AEG 47395GM-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
47395GM-mn PL Instrukcja obsługi
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA.................................................3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA..................................................5
3. OPIS URZĄDZENIA.................................................................................................8
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM............................................................................. 9
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA............................................ 10
6. PŁYTA GRZEJNA – WSKAZÓWKI I PORADY......................................................11
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE.......................................12
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA ..................................................... 13
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA........................................................................ 14
10. PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW................................................ 16
11. PIEKARNIK – WSKAZÓWKI I PORADY..............................................................16
12. PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE...............................................26
13. ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW......................................................................29
14. INSTALACJA........................................................................................................31
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG. Zaprojektowaliśmy go z myślą o
wieloletniej bezawaryjnej pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne rozwiązania
techniczne ułatwiające życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć w zwykłych
urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku minut na zapoznanie się z niniejszą
dokumentacją w celu zapewnienia najlepszego wykorzystania urządzenia.
Odwiedź naszą witrynę internetową, aby:
Otrzymać wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w rozwiązywaniu
problemów oraz informacje dotyczące serwisu:
www.aeg.com
Zarejestrować swój produkt i uprościć jego obsługę serwisową:
www.registeraeg.com
Nabyć akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do
swojego urządzenia:
www.aeg.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z autoryzowanym centrum serwisowym, należy przygotować
poniższe dane: model, numer produktu, numer seryjny.
Stosowne informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej.
Ostrzeżenie/przestroga — informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
Informacje dotyczące środowiska naturalnego
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
2 www.aeg.com
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia
należy uważnie zapoznać się z załączoną instrukcją
obsługi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i
obrażenia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i
eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz z
urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uduszenia lub odniesienia
obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające odpowiedniej
wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się
urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do
pracującego lub stygnącego urządzenia. Łatwo
dostępne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się
dzieci bez nadzoru dorosłych.
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
POLSKI 3
Nie sterować urządzeniem zewnętrznym zegarem ani
niezależnym układem zdalnego sterowania.
Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających
tłuszcz lub olej na włączonej płycie grzejnej może być
przyczyną pożaru.
Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie,
a następnie przykryć płomień pokrywą lub kocem
gaśniczym.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów na
powierzchni gotowania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść
przedmiotów metalowych, takich jak sztućce lub
pokrywki do garnków, ponieważ mogą one bardzo się
rozgrzać.
Jeśli na pokrywę rozlał się płyn, należy go usunąć
przed jej otwarciem. Przed zamknięciem pokrywy
odczekać, aż powierzchnia płyty grzejnej ostygnie.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się
nagrzewa. Nie dotykać elementów grzejnych w
urządzeniu. Podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic
kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia
należy odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem
do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze
względów bezpieczeństwa musi go wymienić
producent, autoryzowane centrum serwisowe lub inna
wykwalifikowana osoba.
Zachować ostrożność, dotykając szufladę. Może się
ona mocno nagrzać.
www.aeg.com4
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie jest przeznaczone na
następujące rynki:
PL
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją
instalacji załączoną do urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Zawsze używać
rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Szafka kuchenna i wnęka na
urządzenie muszą mieć odpowiednie
wymiary.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad
nim spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Niektóre elementy urządzenia
przewodzą prąd. Należy zabudować
urządzenie, aby zakryć części,
których dotknięcie mogłoby być
niebezpieczne.
Boki urządzenia powinny sąsiadować
z urządzeniami lub meblami o tej
samej wysokości.
Nie instalować urządzenia na
platformie.
Nie instalować urządzenia przy
drzwiach ani pod oknem. Zapobiegnie
to możliwości strącenia gorącego
naczynia z urządzenia przy otwieraniu
okna lub drzwi.
Aby zapobiec przewróceniu się
urządzenia, należy je odpowiednio
ustabilizować. Patrz rozdział
Instalacja.
2.2 Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem
prądem elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o
podłączeniu elektrycznym podane na
tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami instalacji zasilającej. W
przeciwnym razie należy
skontaktować się z elektrykiem.
Należy zawsze używać prawidłowo
zamontowanych gniazd sieciowych z
uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Przewody zasilające nie mogą
dotykać drzwi urządzenia, zwłaszcza
gdy drzwi są mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i
zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było
odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po
zakończeniu instalacji. Należy zadbać
o to, aby w zainstalowanym
urządzeniu wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
POLSKI 5
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie należy
ciągnąć za przewód zasilający.
Należy zawsze ciągnąć za wtyczkę
sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników
topikowych (typu wykręcanego —
wyjmowanych z oprawki),
wyłączników różnicowo-prądowych
(RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Rozwarcie styków wyłącznika obwodu
musi wynosić co najmniej 3 mm.
Przed podłączeniem wtyczki
przewodu zasilającego do gniazda
elektrycznego należy całkowicie
zamknąć drzwi urządzenia.
2.3 Podłączenie do instalacji
gazowej
Wszystkie połączenia instalacji
gazowej powinna wykonać
wykwalifikowana osoba.
Przed przystąpieniem do instalacji
należy upewnić się, że urządzenie
zostało dostosowane do miejscowych
warunków zasilania (typu gazu oraz
jego ciśnienia).
Zapewnić cyrkulację powietrza wokół
urządzenia.
Informacje dotyczące dopływu gazu
znajdują się na tabliczce
znamionowej.
Omawiane urządzenie nie jest
podłączone do wyciągu gazów
spalinowych. Urządzenie należy
podłączyć zgodnie z aktualnie
obowiązującymi przepisami
dotyczącymi instalacji. Zwrócić uwagę
na wymagania dotyczące
odpowiedniej wentylacji.
2.4 Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie obrażeniami
ciała i poparzeniem.
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Urządzenie należy używać wyłącznie
w warunkach domowych.
Nie zmieniać parametrów
technicznych urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z
wodą.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem
i wybuchem
Pod wpływem wysokiej temperatury
tłuszcze i olej mogą uwalniać
łatwopalne opary. Podczas
podgrzewania tłuszczów i oleju nie
wolno zbliżać do nich źródeł ognia ani
rozgrzanych przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej
mogą ulec samoczynnemu zapłonowi.
Zużyty olej zawierający pozostałości
produktów spożywczych ma niższą
temperaturę zapłonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
www.aeg.com6
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani
innych przedmiotów bezpośrednio
na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać
wilgotnych naczyń ani potraw w
urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia. Nie stanowi to
wady w rozumieniu warunków
gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić
emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na
panelu sterowania.
Nie dopuszczać do wygotowania się
potrawy.
Nie dopuszczać do upadku naczyń
lub innych przedmiotów na
powierzchnię urządzenia. Może to
spowodować jej uszkodzenie.
Nie włączać pól grzejnych bez naczyń
ani z pustymi naczyniami.
Nie kłaść folii aluminiowej na
urządzeniu ani bezpośrednio na
spodzie urządzenia.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze
zniszczonym spodem mogą
spowodować zarysowania. Dlatego
nie należy przesuwać ich po
powierzchni gotowania.
Zapewnić odpowiednią wentylację w
pomieszczeniu, w którym
zainstalowane jest urządzenie.
Stosować wyłącznie stabilne naczynia
o prawidłowym kształcie i średnicy
większej od średnicy palników.
Należy uważać, aby płomień nie zgasł
podczas szybkiego obracania pokrętła
z położenia płomienia maksymalnego
do minimalnego.
Używać wyłącznie akcesoriów
dostarczonych z urządzeniem.
Nie instalować na palniku dyfuzora
płomienia.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych
celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
2.5 Konserwacja i
czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń,
pożarem lub uszkodzeniem
urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
wyłączyć urządzenie.
Wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego
z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięcia szyb
w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Skontaktować
się z punktem serwisowym.
Aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni urządzenia, należy
regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w
urządzeniu mogą stać się przyczyną
pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować
wyłącznie obojętne detergenty. Nie
stosować produktów ściernych, myjek
do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii
katalitycznej (jeśli dotyczy) żadnych
detergentów.
Nie myć palników w zmywarce.
2.6 Pokrywa
Nie modyfikować pokrywy.
Regularnie czyścić pokrywę.
Nie otwierać pokrywy, jeśli na jej
powierzchni rozlał się płyn.
POLSKI 7
Przed zamknięciem pokrywy należy
wyłączyć wszystkie palniki.
Nie zamykać pokrywy do czasu
całkowitego ostygnięcia płyty grzejnej
i piekarnika.
Szklana pokrywa może pęknąć pod
wpływem wysokiej temperatury (jeśli
dotyczy).
2.7 Wewnętrzne oświetlenie
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany
żarówki należy odłączyć urządzenie
od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
2.8 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń ciała
lub uduszeniem.
Aby uzyskać informacje dotyczące
prawidłowej utylizacji urządzenia,
należy skontaktować się z lokalnymi
władzami.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dzieci lub
zwierząt w urządzeniu.
Spłaszczyć zewnętrzne rury gazowe.
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Informacje ogólne
10
1
2
3
4
1 3 4
5
2
6
7
8
9
1
Pokrętła płyty grzejnej
2
Sterowanie elektroniczne
3
Pokrętło regulacji temperatury
4
Kontrolka/symbol/wskaźnik
temperatury
5
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6
Grill
7
Oświetlenie
8
Wentylator
9
Prowadnice blach, wyjmowane
10
Poziomy umieszczenia potraw
www.aeg.com8
3.2 Układ powierzchni gotowania
1 2 3
5 4
1
Mały palnik
2
Wylot pary – liczba i położenie zależy
od modelu
3
Średni palnik
4
Średni palnik
5
Duży palnik
3.3 Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast
oraz do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
Opcjonalne prowadnice
teleskopowe
Do umieszczania rusztów i blach do
ciasta. Można zakupić je oddzielnie.
Szuflada
Szuflada znajduje się poniżej komory
piekarnika.
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja
i czyszczenie”.
Przed pierwszym użyciem należy
wyczyścić urządzenie.
Umieścić akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach w początkowym
położeniu.
4.2 Ustawianie czasu
Przed użyciem piekarnika należy ustawić
czas.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania
lub w przypadku przerwy w dostawie
energii, wyświetlacz zacznie migać
automatycznie.
1. Nacisnąć przycisk wyboru .
Włączy się symbol aktywnego zegara.
2. Nacisnąć przycisk lub , aby
ustawić aktualną godzinę.
Po upływie około pięciu sekund miganie
ustanie, a na wyświetlaczu będzie
widoczna ustawiona aktualna godzina.
Aby zmienić ustawioną godzinę, włączyć
urządzenie i nacisnąć jednocześnie
i
lub .
Gdy miga dwukropek między
wskazaniem godzin i minut, nacisnąć
lub , aby ustawić nową godzinę.
POLSKI 9
4.3 Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste
urządzenie w celu wypalenia
pozostałości smaru.
1. Ustawić funkcję
i maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na
1 godzinę.
3. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę. Maksymalna
temperatura dla tej funkcji wynosi
210°C.
4. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
5. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
6. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać
się nieprzyjemny zapach i dym. Jest to
normalne zjawisko. Należy zapewnić
wystarczający dopływ świeżego
powietrza.
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
5.1 Zapalanie palnika
Palnik należy zapalić przed
postawieniem na nim
naczynia.
OSTRZEŻENIE!
Podczas korzystania z
otwartego płomienia w
kuchni należy zachować
szczególną ostrożność.
Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w
przypadku niewłaściwego
obchodzenia się z ogniem.
1. Obrócić pokrętło płyty grzejnej
przeciwnie do ruchu wskazówek
zegara do położenia maksymalnego
przepływu gazu i wcisnąć je.
2. Przytrzymać wciśnięte pokrętło płyty
grzejnej przez maksymalnie 10
sekund, aby umożliwić rozgrzanie się
termopary. W przeciwnym razie
nastąpi przerwanie dopływu gazu.
3. Wyregulować wielkość płomienia po
jego ustabilizowaniu się.
OSTRZEŻENIE!
Nie należy wciskać pokrętła
dłużej niż 15 sekund. Jeśli
palnik nie zapali się w ciągu
15 sekund, należy zwolnić
pokrętło, obrócić je do
położenia wyłączenia i
odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną
próbą zapalenia palnika.
Jeżeli po kilku próbach nadal
nie można zapalić palnika,
należy sprawdzić, czy
głowica i pokrywka palnika
znajdują się we właściwym
położeniu.
W przypadku braku zasilania
elektrycznego zapłon można
uzyskać bez korzystania z
elektrody zapłonowej. W
takim przypadku należy
zbliżyć płomień do palnika,
wcisnąć odpowiednie
pokrętło i obrócić je do
położenia maksymalnego.
Przytrzymać wciśnięte
pokrętło przez maksymalnie
10 sekund, aby umożliwić
rozgrzanie się termopary.
www.aeg.com10
Jeśli palnik przypadkowo
zgaśnie, należy obrócić
pokrętło do położenia
wyłączenia i odczekać co
najmniej 1 minutę przed
ponowną próbą zapalenia
palnika.
Iskrownik może uruchomić
się automatycznie po
włączeniu zasilania,
zakończeniu instalacji lub
przerwie w dostawie prądu.
Jest to normalne zjawisko.
5.2 Widok palnika
A
B
D
C
A) Pokrywka palnika
B) Głowica palnika
C) Elektroda zapłonowa
D) Termopara
5.3 Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić
pokrętło w położenie wyłączenia .
OSTRZEŻENIE!
Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze
zmniejszyć lub zgasić
płomień.
6. PŁYTA GRZEJNA – WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
6.1 Naczynia
OSTRZEŻENIE!
Nie umieszczać jednego
naczynia na dwóch
palnikach.
OSTRZEŻENIE!
Nie ustawiać nad palnikami
niestabilnych ani
uszkodzonych naczyń, aby
uniknąć rozlania ich
zawartości i potencjalnych
obrażeń.
UWAGA!
Upewnić się, że uchwyty
naczyń nie wystają poza
krawędź urządzenia.
POLSKI 11
UWAGA!
Aby zapewnić maksymalną
stabilność płomienia
i zmniejszyć zużycie gazu,
naczynia należy umieszczać
centralnie nad palnikami.
6.2 Średnica naczyń
OSTRZEŻENIE!
Stosować wyłącznie
naczynia o średnicy
dostosowanej do średnicy
palników.
Palnik Średnica naczyń
(mm)
Duży 160 - 220
Palnik Średnica naczyń
(mm)
Średni 140 - 220
Mały 120 - 180
6.3 Oszczędzanie energii
W miarę możliwości należy zawsze
przykrywać naczynia pokrywką.
Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć
płomień i gotować powoli.
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
7.1 Informacje ogólne
Czyścić płytę grzejną po każdym
użyciu.
Zawsze używać naczyń z czystym
dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na
powierzchni nie mają wpływu na
działanie płyty grzejnej.
Stosować odpowiednie środki
przeznaczone do czyszczenia
powierzchni płyty grzejnej.
Elementy ze stali nierdzewnej należy
umyć wodą, a następnie osuszyć
miękką ściereczką.
7.2 Czyszczenie płyty
grzejnej
Usunąć natychmiast: stopiony
plastik, folię oraz zabrudzenia z
potraw zawierających cukier. W
przeciwnym razie zabrudzenia mogą
spowodować uszkodzenie płyty
grzejnej.
Usunąć, gdy urządzenie
wystarczająco ostygnie: ślady
osadu z kamienia i wody, plamy
tłuszczu, metaliczne odbarwienia.
Przetrzeć płytę grzejną wilgotną
szmatką z dodatkiem detergentu. Po
wyczyszczeniu wytrzeć płytę grzejną
do sucha miękką ściereczką.
Emaliowane części, pokrywki i
głowice palników należy myć ciepłą
wodą z dodatkiem płynu do mycia
naczyń, a następnie dokładnie
osuszyć przed ponownym
założeniem.
7.3 Czyszczenie elektrod
zapłonowych
Metalowe elektrody zapłonowe z izolacją
ceramiczną umożliwiają zapłon gazu.
Elementy te należy utrzymywać w
czystości, tak aby nie utrudniać zapłonu;
należy również sprawdzać, czy otwory w
koronach palników nie są zatkane.
7.4 Ruszt nad palnikiem
Rusztów nad palnikiem nie
można myć w zmywarce.
Należy je myć ręcznie.
1. Aby ułatwić czyszczenie płyty
grzejnej, można zdjąć ruszty znad
palników.
www.aeg.com12
Należy zachować
szczególną ostrożność
podczas zakładania
rusztów nad palnikami,
aby nie uszkodzić
powierzchni płyty
grzejnej.
2. Ponieważ po procesie emaliowania
pozostają czasem ostre krawędzie,
należy zachować ostrożność
podczas ręcznego mycia i osuszania
rusztów. W razie potrzeby trudne do
usunięcia plamy należy usuwać za
pomocą pasty do czyszczenia.
3. Po wyczyszczeniu rusztów należy
umieścić je na swoim miejscu we
właściwym położeniu.
4. Aby palniki działały prawidłowo,
ramiona rusztów muszą być
ustawione symetrycznie nad
palnikami.
7.5 Okresowa konserwacja
Należy okresowo wzywać
przedstawiciela lokalnego
autoryzowanego punktu serwisowego w
celu sprawdzenia stanu przyłącza gazu i
reduktora ciśnienia (jeśli jest
zamontowany).
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
8.1 Włączanie i wyłączanie
urządzenia
W zależności od modelu
na urządzeniu mogą
znajdować się symbole
przy pokrętłach, wskaźniki
lub kontrolki.
Wskaźnik włącza się, gdy
piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy
urządzenie pracuje.
Symbol informuje, czy za
pomocą pokrętła
modyfikowane są
ustawienia dotyczące
któregoś z pól grzejnych,
funkcji piekarnika czy
temperatury.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika w celu wybrania żądanej
funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji
temperatury w celu wybrania żądanej
temperatury.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury do położenia
wyłączenia.
8.2 Termostat
bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub
uszkodzone podzespoły mogą
spowodować niebezpieczne przegrzanie
urządzenia. Aby temu zapobiec,
piekarnik wyposażono w termostat
bezpieczeństwa, który w razie potrzeby
wyłącza zasilanie. Po obniżeniu
temperatury piekarnik automatycznie
włączy się ponownie.
8.3 Funkcje piekarnika
Sym‐
bol
Funkcje piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłączenia Urządzenie jest wyłączone.
POLSKI 13
Sym‐
bol
Funkcje piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie piekarnika Umożliwia włączenie oświetlenia, gdy nie jest włąc‐
zona funkcja pieczenia.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pas‐
teryzowania żywności.
Pieczenie konwekcyjne Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast
wymagających jednakowej temperatury, na więcej
niż jednym poziomie, bez przenikania zapachów.
Termoobieg Do jednoczesnego pieczenia na 2 poziomach i do
suszenia żywności.Ustawić temperaturę o 20 - 40°C
niższą niż dla pieczenia tradycyjnego.
Delikatne pieczenie Do pieczenia w formach oraz suszenia produktów na
jednym poziomie w niskiej temperaturze.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu
z kością na jednym poziomie. Również do przyrząd‐
zania zapiekanek i przyrumieniania.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagają‐
cych intensywnego przyrumienienia i kruchego spo‐
du. Ustawić temperaturę o 20 - 40°C niższą niż dla
pieczenia tradycyjnego.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA
9.1 Wyświetlacz
A B C D
A) Wskaźnik czasu pieczenia i czasu
zakończenia pieczenia
B) Wskazanie czasu
C) Wskaźnik aktywnego zegara
D) Wskaźnik minutnika
www.aeg.com14
9.2 Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
MINUS Ustawianie czasu.
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
PLUS Ustawianie czasu.
9.3 Tabela funkcji zegara
Funkcja
zegara
Zastosowanie
Minutnik Służy do odliczania czasu (w przedziale 1 min - 23 godz. 59
min). Funkcja nie ma wpływu na działanie urządzenia.
czas Czas Ustawianie czasu pieczenia w piekarniku (1 min - 10 godz.).
Koniec Koniec Ustawianie godziny, o której powinno nastąpić wyłączenie
piekarnika (1 min - 10 godz.).
Funkcji Czas i Koniec można
użyć jednocześnie, jeśli
urządzenie ma w
późniejszym czasie włączyć
się i wyłączyć
automatycznie: najpierw
należy ustawić funkcję Czas,
a następnie funkcję Koniec.
9.4 Ustawianie funkcji zegara
Dla funkcji Czas (czas) i Koniec (Koniec)
należy ustawić funkcję piekarnika oraz
temperaturę pieczenia. Nie jest to
konieczne w przypadku korzystania z
funkcji minutnika .
1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji
zegara.
2. Nacisnąć
lub , aby ustawić
żądaną funkcję zegara.
Funkcja zegara zostanie włączona. Na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik
ustawionej funkcji zegara. Dla funkcji
Koniec i Czas na wyświetlaczu pojawi się
także symbol A.
3. Po upływie ustawionego czasu
wskaźnik funkcji zegara zacznie
migać i przez 2 minuty emitowany
będzie sygnał dźwiękowy. Nacisnąć
dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
Jeśli włączono funkcję Czas
lub Koniec, urządzenie
wyłączy się automatycznie.
9.5 Anulowanie funkcji
zegara
1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Jednocześnie nacisnąć i przytrzymać
przyciski i .
Funkcja zegara wyłączy się po kilku
sekundach.
9.6 Zmiana sygnału
dźwiękowego
1. Aby usłyszeć aktualny sygnał
dźwiękowy, należy nacisnąć i
przytrzymać przycisk
.
2. Naciskać przycisk , aby zmienić
sygnał.
3. Zwolnić przycisk .
Ostatni ustawiony sygnał będzie nowym
sygnałem dźwiękowym.
POLSKI 15
4. Odczekać 5 sekund, aby
automatycznie zatwierdzić
ustawienie.
Po odłączeniu urządzenia od
zasilania lub awarii zasilania
przywracany jest domyślny
sygnał dźwiękowy.
10. PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
10.1 Wkładanie akcesoriów
Ruszt:
Tylna część rusztu jest
specjalnie ukształtowana,
aby ułatwić obieg ciepła.
Wsunąć ruszt między prowadnice blachy
na wybranym poziomie piekarnika.
Krawędzie z wgłębieniami powinny
znajdować się w tylnej części piekarnika i
być skierowane do góry.
Blacha:
Nie dosuwać blachy do
pieczenia do tylnej ścianki w
komorze. Uniemożliwia to
obieg powietrza wokół
blachy. Żywność może się
przypalić, szczególnie w
tylnej części blachy.
Wsunąć blachę do pieczenia między
prowadnice jednego z poziomów
umieszczania potraw. Sprawdzić, czy nie
dotyka tylnej ścianki piekarnika.
Ruszt wraz z głęboką blachą:
Wsunąć głęboką blachę między
prowadnice blachy, a ruszt między
prowadnice powyżej.
11. PIEKARNIK – WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy
pieczenia podane w
tabelach mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych
składników.
www.aeg.com16
11.1 Informacje ogólne
W urządzeniu są cztery poziomy.
Poziomy umieszczania potraw liczy
się od dołu.
Urządzenie wyposażono w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej
recyrkulacji pary. System ten, dzięki
obecności pary, umożliwia
przygotowanie delikatnych potraw z
chrupiącą skórką. Zmniejsza on do
minimum czas pieczenia i zużycie
energii.
Wewnątrz urządzenia lub na
szklanych drzwiach może skraplać się
wilgoć. Jest to normalne zjawisko.
Otwierając drzwi podczas pieczenia,
należy zawsze odsunąć się od
urządzenia. Aby ograniczyć zjawisko
skraplania pary wodnej, należy
uruchamiać urządzenie na 10 minut
przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia ani nie zakrywać jego
elementów folią aluminiową. Może to
wpłynąć na efekty pieczenia i
spowodować uszkodzenie
emaliowanej powłoki.
11.2 Pieczenie ciast
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używane urządzenie.
Należy dostosować używane
ustawienia (temperatury, czasu
pieczenia) i poziomy umieszczania
potraw do wartości podanych w
tabelach.
Zaleca się ustawienie za pierwszym
razem niższej temperatury.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla
danego przepisu, należy wybrać
najbardziej podobny.
W przypadku pieczenia ciast na
więcej niż jednym poziomie można
wydłużyć czas pieczenia o 10-15
minut.
Ciasta i ciastka na różnych
poziomach nie zawsze przyrumieniają
się równomiernie. W tym przypadku
nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
W przypadku dłuższych czasów
pieczenia można wyłączyć piekarnik
około 10 minut przed końcem
pieczenia i wykorzystać ciepło
resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej
żywności może spowodować
odkształcenie blach podczas pieczenia.
Po ostygnięciu blach odkształcenia
znikną.
11.3 Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4
ustawionego czasu pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy
do pieczenia jednocześnie należy
pozostawić jeden pusty poziom
między nimi.
11.4 Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw
należy używać głębokiej blachy, aby
nie dopuścić do trwałego zabrudzenia
piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego
pokrojeniem, aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w
piekarniku podczas pieczenia, należy
do głębokiej blachy wlać nieco wody.
Aby zapobiec gromadzeniu się dymu,
należy dolewać wody po trochu, za
każdym razem, gdy wyparuje.
11.5 Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
POLSKI 17
11.6 Pieczenie tradycyjne
Produkt Ilość (g) Tempera‐
tura (°C)
Czas (min) Poziom
piekar‐
nika
Akcesoria
Ciasta przekła‐
dane
250 150 25 - 30 3 blacha do piec‐
zenia
Cienkie ciasto
1)
1000 160 - 170 30 - 35 2 blacha do piec‐
zenia
Ciasto drożd‐
żowe z jabłkami
2000 170 - 190 40 - 50 3 blacha do piec‐
zenia
Szarlotka
2)
1200 +
1200
180 - 200 50 - 60 1 2 okrągłe alumi‐
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
Małe ciastecz‐
ka
1)
500 160 - 170 25 - 30 2 blacha do piec‐
zenia
Biszkopt nisko‐
kaloryczny
1)
350 160 - 170 25 - 30 1 1 okrągła alumi‐
niowa blacha
(średnica: 26 cm)
Ciasto w głębo‐
kiej blasze
1500 160 - 170
45 - 55
3)
2 blacha do piec‐
zenia
Kurczak, cały 1350 200 - 220 60 - 70 2 ruszt
1 blacha do piec‐
zenia
Kurczak, połów‐
ka
1300 190 - 210 35 + 30 3 ruszt
1 blacha do piec‐
zenia
Pieczone kotlety
wieprzowe
600 190 - 210 30 - 35 3 Ruszt
1 blacha do piec‐
zenia
Kruche ciasto
4)
800 230 - 250 10 - 15 2 blacha do piec‐
zenia
Nadziewane
ciasto drożd‐
żowe
5)
1200 170 - 180 25 - 35 2 blacha do piec‐
zenia
Pizza 1000 200 - 220 25 - 35 2 blacha do piec‐
zenia
Sernik 2600 170 - 190 60 - 70 2 blacha do piec‐
zenia
www.aeg.com18
Produkt Ilość (g) Tempera‐
tura (°C)
Czas (min) Poziom
piekar‐
nika
Akcesoria
Jabłkowa tarta
szwajcarska
5)
1900 200 - 220 30 - 40 1 blacha do piec‐
zenia
Keks
5)
2400 170 - 180
55 - 65
6)
2 blacha do piec‐
zenia
Quiche Lor‐
raine
5)
1000 220 - 230 40 - 50 1 1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
Chleb wiejski
7)
750 + 750 180 - 200 60 - 70 1 2 blachy alumi‐
niowe (długość:
20 cm)
Biszkopt rumuń‐
ski
1)
600 + 600 160 - 170 40 - 50 2 2 blachy alumi‐
niowe (długość:
25 cm) na tym
samym poziomie
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
600 + 600 160 - 170 30 - 40 2 2 blachy alumi‐
niowe (długość:
25 cm) na tym
samym poziomie
Bułeczki drożd‐
żowe
5)
800 200 - 210 10 - 15 2 blacha do piec‐
zenia
Rolada biszkop‐
towa
1)
500 150 - 170 15 - 20 1 blacha do piec‐
zenia
Bezy 400 100 - 120 40 - 50 2 blacha do piec‐
zenia
Placek z krus‐
zonką
5)
1500 180 - 190 25 - 35 3 blacha do piec‐
zenia
Biszkopt
1)
600 160 - 170 25 - 35 3 blacha do piec‐
zenia
Ciasto maś‐
lane
1)
600 180 - 200 20 - 25 2 blacha do piec‐
zenia
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
2)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 15 minut.
3)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
4)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 20 minut.
5)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 - 15 minut.
6)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
7)
Ustawić temperaturę na 250°C i nagrzewać wstępnie piekarnik przez 18 minut.
POLSKI 19
11.7 Pieczenie konwekcyjne
Produkt Ilość (g) Tempera‐
tura (°C)
Czas (min) Poziom
piekarni‐
ka
Akcesoria
Ciasta przekła‐
dane
1)
250 145 25 3 blacha do
pieczenia
Ciasta przekła‐
dane
1)
250 + 250 145 25 1 + 3 blacha do
pieczenia
Cienkie ciasto
1)
1000 150 30 2 blacha do
pieczenia
Cienkie ciasto
1)
1000 + 1000 155 40 1 + 3 blacha do
pieczenia
Ciasto drożd‐
żowe z jabłkami
2000 170 - 180 40 - 50 3 blacha do
pieczenia
Szarlotka 1200 + 1200 175 55 2 2 okrągłe alu‐
miniowe bla‐
chy (średnica:
20 cm) na tym
samym pozio‐
mie
Małe ciastecz‐
ka
1)
500 155 30 2 blacha do
pieczenia
Małe ciastecz‐
ka
1)
500 + 500 155 40 1 + 3 blacha do
pieczenia
Biszkopt nisko‐
kaloryczny
1)
350 160 30 1 1 okrągła alu‐
miniowa bla‐
cha (średnica:
26 cm)
Ciasto w głębo‐
kiej blasze
1200 150 - 160
30 - 35
2)
2 blacha do
pieczenia
Kurczak, cały 1400 180 55 2 ruszt
1 blacha do
pieczenia
Pieczeń wiepr‐
zowa
800 170 - 180 45 - 50 2 ruszt
1 blacha do
pieczenia
Nadziewane
ciasto drożd‐
żowe
1200 150 - 160 20 - 30 2 blacha do
pieczenia
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

AEG 47395GM-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi