod uwagę: zadraśnięcia na
powierzchni przewodu, przecięcia,
przypalenia na końcach i wzd
łuż
przewodu, stwardnienie przewodu;
przewód musi utrzymywać swoją
naturalną elastyczność, obejmy
mocujące nie mogą być zardzewiałe;
czas używania przewodu nie może
przekraczać okresu gwarancyjnego 5
lat.
- Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie wolno
naprawiać przewodu, lecz niezwłocznie
wymienić go.
UWAGA !
Po zamocowaniu należy sprawdzić
szczelność wszystkich połączeń za
pomocą wody z mydłem - a nie za pomocą
płomienia.
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Adaptację na inny rodzaj gazu może
wykonać jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż
ten, na który została fabrycznie ustawiona
kuchenka, odbywa się poprzez wymianę
dysz gazowych, regulację powietrza
pierwotnego, a w przypadku przejścia na gaz
płynny dostarczany z butli gazowej zmianę
sposobu podłączenia zasilania kuchni.
Kolanko musi być uszczelnione za pomocą
pakuł lub taśmy teflonowej. Po połączeniu
należy sprawdzić szczelność wodą z mydłem.
WYMIANA DYSZ / DOPASOWANIE DYSZ
Przy adaptacji urządzenia do zasilania innym
rodzajem gazu należy:
- wymienić dysze palników
nawierzchniowych i piekarnika
- wyregulować płomień palnika piekarnika
- wyregulować płomień oszczędnościowy
- sprawdzić podłączenie gazowe
17
Tabela dysz
kategoria II 2ELs3B/P
Zużycie
Palnik
Moc
(kW)
Rodzaj gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnica
dyszy
(mm)
Średnica
by-passa
(mm)
g/h
Duży
2,80
2,60
2,50
G2.350
G 20
G 30
13
20
37
1,80
1,13
0,75
0,38
-
-
181,78
Średni
2,00
2,00
1,90
G2.350
G 20
G 30
13
20
37
1,50
0,96
0,65
0,30
-
-
138,16
Pomocniczy
1,00
1,00
0,85
G2.350
G 20
G 30
13
20
37
1,05
0,70
0,43
0,25
-
-
61,81
Piekarnik
2,80
3,20
2,80
G2.350
G 20
G 30
13
20
37
1,70
1,30
0,77
0,46
-
-
203,60
Nakleić na urządzenie naklejkę
(dostarczoną z urządzeniem) z właściwym
rodzajem gazu .
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza
nasadowego 7 i zastąpić je używając
pasujących do gazu zasilającego i
palników (patrz tabela dysz).
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji powietrza
pierwotnego.
18
Wymiana dyszy palnika
piekarnika
Sprawdzić średnicę dyszy wg tabeli nr
1;
Zdjąć panel (A) w podstawie piekarnika;
Odkręcić śrubę "B" palnika;
Wyjąć palnik (wciskając do tyłu).
Wymienić dyszę "C" za pomocą klucza
nasadowego nr 10;
Złożyć wszystkie elementy wykonując
powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Regulacja płomienia
Palnik piekarnika
Po wymianie dysz należy sprawdzić poziom
płomienia. Regularny płomień na najniższym
poziomie powinien mieć ok. 4 mm (obracając
pokrętło z maksymalnego do minimalnego
położenia, palnik nie powinien zgasnąć).
Po wymianie dyszy należy ponownie
zamocować palnik za pomocą wkrętu
mocującego przykręcając go na środku.
Poluzować wkręt mocujący (M)
regulatora dopływu powietrza (A),
poruszać regulatorem do góry i w dół aż
do uzyskania prawidłowej wielkości
płomienia.
Dokręcić mocno wkręt mocujący (M).
Brak powietrza
prawidłowo
Za dużo
powietrza
M
A
Regulacja
powietrza
19
Regulacja płomienia oszczędnościowego
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu
gazu:
- Zapalić palnik.
- Przekręcić pokrętło w lewo na
oznaczenie małego płomienia.
- Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
-
Przy pomocy wąskiego wkrętaka
obracać (wkręcać lub wykręcać) śrubę
regulacyjną usytuowaną w korpusie
kurka aż do uzyskania regularnego,
małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z położenia
maksymalnego do minimalnego, aby
sprawdzić, czy p
łomień jest stabilny.
Palnik piekarnika
- Zapalić palnik przy ustawieniu na
pozycji „290” albo maksymalny płomień i
pozostawić zamknięty piekarnik na ok.
10 min.
- Powoli obrócić pokrętło do pozycji „160”
albo minimalny płomień.
- Wyciągnąć pokrętło.
-
Przy pomocy wąskiego wkrętaka
obracać (wkręcać lub wykręcać) śrubę
regulacyjną usytuowaną w korpusie
kurka aż do uzyskania regularnego,
małego płomienia.
Płomień nie może zgasnąć podczas
zamykania drzwi piekarnika.
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody i ich
konsekwencje, powstałe w wyniku
nieprawidłowej instalacji lub obsługi.
ѝѝѝѝD
Śruba by-
pass
20
Gwarancja/Serwis
Warunki gwarancji
1. Electrolux Poland Sp. z o.o. gwarantuje, że zakupione urzdzenie jest wolne od wad fizycznych
zobowizujc siê jednoczesnie - w razie ujawnienia takich wad w okresie gwarancyjnym i w
zakresie określonym niniejszym dokumentem - do ich usunieêia w sposób uzależniony od
waściwości wady.
2. Ujawniona wada zostanie usunieta na koszt gwaranta w cigu 14 dni od daty zgoszenia
uszkodzenia do autoryzowanego punktu serwisowego Electrolux Poland.
3. W wyjtkowych przypadkach koniecznosci sprowadzenia czêści zamiennych od producenta
termin naprawy może zostaæ wydużony do 30 dni.
4. Okres gwarancji dla użytkownika wynosi 24 miesice od daty zakupu.
5. Sprzêt przeznaczony jest do używania wycznie w warunkach indywidualnego gospodarstwa
domowego.
6. Gwarancja nie obejmuje:
uszkodzeñ powstaych na skutek używania urzdzenia niezgodnie z instrukcj obsugi,
uszkodzeñ mechanicznych, chemicznych lub termicznych,
uszkodzeñ spowodowanych dziaaniem siy zewnêtrznej np. przepiêcia w sieci elektrycznej,
wyadowania atmosferycznego,
napraw i modyfikacji dokonanych przez firmy lub osoby nie majce autoryzacji Electrolux
Poland,
czêści z natury atwo zużywalnych takich jak: żarówki, bezpieczniki, filtry, pokrêta.
7. Klientowi przysuguje wymiana sprzêtu na nowy jezeli po wykonaniu w okresie gwarancji
czterech napraw nadal wystêpuj w nim wady. Przez naprawê rozumie siê wykonanie
czynności o charakterze specjalistycznym waściwym dla usuniêcia wady. Pojêcie naprawy nie
obejmuje: instalacji, instruktażu, konserwacji sprzêtu, poprawy poczeñ mechanicznych lub
elektrycznych.
8. Wymiany sprzêtu dokonuje autoryzowany punkt serwisowy Electrolux Poland lub jeśli jest to
niemożliwe placówka sprzedaży detalicznej, w której sprzêt zosta zakupiony. Sprzêt zwracany
po wymianie musi byc kompletny, bez uszkodzeñ mechanicznych. Niespenienie tych
warunków mo
że spowodowaæ nie uznanie gwarancji.
9. Montaż sprzêtu wymagajcego specjalistycznego podczenia do sieci gazowej lub elektrycznej
może byæ wykonany wycznie przez osoby posiadajce odpowiednie uprawnienia pod rygorem
utraty gwarancji.
10. Electrolux Poland nie ponosi żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia powstae na skutek
niewaściwego zainstalowania sprzêtu lub napraw wykonanych przez osoby nieupowañione.
11. Koszty nieuzasadnionego wezwania serwisu pokrywa klient.
12. Powyższa gwarancja nie wycza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnieñ kupujcego
wynikajcych z tytuu niezgodności towaru z umow.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zanussi ZCG55EGW1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi