Samsung CE2618N Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Code No.: DE68-01701H
KUCHENKA MIKROFALOWA
Instrukcja obsługi i Książka kucharska
CE2618N
Skrócona instrukcja obsługi ........................................................ 2
Kuchenka .................................................................................... 2
Akcesoria..................................................................................... 3
Panel sterowania......................................................................... 3
O instrukcji obsługi ...................................................................... 4
Warunki bezpiecznej eksploatacji ............................................... 4
Instalacja kuchenki mikrofalowej................................................. 6
Zasady działania kuchenki mikrofalowej..................................... 6
Sprawdzenie prawidłowości pracy kuchni................................... 7
Postępowanie w razie pojawienia się wątpliwości lub
problemów................................................................................... 7
Gotowanie/Odgrzewanie............................................................. 8
Poziomy mocy............................................................................. 8
Zatrzymanie gotowania ............................................................... 9
Zmiana czasu gotowania ............................................................ 9
Używanie funkcji szybkiego odgrzewania /gotowania ................ 9
Ustawianie funkcji szybkiego odgrzewania................................. 9
Rozmrażanie żywności ............................................................. 10
Wybór akcesoriów..................................................................... 10
Grillowanie................................................................................. 11
Kombinacja mikrofali i grilla....................................................... 11
Naczynia, które mogą być stosowane w kuchence
mikrofalowej .............................................................................. 12
Książka kucharska .................................................................... 13
Czyszczenie kuchenki............................................................... 20
Konserwacja i naprawa kuchenki mikrofalowej......................... 21
Dane techniczne ....................................................................... 21
CE2618N_POL.fm Page 1 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
2
PL
Skrócona instrukcja obsługi
Jeżeli chcesz coś ugotować
Jeżeli chcesz coś rozmrozić
Jeżeli chcesz zmienić czas gotowania
Jeżeli chcesz upiec coś na grillu
Kuchenka
1.
Włóż żywność do kuchenki. Wybierz poziom mocy
obracając pokrętłem „
COOKING POWERCONTROL
”.
2.
Wybierz czas gotowania obracając pokrętłem
TIMER
.
1.
Włóż zamrożoną żywność do kuchenki i ustaw pokrętło
COOKING POWER CONTROL
” na symbol rozmrażania
() .
2.
Za pomocą pokrętła „
TIMER
” ustaw czas rozmrażania.
Pozostaw żywność w kuchence. Obracając pokrętłem
TIMER
” zmień czas gotowania. .
1.
Ustaw pokrętło „
COOKING POWER CONTROL
” na
symbol
Grilla
().
2.
Za pomocą pokrętła „
TIMER
” ustaw czas grillowania.
OTWORY
WENTYLACYJNE
O
Ś
WIETLENIE
PRZYCISK
OTWIERANIA
DRZWICZEK
OTWORY
ZATRZASKÓW
DRZWIOWYCH
PIERŚCIEŃ
OBROTOWY
TALERZ
SZKLANY
ZATRZASKI
DRZWICZEK
POKRĘTŁO
REGULACJIMOCY
COOKING POWER CONTROL
DRZWICZKI
ŁĄCZNIK
GRILL
POKRĘTŁO
TIMER
CE2618N_POL.fm Page 2 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
3
PL
Akcesoria
W zależności od wybranego modelu, otrzymacie Państwo w zestawie z
kuchenkążnego rodzaju akcesoria.
NIE WŁĄCZAJ
kuchenki mikrofalowej bez pierścienia obrotowego
i talerza szklanego.
Panel sterowania
1. Łącznik,
umieszczony na osi silnika znajdującego się w
podstawie kuchenki.
Przeznaczenie:
Łącznik obraca talerz szklany.
2. Pierścień obrotowy
, umieszczany w centralnej części
podstawy kuchni.
Przeznaczenie:
Pierścień obrotowy podtrzymuje talerz
szklany.
3. Talerz szklany
, umieszczany na pierścieniu
obrotowym, w środkowej części pasujący do łącznika.
Przeznaczenie:
Talerz szklany służy jako główna
powierzchnia do umieszczania
artykułów żywnościowych. Może być
łatwo wyjęty w celu oczyszczenia.
4. Podstawka z metalu
, do umieszczania na talerzu
obrotowym.
Przeznaczenie:
Do użycia przy grillowaniu i gotowaniu
kombinowanym.
1.
ROZMRAŻANIE
2.
POKRĘTŁO REGULACJIMOCY
COOKING POWER CONTROL
3.
POKRĘTŁO TIMER
4.
GRILL
5.
COMBI
6.
FUNKCJE SZYBKIEGO PODGRZEWANIA
7.
PRZYCISK OTWIERANIA DRZWICZEK
1
4
5
6
2
3
7
CE2618N_POL.fm Page 3 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
4
PL
O instrukcji obsługi
Właśnie zakupiliście Państwo kuchenkę mikrofalową marki
SAMSUNG. Ta instrukcja obsługi zawiera wiele cennych informacji
na temat użytkowania Waszej kuchenki, a w szczególności:
Zasady bezpiecznej eksploatacji
Odpowiednie akcesoria i naczynia
Pożyteczne rady na temat gotowania
Na wewnętrznej stronie okładki znajdziesz krótki opis trzech
podstawowych rodzajów pracy kuchenki:
Gotowania
Rozmrażania
Grillowania
Przedłużania gotowania
Na pierwszych stronach instrukcji opisane są:wygląd kuchenki oraz
panel stero ania odpowiadający Twojej kuchence. Dzięki temu łatwiej
Ci będzie odnaleźć odpowiednie przyciski.
Opisując krok po kroku procedury postępowania wykorzystano
następujące symbole:
Środki ostrożności pozwalające uniknąć narażenia na nadmierne
działanie energii mikrofalowej.
Nieprzestrzeganie poniższych środków ostrożności może doprowadzić do
szkodliwego dla zdrowia narażenia się na nadmierne działanie energii
mikrofalowej:
(a) Bez względu na okoliczności nie próbuj włączać kuchni z otwartymi
drzwiczkami, nie manipuluj przy zatrzaskach drzwiczek i nie wkładaj żadnych
przedmiotów do otworów zatrzasków drzwiowych
(b) Nie wkładaj żadnych przedmiotów pomiędzy drzwi kuchni a ścianę przednią,
nie dopuszczaj do gromadzenia się resztek żywności na powierzchniach
uszczelniających. Aby zapewnić utrzymanie czystości drzwiczek i powierzchni
uszczelniających wycieraj je po użyciu kuchenki najpierw wilgotną, a
następnie suchą miękką szmatką.
(c) Nie włączaj kuchni gdy jest uszkodzona do czasu aż zostanie naprawiona
przez wykwalifikowanego specjalistę posiadającego autoryzację producenta
kuchni mikrofalowych.
Szczególnie ważne jest by drzwiczki kuchni zamykały się prawidłowo i aby nie
były uszkodzone:
(1) Drzwiczki, uszczelki drzwiczek i powierzchnie uszczelniające.
(2) Zawiasy drzwiowe (wygięte lub złamane).
(3) Przewód zasilający.
(d) Kuchnia mikrofalowa może być regulowana lub naprawiana wyłącznie przez
odpowiednio wykwalifikowanego specjalistę posiadającego autoryzację
producenta kuchni mikrofalowych.
Warunki bezpiecznej eksploatacji
Ważne instrukcje bezpieczeństwa.
Prosimy o uważne przeczytanie i zachowanie doźniejszego wglądu.
Przed rozpoczęciem przygotowywania żywności lub napojów w swojej
kuchni mikrofalowej prosimy sprawdzić, czy zachowane są podane
niżej warunki bezpieczeństwa.
1. NIE UŻYWAJ
w kuchni mikrofalowej naczyń metalowych:
Metalowych pojemników
Zastawy stołowej ze złotymi lub srebrnymi ozdobami
Szpikulców, widelców itp.
Powód:
Wystąpią wyładowania elektryczne i iskrzenia, które mogą
uszkodzić kuchenkę.
2. NIE PODGRZEWAJ:
Hermetycznie lub podciśnieniowo zamkniętych butelek, słoików
ipojemników, np. słoików z odżywkami dla dzieci.
Żywności w szczelnych skorupach, np. jaj, orzechów w skorupach,
pomidorów itp.
Powód:
Wzrost ciśnienia na skutek podgrzania może spowodować ich
wybuch
Rada:
Zdejmij skorupę, przebij skórkę, otwórz opakowanie itp.
3. NIE WŁĄCZAJ
kuchni mikrofalowej gdy jest pusta.
Powód:
Może to spowodować uszkodzenie kuchni.
Rada:
Umieść w kuchence na stałe szklankę z wodą. Woda będzie
pochłaniała mikrofale jeśli przypadkowo włączysz kuchenkę.
4. NIE ZASŁANIAJ
znajdujących się z tyłu kuchni otworów wentylacyjnych
papierem lub metalem.
Powód:
Materiał lub papier mogą się zapalić od gorącego powietrza
wydostającego się z kuchenki.
5. ZAWSZE
używaj rękawic gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Powód:
Niektóre naczynia pochłaniają mikrofale, a ciepło z żywności
zawsze jest przenoszone na naczynie, dlatego naczynia są
zawsze gorące.
6. NIE DOTYKAJ
elementów grzewczych ani wewnętrznych ścian kuchni.
Powód:
Ściany mogą być wystarczająco gorące aby poparzyć nawet po
zakończeniu gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu palnych
materiałów z żadnymi elementami wewnątrz kuchni. Pozwól jej
się najpierw ochłodzić.
7.
Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się ognia w komorze kuchni mikrofalowej:
Nie przechowuj w kuchence materiałów palnych.
Zdejmij wszystkie metalowe opaski zamykające papierowe lub plastykowe
opakowania.
Nie używaj swojej kuchni mikrofalowej do suszenia gazet.
•Jeżeli zauważysz dym, nie otwierając kuchni wyłącz ją lub odłącz
przewód zasilający od gniazdka.
N
Ważne Uwaga Ostrzeżenie
CE2618N_POL.fm Page 4 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
5
PL
Warunki bezpiecznej eksploatacji (ciąg dalszy)
8.
Zwróć szczególną uwagę gdy podgrzewasz płyny i odżywki dla dzieci.
Zawsze odczekaj co najmniej 20 sekund od momentu wyłączenia się
kuchenki, aby temperatura potrawy mogła się wyrównać.
•Jeżeli to konieczne, mieszaj je w trakcie podgrzewania i
ZAWSZE
po
podgrzaniu.
Aby uniknąć oparzenia się przez wylewający się wrzący płyn, powinno się
mieszać go przed, w trakcie i po podgrzaniu.
W przypadku oparzenia się postępuj zgodnie z podanymi niżej
ZASADAMI PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
*Załóż czysty, suchy opatrunek.
* Nie stosuj żadnych kremów, olejków ani płynów do przemywania ran.
NIGDY
nie wypełniaj naczynia po brzegi i wybieraj naczynie, które jest
szersze u góry niż na dole. Butelki z wąską szyjką mogą eksplodować po
przegrzaniu.
ZAWSZE
sprawdź temperaturę odżywki lub mleka zanim podasz je
dziecku.
NIGDY
nie podgrzewaj dziecięcych butelek z założonym smoczkiem,
ponieważ w przypadku przegrzania butelka może wybuchnąć.
9.
Zwracaj uwagę, aby nie uszkodzić przewodu zasilającego.
Nie zanurzaj w wodzie przewodu zasilającego ani wtyczki sieciowej;
przewód sieciowy trzymaj z dala od gorących powierzchni.
•Nie włączaj urządzenia, jeżeli przewód zasilający lub wtyczka sieciowa są
uszkodzone.
10.
W trakcie otwierania drzwiczek kuchni stój w odległości wyciągniętego
ramienia.
Powód:
Gorące powietrze lub para wydostające się z kuchenki mogą
poparzyć.
11.
Utrzymuj w czystości wnętrze kuchenki.
Powód:
Resztki żywności lub rozpryskany olej przywierające do ścianek
kuchenki mogą spowodować uszkodzenie powłok lakierniczych
oraz zmniejszają sprawność kuchenki mikrofalowej.
12.
W trakcie pracy kuchenki mogą być słyszalne „kliknięcia ”, szczególnie
podczas rozmrażania.
Powód:
Takie dźwięki są spowodowane elektrycznymi zmianami mocy
wyjściowej. Jest to zjawisko normalne.
13.
Jeżeli kuchenka mikrofalowa pracuje bez obciążenia (jest pusta), dla
bezpieczeństwa moc mikrofal zostanie automatycznie wyłączona. Po odstaniu
co najmniej 30 minut można kuchenkę uruchomić ponownie.
WAŻNA INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA
W trakcie przygotowania potraw w pojemnikach jednorazowych wykonanych z
tworzyw sztucznych, papieru lub innych palnych materiałów musisz od czasu do
czasu zaglądać do kuchenki.
WAŻNE
NIGDY
nie zezwalaj małym dzieciom samodzielnie włączać kuchenki
mikrofalowej lub bawić się nią. Dzieci nie powinny również przebywać same w
pobliżu pracującej kuchenki mikrofalowej. Przedmioty, które interesują dzieci nie
powinny być przechowywane lub ukrywane bezpośrednio nad kuchenką
mikrofalową.
CE2618N_POL.fm Page 5 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
6
PL
Instalacja kuchenki mikrofalowej
Umieść kuchenkę na płaskiej, poziomej po ierzchni, odpowiednio
wytrzymałej do utrzymania masy kuchenki.
NIGDY
nie blokuj przepływu powietrza wokół kuchenki, gdyż może to
spowodować jej przegrzanie i automatyczne wyłączenie się.
Pozostanie ona w takim stanie do czasu, aż się dostatecznie ochłodzi.
Dla Twojego bezpieczeństwa niniejsze urządzenie musi być
podłączone do standardowego zasilania o napięciu 230V, 50 Hz
za pośrednictwem gniazdka ze stykiem uziemiającym. Jeśli
przewód zasilający jest uszkodzony, musi być wymieniony przez
producenta, w autoryzowanym punkcie serwisowym lub przez
wykwalifikowanego specjalistę aby nie narażać użytkownika na
jakiekolwiek niebezpieczeństwo.
NIE INSTALUJ
kuchenki mikrofalowej w gorącym lub wilgotnym
otoczeniu jak np. sąsiedztwie tradycyjnego pieca lub kaloryfera.
Należy ściśle przestrzegać wymagań kuchenki mikrofalowej
dotyczących napięcia zasilającego. W przypadku użycia kabla
przedłużającego muszą być spełnione te same wymagania jak
przy kablu zasilającym, w który wyposażona jest kuchenka.
Zanim po raz pierwszy włączysz kuchnię mikrofalową wytrzyj
wilgotną szmatką jej wnętrze i uszczelnienia drzwiczek.
Zasady działania kuchenki mikrofalowej
Mikrofale to fale elektromagnetyczne o wysokiej częstotliwości.
Uwalniana energia pozwala na gotowanie lub odgrzewanie żywności
bez zmiany zarówno jej kształtu jak i barwy.
Swojej kuchni mikrofalowej możesz używać do:
Rozmrażania
Automatycznego Odgrzewania /Gotowania
Gotowania
Zasady gotowania
Ponieważ środkowe części żywności są gotowane przez ciepło
rozpraszane, proces gotowania trwa jeszcze jakiś czas po
wyjęciu produktu z kuchni. W związku z tym czas odstania
podany w przepisie lub w tej instrukcji musi być przestrzegany
aby zapewnić
Równomierne i prawidłowe ugotowanie potrawy aż do
środka.
Jednakową temperaturę w całej potrawie.
1.
Podczas instalacji kuchenki upewnij się, że w miejscu
ustawienia kuchenka ma zapewnioną odpowiednią
wentylację (co najmniej 10 cm wolnej przestrzeni po
bokach, 20 cm powyżej oraz 85 cm nad podłogą).
2.
Usuń wszystkie elementy opakowania z wewnątrz
kuchenki. Załóż pierścień obrotowy i talerz szklany.
Sprawdź, czy talerz obraca się swobodnie.
3.
Kuchenkę należy ustawić w sposób umożliwiający łatwy
dostęp do wtyczki w gnieździe zasilania
20 cm
ponad
10 cm
poza
10 cm z
boku
85 cm nad
podłogą.
1.
Mikrofale generowane przez magnetron są jednolicie
rozdzielane, ponieważ żywność na talerzu szklanym
jest obracana i dzięki temu równomiernie ugotowana.
2.
Mikrofale docierają do żywności aż do głębokości
około 2, 5 cm. Dalsze gotowanie odbywa się na
zasadzie rozpraszania dostarczanego ciepła
wewnątrz produktu.
3.
Czas gotowania zmienia się w zależności od
wykorzystywanego przepisu oraz od cech gotowanej
żywności:
•Ilości i gęstości.
•Zawartości wody.
Temperatury początkowej (zamrożona lub nie).
CE2618N_POL.fm Page 6 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
7
PL
Sprawdzenie prawidłowości pracy kuchni
Przedstawiona poniżej prosta procedura pozwoli Ci w dowolnym
momencie sprawdzić, czy Twoja kuchnia pracuje prawidłowo.
Najpierw umieść na szklanym talerzu szklankę z wodą.
Kuchnia musi być podłączona do odpowiedniego gniazdka
zasilającego. Talerz szklany musi znajdować się w
przeznaczonym dla niego miejscu. Jeżeli jest używany mniejszy
poziom mocy niż maksymalny, woda będzie potrzebowała więcej
czasu do zagotowania się.
Postępowanie w razie pojawienia się wątpliwości
lub problemów
Jeżeli spotkałeś się z którymś z wymienionych poniżej problemów,
spróbuj go usunąć korzystając z podanych rozwiązań.
X
To są zjawiska normalne
Kondensacja wilgoci wewnątrz kuchenki.
•Przepływ powietrza w okolicy drzwiczek i obudowy zewnętrznej.
•Odbicia światła wokół drzwiczek i obudowy zewnętrznej.
Para wodna wydobywająca się z okolicy drzwiczek i z otworów
wentylacyjnych.
X
Kuchenka nie działa po obróceniu pokrętła TIMER.
Czy drzwiczki są dokładnie zamknięte?
X
Żywność nie jest w ogóle ugotowana
Czy ustawiłeś dokładnie czas?
Czy drzwiczki są dokładnie zamknięte?
Czy bezpiecznik w układzie zasilania nie jest przepalony lub czy nie
zadziałał odłącznik elektryczny?
X
Żywność jest zbyt mocno ugotowana lub niedogotowana.
Czy czas gotowania został dobrany odpowiednio do rodzaju gotowanej
żywności ?
Czy został dobrany prawidłowy poziom mocy mikrofal?
X
Z wnętrza kuchni słychać trzaski i widać iskrzenie.
Czy nie używasz naczyń z metalowymi ozdobami?
Czy nie zostawiłeś wewnątrz kuchni widelca lub innego podobnego
przedmiotu?
Czy użyta folia aluminiowa nie znajduje się zbyt blisko wewnętrznych
ścianek kuchni?
X
Pracująca kuchnia powoduje zakłócenia w pracy odbiorników radiowych i
telewizyjnych.
•Mogą się pojawić niewielkie zakłócenia w pracy telewizora lub odbiornika
radiowego podczas pracy kuchenki. Jest to zjawisko normalne. Aby
rozwiązać ten problem, ustaw kuchenkę z dala od odbiorników radiowych
i telewizyjnych oraz anten.
Jeżeli powyższe wskazówki nie pomogły Ci rozwiązać
problemów, skontaktuj się ze sprzedawcą lub autoryzowanym
punktem serwisowym firmy SAMSUNG.
1.
Ustaw poziom mocy pokrętłem
COOKING POWER
CONTROL
.
2.
Ustaw czas na 4 do 5 minut pokrętłem
TIMER .
CE2618N_POL.fm Page 7 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
8
PL
Gotowanie/Odgrzewanie
Poniżej przedstawiono w jaki sposób gotować lub odgrzewać żywność
ZAWSZE sprawdź nastawy gotowania zanim pozostawisz kuchenkę
bez nadzoru.
Najpierw umieść żywność na środku szklanego talerza. Zamknij
drzwiczki.
NIGDY
nie włączaj kuchenki, gdy jest pusta.
Możesz zmienić poziom mocy w trakcie gotowania obracając
pokrętłem
COOKING POWER CONTROL
.
Poziomy mocy
Można wybrać jeden z pośród poziomów mocy zamieszczonych poniżej.
Jeżeli zwiększysz poziom mocy, czas gotowania powinien być
skrócony.
Jeżeli zmniejszysz poziom mocy, czas gotowania powinien być
wydłużony.
1.
Ustaw poziom mocy na maksymalny za pomocą pokrętła
COOKING POWER CONTROL
.
(Maksymalna moc:750W)
2.
Ustaw czas gotowania pokrętłem
TIMER .
Rezultat:
Włączy się oświetlenie komory kuchenki i
talerz zacznie się obracać
Poziom mocy
Wyjście
MIKROFALE GRILL
WYSOKI
ŚREDNIO WYSOKI
ŚREDNI
ŚREDNIO NISKI
ROZMRAŻANIE( )
NISKI/UTRZYMANIE
CIEPŁA
GRILL
COMBI ( )
COMBI ( )
COMBI ( )
750 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
-
300 W
450 W
600 W
-
-
-
-
-
-
1100 W
1100 W
1100 W
1100 W
CE2618N_POL.fm Page 8 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
9
PL
Zatrzymanie gotowania
Można w dowolnym momencie zatrzymać gotowanie,aby sprawdzić
potrawę.
Zmiana czasu gotowania
Używanie funkcji szybkiego odgrzewania /
gotowania
Najpierw umieść żywność na środku talerza obrotowego i zamknij
drzwiczki kuchenki.
Stosuj tylko przepisy, które są przeznaczone dla kuchenki
mikrofalowej.
Ustawianie funkcji szybkiego odgrzewania
Poniżej przedstawiono kilka wskazówek i zaleceń dotyczących
gotowania czy podgrzewania potraw przy użyciu funkcji
automatycznego podgrzewania /gotowania.
1.
Aby zatrzymać na chwilę;
Otwórz drzwiczki kuchenki.
Rezultat:
Gotowanie zostanie zatrzymane. Aby
powrócić do gotowania, zamknij drzwi.
2.
Aby zakończyć gotowanie.
Obróć pokrętło
TIMER
do pozycji „0 ”.
Ustaw lub zmień czas gotowania obracając pokrętłem
TIMER.
1.
Obróć pokrętło
COOKING POWER CONTROL
na
maksymalną moc.
2.
Obróć pokrętło
TIMER
do pozycji Instant Reheat (Szybkie
Podgrzewanie).
(napoje lub zupy/sos, świeże warzywa).
Przycisk Rodzaj
potrawy
Moc Wielkość
porcji
Czas
gotowania
Czas
odstania
Napoje 750 W 150 ml 1 min 20 s. 1-2 min.
Zupy/Sos 750 W 200-250 ml 3 min 30 s. 2-3 min.
Świeże
warzywa
750 W 300-350 g 5 min 50 s. 3 min.
CE2618N_POL.fm Page 9 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
10
PL
Rozmrażanie żywności
Funkcja pozwala na rozmrożenie mięsa, drobiu i ryb, ciasta czy
chleba.
Najpierw umieść zamrożoną żywność w kuchence na środku talerza
obrotowego i zamknij drzwiczki.
Stosuj tylko przepisy, które są przeznaczone dla kuchenki
mikrofalowej.
Wybór akcesoriów
Używaj wyłącznie przedmiotów przeznaczonych do kuchenek
mikrofalowych;nie stosuj plastikowych pojemników, naczyń,
papierowych kubków, ręczników, itp.
Więcej szczegółów znajduje się na stronie 12 w rozdziale
„Naczynia, które mogą być stosowane w kuchence mikrofalowej ”
1.
Ustaw pokrętło
COOKING POWER CONTROL
w pozycji
rozmrażania (180W ).
2.
Pokrętłem
TIMER
ustaw żądany czas rozmrażania.
Rezultat:
Rozmrażanie rozpoczęte.
Jeżeli chcesz zastosować opcję kombinowaną (grill
+mikrofale), używaj tylko naczyń, które są żaroodporne i
można je stosować w kuchence mikrofalowej. Metalowe
naczynia lub narzędzia mogą uszkodzić kuchenkę.
CE2618N_POL.fm Page 10 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
11
PL
Grillowanie
Grill pozwala podgrzewać, opiekać i smażyć szybko i bez użycia
mikrofali. W tym celu wyposażono kuchenkę w podstawkę metalową
jako wyposażenie dodatkowe.
Nie należy się niepokoić, gdy element grzejny włącza się i
wyłącza w trakcie grillowania. System zabezpiecza w ten sposób
kuchenkę przed przegrzaniem.
Zawsze używaj rękawic ochronnych dotykając naczyń w
kuchence, ponieważ mogą być bardzo gorące.
Kombinacja mikrofali i grilla
Można też łączyć w trakcie gotowania mikrofale i grill aby
jednocześnie szybko ugotować i zapiec potrawę
ZAWSZE
używaj odpowiednich naczyń. Idealnie do tego nadają
się naczynia szklane lub ceramiczne, pozwalają bowiem
mikrofalom na penetrację gotowanej żywności.
ZAWSZE
używaj rękawic ochronnych dotykając naczyń w kuchence.
Mogą być bardzo gorące.
Maksymalny poziom mocy mikrofal w trybie kombinowanym
wynosi 600 W.
1.
Ogrzej grill wstępnie do żądanej temperatury ustawiając
pokrętło nastawcze w pozycji grilla ( ) i ustawiając czas
pokrętłem timera.
2.
Otwórz drzwiczki i umieść potrawę na podstawce
drucianej.
3.
Ustaw czas za pomocą pokrętła
TIMER
.
(Przykład: 60 min.)
Rezultat:
Gotowanie rozpoczęte.
1.
Otwórz drzwiczki kuchenki, połóż potrawę na podstawce
drucianej a podstawkę umieść na talerzu obrotowym.
Zamknij drzwiczki.
2.
Pokrętłem
COOKING POWER CONTROL
wybierz
odpowiedni poziom mocy ( , , ).
3.
Ustaw czas za pomocą pokrętła
Timer
.
(Przykład: 60 min.)
Rezultat:
Gotowanie rozpoczęte.
CE2618N_POL.fm Page 11 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
12
PL
Naczynia, które mogą być stosowane w kuchence mikrofalowej
Mikrofale, by móc gotować w kuchence mikrofalowej, powinny
swobodnie docierać do żywności. Nie mogą być odbijane lub
pochłaniane przez stosowane naczynia.
W związku z tym należy uważnie dobierać naczynia. Jeśli naczynie jest
oznaczone jako nadające się do gotowania w kuchence mikrofalowej,
nie musisz się niczego obawiać.
W poniższej tabeli przedstawione zostały różne rodzaje naczyń oraz
wskazówki na temat ich stosowania w kuchniach mikrofalowych.

Nadają się

Nie nadają się
Rodzaj naczynia Stosowanie Zalecenia
Folia aluminiowa

Może być stosowana w małych
ilościach w celu zabezpieczenia
niektórych fragmentów przed
przypaleniem. Jeśli folia znajduje się
zbyt blisko ścianek kuchni lub została
użyta w zbyt dużych ilościach mogą
wystąpić iskrzenia.
Talerz do smażenia
Nie podgrzewaj go wstępnie dłużej niż
8 min.
Naczynia porcelanowe i
gliniane
Porcelana, wyroby garncarskie
emaliowane naczynia gliniane itp. Są
odpowiednie pod warunkiem, że nie są
zdobione metalem.
Tekturowe półmiski
jednorazowego użytku
Mrożonki są czasem pakowane do
takich półmisków.
Opakowania produktów
gotowych do spożycia
(fast-food)
Kubki i pojemniki
poliestyrenowe
Torebki papierowe
•Papier z
makulatury lub
opaski metalowe
Mogą być użyte do podgrzania
żywności. Przegrzanie może
doprowadzić do stopienia
poliestyrenu.
Mogą się zapalić.
Mogą spowodować iskrzenie.
Naczynia szklane
Naczynia, w
których potrawy są
przygotowywane w
kuchni
mikrofalowej a
następnie
podawane na stół
Naczynia z
cienkiego szkła
•Słoiki szklane
Mogą być używane pod warunkiem, że
nie posiadają metalowych ozdób.
Mogą być używane do podgrzania
żywności lub płynów. Delikatne szkło
może pęknąć jeżeli zostanie
gwałtownie rozgrzane.
Musisz zdjąć pokrywkę. Nadają się
wyłącznie do podgrzewania.
Metalowe
•Półmiski
Opaski zaciskowe
do torebek
Mogą powodować iskrzenia i
doprowadzić do pojawienia się ognia.
Papierowe
Talerze, kubki,
serwetki i ręczniki
Papier z
makulatury
Mogą być używane przy krótkich
czasach gotowania lub pieczenia.
Także do pochłaniania nadmiaru
wilgoci.
Może spowodować iskrzenie.
Plastikowe
Pojemniki
Cienka,
przezroczysta folia
Torebki do
mrożonek

Szczególnie gdy są wykonane z
tworzywa termoodpornego. Niektóre
inne rodzaje tworzyw mogą ulec
odkształceniu lub odbarwieniu w
wysokiej temperaturze.
Można ją stosować w celu utrzymania
wilgotności w żywności. Nie powinna
dotykać żywności. Zachowaj
ostrożność podczas zdejmowania
folii, ponieważ wydobywać się będzie
spod niej gorąca para.
Można stosować tylko gdy są to
torebki, w których można żywność
gotować gdy są one przeznaczone do
gotowania w kuchenkach
mikrofalowych. Nie powinny by
hermetyczne. W razie konieczności
przebij torebkę widelcem.
Papier woskowy lub
tłuszczo odporny
Można go stosować do utrzymania
poziomu wilgotności w żywności oraz
w celu zapobieżenia rozpryskiwaniu
potrawy.
CE2618N_POL.fm Page 12 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
13
PL
Książka kucharska
MIKROFALE
Energia mikrofalowa dokładnie penetruje żywność, zatrzymana i pochłonięta
przez zawartą w niej wodę, tłuszcz i składniki cukrowe.
Mikrofale wprowadzają cząstki molekularne żywności w silne drgania. Gwałtowne
ruch molekuł powodują tarcie i objawiają się w postaci gorąca gotującego
żywność.
GOTOWANIE
Naczynia do gotowania w kuchence mikrofalowej:
Naczynia muszą przepuszczać energię mikrofalową dla maksymalnie
efektywnego oddziaływania na żywność.
Mikrofale są odbijane przez metale, jak stal nierdzewna, aluminium, miedź ale
przechodzą przez ceramikę, szkło, porcelanę, plastik tak dobrze jak przez papier
czy drewno. Nie wolno więc używać do gotowania w kuchenkach mikrofalowych
naczyń czy pojemników z metalu.
Żywność, która może być gotowana w kuchenkach mikrofalowych:
Jest dużo rodzajów takiej żywności;świeże lub zamrożone warzywa, owoce,
makaron, ryż, ziarna, fasola, ryby, mięso. Również sosy, polewy, zupy, puddingi,
łprodukty, musy owocowe mogą być gotowane w kuchenkach. Ogólnie
mówiąc w kuchence mikrofalowej można przygotować
wszystko to co na konwencjonalnej kuchni. Na przykład rozpuszczone masło czy
czekolada (patrz rozdział sposoby i wskazówki).
Przykrywanie naczyń podczas gotowania
Przykrycie gotowanej żywności jest bardzo ważną czynnością, gdyż parująca
woda w postaci pary wpływa w istotny sposób na proces gotowania. Żywność
może być przykryta na kilka sposobów: ceramicznym talerzem, plastikową
przykrywką lub cienką folią przeznaczoną do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych.
Czasy odstania
Kiedy gotowanie jest zakończone, ważne jest aby odczekać aż temperatura
wydostanie się z gotowanej w kuchence żywności.
Przewodnik kucharski dla mrożonych warzyw
Używaj miski ze szkła żaroodpornego z pokrywką. Gotuj pod przykryciem przez
minimalnie krótki czas - patrz tabela. Kontynuuj gotowanie do osiągnięcia
pożądanego efektu.
Dwukrotnie zamieszaj podczas i raz po gotowaniu. Dodaj soli, ziół lub masła po
gotowaniu. Pozostaw do odstania pod przykryciem.
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(w min. )
Czas
odstania
(w min. )
Zalecenia
Szpinak 150g 600W 5-6 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżka stołowa)
zimnej wody.
Brokuły 300g 600W 9½-1 2-3 Dodaj 30 ml
(2 łyżka stołowa)
zimnej wody.
Groszek zielony 300g 600W 8-9 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżka stołowa)
zimnej wody.
Zielona fasola 300g 600W 8½- 2-3 Dodaj 30 ml
(2 łyżka stołowa)
gorącej wody.
Mieszanka
warzywna
(marchew/
groszek/
kukurydza)
300g 600W 8-9 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżka stołowa)
zimnej wody.
Mieszanka
warzywna
(chińska)
300g 600W 8½- 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżka stołowa)
zimnej wody.
CE2618N_POL.fm Page 13 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
14
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
Przewodnik gotowania ryżu i makaronu
Ryż:
Użyj dużej, żaroodpornej miski szklanej z pokrywką –ryż
dwukrotnie zwiększa objętość podczas gotowania. Gotuj pod
przykryciem. Po gotowaniu dokładnie zamieszaj przed
odstaniem, dodaj sól, zioła lub masło. Pamiętaj:ryż może nie
wchłonąć całej wody użytej do gotowania.
Makaron:
Użyj dużej, żaroodpornej miski szklanej z pokrywką. Dodaj
wrzącą wodę, szczyptę soli i dobrze zamieszaj. Gotuj bez
przykrycia. Mieszaj od czasu do czasu podczas i po gotowaniu.
Przykryj na czas odstania i dokładnie odsącz przed podaniem.
Przewodnik kucharski dla świeżych warzyw
Użyj żaroodpornego naczynia ze szkła z pokrywką. Dodaj 30-45 ml zimnej wody
(2-3 łyżki stołowe) na każde 250 g warzyw, chyba że są podane inne zalecane
ilości (patrz tabela poniżej). Gotuj pod przykryciem przez minimalnie krótki czas -
patrz tabela. Kontynuuj gotowanie do osiągnięcia pożądanego efektu.
Raz zamieszaj podczas i raz po gotowaniu. Dodaj soli, ziół lub masła po
gotowaniu. Pozostaw do odstania pod przykryciem na 3 minuty.
Wskazówka:
Potnij warzywa na mniej więcej równe części. Im mniejsze, tym
szybciej się ugotują.
Wszystkie warzywa świeże powinny być ugotowane z użyciem pełnej mocy
kuchenki (750W).
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(w min. )
Czas
odstania
(w min. )
Zalecenia
Ryż biały
(paraboliczny)
250g 750W 15-16 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody
Ryż brązowy
(paraboliczny)
250g 750W 20-21 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody
Ryż mieszany
(biały +dziki)
250g 750W 16-17 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody
Mieszanka
(ryż +ziarno)
250g 750W 17-18 5 Dodaj 400 ml
zimnej wody
Makaron 250g 750W 10-12 5 Dodaj 1000 ml
gorącej wody
Rodzaj
żywności
Porcja Czas
(w min. )
Czas
odstania
(w min. )
Zalecenia
Brokuły 250g 4-4½ 3 Przygotuj równej wielkości
kwiaty.
Ułóż je łodyżkami do środka.
Brukselka 250g 5½-6½ 3 Dodaj 60-75 ml (5-6 łyż. st.
)wody.
Marchew 250g 4½-5 3 Potnij na równe kawałki.
Kalafior 250g 5-5½ 3 Przygotuj równej wielkości
kwiaty.
Duże potnij na połowy. Ułóż je
łodyżkami do środka.
Cukinie 250g 3½-4 3 Potnij na plasterki. Dodaj 30 ml
(2 łyż. )wody lub masła. Gotuj aż
zmięknie.
Bakłażany 250g 3½-4 3 Potnij na drobne plasterki i
pokrop
sokiem z cytryny (1 łyż. )
Pory 250g 4½-5 3 Potnij w krążki.
Grzyby 125g
250g
1½-2
3-3½
3 Przygotuj małe lub pokrojone.
Nie dodawaj wody. Skrop sokiem
z cytryny. Dodaj pieprz i sól.
Osusz przed podaniem.
Cebula 250g 5½-6 3 Potnij na plasterki lub na połówki.
Dodaj 15 ml (1 łyż. )wody.
Papryka 250g 4½-5 3 Potnij na drobne plasterki.
Ziemniaki 250g
500g
4-5
7-8
3Zważ obrane i pokrój na równe
połówki lub ćwiartki.
Rzepa 250g 5-5½ 3 Potnij w drobna kostkę.
CE2618N_POL.fm Page 14 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
15
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
ODGRZEWANIE
Twoja kuchenka mikrofalowa odgrzeje żywność w takim samym czasie jak
konwencjonalna kuchnia gazowa czy elektryczna.
Używaj poziomów mocy i czasów gotowania według zamieszczonych w
przewodniku zaleceń. Czasy uwzględniają temperaturę wyjściową np. pokojową
+18º C do +20º C lub schłodzonej w lodówce żywności +5ºC do +7ºC.
Przygotowanie i przykrycie
Unikaj odgrzewania dużych porcji mięsa - może dojść do przypalenia,
wysuszenia zewnętrznych części zanim środek uzyska odpowiednia do podania
temperaturę. Odgrzewanie mniejszych porcji jest bardziej skuteczne.
Poziomy mocy i mieszanie
W zależności od rodzaju żywności należy stosowaćżną moc kuchenki.
Sprawdź zawarte w tabeli zalecane poziomy mocy dla różnych produktów. Lepiej
jest w większości używać mniejszych poziomów mocy kuchenki jeżeli potrawa
jest delikatna, w dużych ilościach czy lepiej jest ją podgrzać szybko.
Dobrze wymieszaj lub obracaj żywność w trakcie odgrzewania aby osiągnąć
najlepsze rezultaty.
Jeżeli to możliwe, zamieszaj ją również przed samym podaniem.
Szczególną uwagę zwracaj na gorące płyny i jedzenie dla niemowląt. Aby
uniknąć wykipienia lub wrzenia mieszaj je często przed, w trakcie i po
podgrzewaniu. Pozostaw płyny w kuchence na czas
odstania. Zalecane jest włożenie do szklanki z płynem plastikowej łyżki lub
szklanego mieszadełka.
Unikaj przegrzania jedzenia. Zalecane jest ustawienie krótszego czasu i jeżeli to
będzie konieczne - wydłużenie gotowania.
Ogrzewanie i czas odstania
Jeżeli odgrzewasz żywność po raz pierwszy zanotuj ustawienie, może być
pomocne przy następnych próbach.
Zawsze upewnij się, że odgrzewana żywność jest w całości gorąca. Pozostaw
jedzenie na krótki czas po podgrzaniu, aby oddało temperaturę do otoczenia.
Zalecany czas odstania wynosi 2 - 4 minuty, chyba że inny jest podany w tabeli
poniżej.
Szczególną uwagę zwracaj na gorące płyny i jedzenie dla niemowląt. Zobacz też
rozdział “Instrukcje bezpieczeństwa ”.
ODGRZEWANIE PŁYNÓW
Zawsze pozostaw do odstania płyny na co najmniej 20 sekund po wyłączeniu się
kuchenki dla oddania i wyrównania temperatury. Jeżeli to konieczne, zamieszaj
podczas podgrzewania i ZAWSZE mieszaj płyny po podgrzaniu. Aby uniknąć
zagotowania czy wykipienia płynów, zalecane jest włożenie do szklanki z płynem
plastikowej łyżki lub szklanego mieszadełka oraz zamieszanie przed,
PODGRZEWANIE POKARMÓW DLA NIEMOWLĄT
Pokarmy stałe:
Włóż pokarm do ceramicznego naczynia. Przykryj plastikowa pokrywką. Dobrze
zamieszaj po podgrzaniu!Odstaw na 2-3 minuty przed podaniem. Ponownie
zamieszaj i sprawdź temperaturę:między 30º do 40º C.
Mleko:
Wlej mleko do sterylnej butelki szklanej. Podgrzewaj odkryte. Nigdy nie
podgrzewaj mleka w butelce ze smoczkiem, gdyż może ona wybuchnąć z
przegrzania. Dobrze wstrząśnij przed odstaniem jak i przed podaniem !Zawsze
starannie sprawdź temperaturę przed podaniem mleka dziecku. Zalecana
temperatura podania wynosi ok. 37ºC.
ZAPAMIĘTAJ:
Aby zapobiec oparzeniom należy dokładnie sprawdzać temperaturę pokarmów
dla niemowląt. Korzystaj z zamieszczonej poniżej tabeli jako przewodnika w
ustawianiu czasów i poziomów mocy kuchenki.
CE2618N_POL.fm Page 15 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
16
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
Podgrzewanie pokarmów i mleka dla niemowląt
Korzystaj z zamieszczonej poniżej tabeli jako przewodnika w ustawianiu czasów
i poziomów mocy kuchenki.
Podgrzewanie pokarmów i mleka dla niemowląt
Korzystaj z zamieszczonej poniżej tabeli jako przewodnika w ustawianiu czasów i
poziomów mocy kuchenki.
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(w min.)
Czas
odstania
(w min. )
Zalecenia
Pokarm
stały
(warzywa
+mięso)
190g 600W 30s 2-3 Nałóż do ceramicznego
talerza. Pogrzej pod
przykryciem. Zamieszaj
po podgrzaniu. Odstaw na
2 - 3 min. Przed podaniem
zamieszaj i sprawdź
dokładnietemperaturę.
Owsianka
(ziarno
+mleko
+owoce)
190g 600W 20s 2-3 Nałóż do ceramicznego
talerza. Pogrzej pod
przykryciem. Zamieszaj
po podgrzaniu. Odstaw na
2 - 3 min. Przed podaniem
zamieszaj i sprawdź
dokładnietemperaturę.
Mleko
niemowlęce
100ml
200ml
300W 30-40s
1min.do
1min.10s
2-3 Wlej mleko do sterylnej
butelki szklanej. Dobrze
zamieszaj i wstrząśnij
przed podgrzaniem.
Podgrzewaj odkryte.
Dobrze wstrząśnij 3 min.
przed odstaniem jak i
przed podaniem.Zawsze
starannie sprawdź
temperaturę przed
podaniem mleka dziecku.
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(w min.)
Czas
odstania
(w min.)
Zalecenia
Napoje
(Kawa,
mleko,
herbata,
woda o
temperaturze
pokojowej)
150ml
(1filiżanka)
250ml
(1 kubek)
750W 1½-2
2-2½
1-2 Wlej płyn do
ceramicznego naczynia i
podgrzewaj odkryty.
Umieść filiżankę (150ml)
lub kubek (250ml) na
środku talerza
szklanego. Zamieszaj
dokładnie przed i po
odstaniu.
Zupa
(schłodzone)
250g 750W 3½-4 2-3 Wlej do ceramicznego
talerza. Przykryj
plastikową pokrywką.
Zamieszaj po
podgrzaniu. Zamieszaj
przed podaniem.
Gulasz
(schłodzone)
350g 600W 5½-6½ 2-3 Nałóż gulasz do
ceramicznego talerza.
Przykryj plastikową
pokrywką. Mieszaj od
czasu do czasu w trakcie
podgrzewania oraz
przed i po odstaniu.
Spaghetti
(schłodzone)
350g 600W 4½-5½ 3 Nałóż spaghetti (lub inny
makaron jajeczny)na
płaski, ceramiczny
talerz. Przykryj folią do
kuchenek. Zamieszaj
przed podaniem.
Makaron z
sosem
(schłodzone)
350g 600W 5-6 3 Nałóż do głębokiego,
ceramicznego talerza
makaron (ravioli,
tortellini). Przykryj
pokrywką plastikową.
Mieszaj od czasu do
czasu w trakcie
podgrzewania oraz
przed i po odstaniu.
Danie na
talerzu
(schłodzone)
350g
450g
600W 5½-6½
6½-7½
3 Przygotuj danie
składające się z 2-3
składników na talerzu
ceramicznym. Przykryj
specjalną folią do
mikrofali.
CE2618N_POL.fm Page 16 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
17
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
ROZMRAŻANIE
Mikrofale są doskonałym sposobem na rozmrażanie żywności. Rozmrażają
delikatnie i w krótkim czasie zamrożone produkty. Może to być pomocne w
przypadku niespodziewanych gości.
Zamrożony drób musi być starannie rozmrożony przed ugotowaniem. Usuń
wszystkie metalowe części opakowania, obrączki itp. by pozwolić na
odparowanie powstałego po rozmrożeniu płynu.
Włóż zamrożone mięso do naczynia bez przykrycia. Obróć na drugą stronę w
połowie czasu, odlej płyn i usuń tak szybko jak to możliwe wszystkie podroby.
Od czasu do czasu sprawdź temperaturę mięsa aby upewnić się, że mięso nie
stało się ciepłe.
Najmniejsze części mogą szybciej się ogrzewać i aby tego uniknąć można
owinąć je małymi paskami folii aluminiowej w czasie rozmrażania. Jeżeli jednak
mięso podgrzeje się z jednej strony, odstaw je na 20 minut przed ponownym
rozpoczęciem rozmrażania po obróceniu.
Pozostaw rozmrażaną rybę, mięso lub drób do całkowitego rozmrożenia. Czas
potrzebny do rozmrożenia mięsa zależy głównie od jego masy. Skorzystaj z
tabeli
zamieszczonej poniżej.
Wskazówka:
Płaskie kawałki rozmrażają się lepiej niż cienkie, a małe kawałki
szybciej niż duże. Należy o tym pamiętać w czasie zamrażania
jak i rozmrażania żywności.
Dla rozmrażania żywności zamrożonej w temperaturze około -18º do -20º C
skorzystaj z tabeli zamieszczonej poniżej jako przewodnika.
Wszystkie zamrożone produkty powinny być rozmrażane z mocą na
poziomie rozmrażania (180 W, ).
Rodzaj
żywności
Porcja Czas
(w min. )
Czas
odstania
(w min. )
Zalecenia
Mięso
Kotlety
wołowe
Steki
wieprzowe
250g
500g
250g
5-6
10-12
5½-6½
5-25
Umieść mięso na płaskim,
ceramicznym talerzu.
Cieńsze końce owiń folią
aluminiową. Obróć na drugą
stronę po upływie połowy
czasu!
Drób
Porcjowany
kurczak
Cały
kurczak
500g
(2 kawałki)
900g
13-14
26-28
15-40
Włóż kawałki kurczaka
skórą do dołu, a całego
kurczaka piersią do dołu na
płaskim, ceramicznym
talerzu. Cieńsze końce jak
skrzydełka owiń folią
aluminiową. Obróć na drugą
stronę po upływie połowy
czasu!
Ryby
Filety rybne
200g
(2 filety)
400g
(4 filety)
6-7
10-12
5-15
Połóż r yby na płaskim,
ceramicznym talerzu. Ułóż
cieńsze końce pod gr
ubsze. Cieńsze końce owiń
folią aluminiową. Obróć na
drugą stronę po upływie
połowy
czasu!
Owoce
Jagody
250g 5½-6½ 5 - 10
Rozłóż owoce na płaskim,
szklanym naczyniu (o dużej
średnicy).
Chleb
Bułki
(po 50 g
szt. )
Tostowy/
Sandwich
pieczywo
ciemne
(wieloziarm-
iste)
2 szt.
4 szt.
250g
500g
1-1½
3-3½
4½-5
8-10
5 - 20
Rozłóż bułki naokoło talerza
lub chleb na papierze
kuchennym i połóż na
talerzu obrotowym. Obć
na drugą stronę po upływie
połowy czasu!
CE2618N_POL.fm Page 17 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
18
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
GRILL
Element grzejny grilla jest umieszczony pod górną ścianką, wewnątrz komory
kuchenki. Działa gdy drzwiczki są zamknięte a talerz obraca się. Obracanie się
talerza powoduje lepsze pieczenie potraw. Wstępne rozgrzanie grilla przyśpiesza
pieczenie.
Naczynia do grillowania:
Powinny być odporne na ogień i mogą zawierać metal. Nie zaleca się stosowania
naczyń plastikowych, gdyż mogą ulec stopieniu.
Żywność zalecana do przygotowania na grillu:
Kotlety, kiełbasy, steki, hamburgery, bekon, schab, szynka, cienkie porcje ryby,
sandwicze, i wszystkie rodzaje tostów z topionym serem.
WAŻNA WSKAZÓWKA
jest umieszczony w pozycji poziomej a nie na tylnej ścianie komory w pozycji
pionowej. Prosimy pamiętać, że żywność musi być ułożona na podstawce
metalowej, chyba, że są inne zalecenia w przepisie książki kucharskiej.
MIKROFALE +GRILL
Tryb niniejszy stanowi połączenie promieniowania cieplnego z elementu grilla i
szybkości gotowania mikrofalowego. Działa tylko przy zamkniętych drzwiczkach i
obracającym się talerzu. Obracanie się talerza powoduje lepsze pieczenie
potraw. Trzy kombinacje są dostępne w Państwa kuchence:
600 W +Grill, 450 W +Grill, 300 W +Grill.
Naczynia zalecane do trybu mikrofale +grill:
Prosimy używać naczyń przepuszczających mikrofale. Powinny być odporne na
ogień. Nie zaleca się stosowania naczyń metalowych. Nie zaleca się stosowania
naczyń plastikowych, gdyż mogą ulec stopieniu.
Żywność zalecana do przygotowania w trybie kombinowanym grill
+mikrofale:
Do tego trybu gotowania nadają się wszystkie te potrawy, które wymagają
jednoczesnego podgrzewania i pieczenia (np. pieczony makaron), jak i potrawy
które potrzebują przypieczenia z wierzchu. Można też w ten sposób przygotować
grube porcje, które przypieka się od góry (np. kawałki kurczaka, obracając je w
połowie czasu gotowania). Prosimy skorzystać z tabeli grillowania.
WAŻNA WSKAZÓWKA
Jeżeli kuchenka ma pracować w trybie kombinowanym, upewnij się, że element
grzejny grilla jest umieszczony w pozycji poziomej a nie na tylnej ścianie komory
w pozycji pionowej. Prosimy pamiętać, że żywność musi być ułożona na
podstawce metalowej, chyba, że są inne zalecenia w przepisie książki
kucharskiej. Całość należy umieścić na talerzu obrotowym. Prosimy skorzystać z
odpowiednich zaleceń niniejszej instrukcji.
Żywność musi być obrócona na drugą stronę, jeżeli ma być przypieczona z
ob stron.
Grillowanie zamrożonej żywności
Użyj poniższej tabeli dla wyboru poziomów mocy i czasów gotowania.
Rodzaj
żywności
świeżej
Porcja Moc Czas
pieczenia
1 strony
(w min.)
Czas
pieczenia
2 strony
(w min.)
Zalecenia
Bułki
2 szt.
4 szt.
Mikrof
-ale+
Grill
300W+
Grill
1-1½
2-2½
Grill
1-2
1-2
Ułóż bułki w koło na
podstawce metalowej.
Drugą stronę bułek
przypiecz wg uznania.
Odstaw na 2 - 5 minut.
Zapiekanki
(pomidory,
ser, szynka,
pieczarki)
250 -
300 g
(2szt.)
450 W
+ Grill
7½-8½ -- Połóż zapiekankę na środku
podstawki metalowej. 2, 3
zapiekanki ułóż obok siebie
na podstawce. Po
upieczeniu odstaw na 2 - 3
minuty.
Mini-
Quiche/
Mini-Pizza
(mrożone)
250 -
300 g
(9 szt.)
300 W
+ Grill
10-12--Umieść mrożone mini-
quiche czy mini-pizze na
metalowej podstawce
Zapiekanki
(warzywa,
ziemniaki)
400 g 450 W
+ Grill
13-15 -- Włóż zamrożoną
zapiekankę do małej,
okrągłej miski ze szkła
żaroodpornego. Miskę
postaw na podstawce
metalowej. Odstaw na 2 - 3
minuty.
Makaron
(canelloni,
macaroni,
lasagne)
400 g 600 W
+ Grill
15-17--Włóż makaron do
prostokątnego naczynia ze
szkła żaroodpornego.
Całość umieść na talerzu
obrotowym. Pozostaw do
dstania na 2 - 3 minuty.
Zapiekana
z rybą
(mrożona)
400 g 600 W
+ Grill
16-18 -- Włóż mrożoną zapiekankę
do odpowiedniego naczynia
żaroodpornego i umieść je
na metalowej
podstawce.Miskę postaw na
podstawce metalowej.
Odstaw na 2 - 3 minuty.
Kawałki
kurczaka
(Nuggets)
250 g 450 W
+ Grill
5-5½ 4-4½ Ułóż kawałki na podstawce
metalowej.
Frytki 250 g 450 W
+ Grill
9-11 4-6 Ułóż frytki na papierze do
pieczenia i na podstawce
metalowej.
CE2618N_POL.fm Page 18 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
19
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
Grillowanie świeżej żywności
Należy wstępnie ogrzać grill przez 4 minuty.
Użyj poniższej tabeli dla wyboru poziomów mocy i czasów gotowania.
Rodzaj
żywności
świeżej
Porcja Moc Czas
pieczenia
1 strony
(w min. )
Czas
pieczenia
1 strony
(w min. )
Zalecenia
Tosty 4 szt.
(25g szt. )
Grill 3½-4½ 4½-5½ Połóż tosty na
metalowej
podstawce jeden
obok drugiego.
Bułki
(upieczone)
2-4 sztuki Grill 2-3 1-2 Połóż bułki
bezpośrednio na
talerzu obrotowym
spodem do dołu.
Pieczone
pomidory
200 g
(2
szt. )
400 g
(4
szt. )
300 W
+Grill
3½-4½
6-7
-- Potnij pomidory na
połówki. Na wierzch
połóż trochę sera.
Ułóż je na płaskim
naczyniu
żaroodpornym.
Całość ustaw na
podstawce
metalowej.
Tost
hawajski
(ananas,
szynka,
plasterki
sera)
2 szt.
(300 g)
450 W +
Grill
4-5 -- Najpierw przypiecz
same tosty. Potem
połóż je razem z
dodatkami na
podstawce
metalowej.
Dwa -naprzeciw
siebie. Pozostaw do
odstania na 2 - 3
minuty.
Pieczone
ziemniaki
250 g
500 g
600 W +
Grill
5-6
7-8
-- Potnij ziemniaki na
połówki. Ułóż je
przeciętym bokiem w
stronę grilla na
podstawce
metalowej.
Rodzaj
żywności
świeżej
Porcja Moc Czas
pieczenia
1 strony
(w min. )
Czas
pieczenia
1 strony
(w min. )
Zalecenia
Kurczak w
kawałkach
450 -500 g
(2 szt)
300 W +
Grill
8½-9½ 9-10 Przypraw mięso i
dodaj oleju. Ułóż
kawałki dookoła
podstawki kośćmi
do środka.
Pojedynczego
kawałka nie
umieszczaj na
środku podstawki.
Pozostaw do
odstania na 2 - 3
minuty.
Kotlety
jagnięce
400 g
(4 szt)
Grill 11-13 8-9 Posmaruj mięso
olejem z
przyprawami. Ułóż
wokół podstawki.
Po upieczeniu
pozostaw do
odstania na 2 - 3
minuty.
Steki
wieprzowe
250 g
(2
szt)
Mikrofale
+ Grill
(300W+
Grill)
7-9
(Grill)
6-8
Posmaruj mięso
olejem z
przyprawami. Ułóż
wokół podstawki.
Po upieczeniu
pozostaw do
odstania na 2 - 3
minuty.
Pieczone
jabłka
1 jabłko
(200g)
2 jabłko
(400g)
300 W +
Grill
5-6
6½-7½
-- Obierz jabłka i
napełnij je
rodzynkami i
dżemem. Na
wierzchu posyp
migdałami. Ułóż
jabłka na płaskim
naczyniu
żaroodpornym.
Całość postaw na
talerzu obrotowym.
CE2618N_POL.fm Page 19 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
20
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
WSKAZÓWKI SPECJALNE
MASŁO ROZPUSZCZANE
Włóż 50 g masła do małej, szklanej miski. Przykryj plastikową pokrywką.
Podgrzewaj przez 30
-
40 sekund z mocą 750 W, aż masło się rozpuści.
ROZPUSZCZANA CZEKOLADA
Włóż 100 g czekolady do małej, szklanej miski. Podgrzewaj przez 3-5 minut,
450W aż do rozpuszczenia. Zamieszaj raz lub dwa w trakcie podgrzewania. Użyj
rękawic do wyjmowania!
ROZPUSZCZANY MIÓD KRYSTALICZNY
Włóż 20 g miodu do małej, szklanej miski. Podgrzewaj przez 20-30 sekund z
mocą 300 W, aż miód się rozpuści.
ROZPUSZCZONA ŻELATYNA
Wsyp 10 g żelatyny do zimnej wody i pozostaw na 5 minut. Osuszoną włóż do
małej, żaroodpornej miski.
Podgrzewaj przez 1 minutę z mocą 300 W. Zamieszaj po rozpuszczeniu.
GOTOWANIE LUKRU/POLEWY (DO CIASTA I TORTU)
Wymieszaj lukier w proszku (ok. 14 g)z 40 g cukru i 250 ml zimnej wody. Gotuj
bez przykrycia w misce żaroodpornej z mocą 750 W przez 3 ½ do 4 ½ minuty aż
lukier/ polewa będzie gotowy. Dwukrotnie zmieszaj po zagotowaniu.
GOTOWANY DŻEM
Włóż 600 g owoców w odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne z
przykryciem dodaj 300 g cukru żelującego i dobrze wymieszaj. Gotuj pod
przykryciem przez 10
-
12 minut z maksymalną mocą kuchenki. Kilkakrotnie
zamieszaj w trakcie gotowania. Wylej bezpośrednio do małych słoików twist
-
off,
połóż je na zakrętkach i odczekaj przez 5 minut.
PUDDING (budyń)
Zmieszaj budyń z cukrem i mlekiem wg przepisu na opakowaniu (na 500 ml).
Użyj odpowiedniej wielkości naczynia żaroodpornego z przykryciem. Gotuj przez
6 ½ do 7 ½ minuty z mocą 750 W. Kilkakrotnie zamieszaj w trakcie gotowania.
PODPIEKANE PŁATKI MIGDAŁOWE
Rozłóż 30 g migdałów na talerzu ceramicznym. Kilkakrotnie zamieszaj w trakcie
-
4 ½ minutowego podgrzewania z mocą 600 W. Pozostaw do odstania
przez 2
-
3 minuty. Użyj rękawic ochronnych do wyjmowania naczynia z
kuchenki!
Czyszczenie kuchenki
W celu uniknięcia gromadzenia się resztek żywności i osadzania się
tłuszczu należy regularnie czyścić niżej wymienione części kuchenki
mikrofalowej:
Wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie
Drzwi i ich uszczelki
Talerz szklany i pierścień obrotowy
ZAWSZE
sprawdzaj, czy uszczelki drzwiowe są czyste i czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo.
1.
Zmywaj powierzchnie zewnętrzne delikatną szmatką zamoczoną w ciepłej
wodzie z mydłem, opłucz i osusz.
2.
Usuwaj wszystkie plamy i zabrudzenia z wewnętrznych powierzchni przy
pomocy namydlonej szmatki, a następnie opłucz i osusz.
3.
Aby usunąć stwardniałe resztki żywności i pozbyć się nieprzyjemnych
zapachów, umieść na szklanym talerzu kubek z rozcieńczonym sokiem
cytrynowym i podgrzewaj go przez 10 min przy maksymalnym poziomie mocy.
4.
Jeżeli to konieczne, umyj szklany talerz po każdorazowym użyciu.
NIE
wlewaj wody do otworów wentylacyjnych.
NIGDY
nie używaj
materiałów ściernych lub rozpuszczalników chemicznych. Myjąc
uszczelki drzwiowe zwróć zczególną uwagę, aby upewnić się, że
nie ma w nich cząstek:
Osadów
Przeszkadzających w szczelnym zamknięciu drzwiczek.
Wyczyść komorę kuchenki po każdym użyciu z niewielką ilością
detergentu, ale zaczekaj do chwili ostygnięcia aby uniknąć
poparzenia.
CE2618N_POL.fm Page 20 Friday, June 15, 2001 11:38 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Samsung CE2618N Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi