PL 18
INSTRUKCJA INSTALACJI
Zasady bezpieczeństwa
• Urządzenie może być podłączane jedynie przez instalatorów z odpowiednimi
uprawnieniami.
• Przed instalacją należy się upewnić, że lokalne warunki dystrybucji mediów
(napięcie, częstotliwość, rodzaj gazu oraz ciśnienie gazu) oraz ustawienia urządzenia
są prawidłowe.
• Urządzenie należy uziemić.
• Informacje o znamionowym napięciu, częstotliwości, rodzaju gazu oraz kraju, dla
którego przeznaczone jest urządzenie, znajdują się na tabliczce znamionowej.
• Złącze elektryczne musi być zgodne z krajowymi i lokalnymi rozporządzeniami.
• Gniazdko elektryczne oraz wtyczka powinny być zawsze dostępne.
• Jeśli urządzenie stacjonarne nie jest wyposażone w przewód zasilający oraz
wtyczkę bądź inne środki służące do odłączania od sieci elektrycznej z separacją
styków dla wszystkich biegunów, zapewniające kompletne odłączenie zgodnie z
warunkami przepięciowymi kategorii III, wówczas należy zapewnić takie środki
zgodnie z zasadami dotyczącymi podłączania okablowania. Wymogi te spełnia np.
przełącznik omnipolarny z co najmniej 3-milimetrową separacją styków zamontowany
w przewodzie zasilającym.
• Kabel połączeniowy powinien swobodnie zwisać i nie powinien być prowadzony w
szufladzie.
• Przyłącze gazu 1/2” ISO 228 / ISO 7-1 / EN 10226-1 (1/2” ISO 228 / tylko FR 1/2”
ISO 228).
• Przyłącze gazowe musi być zgodne z krajowymi i lokalnymi rozporządzeniami. Dane
techniczne gazu znajdują się na stosownej etykiecie.
• Urządzenie nie jest podłączane do urządzenia odprowadzającego produkty spalania.
Należy je zainstalować i podłączyć zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Szczególną uwagę należy zwrócić na obowiązujące wymagania dotyczące
wentylacji.
• Zaleca się podłączenie płyty gazowej za pomocą sztywnej rury. Dozwolone jest
także podłączanie za pomocą specjalnie zaprojektowanych elastycznych przewodów
bezpieczeństwa.
• Rura za piekarnikiem powinna być w całości wykonana z metalu.
• Przewód bezpieczeństwa nie może być zgięty ani stykać się z ruchomymi
elementami wyposażenia kuchennego.
• Zawór dopływu gazu powinien znajdować się w łatwo dostępnym miejscu.
• Blat kuchenny, na którym montowana będzie płyta grzejna, powinien być płaski.
• Ściany oraz blat kuchenny w pobliżu urządzenia powinny być odporne na
temperatury co najmniej do 85°C. Choć samo urządzenie się nie nagrzewa, ciepło
generowane przez rozgrzane naczynie może powodować przebarwienia lub
deformacje ścian.
• Dolna część kuchenki musi posiadać wbudowaną półkę poziomą w odległości co
najmniej 15 cm od spodu płyty grzejnej. Przestrzeń między półką a płytą grzejną
musi być pusta i nie wolno jej wykorzystywać do przechowywania żadnych
przedmiotów.
Serwis
• Uszkodzone części można wymieniać tylko na części oryginalne. Producent
gwarantuje, że jedynie oryginalne części spełniają wymogi bezpieczeństwa.
• Aby uniknąć niebezpiecznej sytuacji, w przypadku uszkodzenia przewodu
zasilającego może być on wymieniany jedynie przez producenta, jego serwisantów
lub podobnie wykwalifikowane osoby.