Whirlpool AKZM 837/IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL106
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i
których należy ściśle przestrzegać.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego ryzyka oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko
urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej obsługi
urządzenia Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed
przystąpieniem do każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zost przeprowadzona przez
technika specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi
- Wymianę przewodu zasilającego może wykonać wyłącznie
wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego
serwisu.
- Urządzenie musi być uziemione
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie
instalacji należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyczkę, nie należy używać
wtyczek rozgałęźnych.
- Nie stosować przedłużaczy.
- Nie wolno wyciągać wtyczki ciągnąc za kabel zasilający.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie wiadomości dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz
następującymi oznaczeniami.
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
prowadzi do poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
mogłoby prowadzić do poważnych urazów.
PL107
- Nie należy używać płyty indukcyjnej, jeśli jej powierzchnia jest
pęknięta. W takim przypadku należy wyłączyć urządzenie, aby
uniknąć ryzyka porażenia prądem (tylko w przypadku modeli z
funkcją indukcji).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wącznie do użytku domowego do
przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania (np: do
ogrzewania pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie nie powinno być używane przez dzieci od 8 roku życia oraz
osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej i umysłowej
lub nieposiadające odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy, chyba
pod nadzorem lub po przeszkoleniu w zakresie bezpiecznej obsługi
urządzenia i pod warunkiem zrozumienia ewentualnych
niebezpieczeństw związanych z użytkowaniem. Urządzeniem nie
mogą bawić się dzieci. Dzieci bez nadzoru osoby dorosłej nie mogą
przeprowadzać czyszczenia i konserwacji urządzenia.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy
urządzenia. Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do
urządzenia i nie bawiły się nim.
- Urządzenie oraz jego dostępne części rozgrzewają się podczas
użytkowania. Należy szczególnie unikać dotykania części grzejnych.
Dzieci w wieku poniżej 8 lat należy trzymać z dala od urządzenia,
chyba że są pod ciągłym nadzorem.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie komponenty
urządzenia nie wystygną.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych.
PL108
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia się urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie podgrzewać i nie gotować na urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików ani innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i, w
konsekwencji, uszkodzenia urządzenia.
- Nie używać pojemników z tworzyw syntetycznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Zawsze uważnie
nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy. Nie pozwalać
dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy.
Przed rozpoczęciem cyklu czyszczenia należy usunąć rozlane płyny
z komory piekarnika (dotyczy tylko piekarników z funkcją pirolizy).
- Należy używać wyłącznie sondy temperaturowej zalecanej do tego
piekarnika.
- Nie należy stosować ostrych ściernych środków czyszczących ani
ostrych metalowych przedmiotów do czyszczenia szyby drzwiczek
piekarnika, ponieważ mogą one porysować powierzchnię i
doprowadzić do pęknięcia szyby.
- Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone, aby uniknąć ewentualnego porażenia prądem.
- Potraw pieczonych w naczyniu nie należy pokrywać folią
aluminiową (tylko w przypadku piekarników dostarczanych z
naczyniem do pieczenia).
- Urządzenie należy rozpakowywać oraz instalować przy użyciu
rękawic ochronnych.
PL109
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostały wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem
należy odciąć przewody zasilające, aby zapewnić, że sprzęt jest niezdatny do użytku.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy nie został on uszkodzony w czasie transportu oraz czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo. W razie problemów należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze
styropianu dopiero tuż przez instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na ciepło (min.
90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Upewnić się, że powierzchnia, na której opiera się piekarnik, jest całkowicie pozioma.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między
blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci.
Tabliczka znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych
drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie
wykwalifikowany technik. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na
usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiczkach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiczkach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni
emaliowanej.
- Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego
emaliowaną powierzchnię.
- Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami
piekarnika lub nie zostały przycięte przez jego drzwiczki.
- Nie wolno narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części
opakowania nie należy wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską
ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL110
- Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, jeśli jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają
ciepło.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania
określone w Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i
wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/
95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zmieniła Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi
zmianami), Dyrektywie w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej ("EMC") nr 2004/108/WE.
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Elektroniczny programator nie działa:
Na wyświetlaczu pojawia się " " oraz numer. Skontaktować się z najbliższym autoryzowanym
serwisem. Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w
"Instrukcji wyszukiwania usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie dalej nie działa prawidłowo, należy
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na
prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer
serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
PL111
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów
wejdzie przez przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu
wilgotnej szmatki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone,
dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika: Cykl czyszczenia STARCLEAN™
WAŻNE: Nie stosować żrących ani ściernych środków czyszczących. Nie stosować żadnych szorstkich
gąbek, myjek ani skrobaków. Używać jedynie gąbki dostarczonej w komplecie. Jeśli będą
stosowane, mogą z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie. Do czyszczenia szyby w drzwiach
piekarnika należy używać tylko miękkich, nieściernych gąbek.
Powierzchnia komory piekarnika pokryta jest emalią niezawierającą niklu, której specjalna formuła ułatwia
czyszczenie przy użyciu samej wody i celulozowej szmatki dostarczonej wraz z urządzeniem. Celulozową
szmatkę można prać i wykorzystywać ponownie aż do jej zużycia; można ją nabyć w Serwisie Obsługi
Klienta. Nie zaleca się prania szmatki w pralce i jej suszenia w suszarce.
Cykl czyszczenia STARCLEAN
Aby utrzymać piekarnik w optymalnym stanie, po każdorazowym użyciu należy przeprowadzić cykl
czyszczenia STARCLEAN™. Cykl trwa 25 minut, włącznie z fazą chłodzenia i należy go przeprowadzać w
następujący sposób:
1. Cykl należy przeprowadzać, gdy piekarnik jest zimny.
2. Zmoczyć celulozową szmatkę dostarczoną w komplecie pod bieżącą wodą i wycisnąć, aby z niej nie
kapało.
3. Otworzyć drzwiczki piekarnika i wyjąć z niego emaliowane akcesoria.
4. Rozłożyć celulozową szmatkę na dnie piekarnika w taki sposób, aby całkowicie je zakrywała.
5. Rozprowadzić równomiernie na celulozowej szmatce 350 ml wody. Mniejsza lub większa ilość wody
może niekorzystnie wpływać na przebieg cyklu.
6. Zamknąć drzwiczki piekarnika.
7. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się słowo STARCLEAN™.
8. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić wybór oraz rozpocząć cykl czyszczenia. Nie otwierać drzwiczek
w trakcie cyklu, aby uniknąć wydostawania się na zewnątrz pary.
9. Po zakończeniu cyklu otworzyć drzwiczki, wyjąć celulozową szmatkę i usunąć z piekarnika
ewentualne pozostałości wody.
10. Następnie przystąpić do czyszczenia, używając do tego celu gąbki dołączonej w komplecie, którą
należy zwilżyć ciepłą wodą (opóźnienie czyszczenia o więcej niż 15 minut może niekorzystnie
wpłynąć na jego rezultaty).
Uporczywe zabrudzenia
W celu usunięcia uporczywych zabrudzeń należy powtórzyć cykl STARCLEAN™, a w fazie czyszczenia
zabrudzeń dodać kilka kropel łagodnego detergentu.
Czyszczenie szyby wewnętrznej
Powierzchnia wewnętrzna szyby wewnętrznej drzwiczek pokryta jest specjalną powłoką, która ułatwia jej
czyszczenie.
Aby utrzymać szybę drzwiczek w jak najlepszym stanie, po każdym cyklu czyszczenia STARCLEAN™ należy
ją oczyścić przy użyciu samej wody i nieściernej gąbki.
W celu usunięcia ewentualnych pozostałości tłuszczu dodać do wody kilka kropel łagodnego detergentu.
Uwagi:
Aby ułatwić czyszczenie piekarnika, można zdemontować drzwiczki (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona, aby ułatwić czyszczenie górnej
części komory urządzenia.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą
- Czyszczenie należy przeprowadzać, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
PL112
W przypadku długiej obróbki cieplnej potraw zawierających duże ilości wody (np. pizza,
warzywa itp.) po wewnętrznej stronie drzwiczek i na uszczelce mogą się gromadzić skropliny.
Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
Akcesoria:
Akcesoria po użyciu należy umyć płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać rękawice
kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Nie myć emaliowanych akcesoriów w zmywarce. Zbyt agresywne detergenty stosowane w
zmywarkach mogą w nieodwracalny sposób uszkodzić emalię.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (Rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady
(D) (Rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić dwa zaczepy.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (Rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (Rys. 4) i ją obniżyć (Rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na
obsadach bocznych.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
PL113
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (Rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (Rys. 3).
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (Rys. 7).
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (Rys. 9).
6. Z powrotem zamontowboczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230V,
typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest
odpowiednia do oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE)
Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce
pozostają odciski palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL114
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
13. Podłączenie czujnika temperatury mięsa
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejsz
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Po otwarciu drzwi piekarnika podczas pieczenia grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT (1): służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. OCIEKACZ (1): służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
C. BLACHA DO CIASTA (2): służy do wypieku pieczywa i ciast, ale również do pieczenia mięs, ryb w folii
itp.
D. CZUJNIK TEMPERATURY MIĘSA: służy do mierzenia temperatury wewnętrznej potraw podczas
pieczenia.
E. CELULOZOWA SZMATKA (1): używana jest podczas cyklu czyszczenia STARCLEAN™.
WAŻNE:używać tylko celulozowej szmatki dostarczonej w zestawie.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D Rys. E
13
PL115
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjściu.
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (Rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie "B" (Rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca - "C" (Rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. ociekacza, blachy do pieczenia ciast, wymaga wykonania takich samych
czynności. Wypustka w części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
Programator elektroniczny
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączanie/wyłączanie i wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu, regulacja ustawionych wartości
UWAGA:oba pokrętła są wysuwane. Nacisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzenie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na dowolną pozycję włącza się piekarnik; na wyświetlaczu pojawiają
się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu można wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach: GRILL, SPECJALNE, USTAWIENIA, PRZEPISY
oraz SKRÓTY.
A. Symbol podświetlonej funkcji
B. Podświetloną funkcję można wybrać, wciskając
C. Opis podświetlonej funkcji
D. Inne funkcje dostępne do wyboru.
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
1 23 4
Specjalne: Rozmrażanie potraw
Utrzymyw. w cieple
Mrożonki
Rozmrażanie
WYŚWIETLACZ
Specjalne: Rozmrażanie potraw
Utrzymyw. w cieple
Mrożonki
Rozmrażanie
A
D
C
B
PL116
SZCZEGÓŁY FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji na wyświetlaczu pojawiają się dalsze opcje oraz związane z nimi szczegóły.
W celu przemieszczania się po różnych strefach należy obracać pokrętło nawigacji: kursor będzie się
przemieszczać po wartościach, które można zmodyfikować, zgodnie z opisaną powyżej kolejnością.
Wcisnąć przycisk , aby wybrać wartość, zmienić ją, obracając pokrętło nawigacji, a następnie potwierdzić
wybór przyciskiem .
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM - WYBÓR JĘZYKA ORAZ USTAWIENIE ZEGARA
Aby zapewnić prawidłową pracę piekarnika, podczas pierwszego włączenia należy wybrać żądany język
oraz ustawić aktualną godzinę.
W tym celu należy:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na dowolną pozycję; na wyświetlaczu pojawi się lista trzech
pierwszych dostępnych języków.
2. Przewijać listę pokrętłem nawigacji.
3. Po podświetleniu żądanego języka wcisnąć , aby go wybrać.
Po ustawieniu języka na wyświetlaczu miga symbol 12:00.
4. Ustawić czas pokrętłem nawigacji.
5. Potwierdzić ustawienie, wciskając przycisk :
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, obrócić pokrętło wyboru funkcji; na wyświetlaczu pojawią się funkcje
pieczenia oraz związane z nimi podmenu.
UWAGA:lista oraz opis funkcji - patrz tabela na str.122 oraz str.124.
2. Opcje dostępne w obrębie podmenu można przeglądać, obracając pokrętło nawigacji: wybrana
funkcja zostanie podświetlona na biało na środku ekranu. Aby potwierdzić wybór, wcisnąć przycisk .
3. Na wyświetlaczu pojawią się ustawienia pieczenia. Jeśli fabrycznie ustawione wartości odpowiadają
żądanym, obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok komunikatu "Start", a
następnie wcisnąć przycisk ; w przeciwnym wypadku zmodyfikować je, postępując zgodnie z
poniższymi instrukcjami.
Pole 3 Pole 4
Pole 5
Pole 2
Pole 1Kursor
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
PL117
USTAWIENIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Sprawdzić, czy kursor jest w pobliżu wartości temperatury (pole 3); wcisnąć przycisk , aby wybrać
parametr, który chce się zmienić: wartości temperatury zaczną migać.
2. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji i potwierdzić przyciskiem .
3. Obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok komunikatu START, a następnie
wcisnąć przycisk .
4. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę. Wykonać czynność i wcisnąć
przycisk , aby rozpocząć pieczenie.
Ustawiona temperatura może zostać zmieniona również podczas pieczenia. Należy wtedy
przeprowadzić tę samą procedurę.
5. Po zakończeniu pieczenia pojawia się stosowny komunikat. W tym momencie można wyłącz
piekarnik, ustawiając pokrętło przełącznika funkcji na 0 (zero), lub przedłużyć pieczenie, przekręcając
pokrętło nawigacji w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Po wyłączeniu na
wyświetlaczu pojawi się pasek chłodzenia, który informuje o temperaturze wewnątrz piekarnika.
NAGRZEWANIE WSTĘPNE PIEKARNIKA
Aby nagrzać piekarnik przed włożeniem potrawy do pieczenia, należy zmienić fabryczne ustawienia
piekarnika w następujący sposób:
1. Ustawić kursor na nagrzewanie pokrętłem nawigacji.
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga komunikat "Nie".
3. Zmienić parametr pokrętłem nawigacji: na ekranie pojawi się komunikat "Tak".
4. Potwierdzić wybór przyciskiem .
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas, od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego
w zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Aby ustawić funkcję, należy ustawić kursor pokrętłem nawigacji obok komunikatu "CZAS PIECZENIA".
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać parametr; na ekranie miga symbol "00:00".
3. Zmieniać wartości pokrętłem nawigacji, dopóki nie wyświetli się żądany czas pieczenia.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:01
00:01
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:01
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:20
- 00:30
Start
PL118
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat "+/- przedłużyć, przyrumienić". Po
naciśnięciu przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można
wykonać tylko jeden raz.
USTAWIENIE CZASU ZAKOŃCZENIA / OPÓŹNIONY START
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksimum 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia. To ustawienie
jest dostępne tylko wtedy, gdy w przypadku wybranej funkcji nie jest wymagane nagrzewanie
piekarnika.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 19:20). Aby
opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) czas jego rozpoczęcia, należy:
1. Pokrętłem nawigacji ustawić kursor obok godziny zakończenia pieczenia.
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga godzina zakończenia pieczenia.
3. Pokrętłem nawigacji zmieniać godzinę zakończenia pieczenia, aż do osiągnięcia żądanej wartości.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
5. Obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok komunikatu START, a następnie
wcisnąć przycisk .
6. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę. Wykonać czynność i wcisnąć
przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Piekarnik rozpocznie pieczenie po upływie czasu obliczonego w
taki sposób, aby zakończenie wypadło o ustawionej godzinie (np. jeśli pieczona będzie potrawa
wymagająca 20 minut pieczenia, po ustawieniu godziny zakończenia na 20:10 piekarnik rozpocznie
pracę o godz. 19:50).
UWAGA:Podczas oczekiwania na rozpoczęcie pieczenia można uruchomić program pieczenia,
obracając pokrętłem nawigacji tak, aby kursor znalazł się obok komunikatu "Start", a następnie
wciskając przycisk .
W dowolnym momencie można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla, czas
pieczenia, godzina zakończenia). Postępować zgodnie z opisem w poprzednich rozdziałach.
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 1 godzina i 30 minut.
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, wcisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się symbol "00:00:00".
2. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas.
3. Wcisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawia się symbol "0:00" i rozlega się sygnał dźwiękowy. W tym momencie można
przedłużyć czas (postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami) lub wyłączyć minutnik, wciskając
przycisk (Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina).
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:20
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:20
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:29
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:30
Start
Obrócić +/-, aby ustawić timer i aby rozpocząć
00 : 00 : 00
(GG) (MM) (SS)
Obrócić +/-, aby ustawić timer i , aby rozpocząć
00 : 30 : 00
(GG) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
PL119
PRZEPISY
Dzięki technologii "6th Sense" można korzystać z 30 przepisów ustawionych fabrycznie. Idealnie
skomponowano w nich dobór funkcji oraz temperaturę pieczenia.
Należy jedynie przestrzegać zaleceń podanych w załączonej książce kucharskiej w zakresie składników oraz
przygotowania potrawy. W odniesieniu do całej reszty należy postępować zgodnie z poniższymi
instrukcjami:
1. Pokrętłem przełącznika funkcji wybrać "PRZEPISY".
2. Wybrać spośród zaproponowanych potraw tę, którą chce się przyrządzić.
3. Potwierdzić wybraną potrawę przyciskiem .
4. Wybrać żądany przepis pokrętłem nawigacji.
5. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawia się informacja o orientacyjnym czasie pieczenia.
6. Włożyć potrawę i obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok komunikatu "Start", a
następnie wcisnąć przycisk .
7. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę. Wykonać czynność i wcisnąć
przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Aby opóźnić czas rozpoczęcia pieczenia, patrz odnośny rozdział.
UWAGA:niektóre potrawy wymagają obrócenia lub pomieszania w połowie pieczenia: piekarnik
emituje sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawia się informacja o rodzaju wymaganej
czynności.
Początkowo wskazany czas pieczenia jest wyłącznie orientacyjny: może zostać automatycznie
wydłużony podczas pieczenia.
Krótko przez upływem czasu pieczenia piekarnik sygnalizuje, aby sprawdzić, czy potrawa jest dopieczona
w stopniu odpowiadającym użytkownikowi. Jeśli nie jest, to po upływie czasu pieczenia można ręcznie
przedłużyć pieczenie pokrętłem nawigacji.
CZUJNIK TEMPERATURY MIĘSA
Dołączony czujnik temperatury mięsa umożliwia mierzenie w trakcie pieczenia dokładnej temperatury
wnętrza potrawy, mieszczącej się w przedziale od 0°C do 100°C, w celu zagwarantowania optymalnego
dopieczenia.
Istnieje możliwość zaprogramowania żądanej temperatury wewnętrznej w zależności od przyrządzanej
potrawy.
W celu uzyskania żądanego rezultatu pieczenia bardzo ważne jest prawidłowe umieszczenie czujnika.
Wsunąć całkowicie czujnik w kawałek mięsa zawierający najwięcej miąższu, unikając dotykania nim kości i
tłuszczu (Rys. 1). W przypadku drobiu czujnik należy wsunąć poprzecznie, ku środkowi piersi, uważając przy
tym, aby jego końcówka nie znalazła się w pustej części korpusu (Rys. 2).
W przypadku mięsa o bardzo nieregularnej grubości stopień dopieczenia należy sprawdzić przed wyjęciem
potrawy z piekarnika. Podłączyć złącze czujnika do gniazda na prawej ściance komory piekarnika.
Rys. 1 Rys. 2
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczeń wieprzowa
19:20
- 00:32
Start
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Ryby
Deser
Mięso
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Ryby
Deser
Mięso
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Golonka
Kebab
Pieczeń wieprzowa
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Golonka
Kebab
Pieczeń wieprzowa
Obróć potrawę
Pieczenie prawie zakończone
Sprawdź potrawę
Koniec pieczenia: 19:45
Naciśnij ^, aby przedłużyć pieczenie
PL120
Przepisy z wykorzystaniem czujnika temperatury mięsa
1. Wybrać opcję "Przepisy wykorzystujące czujnik temperatury mięsa", ustawiając pokrętło wyboru
funkcji na odpowiadającym jej symbolu.
2. Wybrać spośród proponowanych potraw tę, którą chce się przyrządzić i potwierdzić wybór
przyciskiem (OK).
UWAGA:W przypadku wybrania opcji "Osobiste" funkcja umożliwia wybór wszystkich
wprowadzanych parametrów. W pozostałych przepisach możliwe jest wprowadzenie tylko niektórych
z nich.
3. Podłączyć czujnik, włożyć potrawę i obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok
komunikatu "Start", a następnie wcisnąć przycisk .
UWAGA:jeżeli czujnik nie został podłączony, na wyświetlaczu pojawi się komunikat przypominający
o konieczności jego włożenia. W przeciwnym wypadku po naciśnięciu przycisku rozpocznie się
tradycyjne pieczenie z nieokreślonym czasem.
Jeżeli czujnik został podłączony prawidłowo, na wyświetlaczu pojawi się na trzy sekundy komunikat
potwierdzający, a bezpośrednio po nim ekran wskazujący wszystkie parametry związane z pieczeniem,
włącznie z temperaturą wewnętrzną mięsa wykrytą przez czujnik.
Gdy zostanie osiągnięta temperatura wewnętrzna przewidziana dla danej potrawy, na wyświetlaczu
pojawi się komunikat, który będzie migać przed 3 sekundy. Po upływie ustawionego czasu
zaproponowana zostanie możliwość wydłużenia pieczenia - w tym celu należy ustawić pokrętło nawigacji
na symbol +. W ten sposób pieczenie będzie kontynuowane w tradycyjny sposób przez nieokreślony czas.
Jeżeli tak się nie stanie, piekarnik pozostanie w trybie oczekiwania przez 10 minut, po czym wyłączy się i nie
będzie już możliwe przedłużenie pieczenia.
Istnieje możliwość używania czujnika również z funkcjami KONWENCJONALNE, PIECZ. KONWEKCYJNE,
TERMOOBIEG, TURBOGRILL i MAXI COOKING. Jeżeli czujnik nie zostanie włożony, pieczenie będzie
przebiegać w tradycyjny sposób; w przeciwnym wypadku na wyświetlaczu pojawi się komunikat
potwierdzający podłączenie czujnika. Komunikat wyświetlany będzie przez 3 sekundy, po czym piekarnik
będzie się zachowywać tak, jak gdyby wybrana została funkcja "Osobiste", zgodnie z powyższym opisem.
USTAWIENIA
1. Aby zmienić niektóre parametry wyświetlacza, pokrętłem przełącznika funkcji należy wybrać
"USTAWIENIA" w menu głównym.
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawiają się parametry, które można zmieniać (język,
głośność sygnału dźwiękowego, jasność wyświetlacza, godzina, tryb eko).
3. Pokrętłem nawigacji należy wybrać ustawienie, które ma być zmienione.
4. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
5. Postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu, aby zmienić parametr.
6. Wcisnąć przycisk ; na wyświetlaczu pojawi się komunikat potwierdzający wykonanie czynności.
UWAGA:Gdy piekarnik jest wyłączony, jeśli aktywna jest funkcja TRYB EKO (oszczędzanie energii),
wyświetlacz zgaśnie po kilku sekundach, pokazując godzinę. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na
wyświetlaczu i włączyć oświetlenie wewnętrzne, wystarczy nacisnąć dowolny przycisk lub obrócić
którymkolwiek pokrętłem. Jeżeli podczas pieczenia włączony jest TRYB EKO, oświetlenie piekarnika
zostanie wyłączone po 1 minucie od rozpoczęcia pieczenia i włączone ponownie po każdym działaniu
użytkownika. Jeśli funkcja ta nie jest aktywna (Wyłączony), po kilku minutach zmniejsza się jedynie jasność
wyświetlacza.
Funkcje pieczenia automatycznego
Specjalne
Tradycyjne
Przepisy z sondą
Funkcje pieczenia automatycznego
Rostbef
Pieczeń cielęca
Własne
Włóż sondę do mięsa
lub wciśnij OK
Sonda do mięsa
podłączona
TEMPERATURA
150°C
SONDA DO MIĘSA
Pieczenie
100°C
BIEŻĄCE
79°C
TEMPERATURA
150°C
SONDA DO MIĘSA
Osiągnięto temperaturę
100°C
BIEŻĄCE
100°C
Włóż sondę do mięsa
lub wciśnij OK
NAGRZEWANIE
No
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
KONIEC
Konwencjonalne
--:--
--:--
TEMPERATURA
150°C
SONDA DO MIĘSA
Konwencjonalne
100°C
PL121
CYKL CZYSZCZENIA STARCLEAN™
Aby utrzymać piekarnik w optymalnym stanie, po każdorazowym użyciu należy przeprowadzić cykl
czyszczenia STARCLEAN™. Cykl trwa 25 minut, włącznie z fazą chłodzenia i należy go przeprowadzać w
następujący sposób:
Opis tej funkcji - patrz rozdział CZYSZCZENIE oraz tabela funkcji na str.122.
1. Cykl należy przeprowadzać, gdy piekarnik jest zimny.
2. Zmoczyć celulozową szmatkę dostarczoną w komplecie pod bieżącą wodą i wycisnąć, aby z niej nie
kapało.
3. Otworzyć drzwiczki piekarnika i wyjąć z niego emaliowane akcesoria.
4. Rozłożyć celulozową szmatkę na dnie piekarnika w taki sposób, aby całkowicie je zakrywała.
5. Rozprowadzić równomiernie na celulozowej szmatce 350 ml wody. Mniejsza lub większa ilość wody
może niekorzystnie wpływać na przebieg cyklu.
6. Zamknąć drzwiczki piekarnika.
WAŻNE:Nie otwierać drzwiczek w trakcie cyklu, aby uniknąć wydostawania się na zewnątrz pary.
7. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się słowo STARCLEAN™.
8. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić wybór oraz rozpocząć cykl czyszczenia. Nie otwierać drzwiczek
w trakcie cyklu, aby uniknąć wydostawania się na zewnątrz pary.
9. Po zakończeniu cyklu otworzyć drzwiczki, wyjąć celulozową szmatkę i usunąć z piekarnika
ewentualne pozostałości wody.
10. Rozpocząć czyszczenie przy użyciu gąbki zwilżonej gorącą wodą (opóźnienie ponad 15 minut może
spowodować obniżenie skuteczności czyszczenia).
Uporczywe zabrudzenia
W celu usunięcia uporczywych zabrudzeń należy powtórzyć cykl STARCLEAN, a w fazie czyszczenia
zabrudzeń dodać kilka kropel łagodnego detergentu.
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta umożliwia zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie wcisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej 3
sekundy. Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się
stosowny komunikat oraz symbol . Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją
wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej opisane czynności. Gdy blokada przycisków jest włączona,
piekarnik można wyłączyć, ustawiając pokrętło na 0 (zero). W takiej sytuacji należy jednak ponownie
ustawić wcześniej wybraną funkcję.
Czyszczenie wodą przez 35 min.
Starclean
1/1
Włóż szmatkę+wodę.
Naciś.
CZAS
Czyszczenie
02:59
CZAS
Czyszczenie
00:00
KONIEC
15:00
KONIEC
15:00
PL122
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 3-go
poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz
nadziewanych ciast stosować natomiast poziom 1-go lub 2-go. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek oraz na rożnie, do
zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania pieczywa. Zaleca się
włożenie potrawy na poziom 4 lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się
stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć
tackę na poziom 3 lub 4, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który
będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć ociekacz na poziom 1. lub 2.,
wlewając do niego około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte. Wraz z tą
funkcją można stosować rożen, pod warunkiem że dostępne są
odpowiednie akcesoria.
TERMOOBIEG
Do równoczesnego pieczenia potraw na kilku półkach (maks. trzech).
Potrawy mogą być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury
pieczenia (np: ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez
wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Korzystać z 3.
poziomu, gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej półce, z 1-go i 4-go
poziomu, gdy pieczenie odbywa się na dwóch półkach, a z 1-go, 3-go i
5-go poziomu, gdy pieczenie odbywa się na trzech półkach. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
STARCLEAN™
Cykl przeprowadzany w niskiej temperaturze, umożliwiający usuwanie
zabrudzeń powstałych w trakcie pieczenia. Połączone działanie specjalnej
emalii i wody wydzielanej przez celulozową szmatkę podczas cyklu
ułatwia usuwanie zabrudzeń. Włączyć tę funkcję, gdy piekarnik jest zimny.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs, ciast z nadzieniem (serników, strucli, ciast owocowych)
oraz nadziewanych warzyw tylko na jednym poziomie. Funkcja ta
wykorzystuje delikatne wspomaganie wentylatorem, uruchamianym
tylko od czasu do czasu, co zapobiega nadmiernemu wysuszeniu potraw.
Podczas pieczenia oświetlenie piekarnika jest wyłączone, ale można je
tymczasowo włączyć, naciskając przycisk potwierdzenia. Zaleca się
korzystanie z poziomu 2. Zaleca się nagrzanie piekarnika przed
rozpoczęciem pieczenia.
SPECJALNE Patrz FUNKCJE SPECJALNE.
USTAWIENIA
Ustawianie wyświetlacza (język, czas, jasność, głośność sygnału
dźwiękowego, tryb eko).
PRZEPISY
Możliwość wyboru spośród 30 różnych przepisów ustawionych fabrycznie
(patrz załączona książka kucharska). Piekarnik automatycznie ustawia
optymalną temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia. Należy dokładnie
przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowania, akcesoriów oraz
poziomów pieczenia, które podano w książce kucharskiej.
PL123
PRZEPISY Z SONDĄ
Umożliwia wybór 7 trybów optymalnego pieczenia różnych typów mięsa.
Piekarnik ustawia automatycznie docelową temperaturę wewnętrzną dla
wybranego rodzaju mięsa oraz idealną temperaturę piekarnika podczas
pieczenia. Wartości te zostały podane poniżej w tabeli pieczenia, można je
jednak zmienić ręcznie w ustawionym odstępie czasu. W celu
prawidłowego podłączenia i używania czujnika należy się zapoznać z
instrukcjami podanymi w poświęconym mu rozdziale. Umieścić mięso na
trzecim poziomie na blasze ułożonej na ruszcie lub bezpośrednio na
ociekaczu dostarczonym w zestawie. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia można otwierać drzwiczki piekarnika w celu
sprawdzenia stopnia upieczenia mięsa lub dodania rosołu, jednak należy
uważać, aby nie przemieścić czujnika.
SKRÓTY
Bezpośredni dostęp do 10 najczęściej stosowanych funkcji. Aby zmienić
ustawienia żądanej funkcji, patrz rozdział "WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA".
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI (Cd.)
PL124
FUNKCJE SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Służy do utrzymywania ciepła i świeżości przyrządzonych potraw (np:
mięsa, potraw smażonych, zapiekanek) Zaleca się umieszczenie potrawy
na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w
komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w
komorze przekracza 50°C. Umieścić ciasto na drugim poziomie. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
UDOGODNIENIA
Do pieczenia gotowych dań przechowywanych w temperaturze
otoczenia lub w chłodziarce (kruche ciasteczka, gotowe ciasta do
pieczenia, bułeczki, pierwsze dania oraz produkty typu chleb). Funkcja
umożliwia szybkie i delikatne pieczenie wszystkich dań; może być
również wykorzystywana do podgrzewania ugotowanych już potraw.
Należy przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania podanych
na opakowaniu mrożonek. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1-go
lub 2-go poziomu w zależności od rozmiarów mięsa. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby
uzyskać równomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu do
czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego
wysuszenia.
MROŻONKI
Lasagne
Funkcja automatycznie dobiera najlepszą temperaturę oraz tryb pieczenia
dla 5 różnych kategorii gotowych dań mrożonych. Korzystać z 2-go lub
3-go poziomu pieczenia. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Pizza
Strucla
Frytki
Chleb
Osobiste
Można indywidualnie ustawić wartość temperatury w zakresie od 50 do
250°C, stosownie do różnych kategorii produktów.
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
TERMOOBIEG ECO
Przygotowywanie pieczeni z nadzieniem lub porcji mięsa na jednej półce.
Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch wentylatora,
zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. Podczas pieczenia
przy włączonej funkcji ECO oświetlenie piekarnika jest wyłączone, ale
można je tymczasowo włączyć, naciskając przycisk potwierdzenia. Aby
zapewnić maksymalną wydajność zużycia energii, zaleca się nieotwieranie
drzwiczek podczas cyklu pieczenia. Zaleca się korzystanie z poziomu 3.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI (Cd.)
PL125
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
- 2/3 160-180 30-90 Tortownica na ruszcie
- 1-4 160-180 30-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
- 3 160-200 35-90
Ociekacz/blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
- 1-4 160-200 40-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Biszkopty/Tarty
- 3 170-180 20-45 Ociekacz lub blacha do ciast
- 1-4 160-170 20-45
Poz. 4: ruszt
Poz. 1: ociekacz lub blacha do ciast
- 1-3-5 160-170 20-45*
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do ciast
Ptysie
- 3 180-200 30-40 Ociekacz lub blacha do ciast
- 1-4 180-190 35-45
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do ciast
- 1-3-5 180-190 35-45*
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do ciast
Bezy
- 3 90 110-150 Ociekacz lub blacha do ciast
- 1-4 90 140-160
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do ciast
- 1-3-5 90
140-
160*
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do ciast
Chleb / Pizza /
Focaccia
-1/2190-250 15-50 Ociekacz lub blacha do ciast
- 1-4 190-250 20-50
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do ciast
- 1-3-5 190-250 25-50*
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do ciast
Tarta mięsno-
warzywna (tarta
warzywna, quiche)
- 3 180-190 40-55 Tortownica na ruszcie
- 1-4 180-190 45-70
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
- 1-3-5 180-190 45-70*
Poz. 5: tortownica na ruszcie
Poz. 3: tortownica na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha do ciast
+ tortownica
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25

Whirlpool AKZM 837/IX instrukcja

Typ
instrukcja