AKZ 360 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
5019 310 56555
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący
1)
(niewidoczny)
3. Ochrona grilla
2)
4. Blokada drzwiczek
3)
5. Katalizator
6. Zabezpieczenie grzałki górnej
7. Grzałka górna
8. Oświetlenie tylne piekarnika
4)
9. Grzałka dolna
10. Wentylator piekarnika
11. Grzałka dolna (niewidoczna)
12. Drzwiczki piekarnika
1)
Uruchomienie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i może trwać, po wyłączeniu
piekarnika, jeszcze przez kilka minut. W trakcie pirolizy
prędkość działania wentylatora jest większa niż podczas
funkcji pieczenia.
2)
Uniemożliwia bezpośredni kontakt z grillem. W trakcie
działania piekarnika radzimy nie dotykać zabezpieczenia.
3)
W trakcie działania funkcji pyrolizy uaktywnia się “blokada
drzwiczek” a na wyświetlaczu ukazuje się odpowiednia ikona
“”.
W trakcie pirolizy wzrasta temperatura drzwi, w związku z tym
zalecamy niedopuszczanie do drzwi dzieci.
4)
Gdy piekarnik jest wyłączony, po otwarciu drzwi lampka
zapala się automatycznie.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło włączanie / wyłączanie - wybór funkcji
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu
3. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy)
Pokrętła ukryte
• Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na
środku.
• Pokrętło się wysuwa.
• Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia ustawić pokrętło na pozycji
“0” i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na
swoje miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
2 kratki:
Tacka do ociekania:
Ostrzeżenia:
Zalecamy wyjęcie wszystkich akcesoriów, w które został wyposażony piekarnik, co zapobiegnie dalszemu
wzrostowi zewnętrznej temperatury drzwiczek oraz zapewni większą skuteczność czyszczenia dolnej części
pieca.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogra-
mowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony - - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - • Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
UTRZYMYWANIE
CIEPŁA 35°/60°
35°C -
• Aby utrzymać stałą temperaturę wewnątrz piekarnika.
• 35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
• 60°C: do utrzymywania ciepła ostatnio przygotowanych
posiłków.
• Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
KONWENCJONALNE 225°C 50°C - 250°C
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę do
piekarnika, zanim kontrolka “C” zgaśnie.
• Zaleca się umieszczanie potraw na drugiej lub trzeciej półce.
TERMOWENTYLATOR
200°C 50°C - 250°C
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na
jednej lub więcej półkach - potraw, które wymagają takiej samej
temperatury pieczenia (np: ryby, warzywa, ciasta), bez
wzajemnego przenikania zapachów.
GRILL 3 -
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków,
kiełbasek), do zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania
chleba.
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem mocy
(1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu.
• Zaleca się obracanie potrawy w czasie gotowania.
TURBOGRILL 3 -
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem mocy
(1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu.
• Zaleca się obracanie potrawy w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB
-
P1- 260°C
P2- 220°C
• Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
EKO
160°C 50°C - 250°C
• Funkcja oszczędzająca energię, do gotowania na jednym
poziomie bez uprzedniego rozgrzewania piekarnika.
PIROLIZA
Szczegóły znaleźć można w
instrukcji obsługi.
• Czas trwania samoczynnego oczyszczania może być
regulowany w zakresie obejmującym minimalnie 2 i
maksymalnie 3 godziny.
PYROLIZA
EKSPRESOWA
Szczegóły znaleźć można w
instrukcji obsługi.
• Przewidziano dla samoczynnego oczyszczania piekarnika w
zaprogramowanym czasie 1 godziny i 15 min.