Silvercrest SBB850EDSA1-02/10-V3 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi
4
KOMPERNASS GMBH
BURGSTRASSE 21 · D-44867 BOCHUM
www.kompernass.com
ID-Nr.: SBB850EDSA1-02/10-V3
Brotbackautomat
Bedienungsanleitung
Domácí pekárna
Návod k obsluze
Aparat za peko kruha
Navodila za uporabo
Kenyérsütőgép
Használati utasítás
KITCHEN TOOLS
Bread Maker SBB 850 EDS A1
Automat na pečenie chleba
Návod na obsluhu
Pekač kruha
Upute za upotrebu
Automat do pieczenia chleba
Instrukcja obsługi
Bread Maker
Operating instructions
CV_49385_SBB850A1_LB4 06.05.2010 10:53 Uhr Seite 1
- 19 -
SPIS TREŚCI STRONA
Wskazówki bezpieczeństwa 20
Przegląd urządzenia 21
Akcesoria 21
Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem 22
Przed pierwszym użyciem 22
Właściwości 22
Panel obsługi 23
Programy 24
Funkcja programatora czasu 25
Przed rozpoczęciem pieczenia 26
Pieczenie chleba 26
Komunikaty błędów 28
Czyszczenie i konserwacja 28
Dane techniczne 29
Utylizacja 29
Gwarancja i serwis 30
Importer 30
Przebieg programu 31
Usuwanie usterek w urządzeniu do pieczenia chleba 35
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy dokładnie przeczytać niniejszą instrukcję obsługi i zachować ją na przyszł-
ość. Przekazując urządzenie innej osobie należy jej również udostępnić niniejszą instrukcję obsługi.
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 19
- 20 -
Wskazówki bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do użytkowania urzą-
dzenia dokładnie zapoznaj się z zawartością
instrukcji obsługi!
Zagrożenie uduszenia! Dzieci nie mogą
bawić się materiałem od opakowania ponieważ
grozi to uduszeniem. Opakowanie zutylizuj
bezpośrednio po rozpakowaniu urządzenia
lub przechowuj je z dala od dzieci.
Po wypakowaniu sprawdzić, czy automat
do pieczenia chleba nie uległ uszkodzeniu
w czasie transportu. W razie konieczności
skontaktuj się z dostawcą towaru.
Ustaw urządzenie na suchej, płaskiej i odpornej
na działanie wysokich temperatur powierzchni.
Nie umieszczać urządzenia w pobliżu materi-
ałów palnych, wybuchowych i/lub gazów
palnych. Odstęp od sąsiadujących przedmio-
tów powinien wynosić co najmniej 10 cm.
Zwracaj uwagę, aby nie doszło do zasłonięcia
szczelin wentylacyjnych urządzenia. Zagroże-
nie przegrzania!
Przed przyłączeniem sprawdź, czy rodzaj
prądu w sieci elektrycznej odpowiada danym
umieszczonym na tabliczce znamionowej.
Kabel zasilający z sieci prowadzić tak, by
nie przechodził przez ostre krawędzie lub
w pobliżu gorących powierzchni i przedmiotów.
Mogłoby dojść do uszkodzenia izolacji kabla.
W trakcie używania nigdy nie zostawiać
urządzenia bez nadzoru.
Aby zapobiec zahaczeniu i urazowi urządzenie
zostało wyposażone tylko w krótki kabel sie-
ciowy.
Urządzenie nadaje się wyłącznie do użytku
w pomieszczeniach zamkniętych.
Nie stawiaj nigdy urządzenia na ani obok
kuchenki gazowej lub elektrycznej, gorącego
pieca ani innych źródeł gorąca. Zagrożenie
przegrzania!
Nie zakrywaj nigdy urządzenia ręcznikiem
ani innymi przedmiotami. Gorące powietrze
i para wodna muszą się ulatniać. Zakrycie
urządzenia łatwopalnymi materiałami lub
zetknięcie się urządzenia z nimi, np. z zasłonami,
grozi spowodowaniem pożaru.
W przypadku stosowania przewodu przedłuża-
jącego maksymalna dopuszczalna moc tego
przewodu musi być zgodna z mocą automatu
do pieczenia chleba.
Przedłużacz układaj w taki sposób, aby nikt
się o niego nie potknął ani go przypadkowo
nie pociągnął.
Przed każdym użyciem sprawdź kabel sieciowy
i wtyczkę. W wypadku uszkodzenia przewodu
zasilania należy zwrócić się do producenta,
autoryzowanego serwisu lub wykwalifikowa-
nego punktu naprawczego w celu naprawie-
nia usterki.
Użytkowanie oprzyrządowania niedo-
puszczonego przez producenta urządzenia
może doprowadzić do różnego rodzaju usz-
kodzeń. Użytkowanie urządzenia dozwolone
wyłącznie do określonego celu. W przeciwnym
wypadku traci ważność gwarancja.
Program pieczenia uruchamiaj zawsze z formą
do pieczenia umieszczoną w środku urządzenia.
Inaczej można by doprowadzić do nieodwra-
calnego uszkodzenia urządzenia.
Nie zostawiaj pracującego urządzenia bez
kontroli, szczególnie wtedy gdy w pobliżu
znajdują się dzieci! Jeśli nie używasz urzą-
dzenia, a także przed przystąpieniem do
jego czyszczenia wyciągaj wtyczkę z gniazdka
zasilania. Przed zdjęciem poszczególnych
elementów odczekaj do ostygnięcia urządzenia.
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 20
- 21 -
To urządzenie nie jest przystosowane do użyt-
kowania go przez osoby (w tym dzieci)
o ograniczonej sprawności umysłowej, czuciowej
lub umysłowej, bądź w przypadku niedosta-
tecznego doświadczenia i / lub wiedzy, chyba
że będą one znajdowały się pod opieką
odpowiedzialnej osoby lub też uzyskają
od opiekuna instrukcje, jak należy użytkow
urządzenie. Nie można pozwolić dzieciom
na zabawę urządzeniem.
Niniejsze urządzenie jest zgodne z odpowiedni-
mi przepisami bezpieczeństwa. Kontrole, napra-
wy i konserwacje techniczne wykonuje wyłącz-
nie kwalifikowany personel sprzedawcy. W
przeciwnym wypadku traci ważność gwarancja.
