Gorenje KC621UUSC Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Kombinowana lub gazowa płyta kuchenna do zabudowy
Instrukcja obsługi, wbudowania i podłączenia
PL
467527
Kombinowana lub gazowa płyta kuchenna do
zabudowy przeznaczona jest do użytkowania w
gospodarstwie domowym.
Opakowanie naszych wyrobów wykonane jest z materiałów
przyjaznych dla środowiska naturalnego i poddających się
utylizacji lub zniszczeniu. Informują o tym specjalne oznaczenia
umieszczone na opakowaniu.
Instrukcja obsługi przeznaczona jest dla użytkownika.
Instrukcja opisuje urządzenie oraz jego obsługę. Przeznaczona
jest dla różnych modeli urządzenia, dlatego może zawierać opisy
funkcji, których Wasze urządzenie nie posiada.
Niniejsza instrukcja odnosi się wyłącznie do urządzenia
posiadającego znak przynależności państwowej danego państwa.
Jeśli dane urządzenie nie posiada znaku rozpoznawczego
państwa, należy przy jego użytkowaniu uwzględniać instrukcje
techniczne w których znajdują się odpowiednie wskazówki
dotyczące przeróbki urządzenia, aby odpowiadało ono
obowiązującym przepisom określonego państwa .
Podłączenie powinno być wykonane zgodzie z zasadami podanymi w
załaczonej instrukcji oraz z obowiązujacymi przepisami i standardami.
Podłączenia może dokonać tylko fachowiec, upoważniony przez
dystrybutora gazu lub upoważnionego do tego punktu serwisowego.
Tabliczka znamionowa, zawierająca podstawowe informacje, jest
umocowana na spodzie płyty kuchennej.
Instrukcja obsługi
Instrukcja podłączenia
Tabliczka znamionowa
Ważne - Przeczytać przed użytkowaniem ....................3
Opis urządzenia ..............................................................6
Pola grzejne ....................................................................8
Sterowanie płytek elektryczych .................................. 11
Sterowanie palników gazowych ..................................12
Czyszczenie i konserwacja ..........................................13
Specjalne ostrzeżenia i zgłaszanie usterek ...............15
Instrukcja zabudowy ....................................................16
Przyłączenie płyty kuchennej do sieci elektrycznej ..19
Instrukcja podłączenia płyty kuchennej do instalacji ...21
gazowej..........................................................................21
Tabela dysz ...................................................................23
Dane techniczne ..........................................................24
Szanowny Użytkowniku!
2
Kombinowana lub gazowa płyta kuchenna do
zabudowy
467527
Dzieci w wieku ośmiu lat oraz starsze, a także osoby o obniżonych
możliwościach fi zycznych, ruchowych lub psychicznych czy
też osoby, którym brakuje doświadczenia lub wiedzy, mogą
użytkować niniejsze urządzenie pod odpowiednią opieką lub też
jeżeli wcześniej zostały odpowiednio pouczone o bezpiecznym
użytkowaniu urządzenia oraz rozumieją zagrożenia, które mogą
wyniknąć na skutek nieprawidłowego użytkowania tego urządzenia.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem. Dzieci mogą czyścić
urządzenie lub wykonywać prace związane z jego konserwacją
jedynie pozostając pod odpowiednim nadzorem.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie oraz niektóre dostępne elementy
urządzenia podczas użytkowania urządzenia mocno się
nagrzewają. Należy uważać, aby nie dotknąć elementów grzejnych.
Dzieci poniżej 8 lat powinny być cały czas pod nadzorem.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo pożaru: na powierzchnię płyty
nie należy kłaść żadnych przedmiotów.
OSTRZEŻENIE: Gotowanie z użyciem tłuszcz bądź oleju na
płycie kuchennej bez nadzoru grozi niebezpieczeństwem i może
spowodować pożar. Nigdy nie należy próbować zgasić ognia,
używając do tego wody. Urządzenie należy wyłączyć i płomień
przykryć pokrywą lub wilgotną ścierką.
»OSTRZEŻENIE: Nie należy użytkować płyty witroceramicznej,
jeżeli na jej powierzchni znajdują się widoczne pęknięcia,
ponieważ grozi to porażeniem prądem. W takim przypadku należy
natychmiast
wyłączyć wszystkie przełączniki pól grzejnych i odkręcić bezpiecznik
bądź wyłączyć główny
wyłącznik instalacyjny, całkowicie przerywając w ten sposób dopływ
energii elektrycznej.«
Urządzeń czyszczących za pomocą gorącej pary lub
wysokociśnieniowych urządzeń czyszczących nie należy stosować
do czyszczenia urządzenia, ponieważ może to doprowadzić do
porażenia prądem.
Urządzenie nie jest dostosowane do tego, by sterować nim za
pomocą zewnętrznych zegarów programujących lub specjalnych
systemów kontrolnych.
3
Ważne - Przeczytać przed użytkowaniem
Zalecenia dotyczące
bezpieczeństwa
467527
Urządzenie może podłączyć jedynie fachowiec, upoważniony przez dystrybutora
gazu lub upoważniony serwis. Przy tym powinien się również kierować przepisami
i warunkami technicznymi przyłącza lokalnego dystrybutora gazu. Związane z tym
ważne wskazówki znajdują się w rozdziale Instrukcja podłączenia.
Nieupoważnione ingerencje i naprawy grożą niebezpieczeństwem wybuchu,
porażenia prądem i zwarcia elektrycznego, co może doprowadzić do uszkodzeń ciała
i uszkodzeń urządzenia. Prace tego typu może wykonywać jedynie upoważniony
fachowiec.
Przed montażem i podłączeniem należy się upewnić, że lokalne warunki podłączenia
(rodzaj gazu i ciśnienie gazu) są zgodne z warunkami technicznymi samego
urządzenia.
Warunki techniczne urządzenia są podane na tabliczce znamionowej.
Urządzenie nie jest podłączone do komina czy przewodu wentylacyjnego.
Zamontowane i podłączone powinno być zgodnie z obowiązującymi przepisami,
dotyczącymi podłączenia. Podczas użytkowania palników gazowych do
pomieszczenia, w którym znajduje się urządzenie, gromadzi się dodatkowe ciepło
i wilgoć. Zadbać należy o wystarczające wietrzenie kuchni, szczególnie podczas
użytkowania urządzenia. Otworzyć należy naturalne otwory wentylacyjne lub
zainstalować mechaniczne urządzenie doi wentylacji (mechaniczny wyciąg kuchenny).
Odległość pomiędzy urządzeniem i wyciągiem kuchennym powinna wynosić 650 mm
bądź przynajmniej tyle, ile podano w instrukcji montażu okapu.
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do gotowania. Nie należy go stosować w
jakimkolwiek innym celu, np. do ogrzewania pomieszczenia. Na płycie kuchennej nie
należy stawiać pustych naczyń.
Podłączając inne urządzenia elektryczne do gniazd sieciowych w pobliżu urządzenia,
należy uważać, aby ich kabel przyłączeniowy nie stykał się z gorącymi powierzchniami
na płycie.
Pod urządzeniem nie należy przechowywać przedmiotów, wrażliwych na wysoką
temperaturę, na przykład środków czyszczących, rozpylaczy itd.
Należy uważać na dokładne zestawienie części palnika.
Jeżeli płyty witroceramicznej używa się jako powierzchni roboczej, może dojść do jej
uszkodzenia lub porysowania. Ponieważ istnieje niebezpieczeństwo stopienia się lub
pożaru, a tym samym uszkodzenia powierzchni płyty, na płycie nie należy podgrzewać
jedzenia w naczyniach aluminiowych lub w naczyniach z tworzywa sztucznego.
Czując w pomieszczeniu zapach ulatniającego się gazu, należy zamknąć główny
zawór doprowadzający gazu na butli gazowej lub w instalacji gazowej, zgasić wszelkie
rodzaje ognia (również papierosa), pomieszczenie natychmiast należy przewietrzyć,
nie włączać urządzeń elektrycznych i wezwać fachowca do napraw instalacji
gazowych.
Główny zawór doprowadzający gazu należy również zamknąć wtedy, gdy palników
nie będzie się używać przez pewien okres czasu (na przykład z powodu wyjazdu na
wakacje).
Przy długotrwałym użytkowaniu płyt żeliwnych strefa wokół płyty oraz brzeg płyty
grzejnej mogą zmienić kolor. Naprawa serwisowa nie jest w tym wypadku objęta
gwarancją.
4
Ostrzeżenia
467527
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z lokalnym urzędem miasta, służbami oczyszczania
miasta lub sklepem, w którym produkt został zakupiony.
5
467527
(wyposażenie zależy od modelu)
Powierzchnia płyty kuchennej z
palnikami gazowymi i płytkami
elektrycznym
Powierzchnia płyty kuchennej z
palnikami gazowymi
1. Pole grzejne, lewe tylne
2. Pole grzejne, prawe tylne
3. Pokrętła sterowania
4. Pole grzejne, prawe przednie
5. Pole grzejne, lewe przednie
1
2
3
4
5
1
2
3
4
5
6
Opis urządzenia
467527
Pokretło płytki elektrycznej
1- 6 moce grzejne
1- 9 moce grzejne
Pokretło palnika gazowego
palnik jest zamknięty
największa moc
najmniejsza moc
(w zależności od modelu)
7
Pokrętło
467527
A) Płytki elektryczne
Po otrzymaniu urządzenia całą płytę kuchenną, włącznie z
polami kuchennymi, należy przetrzeć wilgotną ściereczką.
Płytki elektryczne należy bez naczyń na 3-5 minut włączyć na
najwyższą temepraturę aby »przepaliły się«. Przez »przepalenie«
powłoka płyty grzejnej osiąga największą odporność.
Płytek elektrycznych nie należy włączać bez naczyń oraz
używać ich do ogrzewania pomieszczeń!
• Należy uważać aby płytki elektryczne i dna naczyń były czyste
i suche, umożliwia to dobre przewodzenie ciepła i
Zapobiega uszkodzeniu powierzchni płytek grzejnych.
Podczas pieczenia i gotowania rozgrzany tłuszcz lub olej na
płycie elektrycznej może bardzo szybko zapalić się. W związku z
tym, przygotowywane na tłuszczu lub oleju potrawy (na przykład
frytki), należy przygotowywać ostrożnie i pod stałą kontrolą.
• Na płytki elektryczne nie wolno stawiać wilgotnych naczyń lub
pokrywek. Wilgoć, negatywnie wpływa na ich powierzchnie.
• Gorących naczyń nie należy studzić na na zimnych płytkach
elektrycznych, ponieważ pod naczyniami powstaje kondens,
który przyspiesza rdzewienie.
Porady dotyczące naczyń.
Używać należy naczynia dobrej jakości z płaskim i stabilnym dnem.
Przewodzenie ciepła jest najlepsze gdy dno naczynia i płytki
elektrycznej posiadają tę samą średnicę a naczynie stawiamy
dokładnie na środku płytki elektrycznej.
• Gotując w żaroodpornym lub porcelanowym naczyniu należy
przestrzegać wskazówek producenta naczyń.
• Używając do gotowania szybkowaru należy go kontrolować,
dopóki nie osiągniemy w nim należytego ciśnienia. Płytkę
elektryczną rozgrzewamy na najwyższą temperaturę, a
następnie w odpowiednim czasie ustawiamy pokrętło w pozycji
zalecanej przez producenta tego rodzaju naczyń.
• Należy zwrócić uwagę na to, aby w szybkowarze lub innych
naczyniach znajdowała się dostateczna ilość płynu. Użycie
pustego naczynia na płycie kuchennej, może z powodu
przegrzania się, spowodować uszkodzenie zarówno naczynia
jak i samej płytki.
• Żaroodpornych naczyń o specjalnie szlifowanym dnie
można używać na płytkach elektrycznych, jeśli średnica dna
odpowiada średnicy płytki elektrycznej. Naczynia o większej
średnicy mogą ulec pęknięciu z powodu naprężeń cieplnych.
Przed pierwszym
użyciem
Ważne uwagi
Naczynia
8
Pola grzejne
467527
• Przy użyciu specjalnych naczyń, należy uwzględniać
instrukcję producenta.
Średnice naczyń powinny być takie same jak średnice płytek
elektrycznych. Jeśli naczynie jest zbyt małe, dochodzi do
strat ciepła, a płytka elektryczna może ulec uszkodzeniu.
• Należy zawsze używać pokrywek, jeśli na to pozwala
przygotowywana potrawa.
• Wielkość naczynia powinna być dostosowana do ilości
przygotowywanej potrawy. Gotowanie małej ilości potrawy w
dużym naczyniu oznacza stratę energii.
• Potrawy, wymagające długiego gotowania, należy gotować w
szybkowarach.
• Warzywa, ziemniaki itp. powinno gotować się w mniejszych
ilościach wody. W ten sposób ugotują się one szybciej.
Wskazane jest również użycie pokrywki. Po zagotowaniu
wody należy za pomocą sensora, moc grzania ustawić na
powolne gotowanie.
B) Palniki gazowe
W celu przygotowania potraw zapiekanych, palnik początkowo
należy ustawić na największą moc płomienia, a następnie
gotować na mniejszym płomieniu.
W niektórych modelach palniki gazowe posiadają
zabezpieczenie przeciwwypływowe. Jeśli płomień palnika
przypadkowo zgaśnie (zalanie, przeciąg itp.) dopływ gazu
zamknie się samoczynnie. Możliwość by gaz ulatniał się
do pomieszczenia jest wykluczona.
• Jeśli płomień palnika gazowego bez zabezpieczenia
przeciwwypływowego przypadkowo zgaśnie, gaz będzie
się ulatniał do pomieszczenia!
• Pokrywę palnika należy zawsze położyć bardzo dokładnie na
koronę palnika. Należy tak samo uważać, aby nacięcia na
koronie palnika były zawsze drożne.
1 Pokrywa korony palnika
2 Korona palnika z nośnikiem pokrywy palnika
3 Dysza
4 Świeca zapalająca (iskrownik)
5 Trzpień zabezpieczenia przeciwwypływowego (posiadają
tylko niektóre modele)
Oszczędzanie energii
elektrycznej
Ważne ostrzeżenia
1
2345
9
467527
Prawidłowo wybrane naczynie gwarantuje optymalny czas
gotowania i zużycie gazu. Najważniejsza jest średnica naczynia.
• Płomyki ognia, sięgające poza obręb zbyt małego garnka,
niszczą go. Zwiększa się również zużycie gazu.
• Do spalania gaz potrzebuje także tlen, tego zaś przy zbyt
dużym naczyniu nie ma wystarczająco, wobec czego
wykorzystanie procesu spalania jest mniejsze.
Kratka dodatkowa (posiadają tylko niektóre modele)
Dodatkową kratkę nadpalnikową należy użyć w przypadku gdy
gotuje się w naczyniu o mniejszej średnicy. Należy ją umieścić
na kratce palnika pomocniczego.
Rodzaj palnika Średnica naczynia
Duży (3,0kW) 220-260 mm
Normalny (1,75kW) 180-200 mm
Pomocniczy (1,0kW) 120-140 mm
Ważne uwagi odnoszące się do płyty witroceramicznej
Pole grzejne szybko osiąga nastawioną moc tzn. temperaturę
ogrzewania, a okolica pól grzejnych pozostaje chłodna.
• Płyta ceramiczna jest odporna na szoki termiczne.
Płyta ceramiczna jest odporna na uderzenia. Naczynia można
postawić na płytę nawet bardziej energicznie nie uszkadzając jej.
• Płyty ceramicznej nie wolno używać jako powierzchni
roboczej. Ostrymi narzędziami można ją uszkodzić lub
zadrapać.
• Przygotowywanie potraw na gorących polach grzejnych w
naczyniach aluminiowych lub plastikowych jest zabronione.
Na płytę ceramiczną nie wolno kłaść żadnych przedmiotów
plastikowych lub folii aluminiowej.
• Nie wolno używać pękniętej lub złamanej płyty. Przedmiot
padający na płytę ostrą krawędzią może spowodować
złamanie płyty. Skutki mogą być widoczne od razu lub dopiero
po pewnym czasie. Gdy zauważymy jakiekolwiek widoczne
pęknięcie, należy urządzenie natychmiast odłączyć od źródła
zasilania prądu.
• Jeśli po powierzchni płyty witroceramicznej rozsypie się
cukier lub rozleje bardzo słodki płyn, płytę należy natychmiast
wytrzeć.
Naczynia
10
467527
Płytki elektryczne steruje się za pomocą pokręteł znajdujących się
na panelu sterującym, umieszczonym z przodu płyty kuchennej.
• Lampka żółta zapala się gdy włączone jest przynajmniej
jedno pole grzejne.
• Moce grzejne oznaczone są na pokrętłach od 1-6. Pośrednie
moce wybiera się stopniowo. W przypadku przełączników
stopniowych, pokrętła można obracać w obydwu kierunkach.
• Zalecamy wyłączenie płytki elektrycznej 3-5 minut przed
końcem gotowania co pozwoli nam na wykorzystanie mocy
resztkowej, a tym samym na oszczędzenie prądu. (W tabeli
znajdują się przykłady użycia poszczególnych stopni grzania).
S
0 Płytka elektryczna jest wyłączona.
1 Utrzymywanie ciepła i podgrzewanie mniejszej ilości potraw
2 Podgrzewanie
3
Podgrzewanie względnie gotowanie większej ilości potraw
przez dłuższy czas
4
Smażenie w kolejności jedno za drugim (npr. omlety,
naleśniki)
5 Pieczenie w tłuszczu (smażenie)
6 Szybkie zagrzewanie płytki elektrycznej
11
Sterowanie płytek elektryczych
467527
Model z dwoma palnikami:
Palniki gazowe steruje się za pomocą pokręteł znajdujących
się na panelu sterującym, umieszczonym z przodu płyty
kuchennej. Moce grzejne oznaczone są na pokrętłach za
za pomocą dużego i małego płomienia (patrz rozdział: Opis
urządzenia).
• Pokretło obraca się poprzez pozycję dużego plomienia (
) do
pozycji małego płomienia ( ) i z powrotem. Pozycja działania
palnika znajduje się pomiedzy jednym i drugim płomieniem.
• Palniki gazowe można zapalić za pomocą elektrycznej
zapalarki (iskrownika), wbudowanej przy każdym palniku
(posiadają tylko niektóre modele).
Przed przekręceniem pokrętła, pokrętło należy
docisnąć do płyty kuchennej.
Zapalanie jednoręczne
W celu zapalenia palnika gazowego należy przycisnąć
odpowiednie pokrętło palnika i przekręcić je do pozycji
najwyższej mocy . Włączy się iskra elektryczna świecy
elektrycznej palnika, a uchodzący gaz zapali się.
• Jeżeli zapalanie elektryczne nie działa z powodu przerwy w
dostawie prądu lub wilgotnych świec elektrycznych, wtedy gaz
można zapalić również za pomocą zapałki lub zapalarki do
gazu. Po zapaleniu płomienia, pokrętło należy przetrzymać w
wybranej pozycji jeszcze przez około 10 sekund, aby płomień
ustabilizował się.
• Wysokość płomienia można regulować pomiędzy najwyższym
i najniższym stopniem nastawienia mocy grzania. Nie
zalecamy nastawienia płomienia w pozycji pomiędzy (
) i ( ).
W tym obszarze płomień jest niestabilny i może zgasnąć.
Jeśli palnik nie zapalił się po 15 sekundach, palnik
należy wyłączyć i odczekać przynajmniej 1 minutę. Po
czym powtórzyć próbę zapalenia.
Jeśli płomień palnika zgaśnie - niezależnie od
przyczyny - palnik należy wyłączyć i odczekać
przynajmniej 1 minutę przed próbą ponownego
zapalenia.
Aby wyłączyć palnik należy pokrętło przekręcić na pozycję (
).
Zapalanie i sposób
działania palników
12
Sterowanie palników gazowych
467527
Witroceramiczna płyta grzejna
Ochłodzoną powierzchnię witroceramiczną należy czyścić
po każdorazowym użytkowaniu, ponieważ podczas następnego
korzystania nawet najmniejsze zabrudzenie przypali się do
gorącej powierzchni. Do regularnej konserwacji powierzchni
witroceramicznej należy stosować specjalne środki
czyszczące, tworzące fi ltr ochronny zapobiegający
zabrudzeniom. Przed każdorazowym użytkowaniem, należy
z powierzchni witroceramicznej oraz z dna naczynia usunąć
kurz lub ewentualne inne ciała obce, które mogłyby porysować
powierzchnię (rys. 1).
Uwaga: używając druciaka, gąbek do czyszczenia i ostrych
proszków czyszczących można porysować powierzchnię.
Uszkodzić można ją również stosując silnie działające rozpylacze
i nieodpowiednie lub niedostatecznie przetrząśnięte płyny
czyszczące (rys.1 i rys. 2).
Oznaczenia na powierzchni płyty mogą ulec uszkodzeniu
z powodu stosowania żrących lub szorujących środków
czyszczących bądź przez uszkodzone spody garnków
(Rysunek 2).
Mniejsze zabrudzenia należy usunąć wilgotną miękką
ściereczką,a następnie powierzchnię wytrzeć do sucha (rys. 3).
Zacieki po wodzie należy usuwać za pomocą delikatnego
roztworu octu, którym nie należy jednak wycierać obramowania
(dotyczy niektórych modeli), ponieważ traci ono połysk. Nie
należy stosować silnie działających rozpylaczy i środków
usuwających kamień wodny (rys. 3).
Większe zabrudzenia należy usuwać przy pomocy specjalnych
środków do czyszczenia powierzchni witroceramicznych.
Należy przy tym stosować się do zaleceń producenta środka
czyszczącego. Należy uważać, aby po wyczyszczeniu
dokładnie usunąć środek czyszczący, ponieważ
pozostałości środków czyszczących mogą po ogrzaniu się
pola grzejnego, uszkodzić powierzchnię witroceramiczną
(rys. 3).
Trudne do usunięica i przypalone zabrudzenia należy usuwać za
pomocą skrobaczki (Rysunek 4).
Podczas stosowania skrobaczki należy zachować ostrożność,
zapobiegając w ten sposób uszkodzeniom ciała.
Skrobaczkę należy stosować jedynie w wypadkach,
gdy zabrudzeń nie można usunąć za pomocą mokrej
ściereczki lub specjalnych środków do czyszczenia
powierzchni witroceramicznych.
Czyszczenie
rys. 1
rys. 2
rys. 3
rys. 4
13
Czyszczenie i konserwacja
467527
Skrobaczkę należy trzymać pod właściwym kątem (od 45°
do 60°). Aby usunąć zabrudzenia, skrobaczkę, delikatnie
przyciskając, należy przesuwać po szkle i znajdujących się
na nim oznaczeniach. Należy uważać, aby plastykowa rączka
skrobaczki (w przypadku niektórych modeli) nie dotknęła gorącej
powierzchni płyty kuchennej.
Skrobaczki nie należy ustawiać pod kątem prostym, jej
końcówką drapiąc powierzchnię witroceramiczną.
Cukier i żywność zawierająca cukier mogą trwale
uszkodzić powierzchnię witroceramiczną (rys.5), dlatego za
pomocą skrobaczki należy od razu usunąć z powierzchni
witroceramicznej cukier i produkty zawierające cukier, mimo
tego, iż powierzchnia jest jeszcze gorąca (rys. 4).
Zmiana koloru powierzchni witroceramicznej nie wpływa na
działanie i stabilność powierzchni. Najczęściej zmiana koloru
jest skutkiem przypalenia pozostałych na powierzchni resztek
żywności bądź może ją spowodować dno naczynia (na przykład
aluminiowe lub miedziane), tego rodzaju zmiany są bardzo
trudne do usunięcia.
Ostrzeżenie: Wszystkie omówione powyżej usterki mają
charakter wyłącznie estetyczny i nie wpływają bezpośrednio
na działanie urządzenia. Usunięcie tych usterek nie podlega
naprawie gwarancyjnej.
Do czyszczenia kratki nadpalnikowej, płyty kuchennej oraz
części palników można używać gorącej wody z dodatkiem
detergentów służących do mycia naczyń.
• Trzpień zabezpieczenia przeciwwypływowego oraz świeczki
zapłonowe czyścimy miękką szczoteczką. Części te muszą
być bezwarunkowo czyste aby działały prawidłowo.
• Należy również czyścić pokrywę palnika oraz koronę palnika.
Szczególnie należy uważać aby otwory znajdujące się na
koronie palnika nie były zatłuszczone.
• Oczyszczone części palnika należy dobrze wysuszyć,
prawidłowo zestawić a następnie umieścić je w pierwotnym
mejscu. Ukośnie leżące części palników utrudniają ich
zapalanie.
Uwaga: Pokrywy palników są czarne, emaliowane. Z powodu
bardzo wysokich temperatur zmieniają one kolor, co nie
wpływa na ich działanie.
rys. 5
Palniki gazowe
14
467527
W okresie gwarancyjnym wszelkiego rodzaju naprawy mogą być dokonywane wyłącznie przez
serwis upoważniony ze strony producenta.
Przed rozpoczęciem naprawy, płytę kuchenną należy wyłączyć z sieci elektrycznej poprzez odłączenie
bezpiecznika lub wyciągnięcie z gniazda kabla przyłączającego.
Nieupoważnione ingerencje i naprawy płyty kuchennej mogą spowodować porażenia prądem
elektrycznym i spięcia elektryczne, dlatego nie należy ich przeprowadzać. Prace tego typu powinien
przeprowadzić fachowiec lub serwis.
W przypadku mniejszych nieprawidłowości w działaniu urządzenia należy sprawdzić w niniejszej
instrukcji, czy przyczyny można usunąć samemu.
Usługi punktu serwisowego w czasie trwania gwarancji nie są
bezpłatne, jeśli urządzenie nie działa z powodu nieprawidłowego
użytkowania. Instrukcję obsługi należy przechowywać w miejscu
zawsze dostępnym, a jeśli urządzenie odstąpi się nowemu
użytkownikowi, należy wraz z nim przekazać i instrukcję obsługi.
Poniżej przedstawiamy kilka rad dotyczących usuwania usterek.
Ważne
Co się stało… Możliwe przyczyny Usunięcie usterki
... jeżeli palniki nie palą się
równomiernie?
Z powodu złego ustawienia
gazu płomień jest
nierównomierny.
Fachowiec powinien sprawdzić
ustawienie gazu!
... jeżeli płomień palników nagle
się zmieni?
Żle zestawione części palnika. Należy prawidłowo zestawić
części palnika!
... jeżeli w celu zapalnia
palników trzeba dłużej
przytrzymać kurek?
Żle zestawione części palnika. Należy prawidłowo zestawić
części palnika!
... jeżeli płomień gaśnie po
zapaleniu?
Zbyt krótkie przytrzymanie
pokrętła. Zbyt słabe
przyciskanie pokrętła.
Pokrętło należy dlużej
przytrzymać.
Przed puszczeniem pokrętła
należy mocno przycisnąć.
... jeżeli kratka wokół palnika
zmieniła kolor?
Zwykła zmiana z powodu
wysokiej temperatury.
Kratkę należy wyczyścić
środkiem do czyszczenia
metali.
... jeżeli działanie elektryczności
w płycie kuchennej jest
nieprawidłowe?
Zepsuty bezpiecznik. Bezpiecznik należy sprawdzić i
w razie potrzeby wymienić.
... jeżeli zapalarka elektryczna
palników przestała działać?
Resztki pokarmów lub środków
czyszczących znajdują się
między świecą elektryczną a
palnikiem.
Przestrzeń między świecą
elektryczną a palnikiem należy
delikatnie oczyścić.
15
Specjalne ostrzeżenia i zgłaszanie usterek
467527
Jeśli usterki mimo uwzględnienia wyżej wymienionych
wskazówek nie udało się poprawić należy wezwać najbliższy
punkt serwisowy. Jeśli urządzenie nie działa z powodu
nieprawidłowego użytkowania lub podłączenia wizyta serwisanta
nie jest darmowa i nie podlega gwarancji. Koszty naprawy
urządzenia kryje użytkownik.
Urządzenie może zostać zabudowane w elemencie meblowym oraz podłączone do sieci
elektrycznej i instalacji gazowej wyłączenie przez fachowca.
• Fornir lub inna okleina elementu zabudowy kuchennej przygotowanego pod płytę kuchenną,
muszą być wykonane przy pomocy wytrzymałych na temepratuę klejów (100°C), w przeciwnym
wypadku mogą zmienić kształt i zabarwienie.
• Płyta kuchenna jest przygotowana do zabudowy w blacie roboczym umieszczonym nad
elementem zabudowy kuchennej szerokości 600 mm lub dłuższej.
• Płyta kuchenna musi być wbudowana w sposób, który zapewni bezpośredni dostęp od dolnej
strony do przednich dwóch elementów mocujących.
• Dolny element zabudowy meblowej nie może być wyposażony w szufl adę. Jeśli element
zabudowy kuchennej posiada poziomą przegrodę, musi być ona oddalona od spodniej
powierzchni płyty kuchennej przynajmniej o 10 mm. Przestrzeń pomiędzy przegrodą i spodnią
stroną płyty kuchennej musi pozostać pusta, dlatego nie wolno przechowywać tam żadnych
przedmiotów.
• Szafki kuchenne nad płytą kuchenną muszą być umieszczone na takiej wysokości, by nie
utrudniały korzystania z urządzenia.
• Odległość pomiędzy płytą kuchenną i okapem kuchennym musi być zgodna z zaleceniami
producenta okapu. Nie mniejsza jednak niż 650 mm.
• Najmniejsza odległość pomiędzy krawędzią płyty i sąsiednim wysokim elementem zabudowy
kuchennej musi wynosić przynajmniej 100 mm.
• Montaż listew ozdobnych wykonanych z masywnego drewna na blacie roboczym, w który
wbudowano płytę kuchenną jest dopuszczalny pod warunkiem zachowania odpowiednich
odległości określonych na rysunkach montażowych.
• Najmniejsza odległość pomiędzy wbudowaną płytą grzejną i tylną ścianą zaznaczona jest na
rysunkach montażowych.
• Płytę kuchenną do zabudowy można wmontować w blaty kuchenne o grubości 30-50 mm.
Ważne ostrzeżenia
... jeżeli pokrywy palników
wyglądają nieestetycznie ?
Zwykłe zabrudzenie. Należy wyczyścić pokrywy
palników środkiem do
czyszczenia metali.
16
Instrukcja zabudowy
467527
Przed zabudową urządzenia w blacie kuchennym, należy pod
spodem witroceramicznej (szklanej) płyty kuchennej nalepić
uszczelkę piankową, załączoną do urządzenia (patrz: rysunek).
Zabudowa urządzenia bez uszczelki jest zabroniona!
Uszczelkę należy umieścić na urządzeniu w następujący sposób:
- z uszczelki należy usunąć folię ochronną,
- uszczelkę należy następnie przykleić na spodzie szklanej
powierzchni, a mianowicie 2 do 3 mm od brzegu (jak to jest
ukazane na rysunku). Uszczelka powinna być przyklejona
wzdłuż całego brzegu szklanej płyty i nie powinna zachodzić
na siebie na rogach płyty,
- podczas umieszczania uszczelki należy zadbać, aby szkło nie
zostało uszkodzone jakimś ostrym przedmiotem.
UWAGA!
Na niektórych urządzeniach uszczelka zostałai już zamocowana!
Montaż uszczelki
piankowej
min 40
558-560
min 600488-490
min 40
61
min 50
R10
595-600
510
104-106
17
Wymiary otworu pod
zabudowę
467527
Pod kombinowaną lub gazową płytą kuchenną do zabudowy
można wbudować piekarnik z serii EVP4.., EVP3.., EVP2..,
wyposażony w wentylator chłodzący.
• Przed wbudowaniem piekarnika należy usunąć tylną ścianę
elementu zabudowy, w którym ma być umieszczony piekarnik.
Z przedniej strony należy pozostawić szczelinę o wysokości
min. 6 mm.
Blat roboczy musi być wypoziomowany.
• Powierzchnie cięcia muszą być właściwie zabezpieczone.
• Załączone do wyposażenia (4) elementy mocujące wraz z (4)
śrubami należy przymocować do przedniej i tylnej ściany płyty
kuchennej w przygotowanych do tego celu otworach.
• Płytę kuchenną należy przyłączyć do źródła energii
elektrycznej i na instalację gazową (Patrz: Instrukcja
przyłączenia do sieci elektrycznej i Instrukcja przyłączenia na
instalacje gazową)
Od spodu na brzegu płyty kuchennej należy przylepić
załączoną uszczelkę samoprzylepną.
Płytę kuchenną należy wstawić w przygotowane wycięcie i od
góry mocno przycisnąć ją do blatu roboczego.
W celu przykręcenia klamry mocucej nie należy stosować
śrub o długci ponad 6,5 mm.
Montaż płyty kuchennej
w blacie roboczym
18
467527
Urządzenie może podłączyć do źródła prądu elektrycznego tylko upoważniony fachowiec.
• Zabezpieczenie instalacji elektrycznej powinno być zgodne z obowiązującymi przepisami.
• Klamry przyłączeniowe są dostępne po zdjęciu pokrywy listwy przyłączeniowej.
• Przed podłączeniem urządzenia, należy sprawdzić czy napięcie znamionowe podane na
tabliczce znamionowej urządzenia, odpowiada napięciu znamionowemu sieci elektrycznej.
• Tabliczka znamionowa z podstawowymi danymi dotyczącymi płyty kuchennej znajduje się na
spodniej stronie urządzenia.
• W instalacji elektrycznej powinien znajdować się przełącznik, wyłączający urządzenie z sieci
na wszystkich biegunach , w którym w pozycji otwartej odległość między stykami wynosi
przynajmniej 3 mm. Najbardziej odpowiednie są bezbieczniki LS lub przełączniki ochronne itp.
• Sposób podłączenia musi być dobrany pod względem parametrów instalacji elektrycznej i
bezpieczników.
• Ze względu na przepisy przeciwpożarowe, urządzenia tego rodzaju mogą być wbudowane
pomiędzy elementami zabudowy kuchennej, z których jeden musi posiadać wysokość równą z
powierzchnią zabudowanej płyty grzejnej, drugi zaś może być wyższy.
• Kable elektryczne i elementy zaizolowane muszą być zabezpieczone przed możliwością ich
dotknięcia.
UWAGA!
• Przed każdą czynnością serwisową lub konserwacyjną urządzenie należy odłączyć od źródła
zasilania prądu. Urządzenie należy przyłaczyć według przedstawionego shematu, uwzględniając
napięcie sieciowe. Kabel ochronny (PE) należy podłączyć do złączki oznaczonej znakiem .....
• Kabel przyłączeniowy należy poprowadzić przez urządzenie odciążające, które zabezpiecza
kabel przed niechcącym wyciagnięciem.
• Po przyłączeniu urządzenia należy włączyć wszystkie grzałki na około 3 minuty, by skontrolować
ich działanie.
Ważne ostrzeżenia
Nieprawidłowe podłączenie może spowodować zniszczenie
części urządzenia i w takim przypadku urządzenie nie podlega
naprawie pod gwarancją!
• Przed podłączeniem urządzenia, należy sprawdzić czy napięcie
znamionowe podane na tabliczce znamionowej urządzenia,
odpowiada napięciu znamionowemu sieci elektrycznej. Napięcie
znamionowe instalacji elektrycznej (230 V do N) musi sprawdzić
fachowiec przy pomocy instrumentów pomiarowych!
Kabel przyłączający, umieszczony z tyłu urządzenia, należy
poprowadzić w taki sposób, by nie stykał się z tylną ścianką płyty
kuchennej, ponieważ nagrzewa się ona w trakcie jej użytkowania.
Shemat przyłaczenia:
19
Przyłączenie płyty kuchennej do sieci elektrycznej
467527
230V~
L1
N
PE
UWAGA:
Mostki łączące są odłożone w do tego przystosowanym miejscu
w klamrze. Śruby przyłącz są w pozycji odkręconej i w związku z
tym nie trzeba ich odkręcać. Podczas przykręcania gdy usłyszymy
delikatny »klik« dopiero wtedy należy śrubę mocno dokręcić.
Do podłączenia płyty kuchennej można używać:
• gumowych kabli przyłączających typu HO5RR-F 4x1,5 z zielono-
żółtym przewodem uziemniającym,
• kable przyłączeniowe z izolacją PCV typu HO5VV-F 4x1,5 z
zielono-żółtym przewodem uziemniającym lub innych kabli o
podobnych lub wyższych parametrach.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Gorenje KC621UUSC Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi