Whirlpool AKP 120 NB Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKP 120
KARTA OPISOWA URZ¥DZENIA
PL
5019 310 56054
1. Panel sterowania
2. Wentylator ch³odz¹cy (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grilla
5. Owietlenie tylne piekarnika
6. Ro¿en
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Drzwiczki piekarnika
Wa¿ne:
W serwisie technicznym mo¿na zamówiæ
opcjonalny zestaw zawieraj¹cy szklany panel na
drzwiczki oraz odpowiednie komponenty
monta¿owe. Zestaw pozwala na obni¿enie
temperatury zewnêtrznej czêci piekarnika i jest
zalecany jako dodatkowe zabezpieczenie dzieci.
Kod N°: 4819 310 39186.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrêt³o prze³¹cznika funkcji
2. Minutnik
3. Pokrêt³o termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pierwsza
Ostatnia
pó³ka
pó³ka
Tacka do ociekania:
Grill:
Ro¿en:
U¯YWANIE PIEKARNIKA
Obróciæ pokrêt³o prze³¹cznika funkcji i ustawiæ na symbol ¿¹danej funkcji.
Zapala siê owietlenie piekarnika.
Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawiæ na ¿¹dan¹
temperaturê. Zapala siê czerwona lampka kontrolna termostatu i wy³¹cza po osi¹gniêciu wybranej
temperatury.
Po zakoñczeniu pieczenia:
Obróciæ pokrêt³o na pozycjê 0.
Minutnik
Minutnik to mechaniczny zegar, który wskazuje czas w przedziale od 1 do 60 minut.
- Obróciæ pokrêt³o w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na ¿¹dany czas pieczenia.
- Po zakoñczeniu nastawionego czasu pieczenia, w³¹cza siê sygna³ dwiêkowy.
Zaleca siê wykonaæ pokrêt³em pe³ny obrót, a nastêpnie ponownie ustawiæ na czas ¿¹danego czasu pieczenia,
aby przywróciæ sygna³ dwiêkowy do pierwotnego ustawienia.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WY£¥CZONY
-
OSWIETLENIE
PIEKARNIKA
W³¹czenie wewnêtrznej ¿arówki piekarnika.
DOLNY ELEMENT
GRZEWCZY
Aby zakoñczyæ pieczenie ciast owocowych i ciast serowych.
Do zagêszczania sosów.
U¿ywaæ funkcji w czasie ostatnich 10-15 minut pieczenia.
FUNKCJA STATYCZNA
Do pieczenia ka¿dego rodzaju ¿ywnoci.
Podgrzaæ piekarnik do ¿¹danej temperatury i, po wy³¹czeniu
czerwonej kontrolki termostatu, w³o¿yæ potrawê do piekarnika.
Zaleca siê u¿ywanie pó³ek na drugim lub trzecim poziomie.
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawa³ków miêsa (antrykotu, kie³basek) na ro¿nie oraz
do przyrumieniania chleba.
Podgrzewaæ piekarnik przez 3/5 min.
Piecz¹c miêso, w³o¿yæ tackê pod ruszt i dolaæ nieco wody, co
zmniejszy iloæ dymu i rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Obracaæ miêso w czasie pieczenia.
GRILL + RO¯EN
Pieczenie miêsa i drobiu na ro¿nie
W³o¿yæ wsparcie na drug¹ pó³kê i wsun¹æ potrawê na szpikulec
ro¿na mocuj¹c specjalnymi widelcami.
W³o¿yæ ro¿en g³êboko do gniazda w ciance tylnej po prawej
stronie i podeprzeæ na wsporniku.
Dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce, co zmniejszy iloæ
dymu i rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Wyj¹æ plastikow¹ r¹czkê przed zamkniêciem drzwiczek, pamiêtaj¹c,
aby ponownie j¹ zainstalowaæ przed wyjêciem potrawy po
zakoñczeniu pieczenia.
TABELE PIECZENIA
ARTYKU£Y Funkcja Podgrzewanie
³ka
od do³u
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(min)
Miêsa
Jagniê, kolê, baranina X 2 200 90-110
Cielêcina, wo³owina,
wieprzowina
X 2 200 90-110
Kurczak, królik, kaczka X 2 200 70-80
Indyk (3-5 kg) X 2 210 160-180
Gê(22kg) X 2 210 100-130
Ryby (1 kg)
Dorada, labraks, tuñczyk,
³oso, dorsz
X 2 200 60-80
Ryby (<1kg. - w
kawa³kach)
Siod³ak, tuñczyk
X 2 190 50-60
WARZYWA
Papryka, pomidory,
pieczone ziemniaki
X 2 190 50-60
S³odycze, ciasta
Ciasta dro¿d¿owe
X 2 180 40-50
Ciasta z nadzieniem
serowym
X 2 190 60-90
Tar ta X 2 190 40-50
Strudel, naleniki X 2 200 50-60
Biszkopty, obwarzanki,
kruche ciasto
X 2 180 20-30
Beza, ciasteczka X 2 180 35-45
S³one ciasta, ciasta z
nadzieniem owocowym, np.
ananasem, brzoskwini¹
X 2 200 50-60
Lasagne, zapiekanka z
ziemniaków, cannelloni,
zapiekanki w ciecie
X 2 200 40-50
Chleb X 2 210 30-40
Pizza X 2 225 15-20
Vol-au-vent X 2 210 20-30
Suflet X 2 200 40-50
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane s¹ jedynie orientacyjnie.
ARTYKU£Y Funkcja Podgrzewanie
³ka
od do³u
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(min)
Tosty X 3-4 200-225 10-15
Antrykot X 3-4 200-225 30-40
Kotlety X 3-4 200-225 30-40
Kie³baski X 3 200-225 30-40
Kotlety pieczone na
¿arze
X 3 200-225 30-40
Ryby (w kawa³kach) X 3 200-225 30-40
Udka kurczaka X 3 200-225 40-50
Ro¿en X 3 200-225 40-50
¯eberka X 3 200-225 40-50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40-50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 120 NB Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla