10 Wyjmijjedzeniezapomocądrewnianejlubplastikowejłopatki.
Nieużywajmetalowych,ostrychaniszorstkichprzyborówkuchennych.
11 Jeślichceszprzygotowaćnastępnąpartiępożywienia,usuńzpłytek
nadmiartłuszczuzapomocąkawałkapapierowegoręcznika.
12 Zanimułożyszżywnośćnapłytcelubpłytkachopiekającychpoczekaj,
ażzielonywskaźnikgotowościdopracyzaświecisię(tylkomodele
HD4408/HD4469)lubwyłączysięwskaźniktemperatury
(tylkomodeleHD4407/HD4467).
Zegar cyfrowy (tylko modele HD4408/HD4469)
Zegarsygnalizujekoniecczasugrillowania,aleNIEwyłączaurządzenia.
Uwaga: Możesz również korzystać z grilla, nie ustawiając zegara.
1 Naciskającprzyciskzegara,ustawczasgrillowaniawminutach(rys.13).
, Ustawionyczaspojawisięnawyświetlaczu.
2 Naciśnijiprzytrzymajprzycisk,abyszybkozwiększyćliczbęminut.
Zwolnijprzyciskpoustawieniużądanegoczasugrillowania.
Maksymalny czas to 99 minut.
, Trzysekundypoustawieniuczasugrillowaniazegarzacznieodliczaćczas.
, Podczasodliczaniapozostałyczasgrillowaniamiganawyświetlaczu.
Ostatniaminutawyświetlanajestwsekundach.
Uwaga: Można skasować ustawienie zegara, naciskając i przytrzymując przez
3 sekundy przycisk zegara (w tym czasie wartość na wyświetlaczu miga),
aż pojawi się wartość „00”.
3 Poupływieustawionegoczasubędziesłychaćsygnałdźwiękowy.
Po10sekundachsygnałdźwiękowyzostaniepowtórzony.
Naciśnijprzyciskzegara,abywyłączyćsygnał.
Czasy opiekania na grillu
Na początku niniejszej instrukcji znajduje się tabela ze składnikami,
które można przyrządzić na tym grillu. Zawiera ona również ustawienia
temperatury i pozycje opiekania odpowiednie do grillowania określonych
potraw. Podane czasy opiekania nie obejmują czasu koniecznego do
rozgrzania urządzenia.
Faktyczny czas i temperatura opiekania zależą od rodzaju przyrządzanego
jedzenia (np. mięso), grubości porcji, temperatury oraz indywidualnych
upodobań. Można się również kierować oznaczeniami znajdującymi się
na grillu.
Wskazówki
- Lekko posmaruj masłem lub olejem jedzenie przeznaczone do
grillowania (zamiast smarować płytki). Zapobiegnie to przypaleniu się
nadmiaru masła lub oleju.
- Grill nie nadaje się do opiekania panierowanego pożywienia.
- Kiełbaski zazwyczaj pękają podczas opiekania. Można temu zapobiec,
nakłuwając je widelcem w kilku miejscach.
- Aby uzyskać najlepsze rezultaty, kawałki mięsa nie powinny być zbyt
grube (ok. 1,5 cm).
- Świeże mięso lepiej nadaje się do pieczenia na grillu niż mięso
zamrożone lub rozmrożone.
- Przygotowując kurczaka, wieprzowinę lub cielęcinę à la satay, najpierw
obsmaż mięso w wysokiej temperaturze (ustawienie 5).
Następnie ustaw regulator temperatury o jedno położenie niżej
i kontynuuj opiekanie, dopóki potrawa nie będzie gotowa.
- Jeśli chcesz rozmrozić zamrożone jedzenie, rozłóż urządzenie do
pozycji opiekacza i zawiń jedzenie w folię aluminiową. Ustaw regulator
temperatury w pozycji 1 lub 2. Czas rozmrażania zależy od wagi
rozmrażanej porcji.
Czyszczenie
Nigdynieużywajśrodkówanimateriałówściernychdoczyszczenia,
gdyżmogąoneuszkodzićpowłokęzapobiegającąprzywieraniu.
Nigdyniezanurzajurządzeniawwodzie.
1 Wyjmijwtyczkęurządzeniazgniazdkaelektrycznegoipoczekaj,
ażurządzenieostygnie.
2 Przedwyjęciempłytekopiekającychusuńznichnadmiartłuszczu
zapomocąkawałkapapierowegoręcznika.
3 Wyjmijpłytkiopiekające(rys.14).
Aby wyjąć płytki, naciśnij zaciski na urządzeniu i zdejmij je z urządzenia.
4 Umyjpłytkiopiekającemiękkąszmatkąlubgąbkąwgorącejwodzie
zdodatkiempłynudomycianaczyńlubumyjjewzmywarce(rys.15).
Mocz płytki opiekające przez 5 minut w gorącej wodzie z dodatkiem płynu
do mycia naczyń, aby odmoczyć wszystkie resztki. Umożliwi to łatwiejsze
usunięcie zaschniętych resztek jedzenia lub tłuszczu.
Przed pierwszym użyciem
1 Wyjmijwkładkęznajdującąsięmiędzypłytkamiopiekającymiiusuń
wszystkienaklejki.
2 Przetrzyjobudowęurządzeniawilgotnąszmatką.
3 Dokładniewyczyśćpłytkiopiekające(patrzrozdział„Czyszczenie”).
Uwaga: Podczas pierwszego użycia z urządzenia może wydostawać się
niewielka ilość dymu. Jest to zjawisko normalne.
Zasady używania urządzenia
Trzy pozycje grillowania
- Pozycja prasy (rys. 3)
Ta pozycja jest szczególnie przydatna do szybkiego grillowania w wysokiej
temperaturze, z obu stron (rumsztyki, mięso do hamburgerów itp.)
oraz do przyrządzania kanapek tostowych lub kanapek z bułek.
Uwaga: Obie płytki opiekające przylegają do pożywienia.
- Pozycja opiekacza (rys. 4)
Ta pozycja jest idealna do przyrządzania chrupkich potraw z rusztu. Służy
także do przygotowywania różnego rodzaju „otwartych” kanapek na ciepło,
np. z jajkiem, pomidorami, papryką i/lub krążkami cebuli przykrytymi serem.
Uwaga: Górna płytka opiekająca nie może dotykać pożywienia.
- Pozycja barbecue (rys. 5)
Ta pozycja udostępnia dużą powierzchnię do grillowania przeróżnych
przekąsek typu szaszłyki, satay, warzywa, owoce itp.
1 Całkowicieodwińprzewódsieciowyzuchwytuznajdującegosięna
zawiasachurządzenia(rys.6).
2 Upewnijsię,żegrilljestzamknięty,anastępniewłóżwtyczkędo
gniazdkaelektrycznego(rys.7).
, TylkomodeleHD4408/HD4469:Czerwonywskaźnikzasilaniawłączy
się,wskazując,żegrilljestpodłączonydoźródłazasilania.
3 Przekręćregulatortemperaturydoustawieniaodpowiedniegodla
opiekanychnagrilluskładników.Zapoznajsięztabeląumieszczonąna
początkuniniejszejinstrukcji.
, Czerwonywskaźnikinformujeotym,żegrillnagrzewasię.
Nigdyniezostawiajwłączonegourządzeniabeznadzoru.
4 Poczekaj,ażurządzeniesięnagrzeje.
- Tylko modele HD4408/HD4469: Zaczekaj, aż zielony wskaźnik
gotowości do pracy zaświeci się.
- Tylko modele HD4407/HD4467: Zaczekaj, aż zgaśnie czerwony
wskaźnik temperatury.
5 Otwórzgrillinałóżskładnikinajednąlubobiepłytkiopiekające.
Uważaj—płytkiopiekającesągorące.
- Pozycje prasy i opiekacza: Otwórz grill do połowy (rys. 8).
- Pozycja barbecue: Otwórz grill do połowy i ustaw górną płytkę
opiekającą w pozycji pionowej (1). Następnie otwórz grill do końca (2)
(rys. 9).
6 Umieśćmiskęlubtalerzpodrowkiemociekowym,abyzbierały
wytopionytłuszczisok.
7 Połóżskładnikinajednejlubobupłytkachopiekających(rys.10).
Aby uzyskać najlepszy rezultat, składniki należy umieszczać na środku płytek
opiekających.
Czas opiekania na grillu zależy od rodzaju składników, ich grubości oraz
indywidualnych upodobań. Zalecane czasy opiekania na grillu podane są w
tabeli na początku niniejszej instrukcji.
Uwaga dotycząca modeli HD4408/HD4469: Podczas grillowania zielony
wskaźnik gotowości do pracy gaśnie.
Uwaga dotycząca modeli HD4407/HD4467: Podczas grillowania wskaźnik
temperatury włącza się od czasu do czasu. Oznacza to, że grill nagrzewa się,
aby utrzymać temperaturę opiekania na wstępnie ustawionym poziomie.
- Pozycje prasy i opiekacza: Połóż jedzenie na środku dolnej płytki opiekającej.
- Pozycja barbecue: Rozłóż jedzenie na płytkach opiekających. Od czasu
do czasu obracaj składniki przy użyciu drewnianej lub plastikowej łopatki.
8 Zamknijgrill(tylkowprzypadkupozycjiprasyiopiekacza).
- Pozycja prasy: Ostrożnie opuść górną płytkę opiekającą na składniki.
Z tak przylegającą płytką pożywienie jest równo opiekane po obu
stronach (rys. 11).
- Pozycja opiekacza: Ustaw górną płytkę opiekającą w pozycji pionowej
(1), a następnie rozłóż ją do pozycji poziomej (2). Górna płytka nie
może dotykać jedzenia (rys. 12).
9 Otwórzurządzeniepoupłynięciuwymaganegoczasuopiekania
(tylkowprzypadkupozycjiprasyiopiekacza).