Na urządzeniu nie stawiać żadnych przed-
miotów, ani go nie zakrywać. Niebezpiecze-
ństwo pożaru!
Ostrzeżenie! Automat do pieczenia chleba
nagrzewa się podczas pracy. Chwytaj za
urządzenie dopiero po jego całkowitym ostygni-
ęciu lub użyj rękawicy ochronnej.
Zwłaszcza przy wyjmowaniu elementów
akcesoriów lub ich wkładaniu należy urzą-
dzenie pozostawić do wychłodzenia i wyciąg-
ć wtyczkę z sieci.
Nie przesuwaj urządzenia, jeśli w formie do
pieczenia znajduje się płynna zawartość, np.
konfitura. Zagrożenie odniesienia obrażeń!
Nie dotykaj nigdy haków do zagniatania cia-
sta, jeśli obracają się one w czasie pracy
urządzenia. Zagrożenie odniesienia obrażeń!
Nie wyłączać z kontaktu ciągnąc za przewód.
Wtyczkę wyłączyć z sieci, kiedy urządzenie nie
jest używane oraz przed każdym czysz-czeniem.
Urządzenia nie stosować do przechowywa-
nia artykułów spożywczych lub naczyń.
Nie wkładaj nigdy do urządzenia folii alumi-
niowej ani innych przedmiotów metalowych.
Może to doprowadzić do zwarcia. Zagroże-
nie spowodowania pożaru!
Nie zanurzać automatu do pieczenia chleba
do wody lub innych cieczy. Zagrożenie pora-
żenia prądem elektrycznym!
Nie czyścić urządzenia gąbkami czyszczącymi,
które pozostawiają zadrapania.
Jeśli oderwane kawałki gąbki będą dotykały
elementów elektrycznych, występuje zagroże-
nie porażenia prądem elektrycznym.
Do sterowania pracą urządzenia nie próbuj
używać żadnych zewnętrznych zegarów ste-
rujących ani żadnego innego systemu zdalnego
sterowania.
Nie użytkuj nigdy urządzenia z pustą formą
do pieczenia ani też bez tej formy w środku.
Prowadzi to do uszkodzenia urządzenia,
którego nie będzie można naprawić.
Przed przystąpieniem do pracy zawsze zamykaj
pokrywę.
Nie wyjmuj nigdy formy do pieczenia w czasie
trwania pracy urządzenia.
Nigdy nie dawaj do pieczenia więcej niż
700 g mąki i więcej niż 1
1
/
4
torebki
(ok. 26 g) drożdży. Ciasto mogłoby się wylać
z formy i spowodować pożar!
Przegląd urządzenia
Okienko
Pokrywa automatu
Otwory wentylacyjne
Kabel sieciowy
Panel obsług
Uwaga! Gorąca powierzchnia!
Akcesoria
2 Łopatki do wyrabiania ciasta
Forma do pieczenia chleba o wadze do 1250 g
Miarka
Łyżka pomiarowa
Wyjmowanie łopatek do wyrabiania ciasta
Ulotka informacyjna
Książka z przepisami
Instrukcja obsługi
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 21
- 22 -
Użytkowanie zgodne
z przeznaczeniem
Automat do pieczenia chleba używaj wyłącz-
nie do pieczenia chleba i smażenia dżemu /
konfitur domowej roboty.
Nie używać urządzenia do suszenia artykułów
spożywczych lub innych przedmiotów. Nie uży-
wać automatu do pieczenia chleba na zewnątrz.
Stosować tylko przez producenta zalecane akce-
soria. Nie zalecane akcesoria mogą spowodow
uszkodzenie urządzenia.
Przed pierwszym użyciem
Likwidacja opakowania
Rozpakuj swój automat i zlikwiduj opakowanie
zgodnie z przepisami obowiązującymi na
Twoim terenie.
Pierwsze czyszczenie
Przed uruchomieniem wytrzyj formę do pieczenia ,
łopatki i powierzchnię zewnętrzną urządzenia
czystą, wilgotną szmatką. Nie używaj żadnych
gąbek czyszczących lub twardych środków, które
pozostawiają zadrapania. Odklej folię ochronną z
panelu sterowania i z szybki podglądowej .
Podgrzewanie
Przestrzegaj następujących wskazówek obo-
wiązujących przed pierwszym uruchomieniem:
Pustą formę do pieczenia umieszczać w urzą-
dzeniu tylko podczas pierwszego nagrzewania.
Zamknij pokrywę . Wybierz program 12, patrz
opis w rozdziale „PROGRAMY”, a następnie naciśnij
przycisk „Start/Stop” , w celu rozpoczęcia
5 minutowego podgrzewania. Naciśnij przycisk
„Start / Stop” , w celu zakończenia programu
(słychać sygnał dźwiękowy).
Ponieważ elementy grzewcze są lekko nasmaro-
wane, przy pierwszym uruchamianiu można poczuć
lekki zapach smaru. Jest on nieszkodliwy i z czasem
ustąpi. Pamiętaj o zapewnieniu odpowiedniej wen-
tylacji w pomieszczeniu, np. poprzez otwarcie okna.
Odczekaj do całkowitego ostygnięcia urządzenia
i wytrzyj ponownie wilgotną ściereczką formę do
pieczenia , końcówki do zagniatania ciasta
i powierzchnię zewnętrzną urządzenia.
Niebezpieczeństwo pożaru! Podczas
podgrzewania automatu do pieczenia chleba
z formą do pieczenia 7 w środku nie prze-
kraczaj czasu 5 minut. Występuje przez to
zagrożenie przegrzania.
Właściwości
Automat do pieczenia chleba pozwala na pieczenie
chleba wg naszego smaku.
Możesz wybierać spośród 12 różnych
programów do pieczenia chleba.
Możesz przygotować gotowe masy do
pieczenia.
Możesz wymieszać ciasto na kluski lub na
chleb i zrobić marmoladę.
Za pomocą programu „Bezglutenowe” uda-
dzą Ci się bezglutenowe wypieki i przepisy
z zastosowaniem mąki bezglutenowej, np.
mąki kukurydzianej, mąki pszennej i mączki
ziemniaczanej.
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 22
- 23 -
Panel obsługi
Wyświetlacz
Wyświetla
wybór ciężaru
(750 g, 1000 g, 1250 g)
czas w godzinach pozostały do zakończenia
pieczenia i zaprogramowany czas pracy
wybrany stopień wypieczenia chleba
(jasno , średnio , ciemno ,
szybko )
wybrany numer programu
przebieg programu
dodawanie składników („ADD”)
Start / Stop
Służy do włączenia i zakończenia pracy lub do
skasowania nastawienia programatora czasu.
햵햴
750g 1000g 1250g
Aby przerwać pracę, naciśnij krótko przycisk
Start/Stop , aż rozlegnie się sygnał i zacznie
migać wskazanie czasu na wyświetlaczu . Popr-
zez ponowne naciśnięcie przycisku Start/Stop
możesz wznowić pracę urządzenia w przeciągu 10
minut. W razie zapomnienia wznowienia przebiegu
programu, po upływie 10 minut uruchomi się on
automatycznie.
Aby całkowicie zakończyć pieczenie i usunąć
ustawienia, naciśnij i przytrzymaj prze 3 sekundy
przycisk Start/Stop , aż do usłyszenia długiego
sygnału dźwiękowego.
Wskazówka:
Nie naciskaj przycisku Start/Stop , jeśli chcesz
jedynie sprawdzić stan chleba. Przez okienko
można obserwować przebieg pieczenia.
Uwaga:
Przy naciskaniu wszystkich przycisków musi się
rozlegać dźwięk, chyba że urządzenie pracuje.
Stopień wypieczenia chleba
(lub tryb szybki)
Wybór stopnia wypieczenia chleba lub przejść
do trybu szybkiego (Jasny/Średni/Ciemny/Szybki).
Naciskaj przycisk Stopień wypieczenia chleba
tak długo, aż nad wybranym stopniem wypiecze-
nia chleba pojawi się strzałka. W programach
1 - 4 możesz kilkakrotnie naciskając przycisk Stopień
wypieczenia chleba włączyć tryb szybki, w celu
skrócenia czasu pieczenia. Naciskaj przycisk
Stopień wypieczenia chleba tyle razy, aż nad
wskazaniem „Szybko” pojawi się strzałka. W pro-
gramach 6, 7 i 11 nie możesz wybierać stopnia
wypieczenia chleba.
Programator czasowy
▼ ▲
Pieczenie z opóźnieniem czasowym.
Wskazówka:
W programie 11 nie można ustawić pieczenia
z opóźnieniem.
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 23
- 24 -
Lampka kontrolna stanu
Zapalona lampka kontrolna stanu sygnalizuje,
że program aktualnie jest uruchomiony. Jeśli korzy-
stamy z programu z opóźnieniem czasowym, lamp-
ka kontrolna stanu zapali się dopiero po ur-
uchomieniu programu, a nie po uruchomieniu
licznika czasu.
Waga chleba
Wybór ciężaru chleba ( 750 g / 1000 g / 1250 g).
Naciskaj przycisk tyle razy, aż pod wskazaniem
żądanej wagi pojawi się strzałka. Wskazania
wagi (750 g / 1000 g / 1250 g) odnoszą się
do ilości dodanych składników do formy .
Wskazówka:
Ustawieniem domyślnym przy włączeniu urządzenia
jest 1250 g. W programach 6, 7, 11 i 12 nie
można ustawiać wagi chleba.
Wybór programu (menu)
Wybór żądanego programu pieczenia (1-12).
Na wyświetlaczu pojawia się numer programu
i odpowiedni czas pieczenia.
Funkcja pamięci
W przypadku braku prądu elektrycznego przez okres
około 10 minut, program po włączeniu jest
kontynuowany od tego danego miejsca, w którym
znajdował się przed przerwą w dostawie prądu.
Nie dotyczy to jednak usuwania / kończenia piec-
zenia ani naciśnięcia przycisku Start/Stop gdy
włączy się długi sygnał dźwiękowy.
Okienko
Przez okienko możesz kontrolować przebieg
pieczenia.
Programy
Za pomocą przycisku Wybór programu wybierz
odpowiedni program. Odpowiedni numer programu
pojawia się na wyświetlaczu . Czasy pieczenia
zależą od wybranych kombinacji programów.
Patrz rozdział „Przebieg programu”.
Program 1: Normalne
Do białego i pszenno-razowego chleba, które
powstaje głównie z mąki pszennej lub żytniej.
Chleb posiada kompaktową konsystencję.
Spieczenie chleba nastawić za pomocą przycisku
Stopień wypieczenia chleba .
Program 2: Kruche
Do lekkiego chleba z delikatnej mąki. Chleb jest
z reguły pulchny i ma chrupiącą skórkę.
Program 3: Razowe
Do chleba z mąki grubo zmielonej, np. z razowej
mąki pszennej, z mąki żytniej. Chleb będzie bardziej
zwarty i cięższy.
Program 4: Słodkie:
Do chleba z dodatkami soków owocowych, wiórek
kokosowych, rodzynek, suszonych owoców, czekolady
lub z dodatkiem cukru. Przedłużenie czasu rośnięcia
powoduje, że chleb staje się lżejszy i bardziej napo-
wietrzony.
Program 5: Express
Przy wyrabianiu ciasta, pozostawić do wyrośnięcia,
a pieczenie będzie trwało krócej.
Do tego programu nadają się wyłącznie przepisy,
które nie zawierają ciężkich składników ani gatunków
mąki. Należy pamiętać, że chleb w tym programie
będzie gęściejszy i nie aż tak smaczny.
Program 6: Ciasto Zagniatane
Służy do przygotowania ciasta drożdżowego na
bułki, pizzę, lub chałki. Właściwe pieczenie w tym
programie odpada.
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 24
- 25 -
Program 7: Makaron
Służy do przygotowania ciasta na kluski. Właściwe
pieczenie w tym programie odpada.
Program 8: Chleb maślany
Do chlebów wytwarzanych z maślanki lub jogurtu.
Program 9: Bezglutenowe
Do chlebów z mąki bezglutenowej i mieszanej do
pieczenia. Mąki bezglutenowe wymagają więcej
czasu do wchłonięcia cieczy i posiadają inne wła-
ściwości porotwórcze.
Program 10: Ciasto
W tym programie składniki są wyrabiane, ciasto
pozostawiane do wyrośnięcia i upieczone. W tym
programie należy zastosować proszek o pieczenia.
Program 11: Konfitura
Do sporządzania konfitur, galaretki i potraw
z owoców.
Program 12: Pieczenie
Służy do wypieku chlebów, które są zbyt blade
lub nie całkiem przypieczone. Wszystkie operacje
mieszania w tym programie odpadają. Chleb
pozostaje ciepły przez jedną godzinę po zakończeniu
pieczenia. Unika się przez to sytuacji, w której chleb
będzie zbyt wilgotny.
Program 12 piecze chleb przez 60 minut.
Aby zakończyć te funkcje wcześniej, naciśnij
przycisk Start/Stop , aż włączy się długi sygnał
dźwiękowy. Odłącz urządzenie od zasilania elek-
trycznego w celu całkowitego wyłączenia.
Wskazówka:
W programach 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8 i 9 w trakcie
przebiegu programu słychać sygnał dźwiękowy
i na wyświetlaczu pojawia się „ADD” .
Natychmiast po usłyszeniu sygnału dodać pozostałe
dodatki, jak owoce lub orzechy.
Dodatki pozostaną nie naruszone mieszadłami .
Jeśli ustawisz czasomierz, możesz również dodaw
wszystkie składniki do formy na początku progra-
mu. W tym przypadku owoce i orzechy należy
przed dodaniem trochę posiekać.
Funkcja programatora czasu
Funkcja licznika czasu umożliwia pieczenie
z opóźnieniem czasowym.
Za pomocą przycisku ze strzałką
i
nastawić wymagany końcowy czas procesu
pieczenia. Maksymalne opóźnienie czasu wynosi
15 godzin.
Ostrzeżenie! Jeśli chcesz upiec określony
gatunek chleba z wykorzystaniem programatora
czasu, najpierw spróbuj ciasto i zaobserwuj,
czy proporcje składników są właściwie dobrane,
ciasto nie jest za gęste ani za rzadkie lub
jego ilość nie jest zbyt duża, mogąca spowo-
dować wylanie się ciasta z formy. Niebez-
pieczeństwo pożaru!
Wybrać jeden program. Na wyświetlaczu poja-
wia się czas potrzebny do upieczenia chleba.
Za pomocą przycisku strzałek
przesuń czas
zakończenia programu. Przy pierwszym naciśnięciu
czas zakończenia przesuwa się do następnej
dziesiątki. Każde następne naciśnięcie przycisku
strzałek
przesuwa czas zakoń-czenia pro-
gramu o 10 minut. Jeżeli przytrzymasz naciśnięty
przycisk ze strzałką, proces przestawienia czasu
przyśpieszysz. Na wyświetlaczu wyświetli się
całkowity czas pieczenia i czasowe przesunięcie.
Przy przekroczeniu możliwego czasowego przes-
unięcia można za pomocą przycisku ze strzałką
skorygować czas.
Uruchom ustawianie licznika czasu naciskając
przycisk Start/Stop .
Dwukropek na wyświetlaczu miga i rozpoczyna
się odliczanie zaprogramowanego czasu pieczenia.
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 25
- 26 -
Zaraz po uruchomieniu programu zapala się lamp-
ka kontrolna . Koniec pieczenia jest sygnalizo-
wany dziesięcioma dźwiękami i pojawieniem się
na wyświetlaczu 0:00.
Przykład:
Jest godzina 8.00 i chcesz mieć świeży chleb za
7 godzin i 30 minut, a więc o godzinie 15:30.
Wybierz najpierw program 1 i naciskaj przyciski
strzałek tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi
się 7:30, ponieważ czas do upieczenia chleba
wynosi 7 godzin i 30 minut.
Wskazówka: W programie „Konfitura”
funkcja programatora czasu nie jest dostępna.
Wskazówka
Nie używać funkcji programatora czasu, jeżeli do
przygotowania używa się produktów szybkopsujących,
jak np. jajka, mleko, śmietana czy ser.
Przed rozpoczęciem pieczenia
Aby uzyskać zadowalający efekt pieczenia należy
uwzględnić następujące czynniki:
Surowce
Wskazówka
Wyjmij formę do pieczenia z obudowy, zanim
włożysz do niej składniki. Jeśli składniki dostaną
się do komory grzewczej, rozgrzana spirala
me spowodować spalenie składników.
Składniki dodawaj do formy zawsze
w odpowiedniej kolejności.
Wszystkie składniki muszą być podgrzane
do temperatury pokojowej, aby umożliwić
prawidłowe rośnięcie drożdży.
Zwróć uwagę na dokładne odmierzenie ilości
składników. Już niewielkie różnice od ilości
wymienionych w przepisie mogą mieć wpływ
na wynik pieczenia.
Wskazówka
W żadnym wypadku nie stosować większych ilości
niż zostały wymienione. Zbyt duża ilość ciasta
może wypłynąć z formy i przy kontakcie ze
spiralami grzewczymi spalić się.
Pieczenie chleba
Przygotowanie
Przestrzegaj wskazówek bezpieczeństwa znajdują-
cych się w niniejszej instrukcji.
Automat do pieczenia chleba postawić na równej
i twardej podstawie.
1. Wyjmij formę do pieczenia z urządzenia.
2. Załóż łopatki na wałki napędowe w formie
. Uważaj przy tym, aby łopatki zostały pra-
widłowo założone.
3. Dodaj składniki z przepisu w odpowiedniej kolej-
ności do formy . Zaczynaj od składników płyn-
nych, cukru, soli i mąki oraz drożdży na końcu.
Wskazówka
Zwrócić uwagę, aby drożdże nie doszły do
kontaktu z solą lub płynem.
4. Załóż ponownie formę . Sprawdzić dobre
osadzenie.
5. Zamknij pokrywę urządzenia .
6. Podłącz wtyczkę do gniazdka zasilania.
Włącza się dźwięk sygnału i na wyświetlaczu
wyświetla się numer oraz czas trwania
programu 1.
7. Wybierz program za pomocą przycisku
Wybór programu . Każdy wybór jest
potwierdzany sygnałem.
8. W razie konieczności przyciskiem wybierz
rozmiar chleba.
9. Wybierz stopień wypieczenia chleba .
Strzałka na wyświetlaczu pokazuje, czy
ustawione jest jasne, średnie lub ciemne
spieczenie ciasta. Możesz tu również wybrać
ustawienie „Szybko” w celu skrócenia czasu,
w którym wyrasta ciasto.
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 26
- 27 -
Wskazówka
W programie 6, 7 i 11 funkcja „Stopień
wypie-czenia chleba” nie jest dostępna.
Funkcja „Szybko” jest dostępna tylko w
programach 1-4.
W programach 6, 7, 11 i 12 nie można ustawiać
wagi chleba.
10. Teraz możesz za pośrednictwem funkcji licznika
czasu ustawić punkt zakończenia programu.
Możesz zadać przesunięcie czasowe aż do
15 godzin.
Wskazówka
W programie 11 ta funkcja nie jest dostępna.
Uruchomienie programu
Uruchom teraz program za pomocą przycisku
Start/Stop .
Wskazówka: Programy 1, 2, 3, 4, 6, 8 i 9
rozpoczynają się z trwającą od 10 do 30
minut fazą rozgrzewania (oprócz trybu
szybkiego, patrz tabela Przebieg programu).
Mieszadła nie obracają się przy tym.
Nie oznacza to błędu urządzenia.
Program automatycznie wykona różne czynności
robocze.
Przebieg pieczenia możesz kontrolować przez
okienko . Czasami podczas pieczenia na szybce
okienka może się gromadzić wilgoć. Pokrywa
urządzenia w czasie wyrabiania ciasta może
być otwarta.
Wskazówka
Nie otwieraj pokrywy urządzenia w trakcie
pieczenia. Chleb mógłby spaść.
Zakończenie programu
Koniec pieczenia jest sygnalizowany dziesięcioma
dźwiękami i pojawieniem się na wyświetlaczu
0:00.
Po zakończeniu programu urządzenie automatycznie
przełączy się na tryb utrzymania w cieple, który
trwa aż 60 minut.
Wskazówka
Nie dotyczy to programów 6, 7 i 11.
Przy czym w automacie krąży ciepłe powietrze.
Funkcję podtrzymywania wysokiej temperatury
możesz zakończyć wcześniej, naciskając i
przytrzymując do usłyszenia sygnału akustycznego
przycisk Start/Stop .
Ostrzeżenie
Przed otwarciem pokrywy wyciągnij wtyczkę
z gniazdka zasilania.
Jeśli nie korzystasz z urządzenia, wyłączaj je
zawsze z prądu!
Wyjmowanie chleba
Przy wyjmowaniu formy do pieczenia chwytaj
naczynie przez szmatkę lub rękawicę.
Przytrzymaj formę do pieczenia ukośnie nad
rusztem i wstrząśnij lekko, aż chleb wypadnie
z formy .
Jeśli chleb nie chce się odczepić od mieszadeł ,
wyjmij ostrożnie mieszadła dołączonym
przyrządem do wyjmowania .
Wskazówka
Nie stosować żadnych metalowych przedmiotów,
które mogłyby spowodować zadrapania warstwy
uniemożliwiającej przylepianie.
Zaraz po wyjęciu chleba wymyj formę ciepłą
wodą. Unikniesz w ten sposób przywarcia łopatek
do wałka napędowego.
Wskazówka: Jeśli wyciągniesz mieszadła
po ostatnim czasie wyrabiania
ciasta, chleb nie przełamie się
przy wyciąganiu go z formy .
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 27
- 28 -
Naciśnij krótko przycisk Start/Stop , aby
przerwać program na samym początku fazy
pieczenia lub wyciągnij wtyczkę z gniazdka.
W ciągu kolejnych 10 minut musisz podłączyć
wtyczkę do zasilania, aby pieczenie mogło się
wznowić.
Otwórz pokrywę i wyciągnij formę do
pieczenia . Rękoma posypanymi mąką
możesz wyjąć ciasto i zdjąć łopatki .
Włóż ciasto ponownie do formy do pieczenia
. Umieść formę ponownie w urządzeniu
i zamknij pokrywę .
Ewentualnie włóż wtyczkę do gniazdka.
Trwa kontynuacja programu pieczenia.
Odczekaj 15-30 minut do ostygnięcia chleba.
Przed rozkrojeniem chleba zawsze upewnij się,
że w środku nie ma łopatki .
Komunikaty błędów
Gdy wyświetlacz pokazuje „HHH”, po
uruchomieniu programu, temperatura automatu do
pieczenia ciasta jest jeszcze za wysoka. Zatrzymaj
program i wyciągnij wtyczkę z gniaz-dka. Otwórz
pokrywę i odczekaj 20 minut, aż urządzenie
ostygnie i dopiero wtedy przystąp do jego
dalszego użytkowania.
Jeśli nie można uruchomić żadnego nowego
programu po tym, jak automat zakończył wyko-
nywany program, urządzenie jest jeszcze za
gorące. W takiej sytuacji wskazanie strzałki
przeskakuje na ustawienie podstawowe (pro-
gram 1). Otwórz pokrywę i odczekaj 20
minut, aż urządzenie ostygnie i dopiero wtedy
przystąp do jego dalszego użytkowania.
Ostrzeżenie
Nie próbować uruchamiać urządzenia zanim nie
wystygnie. Działa to tylko w programach 11 i 12.
Jeśli na wyświetlaczu widać „EE0”, „EE1” lub
„LLL” przy uruchomionym programie, wyłącz
i ponownie włącz urządzenie, wyciągając
wtyczkę z gniazdka i ponownie ją wkładając.
Jeśli wskazanie błędu nie zniknie, zwróć się do
punktu serwisowego.
Czyszczenie i konserwacja
Ostrzeżenie
Przed rozpoczęciem czyszczenia zawsze wyjmuj
wtyczkę z gniazdka i odczekaj do ostygnięcia
urządzenia.
Chroń urządzenie przed wilgocią, ponieważ może
ona spowodować zwarcie.
Przestrzegaj w tym celu wskazówek bezpieczeńst-
wa.
Uwaga
Urządzenie, ewentualnie jego akcesoria nie nadają
się do zmywania w zmywarkach.
Obudowa, pokrywa, komora pieczenia
Usunąć resztki z przestrzeni pieczenia za pomocą
wilgotnej ściereczki lub lekko wilgotnej, miękkiej
gąbki. Wytrzeć obudowę i pokrywę także wilgotną
ściereczką lub gąbką.
Przestrzeń wewnętrzną dobrze wysuszyć.
Aby ułatwić czyszczenie, możesz odłączyć
pokrywę od obudowy:
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 28
- 29 -
Otwórz pokrywę , aż krzywki zawiasów
przejdą przez otwory prowadnic zawiasów.
Wyciągnij pokrywę z prowadnic zawiasów.
Aby zamontować ponownie pokrywę ,
wprowadź krzywki zawiasów w otwory pro-
wadnic zawiasów.
Formy do pieczenia ciasta i łopatki do
wyrabiania ciasta
Powierzchnie formy do pieczenia i łopatek
są pokryte warstwą nieprzywierającą. Do czyszc-
zenia nie stosować żadnych agresywnych środków
czyszczących oraz środków i przedmiotów ścier-
nych, które mogą spowodować zadrapania
powierzchni.
W wyniku wilgotności i pary po określonym czasie
może zmienić się wygląd powierzchni. To nie
oznacza żadnego pogorszenia działania lub jako-
ści.
Przed rozpoczęciem czyszczenia wyjmij formę
i łopatki z komory do pieczenia. Zewnętrzną
stronę formy do pieczenia przetrzyj wilgotną
szmatką.
Uwaga
Formy do pieczenia nie zanurzaj nigdy pod
wodę ani żadną inną ciecz.
Wnętrze formy do pieczenia wyczyść gorącą
wodą ze płynem do mycia.
Jeśli do mieszadeł przywarły resztki lub ciężko
się odłączają, nalej do form gorącej wody
i pozostaw na 30 minut.
W wypadku zatkania uchwytu do zakładania
łopatek , możesz go delikatnie przeczyścić
zapałką.
Do czyszczenia form do pieczenia nie stosować
chemicznych środków czyszczących lub
rozpuszczalników.
Dane techniczne
Model: Automat do pieczenia
ciasta SBB 850 EDS A1
Napięcie znamionowe: 220-240V
~
50Hz
Pobór mocy: 850 W
Utylizacja
Urządzenia nie należy wyrzucać wraz
z normalnymi odpadami domowymi.
Niniejszy produkt podlega działan-
iom, przewidziamyn w przepisach dy-
rektywy europejskiej 2002/96/EC.
Urządzenie należy usuwać w akredytowanych za-
kładach utylizacji odpadów lub komunalnych zakł-
adach utylizacji odpadów.
Należy przestrzegać aktualnie obowiązujących
przepisów. W razie pytań i wątpliwości odnośnie
zasad utylizacji należy skontaktować się z najbliżs-
zym zakładem utylizacji odpadów.
Materiał opakowaniowy należy przekazy-
wać do utylizacji zgodnie z przepisami o
ochronie środowiska.
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 29
- 30 -
Gwarancja i serwis
Urządzenie objęte jest trzyletnią gwarancją, licząc
od daty zakupu. Urządzenie zostało starannie wy-
produkowane i poddane skrupulatnej kontroli
przed wysyłką.
Należy zachować paragon kasowy jako potwierd-
zenie zakupu. W przypadku napraw na gwarancji
skontaktuj się telefonicznie z najbliższym punktem
serwisowym. Tylko
w ten sposób można zapewnić bezpłatne przesła-
nie towaru.
Gwarancja obejmuje wyłącznie wady materiałowe
i fabryczne, natomiast nie obejmuje szkód powsta-
łych podczas transportu, części ulegających zuży-
ciu, takich jak np. łopatek i form do pieczenia, ani
też uszkodzeń części łatwo łamliwych. Produkt
przeznaczony jest wyłącznie do użytku domowe-
go, a nie do zastosowań przemysłowych
i profesjonalnych.
Gwarancja traci ważność w przypadku niewłaści-
wego używania urządzenia, używania niezgodne-
go z przeznaczeniem, użycia siły lub ingerencji w
urządzenie dokonywanej poza naszymi autoryzo-
wanymi punktami serwisowymi. Niniejsza gwa-
rancja nie ogranicza ustawowych praw nabywcy
urządzenia.
Okres gwarancji nie ulega przedłużeniu o czas
trwania usługi gwarancyjnej. Dotyczy to również
wymienionych
i naprawionych części. Ewentualne szkody i wady
stwierdzone w chwili zakupu należy zgłosić niezwł-
ocznie po rozpakowaniu urządzenia, nie później
niż po upływie dwóch dni od daty zakupu.
Wszystkie naprawy wykonywane po upływie okre-
su gwarancji będą płatne.
Kompernass Service Polska
Tel.: 022 / 3972212
e-mail: support.pl@kompernass.com
Importer
KOMPERNASS GMBH
BURGSTRASSE 21
D-44867 BOCHUM
www.kompernass.com
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 30
- 31 -
* 3A oznacza, że automat przez 3 minuty wyrabia ciasto i jednocześnie włącza się sygnał dźwiękowy
nakazujący dodanie składników i na wyświetlaczu pojawia się „ADD” .
Program 1. Normalne 2. Kruche
Stopień spieczenia:
jasny
średni
ciemny
Szybki
jasny
średni
ciemny
Szybki
Wielkość: 750 g 1000 g 1250 g 750 g 1000 g 1250 g 750 g 1000 g 1250 g 750 g 1000 g 1250 g
Czas (godziny) 2:58 3:05 3:15 2:14 2:20 2:25 3:13 3:18 3:25 2:18 2:25 2:30
Nagrzewanie
(min)
15 15 20 bd bd bd 10 10 15 bd bd bd
Mieszanie 1 (min): 12 13 13 12 13 13 12 12 15 12 13 13
Rośnięcie 1 (min): 25 25 25 10 10 10 20 20 20 10 10 10
Mieszanie 2 (min):
2
3A*
5
2
5A
5
2
5A
5
2
1A
5
2
2A
5
2
2A
5
2
3A*
8
2
5A
8
2
5A
8
2
1A
5
2
2A
5
2
2A
5
Rośnięcie 2 (min) 30 30 30 18 18 18 43 41 35 18 18 18
Rośnięcie 3 (min): 30 30 30 30 30 30 35 35 35 30 30 30
Pieczenie (min): 56 60 65 56 60 65 60 65 70 60 65 70
Utrzymanie ciepła
(min)
60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60
Dodać składniki
(pozostało godzin)
2:01 2:05 2:10 1:49 1:53 1:58 2:26 2:29 2:28 1:53 1:58 2:03
Nastawienie czasu 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h
Przebieg programu
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 31
- 32 -
Program 3. Razowe 4. Słodkie
Stopień spieczenia:
jasny
średni
ciemny
Szybki
jasny
średni
ciemny
Szybki
Wielkość: 750 g 1000 g 1250 g 750 g 1000 g 1250 g 750 g 1000 g 1250 g 750 g 1000 g 1250 g
Czas (godziny) 3:18 3:25 3:35 2:24 2:30 2:35 2:56 3:01 3:10 2:10 2:16 2:20
Nagrzewanie
(min)
15 15 20 bd bd bd 10 10 15 bd bd bd
Mieszanie 1 (min): 11 12 12 11 13 13 12 12 12 11 12 12
Rośnięcie 1 (min): 30 30 30 10 10 10 25 25 25 10 10 10
Mieszanie 2 (min):
2
3A
8
2
5A
8
2
5A
8
2
2A
5
2
2A
5
2
2A
5
2
4A*
6
2
5A
6
2
5A
6
2
1A
6
2
2A
6
2
2A
6
Rośnięcie 2 (min) 38 38 38 23 23 23 35 35 35 18 18 18
Rośnięcie 3 (min): 35 35 35 35 35 35 30 30 30 30 30 30
Pieczenie (min): 56 60 65 56 60 65 52 56 60 52 56 60
Utrzymanie ciepła
(min)
60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60
Dodać składniki
(pozostało godzin)
2:17 2:21 2:26 1:59 2:03 2:08 2:03 2:07 2:11 1:46 1:50 1:54
Nastawienie czasu 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h
* 4A oznacza, że automat przez 4 minuty wyrabia ciasto i jednocześnie włącza się sygnał dźwiękowy
nakazujący dodanie składników i na wyświetlaczu pojawia się „ADD” .
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 32
- 33 -
* 5A oznacza, że automat przez 5 minut wyrabia ciasto i jednocześnie włącza się sygnał dźwiękowy
nakazujący dodanie składników i na wyświetlaczu pojawia się „ADD” .
Program 5. Express
6. Ciasto
Zagniata-
ne
7. Makaron 8. Chleb maślany 9. Bezglutenowe
Stopień spieczenia:
jasny
średni
ciemny
bd bd
jasny
średni
ciemny
jasny
średni
ciemny
Wielkość: 750 g 1000 g 1250 g bd bd 750 g 1000 g 1250 g 750 g 1000 g 1250 g
Czas (godziny) 1:15 1:18 1:20 1:50 0:15 3:17 3:21 3:30 3:40 3:45 3:55
Nagrzewanie
(min)
bd bd bd 10 bd 25 25 30 15 15 20
Mieszanie 1
(min):
8 8 8 12 15 10 10 10 12 12 12
Rośnięcie 1 (min): bd bd bd 10 bd 20 20 20 20 20 20
Mieszanie 2
(min):
bd
2A
5
bd
2A
5
bd
2A
5
bd
3A
5
bd
bd
bd
2
5A*
8
2
5A
8
2
5A
8
2
3A
8
2
3A
8
2
3A
8
Rośnięcie 2 (min) bd bd bd 25 bd 45 45 45 50 50 50
Rośnięcie 3 (min): 20 20 20 45 bd 30 30 30 50 50 50
Pieczenie (min): 40 43 45 bd bd 52 56 60 60 65 70
Utrzymanie ciepła
(min)
60 60 60 bd bd 60 60 60 60 60 60
Dodać składniki
(pozostało godzin)
1:05 1:08 1:10 1:15 bd 2:15 2:19 2:23 2:48 2:53 2:58
Nastawienie czasu 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h 15h
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 33
- 34 -
Program 10. Ciasto 11. Konfitura 12. Pieczenie
Stopień spieczenia:
jasny
średni
ciemny
bd
jasny
średni
ciemny
Wielkość: 750 g 1000 g 1250 g bd bd
Czas (godziny) 1:30 1:35 1:40 1:20 1:00
Nagrzewanie
(min)
bd bd bd bd bd
Mieszanie 1 (min): 15 15 15 bd bd
Rośnięcie 1 (min): bd bd bd
15
nagrzewanie +
zagniatanie
bd
Mieszanie 2 (min):
bd
bd
bd
bd
bd
bd
bd
bd
bd
bd
bd
bd
bd
bd
bd
Rośnięcie 2 (min) bd bd bd bd bd
Rośnięcie 3 (min): bd bd bd
45
nagrzewanie +
zagniatanie
bd
Pieczenie (min):
60 65 70
20
rośnięcie
60
15 rośni-
ęcie
15 rośni-
ęcie
15 rośni-
ęcie
Utrzymanie ciepła
(min)
60 60 60 bd 60
Dodać składniki
(pozostało godzin)
bd bd bd bd bd
Nastawienie czasu 15h 15h 15h bd 15h
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 34
- 35 -
Co uczynić, kiedy łopatka po pieczeniu zostanie
w formie ?
Nalej do formy gorącą wodę i obracaj łopatkę ,
aby usunąć zaschnięte pozostałości.
Co się stanie, jeżeli gotowy chleb zostanie w automacie
do pieczenia?
Funkcja "Utrzymywanie ciepła" zabezpiecza, że chleb
jest utrzymywany ciepły przez okres około 1 godziny
i chroniony przed wilgotnością. Jeśli chleb pozostaje
w domu dłużej niż 1 godzina, może stać się wilgotny.
Czy forma do pieczenia i łopatki nadają się do
mycia w zmywarce do naczyń?
Nie. Formę do pieczenia i łopatki myj ręcznie.
Dlaczego ciasto się nie miesza, chociaż silnik pracuje?
Sprawdź, czy łopatki i forma do pieczenia
poprawnie zablokowane.
Co zrobić, kiedy łopatka zostanie w chlebie? Wyjmij łopatkę za pomocą przyrządu do wyjmowania
.
Co się stanie w razie braku prądu podczas pracy
programu?
W razie braku prądu elektrycznego przez okres maksi-
mum 10 minut, automat do pieczenia chleba zapewni
zakończenie programu, który biegł wcześniej.
Jak długo trwa pieczenie chleba? Patrz dokładne czasy tabeli Przebieg programu.
Jaką wielkość chleba możemy upiec? Możesz piec chleby o wadze 750 g - 1000 g - 1250 g.
Dlaczego podczas pieczenia z użyciem świeżego mleka
nie można zastosować funkcji programatora czasu?
Świeże surowce jakimi są mleko lub jajka psują się jeżeli
pozostają długo w urządzeniu.
Co się dzieje, jeśli po naciśnięciu przycisku Start/Stop
automat do pieczenia ciasta nie pracuje?
Niektóre etapy pracy, jak np. „Podgrzewanie” lub „Cze-
kanie” są trudne do rozpoznania. Na podstawie tabeli
„Przebieg programu” sprawdź, jaki etap pracy aktualnie
trwa.
Sprawdź, czy urządzenie pracuje, lampka kontrolna
powinna być zapalona.
Sprawdź, czy prawidłowo nacisnąłeś przycisk Start/Stop
.
Sprawdź, czy wtyczka jest podłączona do gniazdka
sieciowego.
Automat sieka dodane rodzynki. Aby zapobiec posiekaniu dodatków, jakimi są owoce
i orzechy należy dodać je do ciasta aż po zabrzmieniu
sygnału.
Usuwanie usterek w urządzeniu do pieczenia chleba
IB_49385_PL_4.qxd 06.05.2010 10:34 Uhr Seite 35
- 13 -
ZESZYT Z PRZEPISAMI STRONA
Trochę o składnikach 14
Porady przydatne w pieczeniu 15
Gotowe mieszanki (proszkowe) do pieczenia 15
Krojenie chleba i jego przechowywanie 16
Przepisy na ok. 1000 g chleba 16
Program 1 Normalne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17
Program 2 Kruche . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18
Program 3 Razowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18
Program 4 Słodkie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19
Program 5 Express . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20
Program 6 Ciasto Zagniatane . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20
Program 7 Makaron . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21
Program 8 Chleb maślany . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21
Program 9 Bezglutenowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21
Program 10 Ciasto . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22
Program 11 Konfitura . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22
Poprawki w przepisach 24
Rezeptheft_49385_PL.qxd 06.05.2010 13:18 Uhr Seite 13
- 14 -
Trochę o składnikach
MĄKA
Nadają się powszechnie sprzedawane rodzaje
mąk w sklepach jak mąka pszenna lub żytnia (typ
405-1150). Oznaczenia gatunku mąki mogą się
różnić w zależności od kraju. W programie “Bez-
glutenowy” możesz używać bezglutenowych ga-
tunków mąki, jak np. mąka pszenna lub mąka
ziemniaczana. Możemy również używać gotowych
mieszanek do wyrobu ciasta na chleb. Do doda-
wania małych części (10-20%) ziaren lub śruty
zbożowej nadają się programy 1 i 2.
Przy większych częściach mąki razowej (70-95%)
należy zastosować program 3. W przepisach uży-
to następujące gatunki mąki:
GGaattuunnkkii mmąąkkii OOppiiss
Typ 405 Zwykła mąka pszenna
Typ 550
Mąka pszenna o wysokiej
wartości wypiekowej, do
ciast o drobnej porowatości
Typ 997 Zwykła mąka żytnia
Typ 812
Mąka pszenna, do jasnych
chlebów mieszanych
Typ 1050
Ciemna mąka pszenna,
do chlebów mieszanych
lub pożywnych wyrobów
piekarniczych
Typ 1150
Mąka żytnia o wysokiej
zawartości minerałów
DROŻDŻE
Drożdże fermentując rozkładają zawarty w cieście
cukier i węglowodany, zamieniają je na dwutlenek
węgla i powodują przez to rośnięcie ciasta. Droż-
dże sprzedaje się w różnych formach: jako droż-
dże suszone, świeże lub jako szybko fermentujące.
Do urządzenia do pieczenia ciasta zalecamy sto-
sowanie wyłącznie drożdży suszonych, dzięki
którym osiąga się najlepsze rezultaty.
Używając drożdży świeżych zamiast suszonych
należy przestrzegać sposobu użycia podanego
na opakowaniu.
Przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza
na ok. 500g mąki. Drożdże przechowujemy zawsze
w lodówce, ponieważ w wyższych temperaturach
szybko się psują. Przed użyciem drożdży spraw-
dzamy, czy nie upłynął ich termin ważności. Nieu-
żytą porcję drożdży zawijamy ponownie
w opakowanie i chowamy do lodówki.
Wskazówka:
Przy przyrządzaniu przepisów wymienionych w ni-
niejszej instrukcji obsługi uwzględniono stosowanie
drożdży suszonych.
CUKIER
Cukier ma ważny wpływ na stopień spieczenia i
na smak chleba. W przepisach wymienionych w ni-
niejszej instrukcji obsługi uwzględnia się użycie cukru
kryształu. Nie używajmy cukru pudru, chyba że
jest on wyraźnie wymagany w przepisie. Zamiast
cukru nie stosujmy słodzików, ponieważ nie nadają
się one do pieczenia.
SÓL
Sól jest ważnym składnikiem smakowym i wpływa
na stopień spieczenia. Powoduje spowolnienie
procesu fermentacji drożdży. Nie używajmy soli
w ilościach większych, niż podano w przepisie.
Ze względów dietetycznych z soli można całkowicie
zrezygnować. W tym przypadku należy liczyć się
z większym niż zwykle wyrośnięciem chleba.
Rezeptheft_49385_PL.qxd 06.05.2010 13:18 Uhr Seite 14
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243

Silvercrest SBB850EDSA1-02/10-V3 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi