Ignis AKS 140/IX/01 instrukcja

Typ
instrukcja
AKS 140/01 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 510 56059
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka grilla
4. Grzałka górna
5. Oświetlenie piekarnika
6. Grzałka dolna (niewidoczna)
7. Drzwiczki piekarnika
UWAGA:
Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć
pobór energii elektrycznej.
Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować
przez pewien czas.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Pokrętło termostatu piekarnika
3. Czerwona kontrolka termostatu piekarnika
Dolna
Górna
półka
półka
Aluminiowa tacka do pieczenia:
Półka:
2
3
1
KORZYSTANIE Z PIEKARNIKA
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądaną temperaturę. Zapali się czerwona kontrolka termostatu i zgaśnie po osiągnięciu
ustawionej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Ustawić pokrętło w położeniu “0”.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
Do włączania wewnętrznego oświetlenia piekarnika.
GRZAŁKA DOLNA
Do pieczenia ciast owocowych lub serników.
Do zagęszczania sosów.
Zaleca się stosowanie tej funkcji podczas ostatnich 10-15 minut
pieczenia.
GRZAŁKA GÓRNA I
DOLNA
Do pieczenia dowolnych potraw
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po zgaśnięciu
czerwonej kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się umieszcznie potraw na drugim poziomie.
GRILL
Do grillowania kawałków mięsa (steków, kebabów, kiełbasek) oraz
opiekania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia mięsa należy dolać nieco wody do tacki do
ociekania, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
TABELE PIECZENIA TRADYCYJNEGO
Potrawa
łka
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Mięso
Jagnięcina (1,5 kg) 2 200 90-120
Koźlęcina (1,5 kg) 2 200 90-120
Baranina (1,5 kg) 2 200 90-120
Cielęcina (1,5 kg) 2 180 90-120
Wołowina (1 kg) 2 180 90-120
Wieprzowina(1kg) 2 180 100-130
Królik (1,5 kg) 2 180 100-110
Kurczak (1 kg) 2 200 65-75
Indyk (3 kg) 2 180 180-200
Gęś (2 kg) 2 180 140-160
Kaczka (1,5 kg) 2 180 90-120
Ryby (ok. 1 kg)
Dorada 2 180 45-55
Labraks 2 180 60-80
Łosoś 2 180 60-80
Tuńczyk 2 180 60-80
Pstrąg 2 180 45-55
Ryby w kawałkach (1 kg)
Miecznik 2 170 35-45
Tuńczyk 2 170 35-45
Łosoś 2 170 35-45
Dorsz 2 170 35-45
Warzywa
Nadziewana papryka 2 180 50-70
Pomidory faszerowane 2 180 50-70
Pieczone ziemniaki 2 180 40-50
Zapiekane warzywa 2 180 40-50
TABELE PIECZENIA TRADYCYJNEGO
GRILL
UWAGA: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie w celach orientacyjnych.
Potrawa
Półka
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Ciasta, ciastka, itp.
Ciasta drożdżowe (biszkopt) 2 150 35-45
Ciasta nadziewane (z owocami,
serem)
2 160 60-80
Tar ta 2 170 30-40
Strudel 2 180 40-50
Biszkopty 2 140 20-35
Ciasto francuskie 2 150 30-40
Tarta mięsno-warzywna 2 160 50-60
Chleb 2 180 30-40
Pizza 2 225 10-15
Lasagne 2 180 35-45
Nadziewane ciasto francuskie 2 180 15-25
Suflet 2 160 40-50
Potrawa
Temperatura
(°C)
łka
(od dołu)
Czas pieczenia
(min.)
Stek 200 4 25-35
Kotlety 200 4 20-30
Kiełbaski 200 4 25-35
Kotlety z kością 200 4 20-30
Ryby 200 4 20-30
Udka kurczaka 200 4 30-40
Kebaby 200 4 25-35
Żeberka 200 4 35-45
1/2 kurczaka 200 3 45-55
Kurczak w całości - - -
Pieczeń (wieprzowa, wołowa,
jagnięca) (ok. 1 kg)
- - -
Kaczka - - -
Udziec jagnięcy - - -
Pieczeń wołowa - - -
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Ignis AKS 140/IX/01 instrukcja

Typ
instrukcja