SEVERIN BM 3992 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi
Brotbackmaschine
Bread-maker
Machine à pain
Broodmaker
Fabricador de pan
Macchina per pane
Bagemaskine
Bakmaskin
Leipäkone
Piekarnik do chleba
Συσκευή παρασκευή ψωιού
Хлебопечка
Gebrauchsanweisung
Instructions for use
Mode d'emploi
Gebruiksaanwijzing
Instrucciones de uso
Manuale duso
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Oδηγίε χρήσεω
Руководство по
эксплуатации
FIN
RUS
Piekarnik do chleba
SPIS TREŚCI
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA 142
PIEKARNIK DO CHLEBA 144
PANEL STERUJĄCY 146
FUNKCJE PROGRAMÓW 147
ZASTOSOWANIE PIEKARNIKA DO CHLEBA 149
PRZED PIERWSZYM URUCHOMIENIEM 149
OBSŁUGA 150
KONSERWACJA OGÓLNA I CZYSZCZENIE 150
TYPOWE PROBLEMY 151
PRZEPISY 152
DANE TECHNICZNE 155
GWARANCJA 156
141
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA
Przed użyciem piekarnika proszę dokładnie zapoznać się z poniższą instrukcją.
Podczas pracy powierzchnia obudowy i otwory wylotu pary nagrzewają się do wysokich
temperatur. Nie należy dotykać gorących elementów. Przy wyjmowaniu chleba należy
bezwzględnie posłużyć się ściereczką kuchenną lub rękawicą. Otwierając piekarnik chwytać
wyłącznie za uchwyt pokrywy.
Urządzenie należy podłączać do sieci elektrycznej wyłącznie do prawidłowo zainstalowanego
gniazdka z uziemieniem. Należy sprawdzić, czy napięcie sieciowe zgadza się z napięciem
podanym na tabliczce znamionowej urządzenia.
Wtyczkę należy zawsze wyjąć z gniazdka po zakończeniu pracy oraz:
w przypadku wystąpienia usterki w trakcie pracy; -
przed wyjęciem formy z piekarnika; -
przed przystąpieniem do czyszczenia. -
Wyjmując wtyczkę z gniazdka elektrycznego nigdy nie należy ciągnąć za przewód, a jedynie za
wtyczkę. Przewód przyłączeniowy nie powinien swobodnie zwisać; zawsze powinien się
znajdować z dala od gorących części urządzenia.
Przed użyciem urządzenia należy dokładnie sprawdzić, czy jego główny korpus i wszystkie
elementy czynnościowe są sprawne i nie noszą śladów uszkodzenia. Jeżeli urządzenie spadło na
twardą powierzchnię, nie nadaje się do dalszego użytku, gdyż nawet najmniejsza, niewidoczna
usterka powstała z tego powodu, może mieć ujemny wpływ na jego działanie i bezpieczeństwo
użytkownika.
Należy usunąć opakowanie zewnętrzne i wewnętrzne. Opakowanie w całości nadaje się do
powtórnego przerobu.
Uwaga : Nie pozwalać, aby dzieci miały dostęp do elementów opakowania, ponieważ mogą one
spowodować zagrożenie, np. uduszenia.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (także dzieci) o ograniczonych
zdolnościach motorycznych, sensorycznych lub umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba że są one pod nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich
bezpieczeństwo, która instruuje jak bezpiecznie korzystać z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą opieką, aby nie dopuścić do używania przez nie
urządzenia jako zabawki.
Należy zachować minimalną odległość 5 cm od ścian i innych przedmiotów. Nie używać
urządzenia w pobliżu półek ściennych ani wiszących przedmiotów, takich jak firanki czy inne
materiały łatwopalne, ani nie stawiać żadnych przedmiotów na urządzeniu w trakcie jego pracy.
Urządzenie zawsze należy ustawiać na równej i odpornej na wysokie temperatury powierzchni.
Zadbać o to, by urządzenie oraz przewód przyłączeniowy nie stykały się z gorącą powierzchnią
lub innymi źródłami ciepła (np. palniki kuchenki, płomień).
Nie włączać piekarnika przed włożeniem formy z ciastem.
Nie pozostawiać urządzenia na deszczu lub w miejscach wilgotnych i nie używać na wolnym
powietrzu czy mokrej powierzchni. Zawsze należy sprawdzić, czy urządzenie nie jest narażone
na kontakt z kroplami wody. Nie zanurzać wtyczki, przewodu zasilającego, ani urządzenia w
wodzie.
Uwaga : nie przykrywać chleba na czas pieczenia folią aluminiową lub innymi podobnymi
materiałami, ponieważ nagromadzone ciepło może doprowadzić do poważnego uszkodzenia
urządzenia.
Piekarnik przeznaczony jest wyłącznie do użytku domowego, a nie przemysłowego.
Urządzenia nie należy wykorzystywać w celach innych niż opisane w niniejszej instrukcji.
Używanie akcesoriów innych niż te, które zostały załączone przez producenta, może spowodować
uszkodzenie urządzenia lub uszkodzenie ciała.
142
Nie należy dotykać gorących elementów w trakcie pracy urządzenia. Nie wkładać palców do
wnętrza urządzenia, jeśli nie jest ono wyłączone z sieci i ostygnięte.
Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa oraz w celu uniknięcia wszelkiego ryzyka, naprawy urządzeń
elektrycznych powinien dokonywać wykwalifikowany personel, co dotyczy także wymiany
przewodu zasilającego. Jeśli urządzenie wymaga naprawy, prosimy wysłać je do jednego z
naszych działów obsługi klienta. Odpowiednie adresy znajdują się w karcie gwarancyjnej w
języku polskim.
Niniejszą instrukcję prosimy zachować na przyszłość w celu ewentualnej konsultacji.
Inne ważne wskazówki bezpieczeństwa:
Zawsze należy używać ściereczki lub rękawic kuchennych dotykając urządzenia po pracy, lub
przy wyjmowaniu świeżo upieczonego chleba.
Jeśli w czasie pracy piekarnika nastąpi przerwa w dostawie prądu trwająca krócej niż 7 minut, w
chwili ponownego włączenia prądu, proces pieczenia jest automatycznie wznawiany.
W trakcie ugniatania przeziernik może zaparować od wewnątrz. Para zniknie w czasie pieczenia.
Aby pieczywo wypiekło się równomiernie, nie należy otwierać pokrywy w trakcie pieczenia.
Po zakończeniu czynności i przed rozpoczęciem czyszczenia, piekarnik i forma muszą
odpowiednio ostygnąć.
Forma do pieczenia i mieszadło do ciasta pokryte są specjalną warstwą chroniącą przed
przyklejaniem się materiału. Aby zapobiec zniszczeniu tej warstwy, nie powinna ona mieć
styczności z jakimikolwiek metalowymi, twardymi, ostrymi lub zaostrzonymi przedmiotami.
Uwaga: Włączanie pustego piekarnika może spowodować jego uszkodzenie w wyniku
nadmiernego przegrzania się pustej formy.
Uwaga:
W przypadku dymu ulatniającego się z formy do pieczenia, należy sprawdzić czy drzwiczki są
zamknięte i natychmiast wyjąć wtyczkę z gniazdka elektrycznego. W żadnym wypadku nie
zakrywać lub gasić dymiącego ciasta wodą. Dym może być efektem wylania się ciasta poza formę
do pieczenia i kontaktu z elementami grzewczymi. Dlatego bardzo ważne jest aby dokładnie
stosować się do wskazówek na temat ilości składników w poszczególnych w przepisach.
Należy zadbać o to by urządzenie nie znalazło się w zasięgu dzieci, szczególnie w czasie pracy.
Nie stawiać piekarnika na miękkich lub łatwopalnych powierzchniach (np. dywanach). Zawsze
ustawiać urządzenie na stabilnej i równej powierzchni. Zawsze umieszczać je w taki sposób, aby
nie mogło się przewrócić.
Nie dotykać wylotów pary ani przeziernika w pokrywie: elementy te nagrzewają się podczas
pracy urządzenia.
Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia, należy sprawdzić, czy zostało wyłączone z sieci
i wystarczająco ostygło.
143
PIEKARNIK DO CHLEBA
1. Okienko 6. Łyżeczka do odmierzania
2. Pokrywa 7. Kubek do odmierzania
3. Forma piekarnika 8. 2 mieszadła
4. Panel sterujący z wyświetlaczem 9. 2 małe formy do pieczenia chleba
5. Klucz do wyciągania mieszadła
144
4
3
5
6
7
8
9
2
1
A Wyświetlacz C
Program
a1 Wyświetlacz - program D
Start / Stop
a2 Wyświetlacz - stopień przypieczenia E
Zegar - minus
a3 Wyświetlacz - waga F
Zegar - plus
a4 Wyświetlacz - aktualny czas G
Regulator przypieczenia
B Główny wskaźnik świetlny H
Waga bochenka
Ikonki poszczególnych etapów programu:
Zegar
Nagrzewanie wstępne
Ugniatanie
Odstawienie
Wyrastanie
Pieczenie
Podgrzewanie
Zakończenie
145
a2
a1
a4
B
a3
C
D
E
A
H
G
F
PANEL STERUJĄCY
A Wyświetlacz
Na wyświetlaczu pojawia się wybrany program, stopień przypieczenia, waga i aktualny czas
pozostały do zakończenia programu oraz aktualny etap programu. Włączony program oznaczony
jest mrugającym przecinkiem.
B Główny wskaźnik świetlny
C Program
Naciskając przycisk wybrać żądany program.
Kod programu pojawi się na wyświetlaczu.
D Przycisk
Przycisk służy do uruchamiania wybranego programu.
Pojawia się sygnał dźwiękowy a dwukropek na wyświetlaczu zaczyna mrugać.
Aby zakończyć program nacisnąć przycisk i przytrzymać przez 3 sekundy. Zakończenie
programu potwierdzane jest sygnałem dźwiękowym.
E/F Zegar - minus
/ Zegar - plus
Programy 1, 2, 3, 4, 6, 9 oraz 11 można uruchomić z opóźnieniem, co umożliwia zakończenie
programu maksymalnie 13:00 godzin później.
Przykład:
Program ma rozpocząć się o 20:00, a chleb ma być gotowy na godzinę 7:30 następnego dnia. Cały
program zajmie więc 11 godzin i 30 minut.
Przy pomocy przycisku -
wybrać żądany program.
Przyciskać odpowiedni przycisk zegara ( -
lub ) tak aż na wyświetlaczu pojawi się całkowity
czas programu: 11:30.
Dodać składniki, postępując według instrukcji podanych w rozdziale Obsługa. Należy zadbać -
o to, by drożdże nie weszły w kontakt z płynami lub solą.
Nie należy korzystać z zegara jeżeli przepis przewiduje wykorzystanie nietrwałych składników,
takich jak jaja, świeże mleko lub owoce. Funkcja zegara nie nadaje się także w przypadku
przepisów wymagających dodania składników (np. orzechów, ziaren lub suszonych owoców)
na etapie ugniatania lub wyrastania ciasta.
G Zarumienienie
Programy pieczenia od 1, 2, 3, 4, 5, 6 oraz 11 pozwalają wybrać poziom zarumienienia –
dostępne są trzy poziomy. Poziom zarumienienia oznaczony jest symbolem strzałki w górnej
części wyświetlacza.
JASNY
ŚREDNI
CIEMNY
SZYBKI
Dla programów od 1 do 4 można także wybrać opcję szybkiej pracy.
Przy tym ustawieniu czas przetwarzania ciasta skraca się o 60-75 minut.
146
H Waga bochenka
Programy 1, 2, 3, 4, 5 oraz 6 pozwalają wybrać wagę bochenka. Wybrana waga oznaczona jest
symbolem strzałki znajdującym się pod odpowiednim symbolem chleba na wyświetlaczu.
Sygnał dźwiękowy On/Off
Kiedy piekarnik jest włączony, funkcja sygnału dźwiękowego także jest włączona. -
Można ją wyłączyć podczas pracy urządzenia, naciskając równocześnie przyciski zegara -
oraz
i przytrzymując je przez co najmniej 3 sekundy. (W celu potwierdzenia wprowadzenia
zmiany główny wskaźnik świetlny na chwile zgaśnie.)
Aby włączyć funkcję sygnału dźwiękowego, wystarczy ponownie nacisnąć jednocześnie -
przyciski zegara
i . Włączenie funkcji zostaje potwierdzone przez sygnał dźwiękowy.
W przypadku przerwy w dostawie prądu funkcja sygnału dźwiękowego zostaje automatycznie -
uruchomiona.
Ochrona przed wprowadzeniem błędnych informacji:
Po rozpoczęciu programu wszystkie przyciski są blokowane aż do chwili zakończenia pieczenia
lub do momentu wciśnięcia przycisku
na co najmniej 3 sekundy.
FUNKCJE PROGRAMÓW
Menu pozwala wybrać jeden z 11 dostępnych programów:
1 = STANDARDOWY
Program ten przeznaczony jest głównie do wypiekania chleba z dużą zawartością mąki pszennej.
2 = CHLEB BIAŁY/FRANCUSKI
Program do typowego jasnego pieczywa na chleb biały/francuski.
3 = RAZOWY
W porównaniu do programu STANDARD, w tym programie wydłużona jest faza wyrastania i
pieczenia, ponieważ ciasto z wysoką zawartością żyta lub mąki razowej zazwyczaj wyrasta słabiej
niż ciasto z mąki pszennej.
4 = CIASTO DROŻDŻOWE
Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość cukru, słodkie ciasto drożdżowe zazwyczaj szybciej
się zarumienia, dlatego też w tym programie etap wypiekania jest krótszy.
5 = PROGRAM EKSTRA KRÓTKI
Bochenki będą nieco mniejsze i bardziej spoiste niż zwykle.
6 = BEZGLUTENOWE
Do pieczywa z mąki bezglutenowej.
7 = CIASTO
W tym programie nie występuje faza pieczenia. Po zakończeniu tego programu, przygotowane
ciasto (np. na pizzę) można wyjąć i upiec w standardowym piekarniku kuchennym.
8 = CIASTO NA MAKARON
Do przygotowywania ciasta na makaron.
9 = KANAPKA
Do wypiekania pieczywa kanapkowego o lekkiej strukturze i cienkiej skórce.
10 = DŻEM, MARMOLADA
Odpowiedni do przygotowywania dżemu, marmolady. Podczas przygotowywania forma do
pieczenia nie powinna być wypełniona powyżej dwóch-trzecich swojej pojemności (ok. 1000g),
ponieważ w trakcie pieczenia mieszanka może się pienić.
147
11 = PIECZENIE
Odpowiedni do wypieczenia ciasta (np. przygotowanego uprzednio w programie CIASTO). W ten
sposób etap wyrastania można dostosować do rodzaju ciasta jeszcze przed rozpoczęciem programu
PIECZENIE.
Program ekstra krótki:
Umożliwia upieczenie chleba w krótszym czasie. Przy nieco krótszej fazie wyrastania bochenki są
nieco mniejsze i bardziej spoiste. Należy pamiętać, aby użyć ciepłej wody. Najlepszy rezultat
osiąga się przy temperaturze 48-50°C. Zaleca się stosowanie odpowiedniego termometru
kuchennego. Zbyt niska temperatura może spowodować zbyt słabe wyrośnięcie bochenka, a zbyt
wysoka – zbyt wczesne wyrośnięcie drożdży, co także doprowadzi do niezadowalających
wyniw.
Korzystając z programu STANDARD, RAZOWY, CIASTO DROŻDŻOWE, BEZGLUTENOWE i
KANAPKA można dodać do smaku takie składniki jak zarodki pszenicy, nasiona słonecznikowe,
zioła, kminek, pieprz mielony, mielone orzechy, muesli, kaszę kukurydzianą, drobno pokrojony
boczek itd.
Dodatkowe składniki należy dodać po pojawieniu się 12-częściowego sygnału dźwiękowego w
trakcie pieczenia. W poniższej tabeli podano odpowiednie czasy.
Progr. Przypiekanie Wielkość
Czas
programu
(h)
Przygotowanie
ciasta (h)
Czas
pieczenia
(min.)
Czas
podgrzewania
(min.)
Czas w min.,
po jakim
należy dodać
składniki
1
3:13
2:25
48 60 22
3:18 53 60 22
3:25 60 60 22
2
3:30
2:40
50 60 -
3:32 52 60 -
3:35 55 60 -
3
3:43
2:55
48 60 47
3:45 50 60 47
3:48 53 60 47
4
3:17
2:27
50 60 22
3:22 55 60 22
3:27 60 60 22
5
1:17
0:32
45 60 -
1:20 48 60 -
1:23 51 60 -
6
2:49
1:19
90 60 23
2:54 95 60 23
2:59 100 60 23
7 - - 1:30 1:30 - - -
148
8 - - 0:14 0:14 - - -
9
3:55 2:55 60 60 57
10 - - 1:05 0:15 50 - -
11
1:00 - 60 60 -
Ważna informacja
Jeżeli na ściankach formy do pieczenia zacznie gromadzić się mąka, otworzyć pokrywę w czasie
ugniatania i za pomocą gumowej łopatki zebrać mąkę do formy, po czym zamknąć pokrywę.
Przyrządzając ciasto drożdżowe można wyjąć mieszadło po zakończeniu ugniatania.
ZASTOSOWANIE PIEKARNIKA DO CHLEBA
Piekarnik pozwala na:
pieczenie chleba według różnych przepisów, z których niektóre znajdują się w załączniku do
niniejszej instrukcji. W piekarniku można także zastosować dostępne w sklepach gotowe
mieszanki do pieczenia chleba o zawartości stałych składników do 500 g (czyli na bochenek o
wadze około 1000 g).
Dwóch mniejszych form do pieczenia można używać do wypiekania mniejszych bochenków. -
Objętość dwóch mniejszych form to ok. 2/3 dużej formy do pieczenia.
mieszanie, ugniatanie ciasta na bułki, pizzę, itd., i wyrastanie ciasta.
Piekarnik nadaje się do wypiekania chleba o zawartości mąki od 200g do 550g. Do mąki pszennej
dodawać 1,5 łyżeczki drożdży, a do mąki ryżowej 2 łyżeczki.
Jeśli zawartość mąki jest mniejsza niż określone powyżej minimum, dokładne wymieszanie ciasta
może okazać się niemożliwe. Zbyt duża ilość mąki może spowodować wyrośnięcie ciasta poza
formę do pieczenia.
PRZED PIERWSZYM URUCHOMIENIEM
Wyjąć formę z piekarnika.
Przed pierwszym użyciem piekarnika należy go dokładnie wyczyścić zgodnie z opisem w
punkcie Czyszczenie i konserwacja.
Włożyć mieszadła do oprawek wewnątrz formy i wlać do niej około 125 ml wody.
Włożyć formę do piekarnika. Sprawdzić, czy forma zatrzasnęła się na swoim miejscu.
Włożyć wtyczkę do kontaktu.
Przy pomocy przycisku
wybrać program 11 (PIECZENIE).
Wcisnąć przycisk
i pozostawić piekarnik by się nagrzewał przez około 10 minut z otwartą
pokrywą. W ten sposób pozbywamy się zapachu typowego dla pierwszego uruchomienia
elementów grzewczych. Należy zadbać o odpowiednią wentylację pomieszczenia.
Następnie nacisnąć przycisk
i przytrzymać ok. 3 sekundy, aby wyłączyć piekarnik
(potwierdzenie sygnałem dźwiękowym), po czym wyjąć wtyczkę z kontaktu i pozostawić
urządzenie, aż wystarczająco ostygnie.
Wyczyścić urządzenie ponownie zgodnie z instrukcjami w punkcie pt. Konserwacja i czyszczenie.
149
OBSŁUGA
Otworzyć pokrywę i wyjąć formę z piekarnika.
Osadzić mieszadła w gniazdkach wewnątrz formy.
Aby rezultat był jak najlepszy, najpierw wkładać składniki płynne a potem stałe np. mąkę.
Na koniec dodać drożdże. Korzystając z funkcji opóźnienia czasowego, zadbać aby drożdże nie
weszły w kontakt z solą lub substancją płynną.
Włożyć formę do piekarnika. Sprawdzić, czy forma zatrzasnęła się na swoim miejscu. Przed
uruchomieniem programu zamknąć pokrywę i włożyć wtyczkę do gniazdka.
Przy pomocy przycisku
wybrać żądany program.
Po każdym naciśnięciu przycisku na wyświetlaczu pojawia się następny w kolejności program.
Wybrać żądany stopień przypieczenia
. (Tylko programy 1, 2, 3, 4, 5, 6 i 11)
Wybrać wagę
. (Tylko programy 1, 2, 3, 4, 5 i 6)
Nacisnąć przycisk
w celu uruchomienia procesu ugniatania i/lub pieczenia. (Chcąc uruchomić
program z opóźnieniem czasowym, całkowity żądany czas programu można teraz ustawić przy
pomocy odpowiedniego przycisku zegara
lub .)
W trakcie ugniatania i wyrastania w programach 1, 3, 4, 6 i 9 sygnał dźwiękowy informuje, iż
można dodać do cista nowe składniki – po sygnale nie należy już otwierać pokrywy odczekując
aż program się zakończy.
Jeżeli zajdzie konieczność przerwania programu w trakcie, przycisnąć
na około 3 sekundy.
Wprowadzenie informacji potwierdzone zostanie sygnałem dźwiękowym.
Kiedy pieczywo lub ciasto są już gotowe, słychać będzie wielokrotny sygnał, a wyświetlacz zegara
pokazywać będzie 0:00
.
Nacisnąć
na co najmniej 3 sekundy i otworzyć pokrywę.
Ostrożnie wyjąć formę do pieczenia używając ściereczki lub
rękawic kuchennych. Nie stawiać gorącej formy na powierzchniach
wrażliwych na wysokie temperatury.
Wyjąć pieczywo z formy. Aby ułatwić sobie wyjęcie bochenka
można lekko potrząsnąć formą. Jeżeli mieszadło utknie w
bochenku, należy je ostrożnie wyjąć za pomocą klucza do
wyciągania mieszadła znajdującego się w zestawie. Aby dolna część
bochenka również mogła się wystudzić, należy go położyć na
odpowiedniej metalowej kratce. Pieczywo kroić dopiero po
ostygnięciu.
Jeżeli piekarnik nie zostanie wyłączony bezpośrednio po zakończeniu programu, wypiek będzie
podgrzewany automatycznie przez 60 minut.
Po tym czasie urządzenie wyłączy się automatycznie.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Uwaga: Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia, należy sprawdzić czy wtyczka jest
wyjęta z gniazdka, a urządzenie jest chłodne. Nie zanurzać piekarnika w wodzie.
Wyjąć formę do pieczenia oraz zdjąć mieszadła.
Formę i mieszadła można myć w gorącej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu. Nie należy
używać szorujących środków do czyszczenia. Jeśli przy użyciu normalnej siły nie można wyjąć
mieszadła z formy, należy je moczyć przez około 30 minut w letniej wodzie. Nie wyciągać
mieszadła na siłę.
Aby uniknąć zniszczenia mechanizmu obrotowego, forma do pieczenia nie powinna moczyć się
zbyt długo. Nie myć formy w zmywarce.
Wewnętrzną stronę pokrywy można czyścić wilgotną, delikatną ściereczką. Wnętrze piekarnika
można czyścić suchą, delikatną ściereczką.
150
Nie używać środków czyszczących przeznaczonych do mycia piekarników, ani żadnych silnych
środków, takich jak ocet czy wybielacze.
Przed schowaniem urządzenia, należy zawsze sprawdzić, czy ostygło i jest zupełnie suche.
TYPOWE PROBLEMY
1. Chleb ma ostry zapach.
Sprawdzić czy użyto prawidłowej ilości drożdży. Zbyt duża ilość drożdży powoduje nieprzyjemny
zapach i nadmierny wzrost ciasta. Zawsze należy używać świeżych składników.
2. Upieczony chleb jest mokry i ma kleistą skórkę.
Wyjąć chleb z formy natychmiast po upieczeniu i położyć na kratce w celu ostudzenia.
3. Wciśnięcie przycisku Start nie uruchamia wybranego programu.
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do prądu.
Jeżeli piekarnik jest jeszcze zbyt gorący po poprzednim cyklu, automatyczny bezpiecznik
uniemożliwia ponowne włączenie urządzenia. W takim przypadku na wyświetlaczu pojawią się
literki E00 lub E01 i słychać będzie nieprzerwany sygnał. Nacisnąć
na 3 sekundy i wyjąć formę
ze składnikami z piekarnika. Przed ponowną próbą włączenia odczekać około 20 minut, aż
piekarnik ostygnie pozostawiając go z otwartą pokrywą.
4. Po naciśnięciu przycisku Start na wyświetlaczu pojawia się komunikat E:EE lub H:HH.
Komunikat ten informuje o awarii czujnika temperatury. W takim przypadku urządzenie musi
zostać sprawdzone przez wykwalifikowanego serwisanta.
5. Chleb jest nadmiernie wyrośnięty.
Zmniejszyć ilość drożdży, wody lub mąki.
6. Chleb jest niewyrośnięty.
Zwiększyć ilość drożdży, wody lub środków słodzących. Zachować odpowiednią kolejność
wkładania składników do formy: najpierw należy wlać składniki płynne, następnie wsypać
składniki stałe, a na końcu dodać drożdże.
Uwaga: ciasto z mąki żytniej lub razowej wyrasta słabiej niż ciasto z mąki pszennej.
7. Po rozpoczęciu fazy pieczenia, ciasto zapada się.
Ciasto jest zbyt lekkie. Nieco zmniejszyć ilość płynów, drożdży, lub użyć programu z krótszą fazą
rośnięcia. Można także zwiększyć nieco ilość soli.
8. Ciasto jest zbyt miękkie i klejące.
Konsystencję ciasta można poprawić dodając łyżkę mąki podczas ugniatania.
9. Ciasto bardzo trudno się ugniatania.
Dodać łyżkę wody podczas fazy ugniatania.
151
PRZEPISY
Biały chleb/chleb francuski
Składniki:
Program 2
Ustawienie
wody 80 120 180 ml
mleka 90 140 220 ml
masła 6 10 15 g
soli 1 1 ½ 2 łyż.
cukru 1 ½ 2 3
łyż.
stoł.
maki pszennej
typu 405
260 400 600 g
suchych
drożdży
¾ 1 1 ½ łyż.
przybliżona
waga wypieku
400g 650g 1000g
Chleb cebulowy
Składniki:
Program 1
Ustawienie
wody 260 350 500 ml
soli ¾ 1 1 ½ łyż.
cukru ¾ 1 1 łyż.
maki pszennej
typu 1050
400 540 760 g
smażonej
cebuli
56 75 100 g
suchych
drożdży
½ ¾ 1 łyż.
przybliżona
waga wypieku
600g 900g 1300g
Chleb z rodzynkami
Składniki:
Program 1
Ustawienie
wody 150 200 310 ml
masła 1 ¼ 1 ½ 2 ½
łyż.
stoł.
soli ½ ¾ 1 łyż.
miodu 1 ½ 2 3
łyż.
stoł.
maki pszennej
typu 405
270 420 650 g
suchych
drożdży
¾ 1 ½ 2 łyż.
rodzynków 40 75 100 g
przybliżona
waga wypieku
550g 700g 1100g
Chleb razowy
Składniki:
Program 3
Ustawienie
wody 310 415 620 ml
oleju 1 1 ½ 2 łyż. stoł.
soku z cytryny 1 1 ½ 2 łyż. stoł.
maki żytniej 150 200 300 g
maki pszennej
typu 1050
300 400 600 g
cukru 3 4 6 łyż.
soli 1 3 4 łyż.
suchych
drożdży
2 3 4 łyż.
mąki owsianej 4 6 8 łyż.
przybliżona
waga wypieku
750g 1000g 1500g
152
Chleb pszenno-żytni
Składniki:
Program 1
Ustawienie
wody 150 220 350 ml
naturalnego
jogurtu o
zawartości
tłuszczu 3.5%
75 110 175 ml
soli 1 1 ½ 2 ½ łyż.
cukru ¼ ¼ ¾
łyż.
stoł.
maki pszennej
typu 550
160 230 350 g
maki pszennej
typu 1150
160 230 350 g
suchych
drożdży
¾ 1 ¼ 2 łyż.
przybliżona
waga wypieku
500g 700g 1150g
Ciasto na pizzę
Składniki:
Program 8
Ustawienie
wody 230 ml
oleju z oliwek 3
łyż.
stoł.
soli 2 łyż.
cukru 1 łyż.
maki pszennej
typu 550
400 g
suchych
drożdży
2 łyż.
przybliżona
waga wypieku
600g
Rada:
Po zakończeniu programu, wyjąć ciasto z formy.
Odczekać aż ciasto wyrośnie w temperaturze
pokojowej przez ok. 30 minut.
Dżem, marmolada
Podstawę przepisu stanowią drobno pokrojone
lub starte owoce i cukier żelujący (np. 2:1).
Informację nt. prawidłowej proporcji owoców i
cukru żelującego można znaleźć na opakowaniu
cukru.
Umyć owoce i w razie potrzeby obrać ze
skórki.
Odważyć około 900g owoców, uważając
jednak, aby nie przekroczyć łącznego limitu
i nie dopuścić do pienienia i przelania się
mieszanki. Owoce drobno pokroić (w
kawałki nie większe niż 1 cm) lub zrobić z
nich przecier.
Do formy włożyć owoce i 500 g cukru
żelującego. Przyrządzając marmoladę z
owoców leśnych dodać 1 łyżkę stołową soku
z cytryny i dobrze wymieszać.
Włączyć program DŻEM, MARMOLADA.
Uważnie monitorować proces gotowania.
Przy pomocy gumowej łopatki usuwać
resztki cukru ze ścianek formy.
Po zakończeniu programu wyjąć wtyczkę z
kontaktu i ostrożnie wyjąć formę, używając
w tym celu rękawicy lub ściereczki.
Ostrożnie przełożyć dżem lub marmoladę
do słoików. Następnie zakręcić mocno słoiki
i pozostawić do wystygnięcia.
Formę do pieczenia należy dokładnie
opłukać bezpośrednio po użyciu.
153
Przepisy z wykorzystaniem dwóch mniejszych
form
Chleb cebulowy
Składniki:
Program 1
Ustawienie
wody 130 /130 175 / 175 - ml
soli ⅓ / ⅓ ½ / ½
- łyż.
cukru ⅓ / ⅓ ½ / ½
- łyż.
maki
pszennej
typu 1050
200 / 200 270/270
- g
smażonej
cebuli
30 / 30 38 / 38
- g
suchych
drożdży
¼ / ¼ ⅓ / ⅓
- łyż.
przybliżona
waga
wypieku
300g/ 300g 430g/430g
-
Chleb z rodzynkami
Składniki:
Program 1
Ustawienie
wody 75 / 75 150 / 150 - ml
masła ⅔ / ⅔ 1 ¼ / 1 ¼
-
łyż.
stoł.
soli ¼ / ¼ ½ / ½
- łyż.
miodu ¾ / ¾ 1 ½ / 1 ½
-
łyż.
stoł.
maki
pszennej
typu 405
135 / 135 270 / 270
- g
suchych
drożdży
⅓ / ⅓ ¾ / ¾
- łyż.
rodzynków 20 / 20 38 / 38
- g
przybliżona
waga
wypieku
200g / 200g 550g/550g
-
154
Skróty:
1 łyżeczka = 5 ml
1/2 łyżeczki = pół łyżeczki
1 łyżka stołowa = 15 ml
g = gram
ml = mililitr
Dostępne w sklepach gotowe mieszanki do pieczenia chleba
W sklepach są dostępne gotowe mieszanki do pieczenia chleba.
Włożyć do 500 g gotowej mieszanki do pieczenia chleba i wymaganą ilość suchych drożdży do
formy do pieczenia. W zależności od wielkości opakowania może okazać się, że tylko połowa
zawartości może być użyta na raz.
Dodać odpowiednią ilość płynów.
Program: PODSTAWOWY, CHLEB BIY/FRANCUSKI lub CHLEB RAZOWY, odpowiednio do
użytej mąki.
Dodatkowe informacje dotyczące przepisów
Piekarnik do chleba przeznaczony jest do pieczenia według przepisów zawierających nie więcej niż
550g mąki. Aby zapobiec wylewaniu się ciasta poza formę i aby zapewnić dokładne i prawidłowe
ugniecenie ciasta, nie należy przekraczać podanych ilości.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Cukier pomaga drożdżom we wzroście ciasta i powoduje, że skórka robi się ciemniejsza i grubsza.
Sól natomiast dodaje ciastu twardszą konsystencję i obniża proces jego rośnięcia.
Przy dodawaniu dodatkowych składników płynnych do przepisu, należy zmniejszyć o tę samą ilość
składniki umieszczone w przepisie. Ta reguła obowiązuje, na przykład, jeśli dodawane są dodatkowo
jajka, świeży ser lub jogurt.
Wynik pieczenia zależy od wielu czynników takich jak ciśnienie powietrza, wilgoć, twardość
wody, temperatura w pomieszczeniu, czy temperatura składników. Jeśli wypiek nie uda się od
razu, proponujemy odpowiednią zmianę przepisu opisaną w punkcie „Typowe problemy”.
Ostrzeżenie dla alergików
W piekarniku można wykorzystywać także specjalne mieszanki mąki przeznaczone dla osób
cierpiących na alergię. Wówczas bochenki mogą wyjść nieco bardziej spoiste, nawet przy większej
zawartości drożdży lub proszku do pieczenia.
Wówczas należy jednak korzystać wyłącznie z programów STANDARD lub BEZGLUTENOWE,
ustawiając w obydwu przypadkach poziom zarumienienia na ciemniejszy. Przy tym programie
bochenek uzyska mocniejszą skórkę.
W przypadku mąki bezglutenowej nie zaleca się korzystania z funkcji opóźnienia czasowego.
Program należy uruchamiać bezpośrednio po dodaniu składników.
Do przyrządzania pieczywa bezglutenowego najlepiej nadają się gotowe mieszanki do pieczenia
dostępne w sklepach.
DANE TECHNICZNE
Model nr: BM 3992
Napięcie znamionowe: 230 V~, 50 Hz
Pobór mocy: 860 W
Pojemność piekarnika:
Duża forma do pieczenia o poj. 3,8 l: bochenek o wadze ok. 750-1 600g
Małe formy do pieczenia o poj. 1,35 l każda: w każdej bochenek o wadze
ok. 500g
Wymiary zewnętrzne: 395 mm (szer.) x 275 mm (gł.) x 315 mm (wys.)
Waga: 4,9 kg
Zegar: Programowalny czas do 13:00 h
Programy 11
Akcesoria:
Kubek do odmierzania, łyżka do odmierzania, klucz do wyciągania
mieszadła.
Niniejszy wyrób zgodny jest z obowiązującymi w UE przepisami dotyczącymi oznakowania
produktu.
155
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub zepsutych urządzeń do domowego kosza na śmieci, lecz
oddawać je do specjalnych punktów zbiórki.
GWARANCJA
Gwarancja na produkt obejmuje wady materiału i wykonania przez okres dwóch lat od daty zakupu
produktu. W ramach gwarancji producent zobowiązuje się do naprawy lub wymiany wszelkich
wadliwych elementów, pod warunkiem, że produkt zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a później odesłany przez sklep do serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego przez firmę
Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby gwarancja zachowała ważność, urządzenie musi być używane zgodnie z
instrukcją i nie może być modyfikowane, naprawiane lub w jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupoważnioną do tego osobę, ani też uszkodzone w wyniku nieprawidłowego użycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego zużycia, ani elementów łatwo tłukących się, jak szkło, elementy
ceramiczne, żarówki itd. Niniejsza gwarancja nie ogranicza ustawowych praw konsumenta ani
innych praw, jakie konsument posiada zgodnie z obowiązującymi przepisami, które dotyczą zakupu
przedmiotów użytkowych. Jeżeli urządzenie przestanie działać prawidłowo i musi zostać odesłane,
należy je dokładnie zapakować i dołączyć imię, nazwisko i adres nadawcy oraz przyczynę odesłania.
Jeśli urządzenie jest nadal na gwarancji, proszę także dołączyć paragon zakupu, lub fakturę
zakupową.
156
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192

SEVERIN BM 3992 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi