Whirlpool AKZ 189 WH Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKZ 189 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 54031
Pierwsze-Ostatnie...
położenia półek
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący* (nie widoczny)
3. Górny element grzewczy (może być obniżony)
4. Oświetlenie piekarnika
5. Okrągły element grzewczy (nie widoczny)
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy
8. Zawiasy drzwiczek piekarnika
9. Drzwi piekarnika
*UWAGA.:
Wentylator chłodzący załącza się jedynie
wówczas, gdy piekarnik osiągnie określoną temperaturę.
Wentylator może w dalszym ciągu pracować, nawet po
wyłączeniu piekarnika, dla zapewnienia dostatecznego
chłodzenia.
AKCESORIA
POKRĘTŁA WCISKANE-ZWALNIANE
Aby uruchomić taki typ pokrętła, należy je wcisnąć do połowy.
Ustawić pokrętło na żądane położenie.
Gdy pieczenie jest zakończone, obrócić pokrętło z powrotem w położenie “off”
(wyłączone) i nacisnąć je ponownie, aby przywrócić początkowe ustawienie.
OPIS PODAJĄCY SPOSÓB UŻYWANIA PIEKARNIKA ZNAJDUJE SIĘ NA KARCIE
OPISOWEJ PROGRAMATORA.
TABELA FUNKCJI PIEKARNIKA
Funkcja
Funkcja
Ustawianie
temperatury/
poziomu
Opis funkcji
(szczegóły podano w instrukcji
obsługi)
Symbol Nr
––
PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
--
––
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
-
Służy do załączenia oświetlenia
piekarnika.
2
MLTF
(Utrzymanie ciepła)
35C
Służy do utrzymania stałej temperatury,
35°C lub 60°C.
3 STATYCZNA
200C
Służy do pieczenia na jednym poziomie
piekarnika. Podgrzewanie.
4
PIECZENIE CIAST
(Statyczna + Wentylator)
175C
Służy do pieczenia na dwóch poziomach
w tej samej temperaturze.
5 WENTYLATOR
160C
Służy do pieczenia na więcej niż
jednym poziomie w tej samej
temperaturze.
6 TURBOWENTYLATOR
160C
Służy do pieczenia: dużych kawałków ciast
owocowych, nadziewanych jarzyn, potraw
zapiekanych, drobiu.
7GRILL
3
Służy do pieczenia małych kawałków
mięsa, tostów itp.
8
TURBOGRILL
(Grill + Wentylator)
3
Służy do pieczenia dużych kawałków
mięsa.
9 PROGRAM
P1
Służy do pieczenia pizzy, chleba i
placków.
10
PODGRZEWANIE
(BOOSTER)
200C
Służy do szybkiego podgrzewania
piekarnika.
•Ruszt
Tacka do pieczenia
Taca do ociekania
Panele katalityczne
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA
Gdy piekarnik zostanie podłączony do zasilania po raz pierwszy lub podłączony ponownie po
awarii zasilania,
na wyświetlaczu pojawi się “ ”.
Aby uruchomić piekarnik:
obrócić
pokrętło 1
tak, aby wskazówka była w górze, jak pokazano na Rys.1 tabeli
programatora.
nacisnąć
przycisk 3
.
Na wyświetlaczu pokaże się “--:--”.
1. Pokrętło wyboru: służy do wybrania funkcji piekarnika.
2. Pokrętło służące do ustawiania: aktualnej godziny, czasu pieczenia, godziny
wyłączenia pieczenia, temperatur, poziomów mocy i rodzaju pieczenia (Funkcja
P
).
3. Przycisk służący do wybierania i zatwierdzania różnych operacji (uruchamia się
po jednorazowym wciśnięciu).
4. Przycisk służący do wybierania funkcji specjalnych: “Przyrumienianie” i
“Utrzymanie ciepła” .
Ostatnie
Pierwsze
TABELA PIECZENIA DLA FUNKCJI GRILL
TABELE PIECZENIA POTRAW
UWAGA:
Gdy pieczenie jest wykonywane za pomocą funkcji z załączonym wentylatorem lub
statycznej, zaleca się również załączenie funkcji Przyrumieniania (poziom 1 do 3).
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(5 minut)
Poziom mocy
Poziom
(od dołu
piekarnika)
Czas pieczenia
(minuty)
Tosty 6 X 5 4 2 - 3
Kotlety wieprzowe 6 X 5 3 25 - 40
Kiełbaski 6 X 5 3 25- 35
Plasterek bekonu 6 X 5 4 10 - 15
Śniadanie angielskie 6 X 5 3 20 - 30
Szaszłyki 6 X 5 3 30 - 40
Tosty 7 X 5 4 2- 3
Kotlety wieprzowe (4 szt) 7 X 5 3 30 - 40
Kiełbaski 7 X 5 3 25 - 35
Plasterek bekonu 7 X 5 4 10- 15
Śniadanie angielskie 7 X 5 3 25 - 35
Szaszłyki 7 X 5 3 30 - 40
Kurczak 8 - 5 3 60 - 70
Pieczeń wieprzowa 8 - 5 3 75 - 90
Udziec z jagnięcia 8 - 5 3 90 - 120
Pieczeń wołowa 8 - 5 3 90 - 120
Pieczone ziemniaki 8 - 5 3 40 - 50
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 minut)
Poziom
(od dołu
piekarnika)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnię koźlę, baranina
3 X 2 200 60 - 80
5 X 2 190 70 - 90
4 X 2 190 60 - 80
Pieczeń
(cielęca, wieprzowa,
wołowa)
(kg 1)
3 X 2 200 70 - 90
5 - 2 190 60 - 80
4 - 2 190 60 - 80
Kurczak,
królik,
kaczka
3 X 2 200 70 - 80
5 - 2 190 60 - 70
4 - 2 190 70 - 80
Indyk (kg. 6) + poziom. 3
przyrumienianie
3 X 1 200 160 - 180
5 X 1 190 150 - 180
4 X 1 190 150 - 180
Gęś (2 Kg)
3 X 2 200 120 - 130
5 X 2 190 100 - 120
4 X 2 190 110 - 120
RYBA (W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Gilt-head, okoń, tuńczyk,
łosoś, pstrąg
3 X 2 200 60 - 70
5 - 2 - 3 190 65 - 75
4 - 2 - 3 190 60 - 70
RYBA (KOTLETY)
(1 kg)
Miecznik, tuńczyk,
łosoś, dorsz
3 X 2 200 45 - 55
5 - 3 190 50 - 55
4 X 2 190 45 - 55
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 minut)
Poziom
(od dołu
piekarnika)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Jarzyny
Nadziewana papryka
3 X 2 190 35 - 45
5 - 2 180 55 - 60
4 - 2 190 50 - 60
Nadziewane pomidory
3 X 2 200 50 - 55
5 - 2 180 50 - 60
4 - 2 190 35 - 45
Pieczone ziemniaki
3 X 2 200 40 - 50
5 - 2 190 45 - 50
4 - 2 190 45 - 50
Surowe jarzyny
zapiekane (np. fenkuły,
kapusta, szparagi, seler)
3 X 2 200 35 - 45
5 - 3 180 40 - 50
4 - 2 190 40 - 50
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 minut)
Poziom
(od dołu
piekarnika)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
DESERY, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
(biszkopty)
3 X 2 160 30 - 40
5 - 3 150 35 - 45
4 - 3 160 30 - 40
Placki nadziewane
(z serem)
3 - 2 180 90 - 95
5 - 2 160 70 - 80
4 - 2 170 90 - 95
Ciasta owocowe
3 X 2 180 25 - 35
5 - 3 180 45 - 50
4 - 2 180 30 - 40
Strudel z jabłkami
3 X 2 200 40 - 45
5 X 3 200 45 - 50
4 - 2 180 45 - 50
Herbatniki
3 X 2 180 20 - 30
5 - 1 - 3 160 30 - 40
4 - 2 - 4 180 25 - 35
Ciasto francuskie
z kremem
3 X 2 - 4 190 25 - 35
5 X 1 - 3 180 40 - 50
4 X 2 - 4 190 30 - 40
Placki pikantne
3 X 2 200 50 - 55
5 X 3 180 55 - 60
4 X 2 200 40 - 50
Łazanki
3 X 2 200 45 - 55
5 - 2 190 45 - 55
Placki z nadzieniem
owocowym,
np. Ananasy,
brzoskwinie
3 X 2 200 35 - 45
5 - 2 180 45 - 50
4 - 2 180 40 - 50
Bezy
3 X 2 90 120 - 150
5 - 1 - 3 80 150 - 180
4 - 2 - 4 100 120 - 150
Paszteciki
3 X 2 200 15 - 25
5 X 1 - 3 190 25 - 30
4 X 2 - 4 200 20 - 30
Suflety
3 X 2 190 30 - 40
5 - 2 180 55 - 65
4 X 2 190 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 189 WH Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla