64 von 68
Stand 19.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
PRZEPISY
Dokładnie mieszać wszystkie składniki podane w przepisie. Jeżeli do ciasta na naleśniki dodawane
są twarde owoce lub warzywa, należy je pokroić lub zetrzeć na drobne paseczki. Porada: Za pomo-
cą blendera ESGE-Zauberstab
©
lub Zauberette
©
z nakładką nr 2 można to zrobić szczególnie dobrze
i szybko.
Naleśniki można przyrządzać słodkie lub pikantne, a ciasto można doprawić np. rumem, olejkiem
migdałowym lub skórką z cytryny. Poza ciasto można przyrządzić również bez tłuszczu.
Aby uzyskać szczególnie puszyste naleśniki, należy oddzielić jajka, po czym ubić białka na sztywną
pianę. Następnie zmieszać białko z ciastem.
Podane ilości naleśników to duże naleśniki, usmażone z ok. 2 łyżek stołowych ciasta.
Przepis podstawowy
Ok. 10 sztuk
50 g płynnego masła, 2 jajka, 2 łyżki stołowe cukru, 1 szczypta soli, 150 ml mleka, 200 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Naleśniki jabłkowe
Ok. 10 - 12 sztuk
Przepis podstawowy, dodatkowo 1-2 czerwone jabłka ze skórką (ok. 250 g). Usunąć gniazdo nasien-
ne, zetrzeć i zmieszać z ciastem.
Pikantne naleśniki z cukinią
Ok. 10 - 12 sztuk
50 g płynnego masła, 2 jajka, 150 ml mleka, 200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 cukinie
(500 g), 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
Zmieszać wszystkie składniki, oprócz cukinii i bulionu warzywnego w proszku, na gładkie ciasto.
Umyć cukinię, ewentualnie usunąć pestki i zetrzeć. Posypać stratą cukinię bulionem warzywnym w
proszku i zmieszać. Odstawić na 10 minut. Wycisnąć wodę z cukinii i zmieszać z ciastem.
Naleśniki jogurtowe
Ok. 10 - 12 sztuk
3 jajka, 2 łyżki stołowe cukru, 50 ml mleka, 200 ml jogurtu, 150 g mąki, 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, 1 łyżka stołowa oleju
Zmieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Naleśniki maślankowe
Ok. 10 - 12 sztuk
50 g płynnego masła, 250 ml maślanki, 2 jajka, 200 g mąki, 1 szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, 2 łyżki stołowe cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
Zmieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de