60
WWW.WEBER.COM
®
PROSTE STEKI
Metoda bezpośrednia, średnia temperatura
4 steki New York strip, tenderloin, sirloin lub z wołowiny rib-eye, około
0,34 kg każdy o grubości 2,5 cm
Sól koszerna
Świeżo zmielony czarny pieprz
Oliwa extra-virgin
Przyprawić obydwie strony steków za pomocą soli i pieprzu, wciskając
przyprawy w mięso. Pozostawić steki w temperaturze pokojowej przez 20 do
30 minut przed rozpoczęciem grillowania. Delikatnie spryskać lub posmarować
obydwie strony steków oliwą. Grillować steki metodą bezpośrednią w średniej
temperaturze do momentu uzyskania wewnętrznej temperatury 145˚F/62˚C
dla średnio wysmażonych, 8 do 10 minut, obracając raz w połowie czasu
pieczenia. Zdjąć z grilla i odczekać 3 do 5 minut. Podawać ciepłe.
Porcja na 4 osoby.
KLASYCZNE PIERSI KURCZAKA Z KOŚCIĄ
Metoda pośrednia, średnia temperatura
4 połówki piersi kurczaka (ze skórą i kością), 285 - 340 g każdy
Sól koszerna
Świeżo zmielony czarny pieprz
Oliwa extra-virgin
Wypłukać piersi kurczaka w zimnej wodzie i osuszyć poklepując za pomocą
ręcznika papierowego. Przyprawić piersi solą i pieprzem i delikatnie
posmarować lub spryskać obydwie strony oliwą. Grillować kurczaka, skórą
do góry metodą pośrednią w średniej temperaturze do momentu kiedy
wypływający sok z mięsa stanie się przejrzysty i mięso nie będzie różowe przy
kości, 30 do 40 minut. W celu uzyskania chrupiącej skórki, grillować piersi,
skórą w dół metodą bezpośrednią w średniej temperaturze przez ostatnie 5
minut czasu pieczenia. Podawać ciepłe.
Porcja na 4 osoby.
WSPANIAŁE FILETY RYBNE
Metoda bezpośrednia, wysoka temperatura
4 fi lety z miecznika lub halibuta, 170 - 227 g każdy i około 2,5 cm grubości
Sól koszerna
Świeżo zmielony czarny pieprz
Oliwa extra-virgin
Kawałki cytryny (opcja)
Przyprawić fi lety solą i pieprzem i delikatnie posmarować lub spryskać obydwie
strony oliwą. Grillować fi lety metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze do
momentu kiedy fi let zrobi się matowy, 8 do 10 minut, obracając raz w połowie
czasu pieczenia. Podawać ciepłe z kawałkami cytryny, jeżeli jest taka potrzeba.
Porcja na 4 osoby.
STEK Z ŁOSOSIA Z KIOTO
Metoda bezpośrednia, średnia temperatura
4 steki z łososia, około 2,5 cm grubości, Oliwa
Marynata:
1⁄3 szklanki sosu sojowego
1⁄4 szklanki koncentratu soku z pomarańczy
2 łyżki stołowe oliwy
2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1⁄2 łyżeczki musztardy
1 łyżka stołowa młodej cebuli ze szczypiorkiem, posiekana
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1⁄2 łyżeczka zmielonego korzenia imbiru
Przygotowanie marynaty: Połączyć w małej misce wszystkie składniki
marynaty; polać marynatą steki z łososia umieszczone w płytkim, szklanym
naczyniu. Trzymać w lodówce pod przykryciem, 30 do 60 minut. Osuszyć
łososia i przygotować marynatę. Wlać przygotowaną marynatę do ma
łego
rondelka. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 pełną minutę. Delikatnie
posmarować lub spryskać steki oliwą i umieścić na kracie do pieczenia.
Grillować metodą bezpośrednią w średniej temperaturze do momentu kiedy
ryba stanie się miękka i zacznie rozpadać się po użyciu widelca, 8 do 10 minut
w zależności od grubości ryby. Obrócić łososia i posmarować marynatą raz w
połowie czasu pieczenia.
Porcja na 4 osoby.
KEBAB Z KREWETKI Z MASŁEM CURRY
Metoda bezpośrednia, wysoka temperatura
16 do 20 dużych krewetek, 0,68 - 0,90 kg, obranych
Oliwa
Kawałki limonki lub cytryny
Świeży koper lub pietruszka
Masło curry:
1⁄4 masła
2 łyżki stołowe dokładnie posiekanej cebuli
1 łyżeczka świeżego kopru
1 do 1-1⁄2 łyżeczki curry w proszku
Odrobina czosnku w proszku
Przygotowanie masła curry: Roztopić masło w małym rondelku na średnim
ogniu. Dodać cebulę, koperek, curry i czosnek w proszku, zamieszać; gotować
5 minut. Umieścić krewetki na szpikulcu, pozostawiając wolną przestrzeń
między kawałkami. delikatnie posmarować lub spryskać krewetki oliwą.
Grillować metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze do momentu
zaróżowienia się
krewetek i ich zmiękczenia, 2 do 5 minut, obracając i
smarując masłem curry raz w połowie czasu pieczenia. Ułożyć krewetki na tacy.
Udekorować kawałkami limonki i koprem.
Porcja na 4 osoby.
GRILLOWANE CZERWONE SŁODKIE PAPRYKI WYPEŁNIONE
SEREM MOZZARELLA
Metoda pośrednia, średnia temperatura
1 mały chrupiący bochenek chleba Italian
3 łyżki stołowe oliwy
3 średnie czerwone, słodkie papryki
1 szklanka świeżego sera mozzarella, pokrojonego w małe kostki
1-1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka stołowa oliwy
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Cienko pokroić chleb, usunąć skórkę i zrobić jedną szklankę grzanek 1,25 cm.
Podgrzać oliwę w rondlu, dodać grzanki i przysmażyć do uzyskania złotego
koloru; osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć górną część papryki około
1⁄2” od góry i odłożyć. Ostrożnie wycią
gnąć nasiona i błonę. W misce połączyć
grzanki, bazylię ser mozzarella, czosnek i oliwę. Wymieszać, dodać sól i pieprz
do smaku. Wypełnić papryki mieszanką, założyć odciętą górną część papryki i
zamocować za pomocą wykałaczek. Umieścić papryki na kracie do pieczenia,
odciętą częścią skierowaną w górę, grillować metodą pośrednią w średniej
temperaturze do momentu kiedy papryki staną się miękkie, ale zachowają swój
kształt, 12 do 15 minut. Zdjąć odciętą część i przepołowić wzdłu
ż.
Porcja na 6 osób.
RAJSKIE GRILLOWANIE
z Weber
®
ʼs Big Book of Grilling™
Metoda pośrednia, średnia temperatura
4 plasterki świeżego ananasa, około 2,5 cm grubości każdy
1 łyżeczka pieprzu zielonego lub czarnego
4 łyżki lodów waniliowych
Polewa:
3⁄4 szklanki świeżego soku pomarańczowego
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżka stołowa świeżego soku z limonki
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Przygotowanie polewy: W małym rondelku zmieszać składniki polewy za
pomocą trzepaczki do momentu uzyskania gładkości. Doprowadzić do
wrzenia na średnim ogniu i gotować do momentu zagęszczenia, 1 do 2 minut.
Utrzymywać ciepła polewę lub podgrzać przed podaniem. Przyprawić obydwie
strony plastrów ananasa ziarnkami pieprzu. Grillować metodą pośredni
ą
w średniej temperaturze do momentu pojawienia się plam, 6 do 8 minut,
obracając raz w połowie czasu pieczenia. Podawać każdy plaster ananasa z
łyżką lodów i polewą.
Porcja na 4 osoby.
PRZEPISY