Aeg-Electrolux KE7400021M Recipe book

Typ
Recipe book

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL KSIĄŻKA KUCHARSKA –
PIEKARNIK
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG. Zaprojektowaliśmy go z myślą o
wieloletniej bezawaryjnej pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie,
które ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć w zwykłych
urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku minut na lekturę w celu zapewnienia
najlepszego wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co niezbędne do
utrzymania urządzeń AEG w doskonałym stanie technicznym i wizualnym. Wśród
szerokiej gamy akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych zgodnie z
wysokimi standardami jakości, oferujemy specjalistyczne naczynia kuchenne,
kosze na sztućce, półki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Przydatne rady i wskazówki
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
Spis treści
3
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Dla piekarników do zabudowy dolnej:
Przykłady zastosowań kucharskich dla płyty grzejnej
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.
Moc
grzania
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1 Podtrzymywanie temperatury ugotowa‐
nych potraw
zależnie
od po‐
trzeb
Przykryć
1-2 Sos holenderski, roztapianie: masła,
czekolady, żelatyny
5-25 mi‐
nut
Od czasu do czasu zamieszać
1-2 Ścinanie: puszystych omletów, jajek
smażonych
10-40
min
Gotować pod przykryciem
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecznych,
podgrzewanie gotowych potraw
25-50
min
Wlać przynajmniej dwukrotnie wię‐
cej wody niż ryżu, potrawy mleczne
mieszać od czasu do czasu
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb, mięsa 20-45
min
Dodać kilka łyżek wody
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
min
Użyć maksymalnie 0,25 litra wody
na 750 g ziemniaków
4-5 Gotowanie większej ilości potraw, dań
duszonych i zup
60-150
min
Do 3 litrów wody + składniki
6-7 Delikatne smażenie: eskalopków, cor‐
don bleu z cielęciny, kotletów, bryzoli,
kiełbasek, wątróbki, zasmażek, jajek,
naleśników, pączków
zależnie
od po‐
trzeb
Obrócić po upływie połowy czasu
7-8 Intensywne smażenie, np. placków
ziemniaczanych, polędwicy, steków
5-15 min Obrócić po upływie połowy czasu
9 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz, mię‐
so duszone w sosie własnym), smażenie frytek
Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw (w wybranych modelach),
informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy umieszczania potraw i temperatury
dla popularnych potraw (w wybranych modelach).
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
4 Przydatne rady i wskazówki
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotychczas używane urządzenie. Należy dostoso‐
wać używane ustawienia (temperatury, czasu pieczenia) i poziomy umieszczania potraw
do wartości podanych w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pieczenia.
Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się równomiernie. W
takim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest wystarcza‐
jąco przyrumieniony.
Nieprawidłowy poziom umie‐
szczenia potrawy.
Umieścić ciasto na niższym po‐
ziomie.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie obniżyć tem‐
peraturę piekarnika.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Zbyt krótki czas pieczenia.
Ustawić dłuższy czas piecze
nia. Czasu pieczenia nie moż‐
na skracać poprzez ustawienie
wyższej temperatury.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Do ciasta wlano zbyt dużo wo‐
dy.
Użyć mniej płynu. Należy prze‐
strzegać czasu mieszania cias
ta, przede wszystkim w przy‐
padku używania robotów ku
chennych.
Ciasto jest zbyt suche.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie zwiększyć
temperaturę piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie skrócić czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyrumie‐
nia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas pieczenia -
zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas pie‐
czenia.
Przydatne rady i wskazówki 5
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Ciasto nierówno się przyrumie‐
nia.
Ciasto nie zostało równomier‐
nie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równo‐
miernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po upły‐
wie podanego czasu pieczenia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży zwiększyć temperaturę
piekarnika.
Pieczenie na jednym poziomie:
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150 - 160 50 - 70
Babka piaskowa/
keks
Termoobieg 1 140 - 160 70 - 90
Biszkopt Termoobieg 2 140 - 150 35 - 50
Biszkopt Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 35 - 50
Kruchy spód plac‐
ka
Termoobieg 2
170-180
1)
10 - 25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / Szar‐
lotka (2 formy, Ø
20 cm, umie‐
szczone po prze‐
kątnej)
Termoobieg 2 160 60 - 90
Apple pie / Szar‐
lotka (2 formy, Ø
20 cm, umie‐
szczone po prze‐
kątnej)
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 70 - 90
Sernik Pieczenie trady‐
cyjne
1 170 - 190 60 - 90
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Plecionka droż‐
dżowa/wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady‐
cyjne
3 170 - 190 30 - 40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
Pieczenie trady‐
cyjne
2
160 - 180
1)
50 - 70
6 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Chleb (żytni):
1. Pierwszy
etap piecze‐
nia.
2. Drugi etap
pieczenia.
Pieczenie trady‐
cyjne
1
1.
230
1)
2. 160 - 180
1. 20
2. 30 - 60
Ptysie z kremem/
eklerki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rolada biszkopto‐
wa
Pieczenie trady‐
cyjne
3
180 - 200
1)
10 - 20
Ciasto z kruszon‐
ką, suche
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Ciasto maślane/
cukrowe
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190 - 210
1)
20 - 30
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Termoobieg 3 150 35 - 55
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Pieczenie trady‐
cyjne
3 170 35 - 55
Placek owocowy
na kruchym cieś‐
cie
Termoobieg 3 160 - 170 40 - 80
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twa‐
rogiem, kremem,
słodkim sosem)
Pieczenie trady‐
cyjne
3
160 - 180
1)
40 - 80
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Ciastka
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Ciasteczka kru‐
che
Termoobieg 3 150 - 160 10 - 20
Ciasteczka ma‐
ślane/paluchy
Termoobieg 3 140 20 - 35
Ciasteczka ma‐
ślane/paluchy
Pieczenie trady‐
cyjne
3
160
1)
20 - 30
Przydatne rady i wskazówki 7
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Ciasteczka z cias‐
ta biszkoptowego
Termoobieg 3 150 - 160 15 - 20
Ciasteczka z bia
łek jaj, bezy
Termoobieg 3 80 - 100 120 - 150
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 30 - 50
Ciasteczka droż‐
dżowe
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Ciasteczka z cias‐
ta francuskiego
Termoobieg 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bułki Termoobieg 3
160
1)
10 - 25
Bułki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes / Ma‐
łe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
Termoobieg 3
150
1)
20 - 35
Small cakes / Ma‐
łe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
Pieczenie trady‐
cyjne
3
170
1)
20 - 30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wypieki i zapiekanki
Potrawa
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Zapiekanka z ma‐
karonem
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 - 200 25 - 40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160 - 170 15 - 30
Bagietki posypa‐
ne serem
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160 - 170 15 - 30
Słodkie suflety
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 - 200 40 - 60
Suflety z rybą
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 - 200 30 - 60
Nadziewane wa‐
rzywa
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160 - 170 30 - 60
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
8 Przydatne rady i wskazówki
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas w minutachPoziom umieszczenia potrawy
2 poziomy 3 poziomy
Ptysie z kremem/
eklerki
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Babka marmurko‐
wa
1/4 - 150 - 160 30 - 45
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasteczka/small cakes/ciastka/drożdżówki/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas w minutachPoziom umieszczenia potrawy
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka kru‐
che
1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Ciasteczka ma‐
ślane/paluchy
1/4 1/3/5 140 25 - 50
Ciasteczka z cias‐
ta biszkoptowego
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Ciasteczka z bia
łek jaj, bezy
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Makaroniki 1/4 - 100 - 120 40 - 80
Ciasteczka droż‐
dżowe
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Ciasteczka z cias‐
ta francuskiego
1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Bułki 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes / Ma‐
łe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Termoobieg (niska temp.)
Tę funkcję należy stosować do przygotowywania delikatnego, chudego mięsa lub ryb. Piec
bez przykrycia.
1. Zarumienić mięso na patelni na bardzo dużym ogniu.
2. Umieścić mięso w brytfannie lub bezpośrednio na ruszcie piekarnika. Umieścić blachę
pod rusztem w celu zebrania tłuszczu.
Przydatne rady i wskazówki
9
Rodzaj pieczonej
potrawy
Waga (g)
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Pieczeń wołowa 1000 - 1500 1 150 120 - 150
Filet wołowy 1000 - 1500 3 150 90 - 170
Pieczeń cielęca 1000 - 1500 1 150 120 - 150
Steki 200 - 300 3 120 20 - 40
Pizza
Rodzaj produktu
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Pizza (na cienkim spo
dzie)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
2 180 - 200 20 - 30
Tarty 1 180 - 200 40 - 55
Zapiekanka szpinako‐
wa
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Tarta szwajcarska 1 170 - 190 45 - 55
Szarlotka przykryta 1 150 - 170 50 - 60
Ciasto warzywne 1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
2
230 - 250
1)
10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (potra‐
wa z Alzacji podobna
do pizzy)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pierogi (rosyjska wer‐
sja calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie
Wskazówki ogólne:
Do pieczenia należy stosować naczynia żaroodporne (przeczytaj instrukcje producenta).
Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do pieczenia lub na
ruszcie piekarnika nad głęboką blachą do pieczenia. (jeżeli wyspuje)
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar‐
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
10 Przydatne rady i wskazówki
Zalecamy pieczenie w piekarniku mięsa i ryb w ilości powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zalecamy nalanie niewielkiej ilości wody
do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia)
Polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa i drobiu własnym sosem podczas pieczenia.
Pozwoli to uzyskać lepszy efekt pieczenia.
Piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut przed końcem czasu pieczenia, aby wykorzystać
ciepło resztkowe.
Pieczenie z funkcją Turbo grill
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Mięso duszone 1-1,5 kg
Pieczenie tra‐
dycyjne
1 230 120 - 150
Pieczeń wołowa
lub filet: lekko wy‐
pieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
190 - 200
1)
5 - 6
Pieczeń wołowa
lub filet: średnio
wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
180 - 190
1)
6 - 8
Pieczeń wołowa
lub filet: dobrze
wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
170 - 180
1)
8 - 10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Łopatka, karczek,
szynka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 90 - 120
Kotlet, żeberka 1-1,5 kg Turbo grill 1 170 - 180 60 - 90
Klops 750 g-1 kg Turbo grill 1 160 - 170 50 - 60
Golonka (wcześ‐
niej ugotowana)
750 g-1 kg Turbo grill 1 150 - 170 90 - 120
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń cielę‐
ca
1 kg Turbo grill 1 160 - 180 90 - 120
Gicz cielęca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 150
Przydatne rady i wskazówki 11
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń jag‐
nięca, udziec
jagnięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 150 - 170 100 - 120
Comber jag‐
nięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 40 - 60
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Comber z zaj‐
ąca, udko zaj‐
ęcze
do 1 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1
230
1)
30 - 40
Comber z dzi‐
czyzny
1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210 - 220 35 - 40
Udziec z sarny 1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 180 - 200 60 - 90
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Kawałki drobiu po 200-250 g Turbo grill 1 200 - 220 30 - 50
Połówka kur‐
czaka
po 400-500 g Turbo grill 1 190 - 210 35 - 50
Kurczak, pu‐
larda
1-1,5 kg Turbo grill 1 190 - 210 50 - 70
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180 - 200 80 - 100
Gęś 3,5-5 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 180
Indyk 2,5-3,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 150
Indyk 4-6 kg Turbo grill 1 140 - 160 150 - 240
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Cała ryba 1-1,5 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210 - 220 40 - 60
12 Przydatne rady i wskazówki
Grill
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksymalnym ustawieniu temperatury.
UWAGA!
Podczas grillowania drzwi piekarnika powinny być zawsze zamknięte.
Korzystając z funkcji grilla należy zawsze wstępnie rozgrzewać pusty piekarnik przez 5 mi‐
nut.
Ruszt należy umieścić na poziomie umieszczenia potrawy zalecanym w tabeli grillowa‐
nia.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze należy umieszczać na pierwszym poziomie.
Należy grillować tylko płaskie porcje mięsa lub ryb.
Grill
Grillowana potra‐
wa
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura
Czas w minutach
1. strona 2. strona
Pieczeń wołowa 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Filet wołowy 3 230 20 - 30 20 - 30
Karczek wieprzo‐
wy
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Karczek cielęcy 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Karczek jagnięcy 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Cała ryba,
500-1000 g
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Szybki grill
Grillowana potrawa
Poziom umieszczenia
potrawy
Czas w minutach
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8 - 10 6 - 8
Filet wieprzowy 4 10 - 12 6 - 10
Kiełbaski 4 10 - 12 6 - 8
Steki wołowe, steki cie‐
lęce
4 7 - 10 6 - 8
Tosty
1)
5 1 - 3 1 - 3
Przydatne rady i wskazówki 13
Grillowana potrawa
Poziom umieszczenia
potrawy
Czas w minutach
1. strona 2. strona
Grzanki z dodatkami 4 6 - 8 -
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Grill z rożnem obrotowym – umieścić blachę do pieczenia na 1. poziomie
Rodzaj produktu Temperatura w °C Czas w minutach
Kurczak 220 - 240 70 - 90
Panierowana pieczeń 190 - 210 120 - 180
Kaczka 220 - 240 90 - 150
Golonka wieprzowa 190 - 210 150 - 210
Rozmrażanie
Wyjąć termosondę. Umieścić produkt na talerzu.
Nie przykrywać talerzem lub miską. Może to wydłużyć czas rozmrażania.
Użyć pierwszego poziomu piekarnika. Pierwszego, licząc od dołu.
Potrawa
Czas rozmraża‐
nia w minutach
Czas dalszego roz‐
mrażania w minutach
Komentarz
Kurczak, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Ułożyć kurczaka na odwróco‐
nej podstawce pod filiżankę
na dużym talerzu. Obrócić po
upływie połowy czasu
Mięso, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Obrócić po upływie połowy
czasu
Mięso, 500 g 90 - 120 20 - 30
Obrócić po upływie połowy
czasu
Pstrąg, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Truskawki, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Masło, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Także lekko zmrożona śmie‐
tana da się dobrze ubić
Tort, 1400 g 60 60 -
Dania gotowe
Potrawy mrożone
Dania gotowe
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Pizza mrożona 2 200 - 220 15-25
Pizza American, mro‐
żona
2 190 - 210 20-25
Pizza chłodna 2 210-230 13-25
14 Przydatne rady i wskazówki
Dania gotowe
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Pizza Snacks mrożone 2 180-200 15-30
Frytki, cienka 3 200-220 20-30
Frytki, gruba 3 200-220 25-35
Ćwiartki/krokiety 3 220-230 20-35
Zapiekane mięso i
ziemniaki
3 210-230 20-30
Lasagne/cannelloni,
świeże
2 170-190 35-45
Lasagne/cannelloni
mroż.
2 160-180 40-60
Ser zapiekany 3 170-190 20-30
Skrzydełka kurczaka 2 190-210 20-30
Gotowe mrożone dania
Rodzaj pieczonej
potrawy
Funkcje piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas
Mrożona pizza
Pieczenie trady‐
cyjne
3
wg informacji pro
ducenta
wg informacji pro‐
ducenta
Frytki
1)
(300-600
g)
Pieczenie trady‐
cyjne lub Turbo
grill
3 200-220
wg informacji pro‐
ducenta
Bagietki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
wg informacji pro
ducenta
wg informacji pro‐
ducenta
Tarty owocowe
Pieczenie trady‐
cyjne
3
wg informacji pro
ducenta
wg informacji pro‐
ducenta
1) Obrócić frytki 2–3-krotnie podczas pieczenia
Suszenie – Termoobieg
Umieścić pergamin na ruszcie piekarnika.
Aby zapewnić optymalny rezultat: wyłączyć urządzeniu, gdy upłynie połowa wymaganego
czasu. Otworzyć drzwi urządzenia i poczekać aż urządzenie ostygnie. Następnie dokończyć
proces suszenia.
Warzywa
Produkty prze‐
znaczone do su‐
szenia
Poziom umieszczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w godzi‐
nach (wartość
orientacyjna)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Papryka 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Warzywa (kwaś‐
ne)
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Przydatne rady i wskazówki 15
Produkty prze‐
znaczone do su‐
szenia
Poziom umieszczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w godzi‐
nach (wartość
orientacyjna)
1 poziom 2 poziomy
Grzyby 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Zioła 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Owoce
Produkty prze‐
znaczone do su‐
szenia
Poziom umieszczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w godzi‐
nach (wartość
orientacyjna)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Morele 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Krojone jabłka 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Gruszki 3 1/4 60 - 70 6 - 9
Pasteryzowanie
O czym należy pamiętać:
Należy stosować wyłącznie słoiki do wekowania o tych samych rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem twist-off, zamknięciem bagnetowym ani puszek me‐
talowych.
W przypadku tej funkcji należy używać pierwszego poziomu od dołu.
Umieścić na blasze do pieczenia nie więcej niż sześć jednolitrowych słoików wekowych.
Napełnić słoiki do takiego samego poziomu i zamknąć obejmą.
Słoiki nie mogą się dotykać.
Na blachę do pieczenia wlać około 1/2 litra wody, aby zapewnić wystarczającą wilgoć w
piekarniku.
Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć (po około 35-60 minutach w przypadku słoików
jednolitrowych), należy wyłączyć piekarnik lub zmniejszyć temperaturę do 100°C (patrz
tabela).
Owoce jagodowe
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
w minutach
Dalsze gotowanie przy
temperaturze 100°C w
minutach
Truskawki, jagody leś‐
ne, maliny, dojrzały
agrest
160 - 170 35 - 45 -
Owoce pestkowe
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
w minutach
Dalsze gotowanie przy
temperaturze 100°C w
minutach
Gruszki, pigwy, śliwki 160 - 170 35 - 45 10 - 15
16 Przydatne rady i wskazówki
Warzywa
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
w minutach
Dalsze gotowanie przy
temperaturze 100°C w
minutach
Marchew
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 -
Warzywa w zalewie 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kalarepa, groch, szpa‐
ragi
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Zostawić w piekarniku po wyłączeniu
Tabela wskazań czujnika temperatury wewnątrz produktu
Wołowina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu w °C
Stek z rostbefu lub polędwicy: lekko wypieczone 45 - 50
Stek z rostbefu lub polędwicy: średnio wypieczo‐
ne
60 - 65
Stek z rostbefu lub polędwicy: dobrze wypieczo‐
ne
70 - 75
Wieprzowina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu w °C
Łopatka wieprzowa, szynka, karkówka 80 - 82
Schab (comber), wędzona wieprzowina 75 - 80
Klops 75 - 80
Cielęcina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu w °C
Pieczeń cielęca 75 - 80
Gicz cielęca 85 - 90
Baranina/jagnięcina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu w °C
Udziec barani 80 - 85
Comber barani 80 - 85
Pieczeń jagnięca, udziec jagnięcy 70 - 75
Dziczyzna
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu w °C
Comber zajęczy 70 - 75
Udziec zajęczy 70 - 75
Przydatne rady i wskazówki 17
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu w °C
Zając cały 70 - 75
Comber z dziczyzny 70 - 75
Udziec z sarny/jelenia 70 - 75
Ryba
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu w °C
Łosoś 65 - 70
Pstrąg 65 - 70
MENU PRZEPISY
Na wyświetlaczu przedstawione są poziomy umieszczenia potrawy oraz wstępnie ustawione
czasy pieczenia dla każdego automatycznego przepisu.
Programy automatyczne
Numer programu Nazwa programu
1 PIECZEŃ WOŁOWA
2 PIECZEŃ WIEPRZOWA
3 PIECZEŃ CIELĘCA
4 PIECZEŃ JAGNIĘCA
5 PIECZEŃ Z DZICZYZNY
6 KURCZAK CAŁY
7 CAŁA RYBA <1 KG
8 PIZZA
9 QUICHE LORRAINE
10 BISZKOPT CYTRYNOWY
11 SERNIK
12 BUŁKI
13 CHLEB WIEJSKI
14 WYRASTANIE CIASTA
15 ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
16 LASAGNE
17 CANNELLONI
18 CIASTO GOTOWE
19 PIZZA GOTOWA
20 GOTOWE PRODUKTY ZIEMNIACZANE
1 – PIECZEŃ WOŁOWA
18 Przydatne rady i wskazówki
Ustawienia:
Programy automatyczne z wprowadzaniem ciężaru. Ustawianie zakresu ciężaru 1000–
3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub inne‐
go płynu; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości 10–20 mm. Przykryć
pokrywką.
Nie używać tego programu do pieczenia karczku wołowego i potraw ze schabu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2 – PIECZEŃ WIEPRZOWA
Ustawienia:
Programy automatyczne z wprowadzaniem ciężaru. Ustawianie zakresu ciężaru 1000–
3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub inne‐
go płynu; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości 20–40 mm.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3 – PIECZEŃ CIELĘCA
Ustawienia:
Programy automatyczne z wprowadzaniem ciężaru. Ustawianie zakresu ciężaru 1000–
3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub inne‐
go płynu; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości 10–20 mm. Przykryć
pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4 – PIECZEŃ JAGNIĘCA
Ustawienia:
Programy automatyczne z wprowadzaniem ciężaru. Ustawianie zakresu ciężaru 1000–
3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub inne‐
go płynu; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości 10-30 mm. Przykryć
pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5 – PIECZEŃ Z DZICZYZNY
Przydatne rady i wskazówki 19
Ustawienia:
Programy automatyczne z wprowadzaniem ciężaru. Ustawianie zakresu ciężaru 1000–
3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub inne‐
go płynu; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości 10–20 mm. Przykryć
pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6 – KURCZAK CAŁY
Ustawienia:
Programy automatyczne z wprowadzaniem ciężaru. Ustawianie zakresu ciężaru 900–
2100 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kurczaka w żaroodpornym naczyniu i przyprawić do smaku. Po upływie około
30 minut obrócić pieczeń na drugą stronę. Wyświetli się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7 – CAŁA RYBA <1 KG
Ustawienia:
Programy automatyczne z wykorzystaniem czujnika temperatury wewnątrz produktu.
Temperatura wewnątrz mięsa: 70°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić rybę do smaku, włożyć termosondę i umieścić rybę w żaroodpornym naczy‐
niu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
8 – PIZZA
Składniki do ciasta:
14 g drożdży
200 ml letniej wody
300 g mąki
•3 g soli
1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki krojonych pomidorów
200 g startego sera ementaler
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
20 Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux KE7400021M Recipe book

Typ
Recipe book
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla