SEVERIN FR 2408 Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi
FIN
RUS
Mini-Friteuse mit Fondue
Mini deep-fryer / fondue
Mini friteuse / set à fondue
Mini friteuse / fondue
Mini freidora / fondue
Mini friggitrice / fonduta
Mini friture- / fonduegryde
Mini frityr-/fonduegryta
Mini-rasvakeitin fonduetoiminnolla
Mini frytkownica / fondue
Μνι ριτα / συσκευ ντ
Минифритюрница-
фондюшница
Manuale d’uso
Instrucciones de uso
Gebruiksaanwijzing
Mode d'emploi
Instructions for use
Gebrauchsanweisung
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Руководство по эксплуатации
δηγες ρσεως
Szanowni Klienci
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
niniejszą instrukcją.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urządzenie należy podłączać do sieci
elektrycznej wyłącznie przez prawidłowo
zainstalowane gniazdko z uziemieniem.
Należy sprawdzić, czy napięcie sieciowe
zgadza się z napięciem podanym na tabliczce
znamionowej urządzenia. Niniejszy wyrób
zgodny jest z obowiązującymi w UE
przepisami dotyczącymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Pokrywa
2. Pojemnik na olej/tłuszcz
3. Regulator temperatury
4. Znacznik maksymalnego poziomu
wypełnienia
5. Znacznik minimalnego poziomu
wypełnienia
6. Korpus
7. Uchwyt na widelce
8. Główna lampka kontrolna
9. Koszyk metalowy do smażenia
10. Uchwyt koszyka
11. Wskaźnik świetlny temperatury
12. Pokrywka filtra
13. Widelce do fondue
14. Okienko
Instrukcja bezpieczeństwa
Nie rozgrzewać urządzenia bez
oleju/tłuszczu.
Nie zostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
Przed użyciem urządzenia należy
dokładnie sprawdzić, czy jego korpus i
wszystkie elementy czynnościowe są
sprawne i nie noszą śladów uszkodzenia.
Jeżeli urządzenie spadło na twardą
powierzchnię, nie nadaje się do dalszego
użytku, gdyż nawet najmniejsza,
niewidoczna usterka powstała z tego
powodu, może mieć ujemny wpływ na
jego działanie i bezpieczeństwo
użytkownika.
Należy regularnie sprawdzać, czy
przewód zasilający nie jest uszkodzony.
W przypadku jakiegokolwiek
uszkodzenia przewodu, należy
natychmiast zaprzestać używania
urządzenia.
Frytkownicę należy zawsze umieszczać
na podłożu odpornym na wysokie
temperatury i plamy gorącego tłuszczu.
Wokół pracującego urządzenia
pozostawić wystarczająco dużo wolnego
miejsca. Nie umieszczać urządzenia pod
półkami, szafkami lub innymi wiszącymi
elementami, czy też bezpośrednio przy
ścianie lub w rogu.
Upewnić się, czy w pobliżu nie znajdują
się żadne materiały łatwopalne.
Nie należy topić słoniny w kawałkach w
pustej frytkownicy. Aby prawidłowo
pracować, element grzejny musi być
zanurzony w płynnym tłuszczu. W
przeciwnym razie może dojść do
przegrzania i kawałki tłuszczu mogą się
zapalić wchodząc w kontakt z elementem
grzejnym. Może także dojść do
wyłączenia elementu grzejnego przez
termiczny wyłącznik bezpieczeństwa.
Wielokrotnie używany olej/tłuszcz może
się samoczynnie zapalić przy przegrzaniu.
W takiej sytuacji należy natychmiast
wyjąć wtyczkę z gniazdka, a pojemnik
przykryć pokrywą w celu zduszenia
płomieni.
Nie próbować gasić płonącego
oleju/tłuszczu wodą! Nie wlewać wody
do gorącego oleju/tłuszczu!
Nie przenosić gorącej frytkownicy, na
przykład podczas używania lub
bezpośrednio po zakończeniu smażenia
(można się potknąć i spowodować
wypadek). Zawsze należy postępować ze
szczególną ostrożnością: gorący tłuszcz
48
Mini frytkownica /
fondue
może spowodować poważne obrażenia.
Uwaga! Niektóre elementy urządzenia
rozgrzewają się do bardzo wysokiej
temperatury, a przez pokrywę może
wydobywać się gorąca para. Obsługa
frytkownicy wymaga więc ostrożności.
Nie dotykać rozgrzanego oleju.
Do rozgrzanego oleju/tłuszczu nie
wkładać plastikowych sztućców, ani nie
wylewać gorącego tłuszczu do naczyń z
tworzywa sztucznego.
Przewód zasilający nie powinien zwisać
swobodnie i należy uważać aby
znajdował się w bezpiecznej odległości od
gorących elementów urządzenia.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazda
elektrycznego:
- po zakończeniu pracy;
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- i przed przystąpieniem do czyszczenia.
Wyjmując wtyczkę z gniazdka nie
szarpać za przewód.
Uwaga: Urządzenie nie nadaje się do
użytku na wolnym powietrzu.
Urządzenie nie jest przystosowane do
bycia uruchamianym przy użyciu
zewnętrznego czasomierza lub
odrębnego systemu zdalnego sterowania.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
Za szkody wynikłe z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi winę
ponosi wyłącznie użytkownik.
Urządzenie przeznaczone jest do użytku
domowego, a nie przemysłowego.
Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i w
celu uniknięcia ryzyka, wszelkie naprawy
urządzeń elektrycznych muszą być
wykonywane przez wykwalifikowany i
upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
zasilającego. Jeśli urządzenie wymaga
naprawy, prosimy wysłać je do jednego z
naszych działów obsługi klienta.
Odpowiednie adresy znajdują się w
karcie gwarancyjnej w języku polskim.
Automatyczny, termiczny wyłącznik
bezpieczeństwa
Jeżeli poziom oleju lub wywaru spadnie
poniżej bezpiecznego limitu, wbudowany
termiczny wyłącznik bezpieczeństwa
aktywuje się i spowoduje wyłączenie
elementu grzejnego. W takiej sytuacji należy
pozostawić urządzenie, aby ostygło, po czym
dodać odpowiednią ilość oleju lub wywaru.
Jeżeli wyłącznik bezpieczeństwa nadal
aktywuje się, mimo iż w pojemniku jest już
odpowiednia ilość oleju lub wywaru, należy
zaprzestać używania urządzenia i przed
ponownym użyciem przekazać je do
sprawdzenia przez wykwalifikowanego
specjalistę.
Przed użyciem urządzenia po raz pierwszy
Przed pierwszym użyciem urządzenia, należy
je oczyścić w sposób opisany w punkcie
Czyszczenie i konserwacja.
Pojemnik na olej/tłuszcz
Informacje ogólne
Przed włączeniem urządzenia pojemnik
musi być napełniony pomiędzy znacznikami
minimum a maximum.
Uwaga! Różnica między poziomami
minimum a maksimum wynosi około 470
ml.
Olej:
Zaleca się używanie oleju
przystosowanego do głębokiego
smażenia, który można bezpiecznie
rozgrzewać do wysokiej temperatury.
Maksymalna ilość oleju w urządzeniu
49
wynosi ok. 950 ml. Nie wolno napełniać
frytkownicy powyżej znaku maksimum.
Tłuszcz (słonina) w kawałkach:
Nie należy topić słoniny w kawałkach w
pustej frytkownicy. Tłuszcz w kawałkach
można dodawać tylko wtedy, kiedy
frytkownica jest już napełniona płynnym
tłuszczem do poziomu minimum.
Aby wypełnić frytkownicę potrzeba
około 950 g tłuszczu w kawałkach.
Należy pokroić go w małe kostki i
roztopić w osobnym garnku, tak aby
zamienił się w płyn, ale nie za bardzo
rozgrzany. W ten sposób można uniknąć
ewentualnego oparzenia podczas
przelewania tłuszczu do frytkownicy.
Wypełniając frytkownicę należy
pamiętać o tym, by nie przekroczyć
znaku maximum.
Używanie urządzenia jako frytkownicy
Do smażenia we frytkownicy należy używać
wyłącznie czystego oleju/tłuszczu roślinnego.
Olej taki ma neutralny smak i można go
rozgrzewać do temperatury 220º C.
Nie należy mieszać różnych olejów.
Używanie urządzenia jako fondue
Używać wyłącznie bulionu lub oleju
roślinnego. Tłuszcz musi być przystosowany
do rozgrzewania do wysokiej temperatury i
musi mieć neutralny smak. Tłuszcze, które
mają tendencję do rozpryskiwania się lub
dymienia nie nadają się do użycia w
urządzeniu. Nie należy zatem korzystać z
innego rodzaju olejów lub tłuszczów
zwierzęcych.
Koszyk do smażenia
Koszyk przeznaczony jest do umieszczania w
nim potraw, które mają być usmażone. Jego
maksymalna pojemność wynosi 200 g.
Uchwyt koszyka
Aby nałożyć koszyk, ścisnąć obydwa boki (w
okolicy wystających wypustków) do siebie.
Następnie wsunąć końcówki do klamry
przymocowanej do koszyka. Wystające
wypustki powinny bezpiecznie zaczepić się o
otworach znajdujących się z po bokach
klamry.
W celu zdjęcia uchwytu, ponownie ścisnąć
boki do siebie i wysunąć uchwyt z klamry.
Instrukcja obsługi
Frytkownica
-
Podnieść koszyk do smażenia trzymając
za uchwyt.
-
Napełnić pojemnik tłuszczem/olejem do
znacznika maximum.
-
W razie potrzeby nałożyć pokrywę
wsuwając ją do przegubowej prowadnicy.
Zamknąć pokrywę.
-
Włożyć wtyczkę do kontaktu.
-
Za pomocą regulatora temperatury
ustawić żądaną temperaturę. Zapali się
wówczas lampka kontrolna.
-
Frytkownica zacznie się rozgrzewać.
Kiedy osiągnie ustawioną temperaturę,
lampka kontrolna zgaśnie.
-
Włożyć potrawę przeznaczoną do
smażenia (maks. 200 g) do koszyka.
-
Zaczepić uchwyt koszyka o klamrę.
-
Otworzyć pokrywę i umieścić kosz w
pojemniku.
-
Odczepić uchwyt od koszyka.
-
Zamknąć pokrywę.
-
Po zakończeniu smażenia przekręcić
regulator temperatury do najniższej
pozycji i otworzyć pokrywę.
-
Za pomocą uchwytu wyjąć koszyk,
odcedzając olej/tłuszcz nad pojemnikiem.
Usmażoną potrawę można umieścić na
tacce lub talerzu.
Po każdym smażeniu należy przekręcić
regulator temperatury do najniższej
pozycji i wyjąć wtyczkę z kontaktu.
Fondue
-
Podnieść koszyk do smażenia trzymając
za uchwyt.
-
Otworzyć pokrywę i zdjąć ją z
urządzenia.
-
Napełnić pojemnik tłuszczem lub
wywarem do znacznika maximum.
Nie napełniać serem ani czekoladą,
50
ponieważ pozostałości mogą być bardzo
trudne do usunięcia, szczególnie wokół
elementu grzejnego.
-
Nałożyć uchwyt na widelce na
urządzenie.
-
Włożyć wtyczkę do kontaktu. Zapali się
wówczas główna lampka kontrolna.
-
Za pomocą regulatora temperatury
ustawić żądaną temperaturę. Zapali się
wówczas lampka kontrolna.
Aby uchwyt na widelce nie nagrzał się
zbyt mocno, nie nakładać pokrywy.
-
Kiedy urządzenie osiągnie ustawioną
temperaturę, lampka kontrolna zgaśnie.
Można rozpocząć wówczas
przyrządzanie potrawy.
-
Czas przyrządzania mięsnego fondue
wynosi ok. półtorej do 3 minut, jeżeli
używa się tłuszczu, lub 3-4 minuty przy
użyciu wywaru.
Po każdym użyciu należy przekręcić
regulator temperatury do najniższej
pozycji i wyjąć wtyczkę z kontaktu.
Porady praktyczne dotyczące smażenia
głębokiego
Potrawy smażone w oleju są bardzo smaczne
i pożywne.
Pory artykułów żywnościowych smażonych
w gorącym oleju zamykają się pod wpływem
wysokiej temperatury, uniemożliwiając
tłuszczowi przedostawanie się do wnętrza.
W ten sposób zatrzymywany jest smak i soki,
a żywność zachowuje wszelkie wartości
odżywcze, białka, witaminy i minerały.
Podczas smażenia należy przestrzegać
następujących zasad:
1. Do smażenia należy używać wyłącznie
czystego oleju roślinnego. Olej taki ma
neutralny smak i można go rozgrzewać
do temperatury 220º C.
2. Nie wolno mieszać różnych rodzajów
oleju.
3. Dodawanie świeżego oleju do starego
nie poprawia ani smaku, ani
wydajności. Raczej stary olej zepsuje
ten świeży, dodany do garnka.
4. Aby uniknąć pienienia się oleju, należy
zawsze sprawdzać, czy artykuły
żywnościowe przeznaczone do
smażenia są całkowicie suche.
Szczególnej uwagi wymagają mrożonki,
które przed smażeniem należy
całkowicie rozmrozić, bowiem wilgoć
zmniejsza wydajność oleju.
5. Aby osiągnąć pożądany rezultat, należy
smażyć w odpowiednich
temperaturach. Jeśli olej nie jest
dostatecznie rozgrzany, artykuły
żywnościowe mogą niepotrzebnie
wchłaniać go. Dlatego też koszyk
należy zanurzyć w oleju nie wcześniej
niż po zakończeniu rozgrzewania. Jeśli
olej jest za gorący, powierzchnia
artykułów żywnościowych zarumieni
się zbyt szybko, pozostawiając
niedogotowany, surowy środek.
6. Przed rozpoczęciem procesu smażenia,
zamrożone lub częściowo zamrożone
artykuły żywnościowe można zanurzyć
na chwilę, raz lub dwa razy, w gorącym
oleju.
7. Nie należy smażyć zbyt dużej ilości
artykułów żywnościowych na raz.
Powinny one mieć odpowiednią ilość
miejsca by swobodnie pływać w oleju
nie stykając się ze sobą nawzajem.
8. Przy smażeniu artykułów
panierowanych należy zwrócić uwagę,
aby panierka ściśle do nich przylegała.
Resztki mąki lub bułki tartej nie
powinny dostawać się do pojemnika.
9. Wielokrotnie używany stary olej można
łatwo rozpoznać. Jest lepki, ma ciemny
kolor, pieni się i wydziela nieprzyjemny
zapach.
10. Stary tłuszcz jest bardziej łatwopalny,
gdyż zawiera zanieczyszczenia z
poprzednich smażeń. Najlepiej więc
zmieniać olej całkowicie po 3 lub 4
cyklach smażenia. Wydajność oleju
zależy jednak w dużej mierze od tego,
co i w jakich ilościach smażymy.
11. Filtrowanie oleju po każdym smażeniu
przedłuża jego użyteczność i wydajność.
51
12. Olej można przechowywać w
pojemniku, pod warunkiem że jest on
przykryty i przechowywany w
chłodnym miejscu.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy zawsze poczekać aż urządzenie
całkowicie ostygnie.
Nie zanurzać urządzenia w wodzie, ani
nie myć go wodą, ponieważ grozi to
porażeniem prądem.
-
Aby usunąć tłuszcz z pojemnika,
odczekać najpierw aż wystarczająco
ostygnie, ale nie przejdzie jeszcze w stan
stały. Następnie przelać tłuszcz do innego
pojemnika odpornego na wysokie
temperatury. Olej można przefiltrować
przez specjalny papier, którym wykłada
się zwykły lejek. Można też wyłożyć tym
papierem metalowy koszyk do smażenia
i przefiltrować olej w ten sposób.
Nie należy wylewać zużytego
oleju/tłuszczu do zlewu. Kiedy już
wystygnie, można go wyrzucić do kosza
na śmieci.
Wnętrze pojemnika można najpierw
przetrzeć papierowymi ręcznikami,
następnie gładką ściereczką, lekko
nasączoną delikatnym detergentem.
Następnie wytrzeć je do sucha ściereczką.
-
W pokrywie znajduje się filtr tłuszczu,
który należy wymieniać co kilka cykli
smażenia. Zdjąć pokrywkę filtra i wyjąć
stary filtr. Zapasowe filtry można nabyć
w serwisach Severin.
Włożyć nowy filtr i nałożyć pokrywkę.
-
Koszyk do smażenia, jego uchwyt, jak
również uchwyt na widelce i same
widelce należy myć w gorącej wodzie z
detergentem.
-
Zewnętrzną obudowę można czyścić
przecierając lekko wilgotną, gładką
ściereczką.
Do czyszczenia nie należy stosować
żrących roztworów, ani środków
ścierających.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je
do specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiału i wykonania przez okres dwóch lat
od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowiązuje się do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, że produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a później odesłany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu,
prowadzonego przez firmę Serv- Serwis Sp.z
o.o. Aby gwarancja zachowała ważność,
urządzenie musi być używane zgodnie z
instrukcją i nie może być modyfikowane,
naprawiane lub w jakikolwiek sposób
naruszane przez nieupoważnioną do tego
osobę, ani też uszkodzone w wyniku
nieprawidłowego użycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zużycia, ani elementów łatwo tłukących się,
jak szkło, elementy ceramiczne, żarówki itd.
Niniejsza gwarancja nie ogranicza
ustawowych praw konsumenta ani innych
praw, jakie konsument posiada zgodnie z
obowiązującymi przepisami, które dotyczą
zakupu przedmiotów użytkowych. Jeżeli
urządzenie przestanie działać prawidłowo i
musi zostać odesłane, należy je dokładnie
zapakować i dołączyć imię, nazwisko i adres
nadawcy oraz przyczynę odesłania. Jeśli
urządzenie jest nadal na gwarancji, proszę
także dołączyć paragon zakupu, lub fakturę
zakupową.
52
1 / 1

SEVERIN FR 2408 Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi