PL55
TABELA FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF (Wył.) Przerwanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
FAST PREHEATING
(Szybkie nagrzewanie
wstępne)
Do szybkiego wstępnego nagrzewania piekarnika.
CONVENTIONAL
(Konwencjonalne)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać
3. półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z
mokrym nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
GRILL
Do pieczenia plastrów mięsa, szaszłyków, kiełbasek; do zapiekania warzyw
oraz przyrumieniania chleba. Zaleca się umieszczenie potrawy na poziomie
4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-ociekacza, na
której będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić blachę na 3. lub 4.
poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie blachy-ociekacza,
która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na 1. lub 2.
poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte. Wraz z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest w zestawie.
FORCED AIR
(Termoobieg)
Do jednoczesnego pieczenia potraw na kilku półkach (maks. trzech).
Potrawy mogą być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury
pieczenia (np. ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez
wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie
odbywa się tylko na jednej półce, należy korzystać z 3. poziomu. W
przypadku pieczenia na dwóch półkach należy używać 1. i 4. poziomu,
a w przypadku pieczenia na trzech półkach – 1., 3. i 5. poziomu. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
STARCLEAN™
Do usuwania zabrudzeń powstałych podczas pieczenia dzięki
wykorzystaniu cyklu niskotemperaturowego. Połączone właściwości
specjalnej emalii i wody uwalnianej z celulozowej szmatki ułatwia
usuwanie zabrudzeń. Funkcję tę należy włączać, gdy piekarnik jest zimny.
CONVECTION BAKE
(Pieczenie
konwekcyjne)
Do pieczenia mięsa, ciast z nadzieniem (sernik, strudel, ciasta z owocami) i
faszerowanych warzyw tylko na jednym poziomie. Funkcja ta wykorzystuje
przerywany, delikatny nadmuch wentylatora, zapobiegający
nadmiernemu przesychaniu potraw. Zaleca się umieszczanie potraw na 2.
poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
SPECIALS
(Specjalne)
Patrz FUNKCJE SPECJALNE.
SETTINGS
(Ustawienia)
Konfigurowanie ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność, głośność
sygnału dźwiękowego, tryb eko).
RECIPES (Przepisy)
Możliwość wyboru spośród 30 różnych przepisów ustawionych fabrycznie
(patrz załączona książka kucharska). Piekarnik automatycznie ustawia
optymalną temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia. Należy dokładnie
przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowania, akcesoriów oraz
poziomów pieczenia, podanych w książce kucharskiej.
SHORTCUTS (Skróty)
Bezpośredni dostęp do 10 najczęściej używanych funkcji. Aby zmienić
ustawienia żądanej funkcji, patrz rozdział "WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA".