Whirlpool AKZM 828/IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL1
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i
których należy ściśle przestrzegać.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego ryzyka oraz
informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek
nieprawidłowej obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji:
- Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności instalacyjnych urządzenie należy odłącz
od zasilania elektrycznego.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę
zgodnie z instrukcjami producenta oraz obowiązującymi lokalnie przepisami
bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części urządzenia, o ile nie jest to
wyraźnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Wymianę przewodu zasilającego należy zlecić wykwalifikowanemu elektrykowi. Zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Urządzenie obowiązkowo musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć długość wystarczającą do podłączenia zainstalowanego w
docelowym miejscu urządzenia do gniazdka zasilającego.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie instalacji należy użyć rozłącznika
wszystkich biegunów zasilania o minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
- Nie stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania, ciągnąc za przewód.
- Po zainstalowaniu komponenty elektryczne nie powinny być dostępne dla użytkownika.
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego do przygotowywania
żywności. Wszelkie inne zastosowania (np: do ogrzewania mieszkania) są zakazane.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku powyżej 8 lat oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub mentalnych, a także osoby bez
doświadczenia lub odpowiedniej wiedzy, jedynie pod nadzorem i po odpowiednim
przeszkoleniu na temat bezpiecznej eksploatacji i potencjalnych zagrożeń. Dzieci nie mogą
bawić się urządzeniem. Nie zlecać czyszczenia ani konserwacji urządzenia dzieciom, chyba że
będą one nadzorowane przez osoby dorosłe.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy urządzenia. Dzieci nie powinny
zbliżać się do urządzenia i należy pilnować, aby nie bawiły się nim.
- Urządzenie oraz jego dostępne komponenty nagrzewają się podczas pracy. Uważać, aby nie
dotknąć rozgrzanych elementów. Dzieci w wieku poniżej 8 lat powinny przebywać z dala od
urządzenia, chyba że będą cały czas pod kontrolą.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk grzałek ani wewnętrznych
powierzchni urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Nie dopuszczać, aby urządzenie
stykało się z odzieżą lub innymi łatwopalnymi materiałami dopóki gorące komponenty nie
ostygną wystarczająco.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie wiadomości dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz
następującymi oznaczeniami.
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
prowadzi do poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
mogłoby prowadzić do poważnych urazów.
PL2
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzdrzwi urządzenia i pozwolić na stopniowe
wyjście gorącego powietrza oraz pary z wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte,
gorące powietrze wychodzi przez otwór nad panelem sterowania. Nie blokować otworów
wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika używać odpowiednich
rękawiczek kuchennych. Uważać, aby nie dotykać gorących elementów.
- Nie wolno wkładać do urządzenia materiałów łatwopalnych ani przechowywać ich w jego pobliżu.
Jeśli urządzenie zostałoby przypadkowo włączone, stwarzałoby to zagrożenie pożarowe.
- Nie podgrzewać i nie gotować w urządzeniu potraw w hermetycznie zamkniętych
pojemnikach. Skumulowane ciśnienie tworzące się wewnątrz pojemnika może spowodować
jego wybuch i uszkodzić urządzenie.
- Nie używać pojemników plastikowych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Nadzorować pieczenie potraw z dużą ilością
tłuszczu lub oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas suszenia produktów spożywczych.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino, itp.), należy
pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej temperaturze. Nie można zatem wykluczyć, że
wytworzone opary zapalą s w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nie stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy. Należy trzymać dzieci z daleka od urządzenia
podczas trwania cyklu pirolizy (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją piroliza).
- Stosować wyłącznie sondę temperatury dołączoną w komplecie z urdzeniem lub zalecaną
dla niniejszego piekarnika.
- Nie stosować agresywnych detergentów ściernych ani ostrych, metalowych przedmiotów do
czyszczenia szyb w drzwiach piekarnika, ponieważ mogą porysować powierzchnię oraz
spowodować pęknięcie szkła.
- Przed przystąpieniem do wymiany żarówki sprawdzić, czy urządzenie jest wyłączone, aby
uniknąć porażenia prądem elektrycznym.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostały wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem
należy odciąć przewody zasilające, aby zapewnić, że sprzęt jest niezdatny do użytku.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy nie został on uszkodzony w czasie transportu oraz czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo. W razie problemów należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze
styropianu dopiero tuż przez instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na ciepło (min. 90 °C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Upewnić się, że powierzchnia, na której opiera się piekarnik, jest całkowicie pozioma.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między
blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka
znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie
wykwalifikowany technik. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
INSTALACJA
PL3
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200° na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na
usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiczkach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiczkach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni
emaliowanej.
- Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego
emaliowaną powierzchnię.
- Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami
piekarnika lub nie zostały przycięte przez jego drzwiczki.
- Nie wolno narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części
opakowania nie należy wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską
ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, jeśli jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają
ciepło.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania
określone w Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i
wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/
95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zmieniła Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi
zmianami), Dyrektywie w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej (“EMC”) nr 2004/108/WE.
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Elektroniczny programator nie działa:
Na wyświetlaczu pojawia się “ oraz numer. Skontaktować się z najbliższym autoryzowanym
serwisem. Należy wtedy podać numer, który następuje po literze “ .
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
PL4
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w
“Instrukcji wyszukiwania usterek”.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie dalej nie działa prawidłowo, należy
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na
prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer
serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować żrących ani ściernych środków czyszczących. Jeśli taki produkt przypadkowo
wszedł w kontakt z urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
Czyścić powierzchnie wilgotną ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel
łagodnego detergentu. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika: Cykl czyszczenia STARCLEAN™
WAŻNE: Nie stosować żrących ani ściernych środków czyszczących. Nie stosować żadnych szorstkich
gąbek, myjek ani skrobaków. Używać jedynie gąbki dostarczonej w komplecie. Jeśli będą
stosowane, mogą z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie. Do czyszczenia szyby w drzwiach
piekarnika należy używać tylko miękkich, nieściernych gąbek.
Powierzchnia komory piekarnika pokryta jest emalią niezawierającą niklu, której specjalna formuła ułatwia
czyszczenie przy użyciu samej wody i celulozowej szmatki dostarczonej wraz z urządzeniem. Celulozową
szmatkę można prać i wykorzystywać ponownie aż do jej zużycia; można ją nabyć w Serwisie Obsługi
Klienta. Nie zaleca się prania szmatki w pralce i jej suszenia w suszarce.
Cykl czyszczenia STARCLEAN
Aby utrzymać piekarnik w optymalnym stanie, po każdorazowym użyciu należy przeprowadzić cykl
czyszczenia STARCLEAN™. Cykl trwa 25 minut, włącznie z fazą chłodzenia i należy go przeprowadzać w
następujący sposób:
1. Cykl należy przeprowadzać, gdy piekarnik jest zimny.
2. Zmoczyć celulozową szmatkę dostarczoną w komplecie pod bieżącą wodą i wycisnąć, aby z niej nie
kapało.
3. Otworzyć drzwiczki piekarnika i wyjąć z niego emaliowane akcesoria.
4. Rozłożyć celulozową szmatkę na dnie piekarnika w taki sposób, aby całkowicie je zakrywała.
5. Rozprowadzić równomiernie na celulozowej szmatce 350 ml wody. Mniejsza lub większa ilość wody
może niekorzystnie wpływać na przebieg cyklu.
6. Zamknąć drzwiczki piekarnika.
7. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się słowo STARCLEAN™.
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą
- Czyszczenie należy przeprowadzać, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
PL5
8. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić wybór oraz rozpocząć cykl czyszczenia. Nie otwierać drzwiczek
w trakcie cyklu, aby uniknąć wydostawania się na zewnątrz pary.
9. Po zakończeniu cyklu otworzyć drzwiczki, wyjąć celulozową szmatkę i usunąć z piekarnika
ewentualne pozostałości wody.
10. Następnie przystąpić do czyszczenia, używając do tego celu gąbki dołączonej w komplecie, którą
należy zwilżyć ciepłą wodą (opóźnienie czyszczenia o więcej niż 15 minut może niekorzystnie
wpłynąć na jego rezultaty).
Uporczywe zabrudzenia
W celu usunięcia uporczywych zabrudzeń należy powtórzyć cykl STARCLEAN™, a w fazie czyszczenia
zabrudzeń dodać kilka kropel łagodnego detergentu.
Czyszczenie szyby wewnętrznej
Powierzchnia wewnętrzna szyby wewnętrznej drzwiczek pokryta jest specjalną powłoką, która ułatwia jej
czyszczenie.
Aby utrzymać szybę drzwiczek w jak najlepszym stanie, po każdym cyklu czyszczenia STARCLEAN™ należy
ją oczyścić przy użyciu samej wody i nieściernej gąbki.
W celu usunięcia ewentualnych pozostałości tłuszczu dodać do wody kilka kropel łagodnego detergentu.
Uwagi:
Aby ułatwić czyszczenie piekarnika, można zdemontować drzwiczki (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona, aby ułatwić czyszczenie górnej
części komory urządzenia.
W przypadku długiej obróbki cieplnej potraw zawierających duże ilości wody (np. pizza,
warzywa itp.) po wewnętrznej stronie drzwiczek i na uszczelce mogą się gromadzić skropliny.
Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
Akcesoria:
Akcesoria po użyciu należy umyć płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać rękawice
kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Nie myć emaliowanych akcesoriów w zmywarce. Zbyt agresywne detergenty stosowane w
zmywarkach mogą w nieodwracalny sposób uszkodzić emalię.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (Rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady
(D) (Rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić dwa zaczepy.
4. Zamknąć drzwi.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Rys. 1 Rys. 2
PL6
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (Rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (Rys. 4) i ją obniżyć (Rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na
obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (Rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (Rys. 3).
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (Rys. 7).
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (Rys. 9).
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230 V,
typ G9, T300°C.
- Lampa wykorzystana w urządzeniu została zaprojektowana z myślą o użytku w urządzeniach
elektrycznych i nie powinno się jej wykorzystywać w celu oświetlania pomieszczeń (Rozporządzenie
Komisji (WE) nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce
pozostają odciski palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL7
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Wentylator
7. Grzałka okrągła (niewidoczna)
8. Rożen
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Po otwarciu drzwi piekarnika podczas pieczenia grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT (2): służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. OCIEKACZ (1): służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
C. ROŻEN (1): do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu; umożliwia ich równomierne dopieczenie.
D. CELULOZOWA SZMATKA (1): używana jest podczas cyklu czyszczenia STARCLEAN™.
WAŻNE: używać tylko celulozowej szmatki dostarczonej w zestawie.
E. GĄBKA: stosować w celu usuwania zabrudzeń w komorze.
F. PROWADNICE PÓŁEK: ułatwiają wsuwanie i wysuwanie akcesoriów.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D Rys. E Rys. F
6
7
11
10
12
8
9
PL8
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjściu.
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią “A” do góry (Rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie “B” (Rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca - “C” (Rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. ociekacza, blachy do pieczenia ciast, wymaga wykonania takich samych
czynności. Wypustka w części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączanie/wyłączanie i wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu, regulacja ustawionych wartości
UWAGA:oba pokrętła są wysuwane. Nacisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzenie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na dowolną pozycję włącza się piekarnik; na wyświetlaczu pojawiają
się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu są dostępne i można je wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach, GRILL, SPECJALNE,
USTAWIENIA, CHLEB/PIZZA.
UWAGA:Lista oraz opis funkcji - patrz tabela na pag. 14.
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
PL9
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Wizualizacja aktywnych grzałek dla różnych funkcji
B. Symbole zarządzania czasem: timer, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia, aktualna godzina
C. Informacje o fabrycznie ustawionych funkcjach
D. Wybrana funkcja automatyczna PIZZA/CHLEB
E. Informacja o zamkniętych drzwiach piekarnika podczas funkcji automatycznego czyszczenia (jeśli jest)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja pirolizy (jeśli jest)
H. Przyrumienienie
I. Funkcje specjalne: Rozmrażanie, Utrzym. w cieple, Wyrastanie
WŁĄCZENIE PIEKARNIKA - WYBÓR JĘZYKA
Po włączeniu piekarnika po raz pierwszy wyświetlacz jest ustawiony na język angielski - ENGLISH.
Pokrętłem nawigacyjnym wybrać żądany język, a następnie nacisnąć przycisk , aby zatwierdzić wybór.
USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY
Po ustawieniu języka należy ustawić bieżącą godzinę. Na wyświetlaczu migają dwie cyfry godzinowe.
1. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową godzinę.
2. Nacisnąć przycisk , aby zatwierdzić ustawienie; na wyświetlaczu migają cyfry minutowe.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową wartość minut.
4. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Aby zmienić bieżącą godzinę, np. po przerwie w dostawie prądu, patrz następny rozdział (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję: na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
pieczenia.
2. Jeśli zaproponowane parametry odpowiadają żądanym, nacisnąć przycisk . Aby je zmienić, należy
postępować zgodnie z poniższym opisem.
USTAWIENIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji.
2. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Piekarnik automatycznie potwierdzi wybór po upływie 10 sekund od ostatniej czynności.
A
B C D
E
I H G F
PL10
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania, ustawiając pokrętło wyboru funkcji na symbol .
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawią się na wyświetlaczu.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę,
postępować zgodnie z instrukcjami w poprzednich rozdziałach. Na wyświetlaczu pojawia się
komunikat PRE. Po osiągnięciu ustawionej temperatury zostanie on zastąpiony odpowiednią
wartością (np. 200°) oraz rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Po zakończeniu nagrzewania piekarnik
automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy skorzystać z pokrętła wyboru funkcji.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas, od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego
w zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Po potwierdzeniu temperatury miga symbol .
2. Pokrętłem regulacji ustawić żądany czas pieczenia.
3. Potwierdzić czas pieczenia przyciskiem .
Piekarnik automatycznie potwierdzi wybór po upływie 10 sekund od ostatniej czynności.
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA / OPÓŹNIONE URUCHOMIENIE PROGRAMU
WAŻNE:Dla następujących funkcji nie można ustawić opóźnienia rozpoczęcia programu: SZYBKIE
NAGRZEWANIE, CHLEB/PIZZA, PIECZ. KONWEKCYJNE.
UWAGA:W tym ustawieniu wybrana temperatura jest osiągana stopniowo, przez co czasy pieczenia
wydłużają się nieco w porównaniu do wartości podanych w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksimum 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45) i
miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Ustawić pokrętłem nawigacji godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem : migają dwa punkty godziny zakończenia, informując,
że ustawienie zostało przeprowadzone prawidłowo.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia w taki sposób, aby zakończyć je o ustawionej
godzinie.
W każdym momencie można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla, czas pieczenia),
wracając przyciskiem , zmieniając wartości pokrętłem nawigacji oraz potwierdzając przyciskiem .
WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO W PIEKARNIKU (JEŻELI WYSTĘPUJE)
Po zakończeniu każdego pieczenia lub po wyłączeniu piekarnika, jeżeli w komorze panuje wysoka
temperatura, na wyświetlaczu w niektórych modelach pojawia się komunikat GORAC ze wskazaniem
aktualnej temperatury. Po ostygnięciu piekarnika na wyświetlaczu pojawia się ponownie aktualna godzina.
PL11
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 23 godziny i 59 minut.
1. Gdy pokrętło wyboru funkcji jest na zero, wybrać żądany czas pokrętłem nawigacji.
2. Wcisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawia się “0:00” i rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. Aby go przerwać, nacisnąć przycisk
(na wyświetlaczu pojawia się aktualna godzina).
WYBÓR FUNKCJI SPECJALNYCH
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu trzech funkcji
specjalnych.
Aby je przejrzeć, wybrać jedną z nich i ją uruchomić, należy:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się “ROZMRAŻANIE” oraz
symbol tej funkcji.
2. Pokrętłem nawigacji przewinąć listę funkcji:
ROZMRAŻANIE, UTRZYM. W CIEPLE, WYRASTANIE, WYM. OBIEG ECO.
3. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat: “ ABY ZARUMIENIĆ”. Po naciśnięciu
przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można wykonać
jedynie dwa razy z rzędu.
WYBÓR FUNKCJI PIZZA/CHLEB
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu dwóch automatycznych
funkcji pieczenia - “pizza” oraz “chleb”.
Chleb
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się “CHLEB” oraz
komunikat AUTO.
2. Wcisnąć , aby wybrać funkcję.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (między 180°C a 220°C) i potwierdzić przyciskiem .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i wcisnąć , aby pieczenie się rozpoczęło.
PL12
Pizza
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się “CHLEB”. Aby wybrać
funkcję “PIZZA, należy:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się “PIZZA.
3. Wcisnąć , aby wybrać funkcję.
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (między 220°C a 250°C) i potwierdzić przyciskiem .
5. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i wcisnąć , aby pieczenie się rozpoczęło.
USTAWIENIA
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu pięciu ustawień
wyświetlacza, które można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis “LANGUAGE”.
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień.
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądany język i potwierdzić przyciskiem .
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis “ZEGAR”. Aby zmienić godzinę, patrz
poprzedni rozdział (USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY).
Eco
Gdy włączony jest tryb ECO, wyświetlacz zmniejsza jasność, a po 3 minutach od przejścia piekarnika w stan
czuwania wyświetla zegar. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na wyświetlaczu, wystarczy nacisnąć
dowolny przycisk lub obrócić dowolne pokrętło.
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis “ECO”.
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF) (Włączony/Wyłączony).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
4. Jeśli podczas pieczenia włączony jest tryb Eco, oświetlenie wnętrza piekarnika gaśnie po 1 minucie
pieczenia i zapala się ponownie dopiero po włączeniu przez użytkownika.
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis “TON”.
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF) (Włączony/Wyłączony).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
UWAGA: gdy jest wyłączony, następujące sygnały pozostają aktywne: koniec minutnika, koniec
nagrzewania, koniec pieczenia.
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis “JASNOŚĆ”.
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawia się komunikat NISKA, ŚREDNIA lub WYSOKA w
zależności od poziomu ustawionego w danym momencie.
3. Pokrętłem nawigacji zwiększyć lub zmniejszyć jasność i potwierdzić przyciskiem .
PL13
CYKL CZYSZCZENIA STARCLEAN™
Aby utrzymać piekarnik w optymalnym stanie, po każdorazowym użyciu należy przeprowadzić cykl
czyszczenia STARCLEAN™. Cykl trwa 25 minut, włącznie z fazą chłodzenia i należy go przeprowadzać w
następujący sposób:
Opis tej funkcji - patrz rozdział CZYSZCZENIE oraz tabela funkcji na pag. 14.
1. Cykl należy przeprowadzać, gdy piekarnik jest zimny.
2. Zmoczyć celulozową szmatkę dostarczoną w komplecie pod bieżącą wodą i wycisnąć, aby z niej nie
kapało.
3. Otworzyć drzwiczki piekarnika i wyjąć z niego emaliowane akcesoria.
4. Rozłożyć celulozową szmatkę na dnie piekarnika w taki sposób, aby całkowicie je zakrywała.
5. Rozprowadzić równomiernie na celulozowej szmatce 350 ml wody. Mniejsza lub większa ilość wody
może niekorzystnie wpływać na przebieg cyklu.
6. Zamknąć drzwiczki piekarnika.
WAŻNE:nie otwierać drzwiczek w trakcie cyklu, aby uniknąć wydostawania się na zewnątrz pary.
7. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się słowo STARCLEAN™.
8. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić wybór oraz rozpocząć cykl czyszczenia. Nie otwierać drzwiczek
w trakcie cyklu, aby uniknąć wydostawania się na zewnątrz pary.
9. Po zakończeniu cyklu otworzyć drzwiczki, wyjąć celulozową szmatkę i usunąć z piekarnika
ewentualne pozostałości wody.
10. Następnie przystąpić do czyszczenia, używając do tego celu gąbki dołączonej w komplecie, którą
należy zwilżyć ciepłą wodą (opóźnienie czyszczenia o więcej niż 15 minut może niekorzystnie
wpłynąć na jego rezultaty).
Uporczywe zabrudzenia
W celu usunięcia uporczywych zabrudzeń należy powtórzyć cykl STARCLEAN™, a w fazie czyszczenia
zabrudzeń dodać kilka kropel łagodnego detergentu.
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta umożliwia zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie wcisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej 3
sekundy. Jeśli jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się klucz.
Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej
opisane czynności. Gdy blokada przycisków jest włączona, piekarnik można wyłączyć, ustawiając pokrętło
na 0 (zero). W takiej sytuacji należy jednak ponownie ustawić wcześniej wybraną funkcję.
PL14
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
KONTROLKA Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM.
W CIEPLE
Służy do utrzymywania ciepła i świeżości przyrządzonych potraw
(np:mięsa, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy
temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w
komorze przekracza 40°C. Umieścić ciasto na drugim poziomie. Nie
trzeba nagrzewać piekarnika.
ECO TERMOOBIEG
Do pieczenia mięsa w kawałkach oraz pieczeni z nadzieniem na jednej
półce. Funkcja ta wykorzystuje delikatny termoobieg działający z
przerwami, który zapobiega nadmiernemu wysuszeniu potraw. Przy
funkcji Eco oświetlenie jest wyłączone i można je włączyć na chwilę
poprzez naciśnięcie przycisku potwierdzenia. Zaleca się używanie półki
na 3. poziomie. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 3-
go poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz
nadziewanych ciast stosować natomiast poziom 1-go lub 2-go. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
PIECZ. KONWEK-
CYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Korzystać z 3-go poziomu. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
TERMOOBIEG
Do równoczesnego pieczenia potraw na kilku półkach (maks. trzech).
Potrawy mogą być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury
pieczenia (np: ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta umożliwia pieczenie bez
wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Korzystać z 3.
poziomu, gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej półce, z 1-go i 4-go
poziomu, gdy pieczenie odbywa się na dwóch półkach, a z 1-go, 3-go i 5-
go poziomu, gdy pieczenie odbywa się na trzech półkach. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek oraz na rożnie, do
zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania pieczywa. Zaleca się
włożenie potrawy na poziom 4 lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się
stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć
tackę na poziom 3 lub 4, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który
będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć ociekacz na poziom 1. lub 2.,
wlewając do niego około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte. Wraz z tą
funkcją można stosować rożen, pod warunkiem że dostępne są
odpowiednie akcesoria.
PL15
USTAWIENIA
Ustawianie wyświetlacza (język, czas, jasność, głośność sygnału
dźwiękowego, tryb Eco).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości pizzy oraz chleba. W ramach
tej funkcji istnieją dwa programy o fabrycznych ustawieniach. Wystarczy
tylko wskazać żądane wartości (temperatura oraz czas), a piekarnik
automatycznie przeprowadzi optymalny cykl pieczenia. Nagrzać
wstępnie piekarnik i umieścić ciasto na poziomie 2.
STARCLEAN™
Cykl przeprowadzany w niskiej temperaturze, umożliwiający usuwanie
zabrudzeń powstałych w trakcie pieczenia. Połączone działanie specjalnej
emalii i wody wydzielanej przez celulozową szmatkę podczas cyklu
ułatwia usuwanie zabrudzeń. Włączyć tę funkcję, gdy piekarnik jest
zimny.
SZYBKIE NAGRZEWA-
NIE
Do szybkiego nagrzewania piekarnika. Po zakończeniu nagrzewania
piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego.
Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy skorzystać z pokrętła wyboru
funkcji.
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI (Cd.)
PL16
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
- 2/3 160-180 30-90 Tortownica na ruszcie
- 1-4 160-180 30-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
- 3 160-200 35-90
Ociekacz/blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
- 1-4 160-200 40-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Biszkopty/Tarty
- 3 170-180 20-45 Ociekacz/blacha do ciast
- 1-4 160-170 20-45
Poz. 4: ruszt
Poz. 1: ociekacz / blacha do
ciast
- 1-3-5 160-170 20-45*
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz / blacha do
ciast
Ptysie
- 3 180-200 30-40 Ociekacz/blacha do ciast
- 1-4 180-190 35-45
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz / blacha do
ciast
- 1 - 3 - 5 180 - 190 35 - 45*
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz / blacha do
ciast
Bezy
- 3 90 110-150 Ociekacz/blacha do ciast
- 1-4 90 140-160
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz / blacha do
ciast
- 1 - 3 - 5 90 140-160*
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz / blacha do
ciast
Chleb / Pizza /
Focaccia
-1/2190-250 15-50 Ociekacz/blacha do ciast
- 1-4 190-250 20-50
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz / blacha do
ciast
- 1 - 3 - 5 190 - 250 25 - 50*
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz / blacha do
ciast
Chleb
(Chleb)
Tak 2 180-220 30-50
Ociekacz/blacha do ciast lub
ruszt
PL17
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220-250 15-30 Ociekacz/blacha do ciast
Mrożone pizze
- 3 250 10-20
Poz. 3: ociekacz/blacha do
ciast lub ruszt
- 1-4 230-250 10-25
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz / blacha do
ciast
Tarta
warzywa+mięso
(tarty warzywne,
quiche)
- 3 180-190 40-55 Tortownica na ruszcie
- 1-4 180-190 45-70
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
- 1 - 3 - 5 180 - 190 45 - 70*
Poz. 5: tortownica na ruszcie
Poz. 3: tortownica na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha
do ciast + tortownica
Nadziewane ciasto
francuskie/Słone
paluszki
- 3 190-200 20-30 Ociekacz/blacha do ciast
- 1-4 180-190 20-40
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz / blacha do
ciast
- 1 - 3 - 5 180 - 190 20 - 40*
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz / blacha do
ciast
Lasagne/Zapiekany
makaron/Cannel-
loni/Zapiekanka
- 3 190-200 45-55 Blacha na ruszcie
Baranina / Cielęcina
/ Wołowina / Wie-
przowina 1 kg
- 3 190-200 80-110
Ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kurczak / Królik /
Kaczka 1kg
- 3 200-230 50-100
Ociekacz lub blacha na
ruszcie
Indyk / Gęś 3kg - 2 190-200 80-130
Ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba pieczona/w
folii (filet, w całości)
- 3 180-200 40-60
Ociekacz lub blacha na
ruszcie
Nadziewane
warzywa (pomi-
dory, cukinie, bakła-
żany)
- 2 180-200 50-60 Blacha na ruszcie
Chleb tostowy - 5
3
(Wysoka)
3-6 Ruszt
Filety / kawałki ryb - 4
2
(Średnia)
20-30
Poz. 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Poz. 3: ociekacz napełniony
wodą
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
PL18
* Czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawy wyjmuje się w różnym czasie w zależności od osobistych
preferencji.
Kiełbaski / Szasz-
łyki / Kotlety / Ham-
burgery
- 5
2-3
(Średnia-
Wysoka)
15-30
Poz. 5: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Poz. 4: ociekacz napełniony
wodą
Kurczak pieczony 1-
1,3 kg
- 2
2
(Średnia)
55-70
Poz. 2: ruszt (obrócić
potrawę po upływie dwóch
trzecich czasu pieczenia)
Poz. 1: ociekacz napełniony
wodą
3
(Wysoka)
60-80
Poz. 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Poz. 1: ociekacz napełniony
wodą
Krwisty rostbef 1 kg - 3
2
(Średnia)
35-45
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Udziec jagnięcy /
Golonka
- 3
2
(Średnia)
60-90
Ociekacz lub blacha na
ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 3
2
(Średnia)
45-55
Ociekacz / blacha do ciasta
(w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 3
3
(Wysoka)
10-15 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso - 1-4 200 50-100*
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha
na ruszcie
Mięso i ziemniaki - 1-4 200 45-100*
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha
na ruszcie
Ryba i warzywa - 1-4 180 30-50*
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha
na ruszcie
Pełny posiłek:
Tarta (Poz. 5) / Lasa-
gna (Poz. 3) / Mięso
(Poz. 1)
- 1 - 3 - 5 190 40-120*
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: ociekacz lub blacha
na ruszcie
Pieczeń nadziewana - 3 200 80-120*
ociekacz lub blacha na
ruszcie
Mięso w kawałkach
(królik, kurczak, jag-
nięcina)
- 3 200 50-100*
ociekacz lub blacha na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
PL19
LISTA SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW zgodnie z normami IEC 50304/60350:2009-03 i DIN 3360-12:07:07
W poniższej tabeli przedstawione zostały zalecane funkcje i temperatury umożliwiające uzyskanie
optymalnych rezultatów dla wszystkich typów przepisów. W przypadku korzystania z funkcji termoobiegu
do pieczenia na jednym poziomie zaleca się umieszczenie potrawy na trzeciej półce i ustawienie tej samej
temperatury, która zalecana jest w przypadku opcji “TERMOOBIEG” na kilku poziomach.
Wskazania w tabeli dotyczą stosowania akcesoriów bez wysuwanych prowadnic. Przeprowadzić
próby bez prowadnic półek.
** W przypadku grillowania zaleca się pozostawienie 3-4 cm wolnej przestrzeni od krawędzi przedniej
rusztu, aby ułatwić jego wyciągnięcie.
Klasa energetyczna (zgodnie z normą EN 50304)
Aby przeprowadzić test, skorzystać z odnośnej tabeli.
Zużycie energii oraz czas nagrzewania
W celu przeprowadzenia testu wybrać funkcję SZYBKIE NAGRZEWANIE.
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350:2009-03 § 8.4.1
Herbatniki kruche
(Shortbread)
- 3 170 15-30 Ociekacz/blacha do ciast
- 1-4 160 20-35
Poz. 4: blacha do ciast
Poz. 1: ociekacz
IEC 60350:2009-03 § 8.4.2
Ciasteczka (Small
cakes)
- 3 170 25-35 Ociekacz/blacha do ciast
- 1-4 160 30-40
Poz. 4: blacha do ciast
Poz. 1: ociekacz
IEC 60350:2009-03 § 8.5.1
Biszkopt beztłuszczowy
(Fatless sponge cake)
- 2 170 30-40 Tortownica na ruszcie
IEC 60350:2009-03 § 8.5.2
Dwa jabłeczniki (Two
apple pies)
- 2/3 185 70-90 Tortownica na ruszcie
- 1-4 175 75-95
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
IEC 60350:2009-03 § 9.1.1
Tosty (Toast)** - 5
3
(Wysoka)
3-6 Ruszt
IEC 60350:2009-03 § 9.2.1
Hamburgery
(Burgers)**
-5
3
(Wysoka)
18-30
Poz. 5: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu pieczenia)
Poz. 4: ociekacz napełniony
wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Szarlotka, ciasto
drożdżowe w formie
(Apple cake, yeast tray
cake)
- 3 180 35-45 Ociekacz/blacha do ciast
- 1-4 160 55-65
Poz. 4: blacha do ciast
Poz. 1: ociekacz
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczeń wieprzowa
(Roast Pork)
- 2 190 150-170 Poz. 2: ociekacz
DIN 3360-12:07 Załącznik C
Placek (Flat cake)
- 3 170 40-50 Ociekacz/blacha do ciast
- 1-4 160 45-55
Poz. 4: blacha do ciast
Poz. 1: ociekacz
PL20
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy
kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą momentu włożenia potrawy do piekarnika, za
wyjątkiem nagrzewania (gdy jest przewidziane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą
od ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo stosować niższe sugerowane wartości, a później,
jeśli pieczenie nie jest zgodne z wymaganiami, przejść do wyższych. Zaleca się stosowanie akcesoriów
dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu. Można
stosować również naczynia lub akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub z porcelany. Czas pieczenia
nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać zaleceń podanych w tabeli
pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji “TERMOOBIEG” można równocześnie piec na kilku poziomach różne potrawy (np. ryby
i warzywa) wymagające tej samej temperatury. Wyjąć potrawy, które wymagają krótszego pieczenia, i
pozostawić potrawy, które wymagają dłuższego pieczenia.
Ciasta
- Delikatne ciasta piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego na jednym tylko
poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na ruszcie z kompletu. Do pieczenia
na kilku poziomach wybierać funkcję Termoobieg i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby
powietrze mogło swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć drewniany patyczek w najwyższym
miejscu ciasta. Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- Jeśli stosowane są formy z nieprzywierającą powłoką, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto “opada” podczas pieczenia, podczas następnego pieczenia należy ustawić niższą
temperaturę lub zmniejszyć ilość płynu i delikatniej mieszać ciasto.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają funkcji “PIECZ. KONWEKCYJNE”.
Jeśli spód ciasta będzie zbyt wilgotny, korzystać z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub
pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięsa
- Stosować blachy lub naczynia żaroodporne dowolnego rodzaju, dopasowane do rozmiarów
pieczonego mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno naczynia nieco rosołu, aby nieco
zwilżyć mięso i dodać smaku. Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10-15 min.
lub zawinąć w folię aluminiową.
- Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać, że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki
mają tę samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec
przypaleniu powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym
poziomie. Obrócić mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający sok - należy do niego wlać pół litra wody i
umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby
uzupełnić wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu, umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Wsunąć
mięso na szpikulec rożna, obwiązując go sznurkiem kuchennym (w przypadku kurczaka), i upewnić się, że
jest unieruchomione przed włożeniem szpikulca do gniazda na przedniej ściance piekarnika, po czym
oprzeć go na odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć ilość dymu i zebrać spływające soki, zaleca się
umieszczenie na pierwszej półce ociekacza, do którego należy wlać pół litra wody. Szpikulec posiada
plastikowe pokrętło, które należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z którego należy korzystać po jego
zakończeniu, aby wyjąć mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować blachę, aby pizza była bardziej chrupiąca, nawet na spodzie. Po upływie dwóch trzecich
czasu pieczenia dodać mozzarellę na pizzę.
Funkcja wyrastania (dostępna tylko w określonych modelach)
Zaleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed włożeniem do piekarnika. Czasy wyrastania w takiej
funkcji skracają się o ok. jedną trzecią w porównaniu do wyrastania w temperaturze otoczenia (20-25°C).
Czas wyrastania dla ciasta na pizzę (1 kg) to ok. jedna godzina.
RADY I SUGESTIE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool AKZM 828/IX instrukcja

Typ
instrukcja