Kuchenka mikrofalowa R-2022
4
• Zachowaj szczególną ostrożność podczas otwierania pokryw lub
rozpakowywania podgrzanych potraw, aby uniknąć poparzenia parą.
• Jajek w skorupce i jajek na twardo nie wolno podgrzewać w kuchence
mikrofalowej, ponieważ mogą one eksplodować.
• Żywność z twardą skórką, taką jak np ziemniaki, dynie, jabłka lub orzechy
należy przed gotowaniem w kuchence mikrofalowej najpierw przekłuć.
• Naczynia kuchenne mogą być gorące ze względu na ciepło przekazywane z
podgrzewanych potraw. Do manipulacji z podgrzaną żywnością i naczyniami
używaj rękawic kuchennych.
• Nie smaż żywności w kuchence. Gorący olej może uszkodzić części kuchenki,
naczynia, a nawet spowodować poparzenia skóry.
• Zawartość butelek dla niemowląt i przekąsek dla dzieci należy przed
podawaniem przemieszać lub wstrząsnąć, a ich temperaturę sprawdzić, aby
zapobiec oparzeniom.
• Powierzchnia kuchenki może być podczas pracy gorąca.
• Nie pozwól, aby talerze dotykały elementów grzewczych wewnątrz kuchenki
podczas podgrzewania.
• Tył kuchenki mikrofalowej musi znajdować się przy ścianie.
• Nie wolno instalować urządzenia w szafce.
• Aby zapewnić prawidłowe działanie, kuchenka musi mieć odpowiedni dopływ
powietrza. Minimum to 20 cm nad kuchenką, 10 cm od tyłu i 5 cm po obu
stronach. Nie zakrywaj ani nie blokuj żadnych otworów wentylacyjnych
urządzenia. Nie usuwaj nóżek.
• Nie używaj kuchenki bez szklanego talerza i podstawy pod talerzem
obrotowym w prawidłowej pozycji. Nie zdejmuj pokrywy falowodu.
• Nie należy wyjmować trzpienia utrzymującego odległość od tyłu lub po
bokach urządzenia. Pozwala on zachować minimalną odległość od ściany,
aby powietrze mogło krążyć.
• Podczas manipulacji z urządzeniem należy zabezpieczyć szklany talerz, aby
uniknąć jego uszkodzenia.
• Upewnij się, że przewód zasilający nie jest uszkodzony i nie jest prowadzony
pod kuchenką lub przez gorące albo ostrze powierzchnie.
• Gniazdko musi być łatwo dostępne, aby kabel mógł zostać łatwo odłączony w
przypadku zagrożenia.