ZANKER KOB10301XB Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja
obsługi
Piekarnik
KOB10301XB
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa _ _ _ _ _ _ _ 3
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Codzienna eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Korzystanie z akcesoriów _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Dodatkowe funkcje _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Przydatne rady i wskazówki _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Konserwacja i czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 12
Dane techniczne _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 13
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 13
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 14
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy dokładnie prze-
czytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i
obrażenia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy
zachować instrukcję wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesieniem obrażeń
mogących skutkować trwałym kalectwem.
•Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego roku życia oraz
osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysło-
wych bądź nieposiadające odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą
one nadzorowane przez dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bez-
pieczeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub stygnącego
urządzenia. Łatwo dostę
pne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, zaleca się jej
włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez nadzoru do-
rosłych.
2
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrzewa. Nie dotykać
elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wyjmowania i wkładania akce-
soriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
•Nie używać do czyszczenia urządzenia myjki parowej.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy odłączyć je od zasi-
lania.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych środków czy-
szczących ani ostrych, metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może zainstalować
wyłącznie wykwalifikowana osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego urzą-
dzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji dostar-
czoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urzą-
dzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Zawsze używać
rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i
mebli.
•Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące się
obok urządzenia i nad nim spełniały odpowiednie
wymogi bezpieczeństwa.
•Boki urządzenia powinny sąsiadować z urzą
dzenia-
mi lub meblami o tej samej wysokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać wszyst-
kie połączenia elektryczne.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o podłączeniu
elektrycznym podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami instalacji zasilającej. W prze-
ciwnym razie należy skontaktować się z elektrykiem.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych
gniazd elektrycznych z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić wtyczki ani
przewodu zasilającego. Wymianę uszkodzonego
przewodu zasilającego należy zlecić przedstawicie-
lowi serwisu lub wykwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi urzą-
dzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdujących się
pod napięciem, jak zaizolowanych części zabezpie-
czenie przed porażeniem prądem należy zamoco-
wać w taki sposób, aby nie można go było od
łączyć
bez użycia narzędzi.
•Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego dopie-
ro po zakończeniu instalacji. Należy zadbać o to, aby
po zakończeniu instalacji urządzenia wtyczka prze-
wodu zasilającego była łatwo dostępna.
•Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie wolno
podłączać do niego wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za przewód
zasilający. Zawsze ciągnąć za wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich wyłącz-
ników obwodu zasilania: wyłączników automatycz-
nych, bezpieczników topikowych (typu wykręcanego
3
– wyjmowanych z oprawki), wyłączników różnicowo-
prądowych (RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącz-
nik obwodu umożliwiający odłączenie urządzenia od
zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszące minimum
3 mm.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo odniesienia
obrażeń ciała, oparzenia, porażenia prądem lub
wybuchu.
•Z urządzenia należy korzystać w warunkach domo-
wych.
•Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia.
•Należy upewnić się, że otwory wentylacyjne są droż-
ne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzo-
ru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia nale
ży zachować ostroż-
ność przy otwieraniu jego drzwi. Może dojść do
uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękami lub jeśli
ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi urządzenia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej
ani miejsca do przechowywania przedmiotów.
•Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi powinny
być zamknięte.
•Należy ostrożnie otwierać drzwi urządzenia. Stoso-
wanie składników zawierających alkohol może spo-
wodować powstanie mieszanki alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie wolno zbli-
żać do niego iskrzących przedmiotów ani otwartego
płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani w jego po-
bliżu łatwopalnych substancji ani przedmiotów nasą-
czonych łatwopalnymi substancjami.
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
uszkodzeniem urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się ema-
lii:
– nie należy kłaść naczyń ani innych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia;
– nie należy kłaść folii aluminiowej bezpośrednio na
dnie urządzenia;
– nie należy wlewać wody bezpośrednio do rozgrza-
nego urządzenia;
– nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani po-
traw w urządzeniu po zakończeniu pieczenia;
– należy zachować ostrożność podczas wyjmowania
i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie
urządzenia. Nie stanowi to wady w rozumieniu wa-
runków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy używać głębo-
kiej blachy. Sok z owoców może trwale zaplamić
emalię.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy wyłą-
czyć urzą
dzenie i wyjąć wtyczkę przewodu zasilają-
cego z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Występuje za-
grożenie pęknięcia szyb w drzwiach urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je niezwłocznie
wymienić. Należy skontaktować się z punktem serwi-
sowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy zacho-
wać ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urządzenia,
należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu mogą
stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urz
ądzenie za pomocą wilgotnej szmatki.
Stosować wyłącznie neutralne środki czyszczące.
Nie używać produktów ściernych, myjek do szorowa-
nia, rozpuszczalników ani metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników
należy przestrzegać wskazówek dotyczących bez-
pieczeństwa umieszczonych na opakowaniu.
•Nie używać do czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli
dotyczy) żadnych detergentów.
Wewnętrzne oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana w tym
urządzeniu jest przeznaczona wyłącznie do urzą-
4
dzeń domowych. Nie należy używać jej do oświetla-
nia pomieszczeń.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo porażenia
prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy
odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Używać wyłącznie żarówek tego samego typu.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
•Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemożliwić za-
mknięcie się dziecka lub zwierzęcia w urządzeniu.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
21 3 4 5
6
7
8
1
Panel sterowania
2
Wskaźnik temperatury
3
Pokrętło regulacji temperatury
4
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5
Kontrolka zasilania
6
Otwory wentylacyjne
7
Oświetlenie piekarnika
8
Tabliczka znamionowa
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz do piecze-
nia mięs.
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urzą-
dzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Wstępne nagrzewanie
Ma na celu wypalenie wszystkich osadów produkcyj-
nych z powierzchni komory. Akcesoria mogą rozgrzać
się silniej niż w przypadku ich normalnego użytkowania.
W tym czasie może powstawać dym oraz intensywny
5
zapach. Jest to normalne zjawisko. Należy zapewnić
wystarczający dopływ świeżego powietrza.
Ustawić funkcję na 1 godzinę.
Codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika na żą-
daną funkcję.
Gdy urządzenie jest włączone, świeci się wskaź-
nik zasilania.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną
temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy rośnie tem-
peratura w urządzeniu.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło
funkcji piekarnika i pokrętło temperatury do poło-
żenia wyłączenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja WYŁĄCZE-
NIA
Urządzenie jest wyłączone.
Pieczenie tradycyjne
Ciepło dochodzi zarówno z górnej, jak i dolnej grzałki. Do pieczenia mięsa lub
ciasta na jednym poziomie.
Górna grzałka Ciepło dochodzi tylko z górnej części piekarnika. Do wykańczania potraw.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia ciast z kruchym
spodem.
Korzystanie z akcesoriów
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Wkładanie akcesoriów do piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria między prowadnice jedne-
go z poziomów piekarnika.
Dodatkowe funkcje
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący włącza
się automatycznie, aby utrzymywać powierzchnie urzą-
dzenia w niskiej temperaturze. Po wyłączeniu urządze-
nia wentylator chłodzący zatrzymuje się.
Termostat bezpieczeństwa
Termostat bezpieczeństwa to zabezpieczenie ter-
miczne w termostacie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu termostatu piekarnika na
skutek przegrzania, piekarnik wyposażono w termostat
bezpieczeństwa odcinający dopływ zasilania. Po obni-
6
żeniu temperatury piekarnik automatycznie włączy się
ponownie.
Ostrzeżenie! Termostat bezpieczeństwa
uruchamia się tylko wtedy, gdy termostat
piekarnika działa nieprawidłowo. W takiej sytuacji
temperatura w piekarniku jest bardzo wysoka i może
dojść do przypalenia potraw. Należy natychmiast
skontaktować się z serwisem w celu dokonania
wymiany termostatu.
Przydatne rady i wskazówki
•Potrawy można umieszczać w urządzeniu na czte-
rech różnych poziomach. Poziomy umieszczania po-
traw są liczone od dołu.
•Urządzenie jest wyposażone w specjalny układ obie-
gu powietrza oraz stałej recyrkulacji pary. System
ten, dzięki obecności pary, umożliwia przygotowanie
potraw delikatnych wewnątrz oraz chrupkich z wierz-
chu. Zmniejsza on do minimum czas pieczenia i zu-
życie energii.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi może
skraplać się wilgoć. Jest to normalne zjawisko. Ot-
wierając drzwi podczas pieczenia, należy zawsze
odsunąć się od urządzenia. Aby ograniczyć zjawisko
skraplania pary wodnej, należy rozgrzewać urządze-
nie przez 10 minut przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym użyciu urzą-
dzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani nie zakrywać
jego elementów folią aluminiow
ą. Może to wpłynąć
na efekty pieczenia i spowodować uszkodzenie
emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Do pieczenia ciast najlepiej nadaje się zakres tem-
peratur od 150°C do 200°C.
Przed rozpoczęciem pieczenia należy nagrzewać
piekarnik przez ok. 10 minut.
Nie otwierać drzwi piekarnika przed upływem 3/4 us-
tawionego czasu pieczenia.
W przypadku równoczesnego pieczenia na dwóch
blachach należy zachować pomiędzy nimi jeden
pusty poziom.
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec mięsa o wadze poniżej 1 kg. W przypadku
pieczenia zbyt małych ilości mięsa staje się ono zbyt
suche.
Aby uzyskać czerwone mięso dobrze wypieczone na
zewnątrz i soczyste w środku, należy ustawić tempe-
raturę między 200°C a 250°C.
•Dla białego mięsa, drobiu i ryb należy ustawić tem-
peraturę między 150°C a 175°C.
•Użycie ociekacza w przypadku pieczenia bardzo
tłustych potraw zapobiega powstawaniu trudnych do
usunięcia plam w piekarniku.
Po upieczeniu mięsa, doradza się odczekać co naj-
mniej 15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie wy-
płynęły z niego soki.
Aby nie dopuścić do powstawania nadmiernej ilości
dymu w piekarniku podczas pieczenia mięsa do
ociekacza należy wlać nieco wody. Aby ograniczyć
zjawisko kondensacji należy dolewać wody po tro-
chu za każdym razem, gdy wyparuje.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju potrawy, jej
konsystencji i ilo
ści.
Na początku należy obserwować efekty pracy piekarni-
ka. Należy znaleźć optymalne ustawienia (ustawienie
temperatury, czasu pieczenia itp.) dla naczyń używa-
nych w urządzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Tabela pieczenia
CIASTA
7
RODZAJ POTRAWY
Pieczenie tradycyjne
Czas pieczenia
[minuty]
Uwagi
Poziom
Tempera-
tura [°C]
Ciasta ucierane 2 170 45-60 W foremce do ciasta
Kruche ciasto 2 170 24-34 W foremce do ciasta
Sernik 1 170 60-80 W foremce do ciasta o średnicy 26 cm
Jabłecznik (szarlotka) 1 170 100-120 2 foremki do ciasta o średnicy 20 cm
na ruszcie piekarnika
Strudel 2 175 60-80 Na blasze do pieczenia
Tarta z dżemem 2 170 30-40 W foremce do ciasta o średnicy 26 cm
Ciasto z owocami 2 170 60-70 W foremce do ciasta o średnicy 26 cm
Ciasto biszkoptowe
(ciasto biszkoptowe
bez tłuszczu)
2 170 35-45 W foremce do ciasta o średnicy 26 cm
Keks/ciasto owocowe 2 170 50-60 W foremce do ciasta o średnicy 20 cm
Ciasto ze śliwkami 2 170 50-60
W formie do chleba
1)
Małe ciasteczka 3 170 20-30 Na płytkiej blasze do pieczenia
Ciastka 3 150 20-30
Na płytkiej blasze do pieczenia
1)
Bezy 3 100 90-120 Na płytkiej blasze do pieczenia
Bułeczki 3 190 15-20
Na płytkiej blasze do pieczenia
1)
Ciasto na ptysie 3 190 25-35
Na płytkiej blasze do pieczenia
1)
Tarty płaskie 3 180 45-70 W foremce do ciasta o średnicy 20 cm
Biszkopt królowej Wik-
torii
1 lub 2 180 40-55 Po lewej i po prawej w foremce do
ciasta o średnicy 20 cm
1) Rozgrzewać wstępnie przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
RODZAJ POTRAWY
Pieczenie tradycyjne
Czas pieczenia
[minuty]
Uwagi
Poziom
Tempera-
tura [°C]
Biały chleb 1 190 60-70
1-2 sztuki po 500 g
1)
Chleb żytni 1 190 30-45 W formie do chleba
Bułki 2 190 25-40 6-8 bułek na płytkiej blasze do piecze-
nia
1)
Pizza 1 190 20-30
Na głębokiej blasze do pieczenia
1)
Drożdżówki 3 200 10-20
Na płytkiej blasze do pieczenia
1)
1) Rozgrzewać wstępnie przez 10 minut.
8
ZAPIEKANKI
RODZAJ POTRAWY
Pieczenie tradycyjne
Czas pieczenia
[minuty]
Uwagi
Poziom
Tempera-
tura [°C]
Zapiekanka makarono-
wa
2 180 40-50 W formie
Zapiekanka warzywna 2 200 45-60 W formie
Quiche 1 190 40-50 W formie
Lasagne 2 200 25-40 W formie
Cannelloni 2 200 25-40 W formie
Pudding Yorkshire 2 220 20-30
6 foremek do puddingu
1)
1) Rozgrzewać wstępnie przez 10 minut.
MIĘSO
RODZAJ POTRAWY
Pieczenie tradycyjne
Czas pieczenia
[minuty]
Uwagi
Poziom
Tempera-
tura [°C]
Wołowina 2 200 50-70 Na ruszcie piekarnika i głębokiej bla-
sze do pieczenia
Wieprzowina 2 180 90-120 Na ruszcie piekarnika i głębokiej bla-
sze do pieczenia
Cielęcina 2 190 90-120 Na ruszcie piekarnika i głębokiej bla-
sze do pieczenia
Rostbef (lekko wypie-
czony)
2 210 44-50 Na ruszcie piekarnika i głębokiej bla-
sze do pieczenia
Rostbef (średnio wy-
pieczony)
2 210 51-55 Na ruszcie piekarnika i głębokiej bla-
sze do pieczenia
Rostbef (dobrze wypie-
czony)
2 210 55-60 Na ruszcie piekarnika i głębokiej bla-
sze do pieczenia
Łopatka wieprzowa 2 180 120-150 Na głębokiej blasze do pieczenia
Goleń wieprzowa 2 180 100-120 2 kawałki na głębokiej blasze do pie-
czenia
Jagnięcina 2 190 110-130 Udziec
Kurczak 2 200 70-85 W całości, na głębokiej blasze do pie-
czenia
Indyk 1 180 210-240 W całości, na głębokiej blasze do pie-
czenia
9
RODZAJ POTRAWY
Pieczenie tradycyjne
Czas pieczenia
[minuty]
Uwagi
Poziom
Tempera-
tura [°C]
Kaczka 2 175 120-150 W całości, na głębokiej blasze do pie-
czenia
Gęś 1 175 150-200 W całości, na głębokiej blasze do pie-
czenia
Królik 2 190 60-80 W kawałkach
Zając 2 190 150-200 W kawałkach
Bażant 2 190 90-120 W całości, na głębokiej blasze do pie-
czenia
RYBY
RODZAJ POTRAWY
Pieczenie tradycyjne
Czas pieczenia
[minuty]
Uwagi
Poziom
Tempera-
tura [°C]
Pstrąg/dorada 2 190 40-55 3-4 ryby
Tuńczyk/łosoś 2 190 35-60 4-6 filetów
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
•Przód urządzenia należy myć miękką szmatką zwil-
żoną ciepłą wodą z dodatkiem środka do czyszcze-
nia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić przy użyciu
standardowego środka do czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każdym uży-
ciu. Ułatwi to usuwanie brudu i pozwoli zapobiec
przypaleniu resztek potraw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć specjal-
nym środkiem do czyszczenia piekarników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem środka
do czyszczenia, po każdym użyciu i pozostawić je,
a
ż wyschną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobiegającą przy-
wieraniu nie wolno czyścić ich agresywnymi środka-
mi, ostrymi przedmiotami ani myć w zmywarce. Mo-
że to spowodować uszkodzenie powłoki zapobiega-
jącej przywieraniu!
Modele wykonane ze stali nierdzewnej lub alu-
minium:
Do czyszczenia drzwiczek piekarnika należy używać
tylko zwilżonej gąbki. Następnie należy je wytrzeć do
sucha miękką szmatką.
Nie używać drucianych myjek ani środków zawierają-
cych kwasy lub substancje ścierne, gdyż mogłyby one
uszkodzić powierzchnię piekarnika. Stosować te same
środki ostrożności podczas czyszczenia panelu stero-
wania piekarnika.
Czyszczenie uszczelki drzwi
•Należy regularnie sprawdzać uszczelkę drzwi. Usz-
czelka drzwi jest założona wokół komory piekarnika.
Nie wolno korzystać z urządzenia, jeśli uszczelka
drzwi jest uszkodzona. Należy skontaktować się z
punktem serwisowym.
Aby wyczyścić uszczelkę drzwi, należy zapoznać się
z ogólnymi informacjami na temat czyszczenia.
10
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność podczas
wymiany żarówki oświetlenia piekarnika. Zawsze
należy wyłączyć urządzenie przed wymianą żarówki
oświetlenia. Występuje zagrożenie porażenia prądem.
Ostrzeżenie! Do oświetlenia urządzenia
zastosowano specjalne żarówki przeznaczone
wyłącznie do urządzeń domowych. Nie należy ich
używać do oświetlania pokoi ani innych pomieszczeń
domowych. Uszkodzoną żarówkę należy wymienić na
żarówkę o takiej samej mocy przeznaczoną do
urządzeń domowych.
Przed wymianą żarówki oświetlenia piekarnika:
•Wyłą
czyć urządzenie.
Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bezpieczników lub
wyłączyć wyłącznik obwodu.
•Umieścić szmatkę na dnie piekarnika. Zabezpiecza
ona lampę i klosz przed uszkodzeniem.
Wymiana oświetlenia piekarnika:
1. Klosz oświetlenia znajduje się na tylnej ściance
komory.
Obrócić szklany klosz w lewo, aby go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią do pie-
karnika, odporną na działanie wysokiej temperatu-
ry do 300°C.
Należy użyć żarówki tego samego typu, co wymie-
niana żarówka. Musi mieć ona taką samą moc i
być przeznaczona do urządzeń domowych.
4. Zamontować klosz.
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika składają się z dwóch szyb. Drzwi pie-
karnika oraz wewnę
trzną szybę można wymontować w
celu ich wyczyszczenia.
Drzwi piekarnika mogą się gwałtownie zamknąć
podczas wyjmowania z nich szyby wewnętrznej,
jeśli drzwi nie zostały uprzednio zdemontowane.
1
Otworzyć całkowicie
drzwi i chwycić za oba
zawiasy.
2
Podnieść i obrócić
dźwignie umieszczone
na obu zawiasach.
3
Przymknąć drzwi pie-
karnika do pierwszej po-
zycji otwarcia (do poło-
wy). Następnie pociąg-
nąć drzwi do siebie i wy-
jąć je z mocowania.
4
Umieścić drzwi na
stabilnej powierzchni
przykrytej miękką szmat-
ką.
5
Zwolnić system blo-
kujący w celu wymonto-
wania wewnętrznej szy-
by.
90°
6
Obrócić dwa elemen-
ty mocujące o 90° i wyjąć
je z ich gniazd.
11
1
2
7
Ostrożnie podnieść
(krok 1) i wyjąć (krok 2)
szybę.
Umyć szybę wodą z dodatkiem mydła. Ostrożnie wy-
trzeć szybę do sucha.
Montaż szyby oraz drzwi
Podczas montażu szyby z dekoracyjnym obramowa-
niem należy upewnić się, że nadruk na szybie jest skie-
rowany do wewnątrz drzwi. Upewnić się, czy po zamon-
towaniu powierzchnia ramy szyby w miejscu nadruku
nie jest szorstka w dotyku.
Należy upewnić się, czy szyba została prawidłowo osa-
dzona na swoim miejscu (patrz rysunek).
Co zrobić, gdy…
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Urządzenie nie nagrzewa się. Urządzenie jest wyłączone. Włączyć urządzenie. Patrz „Co-
dzienna eksploatacja”.
Urządzenie nie nagrzewa się. Zadziałał bezpiecznik w skrzynce
bezpieczników.
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli bez-
piecznik zadziała więcej niż jeden
raz, należy skontaktować się z wy-
kwalifikowanym elektrykiem.
Nie działa oświetlenie piekarnika. Oświetlenie piekarnika jest uszko-
dzone.
Wymienić żarówkę oświetlenia pie-
karnika.
Na potrawach i w urządzeniu osia-
da skroplona para wodna.
Potrawa pozostawała zbyt długo w
urządzeniu.
Nie należy pozostawiać potraw w
urządzeniu dłużej niż 15-20 minut
po zakończeniu pieczenia.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym zakresie nie
jest możliwe, należy skontaktować się ze sprzedawcą
lub serwisem.
Niezbędne dane wymagane dla autoryzowanego serwi-
su znajdują się na tabliczce znamionowej. Tabliczka
znamionowa znajduje się na przednim obramowaniu
komory urządzenia.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
12
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
Dane techniczne
Napięcie 230 V
Częstotliwość 50 Hz
Instalacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Zabudowa
560
570
540
20
590
594
7
50
550
min
587
560-570
550 min
600
560-570
80÷100
A
B
Instalacja elektryczna
Ostrzeżenie! Instalacja elektryczna musi być
wykonana przez wykwalifikowaną i kompetentną
osobę.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za nie-
przestrzeganie wytycznych dotyczących bezpie-
czeństwa, które zostały podane w rozdziale „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Urządzenie jest dostarczane z wtyczką i przewodem
zasilającym.
Przewód
Rodzaje przewodów przeznaczonych do montażu lub
wymiany: H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RRF, H05 VV-F,
H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F.
Dobór przekroju przewodu należy przeprowadzić na
podstawie mocy całkowitej podanej na tabliczce zna-
mionowej oraz w tabeli:
Moc całkowita Przekrój przewodu
maksimum 1380 W 3 x 0,75 mm²
maksimum 2300 W 3 x 1 mm²
maksimum 3680 W 3 x 1,5 mm²
Przewód ochronny (żółto-zielony) musi być o 2 cm dłuż-
szy od przewodu fazowego i neutralnego (niebieski
i brązowy).
13
Ochrona środowiska
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza,
że tego produktu nie wolno traktować tak, jak innych
odpadów domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmującego się
złomowanym sprzętem elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na
środowisko naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskać
szczegółowe dane dotyczące możliwości recyklingu
niniejszego urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami oczyszczania
miasta lub sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Materiały opakowaniowe
Materiały, z których wykonano opakowanie są
przyjazne dla środowiska i nadają się do ponownego
przetworzenia. Elementy z tworzyw sztucznych ozna-
czono międzynarodowymi skrótami, takimi jak PE, PS
itp. Materiały opakowaniowe należy utylizować wyrzu-
cając je do odpowiedniego pojemnika udostępnionego
przez komunalny zakład utylizacji odpadów.
14
15
www.electrolux.com/shop
892944781-B-042013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

ZANKER KOB10301XB Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi