4 Abyrozpocząćprocesgrillowaniazparą,należyustawićpokrętłotemperatury
wpozycji„4”lub„5”,anastępniezamknąćszklanąpokrywkę,copozwoli
zatrzymaćtworzącąsięparę.(rys.4)
, Zaświecisięwskaźnik.
Uwaga: Nawet po zamknięciu pokrywki może wydobywać się spod niej para.
5 Poczekaj,ażurządzeniesięrozgrzeje(wskaźnikzgaśnie)(rys.5).
, Urządzeniejestgotowedoużycia.
6 Ułóżskładnikinagorącejpłytceopiekającej.
7 Zamknijszklanąpokrywkę,abymiećpewność,żeskładnikiprzejdąaromatem
zawartymwparze,atakżeabyzapobiecrozpryskiwaniusiętłuszczu.(rys.10)
8 Odczasudoczasuobracajskładnikinapłytceopiekającej.
Uwaga:Nienależyciąćskładnikówznajdującychsięnapłytceopiekającejani
używaćmetalowychprzyborówkuchennychdoobracaniaskładników,ponieważ
mogłobytospowodowaćuszkodzeniepowłokizapobiegającejprzywieraniu.
Uwaga: Mięso nie zarumieni się ani nie stanie się kruche — w przypadku grillowania z
parą to normalne zjawisko. Przygotowując mięso, które ma być mocniej zarumienione lub
bardziej chrupiące z zewnątrz, można podnieść szklaną pokrywkę.
9 Gdyskładnikibędągotowe,podnieśszklanąpokrywkęizdejmikskładniki
zpłytkiopiekającej,anastępnieponownieustawpokrętłotemperaturyw
pozycji„0”.
Uwaga:Nienależyzdejmowaćskładnikówzpłytkiopiekającej,korzystając
zmetalowychprzyborówkuchennych,ponieważmogłobytospowodować
uszkodzeniepowłokizapobiegającejprzywieraniu.
Uwaga:Nieprzesuwajaninieprzenośurządzeniapodczasużytkowanialubjeślijest
onojeszczegorące.
Po użyciu
1 Wyjmijwtyczkęurządzeniazgniazdkaelektrycznego.
2 Przedprzeniesieniemlubobsługąurządzeniapoczekaj,ażurządzenieostygnie.
3 Abyzdjąćszklanąpokrywkę,otwórzją,anastępnieunieśiwyjmijz
zawiasów.(rys.12)
4 Umyjszklanąpokrywkęwgorącejwodziezdodatkiemniewielkiejilościpłynu
domycianaczyńlubwzmywarce.(rys.13)
Uwaga: Obchodź się ostrożnie ze szklaną pokrywką. Może się ona rozbić w przypadku
upuszczenia.
Uwaga: Po zakończeniu procesu wędzenia na pokrywce może być widoczna ciemna plama.
Można ją łatwo zmyć ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
5 Wyjmijpojemnikdowędzeniazpłytkiopiekającej.(rys.14)
Uwaga:Opróżnijpojemnikdowędzeniana(ceramiczny)talerz.Zanimwyrzucisz
zrębki,poczekaj,ażostygną.Zrębkimożnatakżeprzedwyrzuceniemzanurzyćw
zimnejwodzie.
6 Pojemnikdowędzeniaumyjwgorącejwodziezdodatkiempłynudomycia
naczyń.(rys.15)
Uwaga:Nigdyniemyjpojemnikadowędzeniawzmywarce.
7 Przesuńnadmiartłuszczuiresztekjedzeniazpłytkiopiekającejnarowek
ociekowy,korzystajączdrewnianejlubsilikonowejłopatki(rys.16).
8 Zapomocąpapierowegoręcznikakuchennegousuńpozostałytłuszcziresztki
jedzeniazpłytkiopiekającej.
9 Umyjpłytkęopiekającąwgorącejwodziezdodatkiempłynudomycianaczyń
lubwzmywarce.(rys.17)
Uwaga: Jeśli tłuszcz lub resztki jedzenia przywarły do płytki opiekającej, najpierw namocz
płytkę opiekającą w gorącej wodzie. Nie należy czyścić płytki opiekającej z użyciem
ściernych środków czyszczących ani środków do szorowania.
10 Usuńtłuszcziresztkijedzeniaztackinatłuszcz.(rys.18)
11 Umyjtackęnatłuszczwgorącejwodziezdodatkiempłynudomycianaczyń
lubwzmywarce.(rys.19)
12 Wytrzyjpodstawęwilgotnąszmatką.(rys.20)
Niebezpieczeństwo:Niezanurzajpodstawyaniprzewodusieciowegowwodzieani
wżadnyminnympłynie.
3 Napełnijpojemnikdowędzeniazrębkamiiumieśćgowotworzewpłytce
opiekającej.(rys.6)
- Aby uzyskać lekko wędzony smak, napełnij pojemnik do poziomu dolnego
oznaczenia. Składniki można wędzić od 10 do 15 minut. (rys. 7)
- Aby uzyskać średnio intensywny wędzony smak, napełnij pojemnik do poziomu
środkowego oznaczenia. Składniki można wędzić od 20 do 25 minut. (rys. 8)
- Aby uzyskać mocno wędzony smak, napełnij cały pojemnik. Składniki można
poddawać wędzeniu przed maks. 30 minut. (rys. 9)
Uwaga: Nie należy zanurzać zrębków w wodzie przed ich użyciem.
Uwaga: Należy zawsze opróżnić pojemnik do wędzenia przed ponownym wędzeniem.
Nie należy ponownie korzystać z tych samych (wypalonych) zrębków.
Wskazówka: Umieszczając w pojemniku do wędzenia suszone zioła, można nadać
składnikom doskonały aromat.
4 Abyrozpocząćproceswędzeniaskładników,należyustawićpokrętło
temperaturywpozycji„5”,anastępniezamknąćszklanąpokrywkę,copozwoli
zatrzymaćtworzącysiędym.(rys.4)
, Zaświecisięwskaźnik.
Uwaga: Prawdopodobieństwo zajęcia się ogniem zrębków jest bardzo małe. Są one
podgrzewane wyłącznie do temperatury wymaganej do wytworzenia się dymu.
5 Poczekajok.10minut,ażurządzeniesięrozgrzeje,awskaźnikzgaśnie,poczym
zpojemnikadowędzeniazaczniewydobywaćsięwiększailośćdymu.(rys.5)
, Urządzeniejestgotowedoużycia.
6 Otwórzszklanąpokrywkęiumieśćskładnikinagorącejpłytceopiekającej.
7 Zamknijszklanąpokrywkę,abymiećpewność,żeskładnikiprzejdąaromatem
dymu,atakżeabyzapobiecrozpryskiwaniusiętłuszczu.(rys.10)
Uwaga: Wydobywanie się dymu spod pokrywki to normalne zjawisko.
8 Odczasudoczasuobracajskładnikinapłytceopiekającej.
Uwaga:Nienależyciąćskładnikówznajdującychsięnapłytceopiekającejani
używaćmetalowychprzyborówkuchennychdoobracaniaskładników,ponieważ
mogłobytospowodowaćuszkodzeniepowłokizapobiegającejprzywieraniu.
9 Gdyskładnikibędągotowe,podnieśszklanąpokrywkęizdejmikskładniki
zpłytkiopiekającej,anastępnieponownieustawpokrętłotemperaturyw
pozycji„0”.
Uwaga:Opróżnijpojemnikdowędzeniana(ceramiczny)talerz.Zanimwyrzucisz
zrębki,poczekaj,ażostygną.Zrębkimożnatakżeprzedwyrzuceniemzanurzyćw
zimnejwodzie.
Uwaga:Nienależyzdejmowaćskładnikówzpłytkiopiekającej,korzystając
zmetalowychprzyborówkuchennych,ponieważmogłobytospowodować
uszkodzeniepowłokizapobiegającejprzywieraniu.
Uwaga:Nieprzesuwajaninieprzenośurządzeniapodczasużytkowanialubjeślijest
onojeszczegorące.
Uwaga:Przedczyszczeniemlubobsługąurządzeniapoczekaj,ażurządzenie
ostygnie.
Grillowanie z parą
Istnieje możliwość grillowania z parą powstałą z płynu, np. wody lub wina. Taki zabieg
pozwala przygotować delikatne, miękkie mięso. Więcej pomysłów można znaleźć w
książce z przepisami lub w skróconej instrukcji obsługi.
Uwaga:Pojemnikdogotowanianaparzenależynapełniaćwodąlubnapojami
alkoholowymi.Nienależynalewaćdoniegoinnychpłynów,takichjakolejlub
marynata.
Uwaga:Abyzapobiecwyciekaniuzawartościpojemnikadogotowanianaparze,nie
należynapełniaćgogorącąwodąaniwrzątkiem.
1 Rozwińprzewódsieciowy.
2 Włóżwtyczkędouziemionegogniazdkaelektrycznego.
3 Napełnijpojemnikdogotowanianaparzewodą,winemlubinnymnapojem
alkoholowym,anastępniezamknijpokrywkę.(rys.11)
Uwaga: Aby zapobiec wyciekaniu zawartości pojemnika do gotowania na parze, nie
należy przekraczać oznaczenia maksymalnego poziomu napełnienia.