13
m
NIEBEZPIECZEŃSTWO: Nie wolno używać dwóch płyt do smażenia obok siebie na grillu gazowym
weber. Użycie dwóch płyt do smażenie może spowodować zgaśnięcie palników. W rezultacie może
dojść do nagromadzenia niespalonego gazu, który nagle może zapalić się, powodując pożar lub
wybuch skutkujące poważnymi obrażeniami ciała lub śmiercią oraz uszkodzeniem mienia.
m
NIEBEZPIECZEŃSTWO: Nie należy używać żadnego oleju jadalnego na płycie do smażenia. Olej jadalny
może zapalić się i spowodować poważne obrażenia ciała lub śmierć oraz uszkodzenia mienia. Zamiast
tego, przed położeniem na rozgrzenej płycie do smażenia potrawę należy lekko posmarować olejem.
m
OSTRZEŻENIE: Należy postępować zgodnie ze wszystkimi instrukcjami bezpieczeństwa dołączonymi
do grilla.
m
PRZESTROGA: Nie należy upuszczać żeliwnej płyty do smażenia - może to spowodować jej pęknięcie.
UŻYTKOWANIE I KONSERWACJA
• Przed pierwszym użyciem: Dokładnie umyć ręcznie nową płytę do smażenia w delikatnym płynie do mycia
naczyń. Starannie wysuszyć za pomocą miękkiej ścierki lub papierowego ręcznika.
• Rozgrzać grill, postępując w sposób przedstawiony w instrukcji obsługi. Ustawić temperaturę i przyrządzić
potrawę do wymaganego stopnia wypieczenia.
m
OSTRZEŻENIE: Nie należy zdejmować gorącej płyty do smażenia z grilla.
• Usunąć zanieczyszczenia z rusztu(ów) do pieczenia za pomocą stalowej szczotki drucianej.
m
PRZESTROGA: Należy systematycznie sprawdzać, czy szczotki do grilla nie utraciły włosia ani
nadmiernie się nie zużyły. Jeśli luźne włosie jest widoczne na rusztach do pieczenia lub na samej
szczotce, należy ją wymienić. Weber zaleca zakup nowej szczotki do grilla wykonanej ze stali
nierdzewnej raz w roku, na wiosnę.
• Po użyciu umyć płytę do smażenia ręcznie w ciepłej wodzie z mydłem. Przed ręcznym myciem namoczyć
płytę do smażenia w wodzie, aby usunąć cząstki żywności, które mocno przywarły do powierzchni. Do tego
celu można używać nylonowych lub miękkich gąbek ściernych bądź szczotek.
m
PRZESTROGA: Nie wolno używać metalowych gąbek/szczotek ani szorstkich mydeł ściernych,
ponieważ mogą one uszkodzić powłokę porcelanową.
m
PRZESTROGA: Używanie metalowej łopatki i przesuwanie jej po powierzchni płyty do smażenia może
doprowadzić do uszkodzenia powłoki porcelanowej.