467527
• Urządzenie może podłączyć jedynie fachowiec, upoważniony przez dystrybutora
gazu lub upoważniony serwis. Przy tym powinien się również kierować przepisami
i warunkami technicznymi przyłącza lokalnego dystrybutora gazu. Związane z tym
ważne wskazówki znajdują się w rozdziale Instrukcja podłączenia.
• Nieupoważnione ingerencje i naprawy grożą niebezpieczeństwem wybuchu,
porażenia prądem i zwarcia elektrycznego, co może doprowadzić do uszkodzeń ciała
i uszkodzeń urządzenia. Prace tego typu może wykonywać jedynie upoważniony
fachowiec.
• Przed montażem i podłączeniem należy się upewnić, że lokalne warunki podłączenia
(rodzaj gazu i ciśnienie gazu) są zgodne z warunkami technicznymi samego
urządzenia.
• Warunki techniczne urządzenia są podane na tabliczce znamionowej.
• Urządzenie nie jest podłączone do komina czy przewodu wentylacyjnego.
Zamontowane i podłączone powinno być zgodnie z obowiązującymi przepisami,
dotyczącymi podłączenia. Podczas użytkowania palników gazowych do
pomieszczenia, w którym znajduje się urządzenie, gromadzi się dodatkowe ciepło
i wilgoć. Zadbać należy o wystarczające wietrzenie kuchni, szczególnie podczas
użytkowania urządzenia. Otworzyć należy naturalne otwory wentylacyjne lub
zainstalować mechaniczne urządzenie doi wentylacji (mechaniczny wyciąg kuchenny).
• Odległość pomiędzy urządzeniem i wyciągiem kuchennym powinna wynosić 650 mm
bądź przynajmniej tyle, ile podano w instrukcji montażu okapu.
• Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do gotowania. Nie należy go stosować w
jakimkolwiek innym celu, np. do ogrzewania pomieszczenia. Na płycie kuchennej nie
należy stawiać pustych naczyń.
• Podłączając inne urządzenia elektryczne do gniazd sieciowych w pobliżu urządzenia,
należy uważać, aby ich kabel przyłączeniowy nie stykał się z gorącymi powierzchniami
na płycie.
• Pod urządzeniem nie należy przechowywać przedmiotów, wrażliwych na wysoką
temperaturę, na przykład środków czyszczących, rozpylaczy itd.
• Należy uważać na dokładne zestawienie części palnika.
• Jeżeli płyty witroceramicznej używa się jako powierzchni roboczej, może dojść do jej
uszkodzenia lub porysowania. Ponieważ istnieje niebezpieczeństwo stopienia się lub
pożaru, a tym samym uszkodzenia powierzchni płyty, na płycie nie należy podgrzewać
jedzenia w naczyniach aluminiowych lub w naczyniach z tworzywa sztucznego.
• Czując w pomieszczeniu zapach ulatniającego się gazu, należy zamknąć główny
zawór doprowadzający gazu na butli gazowej lub w instalacji gazowej, zgasić wszelkie
rodzaje ognia (również papierosa), pomieszczenie natychmiast należy przewietrzyć,
nie włączać urządzeń elektrycznych i wezwać fachowca do napraw instalacji
gazowych.
• Główny zawór doprowadzający gazu należy również zamknąć wtedy, gdy palników
nie będzie się używać przez pewien okres czasu (na przykład z powodu wyjazdu na
wakacje).
• Przy długotrwałym użytkowaniu płyt żeliwnych strefa wokół płyty oraz brzeg płyty
grzejnej mogą zmienić kolor. Naprawa serwisowa nie jest w tym wypadku objęta
gwarancją.
4
Ostrzeżenia