• Informacja dotycząca wymaganego napięcia
znajduje się na tabliczce znamionowej.
• Konieczne jest również zastosowanie odpo‐
wiednich wyłączników obwodu zasilania, ta‐
kich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczni‐
ki topikowe (typu wykręcanego – wyjmowane
z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe
(RCD) oraz styczniki.
• Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych do
gniazd sieciowych należy zwrócić uwagę, aby
ich przewody nie stykały się ani znajdowały w
pobliżu gorących drzwi urządzenia.
• Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Zagrożenie pożarem.
• Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani
nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zastosowanie)
oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
• Należy zadbać o to, aby po zainstalowaniu
urządzenia zachowany był dostęp do podłą‐
czenia elektrycznego.
• Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za wtycz‐
kę (jeśli dotyczy).
• Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie
przewodu zasilającego. Skontaktować się z
punktem serwisowym.
PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI
GAZOWEJ
• Instalacji i podłączenia urządzenia może do‐
konać tylko instalator posiadający uprawnienia
gazowe. Należy skontaktować się z autoryzo‐
wanym punktem serwisowym. Pozwoli to unik‐
nąć zagrożenia poważnych uszkodzeń lub ob‐
rażeń ciała.
• Upewnić się, że wokół urządzenia zapewniony
jest dobry przepływ powietrza. Nieprawidłowy
dopływ powietrza może prowadzić do niedo‐
boru tlenu.
• Przed instalacją należy upewnić się, że lokal‐
ne warunki zasilania (rodzaj i ciśnienie gazu)
są zgodne z ustawieniami urządzenia.
• Informacje dotyczące zasilania gazowego
znajdują się na tabliczce znamionowej.
• Omawiane urządzenie nie jest podłączone do
wyciągu gazów spalinowych. Należy je zain‐
stalować i podłączyć zgodnie z obowiązujący‐
mi przepisami dotyczącymi instalacji. Należy
zwrócić szczególną uwagę na wymagania do‐
tyczące wentylacji.
• Użytkowanie gazowego urządzenia do goto‐
wania powoduje zwiększone wytwarzanie
ciepła i wilgoci w pomieszczeniu, w którym za‐
instalowano dane urządzenie. Należy zapew‐
nić odpowiednią wentylację w kuchni: otwory
służące do mechanicznej wentylacji pomie‐
szczenia powinny być drożne; można również
zainstalować wentylację mechaniczną (okap
kuchenny z wentylatorem).
• Jeśli urządzenie jest intensywnie użytkowane
przez dłuższy czas, niezbędna jest bardziej
wydajna wentylacja (np. poprzez otwarcie ok‐
na lub zwiększenie wydajności wentylacji me‐
chanicznej).
EKSPLOATACJA
• Używać urządzenia wyłącznie do przygotowy‐
wania potraw w domu. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani prze‐
mysłowych. Pozwoli to uniknąć zagrożenia
odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
• Zawsze nadzorować urządzenie podczas pra‐
cy.
• Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas je‐
go pracy należy stać możliwie jak najdalej od
urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej
pary. Występuje zagrożenie poparzeniem.
• Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kontakt z
wodą. Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rę‐
koma.
• Nie używać urządzenia jako powierzchni robo‐
czej ani miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
• Podczas pracy powierzchnia do gotowania
staje się gorąca. Występuje zagrożenie popa‐
rzeniem. Nie kłaść na płycie metalowych
przedmiotów, takich jak sztućce lub pokrywki
naczyń, gdyż mogą one ulec nagrzaniu.
• Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno się
nagrzewa. Występuje zagrożenie poparze‐
niem. Podczas wkładania lub wyjmowania na‐
czyń bądź akcesoriów należy używać rękawic
ochronnych.
• Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy
nagrzewają się podczas pracy do wysokiej
temperatury. Należy zwrócić uwagę, aby nie
dotknąć grzałek. Małe dzieci, jeśli nie znajdują
się pod stałą opieką, nie mogą znajdować się
w pobliżu urządzenia.
• Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składni‐
ków zawierających alkohol może prowadzić
do powstania mieszanki alkoholu i powietrza.
Zagrożenie pożarem.
• Podczas otwierania drzwi nie wolno zbliżać do
urządzenia iskrzących przedmiotów ani otwar‐
tego płomienia.
POLSKI 5