AEG 47345GM-WN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
47345GM PL Instrukcja obsługi
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
3. OPIS URZĄDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
6. PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
10. PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
11. PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
12. PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
13. CO ZROBIĆ, GDY… . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
14. INSTALACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG. Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej
bezawaryjnej pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie, które ułatwiają życie — nie
wszystkie te funkcje można znaleźć w zwykłych urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku
minut na lekturę w celu zapewnienia najlepszego wykorzystania urządzenia.
Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:
Wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w rozwiązywaniu problemów
oraz informacje dotyczące serwisu:
www.aeg.com
Zarejestruj swój produkt, aby uprościć jego obsługę serwisową:
www.aeg.com/productregistration
Kupuj akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do swojego
urządzenia:
www.aeg.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z serwisem, należy przygotować poniższe dane.
Informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej. Model, numer produktu, numer seryjny.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
2
www.aeg.com
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia
należy dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsłu‐
gi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i obraże‐
nia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i eks‐
ploatacją. Należy zachować instrukcję wraz z urządze‐
niem do wykorzystania w przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesie‐
niem obrażeń mogących skutkować trwałym kalec‐
twem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych zdol‐
nościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych
bądź nieposiadające odpowiedniej wiedzy i doświad‐
czenia, jeśli będą one nadzorowane przez dorosłą
osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeń‐
stwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządze‐
niem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracują‐
cego lub stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne
elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę urucho‐
mienia, zaleca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się
dzieci bez nadzoru dorosłych.
POLSKI 3
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy nagrze‐
wają się podczas pracy do wysokiej temperatury. Nie
dotykać elementów grzejnych.
Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego
zegara ani niezależnego układu zdalnego sterowania.
Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających
tłuszcz lub olej na włączonej płycie grzejnej może być
przyczyną pożaru.
Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie,
a następnie przykryć płomień pokrywą lub kocem
gaśniczym.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów na powierz‐
chni gotowania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść przed‐
miotów metalowych, takich jak sztućce lub pokrywki
do garnków, ponieważ mogą one bardzo się roz‐
grzać.
Zachować ostrożność, dotykając szufladę. Może się
ona mocno nagrzać.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciąg‐
nąć najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
Jeśli na pokrywę rozlał się płyn, należy go usunąć
przed jej otwarciem. Przed zamknięciem pokrywy od‐
czekać, aż powierzchnia płyty grzejnej ostygnie.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych, metalo‐
wych myjek, ponieważ mogą one porysować powierz‐
chnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
4
www.aeg.com
2.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie jest przeznaczone na
następujące rynki: PL
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może zainstalować
wyłącznie wykwalifikowana oso‐
ba.
Usunąć wszystkie elementy opakowa‐
nia.
Nie instalować ani nie używać uszko‐
dzonego urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją in‐
stalacji dostarczoną wraz z urządze‐
niem.
Zachować ostrożność podczas prze‐
noszenia urządzenia, ponieważ jest
ono ciężkie. Zawsze używać rękawic
ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uch‐
wyt.
Zachować minimalne odstępy od in‐
nych urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad
nim spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować
z urządzeniami lub meblami o tej sa
mej wysokości.
Nie instalować urządzenia na platfor‐
mie.
Nie instalować urządzenia przy
drzwiach ani pod oknem. Zapobiegnie
to możliwości strącenia gorącego na‐
czynia z urządzenia przy otwieraniu
okna lub drzwi.
Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem elektrycz‐
nym.
Wykwalifikowany elektryk powinien
wykonać wszystkie połączenia elek‐
tryczne.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o
podłączeniu elektrycznym podane na
tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami instalacji zasilającej. W
przeciwnym razie należy skontakto‐
wać się z elektrykiem.
Należy zawsze używać prawidłowo
zamontowanych gniazd elektrycznych
z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszko‐
dzić wtyczki ani przewodu zasilające‐
go. Wymianę uszkodzonego przewo‐
du zasilającego należy zlecić przed‐
stawicielowi serwisu lub wykwalifiko‐
wanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi
są mocno rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów
znajdujących się pod napięciem, jak
zaizolowanych części zabezpieczenie
przed porażeniem prądem należy za‐
mocować w taki sposób, aby nie moż‐
na go było odłączyć bez użycia narzę‐
dzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda elek‐
trycznego dopiero po zakończeniu in‐
stalacji. Należy zadbać o to, aby po
zakończeniu instalacji urządzenia
wtyczka przewodu zasilającego była
łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzo‐
wane, nie wolno podłączać do niego
wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciąg‐
nąć za przewód zasilający. Zawsze
ciągnąć za wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpo‐
wiednich wyłączników obwodu zasila‐
nia: wyłączników automatycznych,
bezpieczników topikowych (typu wy‐
kręcanego – wyjmowanych z oprawki),
wyłączników różnicowo-prądowych
(RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zasto‐
sować wyłącznik obwodu umożliwiają‐
cy odłączenie urządzenia od zasilania
na wszystkich biegunach. Wyłącznik
obwodu musi mieć rozwarcie styków
wynoszące minimum 3 mm.
POLSKI 5
Podłączenie do instalacji
gazowej
Wszystkie połączenia instalacji gazo‐
wej powinna wykonać wykwalifikowa‐
na osoba.
Zapewnić cyrkulację powietrza wokół
urządzenia.
Informacje dotyczące dopływu gazu
znajdują się na tabliczce znamiono‐
wej.
Omawiane urządzenie nie jest podłą‐
czone do wyciągu gazów spalinowych.
Urządzenie należy podłączyć zgodnie
z aktualnie obowiązującymi przepisa‐
mi dotyczącymi instalacji. Zwrócić
uwagę na wymagania dotyczące od‐
powiedniej wentylacji.
2.2 Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesienia obrażeń
ciała, oparzenia lub porażenia
prądem.
Urządzenia należy używać w warun‐
kach domowych.
Nie zmieniać parametrów technicz‐
nych urządzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne
nie są zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządze
nia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym uży‐
ciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnę‐
trze mocno się nagrzewa. Nie dotykać
elementów grzejnych w urządzeniu.
Podczas wyjmowania i wkładania ak‐
cesoriów piekarnika lub naczyń należy
zawsze używać rękawic kuchennych.
Podczas pracy urządzenia należy za‐
chować ostrożność przy otwieraniu je‐
go drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękoma lub jeśli ma ono kontakt z wo‐
dą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego
drzwi powinny być zamknięte.
Nie kłaść sztućców ani pokrywek na‐
czyń na polach grzejnych. Pola grzej‐
ne mocno się nagrzewają.
Po każdym użyciu wyłączyć pole
grzejne.
Nie używać urządzenia jako powierz‐
chni roboczej ani miejsca do przecho‐
wywania przedmiotów.
Zapewnić odpowiednią wentylację w
pomieszczeniu, w którym zainstalowa‐
ne jest urządzenie.
Stosować wyłącznie stabilne naczynia
o prawidłowym kształcie i średnicy
większej od średnicy palników.
Należy uważać, aby płomień nie zgasł
podczas szybkiego obracania pokrętła
z położenia płomienia maksymalnego
do minimalnego.
Upewnić się, że naczynia umieszczo‐
no centralnie nad palnikami; naczynia
nie powinny wystawać poza krawę
powierzchni gotowania.
Używać wyłącznie akcesoriów dostar‐
czonych z urządzeniem.
Nie instalować na palniku dyfuzora
płomienia.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem
lub wybuchem.
Pod wpływem wysokiej temperatury
tłuszcze i olej mogą uwalniać łatwopal‐
ne opary. Podczas podgrzewania
tłuszczów i oleju nie wolno zbliżać do
nich źródeł ognia ani rozgrzanych
przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej
mogą ulec samoczynnemu zapłonowi.
Zużyty olej zawierający pozostałości
produktów spożywczych ma niższą
temperaturę zapłonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych sub‐
stancji ani przedmiotów nasączonych
łatwopalnymi substancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Należy ostrożnie otwierać drzwi urzą‐
dzenia. Stosowanie składników zawie‐
rających alkohol może spowodować
powstanie mieszanki alkoholu i powie‐
trza.
6
www.aeg.com
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uszkodzenia
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbar‐
wieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośred‐
nio do rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych
naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Należy zachować ostrożność pod‐
czas wyjmowania i wkładania akce‐
soriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia. Nie stanowi to
wady w rozumieniu warunków gwaran‐
cji.
W przypadku pieczenia wilgotnych
ciast należy stosować głęboką blachę
do pieczenia. Sok z owoców może
trwale zaplamić emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na pane‐
lu sterowania.
Nie dopuszczać do wygotowania się
potraw.
Nie dopuszczać do upadku naczyń lub
innych przedmiotów na powierzchnię
urządzenia. Może to spowodować jej
uszkodzenie.
Nie włączać pól grzejnych bez naczyń
ani z pustymi naczyniami.
Nie kłaść na urządzeniu folii aluminio‐
wej.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze
zniszczonym spodem mogą spowodo‐
wać zarysowanie szkła ceramicznego.
Dlatego nie należy przesuwać ich po
powierzchni gotowania.
Pokrywa
Nie modyfikować pokrywy.
Regularnie czyścić pokrywę.
Nie otwierać pokrywy, jeśli na jej po‐
wierzchni rozlał się płyn.
Przed zamknięciem pokrywy należy
wyłączyć wszystkie palniki.
Nie zamykać pokrywy do czasu całko‐
witego ostygnięcia płyty grzejnej i pie‐
karnika.
Szklana pokrywa może pęknąć pod
wpływem wysokiej temperatury (jeśli
dotyczy).
OSTRZEŻENIE!
Aby zapobiec przewróceniu się
urządzenia, należy je odpowied‐
nio ustabilizować. Patrz rozdział
„Instalacja”.
2.3 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesie‐
niem obrażeń, pożarem lub usz‐
kodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięcia szyb
w drzwiach urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je
niezwłocznie wymienić. Należy skon‐
taktować się z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi są
ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzch‐
ni urządzenia, należy regularnie ją
czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w
urządzeniu mogą stać się przyczyną
pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgot‐
nej szmatki. Stosować wyłącznie neu‐
tralne środki czyszczące. Nie używać
produktów ściernych, myjek do szoro‐
wania, rozpuszczalników ani metalo‐
wych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do
piekarników należy przestrzegać
wskazówek dotyczących bezpieczeń‐
stwa umieszczonych na opakowaniu.
POLSKI 7
Nie używać do czyszczenia emalii ka‐
talitycznej (jeśli dotyczy) żadnych de‐
tergentów.
Nie myć palników w zmywarce.
2.4 Wewnętrzne oświetlenie
piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa za‐
stosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia
prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany ża‐
rówki należy odłączyć urządzenie od
źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego sa‐
mego typu.
2.5 Serwis
Aby zlecić naprawę urządzenia, nale‐
ży skontaktować się z serwisem. Zale‐
ca się stosowanie wyłącznie oryginal‐
nych części zamiennych.
2.6 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesie‐
niem obrażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasila‐
nia.
Odciąć przewód zasilający i wyrzucić
go.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka
lub zwierzęcia w urządzeniu.
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Widok urządzenia
10
1 3 4
5
1
2
3
4
2
6
7
8
9
1
Pokrętła płyty grzejnej
2
Sterowanie elektroniczne
3
Pokrętło regulacji temperatury pie‐
karnika
4
Wskaźnik temperatury
5
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6
Grzałka
7
Oświetlenie piekarnika
8
Wentylator i grzałka
9
Tabliczka znamionowa
10
Poziomy umieszczenia potraw
8
www.aeg.com
3.2 Układ powierzchni gotowania
1
4
2
3
1
Mały palnik
2
Średni palnik
3
Średni palnik
4
Duży palnik
3.3 Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pie‐
czenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się
szuflada na przybory kuchenne.
OSTRZEŻENIE!
Podczas pracy urządzenia szu‐
flada może być gorąca.
Opcjonalne prowadnice teleskopowe
Do podtrzymywania rusztu i blach.
Można zakupić je oddzielnie.
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpie‐
czeństwa.
UWAGA!
W celu otwarcia drzwi należy za‐
wsze trzymać za uchwyt na środ‐
ku.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządze‐
nia.
Przed pierwszym użyciem należy wy‐
czyścić urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków
czyszczących! Może to uszko‐
dzić powierzchnię. Zapoznać się
z rozdziałem "Konserwacja i czy‐
szczenie".
4.2 Ustawianie czasu
Piekarnik działa wyłącznie po us‐
tawieniu aktualnej godziny.
POLSKI 9
Po podłączeniu urządzenia do zasilania
lub w przypadku przerwy w dostawie
energii, wyświetlacz zacznie migać auto‐
matycznie.
Nacisnąć przycisk wyboru. Włączy się
symbol aktywnego zegara. Aby ustawić
aktualną godzinę, należy użyć przycisku
+” lub „-”.
Po około 5 sekundach miganie ustanie,
a na wyświetlaczu pojawi się ustawiona
godzina.
Nie można jednocześnie usta‐
wiać aktualnej godziny i funkcji
automatycznej (Czas lub Ko‐
niec).
4.3 Wstępne nagrzewanie
1.
Ustawić funkcję oraz temperaturę
maksymalną.
2.
Pozostawić urządzenie włączone
bez żywności na około 1 godzinę.
3.
Ustawić funkcję oraz temperaturę
maksymalną.
4.
Pozostawić urządzenie włączone
bez żywności na około 10 minut.
5.
Ustawić funkcję oraz temperaturę
maksymalną.
6.
Pozostawić urządzenie włączone
bez żywności na około 10 minut.
Ma to na celu wypalenie osadów produk‐
cyjnych znajdujących się w urządzeniu.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Podczas pierwszego wstępnego
nagrzewania z urządzenia może wydo‐
bywać się intensywny zapach oraz dym.
Jest to normalne zjawisko. Należy za‐
pewnić wystarczający dopływ świeżego
powietrza.
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpie‐
czeństwa.
5.1 Zapalanie palnika
OSTRZEŻENIE!
Podczas korzystania z otwartego
płomienia w kuchni należy za‐
chować szczególną ostrożność.
Producent nie ponosi żadnej od‐
powiedzialności w przypadku
niewłaściwego obchodzenia się z
ogniem.
Palnik należy zapalać przed po‐
stawieniem na nim naczynia.
Aby zapalić palnik, należy:
1.
Wcisnąć pokrętło odpowiadające da‐
nemu palnikowi do oporu i obrócić je
do położenia maksymalnego płomie‐
nia
. Naciśnięcie pokrętła powo‐
duje automatyczne włączenie zapa
larki.
2.
Przytrzymać wciśnięte pokrętło
przez około 10 sekund. Umożliwi to
rozgrzanie się termopary. W prze‐
ciwnym razie nastąpi przerwanie do‐
pływu gazu.
3.
Dostosować wielkość płomienia po
jego ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie
można zapalić płomienia, należy
sprawdzić, czy głowica i pokryw‐
ka palnika znajdują się we właś‐
ciwym położeniu.
10
www.aeg.com
A
B
C
D
A)
Pokrywka palnika
B)
Głowica palnika
C)
Elektroda zapłonowa
D)
Termopara
OSTRZEŻENIE!
Nie należy wciskać pokrętła ste‐
rującego dłużej niż 15 sekund.
Jeśli palnik nie zapali się w ciągu
15 sekund, należy zwolnić po‐
krętło, obrócić je do położenia
wyłączenia i odczekać co naj‐
mniej 1 minutę przed ponowną
próbą zapalenia.
W przypadku braku zasilania pal‐
nik można zapalić bez udziału
urządzenia elektrycznego. W tym
celu należy zbliżyć płomień do
palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło regulacyjne i obrócić je
w kierunku przeciwnym do ru‐
chów wskazówek zegara, aż do
pozycji maksymalnego przepływu
gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaś‐
nie, należy obrócić pokrętło ste‐
rowania do położenia wyłączenia
i odczekać co najmniej 1 minutę
przed ponowną próbą zapalenia
palnika.
Podczas włączania zasilania po
zakończeniu instalacji lub po
przerwie w dostawie prądu is‐
krownik może uruchomić się sa‐
moczynnie. Jest to zjawisko nor‐
malne.
5.2 Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić po‐
krętło do pozycji
.
OSTRZEŻENIE!
Przed zdjęciem naczyń z palnika
należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
6. PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I
WSKAZÓWKI
6.1 Oszczędność energii
W miarę możliwości zawsze przykry‐
wać naczynie pokrywką.
Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć
płomień i gotować powoli.
OSTRZEŻENIE!
Należy używać garnków i patelni
o średnicy dna pasującej do wiel‐
kości palnika.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 - 220 mm
Średni 140 - 220 mm
Mały 120 - 180 mm
W miarę możliwości należy używać na‐
czyń o grubym i płaskim dnie.
POLSKI 11
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpie‐
czeństwa.
OSTRZEŻENIE!
Przed rozpoczęciem czyszczenia
urządzenia należy je wyłączyć i
zaczekać, aż ostygnie. Przed wy‐
konaniem jakichkolwiek czynnoś‐
ci związanych z czyszczeniem
lub konserwacją należy odłączyć
urządzenie od zasilania elek‐
trycznego.
OSTRZEŻENIE!
Ze względów bezpieczeństwa
zabrania się czyszczenia urzą‐
dzenia parą lub myjkami wysoko‐
ciśnieniowymi.
OSTRZEŻENIE!
Nie stosować ściernych prepara‐
tów czyszczących, myjek z wełny
stalowej ani kwasów. Mogłoby to
spowodować uszkodzenie urzą‐
dzenia.
Zarysowania lub ciemne plamy
na powierzchni nie mają wpływu
na działanie urządzenia.
Można zdjąć ruszty nad palnikami, aby
ułatwić czyszczenie płyty grzejnej.
Emaliowane części, pokrywki i głowice
palników należy myć ciepłą wodą z
dodatkiem płynu do mycia naczyń, a
następnie dokładnie osuszyć przed
ponownym założeniem.
Elementy ze stali nierdzewnej należy
umyć wodą, a następnie osuszyć
miękką ściereczką.
Ruszty nad palnikami nie nadają się
do mycia w zmywarce. Należy je myć
ręcznie.
Podczas ręcznego mycia rusztów, a
zwłaszcza ich wycierania, należy za
chować ostrożność, ponieważ po pro‐
cesie emaliowania pozostają czasem
ostre krawędzie. W razie potrzeby
trudne do usunięcia plamy należy usu‐
nąć za pomocą pasty do czyszczenia.
Po wyczyszczeniu należy prawidłowo
zamontować ruszty nad palnikami.
Aby palniki działały prawidłowo, należy
upewnić się, że ramiona rusztów są
umieszczone symetrycznie nad palni‐
kami.
Należy zachować szczególną ostroż‐
ność podczas zakładania rusztów nad
palnikami, aby nie uszkodzić powierz‐
chni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu wytrzeć urządzenie
miękką szmatką.
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpie‐
czeństwa.
8.1 Włączanie i wyłączanie
urządzenia
1.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji pie‐
karnika na żądaną funkcję.
2.
Obrócić pokrętło regulacji tempera‐
tury na żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się,
gdy rośnie temperatura w urządze‐
niu.
3.
Aby wyłączyć urządzenie, należy ob‐
rócić pokrętło funkcji piekarnika i po‐
krętło temperatury do położenia wy‐
łączenia.
8.2 Termostat bezpieczeństwa
Termostat bezpieczeństwa to za‐
bezpieczenie termiczne w ter‐
mostacie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu termostatu
piekarnika na skutek przegrzania, pie‐
karnik wyposażono w termostat bezpie‐
czeństwa odcinający dopływ zasilania.
Po obniżeniu temperatury piekarnik au‐
tomatycznie włączy się ponownie.
12
www.aeg.com
OSTRZEŻENIE!
Termostat bezpieczeństwa uru‐
chamia się tylko wtedy, gdy ter‐
mostat piekarnika działa niepra‐
widłowo. W takiej sytuacji tempe‐
ratura w piekarniku jest bardzo
wysoka i może dojść do przypa‐
lenia potraw. Należy natychmiast
skontaktować się z serwisem w
celu dokonania wymiany termos‐
tatu.
8.3 Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie WY‐
ŁĄCZENIA
Urządzenie jest WYŁĄCZONE.
Oświetlenie pie‐
karnika
Umożliwia oświetlenie wnętrza piekarnika, gdy nie jest
włączona funkcja pieczenia.
Pieczenie trady‐
cyjne
Górna i dolna grzałka emitują ciepło. Do pieczenia
mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do
pieczenia ciast z kruchym spodem.
Pieczenie kon‐
wekcyjne
Do jednoczesnego pieczenia kilku różnych potraw. Do
przygotowywania domowej roboty syropów owoco‐
wych oraz suszenia grzybów lub owoców.
Termoobieg
Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wy‐
magających jednakowej temperatury, na więcej niż
jednym poziomie, bez przenikania zapachów. Korzys‐
tając z tej funkcji należy zmniejszyć temperaturę o
20-40°C w stosunku do standardowej temperatury us‐
tawianej dla funkcji Pieczenie tradycyjne.
Delikatne pie‐
czenie
Do łatwego pieczenia: bezy, biszkoptu, babki piasko‐
wej, rolady biszkoptowej.
Turbo grill
Grzałka grilla i wentylator piekarnika pracują naprze‐
miennie, zapewniając obieg gorącego powietrza wo‐
kół potraw. Również do pieczenia dużych kawałków
mięsa.
OSTRZEŻENIE!
Maksymalna temperatura dla tej funkcji wynosi
210°C.
Pizza
Dolna grzałka ogrzewa bezpośrednio spód pizzy, qui‐
che lub pasztecików, natomiast wentylator zapewnia
obieg gorącego powietrza, pozwalając na upieczenia
dodatków na wierzchu pizzy lub nadzienia paszteci‐
ków.
Rozmrażanie
Do rozmrażania potraw. Pokrętło regulacji temperatu‐
ry musi znajdować się w położeniu wyłączenia.
POLSKI 13
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA
9.1 Sterowanie elektroniczne
1 32 4
567
1
Wskaźnik czasu pieczenia i czasu
zakończenia pieczenia
2
Wskazanie czasu
3
Wskaźnik aktywnego zegara
4
Wskaźnik minutnika
5
Przycisk „+
6
Przycisk wyboru
7
Przycisk „-
Funkcja zegara Zastosowanie
Minutnik Służy do odliczania czasu (w przedziale 1 min - 23
godz. 59 min).
Po upływie ustawionego czasu emitowany jest sygnał
dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na działanie piekarnika.
dur Czas Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika (w przed‐
ziale 1 min - 10 godz.).
End Koniec Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekar‐
nika (w przedziale 1 min - 10 godz.).
Funkcji Czas i Koniec można
użyć jednocześnie, tak aby pie‐
karnik automatycznie włączył i
wyłączył się w późniejszym cza‐
sie. W tym przypadku należy naj‐
pierw ustawić funkcję Czas, a na‐
stępnie funkcję Koniec.
14
www.aeg.com
9.2 Ustawianie funkcji zegara
1.
Naciskać przycisk wyboru, dopóki
nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2.
Aby ustawić funkcję Minutnik ,
Czas trwania dur lub Czas End, na‐
leży użyć przycisku „+” lub „-”.
Włączy się odpowiednia funkcja. W
przypadku funkcji Czas i Koniec,
włączy się także A.
Po upływie ustawionego czasu
wskaźnik funkcji zacznie migać i
przez 2 minuty będzie emitowany
sygnał dźwiękowy.
Jeśli ustawiono funkcję Czas lub
Koniec, piekarnik wyłączy się au‐
tomatycznie.
3.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, na‐
leży nacisnąć dowolny przycisk.
9.3 Anulowanie funkcji zegara
1.
Naciskać przycisk wyboru, dopóki
nie wyświetli się wskaźnik żądanej
funkcji.
2.
Jednocześnie nacisnąć przyciski -” i
+”.
Funkcja zegara wyłączy się w ciągu
kilku sekund.
9.4 Zmiana sygnału
dźwiękowego
1. Aby usłyszeć aktualny sygnał dźwię‐
kowy, należy nacisnąć i przytrzymać
przycisk „-”.
2. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk „-”,
aby zmienić sygnał.
3. Zwolnić przycisk „-”. Ostatni ustawio‐
ny sygnał będzie nowym sygnałem
dźwiękowym.
Po odłączeniu urządzenia od zasilania
lub awarii zasilania przywracany jest do‐
myślny sygnał dźwiękowy.
10. PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpie‐
czeństwa.
POLSKI 15
10.1 Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria w taki spo‐
sób, aby wgłębienia na bocznych krawę‐
dziach znajdowały się z tyłu piekarnika i
były skierowane w dół. Włożyć wsuwane
akcesoria między prowadnice jednego z
poziomów piekarnika.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z
głęboką blachą do pieczenia
Umieścić ruszt piekarnika na głębokiej
blasze do pieczenia. Wsunąć głęboką
blachę do pieczenia między prowadnice
jednego z poziomów piekarnika.
10.2 Wkładanie blachy do pieczenia
Umieścić blachę pośrodku komory pie‐
karnika, pomiędzy przednią a tylną
ścianką. Umożliwia to obieg powietrza z
przodu i z tyłu blachy. Należy upewnić
się, że blacha jest ustawiona zgodnie z
rysunkiem, tj. strona ze spadkiem ma się
znajdować z tyłu.
OSTRZEŻENIE!
Nie wsuwać blachy na sam tył
komory piekarnika. Uniemożliwia
to obieg powietrza wokół blachy.
Żywność może się przypalić,
szczególnie w tylnej części bla‐
chy.
16
www.aeg.com
11. PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
UWAGA!
W przypadku pieczenia bardzo
wilgotnych ciast należy stosować
głęboką blachę do pieczenia.
Sok z owoców może trwale za‐
plamić emalię.
Urządzenie posiada cztery poziomy
umieszczania potraw. Poziomy umie‐
szczania potraw są liczone od dołu.
Możliwe jest pieczenie różnych potraw
jednocześnie na dwóch poziomach.
Umieścić blachy na poziomach 1 i 3.
Wewnątrz urządzenia lub na szybie
drzwi może skraplać się wilgoć. Jest to
normalne zjawisko. Zawsze należy od‐
sunąć się od urządzenia otwierając
drzwi podczas pieczenia. Aby ograni‐
czyć zjawisko kondensacji pary wod‐
nej, należy rozgrzewać urządzenie
przez 10 minut przed rozpoczęciem
pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia ani nie zakrywać jego ele‐
mentów folią aluminiową. Może to
wpłynąć na efekty pieczenia i spowo‐
dować uszkodzenie emaliowanej po‐
włoki.
11.1 Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia piekar‐
nik należy rozgrzewać przez około 10
minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 usta‐
wionego czasu pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch
blach do pieczenia jednocześnie, na‐
leży pozostawić jeden pusty poziom
między nimi
11.2 Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych
niż 1 kg. Pieczenie zbyt małych ilości
mięsa powoduje jego zbytnie wysu‐
szenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej po‐
trawy, należy stosować tacę ocieka‐
cza, aby nie dopuścić do zabrudzenia
piekarnika, które może okazać się
trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odcze‐
kać około 15 minut przed jego pokro‐
jeniem, aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekar‐
niku podczas pieczenia, należy wlać
nieco wody do tacki ociekacza. Aby
nie dopuścić do zadymienia, należy
uzupełniać wodę.
11.3 Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od ro‐
dzaju potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty
pracy piekarnika. Należy znaleźć opty‐
malne ustawienia (ustawienie tempera‐
tury, czasu pieczenia itp.) dla naczyń
używanych w urządzeniu, przepisów
oraz ilości potraw.
11.4 Pieczenie tradycyjne
Produkt
Rodzaj blachy i po‐
ziom piekarnika
Czas wstęp‐
nego na‐
grzewania
(w minu‐
tach)
Temperatu‐
ra (°C)
Czas pie‐
czenia (w
minutach)
Paluchy (250
g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 3
- 150 25 - 30
POLSKI 17
Produkt
Rodzaj blachy i po‐
ziom piekarnika
Czas wstęp‐
nego na‐
grzewania
(w minu‐
tach)
Temperatu‐
ra (°C)
Czas pie‐
czenia (w
minutach)
Placek (1000
g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 2
10 160 - 170 30 - 35
Ciasto droż‐
dżowe z jabł
kami (2000 g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 3
- 170 - 190 40 - 50
Szarlotka
(1200 + 1200
g)
2 okrągłe, alumi‐
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 1
15 180 - 200 50 - 60
Małe ciastecz‐
ka (500 g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 2
10 160 - 180 25 - 30
Biszkopt nis‐
kokaloryczny
(350 g)
1 okrągła, alumi‐
niowa blacha
(średnica: 26 cm)
na poziomie 1
10 160 - 170 25 - 30
Ciasto w głę‐
bokiej blasze
(1500 g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 2
- 160 - 170
45 - 55
1)
Kurczak cały
(1350 g)
ruszt na poziomie
2, blacha do pie‐
czenia na pozio‐
mie 1
- 200 - 220 60 - 70
Kurczak cały
(1300 g)
ruszt na poziomie
3, blacha do pie‐
czenia na pozio‐
mie 1
- 190 - 210 30 - 35
Pieczone kot‐
lety wieprzo‐
we (600 g)
ruszt na poziomie
3, blacha do pie‐
czenia na pozio‐
mie 1
- 190 - 210 30 - 35
Tarta (800 g) blacha emaliowa‐
na na poziomie 2
20 230 - 250 10 - 15
Nadziewane
ciasto droż‐
dżowe (1200
g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 2
10 - 15 170 - 180 25 - 35
Pizza (1000
g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 2
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Sernik (2600
g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 2
- 170 - 190 60 - 70
Tarta jabłko‐
wa (1900 g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 1
10 - 15 200 - 220 30 - 40
18
www.aeg.com
Produkt
Rodzaj blachy i po‐
ziom piekarnika
Czas wstęp‐
nego na‐
grzewania
(w minu‐
tach)
Temperatu‐
ra (°C)
Czas pie‐
czenia (w
minutach)
Keks (2400 g) blacha emaliowa‐
na na poziomie 2
10 - 15 170 - 180
55 - 65
2)
Quiche Lorrai‐
ne (1000 g)
1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
na poziomie 1
10 - 15 220 - 230 40 - 50
Chleb wiejski
(750 + 750 g)
2 okrągłe, alumi‐
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 1
18
3)
180 - 200 60 - 70
Rumuński
biszkopt (600
+ 600 g)
2 okrągłe, alumi‐
niowe blachy (dłu‐
gość: 25 cm) na
poziomie 2
10 160 - 170 40 - 50
Rumuński
biszkopt tra‐
dycyjny (600
+ 600 g)
2 okrągłe, alumi‐
niowe blachy (dłu‐
gość: 20 cm) na
poziomie 2
- 160 - 170 30 - 40
Drożdżówki
(800 g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 2
10 - 15 200 - 210 10 - 15
Rolada bisz‐
koptowa (500
g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 1
10 150 - 170 15 - 20
Bezy (400 g) blacha emaliowa‐
na na poziomie 2
- 100 - 120 40 - 50
Placek z kru‐
szonką (1500
g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 3
10 - 15 180 - 190 25 - 35
Biszkopt (600
g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 3
10 160 - 170 25 - 35
Ciasto maśla‐
ne (600 g)
blacha emaliowa‐
na na poziomie 2
10 180 - 200 20 - 25
1)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3)
Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
POLSKI 19
11.5 Pieczenie z termoobiegiem
Produkt
Rodzaj blachy
i poziom pie‐
karnika
Czas wstęp‐
nego nagrze‐
wania (minu‐
ty)
Temperatura
(°C)
Czas piecze‐
nia/gotowania
(minuty)
Paluchy (250
g)
blacha ema‐
liowana na
poziomie 3
10 140 - 150 20 - 30
Paluchy (250
+ 250 g)
blacha ema‐
liowana na
poziomie 1 i 3
10 140 - 150 25 - 30
Paluchy (250
+ 250 + 250
g)
blacha ema‐
liowana na
poziomie 1, 2
i 3
10 150 - 160 30 - 40
Placek (500
g)
blacha ema‐
liowana na
poziomie 2
10 150 - 160 30 - 35
Placek (500 +
500 g)
blacha ema‐
liowana na
poziomie 1 i 3
10 150 - 160 35 - 45
Placek (500+
500 + 500 g)
blacha ema‐
liowana na
poziomie 1, 2
i 4
1)
10 155 - 165 40 - 50
Ciasto droż‐
dżowe z jabł
kami (2000 g)
blacha ema‐
liowana na
poziomie 3
- 170 - 180 40 - 50
Szarlotka
(1200 + 1200
g)
2 okrągłe, alu‐
miniowe bla‐
chy (średnica:
20 cm) na po‐
ziomie 2
- 165 - 175 50 - 60
Małe ciastecz‐
ka (500 g)
blacha ema‐
liowana na
poziomie 2
10 150 - 160 20 - 30
Małe ciastecz‐
ka (500 + 500
g)
blacha ema‐
liowana na
poziomie 1 i 3
10 150 - 160 30 - 40
Małe ciastecz‐
ka (500 + 500
+ 500 g)
blacha ema‐
liowana na
poziomie 1, 2
i 4
1)
10 150 - 160 35 - 45
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

AEG 47345GM-WN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi