Amica GC0220 Eco Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KUCHENKI GAZOWEJ
Z PŁYTĄ CERAMICZNĄ
Kuchenkę uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji.
INSTRUKCJA OBSŁUGI
PCG2.2ZpZtR
PCG2.2ZpFR
IOAA-674 / 8050486
(03.2018 / v3)
0
1
2
3
0
1
2
3
2
Uwaga!
Urządzenie obsługiwać tylko po przeczytaniu / zrozumieniu niniejszej instrukcji.
Urządzenie zostało zaprojektowane wyłącznie jako urządzenie do gotowania.Każde
inne jego zastosowanie ( np. do ogrzewania pomieszczeń) jest niezgodne z jego
przeznaczeniem i może być niebezpieczne.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian nie wpływających na
dzia ła nie urządzenia.
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel. 801 801 800
Przyłączenia kuchenki do butli z gazem PROPAN - BUTAN lub do
istniejącej instalacji może wykonać wyłącznie uprawniony instalator z
zachowaniem wszystkich przepisów bezpieczeństwa.
SZANOWNY KLIENCIE,
Płyta Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po prze-
czy ta niu instrukcji, obsługa płyty nie będzie problemem.
Płyta, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod wzglę-
dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko-
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypad-
ków.
Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania wy mie nio nych poniżej
dyrektyw i rozporządzeń europejskich:
Dyrektywy niskonapięciowej 2014/35/UE
Dyrektywy kompatybilności elek tro ma gne tycz nej 2014/30/UE
Dyrektywy ekoprojektowania 2009/125/UE
Dyrektywy RoHS 2011/65/UE
Dyrektywy 2009/142/UE (do 20.04.2018)
Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/426 (od 21.04.2018)
i dlatego wyrób został oznakowany oraz została wystawiona dla niego deklaracja zgodności
udostępniana organom nadzorującym rynek.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje............................................................................................2
Wskazówki odnośnie bezpieczeństwa......................................................................4
Jak oszczędzać energię..............................................................................................8
Opis wyrobu............................................................................................................9
Dane tech nicz ne.......................................................................................................9
Instalacja (instrukcja dla instalatora).......................................................................10
Obsługa....................................................................................................................20
Czyszczenie i konserwacja......................................................................................26
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych.................................................................28
Gwarancja, obsługa posprzedażna.........................................................................29
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się
gorące podczas użycia. Możliwość dotknięcia ele-
mentów grzejnych powinno być objęte szczególną
troską. Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzymać
się z daleka, chyba że są pod stałą opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wie-
ku od 8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami zycznymi,
czuciowymi albo umysłowymi albo brakiem doświad-
czenia i wiedzy, jeśli odbywa się pod nadzorem lub
zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej
przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się
sprzętem. Sprzątanie i czynności obsługowe nie po-
winny być robione przez dzieci bez nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju na
płycie kuchennej może być niebezpieczne i doprowa-
dzić do pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz urzą-
dzenie i wtedy przykryj płomień np. pokrywką lub
niepalnym kocem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź
rzeczy na powierzchni do gotowania.
Uwaga. Jeżeli powierzchnia jest pęknięta, wyłączyć
prąd, aby uniknąć możliwości porażenia prądem elek-
trycznym.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Urządzeniem nie należy sterować zewnętrznym zega-
rem lub niezależnym układem zdalnego sterowania.
Do czyszczenia płyty nie wolno używać sprzętu do
czyszczenia parą.
Uwaga. Proces gotowania musi być nadzorowany. Krót-
kotrwałe gotowanie musi być nadzorowane w sposób
ciągły.
Uwaga. Używać tylko osłon płyty zaprojektowanych przez
producenta urządzenia lub wskazanych przez producenta
w instrukcji obsługi jako odpowiednie. Stosowanie nieod-
powiednich osłon może powodować wypadki.
Urządzenie to należy zainstalować zgodnie z obowiązującymi przepisami i użytkować tylko
w odpowiednio wentylowanym pomieszczeniu. Przed zainstalowaniem i użytkowaniem
zapoznać sie z instrukcja obsługi.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Szczególnie gorące palniki nawierzchniowe, ruszta, ustawione naczynia z gorącymi
płynami mogą być przyczyną poparzenia dziecka.
Należy uważać, żeby elektryczny przewód przyłączeniowy zmechanizowanego sprzętu
nie dotykał gorących części kuchenki.
Wtyczka przewodu przyłączeniowego powinna być dostępna po zainstalowaniu kuchenki.
Zabrania się instalować kuchenkę w pobliżu urządzeń chłodniczych.
Nie należy pozostawiać kuchenki bez nadzoru podczas smażenia. Oleje i tłuszcze mogą
się zapalić z powodu przegrzania.
Uważać na moment zagotowania, by nie dopuścić do zalania palników.
Jeżeli nastąpi uszkodzenie kuchenki to można ponownie używać po usunięciu wady
przez fachowca.
Nie otwierać kurka na przyłączu gazu lub zaworu na butli bez uprzedniego sprawdzenia
czy wszystkie kurki są zamknięte.
Nie dopuszczać do zalewania palników oraz ich zanieczyszczania. Zabrudzone oczyścić
i wysuszyć natychmiast po wystudzeniu.
Nie wolno stawiać naczyń bezpośrednio na palnikach.
Nie ustawiać naczyń na ruszcie nad jednym palnikiem o masie większej niż 5 kg, natomiast
na całym ruszcie 25 kg. Nie dopuszcza się stawiania jednego naczynia na dwóch
palnikach jednocześnie.
6
WSKAZÓWKI ODNOŚNIE BEZPIECZEŃSTWA
Nie uderzać w pokrętła i palniki.
Zabrania się dokonywania przeróbek i napraw kuchenki przez osoby nie przeszkolone
zawodowo.
Zabrania się otwierania kurków kuchenki nie mając w ręce zapalonej zapałki lub urządzenia
do zapalania gazu.
Zabrania się gasić płomień palnika przez dmuchanie.
Zabrania się samowolnego dokonywania przeróbek kuchenki na inny rodzaj gazu,
przenoszenia kuchenki w inne miejsce oraz dokonywania zmian w instalacji zasilającej.
Czynności te może wykonywać uprawniony instalator.
Nie dopuszczać do kuchenki małych dzieci oraz osób niezapoznanych z instrukcją
użytkowania.
W RAZIE PODEJRZENIA ULATNIANIA SIĘ GAZU NIE WOLNO:
zapalać zapałek, palić papierosów, włączać i wyłączać odbiorników elektrycznych (dzwonek lub
włącznik oświetlenia) oraz używać innych urządzeń elektrycznych i mechanicznych powodujących
powstawanie iskry elektrycznej lub udarowej. W takim przypadku należy natychmiast zamknąć
zawór na butli z gazem lub kurek odcinający instalację gazową i przewietrzyć pomieszczenie,
a następnie wezwać osobę uprawnioną do usunięcia przyczyny.
W każdej sytuacji spowodowanej usterką techniczną należy bezwzględnie odłączyć zasilanie
elektryczne kuchenki (stosując powyższą zasadę) i zgłosić usterkę do naprawy.
Nie wolno przyłączyć do instalacji gazowej żadnych przewodów antenowych, np.
radioodbiorników..
W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnej instalacji należy natychmiast
zamknąć dopływ gazu przy pomocy zaworu odcinającego.
W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnego zaworu butli gazowej
należy: na butlę zarzucić mokry koc, w celu ostudzenia butli zakręcić zawór na butli. Po
ostudzeniu należy butlę wynieść na otwartą przestrzeń. Zabrania się powtórnej eksploatacji
uszkodzonej butli.
W przypadku kilkudniowej przerwy w użytkowaniu kuchni należy zamknąć zawór główny
na instalacji gazowej, natomiast przy korzystaniu z butli gazowej po każdorazowym
użytkowaniu.
Uwaga! Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to powinien on
być wymieniony u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie naprawczym albo przez
wykwalikowaną osobę w celu uniknięcia zagrożenia.
Użytkowanie urządzenia do gotowania i pieczenia powoduje wydzielanie się ciepła i wilgoci
w pomieszczeniu, w którym jest zainstalowane. Należy upewnić się, czy pomieszczenie
kuchenne jest dobrze przewietrzane; należy utrzymywać otwarte naturalne otwory
wentylacyjne lub zainstalować środki wentylacji mechanicznej (okap z mechanicznym
wyciągiem).
Długotrwałe intensywne używanie urządzenia może wymagać dodatkowego przewietrzania,
na przykład otwarcia okna lub bardziej skutecznej wentylacji, np.zwiększenia wydajności
wentylacji mechanicznej, jeśli jest stosowana.
7
WSKAZÓWKI ODNOŚNIE BEZPIECZEŃSTWA
WSKAZÓWKI ODNOŚNIE BEZPIECZEŃSTWA CERAMICZNYCH
PÓL GRZEJNYCH
(dotyczy modelu PCG2.2...)
Nie wolno stawiać na płytę ceramiczną dużych i ciężkich garnków obejmujących więcej
niż jedno pole grzejne np. kociołków.
Płyta ceramiczna jest szczególnie wrażliwa na uderzenie punktowe np.: uderzenie
solniczką, butelką z przyprawami lub innymi małymi, twardymi przedmiotami.
Nie włączać pola grzejnego bez ustawionego garnka.
Stawiać garnki tylko z suchym i czystym dnem.
Drobiny cukru lub wykipiny zawierające cukier (np. kompot) natychmiast usunąć jeżeli
to możliwe nawet w stanie gorącym, gdyż cukier może reagować z płytą powodując
nieusuwalne plamy.
Nie wolno na płycie ceramicznej przygotowywać potraw na folii aluminiowej, w pojemnikach
z cienkim dnem aluminiowym, a także w naczyniach z tworzyw sztucznych.
Zwracać uwagę, aby nie porysować powierzchni płyty np. brudnym naczyniem o ostrych
krawędziach.
Nie kłaść na gorącą płytę wyrobów z tworzyw sztucznych np. łyżeczek lub
widelczyków.
Jeżeli powierzchnia jest pęknięta, wyłączyć prąd, aby uniknąć możliwości porażenia prą
dem elektrycznym.
Jeżeli urządzenie wyposażone jest w pola grzejne halogenowe, to patrzenie na nie może
być szkodliwe.
8
To urządzenie jest oznaczone
zgodnie z Dyrektywą Europej-
ską 2002/96/WE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym
symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami po-
chodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzą-
cy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpo-
wiedni system umożliwiający oddanie tego
sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczynia
się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebez-
piecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu.
Kto korzysta z energii w spo
sób od po wie dzial ny, chroni
nie tylko do mo kasę, lecz
działa świa do mie na rzecz
śro do wi ska na tu ral ne go.
Dla te go po móż my, oszczę
dzaj my ener gię elek trycz ną!
A czyni się to w na stę pu cy spo sób:
Stosowanie pra wi dło wych naczyń do
go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la
ją zaoszczędzić do 1/3 energii elek trycz
nej. Na le ży pamiętać o po kryw ce, w prze
ciw nym ra zie zużycie energii elek trycz nej
wzrasta czterokrotnie!
Dobranie naczyń do gotowania do po-
wierzch ni pola grzejnego.
Naczynie do gotowania nie po win no
być ni gdy mniejsze od pola grzejne-
go.
Dbanie o czystość pól grzej nych i den
garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie
cie pła silnie przypalone za bru dze nia da
się czę sto usunąć już tylko środ ka mi sil nie
ob cią ża cy mi śro do wi sko naturalne.
Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia
do garnków”.
Nie wbudowywanie płyty w bez po śred-
niej bli sko ści chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie
nie po trzeb nie wzrasta.
Urządzenie na czas trans
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem przez
opa ko wa nie. Po roz pa ko
wa niu urzą dze nia pro si my
Pań stwa o usu nię cie ele men
tów opa ko wa nia w spo sób nie za gra ża cy
śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia nie szko dli we dla śro do wi ska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do od zy sku
i oznakowano je od po wied nim sym bo lem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
WYCOFANIE Z EKSPLOATACJIJAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
9
OPIS WYROBU
Kuchenka gazowa typoszereg PCG 22...
DANE TECHNICZNE
wysokość 48 mm
głębokość 505 mm
szerokość 575 mm
masa kuchenki 10 kg
Kuchenka wyposażona jest w palniki:
1  palnik pomocniczy
2  palnik średni
3  pole grzejne Ø 210/120 (dual)  2200/750 W
4  pole grzejne Ø 145 - 1200 W
Kuchenka posiada przyłącze gwintowe  G1/2’’
Rys.2
1, 2  palniki
nawierzchniowe
3, 4  pola grzejne
5  pokrętła palników
nawierzchniowych
6  pokrętła pól grzejnych
7  lampka sygnalizacyjna
8  wskaźnik ciepła resztk.
9  ruszt pod naczynia
Kategoria urządzenia PL II
2ELwLs3B/P
0
1
2
3
0
1
2
3
3
4
5
2
9
8
1
7
6
Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają szczegóły wystroju kuchenki:
 kuchenka z palnikami nawierzchniowymi o zmniejszonej mocy  Eco
10
INSTALACJA
Poniższe instrukcje przeznaczone do wykwalikowanego specjalisty in sta lu ce go urzą dze
nie. Instrukcje te mają na celu zapewnienie możliwie najbardziej pro fe sjo nal ne go wy ko na nia
czyn no ści zwią za nych z instalacją i kon ser wa cją urzą dze nia.
Ustawienie kuchenki
n Pomieszczenie kuchenne po win no bsuche i prze wiew ne oraz po sia dać spraw
wentylację zgodnie z obo wią zu cy mi przepisami tech nicz ny mi.Pod sta wą praw ną,
w oparciu o którą oceniami przydatność pomieszczenia do za in sta lo wa nia w nim
kuchenki gazowej, jest Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwiet
nia 2002 r. w sprawie warunków tech nicz nych, jakim powinny od po wia dać
budynki i ich usy tu owa nie.
n Pomieszczenie powinno być wy po sa żo ne w system wentylacji odprowadzający na
zewnątrz spaliny powstałe podczas spalania. Instalacja ta powinna się skła dać z
kratki wentylacyjnej lub okapu. Okapy należy montować zgodnie z wska zów ka mi
podanymi w dołączonych do nich in struk cjach obsługi.
n Pomieszczenie powinno również umoż li wiać dopływ powietrza, które jest nie zbąd ne
do właściwego spalania gazu. Dopływ powietrza powinien być nie mniej szy niż 2m
3
/h
na 1 kW mocy palników. Powietrze może być dostarczane w wy ni ku bez po śred nie
go prze pły wu z ze wnątrz przez kanał o przekroju min.100cm
2
, bądź po śred nio z
sied nich po miesz czeń, które wyposażone w kanały wen ty la cyj ne wychodzące
na zewnątrz.
n Odległość pomiędzy palnikami nawierzchniowymi a odciągiem kominowym powinna
wynosić min. 750 mm.
OKAP
Min. 600mm
Min. 420 mmMin. 420 mm
Min. 750 mm
Min. 11 0mm
11
INSTALACJA
C
500x10 mm
min 30 mm
min 75mm
500x20 mm
500x10 mm
A
B/B*
min 75mm
Instalowanie płyt gazowych
*w zależności od modelu
5-10mm
AB
B*
5-10mm
C
12
INSTALACJA
l Grubość blatu mebla powinna wynosić od 28 do 40 mm, głębokość blatu min. 600 mm.
Blat powinien być płaski i dobrze wypoziomowany. Należy uszczelnić i zabezpieczyć blat
od strony ściany przed zalaniem i wilgocią.
l Odległość pomiędzy krawędzią otworu a krawędzią blatu z przodu powinna wynosić min.
40 mm, a z tyłu min. 70 mm.
lOdległość pomiędzy krawędzią otworu a ścianką boczną meblową powinna wynosić
minimum 100 mm.
l Me ble do za bu do wy mu szą mieć okła dzi oraz kle je do jej przy kle je nia od por ne na
tem pe ra tu 100°C. Nie spełnienie tego wa run ku może spo wo do wać zde for mo wa nie
po wierzch ni lub od kle je nie okła dzi ny.
l Krawędzie otworu powinny zostać zabezpieczone materiałem odpornym na wchłanianie
wilgoci.
l Otwór w blacie wykonać zgodnie z wymiarami podanymi na rys.1(uchwyt) .
1
560
490
min
40
min
70
+2
+2
13
INSTALACJA
Montaż uszczelki piankowej
Przed zabudową urządzenia w blacie kuchennym należy od spodu ramki płyty ku-
chennej przykleić uszczelkę piankową, załączoną do urządzenia.
Zabudowa urządzenia bez uszczelki jest zabroniona.
Uszczelkę należy umieścić na urządzeniu w następujący sposób:
 z uszczelki należy usunąć folię ochronną,
 uszczelkę należy następnie przykleić na spodzie ramki ‘
(rys.)
14
W przypadku blatu o grubości 38 mm do mocowania płyty należy wykorzystać 4 uchwyty
“A”. Sposób montażu pokazano na rys. 3 i 4. W przypadku blatu o grubości 28 mm oprócz
uchwytów “A” należy dodatkowo zastosować 4 drewniane klocki o wymiarach 15x15x50
mm. Sposób montażu pokazano na rys. 5 i 6.
Sprawdzić czy uszczelka dokładnie przylega do płyty.
Przykręcić lekko uchwyty od spodu płyty.
Oczyścić blat, włożyć płytę w otwór i docisnąć do blatu.
Ustawić uchwyty prostopadle do krawędzi płyty i dokręcić do oporu.
1  blat mebla
2  wkręt
3  uchwyt mocujący
4  płyta grzejna
5  uszczelka płyty
1  blat mebla
2  wkręt
3  uchwyt mocujący
4  płyta grzejna
5  uszczelka płyty
6  klocek z drewna
3
4
5
6
54
321
54
321
15
15
6
INSTALACJA
PCG* - uchwyt
Płyta ma na stałe podłączony prze wód ze stykiem ochronnym i może być pod łą czo na tylko
do gniazdka 230 V ~ 50 Hz z bolcem ochronnym.Obwód zasilający gniazdo wtykowe po wi nien
być zabezpieczony bezpiecznikiem 16 A.
560
490
min
40
min
70
120
160
120
160
560
490
min
40
min
70
95
135
50
120
160
15
INSTALACJA
Wskazówki dla instalatora
Instalator powinien:
Posiadać uprawnienia gazowe
Zapoznać się z informacjami znajdującymi się na tabliczce znamionowej ku chen ki
i na nalepce informacyjnej o rodzaju gazu do jakiego jest przy sto so wa na. In for ma
cje po rów nać z warunkami dostawy gazu w miejscu instalowania.
Sprawdzić
skuteczność wietrzenia tj. wymiany powietrza w pomieszczeniu.
szczelność połączeń armatury gazowej.
skuteczność działania wszystkich elementów funkcjonalnych.
Dla prawidłowego działania zapalaczy i zabezpieczenia prze ciw wy pły wo we go,
wyregulować ustawienie po krę teł ga zo wych przy po mo cy za łą czo nych pod kła
dek,
•sprawdzić działanie zapalaczy i za bez pie cze nia przeciwwypływowego,
•w przypadku nieprawidłowego dzia ła nia zdjąć po krę tło, wy ko nać re gu la cję
przez włożenie pod kład ki (pod kła dek) na trzpień za wo ru,
•sprawdzić działanie zapalaczy i za bez pie cze nia przeciwwypływowego,
po wykonanej regulacji układ za bez pie czyć pod kład ką za ci sko i założyć pokrętło.
Wydać użytkownikowi świadectwo podłączenia kuchenki gazowej i zapoznać go
z ob słu gą.
UWAGA!
Przyłączenia kuchenki do butli z gazem płynnym lub do ist nie cej in sta la cji
może wy ko nać wyłącznie uprawniony instalator z za cho wa niem wszyst kich
prze pi sów bezpieczeństwa.
Kuchenka posiada rurowy króciec gwintowany o średnicy R 1/2” służący do pod łą cze nia do
instalacji gazowej.
W wersji na gaz płynny (propanbutan) na króciec nakręcona jest końcówka do węża 8 x
1 mm.
Przewód doprowadzający gaz nie powinien dotykać metalowych elementów osłony.
ZWRÓCIĆ UWAGĘ: na zachowanie szczelności połączeń.
Po zakończeniu instalacji kuchni na le ży sprawdzić szczelność wszyst kich po łą czeń
stosując do tego np. wodę z mydłem.
Do sprawdzenia szczelności nie wol no stosować ognia.
Uwaga!
Jeśli w trakcie eksploatacji zajdzie konieczność wymiany reduktora, kuchnia musi mieć
wykonany przegląd techniczny obejmujący zawory gazowe i działanie zabezpieczenia
przeciwwypływowego.
16
INSTALACJA
Mamy do czynienia z gazem. Dlatego kuchenka powinna być pod łą czo na do in sta la cji
gazowej do takiego rodzaju gazu do jakiego została fa brycz nie przy sto so wa na.
Kuchenka powinna być podłączona wyłącznie przez instalatora po sia da ce go
stosowne uprawnienia.
Informacja o rodzaju gazu do jakiego przystosowana jest kuchenka fa brycz nie, znaj
du je się na tabliczce znamionowej.
Kuchenki dostarczone przez wytwórcę posiadają palniki przy sto so wa ne fa brycz nie
do spalania gazu podanego na tabliczce zna mio no wej oraz w kar cie gwa ran cyj nej.
Tabliczka znamionowa znajduje się na spodzie osłony dolnej.
W celu przystosowania kuchenki do spalania innego rodzaju gazu na le ży do ko
nać:
• wymiany dysz (patrz tabela ze sta wie nio wa),
• regulacji zmniejszonego przepływu zaworów.
Przystosowanie kuchenki do okre ślo ne go rodzaju gazu
Czynność ta może być wykonana tylko przez instalatora z odpowiednimi uprawnieniami.
Jeśli gaz, którym ma być zasilana kuchenka różni się od gazu przewidzianego dla ku chen ki
w wersji fabrycznej tzn. G 20 (GZ 50) 20 mbar, na le ży wymienić dysze palnika i prze pro wa
dzić regulację płomienia.
Prosimy o szczegółowe zapoznanie się z treścią instrukcji obsługi i postępowanie zgodnie z
zawartymi w niej wskazówkami.
17
INSTALACJA
Przestawienie urządzenia w celu dostosowania go do gazu, innego niż wynika to
z oznakowania wytwórcy na tabliczce znamionowej kuchenki lub zakupu kuchenki
na inny rodzaj gazu niż jest zainstalowany w mieszkaniu, leży wyłącznie w gestii
użytkownik  instalator.
Regulacja zaworów
Regulacji zaworów należy dokonywać na zapalonym palniku w położeniu „płomień oszczęd ny”.
Dla za wo rów COPRECI należy zdjąć pły roboczą i wkrę ta kiem wy re gu lo wać wiel kość
pło mie nia oszczędnego (Rys. 8)
Rys. 8
W celu sprawdzenia płomienia należy wygrzać palnik na pełnym płomieniu przez ok. 10 min.,
a następnie przekręcić pokrętło zaworu na płomień oszczędny. Płomień nie powinien zgasnąć
ani przeskoczyć na dyszę. Gdy jednak tak się stanie należy powtórzyć regulację zaworów.
COPRECI bez zabepieczenia COPRECI z zabezpieczeniem
18
INSTALACJA
(dla instalatora)
Po zakończeniu przezbrajania, należy umieścić nalepkę z opisem rodzaju gazu, do
jakiego kuchenka jest przystosowana.
Wymiana dyszy palnika- dy szę wykręcić za pomocą spe cjal ne-
go klucza nasadowego 7 i wymienić na nową odpowiednio do
rodzaju gazu (patrz tabela powyżej).
Tabela 2
Palniki Płomień
Przezbrojenie kuchenki
z gazu płynnego na gaz
ziemny
Palniki
nawierzchniowe
Pełen
płomień
Dyszę palnika (Rys.15 poz.
4) wy mie nić na od po wied nią
wg. Tabeli 1
Płomień
oszczędny
Iglicę regulacyjną(Rys.8 lub 8a)
lekko wykręcić i wyregulować
wielkość płomienia
Przezbrojenie kuchenki
z gazu ziemnego na gaz
płynny
Dyszę palnika (Rys. 15 poz.
4) wy mie nić na od po wied nią
wg. Tabeli 1
Iglicę regulacyjną(Rys.8 lub
8a) lekko wkręcić, sprawdzić
wielkość i stabilność płomienia
Tabela 1
Przezbrojenie kuchenki na inny rodzaj gazu
Palnik typu Defendi (wg oznaczenia „DEFENDI” na korpusie palnika)
Rodzaj gazu
Palnik
Pomocniczy
Średnica dyszy [mm]
Średni
Średnica dyszy [mm]
Duży
Średnica dyszy [mm]
Obciążenie
cieplne
0,65 kW
Obciążenie
cieplne
1,00 kW
Obciążenie
cieplne
1,40 kW
Obciążenie
cieplne
1,75 kW
Obciążenie
cieplne
2,40 kW
Obciążenie
cieplne
3,00 kW
G20 2E 20 mbar
0.56
0,77 0,86 0,97 1,12 1,29
G30 3B/P 37mbar
0.40
0,50 0,58 0,62 0,76 0,83
G2.350 2Ls 13 mbar
0,87
1,04 1,17 1,30 1,54 1,75
G27 2Lw 20 mbar
0.66
0,85 0,93 1,05 1,25 1,45
19
INSTALACJA
Dobór płomienia
Prawidłowo wyregulowane palniki posiadają płomień koloru jasnoniebieskiego o wyraźnie
zarysowanym stożku wewnętrznym. Dobór wielkości płomienia zależy od ustawienia pokrętła
palnika.
Rys. 7
Na przykładzie obsługi palnika pokazano prawidłową obsługę polegającą na doborze płomienia
(Rys.7).
Prawidłowy sposób gotowania polega na ustawieniu pokrętła palnika w pozycji ,,duży płomień’’
w celu zagotowania potraw i przestawienia w pozycję ,,mały płomień’’ (oszczędny) dla
podtrzymania procesu gotowania. W zależności od potrzeb można płynnie ustawić wielkość
płomienia.
Zabrania się regulacji płomienia w zakresie między pozycją palnik wyłączony
i pozycją duży płomień.
duży płomień
mały płomień (czytaj ,,oszczędny”)
lpalnik wyłączony (przepływ gazu zamknięty)
Pozycja
palnik wy łą czo ny
Pozycja
duży płomień
Pozycja
płomień oszczęd ny
ŹLE DOBRZE
20
OBSŁUGA
Odpowiednie naczynia do gotowania
Umiejętna obsługa, dobór odpowiednich parametrów użytkowych oraz naczyń, pozwalają na
uzyskanie znacznych oszczędności energetycznych.
Oszczędności energetyczne wynoszą odpowiednio:
do 60%, przy właściwym doborze naczynia,
do 60%, przy prawidłowej obsłudze, polegającej na właściwym doborze płomienia w
trakcie gotowania.
Oszczędności te uwarunkowane utrzymaniem palników w stałej czystości (szczególnie
otworów płomieniowych i dysz).
Należy zwrócić uwagę, żeby średnica dna naczynia była zawsze nieco większa od korony
płomienia palnika, a samo naczynie było przykryte pokrywką.Zaleca się, aby śred ni ca garnka
była około 2,5  3 razy więk sza od średnicy palnika, tzn. dla palnika:
małego, naczynie o średnicy od 90 do 140 mm,
średniego, naczynie o średnicy od 140 do 220 mm,
dużego, naczynie o średnicy od 200 do 240 mm,
wysokość garnka nie powinna być większa od jego średnicy.
Dobór naczynia
Rys.9
Pokrywka garnka:
Pokrywka na garnku zapobiega uciecz ce cie pła i w ten sposób skra ca czas nagrzewania.
Na płycie grzejnej nie należy używać naczyń kuchennych, które wystają poza
jej brzegi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Amica GC0220 Eco Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi