63
NAPEŁNIANIE
1. Wyjmij zbiornik wody, podnosząc go do góry (rys. A).
2. Napełnij zbiornik zimną, świeżą wodą do maksymalnego oznaczenia (rys. B).
3. Ponownie załóż zbiornik wody (rys. C). Upewnij się, że jest prawidłowo zamocowany i w dobrze osadzony.
ZAPARZANIE ESPRESSO
Kawę Espresso można pić jako taką lub z wieloma popularnymi odmianami na bazie espresso, jak Latte, Cappucinno, Americano itp. Ekspres
do kawy może zrobić pojedynczą porcję (około 30 ml) lub podwójną porcję (60 ml) espresso.
Napełnianie kolby
1. Zdecyduj, czy robisz pojedynczą porcję, czy podwójną porcję.
2. Dla pojedynczej porcji) włóż do kolby sitko na 1 porcję (mniejsze); dla podwójnej porcji sitko na 2 porcje (większe) (rys. D).
3. Za pomocą miarki napełnij sitko (ryc. E). Do pojedynczej porcji użyj 1 miary, a do podwójnej użyj 2 miary (rys. F). Kawa w miarce
powinna być wyrównana, bez górki (ryc. G).
4. Delikatnie ubij (ściśnij) kawę w kolbie przy użyciu płaskiego końca miarki (ryc. H), aż się wyrówna. Musisz na tyle zagęścić kawę, aby
stawiała opór wodzie przechodzącej przez kawę. Jeśli kawa będzie rzadka, woda łatwo przepływa przez kawę i jej pełny smak nie
zostanie wyekstrahowany. Jeśli kawa jest za mocno ubita, woda będzie z trudnością przechodziła przez kawę, a smak będzie ostry i
gorzki.
Zakładanie kolby
1. Upewnij się, że krawędź kolby jest wolna od resztek kawy. Zamontuj ją w urządzeniu rączką skierowaną w lewo, tak aby była
wyrównana ze znakiem U (rys. J).
2. Popchnij kolbę do góry, a następnie obróć ją w prawo, aż się zatrzyma (rys. K).
3. Aby zdjąć kolbę, obróć ją w lewo, aż uchwyt zrówna się ze znakiem U.
Zaparzanie
1. Ustaw liżankę/liżanki na tacce ociekowej pod wylotem kolby. Możesz zrobić pojedynczą porcję na jedną liżankę, podwójną porcję
na jedną liżankę lub podwójną porcję na dwie liżanki, umieszczając dwie liżanki obok siebie pod wylotem i po przygotowaniu
kolby z sitkiem na 2 porcje.
2. Upewnij się, że regulator pary jest ustawiony w pozycji wyłączonej (A).
3. Włącz urządzenie, przesuwając element sterujący do pozycji włączenia (F ).
4. Urządzenie zacznie się nagrzewać. Wskaźnik stanu wskaże pozycję podgrzewania (C), a lampka zacznie powoli pulsować.
5. Gdy urządzenie się rozgrzeje, wskaźnik przesunie się do pozycji gotowości (B) i lampka będzie się świecić.
6. Przesuń element sterujący do pozycji zaparzania (G). Ekspres do kawy wpompuje niewielką ilość wody do ltra i zatrzyma się na kilka
sekund. Ta wstępna faza przed zaparzaniem zapewnia, że z kawy zostanie wyekstrahowany maksymalny aromat.
7. Po wstępnym zaparzeniu (około 5 sekund) kawa zacznie wydobywać się z kolby. WAŻNE: Podczas zaparzania nie pozostawiaj
urządzenia bez nadzoru. Urządzenie będzie nalewać kawę przez maksymalnie 60 sekund. To Ty musisz ręcznie zatrzymać
urządzenie po przygotowaniu wystarczającej ilości kawy (zwykle jest to 30 ml dla jednej porcji, 60 ml dla podwójnej). Aby
zatrzymać zaparzanie, przesuń element sterujący z pozycji zaparzania (G) do pozycji włączenia (F) lub wyłączenia (A).
8. Po zakończeniu przesuń element sterujący do pozycji wyłączenia (A).
FUNKCJE PARY/GORĄCEJ WODY
Funkcji pary/gorącej wody można używać do podgrzewania mleka, spienianego mleka i napojów, które ostygły.
Naparowanie mleka
1. Przesuń regulator do pozycji pary (D). Wskaźnik stanu w miarę nagrzewania się urządzenia będzie się przesuwać do pozycji
podgrzewania (C) . Gdy temperatura będzie odpowiednia, wskaźnik przesunie się do pozycji (D).
2. Napełnij dzbanuszek mlekiem.
3. Trzymaj dzbanuszek pod dyszą parową z końcówką dyszy pod powierzchnią mleka.
4. Obrócić pokrętło regulatora pary/gorącej wody w lewo. Im dalej obrócisz pokrętło w lewo, tym więcej pary się wytworzy.
5. Po podgrzaniu mleka obróć pokrętło regulatora pary/gorącej wody zgodnie z ruchem wskazówek zegara w pozycję wyłączenia (A).
6. Oczyść dyszę parową.
Spienianie mleka
1. Wykonaj kroki 1 i 2 w części „Naparowanie mleka”. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj zimnego mleka z lodówki.
2. Trzymaj dzbanuszek pod dyszą parową, jak wyżej, i otwórz regulator pary/gorącej wody, jak długo chcesz.
3. Aby mieć spienione mleko z dużymi bąbelkami, przytrzymaj dyszę tuż pod powierzchnią mleka i gdy para jest uwalniana, wykonuj
okrągłe ruchy dzbanuszkiem (rys. L).
4. Aby mieć spienione mleko z małymi bąbelkami (mikropianka),trzymaj dyszę całkowicie pod powierzchnią mleka i gdy para jest
uwalniana, wykonuj okrągłe ruchy dzbanuszkiem (rys. M).
5. Po zakończeniu przekręć regulator pary/gorącej wody w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara do położenia wyłączenia (A).
6. Oczyść dyszę parową.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE