Tefal KD500012 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
60
Opis
1. Korpus urządzenia 2. Płyta grzejna
Akcesoria :
3. 12 małych, silikonowych foremek 4. 6 termoizolacyjnych widelców 5. 1 kabel
Instalacja
• Usunąć wszelkie opakowania i naklejki z zewnątrz jak i z wewnątrz urządzenia.
• Wyjąć akcesoria w kolejności odwrotnej do porządku ich chowania
- A
• Ustawić płytę grzejną na grzałce - B
• Ustawić urządzenie na stabilnej podstawie. Unikać stosowania elastycznych podkładek, takich jak gumowy
obrus marki "Bulgomme".
• Nigdy nie używać urządzenia ustawionego bezpośrednio na delikatnej podstawie
(szklany stół, obrus, meble lakierowane...).
Podłączenie i wstępne podgrzewanie
• Rozwinąć kabel na całą długość (5).
• Podłączyć kabel do urządzenia, a następnie do gniazda sieciowego
- C
• Odpowiednio ułożyć kabel, aby nie przeszkadzał w poruszaniu się współbiesiadników wokół stołu.
Sprawdzić, czy instalacja elektryczna jest kompatybilna z napięciem i natężeniem wskazanym na spodzie urządzenia.
Podłączać urządzenie jedynie do gniazda z wbudowanym uziemieniem.
• Aparat zaczyna działać natychmiast po włączeniu go do gniazda sieciowego.
• Nagrzewać urządzenie przez około 15 minut.
Przy pierwszym użyciu, w ciągu pierwszych minut użytkowania z urządzenia może wydzielać się delikatny
zapach i dym.
Nie dotykać metalowych i rozgrzanych części nagrzewającego się lub użytkowanego urządzenia, ponieważ są
bardzo gorące.
Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru.
Urządzenie to nie powinno być uruchamiane za pomocą zewnętrznego zegara ani przez oddzielny system
zdalnego sterowania.
Nigdy nie używać pustego urządzenia.
• Aby nie dopuścić do przegrzania urządzenia, nie ustawiać go w rogu ani przy ścianie.
• Kabel nie powinien zwisać z blatu, ani nie może być zaklinowany.
• Jeśli aparat nie jest używany, należy odłączyć kabel.
Zapobieganie wypadkom w gospodarstwach domowych
Dzieci nigdy nie powinny używać urządzenia bez nadzoru.
Dziękujemy za zakup urządzenia Tefal, które jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
Prosimy o dokładne przeczytanie instrukcji obsługi i przechowywanie jej pod ręką.
Dla zapewnienia bezpieczeństwa użytkowników produkt spełnia wymagane standardy i regulacje
(Dyrektywa Niskonapięciowa, Dyrektywa Zgodności Elektromagnetycznej, Dyrektywa Środowiskowa…).
Tefal zastrzega sobie prawo do zmiany w interesie użytkownika właściwości albo skład swoich produktów.
• Urządzenie to nie powinno być używane przez osoby (w tym przez dzieci), których zdolności fizyczne,
sensoryczne lub umysłowe są ograniczone, ani przez osoby nie posiadające odpowiedniego doświadczenia
lub wiedzy, chyba że osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo nadzoruje ich czynności związane
z używaniem urządzenia lub udzieliła im wcześniej wskazówek dotyczących jego obsługi.
Należy dopilnować, aby dzieci nie wykorzystywały urządzenia do zabawy.
W razie wypadku, natychmiast polać oparzone miejsce zimną wodą, a w razie potrzeby wezwać lekarza.
Temperatura dostępnych powierzchni działającego urządzenia może być wysoka.
Nie dotykać gorących powierzchni urządzenia.
Nigdy nie włączać urządzenia, które nie jest używane.
• Dym z pieczenia może być niebezpieczny dla zwierząt mających szczególnie wrażliwy układ oddechowy, np.
dla ptaków. Właścicielom ptaków zalecamy trzymanie ich z dala od kuchni.
PL
TEF-COOKPARTY-2017206.020 22/11/07 15:09 Page 60
61
Podłączyć urządzenie do instalacji wyposażonej w układ ochronny różnicowoprądowy o znamionowym prądzie
różnicowym nie przekraczającym 30 mA.
Jeśli używany jest przedłużacz elektryczny:
- musi być podłączany do gniazda z wbudowanym uziemieniem;
- należy przedsięwziąć niezbędne środki ostrożności, aby nikt się w niego nie zaplątał.
Przewód zasilający powinien być regularnie sprawdzany pod kątem uszkodzenia. Jeśli przewód jest uszkodzony
urządzenie nie może być używane.
Jeśli kabel zasilający urządzenie jest uszkodzony, ze względów bezpieczeństwa musi on zostać wymieniony
przez producenta, autoryzowany serwis lub osobę posiadającą podobne, odpowiednie uprawnienia.
Pieczenie
• Po fazie podgrzania, urządzenie jest gotowe do użytku.
• Każdy współbiesiadnik ma do swojego użytku dwie foremki z silikonu (
3) i jeden, termoizolacyjny widelec (4)
• Płaską łyżeczkę ciasta umieścić na środku silikonowej foremki
- D
• Za pomocą widelca termoizolacyjnego (4), ułożyć silikonową foremkę na płycie grzejnej, w odpowiednim,
przeznaczonym do tego celu miejscu
- E
• Piec przez około 4 minuty (w zależności od przepisu).
• Za pomocą widelca termoizolacyjnego wyjąć silikonową foremkę.
• Przed zdjęciem foremki i degustacją, odczekać do ostudzenia (1 minutę).
• Zdjąć silikonową foremkę odwracając ją całkowicie na swoim talerzu.
Po użyciu
• Odłączyć kabel z gniazda sieciowego, a następnie z urządzenia - F
• Ostudzić urządzenie.
• Zdjąć płytę grzejną.
• Płytę grzejną i korpus urządzenia czyści się gąbką, ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń
- G
• Widelec termoizolacyjny i silikonowe foremki, a także płyta grzejna, mogą być myte w zmywarce do naczyń - H
Nie stosować drapaków metalowych, ani proszku do szorowania.
Nigdy nie zanurzać podstawy urządzenia ani kabla zasilającego w wodzie.
Przechowywanie
• Odwrócić urządzenie, na stabilnym, płaskim i czystym podłożu - I
• Schować każdą część w przeznaczonym do tego celu schowku w spodzie urządzenia, ściśle przestrzegając
następującej kolejności:
- foremki silikonowe i widelce,
- płyta do zablokowania spodu podstawy i zamknięcia schowka na akcesoria,
- kabel
- J
• Przechowywać urządzenie w miejscu pozbawionym wilgoci.
Bierzmy czynny udział w ochronie środowiska!
Twoje urządzenie jest zbudowane z materiałów, które mogą być poddane ponownemu przetwarzaniu lub recyklingowi.
W tym celu należy je dostarczyć do wyznaczonego punktu zbiórki.
PL
TEF-COOKPARTY-2017206.020 22/11/07 15:09 Page 61
62
Przepisy
Uwaga do wszystkich przepisów:
- do każdej foremki silikonowej włożyć małą porcję ciasta i piec przez około 4 minuty
- po upieczeniu odczekać do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjąć ciasto z foremki.
Kruche ciasteczka Dla 6 osób
• 225 g mąki • 1 jajko • 100 g brązowego cukru • 75 g cukru • 100 g masła • 150 g gorzkiej czekolady
• 1/2 torebki proszku do pieczenia • 1 łyżeczka płynnej wanilii • 1 szczypta soli • odrobina oleju z oliwek
Stopić masło i ostudzić je.
W naczyniu wymieszać jajko, cukier brązowy, cukier, a następnie wszystko ubić trzepaczką elektryczną,
aby uzyskać jednolitą, ciągnącą się masę.
Stopniowo dodawać mąkę na zmianę z masłem.
Skruszyć czekoladę i dodać jej kawałeczki do ciasta.
Ciasto odstawić na pół godziny do lodówki.
Ciasto biszkoptowe Dla 6 osób
• 6 rozbitych jajek • miękkie masło (w ilości wagowo porównywalnej do wagi rozbitych jajek)
• mąka lub mąka kukurydziana (w ilości wagowo porównywalnej do wagi rozbitych jajek)
• cukier ( w ilości wagowo porównywalnej do wagi rozbitych jajek) • 1/2 torebki proszku do pieczenia
• skórka cytrynowa
Wymieszać cukier i miękkie masło.
Dodać po kolei wszystkie jajka.
Dorzucić mąkę lub mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową.
Ciasto piaskowe z konfiturą Dla 6 osób
• 100 g masła • 50 g cukru •1 żółtko • 1 strączek wanilii • 40 g zmielonych migdałów
• 150 g mąki • dowolna konfitura • 1 szczypta soli
W salaterce wymieszać masło z cukrem, żółtkiem, ziarnami wanilii i solą. Wyrabiać, aż do uzyskania gładkiej masy.
Dodać mąkę i zmielone migdały. Wyrabiać, aż do uzyskania jednorodnego ciasta.
Z ciasta uformować walec o średnicy 3 cm, zawinąć go w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Odstawić na 2 godziny.
Kroić walec na plastry o grubości 1/2 cm, układać je w foremkach silikonowych, lekko je spłaszczając.
Rozprowadzić odrobinę konfitury i piec 4 minuty.
Kulki z białego sera i wiórków kokosowych Dla 6 osób
• 100 g masła • 75 g cukru • 100 g białego sera • 1 ubite białko • 175 g mąki • Odrobina proszku do pieczenia
• 50 g wiórków kokosowych • 50 g stopionej białej czekolady • 50 g rodzynków
Stopić masło na miękką masę, dodać biały ser.
Dodać masę z ubitego jajka, cukru, mąki, proszku do pieczenia, wiórków kokosowych, rodzynek i stopionej
białej czekolady.
Formować małe kulki.
Makaroniki migdałowe Dla 6 osób
• 3 białka • 185 g cukru • 185 g zmielonych migdałów
Wbić białka do naczynia zanurzonego we wrzątku i ubić z nich pianę.
Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
Gdy białka są ubite, zdjąć z ognia.
Dodać migdały delikatnie mieszając.
Małą porcję ciasta nałożyć do każdej foremki silikonowej i piec przez około 4 minuty.
Odczekać do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjąć z foremki.
PL
TEF-COOKPARTY-2017206.020 22/11/07 15:09 Page 62
63
Ciasto marmurkowe Dla 6 osób
• 300 g mąki • 150 g masła • 300 g cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 10 cl mleka
• 3 jajka • 3 łyżki gorzkiego kakao
Wyrobić ciasto z miękkiego masła, cukru i proszku do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek.
Z białek ubić pianę.
Dodać mleko, żółtka, a na końcu pianę z białek.
Połowę masy przełożyć do innej salaterki i dodać kakao.
Do każdej foremki silikonowej nałożyć 1/2 porcji ciasta w kolorze naturalnym i 1/2 porcji masy kakaowej.
Kokosanki Dla 6 osób
• 125 g wiórków kokosowych • 125 g cukru • 2 g białka
Wszystkie składniki wymieszać.
PL
TEF-COOKPARTY-2017206.020 22/11/07 15:09 Page 63
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Tefal KD500012 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi