• 63 •
Polski
5 PARZENIE KAWY
Uwaga! Podczas parzenia kawy jest wzbronione
wyjmowanie uchwytu fi ltra pod ciśnieniem obra-
cając go ręcznie w kierunku zgodnym z kierunkiem ruchu
wskazówek zegara. Niebezpieczeństwo poparzeń
• Podczas tej operacji, lampka kontrolna (15) „maszyna
gotowa” może zapalać się i gasnąć, jest to normalne i
nie może być uważane za anomalię.
• Upewnić się przed użyciem, czy pokrętło (4) gorąca woda/
para jest zamknięte i czy pojemnik na wodę urządzenia
zawiera wystarczającą ilość wody.
• (Rys.3) - Nacisnąć wyłącznik ON/OFF (2).
• Zaczekać aż zapali się lampka kontrolna (15) „maszyna
gotowa”, teraz urządzenie jest gotowe do parzenia
kawy.
5.1 Z kawą mieloną
• (Rys.7) - Umieścić wkładkę (13) w uchwycie fi ltra (10).
• (Rys.8A) - Umieścić filtr „Crema perfetta" dla kawy
mielonej (11).
• (Rys.11) - Włożyć od dołu uchwyt fi ltra do zespołu zapa-
rzającego(6).
• (Rys.12) - Obracać uchwyt fi ltra od lewej do prawej strony,
aż do momentu zablokowania.
• (Rys.14) - Nagrzać wstępnie uchwyt fi ltra ustawiając
pokrętło wyboru funkcji (17) w pozycji " "; woda zacznie
wypływać z uchwytu fi ltra (przedmiotowa czynność jest
konieczna wyłącznie przy przygotowywaniu pierwszej
kawy).
• Po wypuszczeniu 50 cc wody, ustawić pokrętło wyboru
funkcji (17) w pozycji " ", aby zatrzymać parzenie.
• (Rys.16) - Wyjąć uchwyt fi ltra z urządzenia obracając go
od prawej do lewej strony i wylać pozostałą wodę. Przy
użyciu specjalnego fi ltra (11), w który jest wyposażone
urządzenie, nie trzeba zmieniać fi ltra by otrzymać jedną
lub dwie kawy.
• (Rys.9A) -Wsypać 1-1,5 płaskiej miarki kawy mielonej,
abyotrzymać jedną lub 2 płaskie miarki kawy mielonej,
aby otrzymać dwie kawy; oczyścić brzeg uchwytu fi ltra z
resztek kawy.
• (Rys.11) - Włożyć od dołu uchwyt fi ltra (10) do bloku
zaparzającego(6)
• (Rys.12) - Obracać uchwyt fi ltra od lewej do prawej strony,
aż do momentu zablokowania.
• (Rys.13) - Wziąć 1 lub 2 fi liżanki wstępnie ogrzane i
ustawić je pod uchwytem fi ltra, sprawdzić czy są poprawnie
umieszczone pod otworami wylotu kawy.
• (Rys.14) - Ustawić pokrętło wyboru funkcji (17) w pozycji
" ".
• Po otrzymaniu wymaganej ilości kawy, przekręcić pokrętło
wyboru funkcji (17) do pozycji " ", aby zatrzymać pa-
rzenie kawy. Po zakończeniu parzenia odczekać kilka
sekund; pobrać fi liżankę z kawą (Rys.15).
• (Rys.16) - Wyciągnąć uchwyt fi ltra i opróżnić go z pozo-
stałych fusów.
Uwaga: w uchwycie fi ltra pozostanie niewielka
ilość wody; to jest normalne zjawisko związane
z właściwościami uchwytu fi ltra.
Ważna informacja: Filtr „Crema Perfetta”
należy utrzymywać w czystości, aby zapewnić
doskonały rezultat. Myć codziennie po zakończeniu
używania. W przypadku zauważenia wadliwego
funkcjonowania przy parzeniu kawy, należy pozostawić
fi ltr w pojemniku z ciepłą wodą na 30 minut; następnie
wypłukać go wodą bieżącą i wykonać nowe parzenie.
5.2 Przy użyciu kawy w saszetkach
• (Rys.10) - Używając łyżeczki do kawy wyjąć z uchwytu
fi ltra pod ciśnieniem (10) fi ltr „Crema perfetta” do kawy
mielonej (11).
• (Rys.7) - Umieścić rurkę (13) w uchwycie filtra pod
ciśnieniem (10).
• (Rys.8B) - Umieścić fi ltr „Crema perfetta” na saszetki (14)
w uchwycie fi ltra pod ciśnieniem (10).
• (Rys.11) - Włożyć od dołu uchwyt fi ltra do zespołu zapa-
rzającego (6).
• (Rys.12) - Obracać uchwyt fi ltra od lewej do prawej strony,
aż do momentu zablokowania.
• (Rys.14) - Nagrzać wstępnie uchwyt fi ltra ustawiając
pokrętło wyboru funkcji (17) w pozycji " "; woda zacznie
wypływać z uchwytu fi ltra pod ciśnieniem (przedmiotowa
czynność jest konieczna wyłącznie przy przygotowywaniu
pierwszej kawy).
• Po wypuszczeniu 50 cc wody, ustawić pokrętło wyboru
funkcji (17) w pozycji " ", aby zatrzymać wydawanie
ciepłej wody.
• (Rys.16) - Wyjąć uchwyt fi ltra z urządzenia obracając
go od prawej do lewej strony i wylać pozostałą wodę
zwracając uwagę, aby nie usunąć fi ltra.
• (Rys. 9B) - Włożyć saszetkę do uchwytu do fi ltra; upewnić
się czy papier saszetki nie wystaje z uchwytu fi ltra.
• (Rys.11) - Włożyć od dołu uchwyt fi ltra do zespołu zapa-
rzającego (6).
• (Rys.12) - Obracać uchwyt fi ltra od lewej do prawej strony,
aż do momentu zablokowania.
• Wziąć 1 fi liżankę wstępnie ogrzaną i ustawić ją pod
uchwytem fi ltra, sprawdzić czy jest poprawnie umiesz-
czona pod otworami wylotu kawy.
• (Rys.14) - Ustawić pokrętło wyboru funkcji (17) w pozycji
" ".
• Po otrzymaniu wymaganej ilości kawy, przekręcić pokrętło
wyboru funkcji (17) do pozycji " ", aby zatrzymać parze-
nie kawy, pobrać fi liżankę z kawą.
• (Rys.16) - Po zakończeniu parzenia odczekać jeszcze
kilka sekund, wyciągnąć uchwyt fi ltra i usunąć zużytą
saszetkę.
Ważna informacja: Filtr „Crema Perfetta”
należy utrzymywać w czystości, aby zapewnić
doskonały rezultat. Myć codziennie po zakończeniu
używania. W przypadku zauważenia wadliwego