Zanussi ZCG564GW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi
Kuchenka
ZCG564G
PL
Spis treści
Informacje dotyczące
bezpieczstwa _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Płyta grzejna – codzienna
eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Płyta grzejna – przydatne rady i
wskazówki _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Płyta grzejna – konserwacja i
czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Piekarnik – codzienna eksploatacja _ _ _ 8
Piekarnik – przydatne rady i
wskazówki _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Piekarnik – konserwacja i
czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 13
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 15
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 16
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ze względów bezpieczeństwa i w celu pra‐
widłowej obsługi urządzenia należy zapo‐
znać się z niniejszą instrukcją przed instala‐
cją i rozpoczęciem użytkowania urządzenia.
Instrukcja powinna być przechowywana ra‐
zem z urządzeniem, nawet w przypadku je‐
go sprzedaży lub przeprowadzki. Użytkow‐
nicy powinni w pełni zapoznać się z obsłu‐
gą oraz funkcjami bezpieczeństwa tego
urządzenia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
szkody powstałe w wyniku nieprawidłowej in‐
stalacji i użytkowania.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci powyżej 8 roku życia oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych lub oso‐
by nieposiadające odpowiedniego do
świadczenia i wiedzy, jeżeli obsługa urzą‐
dzenia będzie przebiegać pod nadzorem
lub po udzieleniu instrukcji na temat uży‐
wania urządzenia w bezpieczny sposób i
zrozumienia zagrożeń z tym związanych.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie materiały opakowaniowe nale‐
ży przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Istnieje ryzyko uduszenia.
Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały
się do urządzenia. Istnieje niebezpieczeń‐
stwo obrażeń lub trwałych urazów.
Jeżeli urządzenie posiada blokadę uru‐
chomienia lub blokadę przycisków, nale‐
ży z niej korzystać. Zapobiega to przypad‐
kowemu włączeniu urządzenia przez dzie‐
ci i zwierzęta.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie należy zmieniać parametrów ani mo‐
dyfikować urządzenia. W przeciwnym wy‐
padku istnieje niebezpieczeństwo obra‐
żeń lub uszkodzeń urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia wszystkie elementy opako‐
wania, naklejki i folie.
Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
Użytkowanie
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie
do użytku domowego.
Nie wolno używać urządzenia jako po
wierzchni roboczej lub miejsca do prze‐
chowywania.
Włączonego urządzenia nie wolno pozos‐
tawiać bez nadzoru. W przypadku pożaru
należy wyłączyć urządzenie. Pożar uga‐
sić pokrywką do naczyń, nie stosować wo‐
dy.
Ryzyko doznania poparzeń! Nie wolno
umieszczać metalowych przedmiotów,
2
np. sztućców lub pokrywek, na powierzch‐
ni grzejnej, ponieważ mogą się mocno na‐
grzewać.
Powierzchnia płyty kuchennej może ulec
uszkodzeniu, jeżeli spadną na nią przed‐
mioty lub naczynia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeli
wa, stopu aluminium lub naczyń ze zni‐
szczonym spodem po powierzchni płyty
kuchennej może doprowadzić do jej zary‐
sowania.
W razie zauważenia pęknięcia powierzch
ni odłączyć urządzenie od zasilania, aby
uniknąć porażenia prądem.
Nie dopuszczać nigdy do tego, aby zawar‐
tość naczyń wygotowała się do sucha,
gdyż mogłoby to spowodować uszkodze‐
nie naczyń oraz płyty kuchennej.
Nie wolno używać pól grzejnych bez na‐
czyń ani z pustymi naczyniami.
Odbarwienia emalii nie wpływa na wydaj‐
ność urządzenia. Nie powoduje to unie‐
ważnienia gwarancji.
Nie wolno naciskać ani obciążać otwar‐
tych drzwi urządzenia.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia silnie
się nagrzewa. Istnieje niebezpieczeństwo
poparzenia. Należy stosować rękawice
kuchenne do wkładania lub wyjmowania
akcesoriów i naczyń.
Należy zawsze odsunąć się od urządze‐
nia w przypadku otwierania drzwi pod‐
czas jego pracy (szczególnie w przypad‐
ku gotowania na parze). Umożliwi to wy‐
dostanie się nagromadzonej pary lub go‐
rącego powietrza.
Aby uniknąć uszkodzenia lub odbarwie‐
nia emalii:
nie wolno umieszczać żadnych przed‐
miotów bezpośrednio na dnie urządze‐
nia oraz nie wolno zakrywać dna folią
aluminiową
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo‐
średnio do urządzenia
nie wolno pozostawiać wilgotnych na‐
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń‐
czeniu pieczenia
Zabrania się korzystania z urządzenia, je‐
śli ma ono kontakt z wodą. Zabrania się
obsługi urządzenia mokrymi rękoma.
Nie należy pozostawiać wilgotnych na‐
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń‐
czeniu pieczenia, ponieważ wilgoć może
uszkodzić emaliowane powłoki piekarnika
lub przedostać się do wnętrza podzespo‐
łów.
Nie wolno umieszczać ani przechowywać
łatwopalnych cieczy i materiałów lub
przedmiotów z topliwych tworzyw (plasti
ku lub aluminium) na urządzeniu lub w je‐
go pobliżu.
W szufladzie pod piekarnikiem można
umieścić jedynie żaroodporne akcesoria.
Nie wolno do niej wkładać żadnych pal‐
nych materiałów.
Należy zadbać, aby otwór wentylacyjny
piekarnika znajdujący się pośrodku tylnej
części płyty zawsze pozostawał nie zasło‐
nięty co umożliwi prawidłową wentylację.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji na‐
leży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazdka. Upew‐
nić się, że urządzenie ostygło.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości Osad tłuszczu lub resztek po‐
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzy‐
mać powierzchnie urządzenia w dobrym
stanie.
Urządzenie należy czyścić wyłącznie wo‐
dą z mydłem. Ostre przedmioty, środki do
szorowania, ostre gąbki i odplamiacze mo‐
gą spowodować uszkodzenia urządzenia.
Zabrania się czyszczenia urządzenia myj‐
kami parowymi i myjkami wysokociśnie‐
niowymi.
Nie czyścić drzwi piekarnika ściernymi
środkami czyszczącymi ani skrobakami
metalowymi. Może dojść do pęknięcia i
3
roztrzaskania szyby wewnętrznej o ter‐
moodpornej powierzchni.
Należy upewnić się, że szyby są chłodne
przed przystąpieniem do ich czyszczenia.
Istnieje zagrożenie pęknięcia szyby.
Podczas odczepiania drzwi należy zacho‐
wać ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Jeżeli szyby drzwi zostaną uszkodzone,
ulegają osłabieniu i mogą pęknąć. W ta‐
kim przypadku należy je wymienić. Wię‐
cej informacji na ten temat można uzys‐
kać w lokalnym punkcie serwisowym.
W przypadku stosowania aerozolu do pie‐
karników, należy przestrzegać instrukcji
producenta. Nie wolno rozpryskiwać żad‐
nych środków na filtr tłuszczu (jeśli jest za‐
instalowany), grzałki ani czujnik termosta‐
tu.
Trudne do usunięcia zabrudzenia mogą
powodować odbarwienia powierzchni
podczas czyszczenia pirolitycznego (jeże‐
li dostępne).
Nie wolno czyścić emalii katalitycznej (je‐
żeli występuje).
Należy zachować ostrożność podczas wy‐
miany żarówki piekarnika. Istnieje zagro‐
żenie porażenia prądem!
Instalacja
Instalacje, podłączenie lub naprawy urzą‐
dzenia mogą być wykonywane wyłącznie
przez pracownika autoryzowanego serwi‐
su.
Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowa‐
nia urządzenia (zasad i przepisów doty‐
czących bezpieczeństwa, recyklingu, bez‐
pieczeństwa elektrycznego i/lub gazowe‐
go, itp.)!
Nieprzestrzeganie instrukcji instalacji po‐
woduje unieważnienie gwarancji w przy‐
padku powstania jakichkolwiek uszko‐
dzeń.
Należy upewnić się, że urządzenie nie
zostało uszkodzone w czasie transportu.
Nie należy podłączać uszkodzonego urzą‐
dzenia do źródła zasilania. W razie ko‐
nieczności należy skontaktować się z do‐
stawcą
Urządzenia nie należy instalować w pobli‐
żu materiałów łatwopalnych (np. zasłon,
ręczników kuchennych, itp.).
Przed pierwszym użyciem usunąć wszyst‐
kie materiały opakowaniowe.
Urządzenie jest ciężkie. Podczas jego
przenoszenia należy zachować ostroż‐
ność. Należy zawsze stosować rękawice.
Nie wolno ciągnąć urządzenia za uchwyt
lub płytę kuchenną.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli!
Ważna uwaga! Nie umieszczać kuchni na
dodatkowym cokole, ani na żadnych in‐
nych elementach, które powodują jej pod‐
niesienie. Może to zwiększyć ryzyko prze‐
wrócenia się urządzenia!
Podłączenie elektryczne
Urządzenie musi zostać uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o pod‐
łączeniu elektrycznym podane na tablicz‐
ce znamionowej są zgodne z parametra‐
mi domowej instalacji zasilającej.
Należy zawsze używać prawidłowo zain‐
stalowanych gniazd sieciowych z uziemie‐
niem.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno samodzielnie wymieniać lub
modyfikować przewodu zasilania. W tym
celu należy skontaktować się z lokalnym
punktem serwisowym.
W instalacji elektrycznej należy zastoso‐
wać rozłącznik, umliwiający odcięcie
wszystkich faz od zasilania, o rozwarciu
styków wynoszącym minimum 3 mm.
Należy upewnić się, że wtyczka przewo‐
du zasilającego i przewód nie zostały przy‐
gniecione ani uszkodzone przez tylną
ściankę urządzenia.
Należy zadbać, żeby wtyczka przewodu
zasilającego była dostępna po zakończe‐
niu instalacji.
4
Podczas odłączania urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Należy za‐
wsze ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest również zastosowanie od‐
powiednich urządzeń odcinających zasila‐
nie, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni‐
cowo-prądowe (RCD) i styczniki.
Informacje dotyczące napięcia znajdują
się na tabliczce znamionowej.
Podłączenie do instalacji gazowej
Zapewnić dobrą wentylację wokół urzą‐
dzenia. Niedostateczny dopływ powietrza
może prowadzić do niedoboru tlenu.
Sprawdzić, czy rodzaj gazu w instalacji za‐
silającej odpowiada rodzajowi gazu pod‐
anemu na tabliczce znamionowej - patrz
rozdział "Opis produktu".
Urządzenie nie jest podłączone do insta
lacji wyciągu spalin. Należy je zainstalo
wać i podłączyć zgodnie z obowiązujący‐
mi przepisami. Szczególną uwagę należy
zwrócić na wymagania dotyczące wenty‐
lacji.
