Russell Hobbs 28250-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
62
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z
opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urządzenie me być użytkowane przez dzieci w wieku od 8 lat i starsze oraz osoby o ograniczonej
sprawności zycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby niemające doświadczenia lub znajomości
urządzenia, jeśli odbywa się to pod nadzorem / z instruktażem, oraz są świadome istniejących zagreń.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem. Dzieci nie powinny czyścić i obsługiwać urządzenia, o ile nie są
starsze niż 8 lat i są nadzorowane. Przechowuj urządzenie i przewód zasilania w miejscu niedostępnym dla
dzieci w wieku poniżej 8 lat.
Niewłaściwe użytkowanie urządzenia może spowodować obrażenia ciała.
W trakcie pracy urządzenia nie wstawiać ekspresu do kawy w szafkę.
h Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się. Resztkowe ciepło powoduje, że powierzchnie jeszcze pozostają
gorące po użyciu.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez producenta, jego serwis
techniczny lub specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
Na powierzchni elementów grzewczych po wyłączeniu utrzymuje się ciepło resztkowe.
Używaj urządzenia zgodnie z niniejszą instrukcją. Każde niewłaściwe zastosowanie może spowodować
uszkodzenie ciała, porażenie prądem lub inne niebezpieczeństwo.
Urządzenie me być użytkowane przez osoby o ograniczonej sprawności zycznej, czuciowej lub
psychicznej lub osoby niemające doświadczenia lub znajomości urządzenia, jeżeli odbywa się to pod
nadzorem /z instruktażem oraz są świadome istniejących zagrożeń.
Po każdym użyciu oczć urządzenie i akcesoria.
Urządzenie przeznaczone jest do użytku w gospodarstwie domowym i podobnych zastosowaniach jak:
obiekty gastronomiczne w powierzchniach handlowych, biurach i innych miejscach pracy,
do użytku przez gości w hotelach, motelach i innym środowisku mieszkalnym;
obiekty oferujące nocleg ze śniadaniem;
gospodarstwa rolne.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych naczyń zawierających wodę.
Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
CZĘŚCI
1. ytka do podgrzewania liżanek
2. Wskaźnik stanu
3. Lampka
4. Element sterujący
5. Pokrywa tacki ociekowej
6. Wyjmowana tacka ociekowa
7. Wskaźnik zapełnienia tacki ociekowej
8. Regulator pary/gorącej wody
9. Ramię obrotowe
10. Wyjmowana dysza parowa
11. Kolba
12. Sitko na 2 porcje
13. Sitko na 1 porcję
14. Miarka/ubijak
15. Narzędzie do czyszczenia
16. Pokrywa zbiornika wody
17. Zbiornik wody
18. Schowek na przewód
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Oczyść kolbę, sita i miarkę/ubijak w ciepłej wodzie z mydłem.
Przed pierwszym użyciem lub jeśli urządzenie nie było używane przez dłuższy czas, należy je wyczyścić, napełniając i uruchamiając
urządzenie bez kawy. Postępuj zgodnie z instrukcjami w części NAPEŁNIANIE I ZAPARZANIE ESPRESSO, ale bez użycia kawy.
Wyczyść system pary, postępując zgodnie z instrukcjami w PIELĘGNACJA I KONSERWACJA.
AUTOMATYCZNE WYŁĄCZENIE
Po 25 minutach bezczynności ekspres do kawy wyłączy się. Grzałka wączy się i zgaśnie lampka. Aby włączyć ponownie, albo:
1. Przesuń regulację do pozycji włączonej (F).
2. Obróć regulator pary/gorącej wody w lewo, a następnie z powrotem do pozycji wyłączonej (A).
63
NAPEŁNIANIE
1. Wyjmij zbiornik wody, podnosząc go do góry (rys. A).
2. Napełnij zbiornik zimną, świeżą wodą do maksymalnego oznaczenia (rys. B).
3. Ponownie załóż zbiornik wody (rys. C). Upewnij się, że jest prawidłowo zamocowany i w dobrze osadzony.
ZAPARZANIE ESPRESSO
Kawę Espresso można pić jako taką lub z wieloma popularnymi odmianami na bazie espresso, jak Latte, Cappucinno, Americano itp. Ekspres
do kawy może zrobić pojedynczą porcję (około 30 ml) lub podwójną porcję (60 ml) espresso.
Napełnianie kolby
1. Zdecyduj, czy robisz pojedynczą porcję, czy podwójną porcję.
2. Dla pojedynczej porcji) włóż do kolby sitko na 1 porcję (mniejsze); dla podwójnej porcji sitko na 2 porcje (większe) (rys. D).
3. Za pomocą miarki napnij sitko (ryc. E). Do pojedynczej porcji użyj 1 miary, a do podwójnej użyj 2 miary (rys. F). Kawa w miarce
powinna być wyrównana, bez górki (ryc. G).
4. Delikatnie ubij (ściśnij) kawę w kolbie przy użyciu płaskiego końca miarki (ryc. H), aż się wyrówna. Musisz na tyle zagęścić kawę, aby
stawiała opór wodzie przechodzącej przez kawę. Jeśli kawa będzie rzadka, woda łatwo przepływa przez kawę i jej pełny smak nie
zostanie wyekstrahowany. Jeśli kawa jest za mocno ubita, woda będzie z trudnością przechodziła przez kawę, a smak będzie ostry i
gorzki.
Zakładanie kolby
1. Upewnij się, że krawędź kolby jest wolna od resztek kawy. Zamontuj ją w urządzeniu rączką skierowaną w lewo, tak aby była
wyrównana ze znakiem U (rys. J).
2. Popchnij kolbę do góry, a następnie obróć ją w prawo, aż się zatrzyma (rys. K).
3. Aby zdjąć kolbę, obróć ją w lewo, aż uchwyt zrówna się ze znakiem U.
Zaparzanie
1. Ustaw liżankę/liżanki na tacce ociekowej pod wylotem kolby. Możesz zrobić pojedynczą porcję na jedną liżankę, podwójną porcję
na jedną liżankę lub podwójną porcję na dwie liżanki, umieszczając dwie liżanki obok siebie pod wylotem i po przygotowaniu
kolby z sitkiem na 2 porcje.
2. Upewnij się, że regulator pary jest ustawiony w pozycji wyłączonej (A).
3. Włącz urządzenie, przesuwając element sterujący do pozycji włączenia (F ).
4. Urządzenie zacznie się nagrzewać. Wskaźnik stanu wskaże pozycję podgrzewania (C), a lampka zacznie powoli pulsować.
5. Gdy urządzenie się rozgrzeje, wskaźnik przesunie się do pozycji gotowości (B) i lampka będzie się świecić.
6. Przesuń element sterujący do pozycji zaparzania (G). Ekspres do kawy wpompuje niewielką ilość wody do ltra i zatrzyma się na kilka
sekund. Ta wstępna faza przed zaparzaniem zapewnia, że z kawy zostanie wyekstrahowany maksymalny aromat.
7. Po wstępnym zaparzeniu (około 5 sekund) kawa zacznie wydobywać się z kolby. WAŻNE: Podczas zaparzania nie pozostawiaj
urządzenia bez nadzoru. Urządzenie będzie nalewać kawę przez maksymalnie 60 sekund. To Ty musisz ręcznie zatrzymać
urządzenie po przygotowaniu wystarczającej ilości kawy (zwykle jest to 30 ml dla jednej porcji, 60 ml dla podwójnej). Aby
zatrzymać zaparzanie, przesuń element sterujący z pozycji zaparzania (G) do pozycji włączenia (F) lub wyłączenia (A).
8. Po zakończeniu przesuń element sterujący do pozycji wyłączenia (A).
FUNKCJE PARY/GORĄCEJ WODY
Funkcji pary/gorącej wody można używać do podgrzewania mleka, spienianego mleka i napojów, które ostygły.
Naparowanie mleka
1. Przesuń regulator do pozycji pary (D). Wskaźnik stanu w miarę nagrzewania się urządzenia będzie się przesuwać do pozycji
podgrzewania (C) . Gdy temperatura będzie odpowiednia, wskaźnik przesunie się do pozycji (D).
2. Napełnij dzbanuszek mlekiem.
3. Trzymaj dzbanuszek pod dyszą parową z końcówką dyszy pod powierzchnią mleka.
4. Obrócić pokrętło regulatora pary/gorącej wody w lewo. Im dalej obrócisz pokrętło w lewo, tym więcej pary się wytworzy.
5. Po podgrzaniu mleka obróć pokrętło regulatora pary/gorącej wody zgodnie z ruchem wskazówek zegara w pozycję wyłączenia (A).
6. Oczyść dyszę parową.
Spienianie mleka
1. Wykonaj kroki 1 i 2 w części „Naparowanie mleka”. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj zimnego mleka z lodówki.
2. Trzymaj dzbanuszek pod dyszą parową, jak wyżej, i otwórz regulator pary/gorącej wody, jak długo chcesz.
3. Aby mieć spienione mleko z dużymi bąbelkami, przytrzymaj dyszę tuż pod powierzchnią mleka i gdy para jest uwalniana, wykonuj
okrągłe ruchy dzbanuszkiem (rys. L).
4. Aby mieć spienione mleko z małymi bąbelkami (mikropianka),trzymaj dyszę całkowicie pod powierzchnią mleka i gdy para jest
uwalniana, wykonuj okrągłe ruchy dzbanuszkiem (rys. M).
5. Po zakończeniu przekręć regulator pary/gorącej wody w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara do położenia wyłączenia (A).
6. Oczyść dyszę parową.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
64
Gorąca woda
1. Przesuń element sterujący do pozycji włączonej (F). Wskaźnik stanu przesunie się do pozycji podgrzewania (C) w miarę nagrzewania
się urządzenia. Gdy temperatura będzie odpowiednia, wskaźnik przesunie się do pozycji (B).
2. Trzymaj odpowiedni pojemnik pod dyszą pary.
3. Przekręć pokrętło regulatora pary/gorącej wody do końca przeciwnie do ruchu wskazówek zegara do pozycji D/E.
4. Gorąca woda będzie wypływać z dyszy parowej do 90 sekund.
5. Po zakończeniu przekręć regulator pary/gorącej wody w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara do położenia wyłączenia (A).
Ogrzewanie napojów
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dla „Naparowanie mleka”, ale zamiast mleka trzymaj pod dyszą parową chłodny napój.
Czyszczenie dyszy parowej po każdym użyciu
1. Niezwłocznie po każdym użyciu wyczyść dyszę parową i ramię obrotowe.
2. Zanurz dyszę parową w liżance czystej wody.
3. Obrócić pokrętło regulatora pary/gorącej wody w lewo. Pozwól parze przejść do czystej wody przez kilka sekund.
4. W razie potrzeby powtórz to kilka razy.
5. Na koniec ostrożnie wyjmij dyszę parową i wytrzyj przed założeniem ją oraz ramię obrotowe czystą wilgotną szmatką .
PORADY
Ustaw liżanki do espresso na górnej części urządzenia, aby delikatnie się rozgrzały.
Aby uzyskać gorące espresso, przed użyciem podgrzej kolbę. Włóż sitko do kolby, załóż kolbę i uruchom proces parzenia przez 5–10
sekund, aby podgrzać ltr. Następnie zdejmij kolbę i użyj ją jak zwykle do przygotowania espresso. Ostrożnie obchodź się z kolbą,
uważaj, może być gorąca.
Po kilku zastosowaniach funkcji pary, urządzenie może silnie się rozgrzać, co przeszkodzi w dalszym parzeniu, zanim urządzenie nieco
ostygnie. Możesz użyć funkcji gorącej wody, aby szybciej schłodzić urządzenie.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
Czyszczenie
1. Odłącz urządzenie od zasilania i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
2. Oczyść zewnętrzne powierzchnie i dyszę parową lekko zwilżoną ściereczką, a następnie dokładnie je wysusz. Upewnij się, że woda nie
dostaje się do wnętrza urządzenia (na przykład przez otwór kontrolny). Końcówkę dyszy pary można zdjąć, pociągając ją w dół, a
następnie można ją myć osobno.
3. Zdejmij kolbę i sitko i opróżnij z fusów kawy. Umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz.
4. Wytrzyj powierzchnię urządzenia, gdzie jest montowana kolba.
5. Opróżnij tackę ociekową po zakończeniu korzystania z urządzenia lub gdy pojawi się wskaźnik zapełnienia tacy ociekowej.
Użyj narzędzia do czyszczenia, aby odblokować otwory w kolbie.
Dysza parowa, sitka, tacka ociekowa i pokrywa tacki ociekowej mogą być myte w zmywarce do naczyń.
Odkamienianie
Po około 500 cyklach zaparzania lampka zaświeci się na czerwono, wskazując, że urządzenie należy odkamienić. Jest to ostrzeżenie i nie
wpłynie na parzenie kawy, ale lampka świeci na czerwono, dopóki nie zostanie zresetowana po odkamienieniu urządzenia.
Nigdy nie używaj środka odkamieniającego na bazie kwasów mineralnych, takich jak kwas siarkowy, kwas solny, kwas amidosulfonowy i
kwas octowy (np. ocet). Takie odkamieniacze mogą uszkodzić urządzenie. Użyj produktu do usuwania kamienia zalecanego do urządzeń z
częściami z tworzywa sztucznego.
Produkty zwrócone w ramach gwarancji z wadami wynikającymi z kamienia zostaną obciążone opłatą za naprawę.
Regularnie odkamieniaj swój produkt w zależności od zawartości wapna w wodzie i częstotliwości używania.
Używaj zastrzeżonego produktu do usuwania kamienia i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta.
1. Do zbiornika wody wlej świeżą wodę i określoną ilość środka odwapniającego.
2. Kilkakrotnie wykonaj procedurę parzenia, a także procedurę „gorącej wody”, aby wyczyścić dyszę parową i elementy wewnętrzne.
3. Wykonuj to, dopóki zbiornik wody nie będzie pusty. W razie potrzeby powtórz tę procedurę jeszcze raz.
4. Po odkamienianiu kilka razy przepłukaj urządzenie, wodą bez kawy, aby usunąć wszelkie pozostałości kamienia.
5. Aby zresetować lampkę, włącz urządzenie na (F), a następnie obróć pokrętło regulacji pary/gorącej wody przeciwnie do ruchu
wskazówek zegara i z powrotem do położenia wyłączenia (A) dwukrotnie w ciągu 5 sekund, gdy urządzenie się nagrzewa.
65
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Nie leci espresso Zbiornik wody jest pusty Napełnij zbiornik na wodę
Zablokowana kolba lub sitko Wyjmij i wyczyść
Urządzenie wymaga odkamienienia Usuń kamień z urządzenia
Espresso wycieka obok kolby Kolba niewłaściwie założona Zdejmij i ponownie załóż kolbę. Upewnij się,
że jest całkowicie obrócona w prawo, aż do
oporu.
Kolba nie daje się zamontować Za dużo kawy w sitku Zastosuj dostarczoną miarkę/ubijak zgodnie
z instrukcją
Zanieczyszczenia wokół złączki kolby Oczyść miejsce mocowania kolby
Kawa jest słaba Za mało kawy w sitku Zastosuj dostarczoną miarkę/ubijak zgodnie
z instrukcją
Kawa zmielona zbyt miałko lub grubo Zmiel kawę do właściwej konsystencji
Kawa za luźna w sitku Ubij kawę mocniej
Lampka powoli pulsuje i gaśnie Jest to normalne i ma miejsce, gdy
urządzenie się nagrzewa
Lampka miga szybko Regulator pary/gorącej wody w pozycji
otwartej
Ustaw regulator pary/gorącej wody w
pozycji zamkniętej (A)
Element sterujący w pozycji do zaparzania
(G) dłużej niż 60 sekund.
Skróć czas zaparzania
Próbujesz wytworzyć parę dłużej niż 180
sekund
Skróć czas naparowania
Próbujesz mieć gorącą wodę przez ponad
90 sekund
Skróć czas działania gorącej wody
Próba zaparzania, zanim urządzenie
osiągło temperaturę roboc
Poczekaj aż urządzenie się rozgrzeje
(wskaźnik pokazuje B)
Próba parowania, zanim urządzenie
osiągło temperaturę roboc
Poczekaj aż urządzenie się rozgrzeje
(wskaźnik pokazuje D)
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i
baterii oznaczonych jednym z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi. Produkty elektryczne
i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory, należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki
odpadów/recyklingu.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100

Russell Hobbs 28250-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi