MB905834

Tefal MB905834, MB905838, MB905840 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Tefal MB905834 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
30
OPIS
A - Blok silnika
B - Uchwyt ochronny na nakładki (przezroczysta
część)
B1 - Zbiornik na odpady
C - Pokrywa
C1 - Przycisk włącz/wącz
C2 - Komin
D – Popychacz
E - Nakładki
E1 - Naadka do krojenia w plastry (zielona)
E2 - Nakładka do tarcia na drobno
(pomarańczowa)
E3 - Nakładka do tarcia na grubo (czerwona)
E4 - Nakładka do krojenia w kostkę (szara)
E5* - Nakładka do krojenia w słupki/frytki
ółta)
F - Szczotka do czyszczenia
G - Koszyk do przechowywania nakładek/szczotki
*Zależnie od modelu
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Oczyść akcesoria w wodzie z płynem (nakładki, pokry, popychacz i uchwyt ochronny na nakładki).
Opłucz i dokładnie osusz.
UWAGA : Ostrza naadek są bardzo ostre, używaj ich ostrożnie chwytając zawsze za plastikową
część. (Rys. 1.)
UŻYTKOWANIE
Umieść uchwyt ochronny na nakładki (przezroczysta cść) na górnej części produktu (Rys. 2). Ten
uchwyt chroni urządzenie przed zabrudzeniem i umożliwia proste czyszczenie.
UWAGA: urządzenie nie może pracować bez tej cści.
Wybierz nakładkę odpowiednią do żądanego zastosowania. Urdzenie automatycznie dostosuje
prędkość do wybranej nakładki.
- Nakładka prosta (E1, E2, E3): umieść nakładkę na ruchomym pojemniku ochronnym umieszczając trzon
nakładki z tu urdzenia (Rys. 3.a).
- Naadka wyposażona w tarkę (E4, E5*): umieść tarkę na swoim miejscu umieszczając trzon nakładki z
tyłu urządzenia (Rys. 3.b).
Umieść pokrywkę na urządzeniu i zamknij ją popychając do przodu (Rys. 4).
UWAGA : Jeśli pokrywa jest źle zamknięta urdzenie nie może pracować.
• Podłącz urządzenie i umieść pojemnik (Rys. 5).
Nacisć przycisk włącz/wyłącz (Rys. 5).
Wprowadź sadniki spywcze przez komin (Rys.5) i popychaj składniki spożywcze za pomocą
popychacza (Rys.6).
Aby zmienić nakładkę zdejmij pokrywę popychając ją do tu i usuń nakładkę (Rys. 7). Zaleca się mycie
urdzenia przy każdej zmianie naadki.
Urządzenie jest wyposone w jeden przycisk włączenia/wyłączenia (C1). Aby włączyć pracę ciąą
naly go nacisnąć i przytrzymać.
UWAGA : Twoje urdzenie jest wyposażone w pojemnik gromadzący odpady warzyw i owoców, który
znajduje się z przodu urządzenia. Kiedy pojemnik jest zapełniony, należy go opróżnić, aby
urządzenie funkcjonowało prowidłowo (Rys.8).
Oczyszczaj doadnie nakładkę do krojenia w kost(E4) lub nakładkę do krojenia w słupki/frytki
(E5*) za pomocą szczoteczki (F) która ułatwi wyjęcie produktów spożywczych które utkły na siatce
(Rys. 9).
Uwaga: do urządzenia dołączana jest broszura z zaleceniami
bezpieczeństwa. Ze względów bezpieczeństwa przed skorzystaniem
pierwszy raz z nowego urządzenia należy przeczytać uważnie załączoną
broszurę opisującą zalecane środki ostrożności i zachować ją.
PL
3131
Nakładka do
krojenia w plastry
E1 (zielona)
Nakładka
do tarcia na drobno
E2 (pomarańczowa)
Nakładka
do tarcia na grubo
E3 (czerwona)
Nakładka do
krojenia w kostkę
E4 (szara)
Nakładka do krojenia
w słupki/frytki
E5* (żółta)
Ananas
Karczoch
Bakłażan
Awokado
Banan
Buraki czerwone
(tylko gotowane)
(tylko gotowane)
(tylko gotowane)
Marchewki
(tylko gotowane)
(tylko gotowane)
(tylko gotowane)
Seler
Kiełbasa typu Cervelas
Grzyby
Kapusta (biała/
czerwona)
Ogórki
Ogórki kiszone
Kabaczki
Truskawki
Ser Gruyère
Kiwi
Mango
Melon
Orzech kokosowy
Cebule
Brzoskwinie w syropie
Gruszki
Papryki
Jabłka
Ziemniaki
(tylko gotowane)
(tylko gotowane)
Pomidory
Pytania Odpowiedzi
• « Nie mogę zamkć pokrywy ».
Upewnij s, że nakładka jest prawidłowo umieszczona na
urządzeniu.
• « Urządzenie nie działa ».
- Sprawdź czy urządzenie jest prawidłowo poączone.
- Sprawdź czy uchwyt ochronny na nakładki (przezroczysta część)
znajduje się prawidłowo na urządzeniu.
- Sprawdź czy nakładka jest prawidłowo ustawiona (trzon z tyłu).
- Sprawdź czy pokrywa jest prawidłowo zamknta i czy przycisk
ącz/wyłącz jest wciśnięty.
- Uruchomienie urządzenia wymaga naciskania na przycisk włącz/
wącz przez minimum 1 sekundę.
• « Nie mogę zdć pokrywy ».
- Uruchom na krótko aby przesunąć nakładkę i zdjąć pokrywę.
- Popchnij do tyłu aby zdjąć pokrywę i usuń ją.
Zatrzymanie pracucego urządzenia z powodu
zablokowania:
- Urządzenie jest wyposone w system zabezpieczający, który
uruchomi się w przypadku, gdy do komina wpadnie jak
przedmiot lub gdy zostaną wprowadzone do urdzenia zbyt
twarde produkty spywcze. Upewnij się, czy na naadce nie
znajduje się żadne ciało obce i uruchom urządzenie ponownie.
Powtórz czynność maksymalnie dwa razy.
- Jeżeli urdzenie nadal jest zablokowane, otwórz pokrywę i
wyciągnij nakładkę, wyczyść urządzenie i jego poszczególne
akcesoria, następnie uruchom urządzenie ponownie. Upewnij się,
czy nakładka nie jest zablokowana.
« Poszatkowane warzywa/owoce nie wydostają się z
urządzenia. ».
- Odczep pokrywę i zdejmij ją. Usuń nakładkę i uchwyt ochronny
na naadki (przezroczysta cść) usuń produkty spożywcze i
oczyść urządzenie.
3232
PORADY ABY OTRZYMAĆ DOBRE REZULTATY:
Aby otrzymać jak najlepsze rezultaty zalecamy uprzednie przechowywanie sadników w lodówce
(tarty żółty ser gruyère, kostki ze sadników ugotowanych, itd.)
Jeśli produkty spywcze są rozgotowane otrzymasz złe rezultaty i może to spowodować zapchanie.
Pokrój produkty spożywcze aby wprowadzić je łatwo do przewodu.
CZYSZCZENIE URZĄDZENIA
• Zawsze oączaj urządzenie przed czyszczeniem bloku silnika (A).
Nie zanurzaj bloku silnika w cieczach, nie wadaj go pod strumień wody. Oczć blok silnika za
pomocą wilgotnej szmatki. Osusz go dokładnie (Rys. 10).
Uchwyt ochronny na nakładki, popychacz i nakładki (E1, E2, E3, E4, E5*) mogą być myte w
zmywarce w górnym koszu, stosując program « ECO » lub « MAŁO BRUDNE » (Rys. 11).
• Pokrywa może być płukana pod wodą bieżącą, ale nie może być myta w zmywarce (Rys. 12).
• Z nakładkami naly obchodzić sie bardzo ostrożnie, ponieważ są bardzo ostre.
W przypadku zabarwienia akcesoriów przez żywnć jak np. marchew przetrzyj je szmat
nasączoną w oleju kuchennym, a następnie wykonaj rutynowe czyszczenie.
PRZECHOWYWANIE
Wszystkie naadki (E1, E2, E3, E4, E5*) i szczotka czyszcząca (F) mogą być przechowywane w
urządzeniu.
Złóż nakładki jedna na drugą i umieść je w pojemniku do przechowywania, szczotkę można wsunąć
do przegródki do tego przeznaczonej w dolnej części pojemnika do przechowywania (Rys. 13).
Urządzenie posiada przegrodę do przechowywania z przodu urządzenia (Rys. 14).
Przechowywanie przewodu: popchnij przewód do schowka przywidzianego do jego przechowywania
(Rys. 15).
PRZEPISY
Paluszki z warzyw
Żółta nakładka (E5) : paluszki/frytki
Składniki dla 6-8 osób
5 średnich obranych marchewek • 1 średni, obrany ogórek • 1 średni, obrany kabaczek • 2 papryki
• 2 ugotowane buraczki • 1 awokado bez pestki
Sos:
200ml majonezu • 200ml tłustej śmietany • 2 łyżki posiekanej cebuli • 1 zgnieciony ząbek czosnku
• 1 łyżka musztardy • Sól, pieprz
Usuń ziarna oraz części białe papryk i pokrój je w paseczki za pomocą żółtej nakładki (E5).
Pokrój również marchewki, kabaczki, ogórek i awokado za pomocą żółtej nakładki (E5).
Rozłóż wszystkie warzywa na dużym półmisku lub w pojedynczych pojemnikach.
3333
Sos:
Wymieszaj wszystkie sadniki i odstaw sos do lodówki. Wyłóż sos do miseczki tuż przed podaniem.
Sałatka rosyjska
Szara nakładka (E4): kostki
Składniki dla 8 osób
3 średnie, obrane i ugotowane marchewki • 3 obrane i ugotowane ziemniaki • 3 obrane i ugotowane średnie
buraki • 3 średnie ogórki kiszone • 1/2 obranej czerwonej cebuli • 150 g odsączonego groszku zielonego
• 4 pokrojone zielone cebule • pietruszka •1 ½ łyżki oliwy roślinnej • Sól, pieprz
Składniki powinny być ostudzone i powinny mieć temperaturę pokojową kiedy rozpoczynasz przygotowywać
sałatkę. Pokrój ziemniaki, marchewki, buraczki, korniszony i cebule w kostkę za pomocą szarej nakładki (E4).
Włóż warzywa pokrojone w kostki do dużej salaterki. Dodaj do niej groszek i zieloną pokrojoną cebulę.
Wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj. Udekoruj pietrusz
w chwili serwowania.
Sugestia: dodaj kiełbasę typu cervelas pokrojoną w kostkę za pomocą szarek naadki (E4).
Porada/wskazówka: nie rozgotuj zbyt mocno składników, aby zachowały dobry wygd po krojeniu
Zupa Minestrone
Zielona nakładka (E1): cienkie plasterki
Szara nakładka (E4): kostki
Składniki dla 4 osób
1 obrana przekrojona na pół cebula • 1 średnia obrana marchewka • 1 średni, obrany ziemniak • 1 średni,
obrany kabaczek • 100g de zielona kapusta pokrojona w kawałki • 2 ząbki czosnku • 1L wywaru wołowego
• 400g pomidorów w kostce z puszki • 400g de białej fasoli z puszki • 15 g liści posiekanej bazylii
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Pokrój w kostkę cebulę, marchew, ziemniaki i kabaczek za pomocą szarej naadki (E4). Kapustę poszatkuj
za pomocą zielonej nakładki (E1). Na dużej patelni wylej olej z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek przez 3
minuty. Dodaj marchewki, ziemniaki i kabaczki pokrojone w kostkę. Dobrze wymieszaj. Dodaj wołowy bulion
oraz pomidory. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dodaj kapus, fasolę i bazylię.
Dopraw do smaku. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Carpaccio z owoców
Zielona nakładka (E1): cienkie plasterki
Składniki dla 6 osób
2 obrane, pokrojone na pół jabłka •1 obrane pokrojone na ćwiartki mango • 3 obrane banany • 2 obrane kiwi
• 200g truskawek • ½ cytryny • cukier • 1 świeża mięta
Owoce pokrój za pomocą zielonej naadki (E1). Posyp delikatnie cukrem i wyciśnij odrobinę soku z cytryny.
Wyłóż owoce na talerze tworząc kolorową kompozyc. Za pomocą pędzelka nanieś odrobinę soku, które
owoce wypuścy aby nadać błyszczący wygd. Pokrój liście mięty i rozłóż je na półmisku.
Podawaj mocno schłodzone. Możesz dodać kulkę lodów według własnego uznania.
/