Eksploatacja gazowych urządzeń do go‐
towania powoduje wytwarzanie ciepła i wil‐
goci w pomieszczeniu, w którym zainsta‐
lowano dane urządzenie. Zapewnić do‐
brą wentylację w kuchni: otwory służące
naturalnej wentylacji pomieszczenia po‐
winny być otwarte. Można też zainstalo‐
wać wentylację mechaniczną (okap ku‐
chenny z wentylatorem).
Długotrwała i intensywna eksploatacja
urządzenia może wymagać dodatkowej
wentylacji, np. otwarcia okna lub zwięk‐
szenia wydajności wentylacji mechanicz‐
nej, jeśli jest dostępna.
Serwis
Urządzenie może być naprawiane wyłącz‐
nie przez pracownika autoryzowanego
serwisu. Należy używać wyłącznie orygi‐
nalnych części zamiennych. Należy skon‐
taktować się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
9
1
2
3
4
10
7
1
32 64 5
8
1 Panel sterowania
2 Płyta grzejna
3 Pokrętła sterujące płytą grzej
4 Przycisk zapalarki
5 Przycisk oświetlenia piekarnika
6 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7 Grill
8 Oświetlenie piekarnika
9 Tabliczka znamionowa
10 Prowadnice blach piekarnika
5
Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1 Palnik mały
2 Palnik średni
3 Palnik średni
4 Palnik duży
Akcesoria
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze‐
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Osłona grilla
Zabezpieczenie podczas korzystania z
grilla.
Schowek
Pod komorą piekarnika znajduje się scho‐
wek na przybory kuchenne.
Aby dostać się do schowka, należy
unieść dolne przednie drzwi, a następnie
pociągnąć je w dół.
Ostrzeżenie! Podczas pracy
urządzenia schowek może się
nagrzewać.
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy usunąć z urządzenia całe opa‐
kowanie, zarówno wewnętrzne, jak i zew‐
nętrzne. Nie usuwać tabliczki znamionowej.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś‐
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się z
rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Nagrzewanie wstępne
Ustawić maksymalną temperaturę piekarni‐
ka i pozostawić włączony piekarnik na 45 mi‐
nut, aby wypalić wszelkie pozostałości w ko‐
morze piekarnika. Akcesoria mogą rozgrzać
się silniej niż w przypadku ich normalnego
użytkowania. W tym czasie może być wy‐
czuwalny intensywny zapach. Jest to nor‐
malne zjawisko. Należy zapewnodpowied‐
nią wentylację pomieszczenia.
6
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
Zapalanie palnika
Ostrzeżenie! Należy zachować
szczególną ostrożność podczas
korzystania z otwartego płomienia w
kuchni. Producenci nie ponoszą żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego obchodzenia się z ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie‐
niem na nim naczyń.
Aby zapalić palnik, należy:
1. Nacisnąć i przytrzymać przycisk zapalar‐
ki
.
2. Obrócić pokrętło w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara do pozycji
maksymalnego płomienia
.
3. Zwolnić przycisk zapalarki, ale przytrzy‐
mać pokrętło w tym położeniu przez oko‐
ło 5 sekund, aby termopara mogła się
rozgrzać. W przeciwnym wypadku do‐
pływ gazu zostanie przerwany.
4. Dostosować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie moż‐
na zapalić płomienia, należy spraw‐
dzić, czy korona i pokrywka palnika znajdu‐
ją się we właściwym położeniu.
1
2
3
4
1 Pokrywka palnika
2 Korona palnika
3 Elektroda zapłonowa
4 Termopara
Ostrzeżenie! Jeśli palnik nie zapali się
w czasie 15 sekund, należy zwolnić
pokrętło, obrócić je do położenia
wyłączenia i odczekać co najmniej 1 minutę
przed ponowną próbą zapalenia.
Ważne! W przypadku braku zasilania
palnik można zapalić bez udziału
urządzenia elektrycznego. W tym celu
należy zbliżyć płomień do palnika, wcisnąć
odpowiednie pokrętło regulacyjne i obrócić
je w kierunku przeciwnym do ruchów
wskazówek zegara, aż do pozycji
maksymalnego przepływu gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale‐
ży obrócić pokrętło sterowania do poło‐
żenia wyłączenia i odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną próbą zapalenia pal‐
nika.
Podczas włączania zasilania po zakoń‐
czeniu instalacji lub po przerwie w do‐
stawie prądu iskrownik może uruchomić się
samoczynnie. Jest to zjawisko normalne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
do pozycji
.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Oszczędność energii
W miarę możliwości zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć
płomień tak, aby tylko utrzymać stan goto‐
wania.
7
Należy używać garnków i patelni z
dnem o średnicy pasującej do wielkoś‐
ci palnika.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 mm - 280 mm
Palnik Średnica naczyń
Średni 140 mm - 240 mm
Mały 120 mm - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej
grube i płaskie.
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed czyszczeniem
urządzenia należy je wyłączyć i
poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa zabrania się
czyszczenia urządzenia parą i myjkami
wysokociśnieniowymi.
Ostrzeżenie! Nie stosować ściernych
preparatów czyszczących, myjek
stalowych ani kwasów, ponieważ mogą one
spowodować uszkodzenie urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i ko‐
ronę palnika należy myć ciepłą wodą z do‐
datkiem mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy
umyć wodą, a następnie osuszyć miękką
ściereczką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmywar‐
ce; muszą być myte ręcznie .
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona
rusztu powinny przecinać się w środku pal‐
nika.
Należy zachować szczególną ostrożność
podczas zakładania rusztów nad palnika‐
mi, aby nie uszkodzić powierzchni płyty
grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do
sucha miękką szmatką.
Piekarnik – codzienna eksploatacja
Funkcje piekarnika
Piekarnik posiada następujące funkcje:
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja wyłącze‐
nia
Wyłączanie urządzenia.
Maksymalny do‐
pływ gazu
Regulacja temperatury piekarnika – najwyższe ustawienie.
Pizza Wypiek pizzy.
Minimalny do‐
pływ gazu
Regulacja temperatury piekarnika – najniższe ustawienie.
Grill
Do grillowania potraw płaskich na środku grilla. Do przyrządza‐
nia tostów.
8
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie pie‐
karnika
Oświetlenie komory piekarnika bez włączania funkcji piecze‐
nia. Aby użyć tej funkcji, należy nacisnąć przycisk oświetlenia
piekarnika.
Pieczenie w piekarniku gazowym
Podczas korzystania z piekarnika nale‐
ży pozostawić lekko uchylone drzwi,
aby nie dopuścić do przegrzania.
Zapalanie palnika gazowego:
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk zapalar‐
ki
.
3. Obrócić pokrętło piekarnika gazowego w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazó‐
wek zegara do pozycji maksymalnego
płomienia
. Zwolnić przycisk zapalarki,
ale przytrzymać pokrętło piekarnika ga‐
zowego w tym położeniu przez około 15
sekund. Nie zwalniać go, aż nie pojawi
się płomień.
4. Ustawić pokrętło piekarnika w położeniu
odpowiedniej temperatury.
Jeśli palnik piekarnika nie zapali się lub
zgaśnie przypadkowo:
1. Zwolnić pokrętło piekarnika gazowego i
ustawić w położeniu wyłączenia
.
2. Otworzyć drzwi piekarnika.
3. Po jednej minucie spróbować ponownie
zapalić palnik piekarnika gazowego.
Zapalanie ręczne:
Tymczasowo, jeśli nie ma zasilania.
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Przytrzymać płomień w pobliżu otworu
w dolnej części komory piekarnika.
3. W tym samym czasie należy przekręcić
pokrętło piekarnika gazowego w kierun‐
ku przeciwnym do ruchu wskazówek ze
gara do pozycji maksymalnej temperatu‐
ry.
4. Gdy pojawi się płomień, należy przytrzy‐
mać pokrętło piekarnika gazowego
przez około 15 sekund w pozycji maksy‐
malnego płomienia.
5. Ustawić pokrętło piekarnika w położeniu
odpowiedniej temperatury.
Płomień można kontrolować patrząc
przez otwory w spodniej płycie piekarni‐
ka.
Zabezpieczenie piekarnika:
Piekarnik gazowy jest wyposażony w termo‐
parę. W przypadku wygaśnięcia płomienia
dopływ gazu zostaje odcięty.
Korzystanie z grilla
Ostrzeżenie! Podczas korzystania z
grilla dzieci należy trzymać w
bezpiecznej odległości. Istnieje
niebezpieczeństwo poparzenia!
Podczas korzystania z grilla należy po‐
zostawić lekko uchylone drzwi piekarni‐
ka.
Przed użyciem grilla należy zamontować
nad drzwiami osłonę grilla A .
A
Zapalanie grilla:
9
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk zapalar‐
ki
.
3. Obrócić pokrętło piekarnika gazowego
do pozycji grilla
. Zwolnić przycisk za‐
palarki, ale przytrzymać pokrętło piekar‐
nika gazowego w tym położeniu przez
około 15 sekund. Nie zwalniać go,
nie pojawi się płomień.
Jeśli grill nie uruchomi się lub zgaśnie
przypadkowo:
1. Zwolnić pokrętło piekarnika gazowego i
ustawić w położeniu wyłączenia.
2. Otworzyć drzwi piekarnika.
3. Po jednej minucie spróbować ponownie
zapalić grilla.
Zapalanie ręczne:
Tymczasowo, jeśli nie ma zasilania.
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Przytrzymać płomień w pobliżu otworów
palnika grilla.
3. W tym samym czasie należy przekręcić
pokrętło piekarnika gazowego w położe
nie grilla
.
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
Urządzenie posiada cztery poziomy umie‐
szczania potraw. Poziomy umieszczania
potraw są liczone od dołu.
Urządzenie jest wyposażone w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej recyr‐
kulacji pary. System ten, dzięki obecności
pary, umożliwia przygotowanie potraw de‐
likatnych wewnątrz oraz chrupkich z wierz‐
chu. Zmniejsza on do minimum czas pie‐
czenia i zużycie energii.
Wilgoć może skraplać się wewnątrz urzą‐
dzenia lub na szybie drzwi. Jest to normal‐
ne zjawisko. Zawsze należy odsunąć się
od urządzenia podczas otwierania drzwi
włączonego urządzenia. Aby ograniczyć
zjawisko skraplania się, należy urucho‐
mić urządzenie 10 minut przed rozpoczę‐
ciem pieczenia.
Wilgoć należy wytrzeć po każdym użyciu
urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przed‐
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia
oraz nie należy zakrywać jego elementów
folią aluminiową. Może to spowodować
zmianę wyników pieczenia i uszkodzenie
emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik
należy rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawio‐
nego czasu pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch
blach do pieczenia jednocześnie, należy
pozostawić jeden pusty poziom między ni‐
mi
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż
1 kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa
powoduje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potra‐
wy, należy stosować tacę ociekacza, aby
nie dopuścić do zabrudzenia piekarnika,
które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy wlać nieco wo‐
dy do tacki ociekacza. Aby nie dopuścić
do zadymienia, należy uzupełniać wodę.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pra‐
cy piekarnika. Należy znaleźć optymalne us‐
tawienia (ustawienie temperatury, czasu pie‐
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą‐
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
10
Tabela pieczenia
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępne‐
go na‐
grzewa‐
nia (mi‐
nuty)
Tempe‐
ratura
(°C)
Wielkość
płomie‐
nia
1)
Czas pie‐
czenia/
gotowa‐
nia (mi‐
nuty)
Ciasta
przekła‐
dane
250 aluminio‐
wa
3 15 150 3-4 20-30
Placek 1000 aluminio‐
wa
3 10 175 5 30-40
Ciasto
drożdżo‐
we z jabł‐
kami
2000 aluminio‐
wa
3 10 200 6 40-50
Szarlotka 1200+12
00
2 okrąg‐
łe, alumi
niowe
blachy
(średni‐
ca: 20
cm)
3 10 200 6 60-70
Małe
ciastecz‐
ka
500 aluminio‐
wa
3 10 175 5 30-40
Biszkopt
niskoka‐
loryczny
350 1 okrągła
blacha
(średni‐
ca: 26
cm)
3 10 175 5 30-40
Ciasto w
głębokiej
blasze
1500 aluminio‐
wa
3 - 175 5
50-60
2)
Kurczak
cały
1400 ruszt pie‐
karnika +
płytka
blacha
do pie‐
czenia
2 - 265 7 50-60
Tarta 800 aluminio‐
wa
3 20 265 7 10-15
11
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępne‐
go na‐
grzewa‐
nia (mi‐
nuty)
Tempe‐
ratura
(°C)
Wielkość
płomie‐
nia
1)
Czas pie‐
czenia/
gotowa‐
nia (mi‐
nuty)
Nadzie‐
wane
ciasto
drożdżo‐
we
1200 aluminio‐
wa
3 15 200 6 40-50
Pizza 1000 aluminio‐
wa
2 10 265 7 25-35
Sernik 2600 aluminio‐
wa
3 - 175 5 90-100
Tarta
jabłkowa
1900 aluminio‐
wa
3 15 6-7 50-60
Keks 2400 aluminio‐
wa
3 15 175 5
60-70
3)
Quiche
Lorraine
1000 1 okrągła
blacha
(średni‐
ca: 26
cm)
2 15 230 6-7 40-50
Chleb
wiejski
750+750 2 okrąg‐
łe, alumi
niowe
blachy
(średni‐
ca: 20
cm)
3 15 200 6 50-60
Rumuń‐
ski bisz‐
kopt
600+600 2 okrąg‐
łe, alumi
niowe
blachy
(średni‐
ca: 25
cm)
3 10 175 5 40-50
12
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępne‐
go na‐
grzewa‐
nia (mi‐
nuty)
Tempe‐
ratura
(°C)
Wielkość
płomie‐
nia
1)
Czas pie‐
czenia/
gotowa‐
nia (mi‐
nuty)
Rumuń‐
ski bisz‐
kopt tra‐
dycyjny
600+600 2 okrąg‐
łe, alumi
niowe
blachy
(średni‐
ca: 25
cm)
3 10 175 5 30-40
Rolada
biszkop‐
towa
500 aluminio‐
wa
3 10 175 5 20-30
Bezy 400 aluminio‐
wa
3 - 165 4 45-55
Ciasto
na ptysie
500 aluminio‐
wa
3 10 200 6 30-40
Placek z
kruszon‐
1500 aluminio‐
wa
3 15 230 6-7 35-45
Tort bisz‐
koptowy
600 aluminio‐
wa
3 10 175 5 30-40
Babka
piaskowa
600 aluminio‐
wa
3 15 190 5-6 30-30
1) Przybliżone ustawienie dopływu gazu (1 – minimalny dopływ gazu, 8 – maksymalny dopływ gazu).
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
Do przyrządzania pizzy najlepiej jest
przekręcić pokrętło wyboru programów
na pozycję Pizza.
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat‐
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do czy‐
szczenia.
Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ‐
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i po‐
zwoli zapobiec przypaleniu resztek po
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie‐
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo‐
dą z dodatkiem środka do czyszczenia,
13
po każdym użyciu i pozostawić je, aż wy‐
schną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przedmio‐
tami ani myć w zmywarce. Może to spo‐
wodować uszkodzenie powłoki zapobie‐
gającej przywieraniu!
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia piekarnika:
Wyłączyć piekarnik.
Wyjąć bezpieczniki w skrzynce z bez‐
piecznikami lub wyłączyć zasilanie przy
pomocy wyłącznika głównego.
W celu ochrony żarówki piekarnika i
szklanego klosza na dnie komory pie‐
karnika należy położyć ściereczkę.
Wymiana żarówki piekarnika/
czyszczenie szklanego klosza
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze‐
ciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby go zdjąć.
2. Umyć szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odporną
na działanie wysokich temperatur do
300°C.
4. Nałożyć szklany klosz.
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto‐
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia my‐
cia należy najpierw wymontować drzwi z pie‐
karnika, a następnie wyjąć szybę wewnętrz‐
ną.
Ostrzeżenie! Przy wyjmowaniu
wewnętrznej szyby z zamontowanych
drzwi może dojść do nagłego zamknięcia
drzwi.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szyb upewnić się, że drzwi
ostygły. Istnieje ryzyko pęknięcia szyby.
Ostrzeżenie! Uszkodzenia lub
zarysowania na szybach drzwi
powodują osłabienie szkła i ryzyko jego
pęknięcia. Aby tego uniknąć, należy
wymienić szyby. Więcej informacji na ten
temat można uzyskać w lokalnym punkcie
serwisowym.
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1
Otworzyć całko‐
wicie drzwi i chwy‐
cić za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró‐
cić dźwignie umie‐
szczone na obu za‐
wiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw‐
szej pozycji otwar‐
cia (do połowy). Na‐
stępnie pociągnąć
drzwi do siebie, wy‐
jmując je z mocowa‐
nia.
1
1
4
Umieścić drzwi
na stabilnej powierz‐
chni przykrytej mięk‐
ką szmatką.
Za pomocą śrubok‐
ręta wykręcić 2 śru
by z dolnej krawę‐
dzi drzwi.
Ważne! Nie zgubić
śrub.
14
3
2
2
5
Za pomocą drew‐
nianej lub plastiko‐
wej łopatki otworzyć
wewnętrzne drzwi.
Przytrzymać zew‐
nętrzne drzwi, a na‐
stępnie przycisnąć
wewnętrzne do gór‐
nej krawędzi.
6
Unieść wew‐
nętrzne drzwi.
7
Wyczyścić wew‐
nętrzną stronę
drzwi.
Umyć szybę wodą z
dodatkiem mydła.
Starannie ją osu‐
szyć.
Ostrzeżenie! Szybę należy czyścić
wyłącznie wodą z mydłem. Ścierne
preparaty czyszczące, odplamiacze i ostre
przedmioty (np. noże lub skrobaki) mogą
spowodować uszkodzenie szkła.
Zakładanie drzwi i szyb
Po zakończeniu czyszczenia założyć drzwi
piekarnika. W tym celu opisane powyżej
czynności należy wykonać w odwrotnej ko‐
lejności.
4
4
5
5
6
Co zrobić, gdy…
Problem Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić, czy urządzenie
jest podłączone do zasilania
i czy zasilanie jest włączone.
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić bezpiecznik w do‐
mowej instalacji elektrycz‐
nej.
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Pokrywka i korona palnika
nie są prawidłowo ułożone
Sprawdzić, czy pokrywka i
korona palnika są prawidło‐
wo ułożone.
Płomień gaśnie natychmiast
po zapaleniu
Termopara nie została wy‐
starczająco rozgrzana
Po zapaleniu płomienia przy‐
trzymać wciśnięte pokrętło
przez około 5 sekund.
Nierówny płomień w palniku
gazowym
Korona palnika jest zatkana
resztkami żywności
Sprawdzić, czy dysza nie
jest zablokowana i czy w ko‐
ronie palnika nie nagroma‐
dziły się resztki potraw.
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w
skrzynce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Je‐
żeli bezpiecznik zadziała
więcej niż jeden raz, należy
skontaktować się z wykwali‐
fikowanym elektrykiem.
15
Problem Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbęd‐
nych ustawień
Sprawdzić ustawienia
Nie działa oświetlenie pie‐
karnika
Oświetlenie piekarnika jest
uszkodzone
Wymienić żarówkę oświetle‐
nia piekarnika
Na potrawach i w komorze
piekarnika osiada skroplona
para wodna
Potrawa pozostawała zbyt
długo w piekarniku
Nie należy pozostawiać po‐
traw w piekarniku na dłużej
niż 15-20 minut po zakoń‐
czeniu pieczenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za‐
kresie nie jest możliwe, należy skontakto‐
wać się ze sprzedawcą lub lokalnym autory‐
zowanym serwisem.
Ostrzeżenie! Naprawy urządzenia
należy zlecać uprawnionemu
elektrykowi lub innej kompetentnej osobie.
Ważne! Jeżeli urządzenie było
nieprawidłowo użytkowane, interwencja
pracownika serwisu lub sprzedawcy może
być płatna nawet w okresie gwarancyjnym.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za‐
kresie nie jest możliwe, należy skontakto‐
wać się ze sprzedawcą lub lokalnym autory‐
zowanym serwisem.
Poniższe dane są niezbędne dla serwisu,
aby zapewnić szybką i odpowiednią pomoc.
Informacje te są dostępne na tabliczce
znamionowej (patrz „Opis produktu”)
Opis modelu ............
Numer produktu (PNC) ............
Numer seryjny (S.N.) ............
Wskazówki dotyczące urządzeń z me‐
talowym frontem:
Jeżeli drzwi zostaną otwarte w trakcie lub
wkrótce po zakończeniu pieczenia, na szkle
może pojawić się para.
Instalacja
Ważne! Najpierw uważnie przeczytać
rozdział pt. "Bezpieczeństwo".
Dane techniczne
Klasa urządzenia 2, podklasa 1 i klasa 1.
Wymiary
Wysokość 855 mm
Szerokość 500 mm
Głębokość 600 mm
Pojemność piekar‐
nika
59 l
Kategoria gazu II2ELs3B/P
Zasilanie gazem G20(2H) 20 mbar
G2.350(2Ls) 13
mbar
G30/G31(3B/P) 37
mbar
Średnice by-passów
Palnik Średnica by-passu
w 1/100 mm.
Mały 26
Średni 30
Duży 40
16
Palnik Średnica by-passu
w 1/100 mm.
Piekarnik 40
Palniki gazowe
Palnik Moc nomi‐
nalna
Moc mini‐
malna
Rodzaj gazu Ciś‐
nienie
Średnica
dysz
Zużycie
kW kW mbar mm g/godz.
Palnik mały 1,00 0,35 Gaz ziemny
G2.350
13 1,05 -
1,00 0,35 Gaz ziemny
G20
20 0,70 -
0,85 0,35 Butan G30 37 0,43 61,81
Palnik
średni
2,00 0,45 Gaz ziemny
G2.350
13 1,50 -
1,90 0,45 Gaz ziemny
G20
20 0,96 -
1,90 0,43 Butan G30 37 0,65 138,16
Palnik duży 2,80 0,75 Gaz ziemny
G2.350
13 1,80 -
3,00 0,75 Gaz ziemny
G20
20 1,19 -
2,70 0,72 Butan G30 37 0,77 196,33
Piekarnik 2,70 0,90 Gaz ziemny
G2.350
13 1,68 -
2,70 0,90 Gaz ziemny
G20
20 1,20 -
2,50 0,90 Butan G30 37 0,70 181,78
Grill 1,90 - Gaz ziemny
G2.350
13 1,30 -
1,90 - Gaz ziemny
G20
20 1,08 -
1,90 - Butan G30 37 0,62 138,16
Podłączenie do instalacji gazowej
Należy zastosować połączenia sztywne lub
wąż z oplotem ze stali nierdzewnej, zgodnie
z obowiązującymi przepisami. W przypadku
użycia metalowych węży należy zagwaran‐
tować, aby nie dotykały części ruchomych
lub nie uległy zgnieceniu.
17
Podłączenie za pomocą węży
niemetalowych
W przypadku, gdy pełna kontrola przyłącza
na całej jego długości nie sprawia proble‐
mów, do podłączenia urządzenia można
użyć węża elastycznego. Wąż musi być
szczelnie zamocowany za pomocą specjal‐
nych obejm.
Instalacja: Użyć złączki gumowego węża.
Należy pamiętać o założeniu uszczelki. Na‐
stępnie przystąpić do wykonania przyłącze‐
nia. Należy pamiętać, aby wąż elastyczny:
nie rozgrzewał się do temperatury wy‐
ższej o 30°C od temperatury otoczenia;
nie był dłuższy niż 1500 mm;
nie utrudniał przepływu gazu;
nie był narażony na ocieranie lub skręca‐
nie;
nie stykał się z ostrymi krawędziami lub
narożnikami;
łatwo można było sprawdzić jego stan
techniczny.
Kontrola stanu technicznego węża polega
na sprawdzeniu, czy:
nie jest pęknięty lub rozcięty oraz czy nie
posiada oznak przypalenia na końcach
oraz na całej długości;
materiał nie stwardniał i nadal wykazuje
normalną elastyczność;
obejmy mocujące nie są zardzewiałe;
nie upłynął termin jego trwałości eksploa‐
tacyjnej.
W przypadku zauważenia jednej lub więk‐
szej liczby niezgodności należy wymienić
wąż (nie wolno go naprawiać).
Ważne! Po zakończeniu instalacji należy
zawsze sprawdzić szczelność wszystkich
połączeń. W tym celu należy użyć roztworu
wody z mydłem (nie wolno tego robić za
pomocą płomienia!).
Przyłącze doprowadzenia gazu znajduje się
za panelem sterowania.
Ostrzeżenie! Przed podłączaniem
gazu należy wyjąć wtyczkę przewodu
zasilającego z gniazdka lub wyłączyć
bezpiecznik w skrzynce bezpieczników.
Zamknąć główny zawór gazu.
1
2
32
4
1 Miejsce do podłączenia gazu (w urządze‐
niu istnieje tylko jeden punkt przyłącze‐
nia gazu)
2 Uszczelka
3 Kolanko
4 Złączka gumowego węża gazu LPG
Urządzenie zostało fabrycznie ustawio‐
ne do konkretnego rodzaju gazu. Aby
zmienić rodzaj gazu, należy wybrać złącz
gazu nr 4. Należy pamiętać o tym, aby za
wsze założyć uszczelkę.
Wymiana dysz
1. Zdjąć ruszty palników.
2. Zdjąć pokrywki i korony palników.
3. Za pomocą klucza nasadowego nr 7 wy‐
montować dysze, a następnie wymienić
je na nowe, odpowiednie do rodzaju sto‐
sowanego gazu.
4. Zamontować ponownie części, wykonu
jąc wyżej opisane czynności w odwrot‐
nej kolejności.
5. Wymienić etykietę (znajdującą się obok
króćca przyłączeniowego gazu) na odpo‐
wiednią dla nowego rodzaju gazu. Ety‐
kiety znajdują się w woreczku z dysza‐
mi, który został dostarczony wraz z urzą‐
dzeniem.
W przypadku, gdy ciśnienie doprowadzane‐
go gazu jest niestabilne lub różni się od wy‐
maganej wartości ciśnienia, na rurze dopro‐
wadzającej gaz należy zainstalować odpo‐
wiedni regulator ciśnienia.
18
Przestawienie na gaz G2.350
Palnik mały i średni: po montażu dysz
(
3
na następnym rysunku) nakręcić ko‐
szyczki (średnica 10 mm,
1
na następ‐
nym rysunku), dołączone do opakowania
(regulatory powietrza pierwotnego);
Palnik duży: po montażu dysz (
3
na na‐
stępnym rysunku) nakręcić koszyczki
(średnica 16 mm,
2
na następnym rysun‐
ku), dołączone do opakowania (regulato‐
ry powietrza pierwotnego);
1
2
4
3
Ważne! W obu przypadkach do nakręcania
należy użyć specjalnego narzędzia
4
oraz
śrubokrętu, aby odpowiednio zamontować
koszyczki.
Regulacja płomienia minimalnego
Aby ustawić płomień minimalny palników,
należy:
1. Zapalić palnik.
2. Obrócić pokrętło do położenia płomienia
minimalnego.
3. Zdjąć pokrętło sterowania.
4. Przy pomocy wąskiego śrubokręta wyre‐
gulować śrubę by-passu. W przypadku
przestawienia z gazu ziemnego 20 mbar
na gaz płynny należy całkowicie dokrę‐
cić śrubę regulacyjną. W przypadku prze‐
stawienia z gazu płynnego na gaz ziem‐
ny 20 mbar należy odkręcić śrubę regu‐
lacyjną o ok. 1/4 obrotu.
1 Śruba regulacji płomienia minimalne‐
go
5. Kilka razy szybko obrócić pokrętło z po‐
łożenia płomienia maksymalnego do mi‐
nimalnego, aby sprawdzić, czy płomień
nie gaśnie.
Dostosowanie do różnych rodzajów
gazu
Ostrzeżenie! Dostosowanie
urządzenia do spalania dostępnego
rodzaju gazu powinno być przeprowadzone
wyłącznie przez osobę posiadającą
odpowiednie uprawnienia.
To urządzenie jest przystosowane do
zasilania gazem ziemnym.
Dzięki odpowiednim dyszom można je rów‐
nież przystosować do spalania gazu płynne‐
go.
Należy ustawić odpowiedni przepływ gazu.
Wymiana dyszy palnika piekarnika gazowe‐
go:
1
19
1. Wyjąć płytę ( A ), założoną na dnie ko‐
mory piekarnika, aby uzyskać dostęp do
palnika piekarnika gazowego ( B ).
2. Odkręcić śrubę ( C ), która mocuje pal‐
nik piekarnika gazowego.
3. Ostrożnie zdjąć palnik ze wspornika dy‐
szy ( D ).
Powoli przesunąć go na lewą stronę.
Upewnić się, że tuleja palnika piekarnika
gazowego znajduje się w otworze wloto‐
wym palnika. Nie ciągnąć na siłę przewo‐
du elektrody zapłonowej ( E ) ani prze‐
wodu termopary ( F ).
4. Odkręcić dyszę palnika gazowego ( D )
kluczem nasadowym 7 mm i wyjąć ją. Za‐
mienić wymaganą częścią.
5. Zamontować palnik piekarnika gazowe‐
go w odwrotnej kolejności.
6. Zastąpić naklejkę dotychczasowego ro‐
dzaju gazu, znajdującą się obok złącza
dopływu gazu naklejką z nazwą nowego
gazu.
Wymiana dyszy palnika grilla:
1. Odkręcić śrubę mocującą palnika grilla.
2. Odkręcić dyszę palnika grilla kluczem na‐
sadowym 7 mm i wyjąć ją. Zamienić wy‐
maganą częścią.
3. Zamontować palnik grilla w odwrotnej ko‐
lejności. Przed dokręceniem śruby nale‐
ży sprawdzić, czy palnik grilla jest odpo‐
wiednio dopchnięty do tylnej ścianki.
Ustawienie płomienia minimalnego na palni‐
ku piekarnika gazowego:
1. Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
2. Zdjąć pokrętło piekarnika gazowego.
3. Małym płaskim śrubokrętem ustawić śru‐
bę regulacyjną ( A ).
A
Zmiana rodzaju
gazu
Zmiana ustawie‐
nia śruby regula‐
cyjnej
z gazu ziemnego
na gaz płynny
dokręcić całkowi‐
cie śrubę regula‐
cyjną
z gazu płynnego
na gaz ziemny
odkręcić śrubę re‐
gulacyjną o około
3/4 obrotu
4. Założyć pokrętło piekarnika gazowego.
5. Podłączyć wtyczkę do gniazdka siecio‐
wego.
Ostrzeżenie! Wtyczkę urządzenia
można podłączyć do gniazda
elektrycznego dopiero wtedy, gdy wszystkie
części zostaną zamontowane na swoich
miejscach. Istnieje niebezpieczeństwo
obrażeń ciała.
6. Zapalić palnik piekarnika gazowego
(patrz rozdział „Pieczenie w piekarniku
gazowym – Zapalanie palnika piekarnika
gazowego”).
7. Ustawić pokrętło piekarnika gazowego
w pozycji maksymalnego płomienia i po‐
zostawić piekarnik do nagrzania przy‐
najmniej na 10 minut.
8. Przestawić pokrętło piekarnika gazowe‐
go z płomienia maksymalnego na mini‐
malny.
Sprawdzać stan płomienia. Jeśli płomień
gaśnie, wykonać ponownie procedurę od
punktu 1 do 7. Nad koroną palnika piekarni‐
ka gazowego musi być widoczny mały regu‐
larny płomień.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zanussi ZCG564GW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi