PL
17
Książkakucharska (ciągdalszy)
Przewodnik kucharski dla œwie¿ych warzyw
U¿yj ¿aroodpornego naczynia ze szk³a z pokrywk¹. Dodaj 30-45 ml zimnej wody
(2-3 ³y¿ki sto³owe) na ka¿de 250 g warzyw, chyba ¿e s¹ podane inne zalecane
iloœci (patrz tabela poni¿ej). Gotuj pod przykryciem przez minimalnie krótki czas
- patrz tabela. Kontynuuj gotowanie do osi¹gniêcia po¿¹danego efektu.
Raz zamieszaj podczas i raz po gotowaniu. Dodaj soli, zió³ lub mas³a po
gotowaniu. Pozostaw do odstania pod przykryciem na 3 minuty.
Wskazówka: Potnij warzywa na mniej wiêcej równe kawa³ki. Im mniejsze
kawa³ki, tym szybciej siê ugotuj¹.
Wszystkie warzywa œwie¿e powinny by ugotowane z u¿yciem pe³nej mocy
kuchenki (850W)
ODGRZEWANIE
Twoja kuchenka mikrofalowa odgrzeje ¿ywnoœæ w takim samym czasie jak
konwencjonalna kuchnia gazowa czy elektryczna.
U¿ywaj poziomów mocy i czasów gotowania wed³ug zamieszczonych w prze-
wodniku zaleceñ. Czasy uwzglêdniaj¹ temperaturê wyjœciow¹ np. pokojow¹
+18 – +20°C lub sch³odzonej w lodówce ¿ywnoœci +5 – +7°C.
Przygotowanie i przykrycie
Unikaj odgrzewania du¿ych porcji miêsa - mo¿e dojœæ do przypalenia, wysusze-
nia zewnêtrznych czêœci zanim œrodek uzyska odpowiedni¹ do podania tempe-
raturê. Odgrzewanie mniejszych porcji jest bardziej skuteczne.
Poziomy mocy i mieszanie potraw
Niektóre potrawy wymagaj¹ do odgrzewania mocy 850 W kiedy inne potrze-
buj¹ 600 W, 450 W czy nawet 300 W.
SprawdŸ zawarte w tabeli zalecane poziomy mocy dla ró¿nych produktów. Ge-
neralnie, lepiej jest w wiêkszoœci przypadków u¿ywaæ mniejszych poziomów
mocy kuchenki, szczególnie je¿eli potrawa jest delikatna czy w du¿ych iloœciach.
W niektórych przypadkach jednak lepiej jest j¹ podgrzaæ szybko (na przyk³ad
paszteciki).
Dobrze wymieszaj lub obracaj ¿ywnoœæ w trakcie odgrzewania aby osi¹gn¹æ naj-
lepsze rezultaty. Je¿eli to mo¿liwe, zamieszaj j¹ równie¿ przed samym podaniem.
Szczególn¹ uwagê zwracaj na gor¹ce p³yny i pokarmy dla niemowl¹t. Aby unikn¹æ
wykipienia lub wrzenia mieszaj je czêsto przed, w trakcie i po podgrzewaniu. Pozo-
staw p³yny w kuchence na czas odstania. Zalecamy w³o¿enie do szklanki z p³ynem
plastikowej ³y¿ki lub szklanego mieszade³ka. Unikaj przegrzania jedzenia. Zalecamy
ustawienie krótszego czasu i je¿eli to bêdzie konieczne – przed³u¿enie czasu o do-
datkowe minuty.
Ogrzewanie i czas odstania
Je¿eli odgrzewasz ¿ywnoœæ po raz pierwszy - zanotuj ustawienie; mo¿e byæ
pomocne przy nastêpnych próbach.
Zawsze upewnij siê, ¿e odgrzewana ¿ywnoœæ jest w ca³oœci gor¹ca.
Pozostaw jedzenie na krótki czas po podgrzaniu, aby wyrówna³o temperaturê.
Zalecany czas odstania wynosi 2 - 4 minuty, chyba ¿e inny jest podany w tabeli
poni¿ej.
Szczególn¹ uwagê zwracaj na gor¹ce p³yny i jedzenie dla niemowl¹t. Zobacz
te¿ rozdzia³ z instrukcjami bezpieczeñstwa.
ODGRZEWANIE PŁYNÓW
Zawsze pozostaw do odstania p³yny na co najmniej 20 sekund po wy³¹czeniu
siê kuchenki dla oddania i wyrównania temperatury. Je¿eli to konieczne, zamie-
szaj podczas podgrzewania i ZAWSZE mieszaj p³yny po podgrzaniu. Aby uni-
kn¹æ zagotowania czy wykipienia p³ynów, zalecane jest w³o¿enie do szklanki
z p³ynem plastikowej ³y¿ki lub szklanego mieszade³ka oraz zamieszanie przed,
w trakcie i po podgrzaniu.
Rodzaj ¿ywnoœci Porcja Czas
(w min.)
Czas
odstania
(w min.)
Zalecenia
Broku³y 250g
500g
4-4½
8-8½
3 Przygotuj równej wielkoœci kwia-
ty. U³ó¿ je ³ody¿kami do œrodka.
Brukselka 250g 5½-6½ 3
Dodaj 60-75 ml (5-6 ³y¿. st.) wody.
Marchew 250g 4½-5 3 Potnij na równe kawa³ki.
Kalafior 250g
500g
5-5½
8½-9
3 Przygotuj równej wielkoœci
kwiaty. Du¿e potnij na po³owy.
U³ó¿ je ³ody¿kami do œrodka.
Cukinie 250g 3½-4 3 Potnij na plasterki. Dodaj 30 ml
(2 ³y¿. st.) wody lub mas³a. Gotuj
a¿ zmiêknie.
Bak³a¿any 250g 3½-4 3
Potnij na drobne plasterki i pokrop
sokiem z cytryny (1 ³y¿. st.)
Pory 250g 4½-5 3 Potnij w kr¹¿ki.
Pieczarki 125g
250g
1½-2
3-3½
3
Przygotuj ma³e lub pokrojone. Nie
dodawaj wody. Skrop sokiem
z cytryny. Dodaj pieprz i sól. Osusz
przed podaniem.
Cebule 250g 5½-6 3 Potnij na plasterki lub na po³ów-
ki. Dodaj 15 ml (1 ³y¿. st.) wody.
Papryka 250g 4½-5 3 Potnij na drobne plasterki.
Ziemniaki 250g
500g
4-5
7½-8½
3 Zwa¿ obrane i pokrój na równej
wielkoœci po³ówki lub æwiartki.
Rzepa 250g 5-5½ 3 Potnij w drobn¹ kostkê.
CE2727N-pl.fm Page 17 Tuesday, June 12, 2001 4:47 PM