Whirlpool AKZM 8350/IXL instrukcja

Typ
instrukcja
PL46
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i
których należy ściśle przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego ryzyka oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko
urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej obsługi
urządzenia Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed
przystąpieniem do każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez
technika specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi
- Wymianę przewodu zasilającego może wykonać wyłącznie
wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego
serwisu.
- Urządzenie musi być uziemione
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie
instalacji należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyczkę, nie należy używać
wtyczek rozgałęźnych.
- Nie stosować przedłużaczy.
- Nie wolno wyciągać wtyczki ciągnąc za kabel zasilający.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz
następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
prowadzi do poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
mogłoby prowadzić do poważnych obrażeń.
PL47
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia
- Nie należy używać płyty indukcyjnej, jeśli jej powierzchnia jest
pęknięta. W takim przypadku należy wyłączyć urządzenie, aby
uniknąć ryzyka porażenia prądem (tylko w przypadku modeli z
funkcją indukcji).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego do
przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania (np: do
ogrzewania pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień
- Urządzenie nie powinno być używane przez dzieci od 8 roku życia
oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej i
umysłowej lub nieposiadające odpowiedniego doświadczenia lub
wiedzy, chyba pod nadzorem lub po przeszkoleniu w zakresie
bezpiecznej obsługi urządzenia i pod warunkiem zrozumienia
ewentualnych niebezpieczeństw związanych z użytkowaniem.
Urządzeniem nie mogą bawić się dzieci. Dzieci bez nadzoru osoby
dorosłej nie mogą przeprowadzać czyszczenia i konserwacji
urządzenia.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy
urządzenia. Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do
urządzenia i nie bawiły się nim
- Urządzenie oraz jego dostępne części rozgrzewają się podczas
użytkowania. Należy szczególnie unikać dotykania części grzejnych.
Dzieci w wieku poniżej 8 lat należy trzymać z dala od urządzenia,
chyba że są pod ciągłym nadzorem.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie komponenty
urządzenia nie wystygną.
PL48
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia się urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie podgrzewać i nie gotować na urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików ani innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i, w
konsekwencji, uszkodzenia urządzenia.
- Nie używać pojemników z tworzyw syntetycznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Zawsze uważnie
nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy Nie pozwalać
dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy
(dotyczy tylko piekarników z funkcją pirolizy).
- Należy używać wyłącznie sondy temperaturowej zalecanej do tego
piekarnika.
- Nie należy stosować ostrych ściernych środków czyszczących ani
ostrych metalowych przedmiotów do czyszczenia szyby drzwiczek
piekarnika, ponieważ mogą one porysować powierzchnię i
doprowadzić do pęknięcia szyby.
- Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone, aby uniknąć ewentualnego porażenia
prądem.
PL49
- Potraw pieczonych w naczyniu nie należy pokrywać folią
aluminiową (tylko w przypadku piekarników dostarczanych z
naczyniem do pieczenia).
- Urządzenie należy rozpakowywać oraz instalować przy użyciu
rękawic ochronnych.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed
złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu
oraz czy drzwi zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym
autoryzowanym serwisem. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został
wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie
wysokiej temperatury (min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Upewnić się, że powierzchnia, na której opiera się piekarnik, jest całkowicie pozioma.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między
blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci.
Tabliczka znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych
drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1.5 mm
2
) może dokonać wyłącznie
wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na
usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną
powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika
lub nie zostały przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
INSTALACJA
PL50
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ) Części opakowania
nie należy wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym
sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają
ciepło.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania
określone w Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i
wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/
WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami)
oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym
autoryzowanym serwisem. Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w
"Instrukcji wyszukiwania usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na
prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer
serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
PL51
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów
wejdzie przez przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu
wilgotnej szmatki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone,
dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika: Cykl czyszczenia STARCLEAN™
WAŻNE: Nie stosować żrących ani ściernych środków czyszczących. Nie stosować żadnych szorstkich
gąbek, myjek ani skrobaków. Używać jedynie gąbki dostarczonej w komplecie. Jeśli będą
stosowane, mogą z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie. Do czyszczenia szyby w drzwiach
piekarnika należy używać tylko miękkich, nieściernych gąbek.
Powierzchnia komory piekarnika pokryta jest emalią niezawierającą niklu, której specjalna formuła ułatwia
czyszczenie przy użyciu samej wody i celulozowej szmatki dostarczonej wraz z urządzeniem. Celulozową
szmatkę można prać i wykorzystywać ponownie aż do jej zużycia; można ją nabyć w Serwisie Obsługi
Klienta. Nie zaleca się prania szmatki w pralce i jej suszenia w suszarce.
Cykl czyszczenia STARCLEAN
Aby utrzymać piekarnik w optymalnym stanie, po każdorazowym użyciu należy przeprowadzić cykl
czyszczenia STARCLEAN™. Cykl trwa 25 minut, włącznie z fazą chłodzenia i należy go przeprowadzać w
następujący sposób:
1. Cykl należy przeprowadzać, gdy piekarnik jest zimny.
2. Zmoczyć celulozową szmatkę dostarczoną w komplecie pod bieżącą wodą i wycisnąć, aby z niej nie
kapało.
3. Otworzyć drzwiczki piekarnika i wyjąć z niego emaliowane akcesoria.
4. Rozłożyć celulozową szmatkę na dnie piekarnika w taki sposób, aby całkowicie je zakrywała.
5. Rozprowadzić równomiernie na celulozowej szmatce 350 ml wody. Mniejsza lub większa ilość wody
może niekorzystnie wpływać na przebieg cyklu.
6. Zamknąć drzwiczki piekarnika.
7. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się słowo STARCLEAN™.
8. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić wybór oraz rozpocząć cykl czyszczenia. Nie otwierać drzwiczek
w trakcie cyklu, aby uniknąć wydostawania się na zewnątrz pary.
9. Po zakończeniu cyklu otworzyć drzwiczki, wyjąć celulozową szmatkę i usunąć z piekarnika
ewentualne pozostałości wody.
10. Następnie przystąpić do czyszczenia, używając do tego celu gąbki dołączonej w komplecie, którą
należy zwilżyć ciepłą wodą (opóźnienie czyszczenia o więcej niż 15 minut może niekorzystnie
wpłynąć na jego rezultaty).
Uporczywe zabrudzenia
W celu usunięcia uporczywych zabrudzeń należy powtórzyć cykl STARCLEAN™, a w fazie czyszczenia
zabrudzeń dodać kilka kropel łagodnego detergentu.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie
jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
PL52
Czyszczenie szyby wewnętrznej
Powierzchnia wewnętrzna szyby wewnętrznej drzwiczek pokryta jest specjalną powłoką, która ułatwia jej
czyszczenie.
Aby utrzymać szybę drzwiczek w jak najlepszym stanie, po każdym cyklu czyszczenia STARCLEAN™ należy
ją oczyścić przy użyciu samej wody i nieściernej gąbki.
W celu usunięcia ewentualnych pozostałości tłuszczu dodać do wody kilka kropel łagodnego detergentu.
Uwagi:
Aby ułatwić czyszczenie piekarnika, można zdemontować drzwiczki (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona, aby ułatwić czyszczenie górnej
części komory urządzenia.
W przypadku długiej obróbki cieplnej potraw zawierających duże ilości wody (np. pizza,
warzywa itp.) po wewnętrznej stronie drzwiczek i na uszczelce mogą się gromadzić skropliny.
Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
Akcesoria:
Akcesoria po użyciu należy umpłynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać rękawice
kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Nie myć emaliowanych akcesoriów w zmywarce. Zbyt agresywne detergenty stosowane w
zmywarkach mogą w nieodwracalny sposób uszkodzić emalię.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady
(D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na
obsadach bocznych.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
Rys. 1 Rys. 2
PL53
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230 V,
typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest
odpowiednia do oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE)
Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce
pozostają odciski palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL54
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Lampa
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się uruchamiać co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór
energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Po otwarciu drzwi piekarnika podczas pieczenia grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. TACKA DO OCIEKANIA: służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako
forma do pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
C. SZMATKA CELULOZOWA: używana podczas cyklu czyszczenia STARCLEAN™.
WAŻNE: Należy używać wyłącznie dostarczonej szmatki celulozowej.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C
PL55
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjściu.
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie "B" (rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca do położenia "C" (rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. ociekacza, blachy do pieczenia ciast, wymaga wykonania takich samych
czynności. Wypustka w części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączanie/wyłączanie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu i zmienianie ustawionych wartości
UWAGA: dwa pokrętła są wysuwane. Nacisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzanie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na dowolną pozycję włącza się piekarnik: na wyświetlaczu
pojawiają się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu można wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach GRILL, SPECIALS (Specjalne), SETTINGS
(Ustawienia), RECIPES (Przepisy) oraz SHORTCUTS (Skróty).
A. Symbol podświetlonej funkcji
B. Podświetloną funkcję można wybrać, naciskając przycisk
C. Opis podświetlonej funkcji
D. Inne funkcje dostępne do wyboru
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
1 23 4
Specjalne: Rozmrażanie potraw
Utrzymyw. w cieple
Mrożonki
Rozmrażanie
WYŚWIETLACZ
WYŚWIETLACZ
Specjalne: Rozmrażanie potraw
Utrzymyw. w cieple
Mrożonki
Rozmrażanie
A
D
C
B
PL56
SZCZEGÓŁOWE USTAWIENIA FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji na wyświetlaczu pojawiają się dalsze opcje oraz związane z nimi szczegółowe
ustawienia.
Do przechodzenia między poszczególnymi polami należy używać pokrętła nawigacji: kursor przemieszcza
się po wartościach, które można zmieniać, zgodnie z wyżej opisaną kolejnością. Aby wybrać wartość,
nacisnąć przycisk . Aby zmienić wartość, obracać pokrętłem nawigacji, a następnie potwierdzić
przyciskiem .
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM – WYBÓR JĘZYKA ORAZ USTAWIANIE ZEGARA
Aby zapewnić prawidłową pracę piekarnika, po pierwszym włączeniu należy wybrać żądany język oraz
ustawić aktualną godzinę.
W tym celu należy:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na dowolną pozycję: na wyświetlaczu pojawi się lista z pierwszymi
trzema dostępnymi językami.
2. Przewinąć listę pokrętłem nawigacji.
3. Po podświetleniu żądanego języka nacisnąć przycisk , aby go wybrać.
Po ustawieniu języka na wyświetlaczu będzie migać godzina 12:00.
4. Ustawić czas pokrętłem nawigacji.
5. Potwierdzić ustawienie, naciskając przycisk .
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, obrócić pokrętło wyboru funkcji; na wyświetlaczu pojawią się funkcje
pieczenia oraz związane z nimi podmenu.
UWAGA: Lista oraz opis funkcji – patrz tabela na stronie 61 oraz 62.
2. Opcje dostępne w podmenu można przeglądać, obracając pokrętło nawigacji: aktualnie wybrana
funkcja jest podświetlona na biało na środku wyświetlacza. Aby ją wybrać, nacisnąć przycisk .
3. Na wyświetlaczu pojawią się ustawienia pieczenia. Jeśli fabrycznie ustawione wartości odpowiadają
żądanym, obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor wskazywał opcję "Start", a następnie nacisnąć
przycisk . Aby zmienić wartości, wykonać wyżej opisane czynności.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Sprawdzić, czy kursor jest ustawiony przy wartości temperatury (pole 3); nacisnąć przycisk , aby
wybrać parametr, który ma zostać zmieniony: wartość temperatury zacznie migać.
2. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji i potwierdzić przyciskiem .
3. Obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor wskazywał opcję START, a następnie nacisnąć przycisk .
4. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia dotycząca poziomu, na którym należy umieścić potrawę.
Umieścić potrawę zgodnie z instrukcją i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie.
Ustawioną temperaturę można zmienić również podczas pieczenia. Należy wtedy wykonać tę samą
procedurę.
Pole 3 Pole 4
Pole 5
Pole 2
Pole 1Kursor
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
PL57
5. Po zakończeniu pieczenia pojawi się odpowiedni komunikat. Można wówczas wyłączyć piekarnik,
ustawiając pokrętło wyboru funkcji na 0 (zero), lub przedłużyć pieczenie, przekręcając pokrętło
nawigacji zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po wyłączeniu na wyświetlaczu pojawi się pasek
chłodzenia, informujący o temperaturze wewnątrz piekarnika.
WSTĘPNE NAGRZEWANIE PIEKARNIKA
Aby nagrzać piekarnik przed włożeniem do niego potrawy, należy w następujący sposób zmienić
domyślne ustawienia piekarnika:
1. Pokrętłem nawigacji ustawić kursor na funkcję wstępnego nagrzewania.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: zacznie migać komunikat "No" (Nie).
3. Zmienić ustawienie pokrętłem nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się napis "Yes" (Tak).
4. Potwierdzić wybór przyciskiem .
SZYBKIE NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Aby szybko nagrzać piekarnik przed włożeniem potrawy, należy w następujący sposób zmienić domyślne
ustawienia piekarnika:
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania pokrętłem wyboru funkcji.
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawią się ustawienia.
3. Jeśli zaproponowana temperatura odpowiada żądanej, obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor
wskazał pozycję "Start" i nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę, postępować zgodnie z
instrukcjami w poprzednich tematach. Gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, zostanie
wyemitowany sygnał dźwiękowy. Po zakończeniu wstępnego nagrzewania piekarnik automatycznie
wybierze funkcję pieczenia konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy ją wybrać za pomocą pokrętła wyboru funkcji.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas z zakresu od 1 minuty do maksymalnego czasu
dozwolonego dla wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Aby uzyskać dostęp do podmenu i wybrać żądane opcje, należy obrócić pokrętło nawigacji tak, aby
kursor wskazał opcję "COOKING TIME" (Czas pieczenia).
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr; na ekranie zacznie migać czas "00:00".
3. Zmieniać wartości pokrętłem nawigacji, dopóki nie wyświetli się żądany czas pieczenia.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
TEMPERATURA
180°C
Obróć +/- aby ustawić. ...
Start
Specjalne: Rozmrażanie potraw
Utrzymyw. w cieple
Mrożonki
Rozmrażanie
PL58
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat "+/- to prolong, to brown" (+/- aby
przedłużyć, aby przyrumienić). Po naciśnięciu przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania,
która trwa 5 minut. Funkcję tę można wykonać tylko raz.
USTAWIANIE GODZINY ZAKOŃCZENIA/OPÓŹNIONEGO ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksymalnie 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia. To
ustawienie jest dostępne tylko wtedy, gdy w przypadku wybranej funkcji nie jest wymagane
wstępne nagrzewanie piekarnika.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 19:20).
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Pokrętłem nawigacji umieścić kursor obok godziny zakończenia pieczenia
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr miga godzina zakończenia pieczenia
3. Pokrętłem nawigacji zmieniać godzinę zakończenia pieczenia, aż wyświetlona zostanie żądana
wartość.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
5. Obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor wskazywał opcję START, a następnie nacisnąć przycisk .
6. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę Wykonać czynność i wcisnąć
przycisk , aby rozpocząć pieczenie Piekarnik rozpocznie pieczenie po upływie czasu obliczonego w
taki sposób, aby zakończenie wypadło o ustawionej godzinie (np. jeśli pieczona będzie potrawa
wymagająca 20 minut pieczenia, po ustawieniu godziny zakończenia na 20:10 piekarnik rozpocznie
pracę o godz. 19:50).
Podczas oczekiwania na rozpoczęcie pieczenia można rozpocząć program, obracając pokrętłem
nawigacji tak, aby kursor znalazł się obok komunikatu “Start", a następnie naciskając przycisk .
W każdym momencie można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla, czas
pieczenia, godzina zakończenia). Postępować zgodnie z opisem w poprzednich rozdziałach
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna na przykład do
kontrolowania czasu gotowania makaronu. Maksymalny czas, jaki można ustawić, to 1 godzina i 30 minut.
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się czas "00:00:00".
2. Ustawić żądany czas pokrętłem nawigacji.
3. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć odliczanie w dół. Po upływie ustawionego czasu na wyświetlaczu
pojawi się czas "00:00:00" i zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. W tym momencie można
przedłużyć czas (postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami) lub wyłączyć minutnik (naciskając
przycisk ). Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
Przyrumienianie
CZAS PIECZENIA
KONIEC
20:05
- 00:05
Koniec pieczenia: 20:00
+/- : przedłużyć, : przyrumienić
Koniec przyrumieniania: 20:05
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:20
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:20
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:29
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:30
Start
Obrócić +/-, aby ustawić timer i aby rozpocząć
00 : 00 : 00
(GG) (MM) (SS)
Obrócić +/-, aby ustawić timer i , aby rozpocząć
00 : 30 : 00
(GG) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
PL59
PRZEPISY
Dzięki technologii "Sixth sense" można korzystać z 30 gotowych przepisów o idealnie dobranych
temperaturach pieczenia.
Wystarczy użyć składników i przygotować potrawę zgodnie z przepisem. Następnie należy wykonać
następujące czynności:
1. Wybrać pozycję "RECIPES" (Przepisy) pokrętłem wyboru funkcji.
2. Wybrać żądaną potrawę spośród proponowanych.
3. Potwierdzić wybraną potrawę przyciskiem .
4. Wybrać żądany przepis pokrętłem nawigacji.
5. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawi się informacja o orientacyjnym czasie pieczenia.
6. Włożyć potrawę do piekarnika i obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor wskazywał opcję "Start", a
następnie nacisnąć przycisk .
7. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia dotycząca poziomu, na którym należy umieścić potrawę.
Umieścić potrawę zgodnie z instrukcją i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Aby opóźnić
czas rozpoczęcia pieczenia, patrz odpowiedni temat.
UWAGA: Niektóre potrawy wymagają obrócenia lub pomieszania w połowie pieczenia: piekarnik
włącza sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawia się informacja o rodzaju wymaganej
czynności
Początkowo wskazany czas pieczenia jest wyłącznie orientacyjny: może zostać automatycznie
przedłużony podczas pieczenia.
Krótko przed końcem czasu pieczenia piekarnik zasygnalizuje konieczność sprawdzenia, czy potrawa jest
dopieczona w zadowalającym stopniu. Jeśli nie jest, można ręcznie przedłużyć pieczenie pokrętłem
nawigacji.
USTAWIENIA
1. Aby zmienić niektóre parametry wyświetlacza, należy wybrać pozycję "SETTINGS" (Ustawienia) w
menu głównym za pomocą pokrętła wyboru funkcji.
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawią się parametry, które można zmieniać (język,
głośność sygnału dźwiękowego, jasność wyświetlacza, czas, tryb eko).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać ustawienie, które ma zostać zmienione.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
5. Aby zmienić parametr, postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu.
6. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się komunikat potwierdzający wykonanie czynności.
UWAGA: Gdy piekarnik jest wyłączony, jeśli aktywna jest funkcja TRYB EKO (oszczędzanie energii),
wyświetlacz zgaśnie po kilku sekundach, pokazując godzinę. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na
wyświetlaczu i włączyć oświetlenie wewnętrzne, wystarczy nacisnąć dowolny przycisk lub obrócić
którymkolwiek pokrętłem. Jeżeli podczas pieczenia włączony jest TRYB EKO, oświetlenie piekarnika
zostanie wyłączone po 1 minucie od rozpoczęcia pieczenia i włączone ponownie po każdym działaniu
użytkownika. Jeśli funkcja ta nie jest aktywna (OFF), po kilku minutach zmniejsza się jedynie jasność
wyświetlacza.
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczeń wieprzowa
19:20
- 00:32
Start
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Ryby
Deser
Mięso
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Ryby
Deser
Mięso
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Golonka
Kebab
Pieczeń wieprzowa
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Golonka
Kebab
Pieczeń wieprzowa
Obróć potrawę
Pieczenie prawie zakończone
Sprawdź potrawę
Koniec pieczenia: 19:45
Naciśnij ^, aby przedłużyć pieczenie
PL60
CYKL CZYSZCZENIA STARCLEAN™
Aby utrzymać piekarnik w jak najlepszym stanie, należy po każdym użyciu uruchamiać cykl czyszczenia
STARCLEAN™. Trwa on 35 minut łącznie z fazą chłodzenia. Należy go przeprowadzać w następujący
sposób:
Opis tej funkcji zawiera rozdział CZYSZCZENIE oraz tabela funkcji na stronie 61.
1. Po schłodzeniu piekarnika należy wykonać poniższe czynności.
2. Zwilżyć dostarczoną w zestawie celulozową szmatkę pod bieżącą wodą i wycisnąć, aby nie kapała
z niej woda.
3. Otworzyć drzwi piekarnika i wyjąć z niego emaliowane akcesoria.
4. Całkowicie przykryć dno piekarnika celulozową szmatką.
5. Polać szmatkę równomiernie 350 ml wody. Zbyt mała lub zbyt duża ilość wody może zmniejszyć
skuteczność cyklu.
6. Zamknąć drzwi piekarnika.
WAŻNE: W trakcie cyklu nie należy otwierać drzwi, aby uniknąć wydostawania się pary.
7. Wybrać symbol pokrętłem wyboru funkcji: na wyświetlaczu pojawi się słowo STARCLEAN™.
8. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić wybór oraz rozpocząć cykl pirolizy. W trakcie cyklu nie należy
otwierać drzwi, aby uniknąć wydostawania się pary.
9. Po zakończeniu cyklu wyjąć celulozową szmatkę i usunąć resztki wody z piekarnika.
10. Rozpocząć czyszczenie przy użyciu gąbki zwilżonej gorącą wodą (opóźnienie ponad 15 minut może
spowodować obniżenie skuteczności czyszczenia).
Szczególnie trwałe zabrudzenia
Aby usunąć szczególnie trwałe zabrudzenia, należy powtórzyć cykl STARCLEAN™, a w fazie usuwania
zabrudzeń dodać kilka kropel neutralnego środka czyszczącego.
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie nacisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej
3 sekundy. Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia
się stosowny komunikat oraz symbol . Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją
wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona,
piekarnik można wyłączyć, ustawiając pokrętło na 0 (zero). W takiej sytuacji jednak konieczne jest
ponowne ustawienie wcześniej wybranej funkcji.
Czyszczenie wodą przez 35 min.
Starclean
1/1
Włóż szmatkę+wodę.
Naciś.
CZAS
Czyszczenie
02:59
CZAS
Czyszczenie
00:00
KONIEC
15:00
KONIEC
15:00
PL61
TABELA FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF (Wył.) Przerwanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
FAST PREHEATING
(Szybkie nagrzewanie
wstępne)
Do szybkiego wstępnego nagrzewania piekarnika.
CONVENTIONAL
(Konwencjonalne)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy
używać 3. półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast
z mokrym nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
GRILL
Do pieczenia plastrów mięsa, szaszłyków, kiełbasek; do zapiekania
warzyw oraz przyrumieniania chleba. Zaleca się umieszczenie potrawy
na poziomie 4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie
blachy-ociekacza, na której będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić
blachę na 3. lub 4. poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika
muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który
będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 1 lub 2,
wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Wraz z tą
funkcją można stosować rożen, pod warunkiem że dostępne są
odpowiednie akcesoria.
FORCED AIR
(Termoobieg)
Do jednoczesnego pieczenia potraw na kilku półkach (maks. trzech).
Potrawy mogą być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury
pieczenia (np. ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie
bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy
pieczenie odbywa się tylko na jednej półce, należy korzystać z 3.
poziomu. W przypadku pieczenia na dwóch półkach należy używać 1. i 4.
poziomu, a w przypadku pieczenia na trzech półkach — 1., 3. i 5.
poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
STARCLEAN™
Do usuwania zabrudzeń powstałych podczas pieczenia dzięki
wykorzystaniu cyklu niskotemperaturowego. Połączone właściwości
specjalnej emalii i wody uwalnianej z celulozowej szmatki ułatwia
usuwanie zabrudzeń. Funkcję tę należy włączać, gdy piekarnik jest
zimny.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Korzystać z 3. poziomu. Nie trzeba nagrzewać piekarnika
SPECIALS (Specjalne) Patrz FUNKCJE SPECJALNE.
SETTINGS
(Ustawienia)
Konfigurowanie ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność,
głośność sygnału dźwiękowego, tryb eko).
RECIPES (Przepisy)
Możliwość wyboru spośród 30 różnych przepisów ustawionych
fabrycznie (patrz załączona książka kucharska) Piekarnik automatycznie
ustawia optymalną temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia Należy
dokładnie przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowania, akcesoriów
oraz poziomów pieczenia, które podano w książce kucharskiej
SHORTCUTS (Skróty)
Bezpośredni dostęp do 10 najczęściej używanych funkcji. Aby zmienić
ustawienia żądanej funkcji, patrz rozdział "WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA".
PL62
FUNKCJE SPECJALNE
DEFROST
(Rozmrażanie)
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej
powierzchni.
KEEP WARM
(Utrzymywanie w
cieple)
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy
na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w
komorze przekracza 65°C.
RISING (Wyrastanie)
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze
jest wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENIENCE
(Dania gotowe)
Do pieczenia gotowych dań przechowywanych w temperaturze
otoczenia lub w chłodziarce (kruche ciasteczka, gotowe ciasta do
pieczenia, bułeczki, pierwsze dania oraz produkty piekarnicze). Funkcja
ta delikatnie i szybko piecze potrawy. Można jej używać również do
odgrzewania wcześniej przygotowanych dań. Należy przestrzegać
wskazówek dotyczących przygotowania podanych na opakowaniu
mrożonek. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
MAXI COOKING
(Pieczenie Maxi)
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1.
lub 2. poziomu w zależności od wielkości mięsa. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Zaleca się obrócenie mięsa podczas pieczenia w
celu zapewnienia równomiernego przyrumienienia z obu stron. Warto
od czasu do czasu podlewać mięso, aby nie dopuścić do jego
nadmiernego wysuszenia.
FROZEN
FOOD
(Mrożonki)
Lasagne
Funkcja automatycznie dobiera najlepszą temperaturę oraz tryb
pieczenia dla 5 różnych kategorii gotowych dań mrożonych. Korzystać z
2. lub 3. poziomu pieczenia. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
Pizza
Strudel
French
Fries
(Frytki)
Bread
(Chleb)
Custom
(Własne)
Można indywidualnie ustawić temperaturę w zakresie od 50 do 250°C,
odpowiednio do różnych typów produktów.
ECO FORCED AIR
(Eco termoobieg)
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs
pociętych na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje delikatne wspomaganie
wentylatorem, uruchamianym tylko od czasu do czasu, co zapobiega
nadmiernemu wysuszeniu potraw. W przypadku tej funkcji ECO podczas
pieczenia oświetlenie pozostaje wyłączone. Można je tymczasowo
włączyć ponownie, naciskając przycisk potwierdzenia. Aby maksymalnie
zwiększyć wydajność energetyczną zaleca się, aby nie otwierać
drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Zaleca się korzystanie z
poziomu 3. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
PL63
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
- 2/3 160-180 30-90 Tortownica na ruszcie
- 1-4 160-180 30-90
Poziom 4: tortownica na ruszcie
Poziom 1: tortownica na ruszcie
Ciasta z
nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
- 3 160-200 35-90
Ociekacz/blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
- 1-4 160-200 40-90
Poziom 4: tortownica na ruszcie
Poziom 1: tortownica na ruszcie
Biszkopty/Tarty
- 3 170-180 20-45
Tacka do ociekania i blacha do
pieczenia ciast
- 1-4 160-170 20-45
Poziom 4: ruszt
Poziom 1: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
- 1-3-5 160-170 20-45*
Poziom 5: forma na ruszcie
Poziom 3: forma na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
Ptysie
- 3 180-200 30-40
Tacka do ociekania i blacha do
pieczenia ciast
- 1-4 180-190 35-45
Poziom 4: forma na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
- 1-3-5 180-190 35-45*
Poziom 5: forma na ruszcie
Poziom 3: forma na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
Bezy
- 3 90 110-150
Tacka do ociekania i blacha do
pieczenia ciast
- 1-4 90 140-160
Poziom 4: forma na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
- 1-3-5 90
140-
160*
Poziom 5: forma na ruszcie
Poziom 3: forma na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
Chleb / pizza /
focaccia
-1/2190-250 15-50
Tacka do ociekania i blacha do
pieczenia ciast
- 1-4 190-250 20-50
Poziom 4: forma na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
- 1-3-5 190-250 25-50*
Poziom 5: forma na ruszcie
Poziom 3: forma na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
PL64
Tarta mięsno-
warzywna
(tarta warzywna,
quiche lorraine)
- 3 180-190 40-55 Tortownica na ruszcie
- 1-4 180-190 45-70
Poziom 4: tortownica na ruszcie
Poziom 1: tortownica na ruszcie
- 1-3-5 180-190 45-70*
Poziom 5: tortownica na ruszcie
Poziom 3: tortownica na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania lub
blacha do ciast + tortownica
Nadziewane ciasto
francuskie/
francuskie
paszteciki mięsno-
warzywne
- 3 190-200 20-30
Tacka do ociekania i blacha do
pieczenia ciast
- 1-4 180-190 20-40
Poziom 4: forma na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
- 1-3-5 180-190 20-40*
Poziom 5: forma na ruszcie
Poziom 3: forma na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
Lasagne/makaron
zapiekany/
cannelloni/
zapiekanki
- 3 190-200 45-55 Forma na ruszcie
Baranina/cielęcina/
wołowina/
wieprzowina 1 kg
- 3 190-200 80-110 Ociekacz lub forma na ruszcie
Kurczak/królik/
kaczka 1 kg
- 3 200-230 50-100 Ociekacz lub forma na ruszcie
Indyk/gęś 3 kg - 2 190-200 80-130 Ociekacz lub forma na ruszcie
Ryba pieczona /
potrawy pieczone
w papierze (filet,
wcałości)
- 3 180-200 40-60 Ociekacz lub forma na ruszcie
Nadziewane
warzywa
(pomidory,
cukinie, bakłażany)
- 2 180-200 50-60 Forma na ruszcie
Tosty - 5 Wysoka 3-6 Ruszt
Filety/kawałki ryb - 4 Średnia 20-30
Poziom 4: ruszt (obrócić potrawę
w połowie pieczenia)
Poziom 3: ociekacz napełniony
wodą
Kiełbaski /
szaszłyki / żeberka
/ hamburgery
- 5
Średnia-
Wysoka
15-30
Poziom 5: ruszt (obrócić potrawę
w połowie pieczenia)
Poziom 4: ociekacz napełniony
wodą
Kurczak pieczony
1-1,3 kg
- 2 Średnia 55-70
Poziom 2: ruszt (obrócić potrawę
po upływie dwóch trzecich czasu
pieczenia)
Poziom 1: ociekacz napełniony
wodą
- 2 Wysoka 60-80
Poziom 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Poziom 1: ociekacz napełniony
wodą
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL65
* Czas pieczenia podany w przybliżeniu. Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w
zależności od indywidualnych preferencji.
Krwisty rostbef
1kg
- 3 Średnia 35-45
Forma na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy /
golonka
- 3 Średnia 60-90
Ociekacz lub forma na ruszcie (w
razie potrzeby obrócić potrawę
po upływie 2/3 czasu pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 3 Średnia 45-55
Tacka do ociekania lub blacha na
ruszcie (w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Zapiekane
warzywa
- 3 Wysoka 10-15 Forma na ruszcie
Lasagne i mięso - 1-4 200 50-100*
Poziom 4: forma na ruszcie
Poziom 1: ociekacz lub forma na
ruszcie
Mięso i ziemniaki - 1-4 200 45-100*
Poziom 4: forma na ruszcie
Poziom 1: ociekacz lub forma na
ruszcie
Ryba i warzywa - 1-4 180 30-50*
Poziom 4: forma na ruszcie
Poziom 1: ociekacz lub forma na
ruszcie
Pełne danie:
Tarta (poziom 5) /
lasagne (poziom 3)
/ mięso (poziom 1)
- 1-3-5 190 40-120*
Poziom 5: naczynie na ruszcie
Poziom 3: naczynie na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie
Mrożona pizza
- 3 Autom. 10-15
Tacka do ociekania/blacha do
ciast lub ruszt
- 1-4 Autom. 15-20
Poziom 4: forma na ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
- 1-3-5 Autom. 20-30
Poziom 5: forma na ruszcie
Poziom 3: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
Poziom 1: forma na ruszcie
- 1-3-4-5 Autom. 20-30
Poziom 5: forma na ruszcie
Poziom 4: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
Poziom 3: tacka do ociekania i
blacha do pieczenia ciast
Poziom 1: forma na ruszcie
Nadziewane
pieczenie
- 3 200 80-120* Ociekacz lub forma na ruszcie
Kawałki mięsa
(królik, kurczak,
jagnię)
- 3 200 50-100* Ociekacz lub forma na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool AKZM 8350/IXL instrukcja

Typ
instrukcja