Electrolux EOB948K Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Piekarnik
EOB 948
WSKAZÓWKI DOTYCZA˛CE
BEZPIECZEN
´
STWA
Przed przysta˛pieniem do podła˛czenia i eksploatacji
urza˛dzenia prosimy o zapoznanie sie
˛
z instrukcja˛
obsługi.
W szczególnos´ci nalez˙y zwrócic´ uwage
˛
na wskazów-
ki dotycza˛ce bezpieczen´stwa, które w teks´cie ozna-
czone sa˛ symbolem
W instrukcji obsługi zamieszczone sa˛ waz˙ne wska-
zówki i porady dotycza˛ce prawidłowej i bezpiecznej
eksploatacji urza˛dzenia.
Wskazówki i zalecenia podano z mys´la˛ o
Pan´stwa bezpieczen´stwie!
W przypadku odsta
˛
pienia lub sprzedaz˙y urza
˛
dzenia na-
lez˙y pamie
˛
tac´ równiez˙ o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu uz˙ytkownikowi.
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest wyła
˛
cznie do uz˙ytku w
gospodarstwie domowym i spełnia wymogi mie
˛
dzynaro-
dowych przepisów bezpieczen´stwa oraz normy techni-
czne. Jednakz˙e zabezpieczenia, w które wyposaz˙one
jest urza
˛
dzenie, nie wykluczaja
˛
całkowicie wszystkich
potencjalnych zagroz˙en´.
Bezpieczen´stwo eksploatacji
Instalacje
˛
i podła˛czenie do sieci elektrycznej moz˙e
wykonac´ wyła˛cznie monter z odpowiednimi upraw-
nieniami zgodnie z obowia˛zuja˛cymi przepisami.
Urza˛dzenia przeznaczone do ustawienia w zabudo-
wie musza˛ byc´ zabudowane w szafkach spełniaja˛-
cych okres´lone wymogi.
W przypadku wysta
˛
pienia awarii nie wolno wła
˛
czac´
uszkodzonego urza
˛
dzenia. Jes´li wysta
˛
pi zakłócenie
lub uszkodzenie jakiejs´ cze
˛
s´ci składowej, nalez˙y wy-
ła
˛
czyc´ wzgl. wykre
˛
cic´ bezpieczniki.
Usterek nie nalez˙y usuwac´ we własnym zakresie,
gdyz˙ moz˙na spowodowac´ straty rzeczowe, jak rów-
niez˙ uszkodzenia ciała.
Wszelkie naprawy nalez˙y powierzac´ wyła
˛
cznie perso-
nelowi autoryzowanych placówek serwisowych wska-
zanych przez producenta.
Bezpieczen´stwo dzieci
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest do obsługi wyła
˛
cznie
przez osoby dorosłe. Nie nalez˙y zezwalac´ dzieciom
na manipulowanie ba
˛
dz´ zabawe
˛
przy kuchni.
Aby zapobiec oparzeniom gora
˛
cymi grzałkami, drzwi-
czki piekarnika wyposaz˙ono w blokade
˛
z zamkiem
zatrzaskowym, który moz˙e otworzyc´ tylko osoba do-
rosła.
Uz˙ytkowanie i obsługa
Piekarnik nalez˙y nagrzac´ przed pierwszym wła
˛
cze-
niem i wywietrzyc´ pomieszczenie, w którym znajduje
sie
˛
urza
˛
dzenie.
Nie dotykac´ grzałek i gora
˛
cego piekarnika. Niebezpie-
czen´stwo oparzenia !
Na spodzie piekarnika nie wolno umieszczac´ folii alu-
miniowej, gdyz˙ kumulacja ciepła moz˙e spowodowac´
uszkodzenie powłoki urza
˛
dzenia.
Podczas wyjmowania gora
˛
cej potrawy nalez˙y uz˙ywac´
szmatki lub re
˛
kawiczki ochronnej.
Nie wolno przecia
˛
z˙ac´ otwartych drzwiczek piekarnika.
Nie wolno na nich siadac´ ani stawac´.
5
SPIS TRES
´
CI
WSKAZÓWKI DOTYCZA
˛
CE BEZPIECZEN
´
STWA...................................................................................................
EKSPLOATACJA.......................................................................................................................................................
PIECZENIE W PIEKARNIKU WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE....................................................................................
OS
´
WIETLENIE PIEKARNIKA....................................................................................................................................
TABELE ...................................................................................................................................................................
ZAKŁÓCENIA W FUNKCJONOWANIU PIEKARNIKA..............................................................................................
KONSERWACJA I MYCIE.........................................................................................................................................
INSTALACJA.............................................................................................................................................................
DANE TECHNICZNE................................................................................................................................................
5
6
16
19
20
25
25
27
29
Podła
˛
czaja
˛
c inne urza
˛
dzenia elektryczne do gniazdka
zasilaja
˛
cego w pobliz˙u kuchni nalez˙y zwrócic´ uwage
˛
,
aby przewód zasilaja
˛
cy nie dotykał gora
˛
cych pól grzej-
nych płyty do gotowania i nie został przytrzas´nie
˛
ty
drzwiczkami piekarnika.
Do pieczenia w piekarniku nalez˙y uz˙ywac´ blach be
˛
da
˛
-
cych na wyposaz˙eniu oraz innych foremek odpornych
na wysoka
˛
temperature
˛
i naczyn´ z˙aroodpor-
nych. Przestrzegac´ za-
lecen´ producenta sto-
sowanych naczyn´.
Po zakon´czeniu pie-
czenia nalez˙y pokre
˛
tła
ustawic´ w pozycji "WY-
ŁA
˛
CZONY".
Czyszczenie
Podczas czyszczenia nie wolno wła
˛
czac´ elementów
grzejnych.
Piekarnik musi ostygna
˛
c´, aby moz˙na było dotykac´
elementów wewne
˛
trznych bez zagroz˙enia oparzenia.
Piekarnik nalez˙y utrzymywac´ w czystos´ci. Plamy i
odpryski z tłuszczu powoduja
˛
podczas nagrzewania
tworzenie sie
˛
nieprzyjemnego zapachu.
Kontrolowac´ czystos´c´ uszczelek drzwiczek piekarni-
ka.
Ze wzgle
˛
dów bezpieczen´stwa nie wolno uz˙ywac´ do
czyszczenia wysokocis´nieniowych urza
˛
dzen´ czysz-
cza
˛
cych.
EKSPLOATACJA
OPIS URZA˛DZENIA
Rys.1
1. Panel z elementami steruja˛cymi
i elektronicznym sterowaniem piekarnika
2. Blokada drzwiczek piekarnika
3. Uchwyt drzwiczek piekarnika
4. Drzwiczki piekarnika z pełna˛ szyba˛
przednia˛ i okienkiem
PANEL STERUJA˛CY
Rys.2
1. Elektroniczne sterowanie piekarnika
URZA˛DZENIE ZABEZPIECZAJA˛CE
Blokada drzwiczek piekarnika - zabezpieczenie
przed dziec´mi
Piekarnik wyposaz˙ono w specjalne urza
˛
dzenie zabez-
pieczaja
˛
ce przed otwarciem drzwiczek przez dzieci.
Zakładanie blokady
Aby zablokowac´ drzwiczki piekarnika, nalez˙y wysuna
˛
c´
nakładke
˛
.
Otwieranie i zamykanie drzwiczek piekarnika przy
uruchomionej blokadzie
Nakładke
˛
nacisna
˛
c´ do góry i otworzyc´ drzwiczki piekar-
nika. Jes´li urza
˛
dzenie jest gora
˛
ce, nalez˙y uz˙ywac´ re
˛
ka-
wiczki ochronnej lub szmatki.
Przy zamykaniu drzwiczek piekarnika
nakładka rygluja
˛
ca automatycznie za-
trzas´nie sie
˛
.
Usuwanie blokady
Aby usuna
˛
c´ blokade
˛
, nalez˙y wsuna
˛
c´
nakładke
˛
. W takim połoz˙eniu nakładki
moz˙na otwierac´ drzwiczki piekarnika.
Aktywacja (=wysuwanie nakładki) lub
deaktywacja (=wsuwanie nakładki)
musi naste
˛
powac´ zawsze przy otwar-
tych drzwiczkach piekarnika.
6
Rys.3
CHŁODZENIE OBUDOWY PIEKARNIKA
W urza
˛
dzeniu zainstalowany jest wentylator, który wła
˛
-
cza sie
˛
automatycznie i pracuje jeszcze przez krótki czas
po wyła
˛
czeniu sie
˛
piekarnika.
Rys.4
PRZED PIERWSZYM WŁA˛CZENIEM
Ustawienie aktualnej godziny
Po podła
˛
czeniu do zasilania lub po przerwie w dopływie
pra
˛
du na wys´wietlaczu pulsuje wskazanie 12:00. Ozna-
cza to, z˙e nalez˙y ustawic´ aktualna
˛
godzine
˛
.
Zakres ustawienia obejmuje od 00:00 do 23:59 godz..
Nacisna
˛
c´ przycisk ( ).
Przyciskiem ( ) lub ( ) ustawic´ aktualna
˛
godzine
˛
(czas dnia).
Rys.5
Aby wykonac´ korekte
˛
czasu (np. zmiana czasu letniego
na zimowy), nalez˙y nacisna
˛
c´ przycisk ( ) i przyci-
skiem ( ) lub ( ) ustawic´ aktualna
˛
godzine
˛
.
Ustawienie aktualnej godziny moz˙na wykonac´ tylko wte-
dy, kiedy urza
˛
dzenie jest wyła
˛
czone, a blokada (zabez-
pieczenie przed dziec´mi) nie działa (nakładka jest wsu-
nie
˛
ta).
Pierwsze umycie
Przed pierwszym wła
˛
czeniem urza
˛
dzenia nalez˙y je
starannie umyc´, aby usuna
˛
c´ pozostałos´ci po procesie
produkcyjnym.
Nalez˙y usuna
˛
c´ naklejki i folie
˛
ochronna
˛
.
Panel steruja
˛
cy i drzwiczki piekarnika nalez˙y umyc´
ciepła
˛
woda
˛
z dodatkiem łagodnego s´rodka do mycia,
a naste
˛
pnie wytrzec´ do sucha.
Rys.6
Wyposaz˙enie wyja
˛
c´ i umyc´.
Powierzchnie
˛
emaliowana
˛
i drzwiczki piekarnika nale-
z˙y umyc´ ciepła
˛
woda
˛
z dodatkiem s´rodka do mycia, a
naste
˛
pnie wytrzec´ do sucha.
Podczas mycia moz˙na wła
˛
czyc´ os´wietlenie piekarnika:
- Nacisna
˛
c´ przycisk ( I ).
7
Nakładke
˛
blokady nalez˙y wyjmowac´ i
wsuwac´ tylko kiedy urza˛dzenie jest zim-
ne, aby nie oparzyc´ sie
˛
!
W tym przypadku nalez˙y zignorowac´ sygnał akustyczny.
Rys.7
Pierwsze nagrzewanie
Przed przysta˛pieniem do pierwszego pieczenia nale-
z˙y piekarnik nagrzac´ i pamie
˛
tac´ o zapewnieniu do-
brej wentylacji w pomieszczeniu.
Rys.8
Pusty i zamknie
˛
ty piekarnik nalez˙y pozostawic´ wła
˛
czony
na ok. 60 minut przy ustawieniu na temperature
˛
250
o
C.
Naste
˛
pnie nacisna
˛
c´ przycisk (O).
ELEKTRONICZNIE STEROWANE
FUNKCJE PIEKARNIKA
Aktualna godzina
Sposób ustawienia aktualnej godziny podano w roz-
dziale "Przed pierwszym wła
˛
czeniem".
Ustawienie funkcji piekarnika
Ustawienie temperatury piekarnika
Minutnik
Blokada / Zabezpieczenie przed dziec´mi
Automatyka wyła˛czania
Automatyka wła˛czania i wyła˛czania
Automatyka temperatury z zastosowaniem sondy
Rys.9
Przyciski
Przyciskiem "Wła˛czony" wła
˛
cza sie
˛
os´wietlenie piekarnika
Przyciskiem "Wyła˛czony" wyła
˛
cza wszystkie
ustawienia (z wyja
˛
tkiem minutnika)
Przycisk "Blokada / Zabezpieczenie
przed dziec´mi"
Przycisk "Sonda"
Przycisk "Funkcje piekarnika"
Przycisk "Minus / w tył" czas i temperatura
Przycisk "Plus/ do przodu" czas
i temperatura
Przycisk "Automatyka wyła˛czania"
Przycisk "Ustawianie czasu startu"
Przycisk "Minutnik"
Przycisk "Ustawianie aktualnej godziny"
Symbole s´wietlne
Symbol serwisu : usterka
Uruchomiona blokada
Temperatura piekarnika
wskazuje ustawiona
˛
i osia
˛
gnie
˛
ta
˛
temperature
˛
w piekarniku
Sonda zablokowana
Sonda (termometr do mierzenia
temperatury produktu)
Ustawiony czas trwania pieczenia
Ustawiony czas zakon´czenia pieczenia
Ustawiony minutnik
FAZA STARTU
Po wła
˛
czeniu urza
˛
dzenia lub nacis´nie
˛
ciu innego przyci-
sku nalez˙y w cia
˛
gu 5 sekund wykonac´ kolejny krok w
ustawianiu. Sterowanie elektroniczne oznajmi przyje
˛
cie
danych po wła
˛
czeniu pojedynczym sygnałem akustycz-
nym lub wła
˛
czy urza
˛
dzenie według danych wprowadzo-
nych poprzednio. Naciskaja
˛
c odpowiedni przycisk moz˙-
na wznowic´ gotowos´c´ sterowania elektronicznego do
ustawiania.
8
Nacisna
˛
c´ przycisk ( I ) i przyciskiem ( ) ustawic´
funkcje
˛
nagrzewania górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
.
Nacisna
˛
c´ przycisk ( ) i przyciskiem ( ) ustawic´
temperature
˛
piekarnika na 250
o
C.
WYŁA˛CZNIK BEZPIECZEN
´
STWA
Elektroniczne sterowanie piekarnika wyposaz˙one jest w
wyła
˛
cznik bezpieczen´stwa na wypadek, kiedy metody
pieczenia i temperatury sa
˛
ustawiane bez ograniczenia
czasowego (automatyka wyła
˛
czania).
W zalez˙nos´ci od wartos´ci ustawionej temperatury piekar-
nik zostaje automatycznie wyła
˛
czony:
przy ustawieniu temperatury do 120
o
C po upływie 12
godzin;
przy ustawieniu temperatury do 230
o
C po upływie 6
godzin;
przy ustawieniu temperatury do 280
o
C po upływie 3
godzin.
CHŁODZENIE OBUDOWY
Po wyła
˛
czeniu urza
˛
dzenia chłodzenie obudowy działa do
momentu schłodzenia piekarnika do temperatury poniz˙ej
160
o
C.
SYGNAŁY AKUSTYCZNE
Pojedynczy sygnał dz´wie
˛
kowy :
wskazuje po wła
˛
czeniu (przycisk ( I )), z˙e nalez˙y
wykonac´ naste
˛
pne ustawienia (= faza startu);
wskazuje, z˙e w piekarniku została osia
˛
gnie
˛
ta ustawio-
na temperatura;
rozbrzmiewa po upływie czasu pieczenia w odste
˛
pach
10-sekundowych przez 3 minuty po trzykrotnym dłu-
gim sygnale.
Trzykrotny krótki sygnał akustyczny :
wskazuje błe
˛
dne czynnos´ci podczas ustawiania. W
tym przypadku nalez˙y nacisna
˛
c´ przycisk (O) i rozpo-
cza
˛
c´ od nowa ustawianie.
Trzykrotny długi sygnał akustyczny :
rozbrzmiewa po upływie ustawionego czasu piecze-
nia lub czasu ustawionego minutnikiem.
WŁA˛CZANIE
Nacisna
˛
c´ przycisk ( I ).
Przed ustawieniem funkcji i temperatury nalez˙y nacisna
˛
c´
przycisk wła
˛
czania ( I ).
W cia
˛
gu 5 sekund nalez˙y kontynuowac´ wybrane ustawie-
nie (funkcja, temperatura, czas).
Piekarnik moz˙na wła
˛
czac´ bez ustawienia czasu, a tylko
po ustawieniu funkcji i temperatury. W tym przypadku
urza
˛
dzenie nalez˙y wyła
˛
czyc´ re
˛
cznie po zakon´czeniu pro-
cesu kulinarnego naciskaja
˛
c przycisk (O).
Rys.10
WYŁA˛CZANIE I KORYGOWANIE
Nacisna
˛
c´ przycisk (O).
Rys.11
W celu wyła
˛
czenia wszystkich funkcji i ustawienia czasu
oraz w celu dokonania korekty błe
˛
dnych ustawien´ nalez˙y
nacisna
˛
c´ przycisk (O). Naste
˛
pnie moz˙na natychmiast
wykonywac´ nowe ustawienia.
FUNKCJE PIEKARNIKA
Rys.12
9
Piekarnik wła
˛
czyc´ przyciskiem ( I ).
Nacisna
˛
c´ przycisk ( ) (jes´li zajdzie koniecznos´c´
naciskac´ kilkakrotnie) do momentu zas´wiecenia sie
˛
na
wys´wietlaczu symbolu wybranej funkcji.
FUNKCJE I SYMBOLE
Os´wietlenie
Przycisk ( I ) = oddzielne wła
˛
czenie os´wietlenia np. do
czyszczenia lub przygotowania potrawy do pieczenia. Z
kaz˙da
˛
funkcja
˛
wła
˛
cza sie
˛
równiez˙ os´wietlenie.
Nawiew gora˛cego powietrza (grzałka w tylnej
s´ciance piekarnika)
Temperatura - proponowana wartos´c´: 160
o
C
Temperatura regulowana jest w zakresie od 30
o
C do
280
o
C. Funkcja ta przewidziana jest do pieczenia mie
˛
sa
i ciasta jednoczes´nie na trzech poziomach.
Grill TURBO (grill z promieniami podczerwony-
mi i wentylator)
Temperatura - proponowana wartos´c´: 200
o
C
Temperatura jest regulowana w zakresie od 30
o
C do
280
o
C. Funkcja ta przewidziana jest do pieczenia np.
rolady zawijanej, drobiu.
Grill z promieniami podczerwonymi
Temperatura - proponowana wartos´c´: 240
o
C
Temperatura jest regulowana w zakresie od 30
o
C do
280
o
C. Funkcja ta przewidziana jest do nagrzewania
promieniami podczerwonymi cienkiego kawałka mie
˛
sa.
Grill do opiekania duz˙ej powierzchni (grill z
promieniami podczerwonymi i górna grzałka)
Temperatura - proponowana wartos´c´: 240
o
C
Temperatura jest regulowana w zakresie od 30
o
C do
280
o
C. Funkcja ta przewidziana jest do nagrzewania
promieniami podczerwonymi cienkiego kawałka mie
˛
sa.
Jednoczes´nie pracuje silnik nape
˛
dzaja
˛
cy szpady obroto-
we.
Górna grzałka
Temperatura - proponowana wartos´c´: 150
o
C
Temperatura jest regulowana w zakresie od 30
o
C do
280
o
C. Funkcja ta przewidziana jest do pieczenia mie
˛
sa
i ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka
Temperatura - proponowana wartos´c´: 150
o
C
Temperatura jest regulowana w zakresie od 30
o
C do
280
o
C. Funkcja ta przewidziana jest do pieczenia mie
˛
sa
i ciasta na jednym poziomie.
Górna / dolna grzałka
Temperatura - proponowana wartos´c´: 180
o
C
Temperatura jest regulowana w zakresie od 30
o
C do
280
o
C. Funkcja ta przewidziana jest do pieczenia mie
˛
sa
i ciasta na jednym poziomie.
TEMPERATURA PIEKARNIKA
Po ustawieniu funkcji piekarnika pojawia sie
˛
na wys´wiet-
laczu proponowana temperatura, która z reguły jest od-
powiednia do pieczenia wie
˛
kszos´ci potraw. Jes´li nie
ustawia
˛
Pan´stwo innej temperatury, to po upływie 5
sekund wła
˛
czy sie
˛
funkcja z proponowana
˛
wartos´cia
˛
temperatury.
Rys.13
Ustawienie temperatury moz˙liwe jest w 5-stopniowych
zakresach od 30
o
C do 280
o
C. Po wła
˛
czeniu funkcji
moz˙na w kaz˙dej chwili zmienic´ temperature
˛
, jes´li zajdzie
taka koniecznos´c´.
Po osia
˛
gnie
˛
ciu ustawionej temperatury w piekarniku roz-
brzmiewa pojedynczy sygnał akustyczny. Temperatura
piekarnika pozostaje utrzymana na dowolnym poziomie,
poniewaz˙ grzałki wła
˛
czaja
˛
sie
˛
wzgl. wyła
˛
czaja
˛
po osia
˛
g-
nie
˛
ciu lub spadku temperatury.
MINUTNIK
Minutnik nie spełnia z˙adnej funkcji a
˛
czania lub wyła
˛
-
czania. Moz˙na go stsosowac´ do odmierzania czasu w
10
Po nacis´nie
˛
ciu przycisku ( I ) moz˙na ustawic´ przyciskiem
( ) wybrana
˛
funkcje
˛
piekarnika.
Kolejnos´c´ funkcji i pozostałe informacje podano w dal-
szej cze
˛
s´ci instrukcji.
Symbol ustawionej funkcji s´wieci sie
˛
na wys´wietlaczu i
jest jednoczes´nie lampka
˛
kontrolna
˛
wła
˛
czenia.
Wła
˛
czyc´ piekarnik ( I ) i funkcje
˛
.
Przyciskiem ( ) lub ( ) ustawic´ wybrana
˛
tempe-
rature
˛
piekarnika.
zakresie od 1 minuty do 9 godzin 59 minut - równiez˙
równolegle do ustawien´ automatycznych.
Rys.14
BLOKADA / ZABEZPIECZENIE
PRZED DZIEC
´
MI
Po wła
˛
czeniu blokady nie ma moz˙liwos´ci wykonania
jakichkolwiek ustawien´ na sterowaniu elektronicznym
(np. przez bawia
˛
ce sie
˛
dzieci). Blokade
˛
nalez˙y równiez˙
uruchamiac´ w przypadku dłuz˙szej nieobecnos´ci w domu.
Blokade
˛
moz˙na uruchamiac´ lub wyła
˛
czac´ tylko po wyła
˛
-
czeniu urza
˛
dzenia. Nie ma to z˙adnego znaczenia dla
płyty do gotowania.
Rys.15
Rys.16
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Przed ustawieniem programów automatycznych
wszystkie funkcje i temperatura musza˛ byc´ ustawio-
ne. Bez tych ustawien´ wste
˛
pnych sterowanie elektro-
niczne nie przyjmie z˙adnych danych odnos´nie usta-
wienia czasu. Trzykrotny krótki sygnał akustyczny
zwraca uwage
˛
na ten bła˛d w obsłudze.
Automatyka wyła˛czania I
Ustawienie czasu pieczenia
Czas pieczenia jest odmierzany natychmiast po ustawie-
niu i po upływie zostaje automatycznie wyła
˛
czony.
11
Nacisna
˛
c´ przycisk ( ). Pojawi sie
˛
wskazanie 0:00
Przyciskiem ( ) ustawic´ wybrany czas.
Na wys´wietlaczu wskazywany jest upływaja
˛
cy czas i
s´wieci sie
˛
symbol ( ).
Po upływie czasu ustawionego minutnikiem rozbrzmie-
wa trzykrotnie sygnał akustyczny.
Pulsuje symbol ( ).
Sygnał akustyczny moz˙na natychmiast wyła
˛
czyc´ na-
ciskaja
˛
c przycisk ( ), jednoczes´nie zgas´nie pulsu-
ja
˛
cy symbol.
Po upływie 3 minut sygnał akustyczny automatycznie
zostaje wyła
˛
czony.
W trakcie odmierzania krótkiego czasu ustawionego mi-
nutnikiem moz˙na odczytac´ aktualna
˛
godzine
˛
naciskaja
˛
c
przycisk ( ).
Jes´li chca
˛
Pan´stwo anulowac´ ustawienie przed upływem
czasu, nalez˙y nacisna
˛
c´ przycisk ( ), a przycisk ( )
ustawic´ z powrotem na (O).
Wła˛czanie / aktywacja blokady
(zabezpieczenia przed dziec´mi):
Jednoczes´nie nacisna
˛
c´ przycisk ( ) i ( I ). Oba
przyciski przytrzymac´ wcis´nie
˛
te przez 5 sekund do mo-
mentu pojawienia sie
˛
na wys´wietlaczu symbolu ( ).
Przyciskiem (O) wyła
˛
czyc´ os´wietlenie piekarnika.
Wyła˛czanie / deaktywacja blokady :
Jednoczes´nie nacisna
˛
c´ przycisk ( ) i (O) do mo-
mentu zgas´nie
˛
cia symbolu ( ).
Ustawienia przy wła˛czonej blokadzie
Jes´li blokada jest uruchomiona, nalez˙y nacisna
˛
c´ jedno-
czes´nie przyciski słuz˙a
˛
ce do ustawienia i przycisk ( )
(np. wła
˛
czanie: przycisk ( ) i ( I );
funkcja : przycisk ( ) i ( );
temperatura : przycisk ( ) i ( )/( )). Dotyczy to
równiez˙ korekty.
Przyciskiem (O) moz˙na zawsze natychmiast wyła
˛
-
czac´ wszystkie funkcje i czasy tzn. bez naciskania
przycisku ( ).
Rys.17
Rys.18
Automatyka wyła˛czania II
Ustawienie czasu wyła˛czenia
Czas pieczenia jest odmierzany natychmiast po ustawie-
niu i po upływie zostaje automatycznie wyła
˛
czony.
Rys.19
Rys. 20
Automatyka wła˛czania i wyła˛czania
Ustawienie czasu pieczenia i godziny wyła˛czenia
piekarnika
Pieczenie rozpoczyna sie
˛
w póz´niejszym czasie o usta-
wionej godzinie. Po upływie ustawionego czasu piekar-
nik zostaje automatycznie wyła
˛
czony.
Godzina wła
˛
czenia piekarnika = godziny wyła
˛
czenia -
czas trwania pieczenia.
12
Nacisna
˛
c´ przycisk ( ).
Przyciskiem ( ) ustawic´ wybrany czas pieczenia.
Na wys´wietlaczu pulsuje wskazanie : 00 i symbol ( ).
Wtedy moz˙na ustawic´ czas w zakresie od 1 minuty do 9
godzin i 59 minut.
Piekarnik pracuje podczas ustawionego czasu. Na wy-
s´wietlaczu wskazywany jest upływaja
˛
cy czas.
Aktualna
˛
godzine
˛
moz˙na wys´wietlic´ na krótko naciskaja
˛
c
przycisk ( ).
Moz˙na wykonywac´ korekty czasu po ponownym nacis´-
nie
˛
ciu przycisku ( ) i przycisku ( ) lub ( ).
Zakon´czenie pieczenia oznajmiane jest przez trzykrotny
sygnał akustyczny. Ogrzewanie piekarnika zostaje wyła
˛
-
czone i na wys´wietlaczu ponownie wskazywana jest
aktualna godzina. Pulsuje symbol funkcji piekarnika. Po-
nownie rozbrzmiewa przez 3 minuty powtarzany w 10-
sekundowych odste
˛
pach sygnał akustyczny.
Przyciskiem (O) nalez˙y całkowicie wyła
˛
czyc´ piekarnik.
Nacisna
˛
c´ przycisk ( ).
Przyciskiem ( ) ustawic´ wybrany czas wyła
˛
cze-
nia.
Na wys´wietlaczu pulsuje wskazanie : 00 i symbol ( ).
Wtedy nalez˙y ustawic´ godzine
˛
, o której potrawa pieczo-
na w piekarniku ma byc´ gotowa (godzina wyła
˛
czenia).
Ustawienie czasu nie moz˙e przekraczac´ zakresu 24
godzin.
Piekarnik pracuje podczas ustawionego czasu. Na wy-
s´wietlaczu wskazywana jest godzina wyła
˛
czenia.
Aktualna
˛
godzine
˛
moz˙na wys´wietlic´ na krótko naciskaja
˛
c
przycisk ( ).
Moz˙na wykonywac´ korekty czasu po ponownym nacis´-
nie
˛
ciu przycisku ( ) i przycisku ( ) lub ( ).
Zakon´czenie pieczenia oznajmiane jest przez trzykrotny
długi sygnał akustyczny. Ogrzewanie piekarnika zostaje
wyła
˛
czone i na wys´wietlaczu ponownie wskazywana jest
aktualna godzina. Pulsuje symbol funkcji piekarnika. Po-
nownie rozbrzmiewa przez 3 minuty powtarzany w 10-
sekundowych odste
˛
pach sygnał akustyczny.
Przyciskiem (O) nalez˙y całkowicie wyła
˛
czyc´ piekarnik.
Rys.21
Rys.22
Przyciskiem (O) nalez˙y całkowicie wyła
˛
czyc´ piekarnik.
Rys.23
SONDA
(TERMOMETR DO MIERZENIA
TEMPERATURY POTRAW)
Sonda słuz˙y do mierzenia temperatury wewna
˛
trz pieczo-
nej potrawy. Po osia
˛
gnie
˛
ciu ustawionej temperatury pro-
ces pieczenia zostaje automatycznie zakon´czony.
Tulejka przeznaczona do wsuwania sondy znajduje sie
˛
w prawej s´ciance bocznej i jest zamknie
˛
ta zatyczka
˛
gumowa
˛
. Zatyczke
˛
nalez˙y włoz˙yc´ do tulejki, jes´li sonda
nie be
˛
dzie uz˙ywana.
Sonde
˛
do mierzenia temperatury potraw moz˙na stoso-
wac´ przy ustawieniu funkcji nagrzewania z nawiewem
gora
˛
cego powietrza, funkcji do pieczenia pizzy, grilla
TURBO, grilla z promieniami podczerwonymi, grilla do
opiekania duz˙ych powierzchni oraz nagrzewania górna
˛
/ dolna
˛
grzałka
˛
. Jes´li ustawia
˛
Pan´stwo nagrzewanie
tylko górna
˛
lub tylko dolna
˛
grzałka
˛
, to na wys´wietlaczu
pojawi sie
˛
symbol przekres´lonego termometru, który syg-
nalizuje, z˙e ta kombinacja jest niedopuszczalna.
Rys.24
Sondy nie moz˙na równiez˙ stosowac´ w programach auto-
matycznych sterowanych czasowo. Kon´cówke
˛
sondy
nalez˙y włoz˙yc´ do s´rodka produktu w taki sposób, aby na
szpade
˛
nie oddziywa temperatura piekarnika. W
13
Po wła
˛
czeniu, ustawieniu funkcji i temperatury nalez˙y
Nacisna
˛
c´ przycisk ( ).
Na wys´wietlaczu pulsuje : 00 i symbol ( ).
Przyciskiem ( ) ustawic´ wybrany czas pieczenia.
Czas moz˙na ustawic´ w zakresie od 1 minuty do 9 godzin
59 minut.
Naste
˛
pnie nalez˙y nacisna
˛
c´ przycisk ( ).
Na wys´wietlaczu pulsuje : 00 i symbol ( ).
Przyciskiem ( ) ustawic´ wybrana
˛
godzine
˛
wyła
˛
cze-
nia.
Ustawienie czasu nie moz˙e przekraczac´ zakresu 24
godzin.
Funkcja piekarnika i os´wietlenie zostaja
˛
wyła
˛
czone po
wykonaniu ustawienia. Na wys´wietlaczu s´wieci sie
˛
sym-
bol wybranej funkcji (bez ramki), ustawiony czas wyła
˛
-
czenia oraz symbol ( ) i ( ).
Godzina rozpocze
˛
cia pieczenia wynika z godziny wyła
˛
-
czenia minus czas pieczenia.
O tej godzinie zostaje wła
˛
czona wybrana funkcja. Na
wys´wietlaczu gas´nie symbol ( ) i wskazywany jest
upływaja
˛
cy czas pieczenia.
Zakon´czenie pieczenia oznajmia trzykrotny długi sygnał
akustyczny, ogrzewanie piekarnika zostaje wyła
˛
czone i
na wys´wietlaczu wskazywana jest ponownie aktualna
godzina. Pulsuje symbol funkcji piekarnika.
Sygnał akustyczny trwa 3 minuty i jest powtarzany w
10-sekundowych odste
˛
pach.
W trakcie pieczenia moz˙na odczytac´ na krótko aktualna
˛
godzine
˛
naciskaja
˛
c przycisk ( ). Korekty czasów pie-
czenia lub czasu wyła
˛
czenia moz˙na dokonywac´ ponow-
nie naciskaja
˛
c przycisk ( ) lub ( ) i przycisk ( )
lub ( ).
przypadku drobiu kon´cówke
˛
sondy nalez˙y włoz˙yc´ do
mie
˛
s´nia piersi.
Kon´cówka sondy nie moz˙e dotykac´ kos´ci. Nalez˙y uwz-
gle
˛
dnic´, z˙e tłuszcz równiez˙ zakłóca włas´ciwe wskazanie
temperatury.
Rys.25
Nalez˙y przestrzegac´ dwóch temperatur :
Temperatura piekarnika:
w tabelach podana jest odpowiednia temperatura do
okres´lonej potrawy.
Temperatura wewne
˛
trzna potrawy :
Nalez˙y ja
˛
ustawiac´ według danych w tabeli dotycza
˛
cych
temperatury wewna
˛
trz potrawy.
Potrawe
˛
nabita
˛
na szpade
˛
nalez˙y umies´cic´ w piekar-
niku i wtyczke
˛
sondy włoz˙yc´ (az˙ po uchwyt) do tulejki
w s´ciance bocznej piekarnika.
Rys.26
Na wys´wietlaczu ukazuje sie
˛
zamiast aktualnej godziny
proponowana temperatura wewne
˛
trzna potrawy 70
o
C.
Temperature
˛
wewne
˛
trzna
˛
moz˙na ustawic´ w zakresie od
30
o
C do 99
o
C.
Rys.27
Na wys´wietlaczu wskazywany jest symbol rodzaju na-
grzewania, wskazywana jest ustawiona temperatura pie-
karnika, symbol sondy i temperatura wewne
˛
trzna potra-
wy.
Wzrost wewne
˛
trznej temperatury potrawy widoczny jest
na wys´wietlaczu.
Rys.28
Jes´li sonda do mierzenia temperatury nie
be
˛
dzie uz˙ywana, nie wolno jej przechowy-
wac´ w piekarniku !
Stosowac´ wyła˛cznie oryginalna˛ szpade
˛
be
˛
da˛ca˛ na
wyposaz˙eniu, a jes´li zajdzie koniecznos´c´ wymiany,
nalez˙y nabyc´ oryginalna˛ szpade
˛
.
14
Na wys´wietlaczu pojawi sie
˛
symbol ( ).
Piekarnik wła
˛
czyc´ przyciskiem ( I ), ustawic´ funkcje
˛
i
temperature
˛
piekarnika.
Nacisna
˛
c´ przycisk ( ).
Przyciskiem ( ) lub ( ) ustawic´ wybrana
˛
tem-
perature
˛
wewne
˛
trzna
˛
odpowiednia
˛
dla przyrza
˛
dzanej
potrawy.
Naciskaja
˛
c przycisk ( ) moz˙na wywołac´ ustawiona
˛
wartos´c´ wewne
˛
trznej temperatury potrawy i w razie konie-
cznos´ci moz˙na skorygowac´ przyciskiem ( ) i ( ).
Funkcja piekarnika jest wyła
˛
czana automatycznie po
osia
˛
gnie
˛
ciu ustawionej temperatury wewne
˛
trznej potra-
wy.
Trzykrotny długi sygnał akustyczny oznajmia zakon´cze-
nie pieczenia, pojedynczy sygnał rozbrzmiewa przez trzy
minuty w 10-sekundowych taktach.
Po wyła
˛
czeniu piekarnika przez sonde
˛
, nalez˙y najpierw
wyja
˛
c´ wtyczke
˛
z tulejki (UWAGA GORA˛CE ! Uz˙yc´ s´cie-
reczki lub re
˛
kawiczki ochronnej), naste
˛
pnie wyja
˛
c´ potra-
we
˛
z piekarnika.
Nacisna
˛
c´ przycisk (O) w celu całkowitego wyła
˛
czenia
piekarnika.
SYMBOLE SERWISU
Zakłócenia w funkcjonowaniu sterowania
elektronicznego sygnalizowane sa˛ na wy-
s´wietlaczu symbolem serwisu : po lewej stronie u
góry s´wieci sie
˛
symbol serwisu i zamiast wskazania
temperatury pokazuje specjalny kod usterki.
Rys. 29
Wykre
˛
cic´ lub wyła
˛
czyc´ bezpieczniki.
Po kilku minutach nalez˙y spróbowac´ ponownie wła
˛
czyc´
urza
˛
dzenie. Jes´li symbol serwisu nadal s´wieci sie
˛
, wtedy
usterke
˛
nalez˙y zgłosic´ w autoryzowanym zakładzie ser-
wisowym. Przy zgłoszeniu nalez˙y podac´ kod usterki.
Poniewaz˙ wentylator piekarnika pracuje cia
˛
gle ze wzgle
˛
-
dów bezpieczen´stwa, nalez˙y urza
˛
dzenie ponownie wy-
ła
˛
czyc´ za pomoca
˛
bezpieczników.
PIEKARNIK
Rys.30
A Wyjmowane listwy do wsuwania blach
B S
´
cianka dziela˛ca, za nia˛ grzałka w tylnej
s´ciance i wentylator
C Grzałki grilla
D Elementyrnej grzałki
C + D Grill z duz˙a˛ powierzchnia˛ nagrzewania
E Os´wietlenie piekarnika
F Tabliczka znamionowa
G Filtr uszczowy
H Tulejka do wkładania sondy
I Tulejka do wkładania szpad obrotowych
Poziomy do wsuwania blach
WYPOSAZ
˙
ENIE PIEKARNIKA
Oprócz blach be
˛
da˛cych na wyposaz˙eniu pie-
karnika moz˙na stosowac´ foremki do piecze-
nia i inne naczynia odporne na wysoka˛ temperature
˛
.
Przestrzegac´ zalecen´ producenta stosowanych na-
czyn´.
Piekarnik posiada naste
˛
puja˛ce wyposaz˙enie :
Rys.31
15
TEMPERATURA PIECZENIA DLA RÓZ
˙
NYCH
RODZAJÓW MIE
˛
SA
Rodzaj mie
˛
sa Temperatura wewne
˛
trzna
potrawy w
o
C
Rostbef 45-55 po angielsku
55-65 medium
65-75 mocno wypieczony
Pole
˛
dwica wołowa 45-55 po angielsku
55-65 medium
65-75 mocno wypieczona
Pieczen´ wołowa 75-80 całkowicie upieczona
Pieczen´ wieprzowa (chuda) 75-75 całkowicie upieczona
Pieczen´ wieprzowa (tłusta) 75-80 całkowicie upieczona
Pole
˛
dwica wieprzowa 65-70 s´rodek krwisty
Pieczen´ rzymska 80-90 całkowicie upieczona
Karczek peklowany (we
˛
dzony) 70-75
Pieczen´ ciele
˛
ca 75-80 całkowicie upieczona
Pieczen´ z jagnie
˛
cia 75-85 całkowicie upieczona
Drób
Indyk 85-90 całkowicie upieczony
Kurczak, kaczka 85-90 całkowicie upieczona
Ge
˛
s´ 90-95 całkowicie upieczona
Dziczyzna 80-85 całkowicie upieczona
Ryba 70 całkowicie upieczona
1 blacha uniwersalna
2 blachy do pieczenia
1 ruszt do pieczenia tradycyjnego i na grillu
1 filtr tłuszczowy do grzałki w tylnej s´ciance piekarnika
1 roz˙en obrotowy
Dodatkowe blachy do pieczenia i ruszta moz˙na zamówic´
i nabyc´ w autoryzowanych zakładach serwisowych.
Poziomy wsuwania blach (listwy)
Piekarnik posiada 5 listew, do których moz˙na wsuwac´
blachy do pieczenia. Sa
˛
one oznaczone w tabelach i na
rysunkach cyframi od 1 = dolna listwa do 5 = górna
listwa.
Blache
˛
lub ruszt nalez˙y wsuwac´ pomie
˛
dzy podwójne
prowadnice, gdyz˙ wtedy wyposaz˙enie jest w stabilnej
pozycji i nie ma zagroz˙enia jego wypadnie
˛
cia przy wsu-
waniu i wyjmowaniu.
Rys.32
PIECZENIE W PIEKARNIKU
WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
TRADYCYJNE NAGRZEWANIE
GÓRNA˛ I DOLNA˛ GRZAŁKA˛
Grzałka w górnej s´ciance komory piekarnika i pod s´cian-
ka
˛
spodnia
˛
rozprowadza ciepło na pieczona
˛
potrawe
˛
.
Ustawienie temperatury jest moz˙liwe w zakresie od 50
o
C
do 280
o
C. Pieczenie mie
˛
sa i ciasta przy nagrzewaniu
górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
moz˙liwe jest tylko na jednym po-
ziomie :
cienkie ciasto lub małe ciasteczka na blaszce - poziom
1, 2 lub 3;
grube ciasto, babka lub ciasta w foremce prostoka
˛
tnej
- poziom 1, 2 lub 3
Rys.33
GÓRNA
GRZAŁKA
Ciepło rozprowadzane jest z grzałki na s´ciance górnej
piekarnika. Ten rodzaj nagrzewania nadaje sie
˛
do pod-
piekania juz˙ upieczonych potraw i zapiekania potraw
panierowanych. Maksymalna temperatura wynosi
180
o
C.
DOLNA
GRZAŁKA
Grzałka pod spodem piekarnika rozdziela ciepło na po-
trawe
˛
. Funkcja ta moz˙e byc´ uz˙ywana do podpiekania juz˙
upieczonych potraw i zarumieniania ciasta na blaszce.
Maksymalna temperatura wynosi 180
o
C.
Rys.34
PIECZENIE Z NAWIEWEM
GORA˛CEGO POWIETRZA
Przenoszenie ciepła naste
˛
puje poprzez gora
˛
ce powie-
trze z grzałki w tylnej s´ciance piekarnika, które zostaje
wprawiane w ruch przez wentylator znajduja
˛
cy sie
˛
rów-
niez˙ w tylnej s´ciance piekarnika.
Temperatura moz˙e osia
˛
gna
˛
c´ wartos´c´ w zakresie od 50
o
C
do 280
o
C.
W zalez˙nos´ci od rodzaju pieczonej potrawy moz˙na piec
jednoczes´nie na trzech poziomach.
16
Rys.35
PIECZENIE NA GRILLU
Na grillu nalez˙y piec przy zamknie
˛
tych drzwi-
czkach piekarnika. Podczas pieczenia na
grillu nie pozostawiac´ urza˛dzenia bez nadzoru.
W zalez˙nos´ci od rodzaju, ilos´ci i wysokos´ci pieczonej
potrawy moz˙na ustawic´ pokre
˛
tłem wyboru funkcji odpo-
wiedni sposób nagrzewania. Temperature
˛
moz˙na dopa-
sowac´ do pieczonej potrawy, poniewaz˙ termostat piekar-
nika utrzymuje równiez˙ przy funkcjach grilla temperature
˛
w ustawionym zakresie.
Szczegółowe wskazówki dotycza
˛
ce wyboru funkcji,
ustawienia temperatury i poziomu pieczenia podano w
tabeli pieczenia na grillu.
OPIEKANIE POWIERZCHNIOWE
NA GRILLU PROMIENIAMI
PODCZERWONYMI
Funkcja opiekania powierzchniowego na grillu z promie-
niami podczerwonymi nadaje sie
˛
do pieczenia małej
ilos´ci mie
˛
sa lub połówek kurczaka na s´rodku rusztu.
Zakres temperatury pieczenia : 240
o
C do 280
o
C.
Rys.36
OPIEKANIE NA GRILLU
DUZ
˙
EJ POWIERZCHNI
Funkcja opiekania na grillu duz˙ej powierzchni nadaje sie
˛
do pieczenia płaskich produktów, połówek kurczaka itp.
na całkowicie zapełnionym ruszcie. W tej funkcji wła
˛
czo-
ne sa
˛
obie grzałki pod górna
˛
s´cianka
˛
komory piekarnika.
Zakres temperatury pieczenia : 240
o
C do 280
o
C.
Rys.37
Obie funkcje opiekania powierzchniowego na grillu
nadaja
˛
sie
˛
do pieczenia płaskich potraw - jak np. steki,
kotlety, kiełbaski, ryby itp. Poniewaz˙ ciepło z grzałek w
s´ciance górnej piekarnika powoduje opiekanie tylko górnej
powierzchni potrawy, nalez˙y ja
˛
obrócic´ w trakcie pieczenia.
Tłustych potraw przeznaczonych do pieczenia na grillu
nie nalez˙y umieszczac´ zbyt blisko grzałki.
Brytfanne
˛
do wyłapywania s´ciekaja
˛
cego sosu z pieczo-
nego mie
˛
sa nalez˙y zawsze wsuwac´ do listwy 1 lub 2.
Ponadto funkcje
˛
opiekania powierzchniowego na grillu
uz˙ywa sie
˛
do :
zapiekania tostów
zapiekania sufletów.
Potrawe
˛
(w zalez˙nos´ci od wielkos´ci) nalez˙y połoz˙yc´ na
ruszcie i wsuna
˛
c´ ruszt do listwy 4 lub 5. Odste
˛
p od grzałki
moz˙na regulowac´ wsuwaja
˛
c ruszt wypukłos´cia
˛
do góry
lub w dół.
PIECZENIE NA GRILLU
Z ROZ
˙
NEM OBROTOWYM
Z funkcja
˛
opiekania na grillu duz˙ej powierzchni zostaje
jednoczes´nie wła
˛
czony silnik roz˙na obrotowego. Na
szpady moz˙na nabijac´ duz˙e kawałki mie
˛
sa, zrazy zawi-
jane i zamocowac´ je dwoma klamerkami. Naste
˛
pnie
szpade
˛
nalez˙y włoz˙yc´ do tulejki silnika i umies´cic´ na
ramie uchwytu w listwie 3.
Mie
˛
so be
˛
dzie powoli obracane i równomiernie opiekane
z kaz˙dej strony pod obiema grzałkami w górnej s´ciance.
Rys.38
17
GRILL
TURBO
Funkcja grilla TURBO nadaje sie
˛
do pieczenia duz˙ych
kawałków mie
˛
sa (np. rolada zawijana, golonka, drób,
suflety) przy ustawieniu temperatury w zakresie od
150
o
C do 190
o
C.
Obie grzałki pod górna
˛
s´cianka
˛
piekarnika działaja
˛
razem
z wentylatorem. W ten sposób pieczona jest nie tylko
górna powierzchnia potrawy, ale ciepło grilla doprowa-
dzane jest do wszystkich cze
˛
s´ci pieczonej potrawy.
Brytfanne
˛
wsuna
˛
c´ do 1 lub 2 listwy, ruszt z potrawa
˛
do
listwy powyz˙ej.
Rys.39
PIECZENIE MIE
˛
SA I CIASTA
WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
PIECZENIE MIE
˛
SA
Nawiew gora˛cego powietrza i nagrzewanie
górna˛/dolna˛ grzałka˛
Czas pieczenia zalez˙y od rodzaju, wagi i wysokos´ci
pieczonej potrawy. Czas nalez˙y dobierac´ odpowiednio
do wysokos´ci mie
˛
sa (cm).
Wołowina, dziczyzna 14 - 17 minut
Wieprzowina, ciele
˛
cina 14 - 17 minut
Filet, rostbef 10 - 12 minut
Im wyz˙sze jest mie
˛
so, tym niz˙sza
˛
temperature
˛
piekarnika
nalez˙y ustawic´.
Stopien´ upieczenia mie
˛
sa moz˙na sprawdzic´ wciskaja
˛
c
łyz˙ke
˛
. Jes´li mie
˛
so nie ugnie sie
˛
, to jest juz˙ upieczone.
Po wyła
˛
czeniu nalez˙y pieczen´ pozostawic´ w piekarniku
jeszcze przez ok. 10 minut, wtedy sos nie wycieknie
podczas krojenia.
Pieczenie mie
˛
sa na ruszcie
Pieczen´ nalez˙y układac´ na ruszcie strona
˛
przyprawiona
˛
do góry. Brytfanne
˛
uniwersalna
˛
wsuna
˛
c´ do listwy 1 lub 2
i ruszt do listwy powyz˙ej.
Pieczenie w naczyniu lub brytfannie uniwersalnej
Chude mie
˛
so, dziczyzne
˛
i mie
˛
so mielone nalez˙y połoz˙yc´
bezpos´rednio do naczynia na ruszcie lub włoz˙yc´ do
brytfanny uniwersalnej. Kawałki mie
˛
sa wymagaja
˛
cego
krótkiego czasu pieczenia umies´cic´ na blaszce.
Jes´li be
˛
dzie konieczny czas pieczenia powyz˙ej godziny,
wtedy dodatki do sosu nalez˙y dodac´ dopiero pół godziny
przed kon´cem czasu pieczenia, pozostawic´ do zarumie-
nienia i dolac´ troche
˛
gora
˛
cej wody.
Poziom blachy przy pieczeniu mie
˛
sa i ciasta
W funkcji nagrzewania z nawiewem gora
˛
cego powietrza
moz˙na piec jednoczes´nie na trzech poziomach.
Zalecane poziomy :
1 blacha : listwa 2 lub 3
2 blachy : listwa 1 + 3 lub 2 + 4
3 blachy : listwa 1, 3 i 5
1-2 wysokie foremki obok siebie :
ruszt na poziomie 1
1 płaska foremka : poziom 2 lub 3
2 płaskie foremki : poziom 1 i 3
Pieczenie mie
˛
sa i ciasta z nagrzewaniem górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
moz˙liwe jest tylko na jednym poziomie.
Płaskie ciasta lub małe wypieki na blaszce
poziom 1, 2 lub 3
Wysokie ciasta, chałki lub w kształcie prostoka
˛
tnym
poziom 2 lub 3
Naczynia do pieczenia ciasta i mie
˛
sa
Do pieczenia ciasta i mie
˛
sa zaleca sie
˛
stosowanie blach
be
˛
da
˛
cych na wyposaz˙eniu oraz matowych blach, cie-
mnych foremek z blachy lakierowanej na czarno lub
emaliowanych.
W funkcji nagrzewania z nawiewem gora
˛
cego powietrza
lub funkcji do pieczenia pizzy moz˙na stosowac´ jasne
foremki, naczynia ceramiczne i inne, odporne na wysoka
˛
temperature
˛
. Jednakz˙e nalez˙y pamie
˛
tac´ o wpływaniu na
czas i poziom pieczenia w przypadku stosowania tego
typu naczyn´ : wybrac´ niski poziom i wydłuz˙yc´ czas
pieczenia. Przestrzegac´ równiez˙ zalecen´ producenta
stosowanych naczyn´.
W funkcji nagrzewania górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
nie nalez˙y
stosowac´ jasnych i błyszcza
˛
cych blaszek lub foremek do
pieczenia ze wzgle
˛
du na oddziaływanie promieni ciepl-
nych.
Foremki i naczynia do pieczenia nalez˙y ustawiac´ w pie-
karniku na ruszcie. Pozostałe wskazówki podano w ta-
belach.
18
Ustawienie temperatury
W funkcji nagrzewania z nawiewem gora
˛
cego powietrza
ciepło jest szybciej doprowadzane do potrawy niz˙ w
przypadku metody konwencjonalnej. Dlatego moz˙na
ustawic´ temperature
˛
o ok. 25
o
C niz˙sza
˛
niz˙ podano w
przepisie kulinarnym dla nagrzewania górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
.
WSKAZÓWKA
W handlu doste
˛
pne sa˛ termometry do mierzenia tem-
peratury pieczonego mie
˛
sa.
Specjalny filtr tłuszczowy
Podczas wszystkich procesów kulinarnych w funkcji na-
grzewania z nawiewem gora
˛
cego powietrza i grilla TUR-
BO nalez˙y zawiesic´ filtr tłuszczowy w celu ochrony grzał-
ki w tylnej s´ciance.
Przy pieczeniu ciasta w opcji nagrzewania z nawiewem
gora
˛
cego powietrza nalez˙y zdja
˛
c´ filtr tłuszczowy, gdyz˙
bez filtra naste
˛
puje bardziej intensywne rozprowadzanie
ciepła i dzie
˛
ki temu zostaje skrócony czas pieczenia.
Nagrzewanie wste
˛
pne
Poprzez szybkie osia
˛
gnie
˛
cie ustawionej temperatury
skraca sie
˛
czas nagrzewania piekarnika przed wsunie
˛
-
ciem potrawy w wie
˛
kszos´ci procesów pieczenia ciasta i
mie
˛
sa.
Zalecamy nagrzewanie wste
˛
pne piekarnika do pieczenia
naste
˛
puja
˛
cych potraw :
Dania mie
˛
sne np. pole
˛
dwica, rostbef, sznycel lub kot-
let. Pory mie
˛
sa zamykaja
˛
sie
˛
szybciej i pieczen´ jest
bardziej soczysta.
Małe wypieki.
Bułeczki, rolady.
Piekarnik jest nagrzewany przed umieszczeniem w nim
potrawy do momentu osia
˛
gnie
˛
cia ustawionej temperatu-
ry i zgas´nie
˛
cia czerwonej lampki kontrolnej temperatury.
Wskazówki dotycza˛ce tabeli
Tabela dotycza
˛
ca procesów kulinarnych zawiera w nie-
których przypadkach zakresy temperatur np. 160-175
o
C.
Najpierw nalez˙y wybrac´ niz˙sza
˛
wartos´c´, poniewaz˙ przy
wysokich temperaturach ciasto piecze sie
˛
szybciej od
góry, nie ros´nie prawidłowo lub zapada sie
˛
, poniewaz˙ jest
zbyt wilgotne.
Jes´li proces pieczenia trwa zbyt długo, lub potrawa nie
jest pieczona prawidłowo, wtedy nalez˙y ustawic´ wyz˙sza
˛
temperature
˛
. Równomierne zbra
˛
zowienie ciasta moz˙na
uzyskac´ obniz˙aja
˛
c temperature
˛
pieczenia (ok. 10
o
C). W
tym przypadku nalez˙y wydłuz˙yc´ czas pieczenia. Dane
dotycza
˛
ce czasu pieczenia moz˙na zmieniac´, poniewaz˙
wielkos´c´ jajek, struktura ma
˛
ki oraz materiał, z którego
wykonana jest foremka, sa
˛
zróz˙nicowane.
OS
´
WIETLENIE PIEKARNIKA
WYMIANA Z
˙
ARÓWKI
Przed przysta˛pieniem do wymiany z˙arówki w
piekarniku nalez˙y odła˛czyc´ urza˛dzenie od
z´ródła zasilania elektrycznego wyła˛czaja˛c wzgl. wy-
kre
˛
caja˛c bezpieczniki.
Uszkodzona
˛
z˙arówk uz˙ytkownik moz˙e wymienic´ samo-
dzielnie.
Stosowac´ z˙arówki odporne na wysoka
˛
temperature
˛
300
o
C, o parametrach :
25 Watt, 230/240 Volt -E14.
Z
˙
arówki moz˙na zamówic´ i nabyc´ w autoryzowanych
zakładach serwisowych.
Okra˛a z˙arówka w tylnej s´ciance piekarnika :
Odkre
˛
cic´ osłone
˛
szklana
˛
i wymienic´ z˙arówke
˛
.
Ponownie zakre
˛
cic´ osłone
˛
szklana
˛
.
Rys.40
Prostoka
˛
tna z˙arówka z lewej s´ciance bocznej :
* Zdja
˛
c´ lewa
˛
listwe
˛
* Zdja
˛
c´ z uchwytu osłone
˛
szklana
˛
za pomoca
˛
szerokiego
s´rubokre
˛
ta.
* Wymienic´ z˙arówke
˛
.
* Osłone
˛
szklana
˛
ponownie zamocowac´ w uchwycie.
Rys.41
19
TABELE PIECZENIA
20
PIECZENIE MIE˛SA, DROBIU I RYB
PIECZENIE Z NAWIEWEM GORA˛CEGO POWIETRZA
Rodzaj potrawy Temperatura w
o
CPoziom rusztu
Poziom brytfanny
uniwersalnej
Czas pieczenia w
minutach
MIE
˛
SO W KAWAŁKU
1 kg pieczeni wieprzowej, karczek,
rolada zawijana lub szynka na 1 cm wys.
160 2 1 14-17
We
˛
dzone z˙eberka (peklowane) 180 2 1 10-12
Pieczen´ rzymska 170 2 60
Pieczen´ wołowa 160 2 1 18
Pole
˛
dwica wołowa 200 2 1 6-8 po angielsku 8-10
s´redni
Rostbef 200 2 1 8-10 po angielsku 10-
12 s´redni
Pieczen´ ciele
˛
ca 180 2 1 14-17
1 kg pieczeni zawijanej z indyka 160 2 1 11-13
Udziec z jagnie
˛
cia (ok. 1,8 kg) 180 2 1 90
Kurczak 160 2 1 55-60
Kaczka (2-2,5 kg) 160 2 1 90-120
Ge
˛
s´ (ok. 4,5 kg) 160 2 1 150-180
POTRAWY WYMAGAJA˛CE KRÓTKIEGO CZASU PIECZENIA NA BLASZCE NA 1 LUB 2 POZIOMIE
Kiełbaski *230 3 --- 12-13
*230 4+2 --- 12-13
Sznycel/kotlet panierowany *240 3 --- 13-15
*240 4+2 --- 13-15
Kotlet mielony *220 3 --- 15-20
*220 4+2 --- 15-20
Wa
˛
tróbka *250 3 --- 6-7
*250 4+2 --- 6-7
RYBY
Pstra
˛
gi po 200-250g 200 3 --- 20
4 filety z pstra
˛
ga (po 200g) 180 3 --- 22
Filet panierowane z sandacza (ok. 1 kg) 200 3 --- 30
Podane w tabeli czasy pieczenia sa
˛
tylko wartos´ciami orientacyjnymi.
* = Nagrzewanie wste
˛
pne do momentu zgas´nie
˛
cia lampki kontrolnej temperatury.
SUSZENIE
Funkcja: Nagrzewanie z nawie-
wem gora˛cego powietrza
Temperatura w
o
C
Poziom od góry Czas suszenia w godzinach
(dane orientacyjne)
Poziom 1 Poziom 2 Poziom 3
Kra
˛
z˙ki jabłek 75 --- --- 5. 3. 1. 6 godz. 10 min.
Grzyby 50 --- --- 5. 3. 1. 6-8
PIECZENIE CIASTA
Rodzaj ciasta
Nagrzewanie z nawiewem gora
˛
cego powietrza
Czas
pieczenia w
minutach
Górna/dolna grzałka
Temp. w
o
C
Poziom od góry
Temp. w
o
C
Poziom od
dołu
12 3
CIASTO UCIERANE
Babka 160 1 --- --- 70-75 175 2
Wieniec (forem. wypeł. do połowy wysokos´ci) 150 2 --- --- 45-55 170 1
Ciasto piaskowe (foremka prostoka
˛
tna) 150-160 3 --- --- 70-85 160-170 3
Spód pod ciasto owocowe 160 3 --- --- 15-20 *180 3
Jabłecznik 160 2 --- --- 40-45 *175 2
Ciasto na blaszce z owocami 160 3 --- --- 30-35 *180 3
Szybkie ciasto 170 3 --- --- 20-30 180-190 3
Ciasto miodowe na blaszce 150 3 --- --- 20-30 *170 3
CIASTO KRUCHE
Spód torta 160 3 --- --- 15-20 --- ---
Tort serowy (750g sera) foremka 26 cm --- --- --- --- 65-75 +10 w
piekarniku
170 1
Pokryty tort owocowy 170 2 --- --- 45-60 180 1
Sernik na blaszce --- --- --- --- 45-55 175 2
Formowane wypieki 170 2 --- --- 45-55 180 2
CIASTO FRANCUSKIE
Francuski tort jabłkowy *170 3 --- --- 40-45 *190 2
CIASTO BISZKOPTOWE
Tort biszkoptowy *160 3 --- --- 35-40 *170 2
Spód torta *160 3 4+2 --- 25-35 *180 3
Omlet *250 2 --- --- 3-4 --- ---
Biszkopt zawijany *180 3 --- --- 15 *190 2
CIASTO DROZ
˙
DZ
˙
OWE
Babka 160 2 --- --- 45-55 170 1
Nadziewany wieniec 160 2 --- --- 30-35 180 2
Ciasto z kruszonka
˛
170-180 3 4+2 --- 25-30 180-190 3
Ciasto owocowe z kruszonka
˛
170-180 3 4+2 --- 40-50 180-190 3
Ciasto z migdałami i miodem 170 3 --- --- 15-20 200 3
Ciasto droz˙dz˙owe z serem --- --- --- --- 45-50 180 3
Strucla s´wia
˛
teczna *150 2 --- --- 65-70 *175 2
Chałka droz˙dz˙owa 170-180 3 --- --- 25-35 *200 2
Pizza *220 1 --- --- 20-30 *250 1
MAŁE WYPIEKI
Ciasteczka piankowe *80-90 3 4+2 --- 120-180 80-90 3
Kruche ciasteczka migdałowe 140 3 4+2 --- 21-22 *170 3
Ciasteczka wyciskane 140-160 3 4+2 5,3,1 15-35 160-170 3
Ciasteczka orzechowe --- --- --- --- 25-30 180 2
Ciasteczka z orzechami i czekolada
˛
150 3 4+2 --- 15-20 *170 3
Podane w tabeli czasy pieczenia sa
˛
tylko wartos´ciami orientacyjnymi. Zalecany sposób nagrzewania, poziom pieczenia i temperatura sa
˛
zaznaczone
ustym drukiem. * = Nagrzewanie wste
˛
pne do momentu zgas´nie
˛
cia lampki kontrolnej temperatury.
22
PIECZENIE CIASTA
Rodzaj ciasta
Nagrzewanie z nawiewem gora
˛
cego powietrza
Czas
pieczenia
w minutach
Górna/dolna grzałka
Temp. w
o
C
Poziom od góry
Temp. w
o
C
Poziom od
dołu
123
MAŁE CIASTA
Ciastka francuskie *180 --- 4+2 --- 20 *190 3
Paluszki z serem/makiem, kminkiem *190 --- 4+2 5.3.1 12-14 *210 3
Ciasteczka zawijane droz˙dz˙owe *170 3 4+2 --- 15-20 *190 3
Ciasteczka nadziewane jabłkami 160 3 4+2 --- 20-25 180 3
Biszkopciki *160 --- 4+2 --- 13 *180 3
Ciasteczka ucierane 160 3 4+2 --- 20-30 180 3
CIASTA GOTOWANE
Ptysie 190 3 4+2 --- 30-40 *200 3
CIASTA TARTE
Strucla jabłkowa 160 2 --- --- 55
Szwajcarski jabłecznik --- --- --- --- 35 230 2
Szwajcarski sernik --- --- --- --- 35 230 1
Ciasto z serem i cebula
˛
--- --- --- --- 40 230 1
Ciasto z jarzynami --- --- --- --- 30-40 210-220 1
CHLEB I BUŁECZKI
Bułeczki z rodzynkami *190 3 4+2 --- 15-20 *210 3
Bułeczki mleczne *220-230 3 4+2 --- 15-20 *240 3
Chleb pełnoziarnisty *190 2 --- --- 45-50 *210 2
Chleb gryczany *190 3 --- --- 45-50 *210 3
Biały chleb prostoka
˛
tny *175 2 --- --- 40-45 *190 1
Chleb - placek --- --- --- --- 20-25 *230 2
Brioche (foremka 22 cm) *160 2 --- --- 20-25 *190 1
Mały brioches na blaszce *160 --- 4+2 --- 15-16 --- ---
SUFLETY
Suflet ma
˛
czny 200 2 --- --- 40-45 --- ---
Suflet ziemniaczany 200 2 --- --- 60-65 200 ---
PANIEROWANIE
Kalafior z sosem holenderskim 220 3 --- --- 20 --- ---
Tost po hawajsku *250 3 --- --- 5-8 --- ---
Podane w tabeli czasy pieczenia sa
˛
tylko wartos´ciami orientacyjnymi. Zalecany sposób nagrzewania, poziom pieczenia
i temperatura sa
˛
zaznaczone tłustym drukiem.
* = Nagrzewanie wste
˛
pne do momentu zgas´nie
˛
cia lampki kontrolnej temperatury.
FUNKCJA DO PIECZENIA PIZZY
Rodzaj ciasta Temperatura w
o
C Czas pieczenia w minutach Poziom od dołu
CIASTO UCIERANE
Babka 160 70-75 1
CIASTO PIASKOWE
Tort serowy (750g sera, foremka spre
˛
z˙ynowa 26 cm) 150 60-65 + 10 min. pozostawic´ w piekarniku 2
Tort owocowy kryty 170 40-45 2
Sernik na blaszce 150-160 45-55 2
Ciasto z porzeczkami (spód upiec) 160 15 2
Ciasto porzeczkowe pieczone na gotowo 160 30 2
CIASTO FRANCUSKIE
Francuski tort jabłkowy 170* 40-45 2
CIASTO DROZ
˙
DZ
˙
OWE
Sernik 150-160 35-45 2
Pizza (na blaszce) 220* 15-20 1
Pizza w okra
˛
głej foremce 220* 8-10 1
MAŁE WYPIEKI
Ciasteczka orzechowe 160 25 1
TARTE CIASTO
Ciasto szpinakowe 190 30-35 2
CHLEB I BUŁECZKI
Cleb-placek 200* 21 2
SUFLET Z PANIERKA˛
Warzywa zapiekane w cies´cie 170 30 1
Kluski z warzywami 170 37 1
Podane w tabeli czasy pieczenia sa
˛
tylko wartos´ciami orientacyjnymi.
* = Nagrzewanie wste
˛
pne do momentu zgas´nie
˛
cia lampki kontrolnej temperatury.
PASTERYZACJA
Funkcja: Nagrzewanie z na-
wiewem gora˛cego powietrza
Temperatura w
o
C
Poziom
od dołu
Pasteryzacja do momentu rozpocze
˛
cia
musowania (czas w minutach)
Dalsza pasteryzacja
(czas w minutach)
OWOCE DROBNE
Truskawki, jagody, maliny,
dojrzały agrest
150-160 1 35-45 ---
Niedojrzały agrest 150-160 1 35-45 15
DUZ
˙
E OWOCE
Owoce z twardym mia
˛
z˙szem,
gruszki, s´liwki, jabłka
150-160 1 35-45 15
WARZYWA
Marchew 150-160 2 50 15 w wyła
˛
czonym
piekarniku: 60
Grzyby 150-160 2 45 30 w wyła
˛
czonym
piekarniku: 60
Pikle 150-160 1 50 15
Kalarepa, fasola, groszek,
szparagi
150-160 2 50 80-120
Mus s´liwkowy 150-160
50
1 45 6-8 godz.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

Electrolux EOB948K Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla