• W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający
odłączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
• Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich urządzeń odcinających zasi-
lanie, takich jak: wyłączniki automatycz-
ne, bezpieczniki topikowe (typu wykręca-
nego - wyjmowane z oprawki), wyłączniki
różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
• Elementy zabezpieczające przed poraże-
niem prądem muszą być zamocowane w
taki sposób, aby nie można było zde-
montować ich bez narzędzi.
•Przed rozpoczęciem instalacji należy
upewnić się, że wnęka w zabudowie ku-
chennej ma odpowiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowied-
nie wymogi bezpieczeń
stwa.
• Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urządzenie należy zainstalować w taki
sposób, aby jego tylny bok oraz jeden
bok przylegały do wyższego urządzenia.
Drugi bok urządzenia musi być natomiast
ustawiony w pobliżu mebli o tej samej
wysokości.
•Urządzenie nie jest przystosowane do
ustawienia na cokole.
• Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do
zabudowy są łączone za pomocą spe-
cjalnego systemu połączeniowego. Aby
nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia,
należy łączyć je tylko z urządzeniami tego
samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi być uziemione.
•Upewnić się, że parametry elektryczne
podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami domowej instalacji
elektrycznej.
• Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamio-
nowej.
•Należy zawsze u
żywać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych
do gniazd sieciowych należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody nie stykały się
ani znajdowały w pobliżu gorących drzwi
urządzenia.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje niebezpieczeństwo
pożaru.
• Nie zmieniać ani nie wymieniać samo-
dzielnie przewodu zasilającego. Skontak-
tować się z punktem serwisowym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma
zastosowanie) oraz przewodu zasilające-
go, za urządzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowa-
niu urządzenia wtyczka przewodu zasila-
jącego była łatwo dost
ępna.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Należy
zawsze ciągnąć za wtyczkę sieciową –
jeśli dotyczy.
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku w gospodarstwie domowym.
Nie należy używać urządzenia do celów
komercyjnych ani przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
• Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z mate-
riałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Istnieje ryzyko eksplozji lub pożaru.
• W trakcie pracy wnętrze urzą
dzenia moc-
no się nagrzewa. Istnieje ryzyko poparze-
nia. Podczas wkładania i wyjmowania na-
czyń lub akcesoriów należy używać ręka-
wic ochronnych.
• Podczas wyjmowania i wkładania akce-
soriów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii.
• Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry.
progress 3