Kernau KCH 3561.1 B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
OKAPU KUCHENNEGO
KCH 3561. 2B

www.kernau.com
S1
S3
S2
S4
S5

SZANOWNI KLIENCI,
stalicie si Pastwo uytkownikami najnowszej generacji okapu kuchennego typu KCH 3561.1
B, KCH 3561.1 W, KCH 3591.1 B. Okap ten został zaprojektowany i wykonany specjalnie z myl o
spełnieniu Pastwa oczekiwa
i z pewnoci bdzie stanowi integraln cz nowoczenie wyposaonej kuchni. Zastosowane
w nim nowoczesne rozwizania konstrukcyjne i uycie najnowszej technologii produkcji,
zapewniaj mu wysok funkcjonalno i estetyk.
Przed przystpieniem do montau okapu prosimy o dokładne zapoznanie si z treci niniejszej
instrukcji. Dziki temu unikn Pastwo błdnej instalacji i obsługi okapu.
yczymy satysfakcji i zadowolenia z wyboru okapu naszej firmy.
SPIS TRECI
Dane techniczne……………………………………………………………………....................... 4
Warunki eksploatacji……………………………………………………………………………… 4
Przeznaczenie i tryb pracy ……………………………………………………………………… 5
Instalacja okapu …………………………………………………………………….................... 5
Podłczenie elektryczne……………………………....................................................................... 5
Czyszczenie okapu………………………………………………………………………..…… 5
Filtr przeciwtłuszczowy……………………………………………………………...………… 5
Filtr wglowy…………………………………………………………………………………… 6
Wymiana owietlenia………………………………………………………………………..…… 6
Sterowanie mechaniczne…………………………………………………….................................. 6
Usuwanie zuytych urzdze…………………………………………………………………. 6
staliście się Państwo użytkownikami najnowszej generacji okapu kuchennego KCH 3561. 2B. Okap
ten został zaprojektowany i wykonany specjalnie z myślą o spełnieniu Państwa oczekiwań

DANE TECHNICZNE
Wydajno 305m³/h
Napicie znamionowe 220-240V ~50Hz
Moc ogólna 121 W
Moc arówek 2x3W (max 3W, typ: GU10)
Wylot powietrza
120mm
WARUNKI EKSPLOATACJI
Przy przeprowadzeniu instalacji urzdzenia, naley postpowa zgodnie z warunkami
i wskazówkami zamieszczonymi w niniejszej instrukcji uytkowania.
Okap kuchenny słuy do usuwania oparów kuchennych na zewntrz, naley podłczy go do
odpowiedniego kanału wentylacyjnego (nie podłcza do kanałów kominowych, dymowych lub
spalinowych bdcych w eksploatacji).
Urzdzenie jest przeznaczone do uytku domowego. Warunki gwarancji zmieniaj si
w przypadku wykorzystywania go do celów biznesu gastronomicznego.
Nie wycigaj wtyczki z gniazda sieciowego pocigajc za przewód.
Przewód zasilajcy nie moe dotyka gorcej powierzchni.
Nie uruchamiaj urzdzenia, jeli przewód zasilajcy jest uszkodzony.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoci za uszkodzenia wynikłe na skutek instalacji niezgodnej
z instrukcj uytkowania.
Wszelkie zmiany dokonywane w konstrukcji okapu przez osoby bez odpowiednich uprawnie
skutkuj wczeniem odpowiedzialnoci producenta za produkt.
Jeeli w pomieszczeniu, oprócz okapu, eksploatuje si inne urzdzenia o zasilaniu
nieelektrycznym (np. piece na paliwa ciekłe, grzejniki przepływowe, termy), naley zadba o
wystarczajc wentylacj (dopływ powietrza). Bezpieczna eksploatacja jest moliwa, gdy przy
jednoczesnej pracy okapu i urzdze spalajcych, zalenych od powietrza w pomieszczeniu, w
miejscu ustawienia tych urzdze panuje podcinienie najwyej 0,004 milibara (ten punkt nie
obowizuje, gdy okap kuchenny jest uytkowany jako pochłaniacz zapachów).
Pod okapem kuchennym nie wolno pozostawia odkrytego płomienia. Podczas zdejmowania
naczy znad palnika naley ustawi minimalny płomie.
Uszkodzony przewód zasilajcy powinien zosta zastpiony specjalnym przewodem dostpnym
uwytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie naprawczym.
Powietrze okapu nie moe by odprowadzane do kanału kominowego słucego do
odprowadzania spalin z urzdze spalajcych gaz lub inne paliwa (nie dotyczy okapów
z obiegiem zamknitym).
Przed podłczeniem okapu do zasilania sieciowego i sprawdzeniem jego prawidłowego
działania naley zawsze sprawdzi czy kabel zasilania został prawidłowo zainstalowany i nie
został w trakcie montau przygnieciony przez okap.
Przed kad operacj czyszczenia, wymian filtra lub przed podjciem prac naprawczych,
naley wyj z gniazdka wtyczk urzdzenia.
Jeeli czyszczenie nie jest wykonywane zgodnie z instrukcj, istnieje ryzyko poaru.
Niniejszy sprzt nie jest przeznaczony do uytkowania przez osoby (w tym dzieci)
oograniczonej zdolnoci fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie majce
dowiadczenia lub znajomoci sprztu, chyba e obywa si to pod nadzorem lub zgodnie
z instrukcj uytkowania sprztu, przekazan przez osoby odpowiadajce za ich bezpieczestwo.
UWAGA

Urzdzenie zapakowane jest w foli, która moe by ródłem niebezpieczestwa. Aby unikn
ryzyka wypadku, foli naley schowa przed dziemi. Nie naley równie pozwala dzieciom na
zabaw w pobliu ani z uyciem okapu.
PRZEZNACZENIE I TRYB PRACY
Okap jest przeznaczony do pracy w trybie zasysajcym z odprowadzaniem oparów na zewntrz lub
do pracy w trybie filtrujcym z wewntrzn recyrkulacj (obieg zamknity).
INSTALACJA OKAPU
Minimalna odległo midzy powierzchni na której znajduj si naczynia na urzdzeniu grzejnym,
a najnisz czci okapu kuchennego powinna wynosi nie mniej ni 45cm w przypadku kuchenek
elektrycznych i nie mniej ni 65cm w przypadku kuchenek gazowych lub elektryczno-gazowych.
Jeeli w instrukcji urzdzenia grzejnego podana jest wiksza odległo instalowania okapu
kuchennego, naley dostosowa si do takich wskaza. Monta okapu i rury osłonowej okapu
przedstawiony jest na rysunku S3. Podczas montau okapu naley przestrzega ogólnie
obowizujcych przepisów dotyczcych odprowadzania powietrza z pomieszczenia. Naley wzi
pod uwag, e uywanie spiralnych rur aluminiowych ogranicza wydajno okapu i powoduje
zwikszenie głonoci przepływajcego powietrza.
PODŁCZENIE ELEKTRYCZNE
Napicie sieci powinno odpowiada warunkom podanym na tabliczce znamionowej umieszczonej
we wntrzu okapu. Jeeli okap jest wyposaony we wtyczk, naley j umieci w gniazdu
wtykowym spełniajcym wymagania obowizujcych przepisów i znajdujcym si w łatwo
dostpnym miejscu. Jeeli okap nie jest wyposaony we wtyczk, instalacj okapu naley
powierzy osobie z odpowiednimi uprawnieniami.
UWAG A
Przed ponownym podłczeniem obwodu okapu do zasilania i sprawdzeniem poprawnoci jego
działania naley si zawsze upewni, czy przewód zasilajcy jest prawidłowo zamontowany. Okap
jest wyposaony w specjalny przewód zasilajcy. W razie uszkodzenia tego przewodu, naley go
zamówi w biurze obsługi serwisowej.
CZYSZCZENIE OKAPU
Przed przystpieniem do jakichkolwiek operacji zwizanych z konserwacj urzdzenia, naley
wczy okap z sieci zasilania energi elektryczn. Urzdzenie powinno by myte
specjalistycznymi rodkami do powierzchni wykonanej z blachy nierdzewnej lub blachy malowanej.
Okap naley czyci łagodnymi rodkami, zabrania si uywania rodków ciernych. Regularna
konserwacja polepszy działanie okapu.
UWAGA
NIE STOSOWA ALKOHOLU!
Nieprzestrzeganie przepisów dotyczcych czyszczenia urzdzenia i wymiany filtrów powoduje
powstanie zagroenia poarem. Zaleca si zatem przestrzeganie podanych wskazówek.
FILTR PRZECIWTŁUSZCZOWY
Okap jest wyposaony w filtr aluminiowy. Filtr wyjmuje si poprzez przesunicie zamków w
kierunku wskazanym strzałk (Rys. S1). Filtr powinien by myty rcznie poprzez zanurzenie go
na 15 minut
w wodzie z ynem o temperaturze 40-50ºC. Po upływie 15 minut naley rozpocz mycie i
dokładnie opłuka filtr. Filtr musi by kompletnie suchy przed ponownym umieszczeniem w okapie.
Filtr nieczyszczony regularnie zmniejsza wydajno okapu i moe przyczyni si do powstania

poaru. Podczas mycia w zmywarce filtr przeciwtłuszczowy moe si odbarwi, ale nie ma to
wpływu na jego właciwoci filtrowania.
FILTR WGLOWY
(tylko dla obiegu zamknitego - rys. S5)
Okap moe by wyposaony w filtry wglowe. Filtry naley umieci na obudowie turbiny, tak jak
ilustruje to rysunek S5. W tym wypadku oczyszczone powietrze jest z powrotem odprowadzane do
pomieszczenia. Okap nie powinien by wówczas podłczony do kanałów wentylacyjnych. W celu
zapewnienia prawidłowej pracy okapu i skutecznego pochłaniania zapachów, naley regularnie co 3
do 6 miesicy wymienia filtry wglowe, w zalenoci od intensywnoci uytkowania okapu. Filtr
wglowy nie jest wyposaeniem standardowym okapu i jest to opcja dodatkowo płatna
WYMIANA OWIETLENIA (rys. S2)
Przed przystpieniem do jakichkolwiek operacji zwizanych z wymian owietlenia, naley
wczy okap z sieci zasilania energi elektryczn. Wymian arówki naley rozpocz od
odłczenia okapu od sieci energetycznej. Jeeli okap był wczeniej włczony, naley odczeka klika
minut i po ochłodzeniu arówki mona przystpi do jej wymiany.
UWAGA
Nie dotyka arówek, dopóki nie wystygn.
Wymiana filtra aluminiowego - Rys. S1
Wymiana owietlenia - Rys. S2
Monta okapu i komina – Rys S3 (Rysunek A –regulacja poziomu okapu)
Wymiary okapu – Rys. S4
Wymiana filtrów wglowych – Rys. S5
STEROWANIE MECHANICZNE
Sterowanie prac turbiny
„0” – wyłcza turbin okapu
„1” - praca turbiny – z minimaln prdkoci
„2” - praca turbiny – z redni prdkoci
„3” - praca turbiny – z maksymaln prdkoci
Turbin uruchamiamy poprzez przesunicie wybranego przycisku. Wyszy bieg oznacza wikszy
przepływ powietrza.
Owietlenie
Symbol arówki - nacinicie przycisku włcza owietlenie. Powtórne nacinicie przycisku
wcza owietlenie.
SPOSOBY ZMNIEJSZENIA WPŁYWU PROCESU GOTOWANIA NA RODOWISKO:
W celu zmniejszenia zuycia energii naley gotowa w naczyniach pod przykrywk.
Filtry aluminiowe okapu naley utrzymywa w czystoci. Zalecany czas pracy filtra aluminiowego
pomidzy jego czyszczeniami wynosi 35h pracy okapu.
Naley dba na bieco o drono przewodów wentylacyjnych.

Poziom pracy turbiny podczas gotowania naley zawsze ustawia na minimalny bieg, który pozwoli
na usunicie oparów przy aktualnej intensywnoci gotowania.
Dane techniczne w niniejszej instrukcji oraz na dczonych etykietach, zostały uzyskane
poprzez wykonanie pomiarów i oblicze zgodnie z wymogami rozporzdzenia UE nr 65/2014
oraz 66/2014.
USUWANIE ZUYTYCH URZDZE
7R XU]ąG]HQLH ]RVWDáR ]DSURMHNWRZDQH L Z\NRQDQH ] PDWHULDáyZ RUD] NRPSRQHQWyZ Z\VRNLHM
MDNRĞFLNWyUHQDGDMąVLĊGRSRQRZQHJRZ\NRU]\VWDQLD
6\PERO SU]HNUHĞORQHJR NRQWHQHUD QD RGSDG\ XPLHV]F]RQ\ QD Z\URELH 5\V $ R]QDF]D
ĪH SURGXNW SRGOHJD VHOHNW\ZQHM ]ELyUFH ]JRGQLH ] SRVWDQRZLHQLDPL '\UHNW\Z\ 3DUODPHQWX
(XURSHMVNLHJRL5DG\ 8(-HĪHOLQD Z\URELHXPLHV]F]RQ\MHVW V\PEROSU]HNUHĞORQHJR
NRQWHQHUDQDRGSDG\5\V%R]QDF]DĪHSURGXNW]DZLHUDEDWHULHNWyUHSRGOHJDMąVHOHNW\ZQHM
]ELyUFH ] SRVWDQRZLHQLDPL '\UHNW\Z\ 3DUODPHQWX (XURSHMVNLHJR L 5DG\ :( 7DNLH
R]QDNRZDQLH LQIRUPXMH ĪH VSU]ĊW HOHNWU\F]Q\ L HOHNWURQLF]Q\ RUD] EDWHULH MHĪHOL Z\VWĊSXMą
SR RNUHVLH XĪ\WNRZDQLD QLH PRJą E\ü Z\U]XFRQH ZUD] ] LQQ\PL RGSDGDPL SRFKRG]ąF\PL
]JRVSRGDUVWZDGRPRZHJR
8Ī\WNRZQLN MHVW ]RERZLą]DQ\ GR RGGDQLD ]XĪ\WHJR VSU]ĊWX L EDWHULL MHĪHOL Z\VWĊSXMą
SURZDG]ąF\P SXQNW\ ]ELyUNL ]XĪ\WHJR VSU]ĊWX HOHNWU\F]QHJR L HOHNWURQLF]QHJR RUD] EDWHULL
MHĪHOL Z\VWĊSXMą 3URZDG]ąF\ ]ELHUDQLH WDNLFK RGSDGyZ Z W\P ]ELHUDMąF\ ]XĪ\W\ VSU]ĊW
SURZDG]ąF\ ]DNáDG\ SU]HWZDU]DQLD G\VWU\EXWRU]\ VNOHS\ SURZDG]ąF\ SXQNW\ VHOHNW\ZQHJR
]ELHUDQLD RGSDGyZ NRPXQDOQ\FK JPLQQH MHGQRVWNL RUD] LQQH MHGQRVWNL RNUHĞORQH XVWDZRZR
WZRU]ąRGSRZLHGQLV\VWHPXPRĪOLZLDMąF\RGGDQLHWHJRVSU]ĊWX
3UDZLGáRZD XW\OL]DFMD ]XĪ\WHJR VSU]ĊWX RUD] EDWHULL MHĪHOL Z\VWĊSXMą SU]\F]\QLD VLĊ
GRXQLNQLĊFLDV]NRGOLZ\FKGOD]GURZLDLĞURGRZLVNDNRQVHNZHQFMLZ\QLNDMąF\FK]PRĪOLZRĞFL
REHFQRĞFLZVSU]ĊFLHLEDWHULDFKVNáDGQLNyZQLHEH]SLHF]Q\FKRUD]QLHZáDĞFLZHJRVNáDGRZDQLD
L SU]HWZDU]DQLD WDNLHJR VSU]ĊWX L EDWHULL *RVSRGDUVWZR GRPRZH VSHáQLD ZDĪQą UROĊ
Z SU]\F]\QLDQLX VLĊ GR SRQRZQHJR XĪ\FLD L RG]\VNX Z W\P UHF\NOLQJX ]XĪ\WHJR VSU]ĊWX
QDW\PHWDSLHNV]WDáWXMHVLĊSRVWDZ\NWyUHZSá\ZDMąQD]DFKRZDQLHZVSyOQHJRGREUDMDNLPMHVW
F]\VWH ĞURGRZLVNR QDWXUDOQH *RVSRGDUVWZD GRPRZH Vą WDNĪH MHGQ\P ] ZLĊNV]\FK
XĪ\WNRZQLNyZ GUREQHJR VSU]ĊWX L UDFMRQDOQH JRVSRGDURZDQLH QLP QD W\P HWDSLH ZSá\ZD
QDRG]\VNLZDQLHVXURZFyZZWyUQ\FK
: SU]\SDGNX QLHZáDĞFLZHM XW\OL]DFML WHJR SURGXNWX PRJą ]RVWDü QDáRĪRQH NDU\ ]JRGQLH
]XVWDZRGDZVWZHPNUDMRZ\P
-HĪHOLXU]ąG]HQLHSRVLDGD]DPHNQDOHĪ\JR]GHPRQWRZDüGODEH]SLHF]HĔVWZDZV]\VWNLFKRVyE
PRJąF\FKPLHüSyĨQLHMV]ąVW\F]QRĞü]XU]ąG]HQLHP
1LHNWyUH ORGyZNL L ]DPUDĪDUNL SRVLDGDMą PDWHULDá L]RODF\MQ\ RUD] FLHF] FKáRGQLF]ą ] &)&
'ODWHJR WHĪ QDOHĪ\ ]DFKRZDü RVWURĪQRĞü E\ QLH ]DQLHF]\ĞFLü ĞURGRZLVND JG\ SR]E\ZDV] VLĊ
VZRMHMVWDUHMORGyZNL
Serwis Kernau
PL: +48 22 243 70 00
Pn 8:00 - 17:00
Wt-Pt 9:00 - 17:00
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Kernau KCH 3561.1 B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi