Electrolux EKK500102W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKK500102W
Kuchenka gazowo-elektryczna
Instrukcja obsługi
P=
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie doskonałego produktu
firmy Electrolux. Mamy nadzieję, że korzystanie z
niego będzie dla Ciebie źródłem prawdziwej
przyjemności. Ambicją Grupy Electrolux jest
oferowanie klientom bogatego wyboru wysokiej
jakości produktów, które pomogą uczynić Twoje
życie jeszcze bardziej wygodnym. Ich przykłady
znajdziesz na okładce niniejszej instrukcji obsługi.
Zachęcamy do przeczytania niniejszej instrukcji
tak, aby optymalnie wykorzystać wszystkie zalety
Twojego nowego urządzenia. Z pewnością
docenisz jego zalety i wygodę użytkowania.
Powodzenia!
PL
Q=
Spis treści
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Opis urządzenia
Obsługa urządzenia
Piekarnik elektryczny
Obsługa płyty
Wskazówki i porady
Konserwacja i czyszczenie
Co zrobić, gdy …
Warunki gwarancji
Serwis i części zamienne
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki bezpieczeństwa
Instalacja kuchenki
Wymiana żarówki piekarnika
Przestawienie na inny rodzaj gazu
7
8
9
9
12
13
14
17
18
18
19
19
19
22
22
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
R=
=
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać
się z instrukcją, w której podano
wskazówki i zalecenia dotyczące
prawidłowego użytkowania i obsługi
sprzętu.
Instrukcję obsługi należy
przechowywać przez cały czas
użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia
należy pamiętać również o przekazaniu
instrukcji obsługi nowemu
użytkownikowi. Przestrzeganie
wskazówek zawartych w instrukcji
zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie urządzenia.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest cięż
ka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj
gazu, do którego kuchnia jest
przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zwiększonej zawartości tlenku węgla
w pomieszczeniu kuchennym.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia
samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby
dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu urządzenia.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy
i pozostaje gorąca przez jakiś czas.
Nie zezwalać dzieciom na
przebywanie w pobliżu kuchni, do
czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się /
poparzyć przy zdejmowaniu
garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje
ciepło i wilgoć. Należy zapewnić
prawidłową wentylację
w
pomieszczeniu, w którym będzie
ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie
należy jej używać. Nie obsługiwać
kuchni mokrymi rękoma.
S=
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową
wentylację poprzez otwarcie okna
lub zwiększenie mocy wentylacji
mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchni należy zwrócić uwagę, aby
ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów
kuchni (lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju
lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany olej
może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą
się one przewrócić i zawartość
naczynia wyleje się na palniki.
• Do wkładania i wyjmowania potraw
z piekarnika należy zawsze uż
ywać
kuchennych rękawic ochronnych.
• Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika,
gdyż może dojść do oparzenia.
• Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się
w pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
• Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w
niniejszej instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w
piekarniku nie należy używać
plastikowych naczyń. Nie
przykrywać wewnętrznych
elementów piekarnika folią
aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z
tyłu, w środkowej części płyty) nie
może być zasłonięty, gdyż zapewnia
prawidłową
wentylację komory
piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych
materiałów, środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie
serwisowym. Użytkownikowi nie
wolno samodzielnie wykonywać
napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części
zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania
nadają się do powtórnego
przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki
surowców wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego
T=
Dane techniczne
EKK500102W
Płyta
Palnik:
prawy przedni
prawy tylny
lewy przedni
lewy tylny
zapalarka
Duży
Pomocniczy
Średni
Średni
2,60 kW
1,00 kW
2,00 kW
2,00 kW
0,6 W
Piekarnik Piekarnik
Moc piekarnika
Grill
Moc grilla
Żarówka piekarnika
Rożno
Czyszczenie
Elektryczny
1,75 kW
Elektryczny
1,80 kW
15 W, E14
4 W
Ręczne
Moc całkowita piekarnika 1,819 kW
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
220~230 V
50 Hz
Akcesoria Ruszt
Taca do pieczenia (na spływający tłuszcz)
Rożno
Wymiary
Wysokość
Szerokość
Głębokość
875 mm
500 mm
600 mm
Moc kuchenki 1819,6 W
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do
odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj
gazu, do którego została dostosowana
kuchnia.
Producent nie ponosi
odpowiedzialności za szkody powstałe
wskutek nieprzestrzegania
obowiązujących norm i przepisów lub
podłączenia kuchenki przez osobę
nieuprawnioną.
U=
Opis urządzenia
Panel sterujący
Włącznik zapalarki
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Kontrolka termostatu piekarnika
Pokrętło termostatu piekarnika
Pokrętło palnika przedniego lewego
Pokrętło palnika tylnego lewego
Pokrętło palnika tylnego prawego
Pokrętło palnika przedniego prawego
Płyta
Średni palnik (do podgrzewania
ze średnią prędkością)
Średni palnik (do podgrzewania
ze średnią prędkością)
Mały (pomocniczy) palnik
Duży palnik (do podgrzewania
z dużą prędkością)
V=
Obsługa urządzenia
Piekarnik elektryczny
Przed przystąpieniem do eksploatacji
piekarnika zdjąć całe opakowanie oraz
wszystkie osłony, zarówno te
znajdujące się wewnątrz, jak i na
zewnątrz urządzenia.
Przed pierwszym użyciem, piekarnik
należy podgrzać bez potraw w środku.
W tym czasie może być wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. To całkowicie
normalne.
1. Wyjąć akcesoria piekarnika.
2. Usunąć wszelkie nalepki oraz
folię zabezpieczającą, jeśli jest.
3. Rozgrzać piekarnik ustawiając
pokrętło wyboru funkcji na pozycję. a
pokrętło termostatu piekarnika na
“250” na ok. 45 min.
Procedurę tę należy powtórzyć
ustawiając pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pozycję na ok. 5-10
minut.
Starannie oczyścić płyt
ę ceramiczną
przed pierwszym użyciem.
źniej regularnie czyścić płytę, gdy
jest już ciepła lub zimna. Unikać
zapiekania resztek potraw i zabrudzeń.
Płyty ceramiczne należy czyścić w taki
sam sposób jak szkło. Nie wolno
stosować agresywnych detergentów
ani gąbek o szorstkiej powierzchni.
Podczas pierwszego użycia płyta
ceramiczna może emitować
nieprzyjemny zapach spowodowany
odparowaniem wody z izolacji.
Akcesoria należy oczyścić łagodnym
detergentem. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Piekarnik elektryczny posiada trzy
elementy grzewcze:
- 2 elementy grzewcze (1 górny i 1
dolny) wykorzystywane przez piekarnik.
- 1 element grzewczy grilla,
umieszczony w środku, który służy do
grillowania potraw przy zamkniętych
drzwiczkach piekarnika.
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
0 - Wył.
Oœwietlenie piekarnika
Pieczenie tradycyjne – wykorzystuje
się górny i dolny element grzejny; funkcja
ta pozwala na stosowanie ulubionych
przepisów bez konieczności ustawiania
temperatury. Konieczne jest rozgrzanie
piekarnika.
Dolny element grzewczy piekarnika -
pozwala na podpieczenie potrawy od
spodu .
Górny element grzewczy piekarnika
- pozwala na podpieczenie potrawy od
góry.
Grill i rożen - Grill nie może pracować
wraz z piekarnikiem. Drzwi piekarnika
musza być zamknięte podczas
grillowania. Uwaga: Z funkcji grill
korzystać z maks. temperaturą 210°C.
NM=
Pokrętło termostatu piekarnika
Obrót pokrętła termostatu piekarnika w
stronę zgodną z ruchem wskazówek
zegara pozwala na ustawienie
temperatury pieczenia.
Temperatury są wyświetlane na panelu
sterowania.
Można wybrać dowolną temperaturę w
zakresie między 50°C a 250°C.
Kontrolka termostatu piekarnika
Kontrolka zapali się, wybrana zostanie
temperatura i pozostanie włączona,
gdy wybrana temperatura zostanie
osiągnięta. A następnie cyklicznie
włącza się i wyłącza, co oznacza, że
temperatura jest utrzymywana.
Pieczenie w piekarniku
Podczas pracy urządzenie osiąga
bardzo wysoką temperaturę. Należy
zachować szczególną ostrożność i nie
dotykać elementów grzewczych
znajdujących się w piekarniku.
Pieczenie konwencjonalne (Pieczenie
tradycyjne)
Pieczenie tradycyjne polega na
naturalnej konwekcji podgrzanego
powietrza.
Konieczne jest rozgrzanie piekarnika.
Co zrobić?
Dla ciasteczek, ciast i wypieków w
formie.
1. Rozgrzać piekarnik, ustawić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika na
pozycji
:
- na ok. 8 min. na temperaturę w
zakresie od 50ºC do 150ºC;
- na ok. 15 min na temperaturę w
zakresie od 175ºC do 250ºC;
1. Włożyć potrawę. Ustawić pokrętło
termostat piekarnika na oraz na
żądaną temperaturę.
Dolny element grzewczy
Ciepło pochodzi tylko z dołu piekarnika.
Taka pozycja pokrętła wyboru funkcji
piekarnika jest zalecana do podpiekania
gotowanych potraw.
Konieczne jest rozgrzanie.
NN=
1. Rozgrzać piekarnik, ustawić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika na pozycji
na około 10 min, przy czym
pokrętło termostatu piekarnika musi
być ustawione na pozycji maksymalnej.
2. Włożyć potrawę. Obrócić pokrętło
termostatu piekarnika i ustawić na
żądanej temperaturze.
Górny element grzejny
Jest to pieczenie polegające na
wytwarzaniu promieniującego ciepła.
Ciepło przechodzi tylko od góry
piekarnika. Funkcja ta jest odpowiednia
do podpieczenia gotowych dań, np.
lasagne, zapiekanki, itp.
Nie ma konieczności rozgrzewania
piekarnika.
Co zrobić?
1. Włożyć potrawę na trzeci poziom.
2. Ustawić pokrętło sterowania
piekarnikiem na pozycję
a
pokrętło termostatu piekarnika na
żądaną temperaturę.
Wyłączanie elementów grzewczych.
Obrócić pokrętło w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara i ustawić
na pozycji “0”.
Porady i wskazówki
Należy zawsze zapewnić odstęp min.
2,5 cm między góra potrawy a
elementem grzewczym.
Pozwala to na osiągnięcie optymalnych
wyników pieczenia oraz zapewnia
miejsce na wyrośnięcie potrawy, np.
ciasta drożdżowego, puddingów, itp.
Piekąc ciasta, herbatniki, chleb itp.
należy pamiętać, aby forma lub blacha
do pieczenia była umieszczona
centralnie pod elementem grzewczym.
Sprawdzić, czy potrawa jest
umieszczona centralnie na półce, oraz
czy jest wystarczająco miejsca woł
blachy/formy, aby umożliwić swobodną
cyrkulację gorącego powietrza.
Potrawy umieszczać w
formach/blachach o wystarczających
wymiarach, tak aby nie dochodziło do
wyrastania ciasta i zanieczyszczania
wnętrza piekarnika, co pozwoli na
zmniejszenie częstotliwości
czyszczenia.
Materiał blach/formy oraz ich
wykończenie mają wpływ na stopień
podpieczenia i zarumienienia potrawy.
Naczynia emaliowane, ciemne i ciężkie
zwiększają przyrumienienie od spodu.
Błyszczące aluminiowe lub z
polerowanej stali formy odbijają ciepł
o i
powodują mniejsze przyrumienienie od
spodu.
NIE NALEŻYumieszczać naczyń
bezpośrednio na dnie komory
piekarnika, ponieważ nagrzewa się ona
i może spowodować uszkodzenia.
NIE NALEŻY stosować patelni do
grillowania ani puszek po konserwach
jako form do pieczenia, ponieważ
zwiększają one przyrumienienie
potrawy.
Dla oszczędności, drzwi piekarnika
powinny być otwarte przez możliwie
najkrótszy czas, szczególnie podczas
wkładania potrawy do rozgrzanego
piekarnika.
NO=
Grill elektryczny
OSTRZEŻENIE: Dostępne części
mogą się bardzo silnie nagrzać, gdy
grill jest włączony. Dzieci nie powinny
zbliżać się do pracującego urządzenia.
Grillowanie powinno odbywać się przy
zamkniętych drzwiach piekarnika.
Podczas pracy urządzenie bardzo
mocni się nagrzewa.
Patelnia do grillowania bardzo mocno
się nagrzewa podczas pracy. Do jej
wyjmowania i wkładania do piekarnika
należy nakładać specjalne rękawice do
pieczenia.
Uwaga: Z funkcji grill korzystać z
maks. temperaturą 210°C.
Grillowanie
Ciepło pochodzi z góry piekarnika.
Funkcja służy do grillowania mięsa
(wołowiny, wieprzowiny …), które
mięknie, do przygotowania tostów
oraz do przyrumieniania gotowych
potraw.
Pieczeń
Przygotować mięso na pieczeń,
lekko natłuścić pędzelkiem z obu
stron (olejem).
Umieścić na grillu.
Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pozycji
.
Wsunąć tackę na ociekanie w
prowadnicę 1.
Wsunąć ruszt, na którym
umieszczona zostanie patelnia na
prowadnicy 2 lub 3, w zależności
od grubości pieczonego mięsa.
Umieścić ruszt na prowadnicy 3, w
przypadku cieńszych kawałków
pieczeni (tosty, bekon wieprzowy,
kiełbaski, małe ryby…)
Umieścić ruszt na prowadnicy 2 w
przypadku grubych kawałków pieczeni
(bekon wołowy, duże ryby, drób).
1
2
3
Gry pierwsza strona jest już
zarumieniona, obrócić mięso bez
nakłuwania, tak aby nie wyciekły soki.
Przypiec drugą stronę pieczeni.
Posolić na koniec pieczenia.
Czas pieczenia należy określić w
zależności od grubości pieczonych
kawałków, a nie wagi.
Przyrumienianie i przypiekanie
Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pozycji
.
Umieścić naczynie na ruszcie i
wsunąć na prowadnicę 2 lub 3.
Pozostawić naczynie pod wpływem
ciepła emitowanego przez grill
przez kilka minut.
1
2
3
NP=
Rożen
OSTRZEŻENIE: Dostępne części
mogą się bardzo silnie nagrzać, gdy
grill jest włączony. Dzieci nie powinny
zbliżać się do pracującego urządzenia..
Pieczenie na rożnie powinno odbywać
się przy zamkniętych drzwiach
piekarnika. Po pieczeniu zarówno
rożen jak i jego wspornik są gorące.
Aby wyjąć potrawę należy nałożyć
rękawice do pieczenia.
Patelnia do grillowania bardzo mocno
się nagrzewa podczas pracy. Do jej
wyjmowania i wkładania do piekarnika
należy nakładać specjalne rękawice do
pieczenia.
Uwaga: Z funkcji grill korzystać z
maks. temperaturą 210°C.
Sposób korzystania z rożna?
Otworzyć drzwi piekarnika. Wsunąć
mięso na rożen i upewnić się, czy
końcówka w pobliżu rączki jest we
właściwym miejscu oraz, czy mięso
jest ułożone centralnie.
Nałożyć drugi widelec i dokręcić
oba.
Wsunąć zaostrzoną końcówkę
rożna do osi silnika w tylnej ścianie.
Końcówkę z uchwytem umieścić na
wsporniku a drugi koniec wspornika
zawiesić w otworze w górnej
osłonie (parz rys.)
Umieścić patelnię grilla na dolnej
łce.
Wyjąć uchwyt i zamknąć
drzwi.
Wybrać pozycje Grill przy pomocy
pokrętła wyboru funkcji piekarnika,
ustawić pokrętło termostaty
piekarnika na maks. pozycji 210°C i
sprawdzić, czy rożen się obraca.
Gdy potrawa jest gotowa, wyłączyć
pokrętło wyboru funkcji grilla oraz
pokrętło termostatu i nałożyć
rączkę. Wyjąć końcówkę rożna z
silnika po zwolnieniu wspornika
przedniego. Zaleca się
równoczesne wyjęcie patelni do
grillowania, aby mieć pewność, że
cały tłuszcz skapuje do niej.
Zaleca się nałożenie specjalnych
rękawic i korzystanie z nich przez
cały czas podczas pracy z rożnem,
poniewa
ż wszystkie miejsca
związane z grillem są rozgrzane do
bardzo wysokiej temperatury.
Maksymalny ciężar potrawy, jaki można
umieścić na rożnie to 4·5 kg.
NQ=
Oœwietlenie piekarnika
Zapala siê gdy przekrêcone zostanie
pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika i
pozostaje w³¹czone przez ca³y czas
pracy piekarnika.
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe kuchni
Symbole na panelu sterującym mają
następujące
wyłączony
maksymalny dopływ gazu (duży płomień)
minimalny dopływ gazu (mały płomień)
Poziomu maksymalnego należy używać
do zagotowania, a minimalnego do
podgotowywania potraw (utrzymywania
w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie
między maksymalnym i minimalnym
płomieniem, nigdy nie ustawiać pokrętła
pomiędzy płomieniem maksymalnym, a
pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia”.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy
palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Na płycie nie stawiać materiałów, które
mogą ulec stopieniu.
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się
symbol odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o
wielkości odpowiedniej do średnicy
garnka używanego do gotowania. Aby
nie dopuścić do wykipienia potrawy,
zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń
o wklęsłych lub wypukłych dnach.
prawidłowo
nieprawidłowo
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować,
należy zmniejszyć płomień tak, aby
tylko podtrzymywać gotowanie.
NR=
Pierścień i otwory palnika należy
utrzymywać w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy
używać naczyń o właściwej średnicy
:
Średnica (mm) Palnik Moc
(kW) min. max.
Duży 2,6 165 260
Średni 2,0 140 220
Pomocniczy 1,0 60 160
Akcesoria kuchni
Poza oryginalnym wyposażeniem
kuchni zalecamy używanie
żaroodpornych naczyń (zgodnie ze
wskazówkami ich producenta).
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i
soki); wsunąć w poziom 2; jeżeli nie
jest używana należy ją wyjąć z
piekarnika
rożno (2 widelce, 1 szpica, 1 uchwyt
I wspornik szpicy)
Wskazówki i porady
Piekarnik
Piekarnik wyłączyć 5 minut przed
planowanym zakończeniem pieczenia.
W ten sposób oszczędza się energię
elektryczną, wykorzystując
zgromadzone ciepło.
Na efekt końcowy mają wpływ użyte
naczynia (grubość, materiał itp.).
W przypadku potraw zwiększających
swoją objętość w trakcie pieczenia
należy użyć większego naczynia.
Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć przed
pieczeniem.
Pomiędzy naczynia i ruszt położyć
kawałek folii aluminiowej; nie
przykrywać całego rusztu.
Używa
ć żaroodpornych naczyń.
Do potraw dodać niewielką ilość
tłuszczu przed zakończeniem pieczenia.
Nie przykrywać żadnego elementu
piekarnika folią aluminiową. Akumulacja
ciepła może wpłynąć ujemnie na efekt
pieczenia oraz może dojść do uszkodzenia
emalii piekarnika.
Gotowanie na płycie
Najlepsze jest używanie palników
odpowiednich dla wymiarów garnka i
przykrywanie ich podczas gotowania w
celu zmniejszenia zużycia gazu.
Ponieważ dystrybucja ciepła na dolnej
powierzchni nie jest jednolita, naczynia
przegrzewają się tylko po jednej stronie.
W związku z tym zalecamy częstsze
mieszanie potrawy.
W garnkach o grubszych ściankach
dystrybucja ciepła jest bardziej jednolita i
zjawisko przegrzewania nie występuje.
Odradzamy używanie małych naczyń.
Szerokie i niezbyt wysokie garnki są
lepsze, ponieważ szybciej przewodzą
ciepło.
Czas gotowania nie zmniejszy się
poprzez używanie małego garnka na
dużym palniku, lecz zwiększy to tylko
zużycie gazu.
NS=
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy sprawdzić, czy wszystkie pokrętła
są ustawione w położeniu „wyłączony”,
urządzenie jest ostudzone i odłączone do
zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać
noża lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyś
cić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów
ściernych, które mogłyby zniszczyć
emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak,
jak pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć
ciepłą wodą z dodatkiem
detergentu. Nie wolno używać
środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia
piekarnika można zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do
przodu dźwigienki na obu zawiasach
drzwiowych, aż do oporu (a).
Ponownie zamknąć
drzwiczki do oporu
i unieść w górę, aby zdjąć je z
zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika,
tylko w odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c). Podczas
osadzania zawiasów zwrócić uwagę, aby
zostały ułożone właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
ł. Dopilnować, aby w trakcie
odchylania kant drzwiczek nie uderzył w
dole o ramę (w takim wypadku
ponownie podnieść drzwiczki w górę i
na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki
na zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika
(d). Aby drzwiczki zamknęły się
prawidłowo, docisnąć dźwigienki (e) jakimś
przedmiotem (np. śrubokrętem).
Sprawdzić
(powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych, gdyż działanie
sprężyny może spowodować obrażenia.
NT=
Płyta podpalnikowa
Płytę czyścić, gdy jest jeszcze ciepła
(później usunięcie zanieczyszczeń
będzie trudniejsze). Do czyszczenia
bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków
do tego przeznaczonych. Dokładnie
opłukać i wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości
po gotowaniu należy natychmiast
namoczyć i usunąć, ponieważ emalia na
podpalnikowej płycie kuchenki może się
trwale przebarwić. Nie używać ostrych
narzędzi lub ściernych środków
czyszczących.
Plamy z octu, kwasów owocowych
należy natychmiast usuwać.
Nie używać:
proszków do szorowania,
wybielaczy;
drucianych g
ąbek;
środków do czyszczenia wanien i
zlewów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Co zrobić, gdy ...
W przypadku wystąpienia
nieprawidłowości w funkcjonowaniu
kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie
serwisowym sprawdzić:
Usterka Prawdopodobna przyczyna
i rozwiązanie
Żaden z palników się
nie zapala
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do zasilania
gazem.
Sprawdzić położenie przewodu gazowego.
Sprawdzić, czy zawór gazowy jest otwarty.
Sprawdzić, czy pierścień palnika i jego wierzch zostały
prawidłowo założone po czyszczeniu.
Palnik się nie zapala
Sprawdzić, czy palnik znajduje się na swoim miejscu.
Sprawdzić, czy palnik jest mokry.
Rezultaty gotowania są
niezadowalające
Sprawdzić, czy prawidłowo ustawiono płomień palnika.
Sprawdzić czas przygotowywania potrawy.
Piekarnik dymi
Zalecamy czyszczenie piekarnika po każdym użyciu. W innym
przypadku krople tłuszczu i wszystkie inne pozostałości po
wykipieniu będą się palić podczas następnego pieczenia
(patrz rozdział o czyszczeniu piekarnika).
Piekarnik nie działa
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do zasilania
elektrycznego.
Sprawdzić, czy nie nastąpiła przerwa w dopływie energii
elektrycznej.
Sprawdzić bezpieczniki.
NU=
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje
prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do
najbliższego autoryzowanego zakładu
serwisowego podając model i numer
seryjny urządzenia, objawy usterki.
Tabliczka znamionowa
Znajduje się w tylnej części urządzenia i
zawiera dane dotyczące urządzenia.
Przed wezwaniem serwisu należy
zanotować model, numer produktu i
numer seryjny kuchni.
Warunki gwarancji
Warunki gwarancji na zakupione
urządzenie znajdują się w karcie
gwarancyjnej, otrzymywanej przy
zakupie.
Serwis i części zamienne
Urządzenie zostało poddane fabrycznej
kontroli jakościowej, która miała na
celu sprawdzenie sprawności
technicznej urządzenia i wykonanie
regulacji przez specjalistów.
Każda konieczna naprawa musi być
wykonana z największą ostrożnością.
Z tego powodu zalecamy zwrócenie
się w przypadku awarii do
autoryzowanego zakładu
serwisowego. Przy zgłoszeniu należy
podać model Państwa urządzenia i
objawy usterki.
Oryginalne części zamienne można
kupić w autoryzowanych zakładach
serwisowych.
NV=
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki
do odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu,
do którego została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za szkody powstałe wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących norm i
przepisów lub podłączenia kuchenki
przez osobę nieuprawnioną.
Instalacja kuchenki
Ustawienie
Zdjąć elementy opakowania i ustawić
kuchnię w suchy, dobrze
wentylowanym pomieszczeniu, z dala
od zasłon. W pobliżu kuchni nie
przechowywać papieru, alkoholu,
benzyny itp.
61 cm
min
min 15 cm
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą być
wyższe od krawędzi kuchenki. Kuchenka
powinna być ustawiona w kuchni.
Należy także zachować odstęp 2 cm
od sąsiadujących mebli.
Wentylacja
Przed przystąpieniem do instalowania
kuchni w pomieszczeniu kuchennym
należy upewnić się, czy spełnia ono
wymagania stawiane mu przez przepisy
Prawa Budowlanego (Dz.U. Nr 15, poz.
140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów
pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla
mieszkania jednopokojowego lub 2,3
m dla mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne obciążenie
cieplne pochodzące od urządzeń
gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175 W/m
3
dla
pomieszczenia mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną
wymianę powietrza w ciągu godziny);
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia
nie posiada okna) poprzez otwory
wykonane w ścianach zewnętrznych o
powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin,
np. poprzez sprawny kanał
kominowy o min. boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia
jest przewidziana do instalowania obok
mebli kuchennych, ale nie wyższych niż
górna płaszczyzna rusztu kuchni.
OM=
Podłączenie do instalacji gazowej
Podłączenie musi być dokonane
zgodnie z obowiązującymi normami i
przepisami!
Prawa Budowlanego !
Podczas montażu kuchenkę poddano
testom i dostosowano do zasilania gazem
o parametrach zamieszczonych na
naklejce znajdującej się na drzwiach
piekarnika. Sprawdzić, czy
charakterystyka gazu podana odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale
„Użycie innych typów gazu”. W celu
uzyskania maksymalnej wydajności i
minimalnego zużycia gazu należy
sprawdzić, czy ciśnienie gazu
zasilającego odpowiada ciśnieniu
podanemu na tabliczce znamionowej.
Jeżeli ciśnienie gazu jest inne (lub
zmienne) od podanego na tabliczce,
należy zamontować regulator ciśnienia
posiadający certyfikat bezpieczeństwa B.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu
ziemnego powinno być wykonane przy
pomocy sztywnego podłączenia
(dopuszcza się też inne podłączenia)
np. przy użyciu rur stalowych
instalacyjnych lub rur miedzianych.
Kuchnia posiada króciec
przyłączeniowy Rc1/2.
TYŁ KUCHNI
Podł.
w
ęża
elastycznego
zaciski
Przewód
zasilający
Podłączenie za pomocą węża
elastycznego
- Podłączenie za pomocą węża
elastycznego można wykonać tylko
po sprawdzeniu, czy jest to zgodne
z obowiązującymi przepisami.
- Przewód łączący nie może
przecinać tylnej ściany kuchenki.
Wąż elastyczny łączymy z króćcem
kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka
rury stalowej instalacyjnej (bez
szwu).
- Długość przewodu nie może
przekraczać 1.5 metra bez
jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
T
Y
Ł
KUCHNI
zaciski
Podł. węża
elastycznego
Przewód
zasilający
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKK500102W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi