Electrolux EKK54503OX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

EKK54503OX
EKK54504OX
.......................................................... .......................................................
PL KUCHENKA INSTRUKCJA OBSŁUGI
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. OPIS URZĄDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
6. PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
10. PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
11. PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
12. PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
13. CO ZROBIĆ, GDY… . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
14. INSTALACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci doświadczeń i innowacji. To
pomysłowe i stylowe urządzenie zaprojektowano z myślą o Tobie. Użytkując je masz zawsze pewność uzyskania
wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:
Wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w rozwiązywaniu problemów oraz informacje
dotyczące serwisu:
www.electrolux.com
Zarejestruj swój produkt, aby uprościć jego obsługę serwisową:
www.electrolux.com/productregistration
Kupuj akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z serwisem, należy przygotować poniższe dane.
Informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej. Model, numer produktu, numer seryjny.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
2
www.electrolux.com
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy do‐
kładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie od‐
powiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane niepra‐
widłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz
z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesieniem obrażeń
mogących skutkować trwałym kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego ro‐
ku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające odpowied‐
niej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane przez
dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeń‐
stwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, zale‐
ca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez
nadzoru dorosłych.
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy nagrzewają się pod‐
czas pracy do wysokiej temperatury. Nie dotykać elementów
grzejnych.
Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego zegara ani
niezależnego układu zdalnego sterowania.
POLSKI 3
Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających tłuszcz lub
olej na włączonej płycie grzejnej może być przyczyną pożaru.
Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie, a następ‐
nie przykryć płomień pokrywą lub kocem gaśniczym.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchni goto‐
wania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść przedmiotów me‐
talowych, takich jak sztućce lub pokrywki do garnków, ponieważ
mogą one bardzo się rozgrzać.
Zachować ostrożność, dotykając szufladę. Może się ona mocno
nagrzać.
Jeśli na pokrywę rozlał się płyn, należy go usunąć przed jej ot‐
warciem. Przed zamknięciem pokrywy odczekać, aż powierz‐
chnia płyty grzejnej ostygnie.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponie‐
waż mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
2.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie jest przeznaczone na następujące
rynki: PL
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może zainstalować wyłącz‐
nie wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego
urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją instalacji do‐
starczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia
urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych urzą‐
dzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące
się obok urządzenia i nad nim spełniały odpo‐
wiednie wymogi bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z urzą‐
dzeniami lub meblami o tej samej wysokości.
Nie instalować urządzenia na platformie.
Nie instalować urządzenia przy drzwiach ani
pod oknem. Zapobiegnie to możliwości strące‐
nia gorącego naczynia z urządzenia przy ot‐
wieraniu okna lub drzwi.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem i pora
żeniem prądem elektrycznym.
4
www.electrolux.com
Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać
wszystkie połączenia elektryczne.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o podłącze‐
niu elektrycznym podane na tabliczce znamio‐
nowej są zgodne z parametrami instalacji za‐
silającej. W przeciwnym razie należy skontak‐
tować się z elektrykiem.
Należy zawsze używać prawidłowo zamonto‐
wanych gniazd elektrycznych z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymianę
uszkodzonego przewodu zasilającego należy
zlecić przedstawicielowi serwisu lub wykwalifi‐
kowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi
urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdują‐
cych się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem prą‐
dem należy zamocować w taki sposób, aby
nie można go było odłączyć bez użycia narzę‐
dzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego
dopiero po zakończeniu instalacji. Należy za‐
dbać o to, aby po zakończeniu instalacji urzą‐
dzenia wtyczka przewodu zasilającego była
łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie
wolno podłączać do niego wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za wtycz‐
kę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników topikowych
(typu wykręcanego – wyjmowanych z opraw‐
ki), wyłączników różnicowo-prądowych (RCD)
oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować
wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegu‐
nach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
Podłączenie do instalacji gazowej
Wszystkie połączenia instalacji gazowej po‐
winna wykonać wykwalifikowana osoba.
Przed przystąpieniem do instalacji należy
upewnić się, że urządzenie zostało dostoso‐
wane do miejscowych warunków zasilania (ty‐
pu gazu oraz jego ciśnienia).
Zapewnić cyrkulację powietrza wokół urządze‐
nia.
Informacje dotyczące dopływu gazu znajdują
się na tabliczce znamionowej.
Omawiane urządzenie nie jest podłączone do
wyciągu gazów spalinowych. Urządzenie na‐
leży podłączyć zgodnie z aktualnie obowiązu‐
jącymi przepisami dotyczącymi instalacji.
Zwrócić uwagę na wymagania dotyczące od‐
powiedniej wentylacji.
2.2 Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesienia obrażeń ciała,
oparzenia lub porażenia prądem.
Urządzenia należy używać w warunkach do‐
mowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych urzą‐
dzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie są
zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze moc‐
no się nagrzewa. Nie dotykać elementów
grzejnych w urządzeniu. Podczas wyjmowania
i wkładania akcesoriów piekarnika lub naczyń
należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Podczas pracy urządzenia należy zachować
ostrożność przy otwieraniu jego drzwi. Może
dojść do uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękoma
lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą‐
dzenia.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi po‐
winny być zamknięte.
Nie kłaść sztućców ani pokrywek naczyń na
polach grzejnych. Pola grzejne mocno się na‐
grzewają.
Po każdym użyciu wyłączyć pole grzejne.
Nie używać urządzenia jako powierzchni robo‐
czej ani miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
Zapewnić odpowiednią wentylację w pomie‐
szczeniu, w którym zainstalowane jest urzą‐
dzenie.
POLSKI 5
Stosować wyłącznie stabilne naczynia o pra‐
widłowym kształcie i średnicy większej od
średnicy palników.
Należy uważać, aby płomień nie zgasł pod‐
czas szybkiego obracania pokrętła z położe‐
nia płomienia maksymalnego do minimalnego.
Upewnić się, że naczynia umieszczono cen‐
tralnie nad palnikami; naczynia nie powinny
wystawać poza krawędź powierzchni gotowa‐
nia.
Używać wyłącznie akcesoriów dostarczonych
z urządzeniem.
Nie instalować na palniku dyfuzora płomienia.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
przyrządzania potraw. Nie wolno go używać
do innych celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem lub wy
buchem.
Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcze i
olej mogą uwalniać łatwopalne opary. Pod‐
czas podgrzewania tłuszczów i oleju nie wolno
zbliżać do nich źródeł ognia ani rozgrzanych
przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej mogą ulec
samoczynnemu zapłonowi.
Zużyty olej zawierający pozostałości produk‐
tów spożywczych ma niższą temperaturę za‐
płonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani w
jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi sub‐
stancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie wol‐
no zbliżać do niego iskrzących przedmiotów
ani otwartego płomienia.
Należy ostrożnie otwierać drzwi urządzenia.
Stosowanie składników zawierających alkohol
może spowodować powstanie mieszanki alko‐
holu i powietrza.
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uszkodzenia urzą‐
dzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych przed‐
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej bezpo‐
średnio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio do
rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność podczas wy‐
jmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działa‐
nie urządzenia. Nie stanowi to wady w rozu‐
mieniu warunków gwarancji.
W przypadku pieczenia wilgotnych ciast nale‐
ży stosować głęboką blachę do pieczenia.
Sok z owoców może trwale zaplamić emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na panelu stero‐
wania.
Nie dopuszczać do wygotowania się potraw.
Nie dopuszczać do upadku naczyń lub innych
przedmiotów na powierzchnię urządzenia.
Może to spowodować jej uszkodzenie.
Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani z
pustymi naczyniami.
Nie kłaść na urządzeniu folii aluminiowej.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze zni‐
szczonym spodem mogą spowodować zary‐
sowanie szkła ceramicznego. Dlatego nie na‐
leży przesuwać ich po powierzchni gotowania.
Pokrywa
Nie modyfikować pokrywy.
Regularnie czyścić pokrywę.
Nie otwierać pokrywy, jeśli na jej powierzchni
rozlał się płyn.
Przed zamknięciem pokrywy należy wyłączyć
wszystkie palniki.
Nie zamykać pokrywy do czasu całkowitego
ostygnięcia płyty grzejnej i piekarnika.
Szklana pokrywa może pęknąć pod wpływem
wysokiej temperatury (jeśli dotyczy).
OSTRZEŻENIE!
Aby zapobiec przewróceniu się urzą‐
dzenia, należy je odpowiednio ustabili‐
zować. Patrz rozdział „Instalacja”.
6
www.electrolux.com
2.3 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob
rażeń, pożarem lub uszkodzeniem urzą‐
dzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy
wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę przewo‐
du zasilającego z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Występu‐
je zagrożenie pęknięcia szyb w drzwiach urzą‐
dzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie‐
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować się
z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urzą‐
dzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu
mogą stać się przyczyną pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne środki
czyszczące. Nie używać produktów ściernych,
myjek do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do piekar‐
ników należy przestrzegać wskazówek doty‐
czących bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii katalitycz‐
nej (jeśli dotyczy) żadnych detergentów.
Nie myć palników w zmywarce.
2.4 Wewnętrzne oświetlenie
piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana
w tym urządzeniu jest przeznaczona wyłącz‐
nie do urządzeń domowych. Nie należy uży‐
wać jej do oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki na‐
leży odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego samego ty‐
pu.
2.5 Serwis
Aby zlecić naprawę urządzenia, należy skon‐
taktować się z serwisem. Zaleca się stosowa‐
nie wyłącznie oryginalnych części zamien‐
nych.
2.6 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob
rażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemożli‐
wić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia w
urządzeniu.
POLSKI 7
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Widok urządzenia
10
1 3 4
5
6
7
8
1
2
3
4
2
9
1
Pokrętła płyty grzejnej
2
Sterowanie elektroniczne
3
Pokrętło regulacji temperatury
4
Wskaźnik temperatury
5
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6
Grzałka
7
Oświetlenie piekarnika
8
Wentylator i grzałka
9
Tabliczka znamionowa
10
Poziomy umieszczania potraw
3.2 Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1
Mały palnik
2
Średni palnik
3
Średni palnik
4
Duży palnik
3.3 Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia
mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szuflada
na przybory kuchenne.
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
UWAGA!
W celu otwarcia drzwi należy zawsze
trzymać za uchwyt na środku.
8
www.electrolux.com
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić
urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czy‐
szczących! Może to uszkodzić powierz‐
chnię. Zapoznać się z rozdziałem "Kon‐
serwacja i czyszczenie".
4.2 Ustawianie czasu
Piekarnik działa wyłącznie po ustawie‐
niu aktualnej godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania lub w
przypadku przerwy w dostawie energii, wyświet‐
lacz zacznie migać automatycznie.
Nacisnąć przycisk wyboru. Włączy się symbol
aktywnego zegara. Aby ustawić aktualną godzi‐
nę, należy użyć przycisku „+” lub „-”.
Po około 5 sekundach miganie ustanie, a na wy‐
świetlaczu pojawi się ustawiona godzina.
Nie można jednocześnie ustawiać aktu‐
alnej godziny i funkcji automatycznej
(Czas lub Koniec).
4.3 Wstępne nagrzewanie
1.
Ustawić funkcję oraz temperaturę mak‐
symalną.
2.
Pozostawić urządzenie włączone bez żyw‐
ności na około 1 godzinę.
3.
Ustawić funkcję oraz temperaturę mak‐
symalną.
4.
Pozostawić urządzenie włączone bez żyw‐
ności na około 10 minut.
5.
Ustawić funkcję oraz temperaturę mak‐
symalną.
6.
Pozostawić urządzenie włączone bez żyw‐
ności na około 10 minut.
Ma to na celu wypalenie osadów produkcyjnych
znajdujących się w urządzeniu. Akcesoria mogą
rozgrzać się mocniej niż zwykle. Podczas pierw‐
szego wstępnego nagrzewania z urządzenia mo‐
że wydobywać się intensywny zapach oraz dym.
Jest to normalne zjawisko. Należy zapewnić wy‐
starczający dopływ świeżego powietrza.
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
5.1 Zapalanie palnika
OSTRZEŻENIE!
Należy zachować szczególną ostroż‐
ność podczas korzystania z otwartego
płomienia w kuchni. Producent nie po‐
nosi żadnej odpowiedzialności w przy‐
padku niewłaściwego obchodzenia się z
ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie‐
niem na nim naczynia.
Aby zapalić palnik, należy:
1.
Obrócić pokrętło w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara do położenia
maksymalnego płomienia (
) i wcis‐
nąć je.
2.
Trzymać wciśnięte pokrętło przez około 5
sekund, aby umożliwić nagrzanie się termo‐
pary. W przeciwnym razie dopływ gazu zos‐
tanie przerwany.
3.
Wyregulować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
zapalić płomienia, należy sprawdzić,
czy korona i pokrywka palnika znajdują
się we właściwym położeniu.
POLSKI 9
A
B
C
D
A)
Pokrywka palnika
B)
Głowica palnika
C)
Elektroda zapłonowa
D)
Termopara
OSTRZEŻENIE!
Nie należy wciskać pokrętła sterującego
dłużej niż 15 sekund.
Jeśli palnik nie zapali się w ciągu 15 se‐
kund, należy zwolnić pokrętło, obrócić
je do położenia wyłączenia i odczekać
co najmniej 1 minutę przed ponowną
próbą zapalenia.
W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbli‐
żyć płomień do palnika, wcisnąć odpo‐
wiednie pokrętło regulacyjne i obrócić je
w kierunku przeciwnym do ruchów
wskazówek zegara, aż do pozycji mak‐
symalnego przepływu gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale‐
ży obrócić pokrętło sterowania do poło‐
żenia wyłączenia i odczekać co naj‐
mniej 1 minutę przed ponowną próbą
zapalenia palnika.
Podczas włączania zasilania po zakoń‐
czeniu instalacji lub po przerwie w do‐
stawie prądu iskrownik może uruchomić
się samoczynnie. Jest to zjawisko nor‐
malne.
5.2 Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło do
położenia oznaczonego symbolem
.
OSTRZEŻENIE!
Przed zdjęciem naczyń z palnika należy
zawsze zmniejszyć lub zgasić płomień.
6. PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
6.1 Oszczędność energii
W miarę możliwości zawsze przykrywać na‐
czynia pokrywką.
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć pło‐
mień tak, aby tylko utrzymać stan gotowania.
OSTRZEŻENIE!
Należy używać garnków i patelni z
dnem o średnicy pasującej do wielkości
palnika.
Nie należy ustawiać na płytce grzejnej
naczyń, które wystają poza jej obrys.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 - 220 mm
Średni 140 - 220 mm
Mały 120 - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej grube
i płaskie.
10
www.electrolux.com
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
OSTRZEŻENIE!
Przed czyszczeniem urządzenia należy
je wyłączyć i poczekać, aż ostygnie.
OSTRZEŻENIE!
Ze względów bezpieczeństwa zabrania
się czyszczenia urządzenia parą i myj‐
kami wysokociśnieniowymi.
OSTRZEŻENIE!
Nie stosować ściernych preparatów
czyszczących, myjek stalowych ani
kwasów, ponieważ mogą one spowodo‐
wać uszkodzenie urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i koronę
palnika należy myć ciepłą wodą z dodatkiem
mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy umyć
wodą, a następnie osuszyć miękką ścierecz‐
ką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmywarce;
muszą być myte ręcznie.
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są umie‐
szczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona ru‐
sztu powinny przecinać się w środku palnika.
Należy zachować szczególną ostrożność pod‐
czas zakładania rusztów nad palnikami, aby
nie uszkodzić powierzchni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do su‐
cha miękką szmatką.
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
8.1 Włączanie i wyłączanie
urządzenia
1.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
na żądaną funkcję.
2.
Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy tem‐
peratury w urządzeniu wzrasta.
3.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz po
krętło regulacji temperatury do położenia
wyłączenia.
8.2 Termostat bezpieczeństwa
Termostat bezpieczeństwa to zabezpie‐
czenie termiczne w termostacie urzą‐
dzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu termostatu piekarnika
na skutek przegrzania, piekarnik wyposażono w
termostat bezpieczeństwa odcinający dopływ za‐
silania. Po obniżeniu temperatury piekarnik auto‐
matycznie włączy się ponownie.
OSTRZEŻENIE!
Termostat bezpieczeństwa uruchamia
się tylko wtedy, gdy termostat piekarni‐
ka działa nieprawidłowo. W takiej sytua‐
cji temperatura w piekarniku jest bardzo
wysoka i może dojść do przypalenia po‐
traw. Należy natychmiast skontaktować
się z serwisem w celu dokonania wy‐
miany termostatu.
8.3 Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący
włącza się automatycznie, aby utrzymywać po‐
wierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze.
Po wyłączeniu urządzenia wentylator chłodzący
zatrzymuje się.
POLSKI 11
8.4 Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja WYŁĄ‐
CZENIA
Urządzenie jest WYŁĄCZONE.
Oświetlenie piekar‐
nika
Włącza się bez włączania funkcji pieczenia.
Pieczenie tradycyj‐
ne
Ciepło dochodzi zarówno z górnej, jak i dolnej grzałki. Do piecze‐
nia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia
ciast z kruchym spodem.
Pieczenie z ter‐
moobiegiem
Do jednoczesnego pieczenia kilku różnych potraw. Do pieczenia
domowej roboty owoców w syropie oraz suszenia grzybów lub
owoców.
Termoobieg
Do pieczenia mięsa oraz do pieczenia mięsa i ciast wymagają‐
cych jednakowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie,
bez przenikania zapachów.
Górna grzałka z
termoobiegiem
Do przyrumieniania chleba, ciastek, ciast i innych wypieków.
Grillowanie turbo
Grzałka grilla i wentylator piekarnika pracują naprzemiennie, za‐
pewniając obieg gorącego powietrza wokół potraw. Do pieczenia
dużych kawałków mięsa. Maksymalna temperatura dla tej funkcji
wynosi 210°C.
Pizza
Dolna grzałka bezpośrednio podgrzewa spód pizzy, quiche, pa‐
sztecików lub nadziewanych placków, natomiast wentylator wy‐
musza obieg powietrza, który wspomaga pieczenie dodatków lub
nadzienia.
Rozmrażanie
Rozmrażanie zamrożonej żywności. Pokrętło regulacji tempera‐
tury musi znajdować się w położeniu wyłączenia.
12
www.electrolux.com
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA
9.1 Sterowanie elektroniczne
1 32 4
567
1
Wskaźnik czasu pieczenia i czasu zakoń‐
czenia pieczenia
2
Wskazanie czasu
3
Wskaźnik aktywnego zegara
4
Wskaźnik minutnika
5
Przycisk „+
6
Przycisk wyboru
7
Przycisk „-
9.2 Ustawianie funkcji zegara
1.
Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacz‐
nie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Aby ustawić funkcję Minutnik , Czas
trwania dur lub Czas End, należy użyć przy‐
cisku „+” lub „-”.
Włączy się odpowiednia funkcja. W przy‐
padku funkcji Czas i Koniec, włączy się tak‐
że A.
Po upływie ustawionego czasu wskaźnik
funkcji zacznie migać i przez 2 minuty bę‐
dzie emitowany sygnał dźwiękowy.
Jeśli ustawiono funkcję Czas lub Ko‐
niec, piekarnik wyłączy się automatycz‐
nie.
3.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy na‐
cisnąć dowolny przycisk.
Funkcja zegara Zastosowanie
Minutnik Służy do odliczania czasu (w przedziale 1 min - 23 godz. 59 min).
Po upływie ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na działanie piekarnika.
dur Czas Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika (w przedziale 1 min -
10 godz.).
End Koniec Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika (w
przedziale 1 min - 10 godz.).
POLSKI 13
Funkcji Czas i Koniec można użyć jed‐
nocześnie, tak aby piekarnik automa‐
tycznie włączył i wyłączył się w później‐
szym czasie. W tym przypadku należy
najpierw ustawić funkcję Czas, a na‐
stępnie funkcję Koniec.
9.3 Anulowanie funkcji zegara
1.
Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie wy‐
świetli się wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Jednocześnie nacisnąć przyciski „-” i „+”.
Funkcja zegara wyłączy się w ciągu kilku
sekund.
9.4 Zmiana sygnału dźwiękowego
1. Aby usłyszeć aktualny sygnał dźwiękowy,
należy nacisnąć i przytrzymać przycisk „-”.
2. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk „-”, aby zmie‐
nić sygnał.
3. Zwolnić przycisk „-”. Ostatni ustawiony syg‐
nał będzie nowym sygnałem dźwiękowym.
Po odłączeniu urządzenia od zasilania lub awarii
zasilania przywracany jest domyślny sygnał
dźwiękowy.
10. PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
10.1 Wkładanie blachy do pieczenia
Umieścić blachę pośrodku komory piekarnika,
pomiędzy przednią a tylną ścianką. Umożliwia to
obieg powietrza z przodu i z tyłu blachy. Należy
upewnić się, że blacha jest ustawiona zgodnie z
rysunkiem, tj. strona ze spadkiem ma się znajdo‐
wać z tyłu.
OSTRZEŻENIE!
Nie wsuwać blachy na sam tył komory
piekarnika. Uniemożliwia to obieg po‐
wietrza wokół blachy. Żywność może
się przypalić, szczególnie w tylnej częś‐
ci blachy.
11. PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
UWAGA!
W przypadku pieczenia bardzo wilgot‐
nych ciast należy stosować głęboką bla‐
chę do pieczenia. Sok z owoców może
trwale zaplamić emalię.
Urządzenie posiada cztery poziomy umie‐
szczania potraw. Poziomy umieszczania po‐
traw są liczone od dołu.
Możliwe jest pieczenie różnych potraw jedno‐
cześnie na dwóch poziomach. Umieścić bla‐
chy na poziomach 1 i 3.
Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi mo‐
że skraplać się wilgoć. Jest to normalne zjawi‐
sko. Zawsze należy odsunąć się od urządze‐
nia otwierając drzwi podczas pieczenia. Aby
ograniczyć zjawisko kondensacji pary wodnej,
należy rozgrzewać urządzenie przez 10 minut
przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym użyciu
urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przedmio‐
tów bezpośrednio na dnie urządzenia ani nie
zakrywać jego elementów folią aluminiową.
14
www.electrolux.com
Może to wpłynąć na efekty pieczenia i spowo‐
dować uszkodzenie emaliowanej powłoki.
11.1 Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik nale‐
ży rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch blach
do pieczenia jednocześnie, należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi
11.2 Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1 kg.
Pieczenie zbyt małych ilości mięsa powoduje
jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potrawy,
należy stosować tacę ociekacza, aby nie do‐
puścić do zabrudzenia piekarnika, które może
okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać około
15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie wy‐
ciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy wlać nieco wody
do tacki ociekacza. Aby nie dopuścić do zady‐
mienia, należy uzupełniać wodę.
11.3 Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju po‐
trawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pracy
piekarnika. Należy znaleźć optymalne ustawienia
(ustawienie temperatury, czasu pieczenia itp.)
dla naczyń używanych w urządzeniu, przepisów
oraz ilości potraw.
11.4 Pieczenie tradycyjne
Produkt
Rodzaj blachy i po‐
ziom piekarnika
Czas wstępne‐
go nagrzewa‐
nia (w minu‐
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Paluchy (250 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
- 150 25 - 30
Placek (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 160 - 170 30 - 35
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
(2000 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
- 170 - 190 40 - 50
Szarlotka (1200
+ 1200 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20
cm) na poziomie 1
15 180 - 200 50 - 60
Małe ciasteczka
(500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 160 - 180 25 - 30
Biszkopt nisko‐
kaloryczny (350
g)
1 okrągła, aluminiowa
blacha (średnica: 26
cm) na poziomie 1
10 160 - 170 25 - 30
Ciasto w głębo‐
kiej blasze (1500
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
- 160 - 170
45 - 55
1)
Kurczak cały
(1350 g)
ruszt na poziomie 2,
blacha do pieczenia
na poziomie 1
- 200 - 220 60 - 70
POLSKI 15
Produkt
Rodzaj blachy i po‐
ziom piekarnika
Czas wstępne‐
go nagrzewa‐
nia (w minu‐
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Kurczak cały
(1300 g)
ruszt na poziomie 3,
blacha do pieczenia
na poziomie 1
- 190 - 210 30 - 35
Pieczone kotlety
wieprzowe (600
g)
ruszt na poziomie 3,
blacha do pieczenia
na poziomie 1
- 190 - 210 30 - 35
Tarta (800 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
20 230 - 250 10 - 15
Nadziewane
ciasto drożdżo‐
we (1200 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 170 - 180 25 - 35
Pizza (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Sernik (2600 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 170 - 190 60 - 70
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emaliowana na
poziomie 1
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Keks (2400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 170 - 180
55 - 65
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm) na
poziomie 1
10 - 15 220 - 230 40 - 50
Chleb wiejski
(750 + 750 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20
cm) na poziomie 1
18
3)
180 - 200 60 - 70
Rumuński bisz‐
kopt (600 + 600
g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (długość: 25
cm) na poziomie 2
10 160 - 170 40 - 50
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
(600 + 600 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (długość: 20
cm) na poziomie 2
- 160 - 170 30 - 40
Drożdżówki (800
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 200 - 210 10 - 15
Rolada biszkop‐
towa (500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 1
10 150 - 170 15 - 20
Bezy (400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 100 - 120 40 - 50
Placek z kru‐
szonką (1500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 - 15 180 - 190 25 - 35
Biszkopt (600 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
10 160 - 170 25 - 35
16
www.electrolux.com
Produkt
Rodzaj blachy i po‐
ziom piekarnika
Czas wstępne‐
go nagrzewa‐
nia (w minu‐
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Ciasto maślane
(600 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 180 - 200 20 - 25
1)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3)
Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
11.5 Pieczenie konwekcyjne
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
umieszczenia potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa
nia (minuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (mi‐
nuty)
Paluchy (250 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
10 150 - 160 20 - 30
Paluchy (250 +
250 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 140 - 150 25 - 30
Paluchy (250 +
250 + 250 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1, 2 i 4
10 150 - 160 30 - 35
Placek (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 150 - 160 30 - 40
Placek (1000 +
1000 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 140 - 150 45 - 55
Placek (1000 +
1000 + 1000 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1, 2 i 4
10 140 - 150 55 - 65
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
(2000 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 170 - 180 40 - 50
Szarlotka (1200
+ 1200 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomach 2 i 3
10 170 - 180 50 - 60
Ciasteczka (500
g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 140 - 150 30 - 35
Ciasteczka (500
+ 500 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 140 - 150 25 - 30
Ciasteczka (500
+ 500 + 500 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1, 2 i 4
10 150 - 160 25 - 30
Biszkopt nisko‐
kaloryczny (350
g)
1 okrągła, aluminiowa
blacha (średnica: 26 cm)
na poziomie 3
10 150 - 160 30 - 40
Ciasto w głębo‐
kiej blasze
(1200 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
- 150 - 160
40 - 50
1)
POLSKI 17
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
umieszczenia potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa
nia (minuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (mi‐
nuty)
Kurczak cały
(1400 g)
ruszt na poziomie 2, bla‐
cha do pieczenia ciasta
na poziomie 1
- 170 - 190 50 - 60
Pieczone kotlety
wieprzowe (600
g)
ruszt na poziomie 3, bla‐
cha do pieczenia ciasta
na poziomie 1
- 180 - 200 30 - 40
Tarta (800 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
15 230 - 250 10 - 15
Nadziewane
ciasto drożdżo‐
we (1200 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
20 - 30 160 - 170 20 - 30
Pizza (1000 +
1000 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
- 180 - 200 50 - 60
Sernik (2600 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 150 - 170 60 - 70
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
15 180 - 200 30 - 40
Strucla bożona‐
rodzeniowa
(2400 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 150 - 170
50 - 60
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha (średni‐
ca: 26 cm) na poziomie 2
15 210 - 230 35 - 45
Chleb wiejski
(750 + 750 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomie 3
15
3)
180 - 190 50 - 60
Rumuński bisz‐
kopt (600 + 600
g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 25 cm)
na poziomie 2
10 150 - 170 40 - 50
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
(600 + 600 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomie 2
- 160 - 170 30 - 40
Drożdżówki
(800 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 180 - 200 10 - 15
Drożdżówki
(800 + 800 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 180 - 200 15 - 20
Rolada biszkop‐
towa (500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 150 - 170 10 - 15
Bezy (400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 100 - 120 50 - 60
Bezy (400 + 400
g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
- 100 - 120 55 - 65
18
www.electrolux.com
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
umieszczenia potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa
nia (minuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (mi‐
nuty)
Bezy (400 + 400
+ 400 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1, 2 i 4
- 115 - 125 65 - 75
Placek z kru‐
szonką (1500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 170 - 180 20 - 30
Biszkopt (600 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 150 - 170 20 - 30
Ciasto maślane
(600 + 600 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 150 - 170 20 - 30
1)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3)
Ustawić temperaturę 230°C na czas wstępnego nagrzewania.
11.6 Pieczenie z termoobiegiem
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni‐
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi‐
nuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu‐
ty)
Paluchy (250 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 3
10 140 - 150 20 - 30
Paluchy (250 +
250 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1 i 3
10 140 - 150 25 - 30
Paluchy (250 +
250 + 250 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1, 2 i 3
10 150 - 160 30 - 40
Placek (500 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
10 150 - 160 30 - 35
Placek (500 +
500 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1 i 3
10 150 - 160 35 - 45
Placek (500+
500 + 500 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1, 2 i 4
1)
10 155 - 165 40 - 50
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
(2000 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 3
- 170 - 180 40 - 50
POLSKI 19
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni‐
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi‐
nuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu‐
ty)
Szarlotka (1200
+ 1200 g)
2 okrągłe, alumi‐
niowe blachy
(średnica: 20
cm) na poziomie
2
- 165 - 175 50 - 60
Małe ciasteczka
(500 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
10 150 - 160 20 - 30
Małe ciasteczka
(500 + 500 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1 i 3
10 150 - 160 30 - 40
Małe ciasteczka
(500 + 500 + 500
g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1, 2 i 4
1)
10 150 - 160 35 - 45
Biszkopt nisko‐
kaloryczny (350
g)
1 okrągła, alumi‐
niowa blacha
(średnica: 26
cm) na poziomie
1
10 150 - 160 20 - 30
Ciasto w głębo‐
kiej blasze (1200
g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
- 150 - 160
30 - 35
2)
Kurczak cały
(1300 g)
ruszt na pozio‐
mie 2, blacha do
pieczenia na po‐
ziomie 1
- 170 - 180 40 - 50
Pieczeń wieprzo‐
wa (800 g)
ruszt na pozio‐
mie 2, blacha do
pieczenia na po‐
ziomie 1
- 170 - 180 45 - 50
Nadziewane
ciasto drożdżo‐
we (1200 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
20 - 30 150 - 160 20 - 30
Pizza (1000 +
1000 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1 i 3
- 180 - 200 30 - 40
Pizza (1000 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
- 190 - 200 25 - 35
Sernik (2600 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1
- 160 - 170 40 - 50
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EKK54503OX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla