60 von 68
Stand 19.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
URUCHOMIENIE
1. Przed pierwszym użyciem zalecamy obydwie powierzchnie opiekania pokryte nieprzywierającą
powłoką przetrzeć wilgotną ściereczką.
2. Podczas fazy wypalania urządzenia otworzyć okno.
3. Zamknąć urządzenie, włożyć wtyczkę do gniazdka (220-240 V~, 50 Hz). Zapala się czerwona
lampka kontrolna sygnalizująca włączone nagrzewanie.
4. Gdy faza rozgrzewania zostanie zakończona, zapala się zielona lampka kontrolna.
5. Nagrzewać puste urządzenie przez około 10 minut.
6. Po wypaleniu na urządzeniu mogą być widoczne ślady użytkowania, które nie wpływają na dzia-
łanie urządzenia i nie stanowią podstawy do reklamacji.
7. Przed pierwszym użyciem natłuścić obydwie powierzchnie opiekania pędzlem lekko zwilżonym
tłuszczem odpornym na wysokie temperatury (np. margaryną).
8. Jeśli przy pierwszym nagrzaniu urządzenia wydzieli się lekki zapach, jest on całkowicie nieszkod-
liwy.
9. Uwaga: Zalecamy nie spożywać pierwszego kubka waflowego upieczonego w urządzeniu, lecz go
wyrzucić. Przy kolejnym używaniu urządzenia nie jest to już konieczne!
PRZYGOTOWYWANIE KUBKÓW WAFLOWYCH
1. Zamknąć urządzenie, włożyć wtyczkę do gniazdka (220-240 V~, 50 Hz). Zapala się czerwona
lampka kontrolna sygnalizująca włączone nagrzewanie. Wskazówka: Przed upieczeniem każdo-
razowo pierwszego kubka waflowego natłuścić obydwie powierzchnie opiekania pędzlem lekko
zwilżonym tłuszczem odpornym na wysokie temperatury (np. olejem) lub spryskać powierzchnie
opiekania sprayem do pieczenia. Powtarzać smarowanie powierzchni do opiekania, aczkolwiek
nie jest to konieczne przed każdym pieczeniem. Częste smarowanie tłuszczem ułatwia wyjęcie
gotowych kubków waflowych. Zaczekać, aż lampka kontrolna zapali się zielonym światłem. Trwa
to około 3 - 8 minut. Zielona lampka kontrolna gaśnie i zapala się na zmianę, gdy urządzenie
pracuje. Uwaga dotycząca sygnalizacji pieczenia: Ilekroć zielona dioda zapala się, oznacza to, że
ponownie została osiągnięta odpowiednia temperatura, nie oznacza to jednak, że kubki waflowe
są gotowe do wyjęcia. Czas pieczenia kubków waflowych zależy od użytego ciasta i osobistego
smaku. Przed wyjęciem kubka waflowego należy sprawdzić, czy odpowiada on oczekiwaniom.
2. Otworzyć urządzenie.
3. Wlać ciasto (ok. 30 ml na każdą formę na ciasto, mniej więcej po jednej łyżce do sosów) cho-
chelką do obydwu dolnych forem na ciasto. Ciasto rozlewa się równomiernie w formie po zamknię-
ciu urządzenia. Zwrócić uwagę na prawidłowe dozowanie ilości ciasta. Gdy wleje się za mało cia-
sta, górna część urządzenia nie przylega prawidłowo. Jeżeli wleje się za dużo ciasta, ciasto
przeleje się i zabrudzi urządzenie i powierzchnię roboczą.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de