Whirlpool AKZ 286 IX Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKZ 286 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 53011
Pierwsze-Ostatnie...
położenia półek
1.Panel sterowania
2.Wentylator chłodzący* (niewidoczny)
3.Górny element grzewczy (może być obniżony)
4.Oświetlenie piekarnika
5.Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
6.Wentylator
7.Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8.Zawiasy drzwiczek piekarnika
9.Drzwi piekarnika
*UWAGA:
wentylator chłodzący załącza się jedynie
wówczas, gdy piekarnik osiągnie określoną temperaturę.
Wentylator może w dalszym ciągu pracować, nawet po
wyłączeniu piekarnika, dla zapewnienia dostatecznego
chłodzenia.
AKCESORIA
POKRĘTłA WCISKANE-ZWALNIANE
Aby uruchomić taki typ pokrętła, należy je wcisnąć do połowy.
Ustawić pokrętło na żądane położenie.
Gdy pieczenie jest zakończone, obrócić pokrętło z powrotem w położenie “off” (wyłączone)
i nacisnąć je ponownie, aby przywrócić początkowe ustawienie.
OPIS PODAJĄCY SPOSÓB UŻYWANIA PIEKARNIKA ZNAJDUJE SIĘ NA KARCIE
OPISOWEJ PROGRAMATORA.
TABELA FUNKCJI PIEKARNIKA
Symbol funkcji
Funkcja
Ustawianie
temperatury/
poziomu
Opis funkcji
(szczegóły podano w instrukcji obsługi)
Symbol Nr
––
PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
--
––
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- Służy do załączenia oświetlenia piekarnika.
2
MLTF
(Utrzymanie ciepła)
35C
Służy do utrzymania stałej temperatury,
35°C lub 60°C.
3
STATYCZNA
200C
Służy do pieczenia na jednym poziomie
piekarnika. Podgrzewanie.
4
PIECZENIE CIAST
(Statyczna + wentylator)
175C
Służy do pieczenia na dwóch poziomach w tej
samej temperaturze.
5
WENTYLATOR
160C
Służy do pieczenia na więcej niż jednym
poziomie w tej samej temperaturze.
6
TURBOWENTYLATOR
160C
Służy do pieczenia: dużych kawałków ciast
owocowych, nadziewanych jarzyn, potraw
zapiekanych, drobiu.
7
GRILL
3
Służy do pieczenia małych kawałków mięsa,
tostów itp.
8
TURBOGRILL
(Grill + Wentylator)
3 Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa.
9
PROGRAM
P1 Służy do pieczenia pizzy, chleba i placków.
10
PODGRZEWANIE
(BOOSTER)
200C Służy do szybkiego podgrzewania piekarnika.
Pierwsze
Ostatnie
•Ruszt
Tacka do pieczenia
Taca do ociekania
TABELA FUNKCJI PŁYTY KUCHENNEJ
Symbol
funkcji
Funkcja
Opis funkcji
(szczegóły podano w instrukcji obsługi)
UTRZYMANIE CIEPŁA
Stała temperatura, 60°C.
PODWÓJNA STREFA
(gotowania)
Służy do rozszerzenia ogrzewanego obszaru o drugą strefę
gotowania, owalną lub prostokątną.
ICP
Służy do intensyfikacji ogrzewania wybranej strefy gotowania.
SZYBKIE GOTOWANIE
Służy do szybkiego zagotowania wody.
WOLNE PODGRZEWANIE
Stała temperatura, 35°C.
1-10
POZIOMY MOCY
-
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA
Gdy piekarnik zostanie podłączony do zasilania po raz pierwszy lub podłączony ponownie
po awarii zasilania, na
wyświetlaczu pojawi się “ ”.
Aby uruchomić piekarnik:
obrócić
pokrętło 1
tak, aby wskazówka była w górze, jak pokazano na Rys.1 tabeli programatora.
nacisnąć
przycisk 3
.
Na wyświetlaczu pokaże się “--:--”
.
1. Pokrętło wyboru: służy do wybrania funkcji piekarnika.
2. Pokrętło służące do ustawiania aktualnej godziny, czasu pieczenia,
godziny wyłączenia pieczenia, temperatur i poziomów mocy (Funkcja P).
3. Przycisk służący do wybierania i zatwierdzania różnych operacji
(uruchamia się po jednorazowym wciśnięciu).
4. Przycisk wyboru funkcji specjalnych: “Przyrumienianie” i “Utrzymanie ciepła” .
5. Pokrętło regulacyjne przedniej lewej strefy gotowania* 0 1 ... 10
6. Pokrętło regulacyjne tylnej lewej strefy gotowania* 0 1 ... 10
7. Pokrętło regulacyjne tylnej prawej strefy gotowania* 0 1 ... 10
8. Pokrętło regulacyjne przedniej prawej strefy gotowania* 0 1 ... 10
*)
Pokrętła regulacyjne płyty kuchennej nie są zamienne. Po czyszczeniu lub naprawie
muszą zostać założone na swoje oryginalne miejsce.
TABELA PIECZENIA DLA FUNKCJI GRILL
TABELE PIECZENIA POTRAW
UWAGA:
gdy pieczenie jest wykonywane za pomocą funkcji z załączonym wentylatorem lub statycznej,
zaleca się również załączenie funkcji Przyrumieniania (poziom
1
do
3
).
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(5 minut)
Poziom
(od dołu piekarnika)
Stopień
przyrumienienia
Czas pieczenia
(minuty)
Befsztyki z polędwicy 7 X 4 5 35 - 45
Kotlety 7 X 4 5 30 - 40
Kiełbaski 7 X 4 5 30 - 40
Kotlety wieprzowe 7 X 4 5 25 - 35
RYBY 7 X 4 5 30 - 40
Udka kurczaka 7 X 4 5 35 - 40
Kebaby 7 X 4 5 30 - 35
Żeberka 7 X 4 5 20 - 35
Połówki kurczaka 7 X 3 5 45 - 50
Połówki kurczaka 8 - 3 5 45 - 55
Kurczak w całości 8 - 3 5 60 - 70
Pieczeń
(wieprzowina, wołowina)
8 - 3 5 75 - 90
Kaczka 8 - 2 5 80 - 90
Udziec z jagnięcia 8 - 3 5 90 - 120
Pieczeń wołowa 8 - 3 5 90 - 120
Pieczone ziemniaki 8 - 3 5 40 - 50
Kotlety z miecznika 8 - 3 5 35 - 45
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 minut)
Poziom
(od dołu piekarnika)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Mięso
Jagnię, koźlę, baranina
3 X 2 200 60 - 80
5 X 2 190 70 - 90
4 X 2 190 60 - 80
Pieczeń
(cielęca, wieprzowa,
wołowa) (kg 1)
3 X 2 200 70 - 90
5 - 2 190 60 - 80
4 - 2 190 60 - 80
Kurczak, królik,
kaczka
3 X 2 200 70 - 80
5 - 2 190 60 - 70
4 - 2 190 70 - 80
Indyk (kg 6) + poziom 3
przyrumienianie
3 X 1 200 160 - 180
5 X 1 190 150 - 180
4 X 1 190 150 - 180
Gęś (2 kg)
3 X 2 200 120 - 130
5 X 2 190 100 - 120
4 X 2 190 110 - 120
RYBA (W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Gilt-head, okoń,
tuńczyk, łosoś, pstrąg
3 X 2 200 60 - 70
5 - 2 - 3 190 65 - 75
4 - 2 - 3 190 60 - 70
RYBA (KOTLETY)
(1 kg)
miecznik, tuńczyk,
łosoś, dorsz
3 X 2 200 45 - 55
5 - 3 190 50 - 55
4 X 2 190 45 - 55
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 minut)
Poziom
(od dołu piekarnika)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Jarzyny
Nadziewana papryka
6 X 2 200 50 - 60
3 X 2 190 35 - 45
5 - 2 180 55 - 60
4 - 2 190 50 - 60
Nadziewane pomidory
3 X 2 200 50 - 55
5 - 2 180 50 - 60
4 - 2 190 35 - 45
Pieczone ziemniaki
3 X 2 200 40 - 50
5 - 2 190 45 - 50
4 - 2 190 45 - 50
Surowe jarzyny zapiekane
(np. fenkuły, kapusta,
szparagi, seler)
3 X 2 200 35 - 45
5 - 3 180 40 - 50
4 - 2 190 40 - 50
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 minut)
Poziom
(od dołu piekarnika)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
DESERY, CIASTA ITP.
Ciasta drożdżowe
(biszkopty)
3 X 2 160 30 - 40
5 - 3 150 35 - 45
4 - 3 160 30 - 40
Placki nadziewane
(z serem)
3 - 2 180 90 - 95
5 - 2 160 70 - 80
4 - 2 170 90 - 95
Ciasta owocowe
3 X 2 180 25 - 35
5 - 3 180 45 - 50
4 - 2 180 30 - 40
Strudel z jabłkami
3 X 2 200 40 - 45
5 X 3 200 45 - 50
4 - 2 180 45 - 50
Herbatniki
3 X 2 180 20 - 30
5 - 1 - 3 160 30 - 40
4 - 2 - 4 180 25 - 35
Ciasto francuskie z kremem
3 X 2 - 4 190 25 - 35
5 X 1 - 3 180 40 - 50
4 X 2 - 4 190 30 - 40
Placki pikantne
3 X 2 200 50 - 55
5 X 3 180 55 - 60
4 X 2 200 40 - 50
Łazanki
3 X 2 200 45 - 55
5 - 2 190 45 - 55
6 - 2 190 45 - 55
Placki z nadzieniem
owocowym,
np. Ananasy, brzoskwinie
3 X 2 200 35 - 45
5 - 2 180 45 - 50
4 - 2 180 40 - 50
Bezy
3 X 2 90 120 - 150
5 - 1 - 3 80 150 - 180
4 - 2 - 4 100 120 - 150
Paszteciki
3 X 2 200 15 - 25
5 X 1 - 3 190 25 - 30
4 X 2 - 4 200 20 - 30
Suflety
3 X 2 190 30 - 40
5 - 2 180 55 - 65
4 X 2 190 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 286 IX Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla