PL 4
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAĆ DOKŁADNIE I ZACHOWAĆ DO
WYKORZYSTANIA W PRZYSZŁOŚCI!
Bezpieczeństwo użytkowania
• Producent nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek
szkody wynikające z niestosowania się do instrukcji
bezpieczeństwa oraz ostrzeżeń.
• Uszkodzenia spowodowane nieprawidłowym
podłączeniem, mocowaniem lub niewłaściwą eksploatacją
nie są objęte gwarancją.
• OSTRZEŻENIE: to urządzenie oraz jego elementy będące
w zasięgu ręki nagrzewają się podczas użytkowania. Nie
wolno dotykać gorących części. Dzieci w wieku poniżej
8 lat nie powinny zbliżać się do urządzenia, jeśli nie
znajdują się pod stałym nadzorem.
• OSTRZEŻENIE: niebezpieczeństwo zaprószenia ognia:
nie zostawiać przedmiotów na płycie.
• UWAGA: gotowanie powinno odbywać się pod nadzorem.
Krótkie gotowanie powinno odbywać się pod ciągłym
nadzorem.
• OSTRZEŻENIE: gotowanie na płycie z zastosowaniem
tłuszczu lub oleju może powodować zagrożenie i
doprowadzić do pożaru.
• NIE gasić pożaru wodą. W takiej sytuacji należy wyłączyć
urządzenie i zakryć płomienie, np. za pomocą koca
pożarowego.
• Zabrania się flambirowania pod okapem kuchennym.
Wysokie płomienie mogą wywołać pożar nawet przy
wyłączonym okapie.
• OSTRZEŻENIE: stosować wyłącznie osłony płyty
zaprojektowane przez producenta urządzenia lub
wskazane przez niego w instrukcji obsługi albo osłony,
w które wyposażono urządzenie. Korzystanie z
niewłaściwych osłon może doprowadzić do wypadków.
• Płytę grzejną można stosować jedynie do
przygotowywania żywności. Nie można jej stosować do
ogrzewania pomieszczeń.
• Na płycie nie wolno podgrzewać zamkniętych puszek.
Ciśnienie rosnące w ich wnętrzu może doprowadzić do
wybuchu puszki.
Może być to przyczyną obrażeń lub poparzeń.